Poskihampaan juuri haljennut?

Anonyymi

Mulla on ongelmallinen yläposkihammas, rivissä toiseksi viimeinen. Hammas on juurihoidettu 5v sitten ja sen päällä on nyt keraaminen paikka. Hammaslääkäri sanoi juuria olleen 4, erittäin käyriä ja vaativa hoidettava. Itse hammas ei oireile, mutta hammasväli juurihoidetun vierestä tuntuu lähes koko ajan. Kävin näyttämässä sitä ja lekuri totesi, että just tossa kohdassa on syventynyt ientasku. Ei muualla. Kuvista hän ei nähnyt tulehdusta tms. Hän epäili, että joku juurista on voinut haljeta eikä sitä näy kuvassa. Mitä ihmettä?! Hammasjuuri halki?

Varasin ajan parodontologille, jotka kuulemma voi leikata ikenen kautta haljenneita juuria. Googlettamalla en ole löytänyt asiasta oikein mitään. Onko joku kuullut tälläisestä toimenpiteestä ja jos, onko auttanut?

Pikkusen ottaa tämä hammas päähän. Siihen on nyt uponnut tähän mennessä 1500€ ja luulin sen tulleen nyt kuntoon. Väärin luulin. Saa nähdä paljonko saa vielä pulittaa, että kipu loppuu. Varmaan pitää ottaa kokonaan pois ellei parodontologilta tule jotain muuta ehdotusta. Mitä sä tekisit mun tilanteessa? Vetäisittekö hampaan vaan hittoon? Laittaisitteko implantin vai olisitteko ilman? Mitä enemmän olen googlannut, sitä enemmän on löytyny riskejä hoitojen onnistumisista.

5

56

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Anonyymi

      Huonosti juurihoidettu hampaani tulehtui, Hl nappasi sen pois, oli mätäpallo juuressa ja sanoi että siinä oli myös juuri halki. Se oli ollut koko ajan vähän väliä aristava. Siinä samalla havaittiin prondotiitti, joka oli ilmeisesti päässyt valloilleen haljenneesta juuresta. Työn suunnitteluun, puhdistukseen, muottien valmistukseen, kuvaan ja konsultointiin on kulunut jo reilu 1000 euroa ja vielä olen ilman etuhammasta. Parannellaan nyt tulehdusta ja yritetään saada paro hallintaan.

      Yhden pinnan kuvassa ei välttämättä tulehdus näy. Pitää mennä panoraamakuvaan, joka ottaa kuvan joka puolelta, siinä näkyy varmasti myös juuren halkeama. Laitetta on harvassa, joten kannattaa kysyä etukäteen. Tavallinen hl ei välttämättä osaa kuin perushoidot. Ehkä kannattaa paneutua siihen, onko se juuri haljennut vai ei, vai johtuuko kipu jostakin muusta, esim. kuitenkin tulehduksesta vaikka hl sanoo ettei näy. Parodontologi osaa tulkita kuvaa, mutta luulen että siinä tarvitaan myös iensairauksiin perehtynyt hl. Ientaskujen löytyminen voi olla parondotiitin oire, minulla oli, mutta ei sen aina niin tarvise olla. Toivotaan ettei sinulla.

    • Anonyymi

      Jostain joskus luin, että juurihoito on sama asia, kuin että amputaatiota vaativa raaja pidettäisiin paikallaan. Eli kirjoittajan kanta juurihoitoon oli negatiivinen. Hammasjuuresta ei saa koskaan kaikkia bakteereja pois, joten tulehdusriski on todellinen. On varmaan varsin yleistä, että esim. ennen nivelleikkauksia tai syöpähoitoja joudutaan repimään juurihoidettuja hampaita ja kaukomaiden kruunuja pois. Sikäli on rahan haaskausta suostua juurihoitoihin.

      Hammas on kuollut. Tietenkään siinä ei ole kipua. Itselläni oli pari maitohammasta, joiden paikalle ei koskaan tullut pysyviä hampaita. Hammaslääkärit eivät suostuneet poistamaan niitä, vaikka oireilivat. Juuria ja hermojahan niissä ei enää erityisemmin ollut. Suussa oli koko ajan roskan tunne. Lopulta mokomat turhakkeet suostuttiin poistamaan, kun heiluivat kuin heilurit.

      Ihmettelen nykyisiä periaatteita hammashoidossa. Huonokuntoisia ja terveydelle vaarallisia hampaita pidetään väkisin asiakkaan suussa, asiakkaan terveyden ja hengen kustannuksella.

    • Anonyymi

      Huomenna varmaan selviää lisää, mikä ientä vaivaa. Hampaisiin liittyvissä asioissa koen olevani aika avuton. Tästä syystä olen käynyt yksityisillä, mutta totta vie hämmentynyt näistä käynneistä.

      Kun hammaslääkäri sanoi hampaan olevan juurihoidon tarpeessa ja pyysi varaamaan aikaa erikoistuneelta juurihoitojen hl, kyseenalaistin homman jo silloin. Tällöin hl sanoi, että 40-v tulen vielä tarvitsemaan hampaita eikä missään nimessä suositellut hampaan poistoa. Se kortti oli käännettävä. Koin, ettei mulla ollut paljon vaihtoehtoja.

      Mietin kyllä sitäkin, kuinka paljon eri hl mielipiteet vaihtelevat. Yksityinen hl oli sanonut kaverilleni, jolta poistettiin poskihammas, ettei siihen mitään tarvi laittaa ja kaikki on mennyt hyvin vuosikausia. Mulle ehdoteltiin jo implantteja ja kuulemma pitää laittaa heti jotain, ettei mene purenta, hampaat siirry tai kasva ylipitkiksi. Kuitenkin implanteissakin on riskinsä ja kulkeutuukohan sinnekin bakteereja jossain vaiheessa.

      Toiv sulla ekalla kommentoijalla alkaa pikku hiljaa asiat kääntyä parhain päin. Tsemppiä!

    • Anonyymi

      Aloittaja kirjoittaa: Varasin ajan parodontologille, jotka kuulemma voi leikata ikenen kautta haljenneita juuria. Googlettamalla en ole löytänyt asiasta oikein mitään. Onko joku kuullut.
      Minulle on tehty 10 vuotta sitten "Hampaan juurikanavan vaativa avaus ja laajennus apex-mittaus 24mm#hampaan kärki." juuri noin kirjoitettuna. Mutta puuttuu tieto, mihin hampaaseen se on tehty. Tehtiin mm. purennan korjausta sen lisäksi että juurihoidettu hammas oli tulehtunut ja tehtiin yksi kruunu. En siis tiedä mikä hammasjuuri avattiin. Se kertoo siitä miten armoilla on, kun ei ymmärrä hl-tieteestä mitään, avaa vain suunsa ja uskoo että korjaantuu.

    • Anonyymi

      Tuomio tuli. Parodontologi sanoi ientaskujen olevan 7-8mm tämän hampaan ympärillä. Hän epäili hampaan olevan halki eikä nähnyt ideaa juurien osapoistolle. On kuulemma isotöinen ja vaivalloinen eikä takeita, miten kauan säilyisi kunnossa. Niinpä varasin ajan hampaan poistoon. Käääääääk!
      T. Ap

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Taasko se show alkaa

      Koo osottaa taas mieltään
      Ikävä
      27
      1888
    2. Heikki Silvennoinen petti vaimoaan vuosien ajan

      Viiden lapsen isä Heikki kehuu kirjassaan kuinka paljon on pettänyt vaimoaan vuosien varrella.
      Kotimaiset julkkisjuorut
      118
      1839
    3. Miksi ihmeessä nainen seurustelit kanssani joskus

      Olin ruma silloin ja nykyisin vielä rumempi En voi kuin miettiä että miksi Olitko vain rikki edellisestä suhteesta ja ha
      Ikävä
      23
      1838
    4. Persut nimittivät kummeli-hahmon valtiosihteeriksi!

      Persujen riveistä löytyi taas uusi törkyturpa valtiosihteeriksi! Jutun perusteella järjenjuoksu on kuin sketsihahmolla.
      Perussuomalaiset
      85
      1610
    5. Onko ministeri Juuso epäkelpo ministerin tehtäviensä hoitamiseen?

      Eikö hänellä ole kompetenttia hoitaa sosiaali- ja terveysministetin toimialalle kuuluvia ministerin tehtäviä?
      Perussuomalaiset
      60
      1432
    6. Sakarjan kirjan 6. luku

      Jolla korva on, se kuulkoon. Sain profetian 22.4.2023. Sen sisältö oli seuraava: Suomeen tulee nälänhätä niin, että se
      Profetiat
      20
      1256
    7. Elia tulee vielä

      Johannes Kastaja oli Elia, mutta Jeesus sanoi, että Elia tulee vielä. Malakian kirjan profetia Eliasta toteutuu kokonaan
      Helluntailaisuus
      37
      1153
    8. Avaa sydämesi mulle

      ❤ ❤❤ Tahdon pelkkää hyvää sulle Sillä ilmeisesti puhumalla Avoimesti välillämme Kaikki taas selviää Kerro kaikki, tahdo
      Ikävä
      38
      1150
    9. Söpö lutunen oot

      Kaipaan aina vaan, vaikkakin sitten yksipuolisesti.
      Ikävä
      11
      1148
    10. Nellietä Emmaa ja Amandaa stressaa

      Ukkii minnuu Emmaa ja Amandaa stressaa ihan sikana joten voidaanko me koko kolmikko hypätä ukin kainaloon ja syleilyyn k
      Isovanhempien jutut
      10
      1127
    Aihe