K-vitamiinin lähteitä energiataloudellisuusjärjestyksessä

Anonyymi

K-vit (µg), keskimääräisen aikuisen saantitavoite /vrk = 105 (NIH)

Aines » Prosessi » Energia (kCal) » Määrä (g)

vuonankaali » raaka » 4.19 » 27.9
pinaatti, pakaste » pakast » 5.19 » 38.9
lehtikaali » raaka » 6.51 » 17
basilika, tuore » raaka » 6.53 » 25.3
pinaatti » raaka » 7.05 » 38.9
pinaatti, keitetty, suolaton » keit » 7.05 » 33.1
korianteri, tuore » raaka » 7.08 » 33.9
punasalaatti, punasikuri » raaka » 9.15 » 41.1
mangoldi » raaka » 9.39 » 54.5
jääsalaatti » raaka » 10.4 » 91.3
tilli, tuore » raaka » 11.1 » 37.5
vihanneskrassi » raaka » 11.5 » 42
lehtisalaatti, ruukkusalaatti, lollo rosso » raaka » 11.5 » 91.3
ruohosipuli » raaka » 12.4 » 49.4
roomansalaatti, sidesalaatti » raaka » 16.5 » 81.4
nokkonen » raaka » 16.7 » 38.9
rukola, rucola, sinappikaali » raaka » 17.6 » 96.7
kiinankaali » raaka » 19.1 » 131
ruusukaali » raaka » 19.7 » 47.7
ruusukaali, keitetty, suolaton » keit » 19.7 » 47.7
ruusukaali, keitetty, suolaa » keit » 19.8 » 48.2
viininlehti, säilötty suolaliemeen » säil » 25.9 » 108
lehtikaalisipsit » uunit » 26.7 » 16.1
villirucola, pikkuhietasinappi » raaka » 26.8 » 96.7
fenkoli, salaattifenkoli » raaka » 29 » 167
parsakaali, brokkoli » raaka » 33.2 » 95.5
parsakaali, keitetty, suolaton » keit » 33.2 » 95.5
parsakaali, keitetty, suolaa » keit » 33.3 » 96.4
jäävuorisalaatti, rapea keräsalaatti, amerikansalaatti » raaka » 34.2 » 263
salaatti, kiinankaali-sipuli » seos » 38.1 » 196
lehtikaali, paistettu » paist » 38.5 » 24.5
purjosipuli, keitetty, suolaton » keit » 44.5 » 163
purjosipuli » raaka » 44.5 » 194
smoothie, vihersmoothie, lehtikaali, omena, kurkku, banaani » seos » 45.2 » 161
salaatti, lehtisalaatti-kurkku-tomaatti, vihersekasalaatti » seos » 54.7 » 339
kaali, valkokaali, keitetty, suolaton » keit » 54.9 » 152
valkokaali, keräkaali » raaka » 54.9 » 175
salaatti, kaali-kurkku-purjo » seos » 55.1 » 219
juuriselleri, keitetty, suolaton » keit » 57.6 » 256
juuriselleri, mukulaselleri » raaka » 57.6 » 256
salaatti, kiinankaali-kurkku-tomaatti » seos » 62.6 » 382
pakastekasvissekoitus, kruunusekoitus, parsakaali-porkkana-kukkakaali » pakast » 64.1 » 209
kasvissose, kotitekoinen lastenruoka, suolaton » soseut » 65.1 » 303
ruusukaalikeitto, kerma » keit » 66.4 » 161
pakastekasvissekoitus, porkkana-papu-parsakaali-kukkakaali » pakast » 68.4 » 214
pinaattikohokas, rasvaton maito » uunit » 70.3 » 80
herne, sokeriherne, tuore » raaka » 70.9 » 169

Haun ulkopuolelle on rajattu: 1) epäolellisia kuten makeiset, makeat leivonnaiset, ateriankorvikkeet, epämääräisen/epäselkeän otsikon omaavia.2) Tulokset joissa massaksi tulee yli 2000 g.

30

59

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Anonyymi

      ota nyt järki käteen

      on useampaa K vitamiinia ja niidenkin alla on eripituisilla ketjuilla olevia vitamiineja, joiden vaikutus ihmiskehoon on aivan erilainen

      listasi ei kerro muuta kuin että et ymmärrä asiasta mitään

      • Anonyymi

        On myös esimerkiksi useampia D vitamiineja. Mutta Fineli listaa vain K-vitamiinin yhtenä ryppäänä ja D-vitamiinin yhtenä ryppäänä. Kunhan löytyy jokin yksityiskohtaisempi tietokanta ainesten/raaka-aineiden osatekijöistä niin niin tietenkin julkaisen uudet yksityiskohtaisemmat listaukset. Minulla on USDA:n tietokanta jossa on kaksi kertaa enemmän aineksia mutta niistä moni on jenkkisatsia, säilykkeitä. USDA:n tietokannassakin on K-vitamiini yhtenä ryppäänä ja D-vitamiinin yhtenä ryppäänä.

        Nyt on vasta käyty läpi vitamiinit ja jo ne kertovat hyvin paljon, kunhan oivaltaa niiden merkityksen. Niissä on tietynlaisia aineksia listojen yläpäässä.

        Sitten kunhan kaikki listat ovat valmiit niin esimerkiksi: Kun koostaa ruokavalion niin että se sisältää useimpia listojen yläpäässä olevia aineksia, muodostuu runsaasti suojaravintoaineista sisältävä, eli terveeellinen ruokavalio, erittäin pienenellä energiakuormalla. Tai toisinpäin, mitä vähempi lukumäärä ruokavaliossa on listojen yläpään eri aineksia sen epäterveellisempi ruokavalio on.


    • Anonyymi

      MIksi teet näitä avauksia, joilla ei ole mitään todellista arvoa? Onko kyseessä vain oma mielenterveytesi hoitaminen?

      • Anonyymi

        Niillä tietenkään ei ole mitään todellista arvoa koska en veloita niistä mitään. Julkaisen nämä listat koska ne ovat erittäin hyödyllisiä laihduttajalle (ja painonhallitsijalle).

        Ruokavalio on sitä helpompi koostaa terveelliseksi ja samalla laihduttavaksi (tai painoa hallitsevaksi) mitä enemmän ja laajemmin/kattavammin koostaja omaa faktatietoa eri aineksista.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Niillä tietenkään ei ole mitään todellista arvoa koska en veloita niistä mitään. Julkaisen nämä listat koska ne ovat erittäin hyödyllisiä laihduttajalle (ja painonhallitsijalle).

        Ruokavalio on sitä helpompi koostaa terveelliseksi ja samalla laihduttavaksi (tai painoa hallitsevaksi) mitä enemmän ja laajemmin/kattavammin koostaja omaa faktatietoa eri aineksista.

        Ei noilla taulukoilla mitään todellista taloudellista tai henkistä arvoa olekaan. Ainoa arvokas asia on Excelin ja SQL:n yhdistäminen.

        Sinulta on toivottu myös jotakin todellista, jossa koostetaan ruokaa ja ruoka-annoksia. Vastaus oli, että syökää 2,778 g tuoretta tilliä, 1,928282 g timjamia purkista, 27,5 g valkokaalia, 36,5141 g broilerin koipireittä, 12,1112 g tuoretta tomaattia sekä 0,71616 g jodioitua suolaa. Toistakaa tuo asia joka viikko. Tuollaisella pelleilyllä ei pitkälle selviä.


      • Anonyymi kirjoitti:

        Ei noilla taulukoilla mitään todellista taloudellista tai henkistä arvoa olekaan. Ainoa arvokas asia on Excelin ja SQL:n yhdistäminen.

        Sinulta on toivottu myös jotakin todellista, jossa koostetaan ruokaa ja ruoka-annoksia. Vastaus oli, että syökää 2,778 g tuoretta tilliä, 1,928282 g timjamia purkista, 27,5 g valkokaalia, 36,5141 g broilerin koipireittä, 12,1112 g tuoretta tomaattia sekä 0,71616 g jodioitua suolaa. Toistakaa tuo asia joka viikko. Tuollaisella pelleilyllä ei pitkälle selviä.

        Tuo on melkoinen ongelma. Minä valitsisin aluksi ehkä sata ravinnerikkainta ruoka-ainetta per ravinne ja antaisin näille sitten pisteet sen mukaan kuinka paljon näissä on muitakin ravinteita ja listasin nämä sitten järjestyksessä. Jos otetaan 100 ravintoainetta per hivenravinne ja taulukoidaan nämä niin taulukosta tulee varsin iso.

        Ei tällä kyllä ole minkäänlaista tekoa reaalimaailman kanssa koska järkevästi syömällä saa kyllä hivenaineet jo jollei ihan kaikkia saakaan niin asia korjautuu vitamiinipillerillä.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Ei noilla taulukoilla mitään todellista taloudellista tai henkistä arvoa olekaan. Ainoa arvokas asia on Excelin ja SQL:n yhdistäminen.

        Sinulta on toivottu myös jotakin todellista, jossa koostetaan ruokaa ja ruoka-annoksia. Vastaus oli, että syökää 2,778 g tuoretta tilliä, 1,928282 g timjamia purkista, 27,5 g valkokaalia, 36,5141 g broilerin koipireittä, 12,1112 g tuoretta tomaattia sekä 0,71616 g jodioitua suolaa. Toistakaa tuo asia joka viikko. Tuollaisella pelleilyllä ei pitkälle selviä.

        Energiataloudellisuuslistoilla onsuurta käytännöllistä arvoa laihduttajalla (ja painonhallitsijalle).

        "Sinulta on toivottu myös"

        Sinulla on varsin töykeä ja valheilla höystetty tapa toivoa, mutta jos saat tapojasi vähän sivistettyä niin saatan toimittaa joulupukin virkaa.

        Maksimimassan asettaminen hyvin pieneksi ei ole järkevää koska joku saattaa hyvinkin nauttia vaikka 2000 g/vrk maitoa/piimää/kahvi/teetä y.m.s. tai jollekin esim: 150 g/vrk lehtikaalia on kauhistuttava massa vaikka toiselle se on aivan normaali satsi.

        Olen nyt tässä samassa yhteydessä luokittanut Finelin aineksia ja sen perusteella suodattanut niitä listoilta pois, m.m. kuivatuotteet eivät tule listoille, on hieman hankalaa syödä suuria määriä vaikkapa curryjauhetta, Finelin luokittelut ovat huomattavan sekavia ja niissä on paljon virheitä. Listoja selatessa täytyy siis käyttää hyväkseen omaa järkeääkin, jos sitä sattuu olemaan.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Energiataloudellisuuslistoilla onsuurta käytännöllistä arvoa laihduttajalla (ja painonhallitsijalle).

        "Sinulta on toivottu myös"

        Sinulla on varsin töykeä ja valheilla höystetty tapa toivoa, mutta jos saat tapojasi vähän sivistettyä niin saatan toimittaa joulupukin virkaa.

        Maksimimassan asettaminen hyvin pieneksi ei ole järkevää koska joku saattaa hyvinkin nauttia vaikka 2000 g/vrk maitoa/piimää/kahvi/teetä y.m.s. tai jollekin esim: 150 g/vrk lehtikaalia on kauhistuttava massa vaikka toiselle se on aivan normaali satsi.

        Olen nyt tässä samassa yhteydessä luokittanut Finelin aineksia ja sen perusteella suodattanut niitä listoilta pois, m.m. kuivatuotteet eivät tule listoille, on hieman hankalaa syödä suuria määriä vaikkapa curryjauhetta, Finelin luokittelut ovat huomattavan sekavia ja niissä on paljon virheitä. Listoja selatessa täytyy siis käyttää hyväkseen omaa järkeääkin, jos sitä sattuu olemaan.

        duunaa sinä vaan noita listoja niin et jaksa muusta mussuttaa

        mitään hyötyähän noista ei kellekään ole mutta onpahan sulla tekemistä

        mukavaa excelin pyörittelyä sulle


      • Anonyymi
        hvp27 kirjoitti:

        Tuo on melkoinen ongelma. Minä valitsisin aluksi ehkä sata ravinnerikkainta ruoka-ainetta per ravinne ja antaisin näille sitten pisteet sen mukaan kuinka paljon näissä on muitakin ravinteita ja listasin nämä sitten järjestyksessä. Jos otetaan 100 ravintoainetta per hivenravinne ja taulukoidaan nämä niin taulukosta tulee varsin iso.

        Ei tällä kyllä ole minkäänlaista tekoa reaalimaailman kanssa koska järkevästi syömällä saa kyllä hivenaineet jo jollei ihan kaikkia saakaan niin asia korjautuu vitamiinipillerillä.

        Aivan, aggregointi on aina pulmallista. Etenkin ruokaineksille/raaka-aineille jota eivät ole lainkaan koherentti joukko.

        Energiataloudellisia aineksia/raaka-aineita ei muuten ole lähellekään massiivista 100 kpl millekään suojaravintoaineelle, sen näkee jo noista vitamiinien energiataloudellisuuslistoista. Yksi erimerkki, A-vitamiini:

        Aines » Prosessi » Energia (kCal) » Määrä (g)
        maksa, keitetty, ei lisättyä suolaa » keit » 5.81 » 3.08 (sijalla 1)
        porkkana » raaka » 33.8 » 103 (sijalla 20, ja jopa 33.8/5.81 = 5.8 kertaa kehnompi)

        Kun katsoo yhden suojaravintoaineen vuorokausisaannin kannalta, niin saattaa löytyä luokkaa muutama sellaista raaka-ainetta, joilla suhteellinen energiakuorma on vähempi kuin esim. 2/1, siis verrattuna k.o. joukon kaikkein energiataloudellisimpaan (järjelliseen ainekseen). Ja kun katsoo toisen suojaravintoaineen vuorokausisaannin kannalta, niin sellaisia saattaakin löytyä jopa toista kymmentä (ja sitten ne kaikki saattavat olla jotain maksaa).

        Kunhan kaikki nämä listat ovat valmiin on ensin määriteltävä missä on energiataloudellisen ja ei-energiataloudellisen aineksen/raaka-aineen raja. Sen täyttyy olla energiaan perustuva suhdeluku, mutta onko se suojaravintoainekohtainen suhdeluku vai kaikille sama suhdeluku on vielä auki. Se voisi olla dynaaminen suhdeluku niin että kullekin suojaravintoaineelle tulee vaikkapa 20 ainesta/raaka-ainetta. Kiinteä energian määrä tai kiinteä massan määrä se ei voi olla missään tapaukssessa.


      • Anonyymi kirjoitti:

        Aivan, aggregointi on aina pulmallista. Etenkin ruokaineksille/raaka-aineille jota eivät ole lainkaan koherentti joukko.

        Energiataloudellisia aineksia/raaka-aineita ei muuten ole lähellekään massiivista 100 kpl millekään suojaravintoaineelle, sen näkee jo noista vitamiinien energiataloudellisuuslistoista. Yksi erimerkki, A-vitamiini:

        Aines » Prosessi » Energia (kCal) » Määrä (g)
        maksa, keitetty, ei lisättyä suolaa » keit » 5.81 » 3.08 (sijalla 1)
        porkkana » raaka » 33.8 » 103 (sijalla 20, ja jopa 33.8/5.81 = 5.8 kertaa kehnompi)

        Kun katsoo yhden suojaravintoaineen vuorokausisaannin kannalta, niin saattaa löytyä luokkaa muutama sellaista raaka-ainetta, joilla suhteellinen energiakuorma on vähempi kuin esim. 2/1, siis verrattuna k.o. joukon kaikkein energiataloudellisimpaan (järjelliseen ainekseen). Ja kun katsoo toisen suojaravintoaineen vuorokausisaannin kannalta, niin sellaisia saattaakin löytyä jopa toista kymmentä (ja sitten ne kaikki saattavat olla jotain maksaa).

        Kunhan kaikki nämä listat ovat valmiin on ensin määriteltävä missä on energiataloudellisen ja ei-energiataloudellisen aineksen/raaka-aineen raja. Sen täyttyy olla energiaan perustuva suhdeluku, mutta onko se suojaravintoainekohtainen suhdeluku vai kaikille sama suhdeluku on vielä auki. Se voisi olla dynaaminen suhdeluku niin että kullekin suojaravintoaineelle tulee vaikkapa 20 ainesta/raaka-ainetta. Kiinteä energian määrä tai kiinteä massan määrä se ei voi olla missään tapaukssessa.

        Tuolla tavalla karsiutuu aika paljon potentiaalisia aineita pois. Eli jos on aine, josta tulee merkittävästi ravinteita a, B, c, d mutta ei yhdessäkään sijaitse ihan huipulla niin se tippuu pois. Aineilla pitäisi siis olla jonkinnäköinen rankki, jossa otetaan huomioon kaikki ravinteet. Tuo saadaan kun otetaan 100 kcal annos ja sen rankki on summa yli kaikkien ravinteiden. Ts. Jos tulee A-vitamiinia 50% päivän tarpeesta ja C-vitamiinia 100% ja nuo ovat tarkastellut ravintoaineet niin tuon aineen rankki olisi 1.5. Tuo lista suuruusjärjestykseen niin voi ruveta etsimään hyviä kombinaatioita. Optimiin tuskin pääsee. Jokamiehen supertietokoneella eli näytönohjaimella sitten vaan rinnakkaistettu optimointi käyntiin niin muutamassa vuosikymmenessä iso osa kombinaatio ista tulee lasketuksi. Nvidia 3090 näytönohjaimessa on jotain 15000 ydintä ja 36 TFLOPSia niin voisi olla hyvä alusta.


      • Anonyymi
        hvp27 kirjoitti:

        Tuolla tavalla karsiutuu aika paljon potentiaalisia aineita pois. Eli jos on aine, josta tulee merkittävästi ravinteita a, B, c, d mutta ei yhdessäkään sijaitse ihan huipulla niin se tippuu pois. Aineilla pitäisi siis olla jonkinnäköinen rankki, jossa otetaan huomioon kaikki ravinteet. Tuo saadaan kun otetaan 100 kcal annos ja sen rankki on summa yli kaikkien ravinteiden. Ts. Jos tulee A-vitamiinia 50% päivän tarpeesta ja C-vitamiinia 100% ja nuo ovat tarkastellut ravintoaineet niin tuon aineen rankki olisi 1.5. Tuo lista suuruusjärjestykseen niin voi ruveta etsimään hyviä kombinaatioita. Optimiin tuskin pääsee. Jokamiehen supertietokoneella eli näytönohjaimella sitten vaan rinnakkaistettu optimointi käyntiin niin muutamassa vuosikymmenessä iso osa kombinaatio ista tulee lasketuksi. Nvidia 3090 näytönohjaimessa on jotain 15000 ydintä ja 36 TFLOPSia niin voisi olla hyvä alusta.

        Ruokavalion terveellisyydelle on parempiakin kriteereitä kuin ravintoaineiden riittävä saanti. Esim. ylipainoiset saavat ravintoaineita usein tuplasti tarpeesen verrattuna

        Yksi terveyskriteeri voisi olla vähäsuolaisuus, toinen tyydyttyneiden rasvojen määrä alle 10 E%, kolmas proteiinin saanti etupäässä kasvisproteiinista. Usein käytännössä tasapainoista tavallista ruokavaliota noudattaessa tulee kaikkia ravintoaineita tarpeeksi. Jos ei, ne voi ottaa helposti purkista. Itse otan seleeniä kahdesti viikossa yhden tabletin sekä joka päivä D-vitamiinia 25 mikrogrammaa ja A-vitamiinia joka toinen päivä tabletin.


      • Anonyymi kirjoitti:

        Ruokavalion terveellisyydelle on parempiakin kriteereitä kuin ravintoaineiden riittävä saanti. Esim. ylipainoiset saavat ravintoaineita usein tuplasti tarpeesen verrattuna

        Yksi terveyskriteeri voisi olla vähäsuolaisuus, toinen tyydyttyneiden rasvojen määrä alle 10 E%, kolmas proteiinin saanti etupäässä kasvisproteiinista. Usein käytännössä tasapainoista tavallista ruokavaliota noudattaessa tulee kaikkia ravintoaineita tarpeeksi. Jos ei, ne voi ottaa helposti purkista. Itse otan seleeniä kahdesti viikossa yhden tabletin sekä joka päivä D-vitamiinia 25 mikrogrammaa ja A-vitamiinia joka toinen päivä tabletin.

        Ilman muuta näin. Jos ruokarepertuaari on suhteellisen vakiintunut niin puutteet huomaa helposti. Tuollaiseen vakiintuneeseen ruokavalioon voisi sitten tehdä lisäyksiä noiden ravinne listojen avulla. Minulla purkista tulee B12 ja D. Lisäravinteena Q10 ja benfotiamiini.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Ruokavalion terveellisyydelle on parempiakin kriteereitä kuin ravintoaineiden riittävä saanti. Esim. ylipainoiset saavat ravintoaineita usein tuplasti tarpeesen verrattuna

        Yksi terveyskriteeri voisi olla vähäsuolaisuus, toinen tyydyttyneiden rasvojen määrä alle 10 E%, kolmas proteiinin saanti etupäässä kasvisproteiinista. Usein käytännössä tasapainoista tavallista ruokavaliota noudattaessa tulee kaikkia ravintoaineita tarpeeksi. Jos ei, ne voi ottaa helposti purkista. Itse otan seleeniä kahdesti viikossa yhden tabletin sekä joka päivä D-vitamiinia 25 mikrogrammaa ja A-vitamiinia joka toinen päivä tabletin.

        "Ruokavalion terveellisyydelle on parempiakin kriteereitä kuin ravintoaineiden riittävä saanti. Esim. ylipainoiset saavat ravintoaineita usein tuplasti tarpeesen verrattuna"

        Koko ajan olen painottanut että tämä projektini tukee laihtuvia laihduttajia (sekä painonhallitsijoita) sillä tavalla että he saavat energiarajoitutusta deitistään huolimatta riittävästi (tai ainakin maksimoiden) suojaravintoaineita. Mutta lisään nyt varmuuden vuoksi vielä että tämä projektini ei tue eikä millään tavoin auta ylipainoisia tai liikamassiivisia ihmisiä. Samoista syistä avausviestit ovat palstalla: Laihdutus.

        "Usein käytännössä tasapainoista tavallista ruokavaliota noudattaessa tulee kaikkia ravintoaineita tarpeeksi"

        Ei todellakaan tule "tasapainoista tavallista ruokavaliota", sellaisesta "tavallisesta" jota m.m. sinä ja hölmövajukkkipelle27 täällä mainostaa.

        Kaikki suorajavintoaineet on mahdollista saada oikeamääräisseti _monipuolisesti_ koostetusta tavallisten ihmisten ei-energiarajoitetusta ruokavaliosta. Mutta laihtuvilla laihduttajilla ei ole sellaista ruoavaliota, vaan he ovat energiarajoitetulla ruokavaliolla (kuten myös painonhallitsijat aina toisinaan ovat).


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        "Ruokavalion terveellisyydelle on parempiakin kriteereitä kuin ravintoaineiden riittävä saanti. Esim. ylipainoiset saavat ravintoaineita usein tuplasti tarpeesen verrattuna"

        Koko ajan olen painottanut että tämä projektini tukee laihtuvia laihduttajia (sekä painonhallitsijoita) sillä tavalla että he saavat energiarajoitutusta deitistään huolimatta riittävästi (tai ainakin maksimoiden) suojaravintoaineita. Mutta lisään nyt varmuuden vuoksi vielä että tämä projektini ei tue eikä millään tavoin auta ylipainoisia tai liikamassiivisia ihmisiä. Samoista syistä avausviestit ovat palstalla: Laihdutus.

        "Usein käytännössä tasapainoista tavallista ruokavaliota noudattaessa tulee kaikkia ravintoaineita tarpeeksi"

        Ei todellakaan tule "tasapainoista tavallista ruokavaliota", sellaisesta "tavallisesta" jota m.m. sinä ja hölmövajukkkipelle27 täällä mainostaa.

        Kaikki suorajavintoaineet on mahdollista saada oikeamääräisseti _monipuolisesti_ koostetusta tavallisten ihmisten ei-energiarajoitetusta ruokavaliosta. Mutta laihtuvilla laihduttajilla ei ole sellaista ruoavaliota, vaan he ovat energiarajoitetulla ruokavaliolla (kuten myös painonhallitsijat aina toisinaan ovat).

        ”Ei todellakaan tule "tasapainoista tavallista ruokavaliota", sellaisesta "tavallisesta" jota m.m. sinä ja hölmövajukkkipelle27 täällä mainostaa. ”

        Olen potenut huonoa omatuntoa nimityksistä ”KNM” ja ”Kanannahkamies”. Näköjään turhaan, sillä kyllä hänkin nimittelee ihmisiä. Aika on ilmeisesti ajanut minun ohitseni. Herrasmiehiä ei enää tarvita.


    • Anonyymi

      "Listoja selatessa täytyy siis käyttää hyväkseen omaa järkeääkin, jos sitä sattuu olemaan."

      --

      Listoja laatiessaan täytyisi siis käyttää hyväkseen omaa järkeääkin, jos sitä sattuu olemaan. Tällä kertaa ei ole käytetty, vaan listoista on tullut vain listoja, joilla ei tee kerrassaan mitään. Finelin kokoelmaan verrattuna lisäarvo on tasan puhdas nolla.

      Suomalaisille voidaan suositella monipuolista kasvis-, hedelmä-, marja-, vilja- ja proteiinipainotteista ruokaa, ja ellei kaikkea tarvitsemaansa saa siitä, vitamiineja ja öljyjä saa purkista tai pullosta.

    • Anonyymi

      Lainaus: "Minä valitsisin aluksi ehkä sata ravinnerikkainta ruoka-ainetta per ravinne ja antaisin näille sitten pisteet sen mukaan kuinka paljon näissä on muitakin ravinteita ja listasin nämä sitten järjestyksessä. Jos otetaan 100 ravintoainetta per hivenravinne ja taulukoidaan nämä niin taulukosta tulee varsin iso."

      Aivan, mutta tämän voi tehdä paljon helpomminkin, kun tietää, että tiettyjä yhdisteitä saa tietyistä elintarvikkeista. Parhaat kompromissiratkaisut ovat kaikkien ravintotietelijöiden tiedossa, jonka he myös ovat antaneet kaiken kansan tietoon.

      Itämerellinen ruokavalio + välimerellinen ruokavalio tarvittaessa asioita yhdistellen sisältävät kaiken tarvittavan.

      Kalaa, kanaa, kohtuudella lihaa ja munia, vähärasvaisia maitotuotteita, kasviksia, vihanneksia, hedelmiä, marjoja, sieniä, täysjyväviljaa, palkokasveja, kohtuudella oliivi- ja rypsiöljyä sekä perunaa. Juomaksi vettä, rasvatonta maitoa ja piimää tai hapatettuja maitotuotteita sekä kohtuudella punaviintä ja kahvia.

      Ko. listasta ei puutu mitään oleellista siten, etteikö pelkän ravinnon puolesta olisi mahdollista elää terveenä, onnellisena ja hyvin satavuotiaaksi. Mitään satojen + satojen ravintoaineiden listoja ei kukaan tavallinen ihminen tarvitse. Valkoinen sokeri, valkoinen jauho sekä kova eläinrasva sisältävät niin vähän mitään lisäarvoa, että ne voi jättää suosiolla pois kaikista mahdollisista listoista.

      Vähintään puoli kiloa päivässä (kasvista ja hedelmää).
      Enintään puoli kiloa viikossa (punaista lihaa).

      • No tuossa kannattaisi selvästikin keskittyä kasviksiin. Toisaalta itse syön kasviksista lähinnä punakaalia, parsakaalia, kukkakaalia, tomaattia, paprikaa, kurkkua, sipulia, punajuurta, porkkanaa, lanttua ja naurista. Palkokasveista menee mustapapuja, soijarouhetta, linssejä, valkoisia papuja tomaattisoseessa. Hedelmistä lähinnä banaania ja mustaherukkaa. Kasviöljyistä rypsi-, oliivi- ja auringonkukkaöljyä. Kalana silliä, silakkaa, lohta ja turskaa. Viljoina täysjyväruis ja -vehnä. Lihana broileria ja sikaa. Maitotuotteista rahkaa, raejuustoa, täysmaitoa ja täysrasvaisia juustoja. Eineksistä musta- ja ryynimakkaraa.

        Tuon oman listan optimoinnin voisi kyllä tehdä. Ajoaikakaan olisi tuskin kovin pitkä.


    • Anonyymi

      Tässä parhaat K-vitamiinin lähteet suhteutettuna Finelissä ilmoitettuun kunkin ruokalajin ominaiseen keskikokoiseen annokseen.

      a) Ruokalaji, b) Annoksen koko (g), c) K-vitamiini (µg)

      MANGOLDI 50.0 415.0
      ATERIASALAATTI, LEHTIKAALI-FETAJUUSTOSALAATTI 250.0 378.1
      LEHTIKAALISIPSIT 50.0 325.6
      PINAATTI, KEITETTY, SUOLATON 100.0 317.6
      LEHTIKAALI 50.0 309.0
      ATERIASALAATTI, KATKARAPU-NUUDELISALAATTI, LEHTIKAALI, MAAPÄHKINÄKASTIKE 250.0 300.8
      LEHTIKAALI, PAISTETTU 60.0 256.8
      FETA-PINAATTIKASTIKE, RUOANVALMISTUSKERMA 200.0 251.0
      RUUSUKAALIKEITTO, KERMA 350.0 228.4
      VUONANKAALI 60.0 226.2
      BROILERI, KOKONAINEN NAHKOINEEN, ILMAN RASVALISÄÄ, GRILLATTU 250.0 203.3
      MUNAKAS, PINAATTIMUNAKAS 200.0 192.4
      KORIANTERI, TUORE 60.0 186.0
      PINAATTIKEITTO 350.0 184.3
      NOKKOSKEITTO, MAITO 350.0 181.1
      RUUSUKAALI, KEITETTY, SUOLATON 80.0 176.0
      RUUSUKAALI, KEITETTY, SUOLAA 80.0 174.2
      KALA-PINAATTIVUOKA, LOHI, KEVYTMAITO 300.0 171.7
      PINAATTI-RIISILAATIKKO, KEVYTMAITO 300.0 167.3
      KALA-PINAATTIVUOKA, SEITI, KEVYTMAITO 300.0 163.7
      NOKKOSKEITTO, KASVISLIEMI JA KERMA 350.0 154.7
      PUNASALAATTI, PUNASIKURI 60.0 153.1
      BROILERI, KOIPI-REISI, NAHKOINEEN, GRILLATTU 180.0 152.8
      BROILERI, KOIPI-REISI, NAHKOINEEN, UUNISSA 180.0 152.8
      BROILERI, KOIPI, NAHKOINEEN, GRILLATTU 180.0 152.8
      BROILERI, KOIPI, NAHKOINEEN, UUNISSA 180.0 152.8
      KALKKUNA, PAISTETTU UUNISSA 200.0 152.5
      FENKOLIKEITTO, KERMA 350.0 151.2
      BROILERI, KOKONAINEN, NAHKOINEEN, RAAKA 250.0 150.0
      BROILERI, ÖLJYKASTIKKEESSA, GRILLATTU 160.0 142.9
      BROILERI, MARINOITU, NAHKOINEEN, UUNISSA 160.0 142.1
      BROILERI-NUUDELIWOKKI, WOKKIVIHANNEKSET 350.0 141.7
      BROILERI, KOIPI-REISI, NAHKOINEEN, RAAKA 230.0 138.0
      BROILERI, KOIPI NAHKOINEEN, RAAKA 230.0 138.0
      NOKKONEN 50.0 135.0
      PINAATTI 50.0 135.0
      PINAATTI, PAKASTE 50.0 135.0
      BROILERI, RINTALEIKE, PAISTETTU NAHKOINEEN 175.0 133.4
      RUUSUKAALI 60.0 132.0
      KAALIKÄÄRYLE, NAUDANPAISTI 225.0 131.9
      KAALIKÄÄRYLE, SIKA-NAUTA 225.0 131.6
      PINAATTIKEITTO, PIRKKA, PAKASTE 350.0 130.8
      SMOOTHIE, VIHERSMOOTHIE, LEHTIKAALI, OMENA, KURKKU, BANAANI 200.0 130.5
      KASVISKASTIKE, PALAK PANEER, PINAATTI, KOTIJUUSTO 200.0 129.8
      BROILERIN SIIPI, NAHKOINEEN 215.0 129.0
      PINAATTIKEITTO, TEOLLINEN, TUOTEKESKIARVO 350.0 125.5
      FETA-PINAATTIPIIRAKKA, MUROPOHJA, KERMAVIILI 120.0 125.2
      VIHANNESKRASSI 50.0 125.0
      KAALILAATIKKO, NAUDANPAISTI, PORKKANA, LIHALIEMI 300.0 125.0
      BROILERI, MARINOITU, ILMAN NAHKAA, RAAKA 200.0 124.3
      KAALILAATIKKO, NAUDANJAUHELIHA, PORKKANA, LIHALIEMI 300.0 123.7
      BROILERISUIKALE, PAISTETTU, SUOLATON 160.0 123.6
      METSÄLINTU, GRILLATTU/PAISTETTU 150.0 123.3
      RISOTTO, KINKKURISOTTO, JAMBALAYA (KINKKU, KATKARAPU, OLIIVI) 350.0 123.0
      KAALIKEITTO, RUSKISTETTU KAALI, EI LIHAA 350.0 122.3
      KAALILAATIKKO, SIKA-NAUTA, PORKKANA, LIHALIEMI 300.0 122.3
      KANA, KEITETTY, SUOLAA 160.0 122.3
      PINAATTI, PAISTETTU 60.0 122.2
      BROILERISUIKALE 200.0 122.0
      PINAATTI-MUNALAATIKKO, KEVYTMAITO 150.0 121.0
      BROILERIN SIIPI, MARINOITU, RAAKA 215.0 120.6
      BROILERIPATA, LIHALIEMI, RUOANVALMISTUSKERMA, KASVIKSIA 300.0 120.4
      BROILERIN SIIPI, MARINOITU, UUNISSA 150.0 120.2
      KANA 200.0 120.0
      KALKKUNA NAHKOINEEN 200.0 120.0
      METSÄLINTU 200.0 120.0
      BROILERI, RINTALEIKE, NAHKOINEEN 200.0 120.0
      PINAATTIOHUKAINEN, MAIDOTON 150.0 118.6
      ATERIASALAATTI, BROILERISALAATTI, KASVISPITOINEN, EI KASTIKETTA 250.0 117.2
      HERNEKEITTO, SÄILYKE, LAIMENTAMATON, SIANLIHA 350.0 116.8
      PINAATTIKEITTO, SAARIOINEN, VALMISATERIA 300.0 116.5
      (ARC)TUMMANVIHREÄ LEHTIKASVIS, KESKIARVO 60.0 115.5
      BROILERIFILEE, KEITETTY, SUOLATON 160.0 113.5
      PINAATTIOHUKAINEN, KEVYTMAITO 150.0 113.3
      PINAATTIOHUKAINEN, RASVATON MAITO 150.0 113.1
      PINAATTIKEITTO, APETIT, PAKASTE 350.0 109.9
      PINAATTIKOHOKAS, KERMA 80.0 109.6
      KANAPATA, LIHALIEMI, KASVIKSIA 300.0 108.8
      KAALILAATIKKO, LIHATON, MUNAMAITO 300.0 108.7
      KANAKEITTO, JUURISELLERIÄ JA PURJOA 350.0 105.6
      PINAATTIKOHOKAS, TÄYSMAITO 80.0 105.2
      PINAATTIKOHOKAS, KEVYTMAITO 80.0 105.1
      PINAATTIKOHOKAS, RASVATON MAITO 80.0 105.0
      KANA, KEITETTY, SUOLATON 150.0 104.7
      KAALIPIHVI, KAALIPYÖRYKKÄ, EI LIHAA 150.0 103.2
      BROILERI-KASVISWOKKI, WOKKIVIHANNEKSET 200.0 101.6
      SIENI-KAALIKÄÄRYLE 225.0 101.4
      KAALILAATIKKO, NAUDANPAISTI, KEVYTMAITO 300.0 101.3
      KASVISKAALIKÄÄRYLE, SOIJAROUHE 225.0 101.3
      NOKKOSMUHENNOS, KEVYTMAITO 100.0 100.2
      KAALIKEITTO, KESKIRASVAINEN NAUTA 350.0 99.8
      KAALIKEITTO, PORKKANAA, SIANLIHA 350.0 99.4
      ATERIASALAATTI, MAALAISSALAATTI, PEKONI, KANANMUNA, PAPU, EI KASTIKETTA 250.0 99.2
      KAALILAATIKKO, SIKA-NAUTA, KEVYTMAITO 300.0 98.6
      KAALIKEITTO, NAUDANPAISTIJAUHELIHA 350.0 98.4
      ATERIASALAATTI, CAESARSALAATTI, JUUSTO, CAESARKASTIKE, KRUTONKI 250.0 97.9
      PINAATTIMUHENNOS, KEVYTMAITO 100.0 97.4
      KAALIKEITTO, PORKKANAA, KESKIRASVAINEN NAUTA 350.0 97.2
      KAALIPATA, JAUHELIHA, NAUDANPAISTI, RIISI 300.0 94.5
      NOKKOSOHUKAINEN, KEVYTMAITO 200.0 94.1

      • Anonyymi

        Käyttämäni SQL-kysely:

        SELECT t1.FOODNAME, t3.MASS AS "”KESKIKOK.” ANNOKSEN KOKO G", ROUND(t3.MASS / 100 * t2.BESTLOC, 1) AS "PER ”KESKIKOKOINEN” ANNOS" FROM foodname_FI t1
        LEFT JOIN component_value t2 ON t1.FOODID = t2.FOODID
        LEFT JOIN foodaddunit t3 ON t1.FOODID = t3.FOODID
        LEFT JOIN food t4 ON t1.FOODID = t4.FOODID
        WHERE t2.eufdname = 'VITK' AND t3.FOODUNIT = 'PORTM'
        ORDER BY 3 DESC
        LIMIT 100;


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Käyttämäni SQL-kysely:

        SELECT t1.FOODNAME, t3.MASS AS "”KESKIKOK.” ANNOKSEN KOKO G", ROUND(t3.MASS / 100 * t2.BESTLOC, 1) AS "PER ”KESKIKOKOINEN” ANNOS" FROM foodname_FI t1
        LEFT JOIN component_value t2 ON t1.FOODID = t2.FOODID
        LEFT JOIN foodaddunit t3 ON t1.FOODID = t3.FOODID
        LEFT JOIN food t4 ON t1.FOODID = t4.FOODID
        WHERE t2.eufdname = 'VITK' AND t3.FOODUNIT = 'PORTM'
        ORDER BY 3 DESC
        LIMIT 100;

        Yes. SQL:n osaaminen on kysyttyä työmarkkinoilla. Eikö sinunkin kannattaisi mennä oikeisiin töihin, eikä tuhlata aikaa ja vaivaa ihan puhtaaseen turhuuteen.


      • Anonyymi kirjoitti:

        Yes. SQL:n osaaminen on kysyttyä työmarkkinoilla. Eikö sinunkin kannattaisi mennä oikeisiin töihin, eikä tuhlata aikaa ja vaivaa ihan puhtaaseen turhuuteen.

        Ei taida pelkällä SQL-osaamisella löytyä töitä. Se kyllä kuuluu backend-taitoihin ja tuon alan ihmisistä on kylläkin pulaa.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Yes. SQL:n osaaminen on kysyttyä työmarkkinoilla. Eikö sinunkin kannattaisi mennä oikeisiin töihin, eikä tuhlata aikaa ja vaivaa ihan puhtaaseen turhuuteen.

        En viitsi tunkea itseäni alan ammattilaisten sekaan. Samalla menettäisin yhden inspiroivan harrastuksen.


    • Anonyymi

      Kanannahkamiehen toitotusten seurauksena opin yhden kenties tärkeänkin asian K-vitamiinista, kun otin asiasta itse selvää.

      K2-vitamiini lienee kaikilta osiltaan aliarvostettu vitamiini, eikä sen saannille ole asetettu minimivaatimusta tai maksimisuositusta. Fineli tai vastaavat tietolähteet eivät edes tunne K2:sta, mutta sillä lienee joka tapauksessa on vaikutusta elimistön hyvinvointiin. K2-vitamiini ei ole sama kuin K-vitamiini, jollaiseksi mielletään ensisijaisesti K1-vitamiini. K1 on peräisin ensisijaisesti vihreästä kasvikunnasta, eikä ihminen kykene muuntamaan K1:stä K2:ksi kuin hyvin huonosti ja minimiteholla.

      Oletuksena pidetään sitä, että K2-vitamiini lisää luuston lujuutta ja parantaa veriarvoja ohjaamalla kalsiumia verestä ja sydämestä luustoon. Sen lisäksi K2 vaikuttaa veren hyytymiseen. K2 siis vaikuttaa erityisesti sydänterveyteen, ja sillä tiedetään olevan positiivisia vaikutuksia myös koronaviruksen suhteen.

      Paras K2-vitamiinin lähde on natto, mutta sen maku ja saatavuus on kyseenalaista. Eräs tavikselle sopiva K2-lähde on lyhyesti kypsytetty edam-tyyppinen juusto sekä vapaana laiduntavan karjan liha. Yllätyksenä kuitenkin on tullut se, että pohjoiselle kansallemme kanan tumma ja rasvaisin liha on paras K2-vitamiinin lähde. Kanoille syötetään yleensä K3-pitoista rehua, jonka kana kykenee muuttamaan elimistössään K2-vitamiiniksi.

      K2 on rasvaliukoinen, joten se sitoutuu kana-broilerin rasvaiseen eli tummaan lihakseen. Edellisen vuoksi, jos haluaa K2-vitamiinia, broilerin rintafile kannattaa vaihtaa kanan koipiiin ja koipireisiin. Nahan syömiselle ei ole estettä, mutta se ei tuo tässä asiassa lisäarvoa.

      • Nattobakteeria saa netistä. Minulla on lisäksi haudekeitin, jonka saa säädettyä sopivaksi Naton, jugurtin tai koji-kinin tekoon. Saatan kokeilla sen tekoa kesällä.

        Minusta koipireidet ovat paremman makuisia kuin rintaleike. 5% suolaliemi ja marinointia 2-3 päivää, tunti tai kaksi sous videssä ja paisto että saa mukavan pinnan. Kannattaa laittaa sitruunaa nahkaan niin tulee paremman näköistä.


    • Anonyymi

      K-vitamiinille ei ole annettu suosituksia, sillä riittävä tutkimusnäyttö puuttuu.

      EU:ssa (EFSA) aikuisten riittäväksi saanniksi on arvioitu 70 µg/vrk.

      Toisin kuin muut rasvaliukoiset vitamiinit, elimistön K-vitamiinivarastot hupenevat nopeasti, jos K-vitamiinin saanti lakkaa. Elimistössä arvioidaan olevan noin 100 µg fyllokinonia, ja sen puoliintumisaika elimistössä on noin puolitoista vuorokautta.

      • Anonyymi

        K-vitamiini esiintyy luonnossa kahdessa muodossa.

        Pääasiallinen muoto ravinnossa on kasvien tuottama fyllokinoni (K1-vitamiini).

        K2-vitamiinit (menakinonit) ovat bakteerien tuottamia yhdisteitä.


    • Anonyymi
      • Anonyymi

        Viestisi on suuri loukkaus ketjun aloittajaa kohtaan.


    • Anonyymi

      Toivottavasti jäät junan alle

      • Anonyymi

        Jäin kyllä, mutta selvisin. Siitä ei jäänyt mitään pysyviä vammoja. Ainakaan päähän.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Wau! Seksikäs Diili-Sointu poseeraa nahkarotsi auki: "Eka työviikko purkissa ja heti..."

      Uhkea Sointu Borg poseeraa ekan työviikon kunniaksi nahkarotsissa ja revityissä farkuissa - toki tyylilleen uskollisena nahkarotsi paljastavasti auki.
      Kotimaiset julkkisjuorut
      85
      11686
    2. Mitä kuuluu nyt? Maajussi-Mustafa paljastaa, onko sutinaa vai ei - Yllätys kuvausten jälkeen

      Turkin lahja suomineidoille elikkäs Maajussi-Mustafa on kyllä aikamoinen tapaus! https://www.suomi24.fi/viihde/mita-kuuluu-nyt-maajussi-mustafa-palja
      Viihde ja kulttuuri
      57
      4535
    3. Vappubrunssi

      Vappubrunssin järjestäjät hävetkää! Tiesitte että näin tulee käymään,vaaransitte ihmisten terveyden muutaman euron takia. Mahtaa omatunto,ei teillä ta
      Kokkola
      263
      3930
    4. Miesten kokema seksuaalinen ahdistelu

      Mieheni on kertonut aika uskomattomia juttuja nuoremmalla iällä tapahtuneista ahdisteluista. Oli vielä kokematon ja uimarannalla häntä vanhempi nainen
      Parisuhde
      58
      2552
    Aihe