A-vitamiinin lähteitä energiaedullisuusjärjestyksessä

Anonyymi

Lista ilmoittaa kullekin ainekselle, mikä määrä sitä olisi nautittava jotta keskimääräisen aikuisen saantisuositus täyttyy kokonaan. Rivien ensimmäinen lukuarvo on aineksesta saatava energia, ja jälkimmmäinen lukuarvo on tarvittava grammamäärä. Listan järjestys on energian mukaan kasvava, siis sitten että kaikkein energiataloudellisin aines on ensimmäisellä rivillä. Lukurvot ilmaistaan kahdella merkitsevällä digitillä.

Tietenkin, jos tarvitaan vain esim 10% vuorokausisuosituksen määrästä niin nautitaan 10% grammamäärästä.

9

69

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Anonyymi

      Tietolähde on "Fineli avoin data" "Peruspaketti 2": https://fineli.fi/fineli/fi/ohje/19 jota on hieman kasvatettu USDA:n tietokannasta. Haun ulkopuolelle on rajattu epäolellisia (kuten makeiset, makeat leivonnaiset, ateriankorvikkeet, yms) sekä joitakin erittäin epämääräisen/epäselkeän otsikon omaavia tietueita.

      Saantitavoite on laskettu keskimääräistäen ikävuosikohtaisesti aikuiselle ihmiselle suositellut vuorokautiset saantisuositukset. Aikuiseksi ihmiseksi luetaan tässsä he jotka ovat täyttäneet 18v mutta eivät ole täyttäneet 75v ja ovat joko miehiä tai naisia (paitsi siunatussa tilassa olevat ja rintaruokkivat naiset). Suositukset ovat pääasiassa VRN2014:stä, ne muutamat joille siinä ei ole suositusta on otettuUSA:n NIH:lta.

      Huom: Kaikki listan ainekset eivät ole energiataloudellisia A-vitamiinin lähteitä. Saadakseen koko vuorokauden A-vitamiinitarpeensa, keskimääräisen aikuisen tarvitsee nauttia listalla kolmantena olevaa ainesta 'maksa, keitetty, ei lisättyä suolaa' vain 5.8 kCal, mutta listan viimeisenä olevaa ainesta 'lehtisalaatti, ruukkusalaatti, lollo rosso' peräti 120 kCal, eli 120 / 5.8 = 21 kertainen energiamäärä.

      • Anonyymi

        A-vitamiini, saantitavoite 800 µg/vrk (~VRN2014)

        Aines » Prosessi » Energia (kCal) » määrä (g)

        maksa, poron » raaka » 4.8 » 4.1
        maksa, naudan » raaka » 5.6 » 4.1
        maksa, keitetty, ei lisättyä suolaa » keit » 5.8 » 3.1
        maksa, keskiarvo » raaka » 5.8 » 4.4
        maksa, keitetty, suolaa » keit » 5.8 » 3.1
        maksapaisti » uunit » 6.5 » 3.2
        maksa, sian » raaka » 7.1 » 5.3
        maksapihvi, leivitetty » paist » 7.8 » 4.2
        maksakastike, jauhemaksakastike, ruskea kastike, rasvaa » keit » 9.2 » 9.1
        maksa, broilerin » raaka » 9.4 » 8.2
        maksapata, maksa, peruna » keit » 11 » 12
        maksakastike, maksa keskiarvo, ruoanvalmistuskermaa » keit » 11 » 9.1
        maksakastike, maksastroganoff » keit » 12 » 8.8
        jauhemaksapihvi, maksa, peruna, sipuli » paist » 13 » 8.7
        poronmaksapihvi » paist » 14 » 8.1
        maksapata, maksa, pekoni » keit » 15 » 9.9
        maksakastike, broilerinmaksa, ruoanvalmistuskermaa » keit » 22 » 26
        maksalaatikko, ohraryynit, rasvaton maito » uunit » 25 » 23
        maksapasteija, maksapatee » uunit » 25 » 12
        maksalaatikko, rasvaton maito » uunit » 25 » 24
        maksamakkara, maksapasteija, kevyt, keskiarvo » teol » 26 » 18
        maksalaatikko, kevytmaito » uunit » 26 » 24
        maksalaatikko, täysmaito » uunit » 27 » 24
        porkkana, kuivattu » kuiv » 33 » 12
        porkkana » raaka » 34 » 100
        kurpitsa » raaka » 35 » 220
        porkkana, keitetty, suolaton » keit » 38 » 110
        porkkana, keitetty, suolaa » keit » 38 » 110
        pinaatti, pakaste » pakast » 39 » 290
        lehtikaali » raaka » 40 » 100
        lehtiselleri, varsiselleri » raaka » 42 » 330
        mangoldi » raaka » 45 » 260
        persilja » raaka » 47 » 170
        vuonankaali » raaka » 49 » 330
        korianteri, tuore » raaka » 50 » 240
        porkkanasosekeitto, maito » keit » 51 » 270
        porkkana, keitetty, suolaa ja öljyä » keit » 51 » 110
        pinaatti » raaka » 53 » 290
        porkkanasurvos » keit » 55 » 140
        maksalaatikko, laktoositon ja rusinaton, teollinen, valmisateria » uunit » 58 » 38
        tummanvihreä lehtikasvis, keskiarvo (arc) » raaka » 58 » 450
        pinaatti, keitetty, suolaton » keit » 59 » 270
        voikukka, lehti, voikukan lehti » raaka » 60 » 160
        sekavihannes, porkkana, kukkakaali, herne, papu » pakast » 62 » 220
        täysmehu, kasvistuoremehu » soseut » 62 » 190
        tilli, tuore » raaka » 63 » 210
        porkkanasosekeitto, vesi » keit » 65 » 260
        pakastekasvissekoitus, patajuurekset, porkkana-lanttu-sipuli » pakast » 67 » 210
        herneenverso » raaka » 67 » 310
        maksamakkara, maksapasteija, keskiarvo » teol » 68 » 33
        sekavihannes, keitetty, suolaton » keit » 69 » 250
        sekavihannes, keitetty, suolaa » keit » 69 » 250
        pakastekasvissekoitus, aurinkokasvikset, porkkana-papu » pakast » 69 » 200
        nuppuvihannes, kukkakaali, porkkana, parsakaali » pakast » 73 » 240
        pakastekasvissekoitus, kartanon kasvikset, parsakaali-porkkana-paprika » pakast » 76 » 240
        basilika, tuore » raaka » 79 » 300
        nuppuvihannes, keitetty, suolaton, kukkakaali, porkkana, parsakaali » keit » 81 » 270
        ruusunmarja » raaka » 83 » 150
        pakastekasvissekoitus, maalaiskasvikset, porkkana-papu-palsternakka » pakast » 84 » 200
        pakastekasvissekoitus, kruunusekoitus, parsakaali-porkkana-kukkakaali » pakast » 86 » 280
        porkkana, paistettu » paist » 89 » 99
        bataatti, kuorittu » raaka » 92 » 110
        ruohosipuli » raaka » 93 » 370
        paprika, punainen » raaka » 93 » 330
        porkkanamuhennos » keit » 94 » 190
        kasvissose, kotitekoinen lastenruoka, suolaton » soseut » 94 » 440
        pakastekasvissekoitus, juuressekoitus » pakast » 96 » 260
        juurekset, uunissa, uunijuurekset » uunit » 96 » 220
        pakastekasvissekoitus, parsakaali-porkkana-vesikastanja » pakast » 97 » 200
        paprikajauhe » kuiv » 98 » 30
        vihanneskrassi » raaka » 100 » 370
        bataatti, kuorittu, keitetty, suolaton » keit » 100 » 130
        bataatti, uunissa » uunit » 100 » 120
        bataatti, kuorittu, keitetty, suolaa » keit » 100 » 130
        pakastekasvissekoitus, keittojuures, porkkana, lanttu, juuriselleri, purjo » pakast » 110 » 320
        jääsalaatti » raaka » 110 » 980
        ankerias » raaka » 110 » 32
        nahkiainen, savustettu » savust » 110 » 32
        pakastekasvissekoitus, parsakaali-maissi-porkkana » pakast » 110 » 190
        porkkana-perunasose, teollinen lastenruoka, tuotekeskiarvo » teol » 120 » 240
        pakastekasvissekoitus, porkkana-papu-parsakaali-kukkakaali » pakast » 120 » 360
        lihapata, karjalanpaisti, nauta, sika, sisäelimiä » uunit » 120 » 110
        porkkana, uunissa » uunit » 120 » 110
        rukola, rucola, sinappikaali » raaka » 120 » 680
        lehtisalaatti, ruukkusalaatti, lollo rosso » raaka » 120 » 980


    • Anonyymi

      3-4 grammaa maksaa onneksi siis riittää. Se kun on pahaa maultaan.

      Onko A-vitamiinista tunnetusti pulaa?

      Maksamakkara ruisleivän päällä menetettelee.

      • Anonyymi

        Maksa ei todellakaan ole hyvänmakuista, minäkään pidä sen mausta enkä tiedä yhtäkään joka pitäisi. Tosin, hampaat irvessä syön hanhenmaksaa (ransk: foie gras, siis ei ankanmaksa joka on ransk: foie de canard) kerran viikossa koska siinä on runsaasti suojaravintoaineita. Ankanmaksassa ei ole suojaravintoaineiden kannalta yhtä hyvä kuin hanhenmaksa. Tavallisen teuraseläinten maksa on ainakin 2x suojaravintoainerikkaampaa kuin hanhenmaksa, mutta ainakin 2x kamalamman makuisia.

        A-vitamiinista tyypillisesti ei ole pulaa vaan päinvastoin, sitä voi helpohkosti saada yliannostuksen. NIH speksaa: https://ods.od.nih.gov/factsheets/VitaminA-HealthProfessional/ suurimmaksi siedettäväksi vuorokausiannokseksi 3 mg (tarkoittaa tasaista saantoa), mutta jos nauttii A-vitamiinia kerran viikossa niin annos voi olla jopa 7*3=21 mg ja jos kerran kahdessa viikossa niin 42 mg.

        Raaka porkkana on tuhti A vitamiinin lähde, siinä on A-vitamiinia 0.774 mg / 100g joten sitä ei kannata popsia kovin paljoa, 388 g/vrk vie turvallisen ylärajan tuntumaan, se on vain noin 2 … 4 kpl porkkanaa.

        Käännöspätkä NIH:stä:

        Liiallisen A-vitamiinin aiheuttamat terveysriskit: Koska A-vitamiini on rasvaliukoinen, keho varastoi ylimäärärän pääasiassa maksaan, ja nämä tasot voivat kerääntyä. Vaikka ylimääräisellä valmiilla A-vitamiinilla voi olla merkittävä myrkyllisyys (tunnetaan nimellä hypervitaminoosi A), suuriin määriin A vitamiiinin esimuodoille, kuten beetakaroteeni ja muut A-vitamiinin provitamiinit kuten muut karotenoidit, ei liity merkittäviä haittavaikutuksia. A-hypervitaminoosin ilmenemismuodot riippuvat ylimääräärän suuruudesta ja annostusnopeudesta. Massiivisen A-vitamiinin liikasaannin seuraukset ovat äkillisiä, kuten on ollut jääkarhun maksaa syöneiden arktisten tutkimusmatkailijoiden kohdalla. Sen sijaan krooninen A-vitamiinin liikasaanti aiheuttaa kallonsisäistä painetta, huimausta, pahoinvointia, päänsärkyä, ihoärsytystä, nivel- ja luukipua, koomaa ja jopa kuolemaa. Vaikka A-hypervitaminoosi voi johtua liiallisesta ruokavalion saannista, tila johtuu yleensä siitä että nautitaan liikaa valmista A-vitamiinia lisäravinteista tai terapeuttisista retinoideista. Kun ihmiset nautivat liikaa A-vitamiinia, heidän kudospitoisuuksiensa laskeminen kestää kauan sen jälkeen, kun he ovat lopettaneet saannin, eikä siitä johtuva maksavaurio ole aina palautuva.


      • Maksapihvit ovat oikein hyviä. Naudan maksa viipaloidaan noin 4 mm viipaleiksi ja kuivataan hyvin. Voidellaan ruokaöljyllä ja paistetaan melko kuumalla pannulla vajaa minuutti puoleltaan liikuttelematta ja maustetaan suolalla ja mustapippurilla. Tarjotaan esimerkiksi perunamuusin, paistetun sipulin ja puolukkasoseen kanssa.

        Maksapateeta ei oikein viitsi itse tehdä kun annos on järkyttävän iso eli helposti luokkaa 1.5 kg ja ainakin kilon. Hyvää se kyllä on. Hanhenmaksaa en syö periaatteesta.


      • Anonyymi
        hvp27 kirjoitti:

        Maksapihvit ovat oikein hyviä. Naudan maksa viipaloidaan noin 4 mm viipaleiksi ja kuivataan hyvin. Voidellaan ruokaöljyllä ja paistetaan melko kuumalla pannulla vajaa minuutti puoleltaan liikuttelematta ja maustetaan suolalla ja mustapippurilla. Tarjotaan esimerkiksi perunamuusin, paistetun sipulin ja puolukkasoseen kanssa.

        Maksapateeta ei oikein viitsi itse tehdä kun annos on järkyttävän iso eli helposti luokkaa 1.5 kg ja ainakin kilon. Hyvää se kyllä on. Hanhenmaksaa en syö periaatteesta.

        Minulla on nuoruudesta huonoja muistoja sitkeistä ja paksuista maksapihveistä. Oletko huomannut laatueroja, vai onko sopiva paksuus tai ohuus se oleellisin asia?


      • Anonyymi kirjoitti:

        Minulla on nuoruudesta huonoja muistoja sitkeistä ja paksuista maksapihveistä. Oletko huomannut laatueroja, vai onko sopiva paksuus tai ohuus se oleellisin asia?

        Juu. Maksa sitkistyy hyvin nopeasti jos paistoaika on pitkä eli mielellään hyvin ohuita siivuja ja kuuma pannu. Kuivaaminenkin on tärkeää. Kalvotkin pitää leikata pois huolellisesti. Minä en saa syödä sisäelimiä joten nykyään noita ei tule tehtyä mutta opiskelija-aikoina tein niitä jonkin verran.

        Maksakastike oli aivan kamalaa


    • Anonyymi

      Aivan turha tämä spämmäys Finelistä. Keksi joku harrastus itsellesi tai mene töihin.

      • Öh, tämä ruuan ja excelin kanssa pelaaminen on hänelle harrastus. Sitä kutsutaan myös ortoreksiaksi.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Arvaa miten paljon

      Haluan sua?
      Ikävä
      94
      1769
    2. Kolme miestä joukkoraiskasi nuoren naisen metsässä Helsingissä.

      https://www.hs.fi/helsinki/art-2000011193871.html?utm_medium=promobox&utm_campaign=hs_tf&utm_source=is.fi&utm_content=pr
      Maailman menoa
      235
      1628
    3. Mitä toiveita ja ajatuksia sulla

      On kaivattusi suhteen?
      Ikävä
      91
      1373
    4. Sunnuntai terveiset kaivatulle

      Maa on vielä valkoinen vaikka vappu lähestyy, otetaan pitkästä aikaa pyhä terveiset kaivatullesi tähän ketjuun !!
      Ikävä
      66
      1032
    5. Aika usein mietin sitä

      Että miksi juuri minä olen se jonka kanssa haluaisit vakavampaa? Mikä minusta voi tehdä sellaisen että koet niin syviä t
      Ikävä
      46
      931
    6. Rakastan sinua ja

      Tiedät sen.
      Ikävä
      47
      928
    7. Miksei voitaisi vaan puhua asiat selväksi?

      Minulla on ollut niin kova ikävä sinua, etten oikein edes löydä sanoja kuvaamaan sitä. Tuntuu kuin jokainen hetki ilman
      Ikävä
      38
      918
    8. Eräästä kalastuksenvalvojasta leviää video !

      Ennemmin tai myöhemmin tänne palstalle tulee videonpätkä, jossa kerrotaan paikallisesta "kalastuksen valvojasta". Ei si
      Suomussalmi
      9
      914
    9. On ikävä sua

      Rakas ❤️.
      Ikävä
      46
      872
    10. IS Viikonloppu 26.-27.4.2025

      Koviksen ovat laatineet Eki Vuokila ja piirrospuolista vastaa Lavonius, jolloin 2,5 vaikeusasteen ristikko on saatu aika
      Sanaristikot
      37
      849
    Aihe