Miten tunnistaa läheisriippuvainen?

Anonyymi

miten tunnistaa surkea läheisriippuvainen? Käsittääkseni l-riippuvaiset usein myös jonkin sortin yhteisöpellejä.

7

105

  Vastaukset

  Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
  5000
  • Anonyymi

   No esim siitä jos joku roikkuu suhteessa jossa ei ole mitään hyvää mutta on siinä silti. Vaikka parisuhde alkoholistiin tai jnt muuta sellaista

   • Alkoholistit ovat pääsääntoisesti kilttejä sekä ymmärtäväisiä.


  • Anonyymi

   "Läheisriippuvuus on ilmiö, jossa ihminen on pakonomaisen riippuvainen toisesta ihmisestä – usein puolisosta, lähimmäisestä tai asiakkaasta. Läheisriippuvuus on tärkeää erottaa terveestä riippuvuudesta, jota ovat mm. yhteenkuuluvuuden tunne ja sitoutuminen.

   Läheisriippuvuuteen liittyvät piirteet ovat yksilöllisiä ja vaihtelevat suuresti äärilaidasta toiseen. Läheisriippuvainen voi olla toisaalta hyvin epävarma, epäitsenäinen, pelokas ja takertuva. Tällainen ihminen miellyttää toisia ja häntä ohjaavat toisten ihmisten tarpeet. Hän myös vähättelee itseään. Usein hän kysyy, mitä mieltä muut ovat hänestä. Hän muuttaa mielipiteitään ja arvojaan toisten mukaan ja hakee näin hyväksyntää ja turvaa.

   Toinen ääripää läheisriippuvuuden ilmenemismuodoissa on vahvuuteen sairastuminen, jolloin ihminen on kontrolloiva, vakava, hallitseva ja aina järkevä. Hän vaatii itseltään täydellisyyttä. Hän huolehtii ja auttaa pakonomaisesti, kantaa vastuuta toisista ihmisistä, mutta ei omasta hyvinvoinnistaan. Hän uhraa elämänsä toisille.

   Läheisriippuvuuden taustalla ovat usein heikko käsitys omasta itsestä ja huono itsetunto. Pelätessään hylätyksi tulemista läheisriippuvainen ei pysty sanomaan toisille ei. Siksi häntä voidaan käyttää hyväksi joko ihmissuhteissa tai työssä. Hänen on vaikea olla tasavertaisessa suhteessa toisiin ihmisiin, eikä hän kestä yksin jäämistä. Toisaalta hän voi eristäytyä läheisyyden pelossa. Tärkeimpänä tekijänä ovat emotionaaliset ongelmat. Läheisriippuvuudesta kärsivän on vaikea tiedostaa omia tunteitaan ja tarpeitaan. Siksi hän usein masentuu, stressaantuu tai menettää elämänhalunsa.

   Läheisriippuvuuden kehittymisen taustalla voi olla lapsuudenaikaisia kokemuksia hylätyksi tulemisesta, turvattomuudesta, tuen ja rohkaisun puutteesta, vanhempien liiallisista vaatimuksista tai sitomisesta tai toisaalta liiallisesta sallimisesta. Läheisriippuvainen voi olla päihdeongelmaisen lapsi tai puoliso."

   Ja näitähän löytyy, useimmiten varmaan tuota ykköstyyppiä.

   • Olipa pitkä lausunto. Mutta itsehän olen kakkostyypin riskiryhmäläinen. Ykköstyypit eivät voi sille mitään. Se on jo syntymässä.


  • Anonyymi

   Itsellä on taipumusta läheisriippuvaisuuteen, ehkä siksi eristäydyn muista, ei ole halua joutua kokemaan hylkäämisiä enempää, olen tottunut saamaan huonoa kohtelua osakseni, en osaa enää odottaa saavani hyvää kohtelua, eikä se ole tervettä käytöstä itseäni ajatellen. Mieluummin pysyttelen yksinäni kuin kerjään hyväksyntää jota en tule ikinä saamaan. Kun en kelpaa niin en kelpaa ja se siitä.

  • Mulle on joskus ventovieraat netissä sanoneet että olisin läheisriippuvainen, vaikken ole. Pärjään hyvin yksin, en kaipaa välttämättä ketään elinpiiriini ja erotkaan ei minua suista raiteiltaan. Hetken voin murehtia, mutta yleensä siinä kohtaa kun olen päättänyt erota en edes enää murehdi.

   Mulla vaan on tapana katsoa kortit loppuun asti eikä lopettaa kesken pelin niin sanotusti. Mikä liittyy pitkälti juuri normaaliin kiintymykseen ja välittämiseen toisesta, ei mihinkään läheisriippuvuuteen.

   Mua ei tippaakaan huoleta jäädä yksin, ei kotiin eimihinkään, ei yksin parisuhteen loputtua, tiedän että pärjään ja osaan huolehtia itsestäni paremmin kun kukaan muu minusta ja asioistani. Olenkin joskus miettinyt, että leimaako joku siksi toisen läheisriippuvaiseksi, ettei itse pysty sitoutumaan ja kärsivällisesti jaksa katsoa suhteen vaikeiden aikojen yli, vaan heti nostaa kytkintä. Ja näin ollen helposti leimaa toisen sitten läheisriippuvaiseksi hatarin perustein nostattaakseen omaa egoaan ylemmäs?

  • Anonyymi

   Ai kuten sinä 🤪😏😂

  Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

  Luetuimmat keskustelut

  1. Huh! Kohujulkkis Sofia Belorf rajussa somerumbassa: "Pelleviihdettä" "White trash meininkiä"...

   Huh huh! Nyt käy tunteet kuumina - jopa hellelukemissa! https://www.suomi24.fi/viihde/huh-kohujulkkis-sofia-bel-rf-rajussa-somerumbassa-pelleviihdett
   Kotimaiset julkkisjuorut
   81
   12497
  2. Ehdokkaana kiusaaja

   Tunnen niin syvää katkeruutta tätä pankkipimua kohtaan, joka on mm. minun lapselleni aiheuttanut mielenterveysongelmia ja traumoja, joita lapseni käsi
   Kankaanpää
   83
   2169
  3. Yllätyin Sofian ohjelmasta

   Ihan yllätin itseni , kun katsoin Sofian salaisuuksia , oli ihan viihdyttävä ja kyllä noiden kahden elämä on näin ruudun toiselta puolen katsoen aikam
   Kotimaiset julkkisjuorut
   103
   1433
  4. Koita rakas jaksaa

   Sitten kun oot mun, tehdään jotain muuta..
   Ikävä
   66
   1172
  5. En malta odottaa että nähdään

   Vihdoinkin, vähän rennommissa merkeissä. Toivottavasti osaan olla jotenkin järkevästi ja innostumatta liikaa, etten paljasta tunteitani. En halua sä
   Ihastuminen
   52
   1054
  Aihe