Aihe

Koko suu uusiksi, alusta alkaen

Anonyymi

Elikkä. Minä olen nuori (alle kolmekymppinen) nainen, ja minun suuni on aivan järkyttävässä kunnossa. Melkein joka hammas on lohjennut ja hyvin reikäiset. Tulehtunut, haiseva suu, kipeät ikenet ja risat hampaat.

Haluaisin laittaa koko suuni kuntoon. Mistä lähteä liikkeelle? Varaa minulla ei työttömänä/opiskelijana ole mennä yksityiselle.. soitanko siis vain kunnalliselle ja olen siellä tiukkana että haluaisin kaikki hampaat pois, en aio suostua muihin hoitoihin, ja että haluan proteesit?

Olen valmis olemaan vaikka puoli vuotta ilman hampaita (laihtuisikin samalla kun joutuu syömään vellejä), mutta en oikein tiedä miten tämä homma toimii. Saako kunnallisen kautta hommattua proteeseja?

Olisiko joku ystävällinen asiasta tietävä avuksi?

7

<50

  Vastaukset

  Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
  5000
  • Anonyymi

   Vaikka netissä kaikki tuntuu kaiken tietävän, niin eiköhän tuo ole sellainen asia mistä kannattaisi soittaa suoraan vain sinne kunnalliselle. Tuskin suorilta suostuvat vain tuollaiseen projektiin, mutta kävisivät läpi mitä on tehtävissä kanssasi ja miten toimitaan.

  • Anonyymi

   Ei kunnallisella saa proteeseja. Menet vaan töihin ja alat tienata, niin voit ostaa mitä haluat. Itse olen sellaisessa työpaikassa, jossa hammashoito kuuluu työterveyden piiriin. Tällaiseen työhön, että saa tällaisia etuja, täytyy toki olla hyvä koulutus ja osaamista.

   • Anonyymi

    Kyllä minä sain kunnallisessa hammashoidossa proteesit! Tai no, en saanut, vaan maksoin ne.
    Hampaita poistettiin pyytämättä ja paljon.

    Jos omista hampaista mitenkään saa vielä toimivat, se on paljon parempi kuin mikään proteesi.


  • Anonyymi

   Julkinen on kai kaikkineen puolet halvempi kuin yksityinen siltä osin, mitä siellä nyt yleensä tehdään. Paljoa ei tehdä. Pahasti tulehtunut hammas saatetaan poistaa. Siihen homma rajoittuu. Syyllistämistä saa osakseen sitäkin enemmän siitä, että hampaat ovat huonossa kunnossa. Tehokas tapa karkottaa asiakkaat.

   Toimeentulotuesta saatetaan korvata julkisen hammashoidon sekä proteesikuluja, jos on toimeentulotukeen oikeutettu. Tosin sen jälkeen kun toimeentulotuki siirtyi Kelalle, on moni tipahtanut toimeentulotuen ulkopuolelle. Jos Kela vastaa kieltävästi, voi koettaa vielä kunnan sosiaalitoimesta.

   Kohtuullisen epätodennäköistä, että julkisessa poistettaisiin hampaita, vaikka se oma toive on. Itse olen samassa tilanteessa. Yksityiselle en voi mennä, koska siellä myydään väkisin niin kalliita toimenpiteitä, johon itselläni ei ole varaa (kruunuja, implantteja ym). Eli aika moni köyhä on käytännössä hammashuollon ulkopuolella. Hammashoitoon ei vain ole varaa.

   Itse keräilen rohkeutta ja ideaa DIY-hammashoitoon. Se on muuten aika yleistä maailmalla. Jos on hampaiden tukikudoksen sairautta eli hampaat heiluvat, saa ne kohtuullisen helposti irti itse.

   https://www.stara.fi/2016/01/19/mies-poisti-kaverinsa-hampaat/

   • Anonyymi

    Kyllä julkisenkin puolen hammaslääkärit ovat ammattinsa osaavia ja suhtautuvat jokaiseen asiakkaaseen ammattimaisesti ketään syyllistämättä. Mutta tietenkin asiakkaalle kerrotaan, mitä tämä voi itse tehdä hampaidensa hyväksi, ei se syyllistämistä ole.

    Hammaslääkäriä saattaa hoidon vuoksi myös kiinnostaa, miten suu on päässyt hyvin huonoon kuntoon ja millaista omahoito on ollut. En minä siinä mitään syyllistämistä näe, vaikka syy asiakkaassa kai onkin. Missä se syyllinen sitten olisi, ellei asiakkaassa itsessään? Mutta hammaslääkärin asia ei ole syyllistää, tieto vain voi olla hoidon kannalta tarpeen parhaaseen mahdolliseen lopputulokseen pääsemiseksi. Siksi olisikin hyvä löytää sellainen hammaslääkäri, johon asiakas luottaa.

    Lopulta suun ja hampaiden kunnon siis ratkaisee asiakas itse ja hänen oma hampaiden hoito kotona. Hammaslääkärin osuus on vain 1 %.


  • Anonyymi

   Sanot olevasi opiskelija. Jos olet korkeakouluopiskelija, sinulla on oikeus päästä YTHS:n hammaslääkärille. Hoito on melkein ilmaista.

   Kunnallisessa hammashoidossa hoito on halpaa, mutta proteesit maksavat. Hammaslääkärit arvioivat, millainen hoito olisi sinulle paras.

  • Anonyymi

   Olen lukenut tuntikausia hampaista, perehtynyt omaan hammashistoriaani ja nyt tulevaan. Netistä suomentanut ja hankkinut tietoa. On tulossa kallis remontti, mutta olen ollut pitkään palkkatyössä, eikä kaikkea tarvitse maksaa kerralla.
   Ensin kannattaa kysyä, onko sinulla tavallinen tulehdus vai parondotiitti. Tavallisen tulehduksen saa hoidetuksi kokonaan pois. Parondotiitti on hampaistossa, ikenissä ja hammasluussa etenevä sairaus, joka ei lopullisesti koskaan parane. Sitä voi hyvällä ja usein toistuvalla hoidolla hidastaa ja pitää kurissa. Kertakäynti itsellä maksoi viimeksi 300, mutta edullisimmillakin olen käynyt, siinä puhdistetaan hampaiden pintojen lisäksi myös ientaskut, joita ei itse pysty puhdistamaan millään konsteilla.
   Jos noin nuorena on parodotiitti niin uskoisin tekarien olevan paras vaihtoehto. Kun hampaat otetaan pois, prondotiitti lakkaa vaivaamasta. Jos oisin sä, menisin kunnanlääkrille. Hänellä voi olla sama mielipide minun kanssani tai eri, joten noudata hänen neuvoaan. En tiedä sosiaalituista mitään, mutta jollain konstin sinun on hampaat saatava, et kai ilman voi olla. Parandotiitti-bakteeri voi siirtyä verissuonistoosi aiheuttaen plakin kerääntymistä suonten seinämiin, ja myös aivoihin, siitä en lukenut enempää. Pahin vaihtoehto on ettet tee mitään.
   Jos sinulla on vain tavallinen, kokonaan parannettavissa oleva tulehdus, niin ehdottomasti paras vaihtoehto on olemassa olevien hampaittesi korjaaminen ja osin implanttien laittaminen. Sanoit ettet siihen ala eikä ole varaakaan. Yritä kuitenkin puhua siellä sosiaalitoimistossa nuoren ikäsi takia. Oletko varma että jokainen hammas on rikki?
   Oikein paljon voimia ja oikeaa ratkaisua sinulle toivon.

  Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

  Luetuimmat keskustelut

  1. Yksin oli Sofia tullut Espanjasta

   https://www.seiska.fi/kotimaa/jattiriita-espanjassa-sofia-belorf-palasi-yksin-suomeen-ilman-stefan-thermania-kuvat Harmi, että tää ja muut riidat on v
   Kotimaiset julkkisjuorut
   122
   7599