Lista ilmoittaa kullekin ainekselle, mikä määrä sitä olisi nautittava jotta keskimääräisen aikuisen saantisuositus täyttyy kokonaan. Rivien ensimmäinen lukuarvo on aineksesta saatava energia, ja jälkimmmäinen lukuarvo on tarvittava grammamäärä. Listan järjestys on energian mukaan kasvava, siis sitten että kaikkein energiataloudellisin aines on ensimmäisellä rivillä. Lukurvot ilmaistaan kahdella merkitsevällä digitillä.
Tietenkin, jos tarvitaan vain esim 10% vuorokausisuosituksen määrästä niin nautitaan 10% grammamäärästä.
A-vitamiinin lähteitä energiaedullisuusjärjestyksessä
9
69
Vastaukset
- Anonyymi
Tietolähde on "Fineli avoin data" "Peruspaketti 2": https://fineli.fi/fineli/fi/ohje/19 jota on hieman kasvatettu USDA:n tietokannasta. Haun ulkopuolelle on rajattu epäolellisia (kuten makeiset, makeat leivonnaiset, ateriankorvikkeet, yms) sekä joitakin erittäin epämääräisen/epäselkeän otsikon omaavia tietueita.
Saantitavoite on laskettu keskimääräistäen ikävuosikohtaisesti aikuiselle ihmiselle suositellut vuorokautiset saantisuositukset. Aikuiseksi ihmiseksi luetaan tässsä he jotka ovat täyttäneet 18v mutta eivät ole täyttäneet 75v ja ovat joko miehiä tai naisia (paitsi siunatussa tilassa olevat ja rintaruokkivat naiset). Suositukset ovat pääasiassa VRN2014:stä, ne muutamat joille siinä ei ole suositusta on otettuUSA:n NIH:lta.
Huom: Kaikki listan ainekset eivät ole energiataloudellisia A-vitamiinin lähteitä. Saadakseen koko vuorokauden A-vitamiinitarpeensa, keskimääräisen aikuisen tarvitsee nauttia listalla kolmantena olevaa ainesta 'maksa, keitetty, ei lisättyä suolaa' vain 5.8 kCal, mutta listan viimeisenä olevaa ainesta 'lehtisalaatti, ruukkusalaatti, lollo rosso' peräti 120 kCal, eli 120 / 5.8 = 21 kertainen energiamäärä.- Anonyymi
A-vitamiini, saantitavoite 800 µg/vrk (~VRN2014)
Aines » Prosessi » Energia (kCal) » määrä (g)
maksa, poron » raaka » 4.8 » 4.1
maksa, naudan » raaka » 5.6 » 4.1
maksa, keitetty, ei lisättyä suolaa » keit » 5.8 » 3.1
maksa, keskiarvo » raaka » 5.8 » 4.4
maksa, keitetty, suolaa » keit » 5.8 » 3.1
maksapaisti » uunit » 6.5 » 3.2
maksa, sian » raaka » 7.1 » 5.3
maksapihvi, leivitetty » paist » 7.8 » 4.2
maksakastike, jauhemaksakastike, ruskea kastike, rasvaa » keit » 9.2 » 9.1
maksa, broilerin » raaka » 9.4 » 8.2
maksapata, maksa, peruna » keit » 11 » 12
maksakastike, maksa keskiarvo, ruoanvalmistuskermaa » keit » 11 » 9.1
maksakastike, maksastroganoff » keit » 12 » 8.8
jauhemaksapihvi, maksa, peruna, sipuli » paist » 13 » 8.7
poronmaksapihvi » paist » 14 » 8.1
maksapata, maksa, pekoni » keit » 15 » 9.9
maksakastike, broilerinmaksa, ruoanvalmistuskermaa » keit » 22 » 26
maksalaatikko, ohraryynit, rasvaton maito » uunit » 25 » 23
maksapasteija, maksapatee » uunit » 25 » 12
maksalaatikko, rasvaton maito » uunit » 25 » 24
maksamakkara, maksapasteija, kevyt, keskiarvo » teol » 26 » 18
maksalaatikko, kevytmaito » uunit » 26 » 24
maksalaatikko, täysmaito » uunit » 27 » 24
porkkana, kuivattu » kuiv » 33 » 12
porkkana » raaka » 34 » 100
kurpitsa » raaka » 35 » 220
porkkana, keitetty, suolaton » keit » 38 » 110
porkkana, keitetty, suolaa » keit » 38 » 110
pinaatti, pakaste » pakast » 39 » 290
lehtikaali » raaka » 40 » 100
lehtiselleri, varsiselleri » raaka » 42 » 330
mangoldi » raaka » 45 » 260
persilja » raaka » 47 » 170
vuonankaali » raaka » 49 » 330
korianteri, tuore » raaka » 50 » 240
porkkanasosekeitto, maito » keit » 51 » 270
porkkana, keitetty, suolaa ja öljyä » keit » 51 » 110
pinaatti » raaka » 53 » 290
porkkanasurvos » keit » 55 » 140
maksalaatikko, laktoositon ja rusinaton, teollinen, valmisateria » uunit » 58 » 38
tummanvihreä lehtikasvis, keskiarvo (arc) » raaka » 58 » 450
pinaatti, keitetty, suolaton » keit » 59 » 270
voikukka, lehti, voikukan lehti » raaka » 60 » 160
sekavihannes, porkkana, kukkakaali, herne, papu » pakast » 62 » 220
täysmehu, kasvistuoremehu » soseut » 62 » 190
tilli, tuore » raaka » 63 » 210
porkkanasosekeitto, vesi » keit » 65 » 260
pakastekasvissekoitus, patajuurekset, porkkana-lanttu-sipuli » pakast » 67 » 210
herneenverso » raaka » 67 » 310
maksamakkara, maksapasteija, keskiarvo » teol » 68 » 33
sekavihannes, keitetty, suolaton » keit » 69 » 250
sekavihannes, keitetty, suolaa » keit » 69 » 250
pakastekasvissekoitus, aurinkokasvikset, porkkana-papu » pakast » 69 » 200
nuppuvihannes, kukkakaali, porkkana, parsakaali » pakast » 73 » 240
pakastekasvissekoitus, kartanon kasvikset, parsakaali-porkkana-paprika » pakast » 76 » 240
basilika, tuore » raaka » 79 » 300
nuppuvihannes, keitetty, suolaton, kukkakaali, porkkana, parsakaali » keit » 81 » 270
ruusunmarja » raaka » 83 » 150
pakastekasvissekoitus, maalaiskasvikset, porkkana-papu-palsternakka » pakast » 84 » 200
pakastekasvissekoitus, kruunusekoitus, parsakaali-porkkana-kukkakaali » pakast » 86 » 280
porkkana, paistettu » paist » 89 » 99
bataatti, kuorittu » raaka » 92 » 110
ruohosipuli » raaka » 93 » 370
paprika, punainen » raaka » 93 » 330
porkkanamuhennos » keit » 94 » 190
kasvissose, kotitekoinen lastenruoka, suolaton » soseut » 94 » 440
pakastekasvissekoitus, juuressekoitus » pakast » 96 » 260
juurekset, uunissa, uunijuurekset » uunit » 96 » 220
pakastekasvissekoitus, parsakaali-porkkana-vesikastanja » pakast » 97 » 200
paprikajauhe » kuiv » 98 » 30
vihanneskrassi » raaka » 100 » 370
bataatti, kuorittu, keitetty, suolaton » keit » 100 » 130
bataatti, uunissa » uunit » 100 » 120
bataatti, kuorittu, keitetty, suolaa » keit » 100 » 130
pakastekasvissekoitus, keittojuures, porkkana, lanttu, juuriselleri, purjo » pakast » 110 » 320
jääsalaatti » raaka » 110 » 980
ankerias » raaka » 110 » 32
nahkiainen, savustettu » savust » 110 » 32
pakastekasvissekoitus, parsakaali-maissi-porkkana » pakast » 110 » 190
porkkana-perunasose, teollinen lastenruoka, tuotekeskiarvo » teol » 120 » 240
pakastekasvissekoitus, porkkana-papu-parsakaali-kukkakaali » pakast » 120 » 360
lihapata, karjalanpaisti, nauta, sika, sisäelimiä » uunit » 120 » 110
porkkana, uunissa » uunit » 120 » 110
rukola, rucola, sinappikaali » raaka » 120 » 680
lehtisalaatti, ruukkusalaatti, lollo rosso » raaka » 120 » 980
- Anonyymi
3-4 grammaa maksaa onneksi siis riittää. Se kun on pahaa maultaan.
Onko A-vitamiinista tunnetusti pulaa?
Maksamakkara ruisleivän päällä menetettelee.- Anonyymi
Maksa ei todellakaan ole hyvänmakuista, minäkään pidä sen mausta enkä tiedä yhtäkään joka pitäisi. Tosin, hampaat irvessä syön hanhenmaksaa (ransk: foie gras, siis ei ankanmaksa joka on ransk: foie de canard) kerran viikossa koska siinä on runsaasti suojaravintoaineita. Ankanmaksassa ei ole suojaravintoaineiden kannalta yhtä hyvä kuin hanhenmaksa. Tavallisen teuraseläinten maksa on ainakin 2x suojaravintoainerikkaampaa kuin hanhenmaksa, mutta ainakin 2x kamalamman makuisia.
A-vitamiinista tyypillisesti ei ole pulaa vaan päinvastoin, sitä voi helpohkosti saada yliannostuksen. NIH speksaa: https://ods.od.nih.gov/factsheets/VitaminA-HealthProfessional/ suurimmaksi siedettäväksi vuorokausiannokseksi 3 mg (tarkoittaa tasaista saantoa), mutta jos nauttii A-vitamiinia kerran viikossa niin annos voi olla jopa 7*3=21 mg ja jos kerran kahdessa viikossa niin 42 mg.
Raaka porkkana on tuhti A vitamiinin lähde, siinä on A-vitamiinia 0.774 mg / 100g joten sitä ei kannata popsia kovin paljoa, 388 g/vrk vie turvallisen ylärajan tuntumaan, se on vain noin 2 … 4 kpl porkkanaa.
Käännöspätkä NIH:stä:
Liiallisen A-vitamiinin aiheuttamat terveysriskit: Koska A-vitamiini on rasvaliukoinen, keho varastoi ylimäärärän pääasiassa maksaan, ja nämä tasot voivat kerääntyä. Vaikka ylimääräisellä valmiilla A-vitamiinilla voi olla merkittävä myrkyllisyys (tunnetaan nimellä hypervitaminoosi A), suuriin määriin A vitamiiinin esimuodoille, kuten beetakaroteeni ja muut A-vitamiinin provitamiinit kuten muut karotenoidit, ei liity merkittäviä haittavaikutuksia. A-hypervitaminoosin ilmenemismuodot riippuvat ylimääräärän suuruudesta ja annostusnopeudesta. Massiivisen A-vitamiinin liikasaannin seuraukset ovat äkillisiä, kuten on ollut jääkarhun maksaa syöneiden arktisten tutkimusmatkailijoiden kohdalla. Sen sijaan krooninen A-vitamiinin liikasaanti aiheuttaa kallonsisäistä painetta, huimausta, pahoinvointia, päänsärkyä, ihoärsytystä, nivel- ja luukipua, koomaa ja jopa kuolemaa. Vaikka A-hypervitaminoosi voi johtua liiallisesta ruokavalion saannista, tila johtuu yleensä siitä että nautitaan liikaa valmista A-vitamiinia lisäravinteista tai terapeuttisista retinoideista. Kun ihmiset nautivat liikaa A-vitamiinia, heidän kudospitoisuuksiensa laskeminen kestää kauan sen jälkeen, kun he ovat lopettaneet saannin, eikä siitä johtuva maksavaurio ole aina palautuva. Maksapihvit ovat oikein hyviä. Naudan maksa viipaloidaan noin 4 mm viipaleiksi ja kuivataan hyvin. Voidellaan ruokaöljyllä ja paistetaan melko kuumalla pannulla vajaa minuutti puoleltaan liikuttelematta ja maustetaan suolalla ja mustapippurilla. Tarjotaan esimerkiksi perunamuusin, paistetun sipulin ja puolukkasoseen kanssa.
Maksapateeta ei oikein viitsi itse tehdä kun annos on järkyttävän iso eli helposti luokkaa 1.5 kg ja ainakin kilon. Hyvää se kyllä on. Hanhenmaksaa en syö periaatteesta.- Anonyymi
hvp27 kirjoitti:
Maksapihvit ovat oikein hyviä. Naudan maksa viipaloidaan noin 4 mm viipaleiksi ja kuivataan hyvin. Voidellaan ruokaöljyllä ja paistetaan melko kuumalla pannulla vajaa minuutti puoleltaan liikuttelematta ja maustetaan suolalla ja mustapippurilla. Tarjotaan esimerkiksi perunamuusin, paistetun sipulin ja puolukkasoseen kanssa.
Maksapateeta ei oikein viitsi itse tehdä kun annos on järkyttävän iso eli helposti luokkaa 1.5 kg ja ainakin kilon. Hyvää se kyllä on. Hanhenmaksaa en syö periaatteesta.Minulla on nuoruudesta huonoja muistoja sitkeistä ja paksuista maksapihveistä. Oletko huomannut laatueroja, vai onko sopiva paksuus tai ohuus se oleellisin asia?
Anonyymi kirjoitti:
Minulla on nuoruudesta huonoja muistoja sitkeistä ja paksuista maksapihveistä. Oletko huomannut laatueroja, vai onko sopiva paksuus tai ohuus se oleellisin asia?
Juu. Maksa sitkistyy hyvin nopeasti jos paistoaika on pitkä eli mielellään hyvin ohuita siivuja ja kuuma pannu. Kuivaaminenkin on tärkeää. Kalvotkin pitää leikata pois huolellisesti. Minä en saa syödä sisäelimiä joten nykyään noita ei tule tehtyä mutta opiskelija-aikoina tein niitä jonkin verran.
Maksakastike oli aivan kamalaa
- Anonyymi
Aivan turha tämä spämmäys Finelistä. Keksi joku harrastus itsellesi tai mene töihin.
Öh, tämä ruuan ja excelin kanssa pelaaminen on hänelle harrastus. Sitä kutsutaan myös ortoreksiaksi.
Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.
Luetuimmat keskustelut
- 941769
Kolme miestä joukkoraiskasi nuoren naisen metsässä Helsingissä.
https://www.hs.fi/helsinki/art-2000011193871.html?utm_medium=promobox&utm_campaign=hs_tf&utm_source=is.fi&utm_content=pr2351628- 911373
Sunnuntai terveiset kaivatulle
Maa on vielä valkoinen vaikka vappu lähestyy, otetaan pitkästä aikaa pyhä terveiset kaivatullesi tähän ketjuun !!661032Aika usein mietin sitä
Että miksi juuri minä olen se jonka kanssa haluaisit vakavampaa? Mikä minusta voi tehdä sellaisen että koet niin syviä t46931- 47928
Miksei voitaisi vaan puhua asiat selväksi?
Minulla on ollut niin kova ikävä sinua, etten oikein edes löydä sanoja kuvaamaan sitä. Tuntuu kuin jokainen hetki ilman38918Eräästä kalastuksenvalvojasta leviää video !
Ennemmin tai myöhemmin tänne palstalle tulee videonpätkä, jossa kerrotaan paikallisesta "kalastuksen valvojasta". Ei si9914- 46872
IS Viikonloppu 26.-27.4.2025
Koviksen ovat laatineet Eki Vuokila ja piirrospuolista vastaa Lavonius, jolloin 2,5 vaikeusasteen ristikko on saatu aika37849