Laskennan lähtöaineistoina ovat 1) 'Terveyden ja hyvinvoinnin laitos, Fineli: Avoin Data, Peruspaketti2' https://fineli.fi/fineli/fi/avoin-data sekä 2) 'Suomalaiset ravitsemussuositukset 2014, versio 5 pdf': https://www.ruokavirasto.fi/globalassets/teemat/terveytta-edistava-ruokavalio/kuluttaja-ja-ammattilaismateriaali/julkaisut/ravitsemussuositukset_2014_fi_web_versio_5.pdf
Kuivattu kombu merilevä on Finelin mukaan jodin saannin kannalta 714 kertaa energiataloudellisempi kuin katkarapu. Ja kuivattu wakame:kin 29 kertaa energiataloudellisempi. Kolme merileväsatsia neljän energiataloudellisemman joukossa. Olen kuitenkin pääasiassa pitäytynyt katkaravuissa koska ne ovat lisäksi terävimmässä kärjessä proteiinien lähteinä.
Jodidi, (jodi) (µg), keskimääräisen aikuisen saantitavoite /vrk = 150 (/VRN2014)
Aines » Prosessi » Energia (kCal) » Määrä (g)
merilevä, kombu, kuivattu » kuiv » 0.0658 » 0.035
merilevä, wakame, kuivattu » kuiv » 1.64 » 0.987
haaparousku, ryöpätty, suolattu 15 %, kuivasuolaus » keit » 10.6 » 39.9
merilevä, nori, kuivattu » kuiv » 19.9 » 7.14
katkarapu » raaka » 47 » 71.4
katkarapu, keitetty, suolaton » keit » 47 » 64.3
misokeitto, miso shiru, sisältää tofua » keit » 49.3 » 175
katkarapu, chili-valkosipulimarinadi, paistettu » paist » 70.2 » 64.8
lipeäkala » keit » 83 » 96.6
sushi, levärulla, tonnikala, maki » seos » 84.5 » 67.1
turska, uunissa » uunit » 88.6 » 99.2
herkkusieni, säilyke » säil » 97.9 » 577
sinisimpukka, vedessä, säilyke » säil » 105 » 129
seiti, uunissa » uunit » 109 » 117
turska, keitetty, suolaton » keit » 110 » 126
turska » raaka » 110 » 143
rapu » raaka » 116 » 176
rapu, keitetty » keit » 116 » 141
katkarapukeitto, kermaa, suurustettu » keit » 123 » 202
porkkanasosekeitto, maito » keit » 125 » 652
riisivelli, vesi, riisihiutale, suolaa » keit » 131 » 1110
salaatti, hölskytyskurkku, tillikurkku » seos » 140 » 478
kukkakaali, keitetty, suolaa » keit » 140 » 577
seiti, pakaste » raaka » 142 » 176
seiti, keitetty, suolaton » keit » 142 » 155
osteri » raaka » 147 » 1880
kaviaari, sammen mäti » suol » 155 » 107
sekavihannes, keitetty, suolaa » keit » 159 » 577
kala, tuoresuolattu » suol » 160 » 159
kaali-perunakeitto, ei lihaa » keit » 162 » 849
porkkanasosekeitto, vesi » keit » 167 » 682
mätikastike, ranskankerma » seos » 168 » 112
hillosipulisäilyke » säil » 185 » 388
kylmä kastike, katkarapukastike, ranskankerma » seos » 186 » 133
seiti, paistettu, ei korppujauhoja » paist » 192 » 129
talkkunapuuro, vesi, suolaa » keit » 195 » 308
kirjolohifilee, tuoresuolattu » suol » 199 » 121
parsakaali, keitetty, suolaa » keit » 199 » 577
kylmä kastike, tsatsiki, kreikkalainen jogurttikastike » seos » 207 » 474
puna-ahven, punasimppu, pakaste » pakast » 207 » 176
tomaattisalsa » seos » 208 » 831
hapankaali » säil » 209 » 660
ruisvelli, vesi, ruisjauho, suolaa » keit » 209 » 1130
vehnävelli, vesi, vehnähiutale, suolaa » keit » 211 » 1010
juurekset, uunissa, uunijuurekset » uunit » 212 » 482
katkarapumuhennos, kermaa, suurustettu vehnäjauhoilla » keit » 213 » 141
kala-katkarapuvuoka, seiti, kasviksia, tomaattimurska » uunit » 214 » 272
silakka, keitetty » keit » 220 » 163
Haun ulkopuolelle on rajattu: 1) epäolellisia kuten makeiset, makeat leivonnaiset, ateriankorvikkeet, epämääräisen/epäselkeän otsikon omaavia.2) Tulokset joissa massaksi tulee yli 2000 g.
Jodidin (jodi:n) lähteitä energiataloudellisuusjärjestyksessä
62
133
Vastaukset
- Anonyymi
Sinun painonhallintaruokavaliossasi on yhteensä varmaan alle 800 kilokaloria energiaa. Ei ihme että taulukkolaskenta piti ottaa avuksi.
- Anonyymi
Suomalaisessa ruokavaliossa kaksi tärkeintä jodinlähdettä ovat olleet a) maito, b) jodioitu ruokasuola (elintarvikkeissa ja itse lisättynä).
- Anonyymi
Maito ei yltänyt avauksessa olevalla jodin energiataloudellisimpien lähteiden listalle, joka on tämän viestiketjun aihe. Tämän viestiketjun aihe siis ei ole suomalainen ruokavalio.
Jodin kannalta maitotuotteista paras lähde olisi 'maito, rasvaton, laktoositon maitojuoma, valio eila, d-vitamiinia 2 ug' mutta saadakseen jodin päivätarpeensa siitä, keskimääräisen aikuisen täytyisi juoda sitä 1 litra/vrk joka aiheuttaisi 275 kCal/vrk energiakuorman, tosin tuo litra täyttää muutaman muunkin suojaravintoaineen vuorokausitarpeen.
Jodioitu suola jodin lähteenä on menettänyt sen merkityksen joka sillä oli silloin kun suolan jodioinnista päätettiin. Tuolloin valmis"ruokaa", eineksiä ja säilykkeitä ei ollut kovin suurta valikoimaa. Nyt on tarjolla valtavasti valmismöhniä, joita valmistetaan samalla prosessilla erittäin suurelle markkina-alueelle, kaikki maat eivät salli suolan jodiointia ja mikään maa ei vaadi sitä, jonka takia valmismöhniin lisättävä suola ei ole jodoitua. Suomalaiset siis saavat pääosan suolastaan eineksiin lisättynä ilman jodia.
Kokolailla poikkeuksetta kaikki viralliset tahot suosittavat suojaravintoaineiden saantia ruuasta, ei lisäaineena eikä tabletteina. Raaka-aineissa luonnostaan olevat suojaravintoaineet ovat aineksessa siten sitoutuneena että elimistö kykenee ne hyödyntämään tehokkaasti. - Anonyymi
Anonyymi kirjoitti:
Maito ei yltänyt avauksessa olevalla jodin energiataloudellisimpien lähteiden listalle, joka on tämän viestiketjun aihe. Tämän viestiketjun aihe siis ei ole suomalainen ruokavalio.
Jodin kannalta maitotuotteista paras lähde olisi 'maito, rasvaton, laktoositon maitojuoma, valio eila, d-vitamiinia 2 ug' mutta saadakseen jodin päivätarpeensa siitä, keskimääräisen aikuisen täytyisi juoda sitä 1 litra/vrk joka aiheuttaisi 275 kCal/vrk energiakuorman, tosin tuo litra täyttää muutaman muunkin suojaravintoaineen vuorokausitarpeen.
Jodioitu suola jodin lähteenä on menettänyt sen merkityksen joka sillä oli silloin kun suolan jodioinnista päätettiin. Tuolloin valmis"ruokaa", eineksiä ja säilykkeitä ei ollut kovin suurta valikoimaa. Nyt on tarjolla valtavasti valmismöhniä, joita valmistetaan samalla prosessilla erittäin suurelle markkina-alueelle, kaikki maat eivät salli suolan jodiointia ja mikään maa ei vaadi sitä, jonka takia valmismöhniin lisättävä suola ei ole jodoitua. Suomalaiset siis saavat pääosan suolastaan eineksiin lisättynä ilman jodia.
Kokolailla poikkeuksetta kaikki viralliset tahot suosittavat suojaravintoaineiden saantia ruuasta, ei lisäaineena eikä tabletteina. Raaka-aineissa luonnostaan olevat suojaravintoaineet ovat aineksessa siten sitoutuneena että elimistö kykenee ne hyödyntämään tehokkaasti."Maito ei yltänyt avauksessa olevalla jodin energiataloudellisimpien lähteiden listalle, joka on tämän viestiketjun aihe. Tämän viestiketjun aihe siis ei ole suomalainen ruokavalio."
Mutta me asutaan Suomessa ja syödään sitä mitä täällä on kaupoissa. Maitoa ja maitotuotteita on.
- Anonyymi
Siinä on taas professori valvonut yötä myöten silmät ristissä excelin äärellä.
- Anonyymi
No luultavasti hän saa tulokset alle sekunnissa ja näköjään klo 15.59 ei yötä myöten.
- Anonyymi
"Professorilla" on foliohattu päässään.
Lukijoille näistä pelleilyistä on saman verran apua kuin kesäisestä lumiukosta.
- Anonyymi
Voitko tarkentaa mitä tarkoitat "energiataloudellisella"? Kalorinkulutusta vai energiaa joka menee tuotteen hankkimiseen esim?
1) Mitä merkitystä sillä mielestäsi on, saako tuotetta lähikaupasta vai esim. Wakamea jostain ison kaupungin hyvinvointikaupasta 100 km päästä? Wakamea on ollut täällä isoimmassa marketissa. Jos puhut energiataloudellisuudesta niin lasketko mukaan bensat tai bussiliput maksaa että pääsee ostamaan Wakamea lähikaupungista?
2) Entä hinta? Miksi syödä suht kalliita ja nopeasti pilaantuvia katkarapuja vain jonkun jodin vuoksi kun ruokasuolassa ja mineraalisuolassa on jodia ihan tarpeeksi ja suolaa saa joka ainoasta kaupasta. Suolassa ei ole kaloreitakaan, kuten esim katkaravussa. Vielä jos syö juustoa, munaa, maitoa tai leipää ja joskus kalaakin niin jodin puutosta ei tule. Energiaa jokainen tarvitsee siinä sivussa syömisistään.
3) Miksi katkarapuja pitäisi ostaa jodinkaan vuoksi, jos katkikset ei kuulu ruokavalioon eikä niistä pidä?
4) Mitä itse valmistat katkaravuista? Etkö laske mitään muita ravintotekijöitä mitä saat koko ateriasta? Vai nappaatko aina yhden katkaravun jodin tarpeeseen tai miten käytännössä toimit?
5) Edelleen: jos teet ruokaa ja lataat kaiken syömäsi Fineliin, huomaat että saatkin ihan kaiken tarvitsemasi lähes jokaisesta ruokavaliosta mitä ihmiset noudattaa. Liikasaanti on suurempi ongelma useimmissa ravintotekijöissä. Esim huomasin itse, että fosforia tulee ihan järjettömät määrät, samoin niitä mistä ei tule yliannoksen vaaraa kuten B12 vitamiinia ja muita B ryhmän vitamiineja ihan tavallisista ruoka-aineista. Ainoat mistä voi tulla puutetta on C- ja D-vitamiinit ja rauta, joita voi lisätä kaikkein helpoiten ja "energiataloudellisimmin" purkista varsinkin nyt kun immuunipuolustusta kannattaa tukea.
On kyllä niin älyttömiä nämä listasi. :D Eihän syömisestä ja ruuanlaitosta tulisi yhtään mitään, jos seuraisi sinun omituista ajatuksenjuoksuasi.
Minä haluaisin nyt että annat esimerkkejä aterioista, missä on laskettu kaikkien ravitsemustekijöiden optimaalinen saanti. Ja kas kun sen teet, niin huomaat että ne on ihan niitä normaaleita ravitsemussuosituksia, joita on tässä viimeiset vuosikymmenet tullut joka tuutista.
T kn- Anonyymi
Energiataloudellinen (tietyn) suojaravinnon lähde on sellainen raaka-aine josta keskimääräinen aikuisen saa vuorokausitarpeesna kyseistä suojaravintoa mahdollisimman vähäisen (tai merkittävän pienen) energiakuorman kera.
"jos teet ruokaa ja lataat kaiken syömäsi Fineliin, huomaat että saatkin ihan kaiken tarvitsemasi lähes jokaisesta ruokavaliosta mitä ihmiset noudattaa"
Nämä energiataloudellisuuslistat ovat mainio apu laihtuvalle laihduttajalla sekä painoaan hallitsevalle painonhallitsijalle. Kunhan kaikki listat ovat valmiiit on niiden avulla helppo kostaa suojaaineita oikeamääräisesti sisättävä ruokavalio joka on erittäin vähäkalorinen. Laihtuva on energiarajoitetulla ruokavaliolla pitkän ajan, painonhallitsia on energiarajoitetulla ruokavaliolla toisiaan. Energiarajoitetulla ruokavaliolla oleva ei helposti saa kaikkia suojaravintoaineita oikeamääräisesti. - Anonyymi
Anonyymi kirjoitti:
Energiataloudellinen (tietyn) suojaravinnon lähde on sellainen raaka-aine josta keskimääräinen aikuisen saa vuorokausitarpeesna kyseistä suojaravintoa mahdollisimman vähäisen (tai merkittävän pienen) energiakuorman kera.
"jos teet ruokaa ja lataat kaiken syömäsi Fineliin, huomaat että saatkin ihan kaiken tarvitsemasi lähes jokaisesta ruokavaliosta mitä ihmiset noudattaa"
Nämä energiataloudellisuuslistat ovat mainio apu laihtuvalle laihduttajalla sekä painoaan hallitsevalle painonhallitsijalle. Kunhan kaikki listat ovat valmiiit on niiden avulla helppo kostaa suojaaineita oikeamääräisesti sisättävä ruokavalio joka on erittäin vähäkalorinen. Laihtuva on energiarajoitetulla ruokavaliolla pitkän ajan, painonhallitsia on energiarajoitetulla ruokavaliolla toisiaan. Energiarajoitetulla ruokavaliolla oleva ei helposti saa kaikkia suojaravintoaineita oikeamääräisesti."Nämä energiataloudellisuuslistat ovat mainio apu laihtuvalle laihduttajalla sekä painoaan hallitsevalle painonhallitsijalle. "
Siis höpö höpö. :-D Ei noista listauksista ole mitään käytännön apua kellekään. Sinulla on käsittämättömän omituinen päähänpinttymä asiasta. Minä haluaisin saada nähdä esim normaalin päivän ateriasi, että miten koostat noista ruokasi. Et ole yhtään sellaista vielä tänne antanut vaikka on pyydetty. Otatko kaikista listoista sen "eniten sisältävän" ja teet niistä smoothieta? Mansikkaa, ankeriasta, maksaa ja kauraryynejä sekaisin? Vai millainen on normaali päivän menyysi??
Tavalliselle laihduttajalle on tärkeää se, että tuotetta saa helposti kaupasta, se on edullista, se täyttää mahan ja se ei sisällä liikaa energiaa. Energiarajoitetullakin ruokavaliolla saa oikein hyvin kaikki mitä tarvitsee, koska suurin osa elintarvikkeista vaan nyt sisältää tarvittavia ravintoaineita tarpeeksi muodossa tai toisessa ja energian rajoittamiseen ja ruokavalion valintaan riittää makrojen tarkkailu.
Toistan taas itseäni, että sen voit ihan itse todeta kun teet jotain ruokaa, ja laitat kaiken Finelin ruokapäiväkirjaan ja tarkistat miten ravintoaineiden tarve on täyttynyt. Kappas kun oletkin saanut kaiken mitä tarvii ja näet heti että mistä on puutosta, jos yleensä on.
Jos tulee esim selkeä puute jostain, kuten C- ja D-vitamiinista ja itselläni esim raudasta tulee, niin saan Finelistä tietää, mitä minun kannattaa syödä, eli mitä kaupassa on tarjolla ja mistä tykkään yleensäkin. "Energiataloudellisinta" on ottaa vitamiini purkista, koska vitamiinit on halpoja ja niitä on joka puolella. En osta kallista paprikaa esim ikinä. Saati että söisin Chilipippuria niin että se täyttäisi vitamiinitarpeen. Ei kannata eikä ole esim D-vitamiinin takia ostaa kovin usein kallista lohta, kun siinä tulee raskasmetallejakin jne samalla. D-vitamiinipilleri on paljon parempi vaihtoehto varsinkin laihduttajalle saada varmistus riittävästä saannista.
Mulla on sellainen tunne, kuin selittäisi pikku lapselle asiaa juurta jaksain. Ei pikku lapsikaan oikein hahmota kokonaisuuksia vaan lapsi näkee vain yksityiskohtia ja päättelee sen perusteella. Mutta normaali lapsi oppii, mutta jos on vaikeuksia siellä hahmotuspuolella niin sitten ei auta selittäminenkään.
T kn - Anonyymi
Anonyymi kirjoitti:
Energiataloudellinen (tietyn) suojaravinnon lähde on sellainen raaka-aine josta keskimääräinen aikuisen saa vuorokausitarpeesna kyseistä suojaravintoa mahdollisimman vähäisen (tai merkittävän pienen) energiakuorman kera.
"jos teet ruokaa ja lataat kaiken syömäsi Fineliin, huomaat että saatkin ihan kaiken tarvitsemasi lähes jokaisesta ruokavaliosta mitä ihmiset noudattaa"
Nämä energiataloudellisuuslistat ovat mainio apu laihtuvalle laihduttajalla sekä painoaan hallitsevalle painonhallitsijalle. Kunhan kaikki listat ovat valmiiit on niiden avulla helppo kostaa suojaaineita oikeamääräisesti sisättävä ruokavalio joka on erittäin vähäkalorinen. Laihtuva on energiarajoitetulla ruokavaliolla pitkän ajan, painonhallitsia on energiarajoitetulla ruokavaliolla toisiaan. Energiarajoitetulla ruokavaliolla oleva ei helposti saa kaikkia suojaravintoaineita oikeamääräisesti."Kunhan kaikki listat ovat valmiiit on niiden avulla helppo"
Tämäkin vielä!
Mitä helppoa siinä on lukea loputtoman pitkiä ja keskusteluketjuja mistäkin yksittäisestä ravintoaineesta joltain keskustelupalstalta tuhansien keskustelujen joukosta, kun kaikki on koottu Fineliin ja ne voi sieltä tarkistaa suoraan.
Täällä osa keskusteluista poistetaankin ihan sen takia kun luetteloita ei katsota hyvällä.
Sulla on vaan tarve esiintyä fiksuna ja todistat ihan päinvastaista. - Anonyymi
Anonyymi kirjoitti:
Energiataloudellinen (tietyn) suojaravinnon lähde on sellainen raaka-aine josta keskimääräinen aikuisen saa vuorokausitarpeesna kyseistä suojaravintoa mahdollisimman vähäisen (tai merkittävän pienen) energiakuorman kera.
"jos teet ruokaa ja lataat kaiken syömäsi Fineliin, huomaat että saatkin ihan kaiken tarvitsemasi lähes jokaisesta ruokavaliosta mitä ihmiset noudattaa"
Nämä energiataloudellisuuslistat ovat mainio apu laihtuvalle laihduttajalla sekä painoaan hallitsevalle painonhallitsijalle. Kunhan kaikki listat ovat valmiiit on niiden avulla helppo kostaa suojaaineita oikeamääräisesti sisättävä ruokavalio joka on erittäin vähäkalorinen. Laihtuva on energiarajoitetulla ruokavaliolla pitkän ajan, painonhallitsia on energiarajoitetulla ruokavaliolla toisiaan. Energiarajoitetulla ruokavaliolla oleva ei helposti saa kaikkia suojaravintoaineita oikeamääräisesti."Energiarajoitetulla ruokavaliolla oleva ei helposti saa kaikkia suojaravintoaineita oikeamääräisesti."
Miksei muka saa? Ihan helposti saa. 🙄 Kunhan riittävästi saa niin se riittää. - Anonyymi
Minua alkoi nyt oikeasti kiinnostaa, minkälainen olisi enrgiataloudellisin mahdollinen ruokavalio, jossa olisi kaikki ravintoaineet oikeassa suhteessa mahdollisimman pienellä energiakuormalla.
Odotan jännityksellä projektin yhteenvetoa. - Anonyymi
Anonyymi kirjoitti:
"Nämä energiataloudellisuuslistat ovat mainio apu laihtuvalle laihduttajalla sekä painoaan hallitsevalle painonhallitsijalle. "
Siis höpö höpö. :-D Ei noista listauksista ole mitään käytännön apua kellekään. Sinulla on käsittämättömän omituinen päähänpinttymä asiasta. Minä haluaisin saada nähdä esim normaalin päivän ateriasi, että miten koostat noista ruokasi. Et ole yhtään sellaista vielä tänne antanut vaikka on pyydetty. Otatko kaikista listoista sen "eniten sisältävän" ja teet niistä smoothieta? Mansikkaa, ankeriasta, maksaa ja kauraryynejä sekaisin? Vai millainen on normaali päivän menyysi??
Tavalliselle laihduttajalle on tärkeää se, että tuotetta saa helposti kaupasta, se on edullista, se täyttää mahan ja se ei sisällä liikaa energiaa. Energiarajoitetullakin ruokavaliolla saa oikein hyvin kaikki mitä tarvitsee, koska suurin osa elintarvikkeista vaan nyt sisältää tarvittavia ravintoaineita tarpeeksi muodossa tai toisessa ja energian rajoittamiseen ja ruokavalion valintaan riittää makrojen tarkkailu.
Toistan taas itseäni, että sen voit ihan itse todeta kun teet jotain ruokaa, ja laitat kaiken Finelin ruokapäiväkirjaan ja tarkistat miten ravintoaineiden tarve on täyttynyt. Kappas kun oletkin saanut kaiken mitä tarvii ja näet heti että mistä on puutosta, jos yleensä on.
Jos tulee esim selkeä puute jostain, kuten C- ja D-vitamiinista ja itselläni esim raudasta tulee, niin saan Finelistä tietää, mitä minun kannattaa syödä, eli mitä kaupassa on tarjolla ja mistä tykkään yleensäkin. "Energiataloudellisinta" on ottaa vitamiini purkista, koska vitamiinit on halpoja ja niitä on joka puolella. En osta kallista paprikaa esim ikinä. Saati että söisin Chilipippuria niin että se täyttäisi vitamiinitarpeen. Ei kannata eikä ole esim D-vitamiinin takia ostaa kovin usein kallista lohta, kun siinä tulee raskasmetallejakin jne samalla. D-vitamiinipilleri on paljon parempi vaihtoehto varsinkin laihduttajalle saada varmistus riittävästä saannista.
Mulla on sellainen tunne, kuin selittäisi pikku lapselle asiaa juurta jaksain. Ei pikku lapsikaan oikein hahmota kokonaisuuksia vaan lapsi näkee vain yksityiskohtia ja päättelee sen perusteella. Mutta normaali lapsi oppii, mutta jos on vaikeuksia siellä hahmotuspuolella niin sitten ei auta selittäminenkään.
T knMinäkin haluisin nähdä mitä apua tuollaisesta listaamisesta on kellekkään. KÄYTÄNNÖN esimerkkejä.
- Anonyymi
Anonyymi kirjoitti:
"Kunhan kaikki listat ovat valmiiit on niiden avulla helppo"
Tämäkin vielä!
Mitä helppoa siinä on lukea loputtoman pitkiä ja keskusteluketjuja mistäkin yksittäisestä ravintoaineesta joltain keskustelupalstalta tuhansien keskustelujen joukosta, kun kaikki on koottu Fineliin ja ne voi sieltä tarkistaa suoraan.
Täällä osa keskusteluista poistetaankin ihan sen takia kun luetteloita ei katsota hyvällä.
Sulla on vaan tarve esiintyä fiksuna ja todistat ihan päinvastaista."kaikki on koottu Fineliin ja ne voi sieltä tarkistaa suoraan"
Väitteesi ei ole totta, Fineli ei tarjoa suojaravintoaineiden lähteiden energiataloudellisuuden perusteella järjestettyjä listauksia. Tai, jos niin tekee niin laita linkki, mkäli ne Finelistä löytyvät niin hautaan tämän urakan välittömästi. - Anonyymi
Anonyymi kirjoitti:
"kaikki on koottu Fineliin ja ne voi sieltä tarkistaa suoraan"
Väitteesi ei ole totta, Fineli ei tarjoa suojaravintoaineiden lähteiden energiataloudellisuuden perusteella järjestettyjä listauksia. Tai, jos niin tekee niin laita linkki, mkäli ne Finelistä löytyvät niin hautaan tämän urakan välittömästi.Avauksen taulukko ei tarjoa kerrassaan mitään laihduttajalle. Piste.
- Anonyymi
Anonyymi kirjoitti:
"kaikki on koottu Fineliin ja ne voi sieltä tarkistaa suoraan"
Väitteesi ei ole totta, Fineli ei tarjoa suojaravintoaineiden lähteiden energiataloudellisuuden perusteella järjestettyjä listauksia. Tai, jos niin tekee niin laita linkki, mkäli ne Finelistä löytyvät niin hautaan tämän urakan välittömästi.Minusta on ihan käsittämätöntä ettet ymmärrä asiaa. :-S Etkö valmista itse ruokiasi lainkaan? Syötkö jossain laitoksessa vai joku muu tekee sinun ruokasi mikä tämä juttu nyt on kun et tiedä itsekään miten käytät itse nerokasta listaasi?
Makroilla on suurempi merkitys laihduttajallekin kuin vitamiineilla ja kivennäisaineita, joita saa lähes mistä tahansa. Koska jokainen syö useita eri elintarvikkeita päivän mittaan, saa aterioista lähes kaiken tarvittavan. Lähteillä ei ole juuri mitään väliä. Vain niillä joista voi tulla selkeä puute jo ihan yleistiedon mukaan on väliä. Puutteen voi korjata kaikkein "energiataloudellisimmin" ottamalla vitamiinin purkista. Se ei sisällä juuri lainkaan kaloreita ja on halpaa. Jo alussa on sinulle mainittu, että kaikkein paras olisi sinun logiikkasi mukaan syödä vain ateriankorvaustuotteita, (tai peräti syödä vain pillereitä purkista) koska niissä on ihanteelliset määrät kaikkea ja vain vähän energiaa. Mutta kuka niillä jaksaa eikä niitä saa syödä kuin pari viikkoa? Se ei ole minkään suosituksen mukaista laihduttaa niillä kuin hetkellisesti.
Jos minulla olisi puutetta vaikka jodista (joka selviäisi sillä kun laitan ateriani Fineliin), en ala syömään päivittäin katkarapuja tai ankeriaita tai wakamea koska en pidä niistä ja ne on kalliita vaikka ne olisi kuinka jodipitoisia. Vaihdan suolan jodioituun, samoin leivän. Niitä tulee syötyä päivittäin, ne on halpoja ja niitä saa kaupasta ja kalorit sopii ruokavalioon. Nämäkin löytyy Finelistä, ei tarvi siihen sinun listojasi. Ethän sinä voi tietää itsekään etukäteen onko sinulla puute jodista, jos et ole tehnyt ruokapäiväkirjaa! Eli sinun on joka tapauksessa tutkittava ensin mitä syöt. Ja huomaat että listasi oli täysin idioottimainen ja turha.
Kerro sinä nyt minulle millaiset päivän ruokailusi on vaikka tänään kun teet ruoan listan mukaan.
Jos kerran välität että listastasi on apua ja se on helppoa tai on parempi kuin Fineli pohjana laihduttajalle niin totta kai pitäisi tietää että miten.
Jos haluaisit tehdä jotain hyödyllistä niin voisit tehdä ravintoainelistauksen niistä elintarvikkeista joita EI ole finelissä. Ne jokainen joutuu itse laskemaan tuotteesta tai joutuu käyttää ulkomaisia lähteitä.
T kn Anonyymi kirjoitti:
Minusta on ihan käsittämätöntä ettet ymmärrä asiaa. :-S Etkö valmista itse ruokiasi lainkaan? Syötkö jossain laitoksessa vai joku muu tekee sinun ruokasi mikä tämä juttu nyt on kun et tiedä itsekään miten käytät itse nerokasta listaasi?
Makroilla on suurempi merkitys laihduttajallekin kuin vitamiineilla ja kivennäisaineita, joita saa lähes mistä tahansa. Koska jokainen syö useita eri elintarvikkeita päivän mittaan, saa aterioista lähes kaiken tarvittavan. Lähteillä ei ole juuri mitään väliä. Vain niillä joista voi tulla selkeä puute jo ihan yleistiedon mukaan on väliä. Puutteen voi korjata kaikkein "energiataloudellisimmin" ottamalla vitamiinin purkista. Se ei sisällä juuri lainkaan kaloreita ja on halpaa. Jo alussa on sinulle mainittu, että kaikkein paras olisi sinun logiikkasi mukaan syödä vain ateriankorvaustuotteita, (tai peräti syödä vain pillereitä purkista) koska niissä on ihanteelliset määrät kaikkea ja vain vähän energiaa. Mutta kuka niillä jaksaa eikä niitä saa syödä kuin pari viikkoa? Se ei ole minkään suosituksen mukaista laihduttaa niillä kuin hetkellisesti.
Jos minulla olisi puutetta vaikka jodista (joka selviäisi sillä kun laitan ateriani Fineliin), en ala syömään päivittäin katkarapuja tai ankeriaita tai wakamea koska en pidä niistä ja ne on kalliita vaikka ne olisi kuinka jodipitoisia. Vaihdan suolan jodioituun, samoin leivän. Niitä tulee syötyä päivittäin, ne on halpoja ja niitä saa kaupasta ja kalorit sopii ruokavalioon. Nämäkin löytyy Finelistä, ei tarvi siihen sinun listojasi. Ethän sinä voi tietää itsekään etukäteen onko sinulla puute jodista, jos et ole tehnyt ruokapäiväkirjaa! Eli sinun on joka tapauksessa tutkittava ensin mitä syöt. Ja huomaat että listasi oli täysin idioottimainen ja turha.
Kerro sinä nyt minulle millaiset päivän ruokailusi on vaikka tänään kun teet ruoan listan mukaan.
Jos kerran välität että listastasi on apua ja se on helppoa tai on parempi kuin Fineli pohjana laihduttajalle niin totta kai pitäisi tietää että miten.
Jos haluaisit tehdä jotain hyödyllistä niin voisit tehdä ravintoainelistauksen niistä elintarvikkeista joita EI ole finelissä. Ne jokainen joutuu itse laskemaan tuotteesta tai joutuu käyttää ulkomaisia lähteitä.
T knKNM tunkee kaikki ruoka-aineet pakkiin ja pakin uuniin.
Miksi et pidä katkaravuista? Itse syön niitä vain muutaman kerran vuodessa. Menevät yleensä risottoon chili- ja limettimarinoituna. Sotken ne siis kypsentämättöminä valmiiseen risottoon. Loppupussi menee salaatissa. Itse vältän katkarapuja ekologian vuoksi.
Ankerias on taasen ällöttävä rasvaista. Menee Savustettua leivän päällä mutta viimeisestä syönti kerrasta on yli 30 vuotta.- Anonyymi
hvp27 kirjoitti:
KNM tunkee kaikki ruoka-aineet pakkiin ja pakin uuniin.
Miksi et pidä katkaravuista? Itse syön niitä vain muutaman kerran vuodessa. Menevät yleensä risottoon chili- ja limettimarinoituna. Sotken ne siis kypsentämättöminä valmiiseen risottoon. Loppupussi menee salaatissa. Itse vältän katkarapuja ekologian vuoksi.
Ankerias on taasen ällöttävä rasvaista. Menee Savustettua leivän päällä mutta viimeisestä syönti kerrasta on yli 30 vuotta.No mulla on sellainen peruskammo kaikkia nilviäisiä, limaisia ja hämähäkkimäisiä juttuja kohtaan, enkä osaa sanoa mistä kammo johtuu. En minä sylje pois kuorittuja katkiksia, jos niitä on jossain ruoassa, esim joku on laittanut niitä pizzaan, mutta en osta niitä.
Mulle kerran tarjottiin eräällä ulkomaanreissulla rantaravintolassa illallinen. Tuli ongelma kun selvisi että ravintola tarjosi pelkästään mereneläviä. Pystyin syömään vaan kalan (miekkakalaa muistaakseni) ja maistoin kohteliaisuudesta jotain lautasella olevaa isoa rapua ja simpukkaa, ja oli kauheaa kun ei meinannut saada kurkusta pientäkään palaa alas. Ei edes alkoholia tarjoiltu, että olisi voinut sillä huuhdella. Lautanen tuli kaikille samanlaisena. Jouduin selittämään, että voin huonosti, sillä en voinut loukata sanomalla että se ruoka oksettaa.
Sama juttu on jonkun ankeriaan ja nahkiaisen kanssa. Katkarapukin menee jos sitä jossain valmiina on, mutta jos näen nahkiaisia tms. käärmemäisiä syötäviä niin mulla tulee oksennus jo siitä että näen sellaisia.
T kn Anonyymi kirjoitti:
No mulla on sellainen peruskammo kaikkia nilviäisiä, limaisia ja hämähäkkimäisiä juttuja kohtaan, enkä osaa sanoa mistä kammo johtuu. En minä sylje pois kuorittuja katkiksia, jos niitä on jossain ruoassa, esim joku on laittanut niitä pizzaan, mutta en osta niitä.
Mulle kerran tarjottiin eräällä ulkomaanreissulla rantaravintolassa illallinen. Tuli ongelma kun selvisi että ravintola tarjosi pelkästään mereneläviä. Pystyin syömään vaan kalan (miekkakalaa muistaakseni) ja maistoin kohteliaisuudesta jotain lautasella olevaa isoa rapua ja simpukkaa, ja oli kauheaa kun ei meinannut saada kurkusta pientäkään palaa alas. Ei edes alkoholia tarjoiltu, että olisi voinut sillä huuhdella. Lautanen tuli kaikille samanlaisena. Jouduin selittämään, että voin huonosti, sillä en voinut loukata sanomalla että se ruoka oksettaa.
Sama juttu on jonkun ankeriaan ja nahkiaisen kanssa. Katkarapukin menee jos sitä jossain valmiina on, mutta jos näen nahkiaisia tms. käärmemäisiä syötäviä niin mulla tulee oksennus jo siitä että näen sellaisia.
T knOK. Tuo on aika yleistäkin että nilviäisistä ei pidetä niiden rakenteen takia. Osa vieroksuu kalaakin.
Katkaravuista tulee sitkeitä jos niitä kypsentää liian pitkään. Lisäksi niiden keruu on epäekologista ja hiilijalanjälki on iso. Hyviä kylläkin muutamissa ruuissa.
Minulla näyttää tulevan jodia hiukan liikaa. Syynä sushin syönti. Täytyy kehittää jotain muuta Netflix-naposteltaviksi. On vaan ollut juuri sopiva iltapala ja syön sushia myös lounasaikaan pari kertaa kuukaudessa. Yksi sushi tuo noin 2/3 päivän jodin tarpeesta. Ainut harmi on siinä että sushi on pakko tehdä kiillotetusta riisistä.- Anonyymi
Anonyymi kirjoitti:
"kaikki on koottu Fineliin ja ne voi sieltä tarkistaa suoraan"
Väitteesi ei ole totta, Fineli ei tarjoa suojaravintoaineiden lähteiden energiataloudellisuuden perusteella järjestettyjä listauksia. Tai, jos niin tekee niin laita linkki, mkäli ne Finelistä löytyvät niin hautaan tämän urakan välittömästi."Väitteesi ei ole totta, Fineli ei tarjoa suojaravintoaineiden lähteiden energiataloudellisuuden perusteella järjestettyjä listauksia. Tai, jos niin tekee niin laita linkki, mkäli ne Finelistä löytyvät niin hautaan tämän urakan välittömästi."
https://fineli.fi/fineli/fi/index
Tuohon kirjoitat jonkun ruoka-aineen nimen, niin se näyttää mitä siinä on. Jos haluat tietää missä on eniten jodia, niin klikkaa palloa "ravintotekijä" ja sitten kenttää "eniten"eli tässä tapauksessa Kombu-merilevä. Jos syöt Kombua, niin sinun pitää välttää muun jodin käyttöä sillä jodiakaan ei sovi saada liikaa.
Energiataloudellisuudella, mitä ihmettä sillä sitten tarkoitatkaan, ei ole mitään väliä yksittäisten ravitsemustekijöiden kohdalla, sillä Kombussa, Wakamessa tai mineraalisuolassa ei ole juuri lainkaan kaloreita. Niitä ei syödä jodin vuoksi laihduttamisessakaan, vaan sen takia että ne kuuluu ruokavalioon muutenkin. Merilevät kuuluu aasialaiseen keittiöön, joten niitä harvempi suomalainen syö, ennemminkin merilevät tulee sushissa jos harrastaa niitä. Sushikaan ei kyllä ole kovin hyvää laihdutusruokaa, vaan se on enempi pikaruoan tasolla energiasisältöön kannalta.
En tunne tämän osion kirjoittajia että en osaa sanoa nyt muuta kuin että itsepintainen turhien luettelojen laadinta kuulostaa pakkoneuroosilta. Onko kysessä sama kirjoittaja joka tunkee joka ketjuun laihdutukseen liittymättömiä mieleen tunkevia seksuaalisia pakkoajatuksia peräaukoista, hieromisesta ja naisten genitaaleista. - Anonyymi
Anonyymi kirjoitti:
"Väitteesi ei ole totta, Fineli ei tarjoa suojaravintoaineiden lähteiden energiataloudellisuuden perusteella järjestettyjä listauksia. Tai, jos niin tekee niin laita linkki, mkäli ne Finelistä löytyvät niin hautaan tämän urakan välittömästi."
https://fineli.fi/fineli/fi/index
Tuohon kirjoitat jonkun ruoka-aineen nimen, niin se näyttää mitä siinä on. Jos haluat tietää missä on eniten jodia, niin klikkaa palloa "ravintotekijä" ja sitten kenttää "eniten"eli tässä tapauksessa Kombu-merilevä. Jos syöt Kombua, niin sinun pitää välttää muun jodin käyttöä sillä jodiakaan ei sovi saada liikaa.
Energiataloudellisuudella, mitä ihmettä sillä sitten tarkoitatkaan, ei ole mitään väliä yksittäisten ravitsemustekijöiden kohdalla, sillä Kombussa, Wakamessa tai mineraalisuolassa ei ole juuri lainkaan kaloreita. Niitä ei syödä jodin vuoksi laihduttamisessakaan, vaan sen takia että ne kuuluu ruokavalioon muutenkin. Merilevät kuuluu aasialaiseen keittiöön, joten niitä harvempi suomalainen syö, ennemminkin merilevät tulee sushissa jos harrastaa niitä. Sushikaan ei kyllä ole kovin hyvää laihdutusruokaa, vaan se on enempi pikaruoan tasolla energiasisältöön kannalta.
En tunne tämän osion kirjoittajia että en osaa sanoa nyt muuta kuin että itsepintainen turhien luettelojen laadinta kuulostaa pakkoneuroosilta. Onko kysessä sama kirjoittaja joka tunkee joka ketjuun laihdutukseen liittymättömiä mieleen tunkevia seksuaalisia pakkoajatuksia peräaukoista, hieromisesta ja naisten genitaaleista.” Onko kysessä sama kirjoittaja joka tunkee joka ketjuun laihdutukseen liittymättömiä mieleen tunkevia seksuaalisia pakkoajatuksia peräaukoista, hieromisesta ja naisten genitaaleista.”
En ole huomannut, että joku olisi tunkenut joka ketjuun seksuaalisia pakkoajatuksia peräaukoista, hieromisesta ja genitaaleista. Ehkä sekoitat johonkin toiseen palstaan? - Anonyymi
Anonyymi kirjoitti:
” Onko kysessä sama kirjoittaja joka tunkee joka ketjuun laihdutukseen liittymättömiä mieleen tunkevia seksuaalisia pakkoajatuksia peräaukoista, hieromisesta ja naisten genitaaleista.”
En ole huomannut, että joku olisi tunkenut joka ketjuun seksuaalisia pakkoajatuksia peräaukoista, hieromisesta ja genitaaleista. Ehkä sekoitat johonkin toiseen palstaan?Oli ketjussa missä ylistetään mansikkakakkua ja pyöräilyä/hiihtoa väh 4 h päivässä.
- Anonyymi
hvp27 kirjoitti:
OK. Tuo on aika yleistäkin että nilviäisistä ei pidetä niiden rakenteen takia. Osa vieroksuu kalaakin.
Katkaravuista tulee sitkeitä jos niitä kypsentää liian pitkään. Lisäksi niiden keruu on epäekologista ja hiilijalanjälki on iso. Hyviä kylläkin muutamissa ruuissa.
Minulla näyttää tulevan jodia hiukan liikaa. Syynä sushin syönti. Täytyy kehittää jotain muuta Netflix-naposteltaviksi. On vaan ollut juuri sopiva iltapala ja syön sushia myös lounasaikaan pari kertaa kuukaudessa. Yksi sushi tuo noin 2/3 päivän jodin tarpeesta. Ainut harmi on siinä että sushi on pakko tehdä kiillotetusta riisistä.Joo kaikki limainen on turn off -listalla. Siihen kuuluu metsäsienetkin. Ollaankin tästä vissiin näissä samoissa ketjuissa puhuttu. Tiedän kanssa joitain jotka ei edes kalaa syö tai on tarkkoja että mitä kalaa saa olla.
Luin kerran jodista, ja juuri tästä että sitä saa helposti liikaa kun käyttää aasialaisia tuotteita ja syö esim merilevää. Mutta japanilaiset esim syö oikeasti järjettömiä määriä jodia ilman ongelmia. Onko sitten parempi sietokyky tai mikä mutta meillä nämä rajat vähän joka paikassa on laitettu tiukoiksi kuin jossain muussa kulttuurissa. Itse olen käyttänyt merilevää hiutaleina sekä hippusen wakamea kuivattuna jos olen käyttänyt jodioimatonta merisuolaa. Wakamen kanssa on hankalaa kun jodipitoisuus vaihtelee ja kutakuinkin grammassakin on tarpeeksi/liikaa jos on näitä rajoituksia uskominen. Tätä ongelmaa ei ole nyt kun vaihdoin vaihteeksi jodioituun mineraalisuolaan.
T kn - Anonyymi
Anonyymi kirjoitti:
Oli ketjussa missä ylistetään mansikkakakkua ja pyöräilyä/hiihtoa väh 4 h päivässä.
Siinä ketjussahan Vartija ei saanut pidettyä kuria. Eräällekin kirjoittajalle sanottiin että pitää hieroa klitorista, eikä vartija tehnyt mitään. Keskustelu ei liittynyt leipään.
- Anonyymi
Anonyymi kirjoitti:
Energiataloudellinen (tietyn) suojaravinnon lähde on sellainen raaka-aine josta keskimääräinen aikuisen saa vuorokausitarpeesna kyseistä suojaravintoa mahdollisimman vähäisen (tai merkittävän pienen) energiakuorman kera.
"jos teet ruokaa ja lataat kaiken syömäsi Fineliin, huomaat että saatkin ihan kaiken tarvitsemasi lähes jokaisesta ruokavaliosta mitä ihmiset noudattaa"
Nämä energiataloudellisuuslistat ovat mainio apu laihtuvalle laihduttajalla sekä painoaan hallitsevalle painonhallitsijalle. Kunhan kaikki listat ovat valmiiit on niiden avulla helppo kostaa suojaaineita oikeamääräisesti sisättävä ruokavalio joka on erittäin vähäkalorinen. Laihtuva on energiarajoitetulla ruokavaliolla pitkän ajan, painonhallitsia on energiarajoitetulla ruokavaliolla toisiaan. Energiarajoitetulla ruokavaliolla oleva ei helposti saa kaikkia suojaravintoaineita oikeamääräisesti."Energiataloudellinen (tietyn) suojaravinnon lähde on sellainen raaka-aine josta keskimääräinen aikuisen saa vuorokausitarpeesna kyseistä suojaravintoa mahdollisimman vähäisen (tai merkittävän pienen) energiakuorman kera."
Miten olet ottanut huomioon sen, että vaikka joku raaka-aine olisi ihanteellinen kaloreiltaan ja yhden suojaravintoaineen kannalta voi siinä olla jotain muuta liikaa. Yksi raaka-aine sisältää lukuisan määrän eri tekijöitä. Esim jodioitu suola. Siinä on jodia kyllä mutta suola on liikaa pahaksi natriumin vuoksi.
- Anonyymi
MItä tämä jodi liittyy laihdutukseen, vai onko taustalla kyseessä pakonomainen tarve laatia kaikesta taulukkoja?
Yleisellä tasolla on tiedossa, että suomalaisilla aikuisilla ja varsinkin kasvissyöjillä voi olla lievä jodin puutos. Jopa 35 prosentilla väestöstä on kohtalainen tai vakava puutos. Parhaiten jodia saa jodioidusta suolasta, maitotuotteista, kananmunasta ja kalasta.
Myös D-vitamiinista voi olla puutetta, mutta asiat eivät liity nimenomaisesti laihduttamiseen. Laihduttajalle puute on energiasta - aivan kuten kuuluukin. Energiavaje.- Anonyymi
No eihän nuo listat liity yhtään mihinkään. Sehän tässä huvittaa. 😆
- Anonyymi
Anonyymi kirjoitti:
No eihän nuo listat liity yhtään mihinkään. Sehän tässä huvittaa. 😆
Tarkoitus on, että vähäkalorista dieettiä noudattava merkitsee Fineliin jokaisen suupalansa jat katsoo sitten illalla mistä ravintoaineesta on puutetta.
Esim. jos jodia puuttuu päivän ruokavaliosta 18 mikrogrammaa, ongelma korjataan syömällä 8,57 grammaa (raakapaino) katkarapuja.
Mutta tämä kaikki edellyttää suurta kurinalaisuutta ja mielen lujuutta, jota teillä ei ehkä ole. - Anonyymi
Anonyymi kirjoitti:
Tarkoitus on, että vähäkalorista dieettiä noudattava merkitsee Fineliin jokaisen suupalansa jat katsoo sitten illalla mistä ravintoaineesta on puutetta.
Esim. jos jodia puuttuu päivän ruokavaliosta 18 mikrogrammaa, ongelma korjataan syömällä 8,57 grammaa (raakapaino) katkarapuja.
Mutta tämä kaikki edellyttää suurta kurinalaisuutta ja mielen lujuutta, jota teillä ei ehkä ole.Millä tavalla vaikuttaa terveyteen jos ihminen saa yhden päivän aikana 18 mikrogrammaa liian vähän jodia? Ja jos hän vaikka saa seuraavana päivänä 18 mikrogrammaa liika paljon?
- Anonyymi
Anonyymi kirjoitti:
Tarkoitus on, että vähäkalorista dieettiä noudattava merkitsee Fineliin jokaisen suupalansa jat katsoo sitten illalla mistä ravintoaineesta on puutetta.
Esim. jos jodia puuttuu päivän ruokavaliosta 18 mikrogrammaa, ongelma korjataan syömällä 8,57 grammaa (raakapaino) katkarapuja.
Mutta tämä kaikki edellyttää suurta kurinalaisuutta ja mielen lujuutta, jota teillä ei ehkä ole."Tarkoitus on, että vähäkalorista dieettiä noudattava merkitsee Fineliin jokaisen suupalansa jat katsoo sitten illalla mistä ravintoaineesta on puutetta.
Esim. jos jodia puuttuu päivän ruokavaliosta 18 mikrogrammaa, ongelma korjataan syömällä 8,57 grammaa (raakapaino) katkarapuja.
Mutta tämä kaikki edellyttää suurta kurinalaisuutta ja mielen lujuutta, jota teillä ei ehkä ole."
-----
Nyt mulle ainakin selvisi että mikä sua vaivaa. Sulla on perustavanlaatuinen väärinkäsitys koko hommasta. Sinä et ole ymmärtänyt näköjään, että ravitsemusohjeet on vain SUOSITUKSIA...ei määräyksiä. 🤭 - Anonyymi
Anonyymi kirjoitti:
Tarkoitus on, että vähäkalorista dieettiä noudattava merkitsee Fineliin jokaisen suupalansa jat katsoo sitten illalla mistä ravintoaineesta on puutetta.
Esim. jos jodia puuttuu päivän ruokavaliosta 18 mikrogrammaa, ongelma korjataan syömällä 8,57 grammaa (raakapaino) katkarapuja.
Mutta tämä kaikki edellyttää suurta kurinalaisuutta ja mielen lujuutta, jota teillä ei ehkä ole.Ei voi olla totta! 😆
- Anonyymi
Anonyymi kirjoitti:
Tarkoitus on, että vähäkalorista dieettiä noudattava merkitsee Fineliin jokaisen suupalansa jat katsoo sitten illalla mistä ravintoaineesta on puutetta.
Esim. jos jodia puuttuu päivän ruokavaliosta 18 mikrogrammaa, ongelma korjataan syömällä 8,57 grammaa (raakapaino) katkarapuja.
Mutta tämä kaikki edellyttää suurta kurinalaisuutta ja mielen lujuutta, jota teillä ei ehkä ole.Vian ei näköjään tarvitse olla iso, jos se on päässä.
- Anonyymi
"Parhaiten jodia saa jodioidusta suolasta, maitotuotteista, kananmunasta ja kalasta."
Korjailen vain pahimipia väitteitä. Keitetystä kananmunasta keskimääräinen aikuinen saa vuorokauden kokonaistarpeen kun syö sitä 355 grammaa (joka noin 6 kpl kananmunaa) ja se tarkoittaa 476 kCal energiakuormaa. Todellakaan ei ole järkevä jodin lähde laihduttajalle, eikä kenellekään.
Meren antimista vain katkarapu ja mäti ovat energiataloudellisia jodin lähteitä.
Suolaa tietenkään ei pidä käyttää jodin _lähteenä_. - Anonyymi
Anonyymi kirjoitti:
Tarkoitus on, että vähäkalorista dieettiä noudattava merkitsee Fineliin jokaisen suupalansa jat katsoo sitten illalla mistä ravintoaineesta on puutetta.
Esim. jos jodia puuttuu päivän ruokavaliosta 18 mikrogrammaa, ongelma korjataan syömällä 8,57 grammaa (raakapaino) katkarapuja.
Mutta tämä kaikki edellyttää suurta kurinalaisuutta ja mielen lujuutta, jota teillä ei ehkä ole."Esim. jos jodia puuttuu päivän ruokavaliosta 18 mikrogrammaa, ongelma korjataan syömällä 8,57 grammaa (raakapaino) katkarapuja.
Mutta tämä kaikki edellyttää suurta kurinalaisuutta ja mielen lujuutta, jota teillä ei ehkä ole."
😆😆😆 Minuun meni ihan täydestä kyllä. 😂 - Anonyymi
Anonyymi kirjoitti:
"Parhaiten jodia saa jodioidusta suolasta, maitotuotteista, kananmunasta ja kalasta."
Korjailen vain pahimipia väitteitä. Keitetystä kananmunasta keskimääräinen aikuinen saa vuorokauden kokonaistarpeen kun syö sitä 355 grammaa (joka noin 6 kpl kananmunaa) ja se tarkoittaa 476 kCal energiakuormaa. Todellakaan ei ole järkevä jodin lähde laihduttajalle, eikä kenellekään.
Meren antimista vain katkarapu ja mäti ovat energiataloudellisia jodin lähteitä.
Suolaa tietenkään ei pidä käyttää jodin _lähteenä_."Korjailen vain pahimipia väitteitä. Keitetystä kananmunasta keskimääräinen aikuinen saa vuorokauden kokonaistarpeen kun syö sitä 355 grammaa (joka noin 6 kpl kananmunaa) ja se tarkoittaa 476 kCal energiakuormaa. Todellakaan ei ole järkevä jodin lähde laihduttajalle, eikä kenellekään."
Onko tämä nyt taas vitsi? 😆
Eihän kukaan jodin takia noin montaa kananmunaa tarvitse syödäkään. Riittää että syö yhden kaksi vaikka proteiinin ja muun ravitsevuuden vuoksi koska loput jodit tulee muusta ruuasta. Juusto maito jne. Ihan hölmöä että joku vetäisi kuusi kananmunaa vain jodia saadakseen. Proteiinin vuoksi niitä itse ainakin syön ja jodit tulee kaupan päälle. ☺️ Muita jodin lähteitä syön sitten muun päivän. Mun on ihan pakko nyt uskoa että tämä oli oikeesti pilaa koska ei kukaan voi olla oikeesti noin sekaisin. Jos on joku älyllinen vajavuus niin sitten ymmärrän että turha selittää. Mutta tää on varmaan siis vitsiä? Anonyymi kirjoitti:
"Korjailen vain pahimipia väitteitä. Keitetystä kananmunasta keskimääräinen aikuinen saa vuorokauden kokonaistarpeen kun syö sitä 355 grammaa (joka noin 6 kpl kananmunaa) ja se tarkoittaa 476 kCal energiakuormaa. Todellakaan ei ole järkevä jodin lähde laihduttajalle, eikä kenellekään."
Onko tämä nyt taas vitsi? 😆
Eihän kukaan jodin takia noin montaa kananmunaa tarvitse syödäkään. Riittää että syö yhden kaksi vaikka proteiinin ja muun ravitsevuuden vuoksi koska loput jodit tulee muusta ruuasta. Juusto maito jne. Ihan hölmöä että joku vetäisi kuusi kananmunaa vain jodia saadakseen. Proteiinin vuoksi niitä itse ainakin syön ja jodit tulee kaupan päälle. ☺️ Muita jodin lähteitä syön sitten muun päivän. Mun on ihan pakko nyt uskoa että tämä oli oikeesti pilaa koska ei kukaan voi olla oikeesti noin sekaisin. Jos on joku älyllinen vajavuus niin sitten ymmärrän että turha selittää. Mutta tää on varmaan siis vitsiä?Kyse on ortoreksiaksi kutsutusta vaivasta. Siinä on pakonomainen tarve syödä mahdollisimman terveellisesti.
Onhan näistä listoista hyötyä eli jos syöttää normaalit syömisensä sanotaan kuukauden ajalta Fineliin ja huomaa että jossain ravinteessa on puutetta niin näistä listoista voi katsoa mitä voisi lisätä ravintoonsa.- Anonyymi
hvp27 kirjoitti:
Kyse on ortoreksiaksi kutsutusta vaivasta. Siinä on pakonomainen tarve syödä mahdollisimman terveellisesti.
Onhan näistä listoista hyötyä eli jos syöttää normaalit syömisensä sanotaan kuukauden ajalta Fineliin ja huomaa että jossain ravinteessa on puutetta niin näistä listoista voi katsoa mitä voisi lisätä ravintoonsa.Mutta Finelistä näkee senkin, eniten tai vähiten -toiminnolla. Energiasisällön sieltäkin saa.
Jos tämä palstan listaajaan logiikkaa ja väitteitä noudattaisi niin valintakriteereinä olisi vain ja ainoastaan jonkun tietty A) yksi ravintotekijä ja B) energiasisältö. Esim jopa suomalainen ruokavalio ei ole muuttujana. Ihmettelen sitten minkä maalaisille näitä listoja tänne on spämmätty.
Ei esim mm muuttujina ei ole hinta, saatavuus, valmistuksen helppous. Esim kaliumin tms puutteeseen varmaan moni suomalainen nauttii ostereita kun niissä on niin vähän energiaa? Joo ei. Hinta ja saatavuus ei merkitse vaan laihduttajalle lennätetään Espanjasta ostereita? Kaliumia on lähes joka ainoassa elintarvikkeissa. Energiaa vähiten kai pikakahvissa. Kaliumin tarve vaan täyttyy niin helposti kaikin tavoin kotona olevista tuotteista.
Samaan aikaan epäjohdonmukaisesti sitä ravintoaineita ei muka pitäisi ottaa purkista, vaikka se on just ehtojen mukainen, vähäkalorisin keino saada juuri sitä tiettyä puuttuvaa ainetta. Energiasisältö ei siis olekaan nyt se tärkeä eikä sitä edes huomioida vaan joku C) "terveellisyys" tai D) "ravitsemusasiantuntijoiden suosittelu" E) muiden tekijöiden vahingollisuus.
Esim suolaa ei siis pidä syödä, ( E) vaikka siitä saisi sekä jodin että kaliumin. Vaikka siinä ei siis ole energiaa. On aina joku "mutta", tuntematon X jonka listaaja on itse keksinyt.
Mitä se sitten hyödyttää jos on aina joku kolmas tai neljäs muuttuja joka tekee listan mahdottomaksi. Tärkein asia käytännössä on se että tuotetta saa jostain normaali kaupasta ja mitä syö normaalistikin.
Edelleenkin odottelen ateriakuvauksia, mitä listaaja noudattaa itse että nähtäisiin miten teoria ja käytäntö kohtaa. Onhan selvää että tuo listaus ja sen järkevyys pitää todistaa empiirisesti.
T kn Anonyymi kirjoitti:
Mutta Finelistä näkee senkin, eniten tai vähiten -toiminnolla. Energiasisällön sieltäkin saa.
Jos tämä palstan listaajaan logiikkaa ja väitteitä noudattaisi niin valintakriteereinä olisi vain ja ainoastaan jonkun tietty A) yksi ravintotekijä ja B) energiasisältö. Esim jopa suomalainen ruokavalio ei ole muuttujana. Ihmettelen sitten minkä maalaisille näitä listoja tänne on spämmätty.
Ei esim mm muuttujina ei ole hinta, saatavuus, valmistuksen helppous. Esim kaliumin tms puutteeseen varmaan moni suomalainen nauttii ostereita kun niissä on niin vähän energiaa? Joo ei. Hinta ja saatavuus ei merkitse vaan laihduttajalle lennätetään Espanjasta ostereita? Kaliumia on lähes joka ainoassa elintarvikkeissa. Energiaa vähiten kai pikakahvissa. Kaliumin tarve vaan täyttyy niin helposti kaikin tavoin kotona olevista tuotteista.
Samaan aikaan epäjohdonmukaisesti sitä ravintoaineita ei muka pitäisi ottaa purkista, vaikka se on just ehtojen mukainen, vähäkalorisin keino saada juuri sitä tiettyä puuttuvaa ainetta. Energiasisältö ei siis olekaan nyt se tärkeä eikä sitä edes huomioida vaan joku C) "terveellisyys" tai D) "ravitsemusasiantuntijoiden suosittelu" E) muiden tekijöiden vahingollisuus.
Esim suolaa ei siis pidä syödä, ( E) vaikka siitä saisi sekä jodin että kaliumin. Vaikka siinä ei siis ole energiaa. On aina joku "mutta", tuntematon X jonka listaaja on itse keksinyt.
Mitä se sitten hyödyttää jos on aina joku kolmas tai neljäs muuttuja joka tekee listan mahdottomaksi. Tärkein asia käytännössä on se että tuotetta saa jostain normaali kaupasta ja mitä syö normaalistikin.
Edelleenkin odottelen ateriakuvauksia, mitä listaaja noudattaa itse että nähtäisiin miten teoria ja käytäntö kohtaa. Onhan selvää että tuo listaus ja sen järkevyys pitää todistaa empiirisesti.
T knKyllä tuo listaus energiatehokkuud n mukaan tuo lisäarvoa. Noista listoista pitäisi vaan poistaa kaikki harvinaiset ruoka-aineet kuten mäti. Minä kyllä syön sitä muutaman sata grammaa vuodessa.
Jodin suhteen minulla merkittävimmät lähteet ovat jodioitu mineraalisuola ja sushi. Mineraalisuolasta tulee ehkä 40 ug jodia, lisäksi sushi ja muut ruoka-aineet. Ruisleivästäkin tulee suunilleen 40 ug. Eiköhän 150 ug tule helpostikin täyteen.
Ihan konkreettinen hyöty näistä listoista on ollut se, että porkkanan käyttöä voisi lisätä. Täytyy taas ruveta tekemään rosmariiniporkkanoita.
Huomattavasti hyödyllisempää olisi pyörittää jotain 100 yleistä ruoka-ainetta ja koostaa niistä yhdistelmiä mistä saa tarvittavat ravintoaineet.- Anonyymi
hvp27 kirjoitti:
Kyllä tuo listaus energiatehokkuud n mukaan tuo lisäarvoa. Noista listoista pitäisi vaan poistaa kaikki harvinaiset ruoka-aineet kuten mäti. Minä kyllä syön sitä muutaman sata grammaa vuodessa.
Jodin suhteen minulla merkittävimmät lähteet ovat jodioitu mineraalisuola ja sushi. Mineraalisuolasta tulee ehkä 40 ug jodia, lisäksi sushi ja muut ruoka-aineet. Ruisleivästäkin tulee suunilleen 40 ug. Eiköhän 150 ug tule helpostikin täyteen.
Ihan konkreettinen hyöty näistä listoista on ollut se, että porkkanan käyttöä voisi lisätä. Täytyy taas ruveta tekemään rosmariiniporkkanoita.
Huomattavasti hyödyllisempää olisi pyörittää jotain 100 yleistä ruoka-ainetta ja koostaa niistä yhdistelmiä mistä saa tarvittavat ravintoaineet."Ihan konkreettinen hyöty näistä listoista on ollut se, että porkkanan käyttöä voisi lisätä."
Se onkin suomalaisille hirveä menetys kun eivät ymmärrä tulla suomi24.fi laihdutuspalstalle tämän tiedon saamista varten. Että porkkana on ihan terveellinen ja vähäkalorinen vihannes. :-D
Sitä monesti kuvittelee, että itselle täysin itsestään selvä yleistietoon kuuluva, alakoulussa opittu asia onkin toiselle täysin uusi ja tuntematon.
Lisäksi porkkana on halpa ja sitä on saatavilla helposti. Mutta ne ei olleet listojen kannalta merkityksellisiä.
T kn Anonyymi kirjoitti:
"Ihan konkreettinen hyöty näistä listoista on ollut se, että porkkanan käyttöä voisi lisätä."
Se onkin suomalaisille hirveä menetys kun eivät ymmärrä tulla suomi24.fi laihdutuspalstalle tämän tiedon saamista varten. Että porkkana on ihan terveellinen ja vähäkalorinen vihannes. :-D
Sitä monesti kuvittelee, että itselle täysin itsestään selvä yleistietoon kuuluva, alakoulussa opittu asia onkin toiselle täysin uusi ja tuntematon.
Lisäksi porkkana on halpa ja sitä on saatavilla helposti. Mutta ne ei olleet listojen kannalta merkityksellisiä.
T knNäiden listojen innoittamana syötin Fineliin muutaman päivän ruuat ja kun sisäelimet ovat pannassa raudan takia niin järkeviä ruoka-aineita sen saannin lisäämiseksi oli bataatti ja porkkana. Porkkanan saatavuus pakasteena on hyvä ja kun paistaa rypsiöljyssä niin samalla tulee myös välttämättömät rasvahapot ja E-vitamiini. Porkkanapihvejäkin voisi laittaa mutta ne ovat selkeästi rasvaisempia.
- Anonyymi
Anonyymi kirjoitti:
"Parhaiten jodia saa jodioidusta suolasta, maitotuotteista, kananmunasta ja kalasta."
Korjailen vain pahimipia väitteitä. Keitetystä kananmunasta keskimääräinen aikuinen saa vuorokauden kokonaistarpeen kun syö sitä 355 grammaa (joka noin 6 kpl kananmunaa) ja se tarkoittaa 476 kCal energiakuormaa. Todellakaan ei ole järkevä jodin lähde laihduttajalle, eikä kenellekään.
Meren antimista vain katkarapu ja mäti ovat energiataloudellisia jodin lähteitä.
Suolaa tietenkään ei pidä käyttää jodin _lähteenä_."Suolaa tietenkään ei pidä käyttää jodin _lähteenä_."
Kuitenkin suola on merkittävin jodin lähde koska kaikki käyttää suolaa joka päivä. Sinäkö nyt välität ettei saisi syödä suolaa koska siinä on jodia?? 🤣😂🤣😂 APUA KUOLEN NAURUUN KOHTA 🥴 - Anonyymi
Anonyymi kirjoitti:
Mutta Finelistä näkee senkin, eniten tai vähiten -toiminnolla. Energiasisällön sieltäkin saa.
Jos tämä palstan listaajaan logiikkaa ja väitteitä noudattaisi niin valintakriteereinä olisi vain ja ainoastaan jonkun tietty A) yksi ravintotekijä ja B) energiasisältö. Esim jopa suomalainen ruokavalio ei ole muuttujana. Ihmettelen sitten minkä maalaisille näitä listoja tänne on spämmätty.
Ei esim mm muuttujina ei ole hinta, saatavuus, valmistuksen helppous. Esim kaliumin tms puutteeseen varmaan moni suomalainen nauttii ostereita kun niissä on niin vähän energiaa? Joo ei. Hinta ja saatavuus ei merkitse vaan laihduttajalle lennätetään Espanjasta ostereita? Kaliumia on lähes joka ainoassa elintarvikkeissa. Energiaa vähiten kai pikakahvissa. Kaliumin tarve vaan täyttyy niin helposti kaikin tavoin kotona olevista tuotteista.
Samaan aikaan epäjohdonmukaisesti sitä ravintoaineita ei muka pitäisi ottaa purkista, vaikka se on just ehtojen mukainen, vähäkalorisin keino saada juuri sitä tiettyä puuttuvaa ainetta. Energiasisältö ei siis olekaan nyt se tärkeä eikä sitä edes huomioida vaan joku C) "terveellisyys" tai D) "ravitsemusasiantuntijoiden suosittelu" E) muiden tekijöiden vahingollisuus.
Esim suolaa ei siis pidä syödä, ( E) vaikka siitä saisi sekä jodin että kaliumin. Vaikka siinä ei siis ole energiaa. On aina joku "mutta", tuntematon X jonka listaaja on itse keksinyt.
Mitä se sitten hyödyttää jos on aina joku kolmas tai neljäs muuttuja joka tekee listan mahdottomaksi. Tärkein asia käytännössä on se että tuotetta saa jostain normaali kaupasta ja mitä syö normaalistikin.
Edelleenkin odottelen ateriakuvauksia, mitä listaaja noudattaa itse että nähtäisiin miten teoria ja käytäntö kohtaa. Onhan selvää että tuo listaus ja sen järkevyys pitää todistaa empiirisesti.
T knJos ehtoina on vähäkalorisuus ja vitamiinit ja kivennäisaineet niin laihdutusvalmisteet ja ateriakorvikkeet on vastaus joka ainoaan täällä nähtyyn listaan.
Eri asia on pystyykö kukaan niillä elää. Mutta sitähän ei listoissa vaaditakaan. ☺️ Miksi ruualla nyt mitään muita tarkoituksia olis kuin vain kilokaloria ja vitamiinit ja hivenaineet?
Listojen mukaan ihminen pärjää ilman kuituja, hiilareita, proteiinia ja nesteitä. Eikä ruuan tarvi tietenkään maistua miltään. 😏 - Anonyymi
hvp27 kirjoitti:
Näiden listojen innoittamana syötin Fineliin muutaman päivän ruuat ja kun sisäelimet ovat pannassa raudan takia niin järkeviä ruoka-aineita sen saannin lisäämiseksi oli bataatti ja porkkana. Porkkanan saatavuus pakasteena on hyvä ja kun paistaa rypsiöljyssä niin samalla tulee myös välttämättömät rasvahapot ja E-vitamiini. Porkkanapihvejäkin voisi laittaa mutta ne ovat selkeästi rasvaisempia.
Oletko kokeillut Finelin viikkonäkymää?
Syötä maanantaille kaikki viikon sapuskat, ja katso viikkonäkymästä mitä ravintoaineita jäi siltä viikolta puuttumaan. Anonyymi kirjoitti:
Oletko kokeillut Finelin viikkonäkymää?
Syötä maanantaille kaikki viikon sapuskat, ja katso viikkonäkymästä mitä ravintoaineita jäi siltä viikolta puuttumaan.Ei ole tullut kokeiltua. Kesällä voisi tehdäkin tuon kun sapuskat ovat hyvin pitkälti samat eli ehkä 10 ruokaa. Lisäksi aamiainen ja illallinen melko tavalla samat joka päivä.
- Anonyymi
hvp27 kirjoitti:
Ei ole tullut kokeiltua. Kesällä voisi tehdäkin tuon kun sapuskat ovat hyvin pitkälti samat eli ehkä 10 ruokaa. Lisäksi aamiainen ja illallinen melko tavalla samat joka päivä.
Viikkonäkymän ansiosta olen oppinut, että ravintoaineita on helppo saada viikon mittaan keskimäärin riittävästi. On aika ahdistavaa suunnitella sellaista dieettiä, että siinä olisi joka päivä riittävästi kaikkia ravintoaineita. Jos pari kertaa viikossa syö kalaa ja pari kolme kananmunaa viikossa, niin se vaikuttaa jo keskimääräiseen ruokavalioon mukavasti.
- Anonyymi
Anonyymi kirjoitti:
Viikkonäkymän ansiosta olen oppinut, että ravintoaineita on helppo saada viikon mittaan keskimäärin riittävästi. On aika ahdistavaa suunnitella sellaista dieettiä, että siinä olisi joka päivä riittävästi kaikkia ravintoaineita. Jos pari kertaa viikossa syö kalaa ja pari kolme kananmunaa viikossa, niin se vaikuttaa jo keskimääräiseen ruokavalioon mukavasti.
"On aika ahdistavaa suunnitella sellaista dieettiä, että siinä olisi joka päivä riittävästi kaikkia ravintoaineita."
Näin juuri, voi ottaa löysemmin ja pitää suuret linjat kuosissa. Kukaan ei kuole eikä sairastu, jos ei saa yhtenä päivänä "oikeamääräisesti" vaikka C-vitamiinia. Pitäisi käyttää koko valveillaoloaikansa ruokiensa miettimiseen jos alkaisi toimia kuten listaaja. Ja hän ei ole esittänyt miten noista listauksista voidaan muovata oikeita ateroita. Hän ei itse ilmesesti syö sellaisia eikä maulla esimerkiksi ole mitään väliä ja mitä muuta ruoka sisältää.
C-vitamiinista vielä sen verran, että jos kuitenkin syö tuoreita vihanneksia vaikkapa vain suositusten mukaan, niin sitäkin tulee tosi paljon Ceetä ja ylikin. Huomasin tämän juuri Finelin avulla. Luulin, ettei oikein mistään tule Ceetä. Syön kaalia, varsinkin parsakaalia ja niistä tulee jo rutkasti. Päiväsaanti oli jotain 150-200%. Joka tapauksessa, olen varmistanut C-vitamiinin saantia purkista koska lukuisat lähteet painottaa sitä ettei joku 60mg tms ole riittävä saanti päivässä, vaan estää korkeintaan vain keripukin mutta sitä(kin) tarvitaan immuunipuolustukseen tällä hetkellä kipeästi.
T kn Anonyymi kirjoitti:
"On aika ahdistavaa suunnitella sellaista dieettiä, että siinä olisi joka päivä riittävästi kaikkia ravintoaineita."
Näin juuri, voi ottaa löysemmin ja pitää suuret linjat kuosissa. Kukaan ei kuole eikä sairastu, jos ei saa yhtenä päivänä "oikeamääräisesti" vaikka C-vitamiinia. Pitäisi käyttää koko valveillaoloaikansa ruokiensa miettimiseen jos alkaisi toimia kuten listaaja. Ja hän ei ole esittänyt miten noista listauksista voidaan muovata oikeita ateroita. Hän ei itse ilmesesti syö sellaisia eikä maulla esimerkiksi ole mitään väliä ja mitä muuta ruoka sisältää.
C-vitamiinista vielä sen verran, että jos kuitenkin syö tuoreita vihanneksia vaikkapa vain suositusten mukaan, niin sitäkin tulee tosi paljon Ceetä ja ylikin. Huomasin tämän juuri Finelin avulla. Luulin, ettei oikein mistään tule Ceetä. Syön kaalia, varsinkin parsakaalia ja niistä tulee jo rutkasti. Päiväsaanti oli jotain 150-200%. Joka tapauksessa, olen varmistanut C-vitamiinin saantia purkista koska lukuisat lähteet painottaa sitä ettei joku 60mg tms ole riittävä saanti päivässä, vaan estää korkeintaan vain keripukin mutta sitä(kin) tarvitaan immuunipuolustukseen tällä hetkellä kipeästi.
T knKeripukin torjuntaan riittää hyvin pieni määrä C-vitamiinia. C-vitamiini saattaa kyllä olla muuten hyödyllinen.
- Anonyymi
Anonyymi kirjoitti:
"Suolaa tietenkään ei pidä käyttää jodin _lähteenä_."
Kuitenkin suola on merkittävin jodin lähde koska kaikki käyttää suolaa joka päivä. Sinäkö nyt välität ettei saisi syödä suolaa koska siinä on jodia?? 🤣😂🤣😂 APUA KUOLEN NAURUUN KOHTA 🥴No ei todellakaan, laihduttajan pitää jättää Thö Listaajan ohjeiden mukaan suola kokonaan pois ja jos ruuasta puuttuu kaliumia niin hän lentää aamulennolla Marbellaan hakemaan ostereita, kun on ensin kysellyt kaikki Suomen herkkukaupat eikä niitä löydy välillä Ivalo-Hanko. Tosin ihan saman määrän jodia saisi pienestä hippusesta mineraalisuolaa, jota laittaa vaikka aamiaiskananmunan päälle omasta kaapista, mutta kun ei suolaa pidä jodin takia ainakaan syödä eikä saatavuudella, hinnalla, maulla, ruokavaliolla tai ruuasta pitämisellä ole mitään väliä. Vain energia- ja hivenainepitoisuudella. ;-]
T kn - Anonyymi
hvp27 kirjoitti:
Keripukin torjuntaan riittää hyvin pieni määrä C-vitamiinia. C-vitamiini saattaa kyllä olla muuten hyödyllinen.
Ravitsemustiede (2021) -oppikirjan mukaan: ”Koeolosuhteissa on osoitettu, että jos C-vitamiinin saanti ravinnosta lähes loppuu (alle 5 mg/vrk), terveiden, lähtötilanteessa riittävästi C-vitamiinia saaneiden aikuisten plasman C-vitamiinipitoisuus pienenee neljässä viikossa tasolle 7–8 µmol/l. Plasman pitoisuutta alle 11 µmol/l pidetään C-vitamiinin puutoksen rajana. Askorbiinihapon aineenvaihdunta on jonkin verran kiihtynyt mm. tupakoitsijoilla, diabeetikoilla ja stressitilanteissa, jolloin askorbiinihapon tarve saattaa lisääntyä.”
- Anonyymi
Anonyymi kirjoitti:
Ravitsemustiede (2021) -oppikirjan mukaan: ”Koeolosuhteissa on osoitettu, että jos C-vitamiinin saanti ravinnosta lähes loppuu (alle 5 mg/vrk), terveiden, lähtötilanteessa riittävästi C-vitamiinia saaneiden aikuisten plasman C-vitamiinipitoisuus pienenee neljässä viikossa tasolle 7–8 µmol/l. Plasman pitoisuutta alle 11 µmol/l pidetään C-vitamiinin puutoksen rajana. Askorbiinihapon aineenvaihdunta on jonkin verran kiihtynyt mm. tupakoitsijoilla, diabeetikoilla ja stressitilanteissa, jolloin askorbiinihapon tarve saattaa lisääntyä.”
Merimiehille lähinnä purjelaivoihin kyörättiin mukaan hedelmiä, kun keripukki oivallettiin. Matkat olivat kuukausia kestäviä eli hampaatkin saattoivat irtoilla. Nykyisin laivojen meno on sen verran nopsaa, Suezin kanava pois lukien, ettei puutosta ehdi syntyä.
Vitamiinit saa nykyisin purkista tai pullosta. Jos ruokavalio on yksipuolinen, eikä monipuolistamaan kykene, purkki on hyvä vaihtoehto. - Anonyymi
Anonyymi kirjoitti:
Merimiehille lähinnä purjelaivoihin kyörättiin mukaan hedelmiä, kun keripukki oivallettiin. Matkat olivat kuukausia kestäviä eli hampaatkin saattoivat irtoilla. Nykyisin laivojen meno on sen verran nopsaa, Suezin kanava pois lukien, ettei puutosta ehdi syntyä.
Vitamiinit saa nykyisin purkista tai pullosta. Jos ruokavalio on yksipuolinen, eikä monipuolistamaan kykene, purkki on hyvä vaihtoehto.Itse en ole ottanut C-vitamiinia tablettina ainakaan 4 vuoteen, eikä ole ilmennyt mitään keripukkiin viittaavia oireita. En käytä myöskään monivitamiinitabletteja, vain D.tä 25 mikrogrammaa sekä A:ta ja seleeniä kumpaakin joka toinen päivä. A:ta käytän siksi, että en syö maksaa enkä tällä hetkellä myöskään porkkanaa, jossa olisi A:ta.
- Anonyymi
Anonyymi kirjoitti:
No ei todellakaan, laihduttajan pitää jättää Thö Listaajan ohjeiden mukaan suola kokonaan pois ja jos ruuasta puuttuu kaliumia niin hän lentää aamulennolla Marbellaan hakemaan ostereita, kun on ensin kysellyt kaikki Suomen herkkukaupat eikä niitä löydy välillä Ivalo-Hanko. Tosin ihan saman määrän jodia saisi pienestä hippusesta mineraalisuolaa, jota laittaa vaikka aamiaiskananmunan päälle omasta kaapista, mutta kun ei suolaa pidä jodin takia ainakaan syödä eikä saatavuudella, hinnalla, maulla, ruokavaliolla tai ruuasta pitämisellä ole mitään väliä. Vain energia- ja hivenainepitoisuudella. ;-]
T knMinulla mennyt tässä kaliumit ja jodit sekaisin mutta haitanneeko tuo mitään. :))
T kn - Anonyymi
Anonyymi kirjoitti:
Itse en ole ottanut C-vitamiinia tablettina ainakaan 4 vuoteen, eikä ole ilmennyt mitään keripukkiin viittaavia oireita. En käytä myöskään monivitamiinitabletteja, vain D.tä 25 mikrogrammaa sekä A:ta ja seleeniä kumpaakin joka toinen päivä. A:ta käytän siksi, että en syö maksaa enkä tällä hetkellä myöskään porkkanaa, jossa olisi A:ta.
Seleenitabletiksi käy parapähkinäkin. :))
Vai miten syöt seleeniä? Yksi parapähkinä riittää päivän seleenin tarpeeseen. Jos ei siis syö vaikka kananmunankeltuaista esimerkiksi.
Minä innostuin kerran parapähkinöistä ja kun vielä kuulin että siinä on hyvin seleeniä, mutta sitten huomasin, että se tarkoittaa vain yhtä ainutta pähkinää, eikä siis puolta pussia. 5 g parapähkinää sisältää jo päivän tarpeen ja 20g on jo yli turvallisen rajan.
Olen jättänyt parapähkinät siksi, koska mulle on aika mahdotonta syödä vain yhtä pähkinää. Jos niitä on kotona, niin pussi hupenee äkkiä.
T kn - Anonyymi
Anonyymi kirjoitti:
Seleenitabletiksi käy parapähkinäkin. :))
Vai miten syöt seleeniä? Yksi parapähkinä riittää päivän seleenin tarpeeseen. Jos ei siis syö vaikka kananmunankeltuaista esimerkiksi.
Minä innostuin kerran parapähkinöistä ja kun vielä kuulin että siinä on hyvin seleeniä, mutta sitten huomasin, että se tarkoittaa vain yhtä ainutta pähkinää, eikä siis puolta pussia. 5 g parapähkinää sisältää jo päivän tarpeen ja 20g on jo yli turvallisen rajan.
Olen jättänyt parapähkinät siksi, koska mulle on aika mahdotonta syödä vain yhtä pähkinää. Jos niitä on kotona, niin pussi hupenee äkkiä.
T knTabletissa tietää tarkan määrän mitä saa. Parapähkinässä on yliannostusriski. En myöskään voi pitää kotona makeutettuja D-vitamiinipillereitä, muuten söisin koko purkin päivässä-parissa. Nyt syön vain maustamatonta D-vitamiinia 25 mikrog aamuisin.
- Anonyymi
Anonyymi kirjoitti:
Itse en ole ottanut C-vitamiinia tablettina ainakaan 4 vuoteen, eikä ole ilmennyt mitään keripukkiin viittaavia oireita. En käytä myöskään monivitamiinitabletteja, vain D.tä 25 mikrogrammaa sekä A:ta ja seleeniä kumpaakin joka toinen päivä. A:ta käytän siksi, että en syö maksaa enkä tällä hetkellä myöskään porkkanaa, jossa olisi A:ta.
Keripukki ei ole onneksi ensimmäinen oire puutoksesta??? C-vitamiinia tarvitaan verisuoniin, ihoon ja tulehduksien estämiseen. Ja kollageenin muodostukseen. On paljon tehtäviä. Eteläisessä Euroopassa missä sitrushedelmät kuuluu jokapäiväiseen ruokavalioon ei esiinny syöpiä siihen nähden miten siellä tupakoidaan. Voi olla myös tomaatin lykopeeni asialla. Kun ruokavalio perustuu tomaatille. Sehän on syövän estolääkettä melkeen.
- Anonyymi
Tuo sanoin ”Tarkoitus on, että vähäkalorista dieettiä noudattava merkitsee...” alkava viesti johon viittaatte, ei ollut KNM:n kirjoittama, vaan minun, joka yritin ironisoida KNM:n ajatusmaailmaa. Ironia on silloin epäonnistunutta, jos yleisö ottaa sen todesta. En syytä teitä, vaan itseäni.
- Anonyymi
No harm done. Pelleilysi sarkasmilla (= erityisesti numeroilla) ei kiivennyt haluamasi kynnyksen yli, joten kaikki pitivät pähkähullua tekstiä aitona. Siispä on uskottavaa, että edes KNM itse ei erottanut tekstiä omistaan. Ketään ei näin ollen vahingoitettu asiassa, ei edes Mansikkakakkumiestä tai elokuvan hevosia.
- Anonyymi
"Ironia on silloin epäonnistunutta, jos yleisö ottaa sen todesta. En syytä teitä, vaan itseäni"
Ei kun se on vaan osoitus kirjoittajan saavuttamasta parodiahorisontista, jos ei enää erota onko kyseessä alkuperäinen vai parodia siitä. :-D
T kn
- Anonyymi
Kiitos lisäarvosta. Valitsen ruisvellin.
- Anonyymi
Jodista vielä.
Huomasin että saan pelkästään aamiaisesta päivän jodintarpeen lähes täyteen. Pari munaa, jogurtti kauraleseineen, leipäviipale, juustoa ja ripaus mineraalisuolaa. Näistä kertyy 138 mikrogrammaa.
Kun muina aikoina syö vaikka tonnikalaa tai kalkkunaa, broileria jne niin ylittyy reippaasti vähimmäissuositukset.
T kn - Anonyymi
Jodin puutosta pidetään tärkeimpänä ehkäistävissä olevista aivovaurioiden aiheuttajista. Pahimmillaan varhainen jodin puutos johtaa kretinismiin, johon liittyy kasvuhäiriö ja henkinen jälkeenjääneisyys. Lievempänä jodin puutos voi heikentää älykkyysosamäärää ja koulussa tai työssä suoriutumista.
Lähde: Mutanen et al.: Ravitsemustiede, 2021
Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.
Luetuimmat keskustelut
Elämä valuu ohi ilman merkitystä
Olen 5-kymppinen korkeasti koulutettu hyvässä ja vaativassa työssä oleva mies. Erosin pitkästä parisuhteesta pari vuotta2503562Martina julkaisi romanttisia kuvia kihlajaisista
Ihana pari. Paljon onnea ja rakkautta heille 💞2621240Ilo, joka nousee silmiisi saakka
kun katseemme kohtaavat. Olet energinen, aito, ihana. Välillä tuijotat suoraan silmiini - enkä hämmenny, katson takaisin591188- 841026
Gekkosessa hyvä juttu Sofian Dubai "töistä"
"Vielä tammikuussa Belórf lupaili aloittavansa jälleen verkkovalmennukset, mutta tämä projekti näyttää kuihtuneen kaikes93970eerikäinen novassa sanoi ei kukaan enää aja manuaalivaihteilla
meillä on 3 autoa talissa ja kaikissa manuaalilaatikot, on meillä vielä tämmöiset vaikka toisin puhutaan.93915Jokaisella on omat syntinsä
Minä olisin niin mielelläni sinun. Ehkä joskus viittasitkin siihen. Olet nainen ajatuksissani jatkuvasti ja taidat tietä56906- 168854
En oikeasti
Tiennyt että sinulla on ollut vaikeuksia ja huonoja aikoja. Olen oikeasti pahoillani, ja olisin myös toiminut eritavoin117850Palsta sekosi lopullisesti?
Taidan mennä päikkäreille. Oliko hän nyt muka oikeasti äsken täällä ja kirjoitti, että täytyy unohtaa? Todistakaa se. Ki14804