Kuparin lähteitä energiataloudellisuusjärjestyksessä

Anonyymi

Jälleen suojaravintoaine joka on luokassa maksa/tatti/merenötökkä. Säilykkeiden kohdalla usein mietityttää onko lähteenä itse säilötty aines vai jokin säilykkeen lisämöhnä kuten happamuudensäätöaine tai hapettumisenestoaine.

Laskennan lähtöaineistoina ovat 1) 'Terveyden ja hyvinvoinnin laitos, Fineli: Avoin Data, Peruspaketti2': https://fineli.fi/fineli/fi/avoin-data sekä 2) 'Suomalaiset ravitsemussuositukset 2014, versio 5 pdf': https://www.ruokavirasto.fi/globalassets/teemat/terveytta-edistava-ruokavalio/kuluttaja-ja-ammattilaismateriaali/julkaisut/ravitsemussuositukset_2014_fi_web_versio_5.pdf

Faktaa dietaarisesta kuparista: https://ods.od.nih.gov/factsheets/Copper-HealthProfessional/

Kupari (mg), keskimääräisen aikuisen saantitavoite /vrk = 0.9 (~VRN2014)

Aines » Prosessi » Energia (kCal) » Määrä (g)

osteri » raaka » 6.74 » 85.7
viininlehti, säilötty suolaliemeen » säil » 13.5 » 56.3
maksa, broilerin » raaka » 13.9 » 12
maksa, naudan » raaka » 17.3 » 12.7
maksa, keitetty, suolaa » keit » 23.8 » 12.7
maksa, keitetty, ei lisättyä suolaa » keit » 23.8 » 12.7
maksapaisti » uunit » 26.6 » 13.1
maksakastike, broilerinmaksa, ruoanvalmistuskermaa » keit » 27.4 » 32.1
maksapihvi, leivitetty » paist » 32.1 » 17
maksakastike, jauhemaksakastike, ruskea kastike, rasvaa » keit » 37.7 » 37.4
maksapata, maksa, pekoni » keit » 39.2 » 26.2
korvasieni » raaka » 40.6 » 188
korvasieni, keitetty, suolaton » keit » 40.6 » 145
maksapata, maksa, peruna » keit » 43.1 » 46.9
hummeri » raaka » 45.1 » 54.1
hummeri, keitetty » keit » 45.1 » 43.3
maksakastike, maksastroganoff » keit » 51 » 36
jauhemaksapihvi, maksa, peruna, sipuli » paist » 51.6 » 34.9
kantarelli » raaka » 59.6 » 225
kantarelli, kokoon keitetty » keit » 59.6 » 169
basilika, tuore » raaka » 60.3 » 234
herkkusieni » raaka » 61.5 » 409
bambunverso » säil » 63.4 » 474
kantarelli, höyrytetty » keit » 64.7 » 150
haaparousku » raaka » 65.3 » 409
maksa, poron » raaka » 66.7 » 56.3
herkkusieni, säilyke » säil » 70.2 » 414
maksa, sian » raaka » 76.4 » 57
punikkitatti » raaka » 80.7 » 290
korianteri, tuore » raaka » 83.6 » 400
sieni, ryöpätty » keit » 89.1 » 450
kangasrousku » raaka » 89.1 » 474
lese, vehnälese » raaka » 94.5 » 39.1
maksalaatikko, ohraryynit, rasvaton maito » uunit » 94.8 » 88.2
maksalaatikko, rasvaton maito » uunit » 98.4 » 91.9
suppilovahvero, höyrytetty » keit » 100 » 257
herkkutatti, kokoon keitetty » keit » 101 » 217
herkkutatti » raaka » 101 » 333
maksalaatikko, kevytmaito » uunit » 102 » 91.6
maksapasteija, maksapatee » uunit » 103 » 47.5
mustatorvisieni, kuivattu » kuiv » 104 » 36
etikkasienisäilyke » säil » 106 » 279
maksalaatikko, täysmaito » uunit » 107 » 91.9
pinaatti, pakaste » pakast » 109 » 818
sieni, tatti, hapero » raaka » 116 » 360
latva-artisokka, keitetty » keit » 118 » 331
latva-artisokka » raaka » 118 » 390
merilevä, wakame, kuivattu » kuiv » 120 » 72
juusto, puolikova juusto, rasvaa 5 % » teol » 120 » 71.5

Haun ulkopuolelle on rajattu: 1) epäolellisia kuten makeiset, makeat leivonnaiset, ateriankorvikkeet, epämääräisen/epäselkeän otsikon omaavia. 2) Tulokset joissa massaksi tulee yli 2000 g.

30

101

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Anonyymi

      Se mikä tuosta listauksesta ei paljastunut, oli että suklaassa on harvinaisen paljon kuparia, varsinkin tummassa suklaassa. Runsaasti suklaata saattavat saada kuparia jopa enemmän kuin on turvallista.

      Toki maksassa on vielä enemmän kuparia. Maksaa ei kuitenkaan suositella syötäväksi kovin usein. Alle 1-vuotiaiden sekä raskaana olevien ei tulisi syödä maksaa ollenkaan.

      • Anonyymi

        "tuosta listauksesta ei paljastunut"

        Jos olisit lukenut avauksen kokonaan, tietäisit että listalle ei ole sisällytetty nameja, namit eivät ole ruokavalion osa, vaan mässäilyvalion osa. Näiden listojen tarkoituksena on auttaa laihtuvaa laihduttajaa.

        "suklaassa on harvinaisen paljon kuparia, varsinkin tummassa suklaassa"

        Niinkö on? Vuositasolla, paljonko ihmisiä kuolee ja paljonko sairastuu tumman suklaatin syömisen tai kaakaon juomisen takia, maailmanlaajuisesti?


    • Anonyymi

      Mielestäni olet laskenut tarvittavan energiamäärän väärin.

      Esim. osteri sisältää sadassa grammassa 32,9 kcal ja kuparia 1,05 mg.

      Näin ollen osteria tarvittaisiin ainoastaan (0,9/1,05) * 32,9 kcal eli 28,2 kcal, mutta sinun taulukossasi lukee 6,74 kcal.

      Näyttää siltä, että sinulla on systemaattinen virhe, sillä olet jakanut kalorimäärän vielä 4,18:lla.

      Onneksi virhe ei vaikuta listan järjestykseen.

      • Anonyymi

        Hmm. Finelissä muuttujan nimi oli ENERC. Jostakin syystä ajattelin sen tarkoittavaa "energiaa kilokaloreina", mutta se tarkoittikin "energiaa kilojouleina". Eli KNM:n taulukko on siis aivan oikein ja hienosti laadittu.


      • Anonyymi kirjoitti:

        Hmm. Finelissä muuttujan nimi oli ENERC. Jostakin syystä ajattelin sen tarkoittavaa "energiaa kilokaloreina", mutta se tarkoittikin "energiaa kilojouleina". Eli KNM:n taulukko on siis aivan oikein ja hienosti laadittu.

        Joule on Si-yksikkö ja sitä yleensä suositaan. Itsellä kun on päähän tallennettuna elintarvikkeita kcaloreina niin en ajatellut vaihtaa jouleen.

        Viikonloppuna tuli käytyä normaaleja ruokiani ja Finelin mukaan puutoksia ei tule 1800 kcal annoksilla. Säädin kyllä dieettiäni sisältämään porkkanaa.


      • Anonyymi
        hvp27 kirjoitti:

        Joule on Si-yksikkö ja sitä yleensä suositaan. Itsellä kun on päähän tallennettuna elintarvikkeita kcaloreina niin en ajatellut vaihtaa jouleen.

        Viikonloppuna tuli käytyä normaaleja ruokiani ja Finelin mukaan puutoksia ei tule 1800 kcal annoksilla. Säädin kyllä dieettiäni sisältämään porkkanaa.

        EU vaatii, että elintarvikepakkauksissa energiasisältö pitää ilmoittaa sekä jouleina että kaloreina.


      • Anonyymi kirjoitti:

        EU vaatii, että elintarvikepakkauksissa energiasisältö pitää ilmoittaa sekä jouleina että kaloreina.

        Kyllä mutta jos muuten ilmoitetaan energiapitoisuus niin se kyllä ilmoitetaan jouleina. Muunnoshan on helppo varsinkin tietokannan osalta. Tietokannansuunittelun yksi perusperiaate on se, että asiaa ei saa ilmoittaa valmiiksi usealla tavalla jos muut arvot voidaan laskea yhdestä arvosta eli tässä tapauksessa joule on ilmiselvä ilmoitettava arvo.

        Kun ihmisen ruokavalio ja mekaniikka/lämpöoppi/etc ovat niin kaukana toisistaan niin on kokolailla sama miten energiapitoisuus ilmoitetaan. Paras systeemi olisi joku painonvartijoiden pistesysteemi. Olisi vaan joka paikassa tämä sisältää n pistettä. Sopiva pisteen arvo olisi 25 kcal eli esimerkiksi minulla 100 pistettä.


      • Anonyymi
        hvp27 kirjoitti:

        Kyllä mutta jos muuten ilmoitetaan energiapitoisuus niin se kyllä ilmoitetaan jouleina. Muunnoshan on helppo varsinkin tietokannan osalta. Tietokannansuunittelun yksi perusperiaate on se, että asiaa ei saa ilmoittaa valmiiksi usealla tavalla jos muut arvot voidaan laskea yhdestä arvosta eli tässä tapauksessa joule on ilmiselvä ilmoitettava arvo.

        Kun ihmisen ruokavalio ja mekaniikka/lämpöoppi/etc ovat niin kaukana toisistaan niin on kokolailla sama miten energiapitoisuus ilmoitetaan. Paras systeemi olisi joku painonvartijoiden pistesysteemi. Olisi vaan joka paikassa tämä sisältää n pistettä. Sopiva pisteen arvo olisi 25 kcal eli esimerkiksi minulla 100 pistettä.

        Joissakin tietokannoissa on myös mahdollisuus laskettuihin kenttiin. Eli ulospäin asiakasohjelmalle näyttäisi että on kaksi eri kenttää kilokalori ja kilojoule, mutta tosiasiassa toinen on laskettu toisesta.

        Näitäkin on kahta tyyppiä, VIRTUAL ja STORED. Useimmiten käytetään VIRTUAL, joka on myös oletusarvo.

        https://database.guide/what-is-a-generated-column/


      • Anonyymi kirjoitti:

        Joissakin tietokannoissa on myös mahdollisuus laskettuihin kenttiin. Eli ulospäin asiakasohjelmalle näyttäisi että on kaksi eri kenttää kilokalori ja kilojoule, mutta tosiasiassa toinen on laskettu toisesta.

        Näitäkin on kahta tyyppiä, VIRTUAL ja STORED. Useimmiten käytetään VIRTUAL, joka on myös oletusarvo.

        https://database.guide/what-is-a-generated-column/

        Joo. Periaate on että tieto tallennetaan vain kerran mutta voidaan näyttää monella tavalla. Juuri toteutetin tuolla periaatteella haun monesta kentästä kun haettiin helpointa tapaa hakea vapaalla tekstihaulla eli loin tietokantaan virtuaalisen kentän jossa on usean kentän sisältö (ei tule toimimaan pitkällä juoksulla mutta pomo halusi tuon toimivan noin).


      • Anonyymi
        hvp27 kirjoitti:

        Joo. Periaate on että tieto tallennetaan vain kerran mutta voidaan näyttää monella tavalla. Juuri toteutetin tuolla periaatteella haun monesta kentästä kun haettiin helpointa tapaa hakea vapaalla tekstihaulla eli loin tietokantaan virtuaalisen kentän jossa on usean kentän sisältö (ei tule toimimaan pitkällä juoksulla mutta pomo halusi tuon toimivan noin).

        Onko kyseessä SQL-tietokanta?

        Käsittääkseni tuollainen vaatii tietokannalta nimenomaista tukea generoiduille kentille ja se toimii silloin kuin junan vessa.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Onko kyseessä SQL-tietokanta?

        Käsittääkseni tuollainen vaatii tietokannalta nimenomaista tukea generoiduille kentille ja se toimii silloin kuin junan vessa.

        Vai tarkoititko, että vasta asiakasohjelma laskee ja tulostaa virtuaalisen kentän? Näinhän se on tehtävä, jos tietokanta ei tue laskettuja kenttiä.


      • Anonyymi kirjoitti:

        Onko kyseessä SQL-tietokanta?

        Käsittääkseni tuollainen vaatii tietokannalta nimenomaista tukea generoiduille kentille ja se toimii silloin kuin junan vessa.

        Tuo data on saatavissa raakadatana. Sen voi sitten portará haluamaansa tietokantaan, siitä sitten riippuu mitä ominaisuuksia on.


      • Anonyymi
        hvp27 kirjoitti:

        Tuo data on saatavissa raakadatana. Sen voi sitten portará haluamaansa tietokantaan, siitä sitten riippuu mitä ominaisuuksia on.

        Eli olet sittenkin laittanut tietokantaan ylimääräisen pysyvän sarakkeen, joka on muodostettu tietokannan luontihetkellä kahdesta tai useammasta raakadatan sarakkeesta? Sen olisi voinut hoitaa MySQL:ssä, PostgresSQL:ssä ja SQLitessä kätevämmin generoiduilla sarakkeillakin.


      • Anonyymi kirjoitti:

        Eli olet sittenkin laittanut tietokantaan ylimääräisen pysyvän sarakkeen, joka on muodostettu tietokannan luontihetkellä kahdesta tai useammasta raakadatan sarakkeesta? Sen olisi voinut hoitaa MySQL:ssä, PostgresSQL:ssä ja SQLitessä kätevämmin generoiduilla sarakkeillakin.

        Tein virtuaalisen sarakkeen. Kun alkuperäiset sarakkeet on indeksoitu niin tuota voi käyttää LIKE-hakuun.


      • Anonyymi
        hvp27 kirjoitti:

        Tein virtuaalisen sarakkeen. Kun alkuperäiset sarakkeet on indeksoitu niin tuota voi käyttää LIKE-hakuun.

        Eli toisin sanoen virtuaalinen sarake oli asiakasohjelman päässä SELECT-lauseen yhtenä osana, ei itse tietokannassa. Se mitä edellä kuvasin oli että useimmat tietokannat sallivat nykyään myös virtuaalisia sarakkeita itse tietokannassa. Näin säästetään asiakaspään vaivaa, kun asiakasohjelma voi käyttää tietokannan valmista saraketta. Asiakasohjelman ohjelmoija ei edes huomaa onko sarake fyysinen vai virtuaalinen. Vanha tapakin tietysti aina käy, mutta jos on monta asiakasohjelmaa, jokaisen ohjelman täytyy rakentaa virtuaalinen sarake uudestaan, vaikka tietokanta voisi toteuttaa sen yhtenä palveluna.


      • Anonyymi kirjoitti:

        Eli toisin sanoen virtuaalinen sarake oli asiakasohjelman päässä SELECT-lauseen yhtenä osana, ei itse tietokannassa. Se mitä edellä kuvasin oli että useimmat tietokannat sallivat nykyään myös virtuaalisia sarakkeita itse tietokannassa. Näin säästetään asiakaspään vaivaa, kun asiakasohjelma voi käyttää tietokannan valmista saraketta. Asiakasohjelman ohjelmoija ei edes huomaa onko sarake fyysinen vai virtuaalinen. Vanha tapakin tietysti aina käy, mutta jos on monta asiakasohjelmaa, jokaisen ohjelman täytyy rakentaa virtuaalinen sarake uudestaan, vaikka tietokanta voisi toteuttaa sen yhtenä palveluna.

        Nimenomaan tietokantaan. Asiakkaana on node.js niin kaikki tietokantaan mikä mahdollista. Saattaa olla myös tehokkaampaa.


      • Anonyymi
        hvp27 kirjoitti:

        Nimenomaan tietokantaan. Asiakkaana on node.js niin kaikki tietokantaan mikä mahdollista. Saattaa olla myös tehokkaampaa.

        Jos generoitu sarake on tehty STORED-attribuutilla, sen pystyy myös indeksoimaan.

        ALTER TABLE fineli ADD COLUMN c integer as ( a+b ) STORED

        Mutta sinä olet varmasti käyttänyt näkymää (VIEW) tai tallennettua kyselyä (STORED PROCEDURE).

        MongoDB:tä et ole käyttänyt, koska puhuit aiemmin LIKE-hausta.


      • Anonyymi kirjoitti:

        Jos generoitu sarake on tehty STORED-attribuutilla, sen pystyy myös indeksoimaan.

        ALTER TABLE fineli ADD COLUMN c integer as ( a+b ) STORED

        Mutta sinä olet varmasti käyttänyt näkymää (VIEW) tai tallennettua kyselyä (STORED PROCEDURE).

        MongoDB:tä et ole käyttänyt, koska puhuit aiemmin LIKE-hausta.

        Joo, MariaDB. Yhdistelmäkentän indeksointi toimii huonosti kun sitä tarvitaan vain tuohon Like-hakuun. Jotenkin tähän tyyliin: CREATE TABLE t1 (a VARCHAR(255),b VARCHAR(255), c VARCHAR(255) AS (a+b));

        Like-haun jälkeen otetaan talteen a ja b joita käytetään mahdollisina rajausehtoina. Ts. noiden kenttien avulla voidaan vähentää käsittelyyn tulevia tietueita.


      • Anonyymi
        hvp27 kirjoitti:

        Joo, MariaDB. Yhdistelmäkentän indeksointi toimii huonosti kun sitä tarvitaan vain tuohon Like-hakuun. Jotenkin tähän tyyliin: CREATE TABLE t1 (a VARCHAR(255),b VARCHAR(255), c VARCHAR(255) AS (a+b));

        Like-haun jälkeen otetaan talteen a ja b joita käytetään mahdollisina rajausehtoina. Ts. noiden kenttien avulla voidaan vähentää käsittelyyn tulevia tietueita.

        No nyt tunnustit itsekin käyttäväsi tietokannan virtuaalisia sarakkeita, vaikka aiemmin kirjoitit ”Tietokannansuunittelun yksi perusperiaate on se, että asiaa ei saa ilmoittaa valmiiksi usealla tavalla jos muut arvot voidaan laskea yhdestä arvosta eli tässä tapauksessa joule on ilmiselvä ilmoitettava arvo.”

        Eli ihan hyvin Finelissäkin voisi olla energiapitoisuus sekä kilojouleina että kilokaloreina. Jälkimmäinen sarake oilsi luonnollisesti toteutettu virtuaalisesti kertomalla kilojoulet 0,239:llä. Aiemmin torjuit ehdotukseni tietokantasuunnittelun vastaisena.


      • Anonyymi kirjoitti:

        No nyt tunnustit itsekin käyttäväsi tietokannan virtuaalisia sarakkeita, vaikka aiemmin kirjoitit ”Tietokannansuunittelun yksi perusperiaate on se, että asiaa ei saa ilmoittaa valmiiksi usealla tavalla jos muut arvot voidaan laskea yhdestä arvosta eli tässä tapauksessa joule on ilmiselvä ilmoitettava arvo.”

        Eli ihan hyvin Finelissäkin voisi olla energiapitoisuus sekä kilojouleina että kilokaloreina. Jälkimmäinen sarake oilsi luonnollisesti toteutettu virtuaalisesti kertomalla kilojoulet 0,239:llä. Aiemmin torjuit ehdotukseni tietokantasuunnittelun vastaisena.

        Virtuaalinen sarake ei ole oikeasti olemassa eikä siihen voi syöttää arvoja. Tässä tapauksessa tietokannassa pitäisi pitäisi olla energia jouleina ja voisi kyllä olla virtuaalisena myös kaloreissa mutta ei siis kahta kenttää joissa energia on ilmoitettu eri yksiköissä.

        En kyllä tekisi noin koska tuo on pelkkä jakolasku. Sen sijaan voisi kyllä rakentaa jonkinmoisen hivenaineindeksin tyyliin 100 g ravintoainetta sisältää hivenainetta A 100% ja B:tä 50% päivän tarpeesta jne. tuottaa indeksin 150. Tuosta kun valitsisi top 100 niin olisi aika hyvä lista.

        Edellisessä duunissa oli eräässä taulussa euromäärä, valuuttakurssi, valuuttamäärä ja valuutta. Ei raportit täsmänneet, euromäärä olisi pitänyt olla virtuaalisena samoin kuin olisi pitänyt olla pyöristyserokin.


      • Anonyymi
        hvp27 kirjoitti:

        Joo, MariaDB. Yhdistelmäkentän indeksointi toimii huonosti kun sitä tarvitaan vain tuohon Like-hakuun. Jotenkin tähän tyyliin: CREATE TABLE t1 (a VARCHAR(255),b VARCHAR(255), c VARCHAR(255) AS (a+b));

        Like-haun jälkeen otetaan talteen a ja b joita käytetään mahdollisina rajausehtoina. Ts. noiden kenttien avulla voidaan vähentää käsittelyyn tulevia tietueita.

        Oootta muuten laihdutuspalstalla.


      • Anonyymi
        hvp27 kirjoitti:

        Virtuaalinen sarake ei ole oikeasti olemassa eikä siihen voi syöttää arvoja. Tässä tapauksessa tietokannassa pitäisi pitäisi olla energia jouleina ja voisi kyllä olla virtuaalisena myös kaloreissa mutta ei siis kahta kenttää joissa energia on ilmoitettu eri yksiköissä.

        En kyllä tekisi noin koska tuo on pelkkä jakolasku. Sen sijaan voisi kyllä rakentaa jonkinmoisen hivenaineindeksin tyyliin 100 g ravintoainetta sisältää hivenainetta A 100% ja B:tä 50% päivän tarpeesta jne. tuottaa indeksin 150. Tuosta kun valitsisi top 100 niin olisi aika hyvä lista.

        Edellisessä duunissa oli eräässä taulussa euromäärä, valuuttakurssi, valuuttamäärä ja valuutta. Ei raportit täsmänneet, euromäärä olisi pitänyt olla virtuaalisena samoin kuin olisi pitänyt olla pyöristyserokin.

        ”Sen sijaan voisi kyllä rakentaa jonkinmoisen hivenaineindeksin tyyliin 100 g ravintoainetta sisältää hivenainetta A 100% ja B:tä 50% päivän tarpeesta jne. tuottaa indeksin 150. Tuosta kun valitsisi top 100 niin olisi aika hyvä lista.”

        Varmaan tuota on maailmassa joku muukin pohdiskellut, eikä yhtään sovellusta ole silti näkynyt, vaikka tutkimme jo Marsin pintaakin. Top 100:sta jäisi tuolla metodilla puuttumaan kuitenkin hyviä ruoka-aineita. Esim. kesäkurpitsa on kohtalainen kaliumin ja folaattien lähde, mutta huono monissa muissa.

        Kannattaisi ehkä vain katsoa nykyistä ruokavaliota, jota kenties on noudattunut vuosikymmeniä, ja tehdä siihen mahdollismman vähän, mutta tarpeellisia muutoksia.

        KNM:n listat (ja omat kilpailevat listani) ovat jokseekin hyödyttömiä. Se että sinulla on ollut A-vitamiinin puutos on sinun mokasi, joka olisi pitänyt paljastua lyhytkestoisella ruokapäiväkirjallakin.


      • Anonyymi

        Näihin päiviin asti olet siis laihdutellut luullen että se mikä todellisuudessa on 100 kCal olisikin 418.68 kCal? Luulisi siinä laihtuvan hyvää vauhtia.


      • Anonyymi kirjoitti:

        ”Sen sijaan voisi kyllä rakentaa jonkinmoisen hivenaineindeksin tyyliin 100 g ravintoainetta sisältää hivenainetta A 100% ja B:tä 50% päivän tarpeesta jne. tuottaa indeksin 150. Tuosta kun valitsisi top 100 niin olisi aika hyvä lista.”

        Varmaan tuota on maailmassa joku muukin pohdiskellut, eikä yhtään sovellusta ole silti näkynyt, vaikka tutkimme jo Marsin pintaakin. Top 100:sta jäisi tuolla metodilla puuttumaan kuitenkin hyviä ruoka-aineita. Esim. kesäkurpitsa on kohtalainen kaliumin ja folaattien lähde, mutta huono monissa muissa.

        Kannattaisi ehkä vain katsoa nykyistä ruokavaliota, jota kenties on noudattunut vuosikymmeniä, ja tehdä siihen mahdollismman vähän, mutta tarpeellisia muutoksia.

        KNM:n listat (ja omat kilpailevat listani) ovat jokseekin hyödyttömiä. Se että sinulla on ollut A-vitamiinin puutos on sinun mokasi, joka olisi pitänyt paljastua lyhytkestoisella ruokapäiväkirjallakin.

        Ilman muuta kannattaa katsoa mikä mättää vanhassa ruokavaliossa. Korjaaminen on suhteellisen helppoa. Tuollaisesta indeksi listasta vaan voisi löytyä ruoka-aineita, joissa olisi paljon hivenaineita joten en ihan hyödyttömänä pitäisi.

        Kun A-vitamiini on rasvaliukoinen niin en tiedä miten paljon sitä saan keskimäärin. Parina päivänä saanti oli kyllä jotain 50%. Muutenhan korona on parantanut ravitsemustani paljon.


    • Anonyymi

      Ei syöminen voi olla noin monimutkaista. Pyöritellään dataa datan perään ja sitten mennään kuitenkin kaljalle ja kebabille. Olisi tärkeämpää keskittyä siihen mitä syö itse eikä yrittää esiintyä mukafiksuna. Se ei laihduta.

      • Anonyymi

        No olitpa nyt mukafiksu. Paljonko laihduit?


    • Anonyymi

      Älykästä väkeä täällä. 😅
      Ensin yksi kertoo miten kuparia tulee ravinnosta liikaakin ja sitten tekee listan missä kertoo mistä sitä kannattaa syödä lisää. 😆

      • Anonyymi

        No siinä oli eri henkilö kyseessä. Varma tieto. En kylläkään sanonut, että ravinnosta saataisiin keskimäärin kuparia liikaa. Sen täytyy olla poikkeustilanne. Muistaakseni n. 10 prosenttia kansasta saa kuparia liian vähän.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        No siinä oli eri henkilö kyseessä. Varma tieto. En kylläkään sanonut, että ravinnosta saataisiin keskimäärin kuparia liikaa. Sen täytyy olla poikkeustilanne. Muistaakseni n. 10 prosenttia kansasta saa kuparia liian vähän.

        Minä ostin kuparia lisäravinteena. Meinasin jo pistellä suuhuni kunnes luin hieman aiheesta ja kuparin epäillään olevan yksi merkittävimmistä alzhaimer altistajista.

        Eli syökää kuparia vaan reippaasti.

        Ja jos kuparin määrä / energia on oleellinen niin napeista otettuna, hakkaa kaikki nuo listan osterit ja mustekalat.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Minä ostin kuparia lisäravinteena. Meinasin jo pistellä suuhuni kunnes luin hieman aiheesta ja kuparin epäillään olevan yksi merkittävimmistä alzhaimer altistajista.

        Eli syökää kuparia vaan reippaasti.

        Ja jos kuparin määrä / energia on oleellinen niin napeista otettuna, hakkaa kaikki nuo listan osterit ja mustekalat.

        Avauksessa olevassa linkissä on USA.n terveysviranomaisen julkaisemaa faktaa kuparista, joka on ihmiselle välttämätön mineraali, eli suojaravintoaine. Kuparia on syytä saada oikeamääräiseti päivitttäin koska sen määrä elimistössä on vähäinen ja sitä poistuu dietaaristen lopputuotteiden mukana.

        Tuolla kuparin faktasivulla on myös kokonainen kappale Alzheimer:in sairaudesta, alla osakäännös kappaleesta:

        "Jotkut asiantuntijat uskovat, että dietaarisella kuparipuutoksella olisi merkitystä Alzheimerin taudin etiologiassa ja patofysiologiassa, joka on dementian johtava syy, koska on useita raportteja matalasta kuparipitoisuudesta ja kupaririippuvien entsyymien aktiivisuudesta tautia sairastavien ihmisten aivoissa. Rajoittunut määrä havaintoja osoittavaa, että korkeamman kuparipitoisuuden omaavilla ihmisillä on pienempi riski Alzheimerin tautiin. Kuitenkin myös Alzheimerin tautia sairastavien ihmisten aivoissa on havaittu korkeaa kuparipitoisuutta, ja jotkut tutkijat väittävät, että dietaarisen kuparin liiallinen määrä olisi mukana tämän taudin kehittymisessä. Lisäksi kuparin kertyminen vaurioituneille aivojen alueille Alzheimerin taudissa ei välttämättä kuvasta suoraan kehon yleistä kuparitilannetta tai kuparin saantia."


    Ketjusta on poistettu 1 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Huhhuh! Antonio Flores oikoo huhuja: "Että Pekka Haavisto on pelastanut mut jostain bungalowista..."

      Aikamoisia juttuja sitä kiertää julkkiksista. Huhhuh tosiaan… Onneksi Antonio Flores osaa ottaa asiat huumorilla: https://www.suomi24.fi/viihde/huhhuh
      Kotimaiset julkkisjuorut
      53
      6353
    2. Erika ja Danny jälleen yhdessä

      rakastavaisina. https://www.seiska.fi/Kotimaa/Hellaa-halailua-Danny-ja-Erika-Vikman-viihtyivat-yhdessa-laivalla-kuvat-Seiskassa/1166199
      Kotimaiset julkkisjuorut
      53
      3038
    3. Koneyrittjä ja tilitoimisto syytteessä

      Aikamoisia summia veivanneet arvioi erikoissyyttäjä. Tarjolla nyt ehdotonta vankeutta ja isoja korvauksia. Ilmeisen luotettava tilitoimisto kun tälla
      Kajaani
      20
      1969
    4. Onpa sinulla nainen hyvä piilo?

      En saa mitenkään yhteytä.
      Ikävä
      76
      1062
    5. Suloisen Sofian tämä päivä menee Hangossa

      Siellä Martinan heppatilalla mitä rakasti hulluna. Voi voi kun siellä ulkoilee nyt kauniissa maisemissa Sofia ja kehrää Stefun kainalossa❤️ En varmaan
      Kotimaiset julkkisjuorut
      110
      1047
    6. Martinan stoori

      Ei toi ole nyt tervettä huudella voi v…, Todellinen hyvinvointi valmentaja!
      Kotimaiset julkkisjuorut
      104
      898
    7. PS:n kannatus romahti

      YLE:n gallupissa puolueen kannatus vain 14,3% kun Keskustalla 17,7%. Kokoomus porskuttaa omissa yli 22% luvuissa. Keskusta puolustaa uskottavimmin maa
      Maailman menoa
      406
      889
    8. Marinin kannattaa pitää nyt turpa kiinni!

      Eikä sotkeutua ulkopolitiikkaan, kun se ei hänelle kuulu. Kassatytön järjellä hän järjestää Suomen sotaan, kun puuttuu aikuisten asioihin.
      Maailman menoa
      292
      872
    9. Ilta Sanomien ylimielistä kolumnistia pelottaa jo vääristellyn koronauutisoinnin jälkipyykki

      Reijo Ruokanen ilmoittautuu ensimmäiseksi katuvaiseksi yksipuolisen koronainformaation jakajaksi. Ylpeys ja ylimielisyys vielä paistaa läpi mutta ju
      Maailman menoa
      239
      801
    10. Miten ja missä

      Asennossa haluat rakastella kaivattuasi?
      Ikävä
      50
      796
    Aihe