Ihmisillä on sellainen pinttynyt ja väärä käsitys ,että ennen psykiatrinen hoito oli jotain aivan kamalaa ja nykyään hyvää ja ihmisiä auttavaa.
En usko pätkääkään tähän, nykyisin ainakin hoito on todella huonoa ja ennen se ei ole voinut ainakaan olla huonompaa.
Ennen, siis 1800-luvun lopussa ja 1900-luvun alussa psykiatrisessa hoidossa kuulemma käytettiin kylpy-hoitoja ja nykyään lähinnä vain lääkehoitoa.
En usko että kylpyhoidot olivat sen huonompia kuin tämä nykyinen pakkolääkitseminen.
Ennen kuulemma psykiatrian potilaita vietiin Turussa Seilin saarelle, joka saattoi olla sen ajan potilaille parempaa hoitoa kuin tämä nykyajan laitos-ja avohoito , jotka eivät käytännössä ole mitään hoitoa vaan pelkkää psyykelääkkeiden pakkosyöttämistä.
Uskon että ennen hoito oli jopa parempaa kuin tänä päivänä. Kaikista paras vaihtoehto olisi jos psykiatrinen hoito lopetettaisiin kokonaan. Psykiatrisen hoidon täysi lakkauttaminen säästäisi joka vuosi miljardeja suomalaisten verokertymästä ja estäisi potilaita kohtaamasta mielivaltaista ja huonoa kohtelua, jota voisi verrata kai vankien vankiloissa kohtaamaan kohteluun.
Turha kuvitella että psykiatrinen hoito ennen oli huonompaa, tod.näk. se oli ennen jopa parempaa
5
93
Vastaukset
- Anonyymi
Suosittelen lukemaan Petteri Pietikäisen kirjan Hulluuden historia. Siinä kuvataan psykiatrian syntyä ja hoitokäytäntöjä keskiajalta nykyaikaan saakka. Pietikäinen kirjoittaa tarkasti ja kiinnostavasti, ja kirjassa on runsaasti tapausesimerkkejä ja kertomuksia yksilöiden kohtaloista. Hoitomuotojen tieteelliset perusteet, sen ajan mittapuiden mukaan, selitetään myös.
Psykiatrinen hoito ei ainakaan minusta ole yleisesti ottaen parantunut aiemmasta, vaikka niin luullaan. Psykiatrian aiheuttamien kärsimyksien keskimääräinen taso on ehkä pysynyt aika samanlaisena. Mainitsemasi kylpyhoidot 1900-luvun alussa saattoivat kestää tuntikausia ja olla esim. sitä, että potilasta estettiin verkon avulla nousemasta ammeesta.
Muita hyväksi havaittuja ja tieteellisesti perusteltuja hoitomuotoja sivistyneissä länsimaissa olivat mm. säikäyttäminen pudottamalla yhtäkkiä kuoppaan, sitominen tuoliin joka pyöri vinhaa vauhtia, kahlitseminen seinään (siitä tulee termi seinähullu), ja mitä muita niitä olikaan.
Englannissa hulluja pidettiin 1800-luvulla häkissä ja näytillä kuten eläimiä, yleisölle myytiin pääsylippuja.
Joku sanoo nyt ehkä, että nykyajan hoito olisi tätä parempaa. Mutta ei se niin paljon ole muuttunut. Pääasiallinen "auttamistapa" on tunteiden ja ajatusten lamaannuttaminen psykoaktiivisilla aineilla, jotka todistetusti tuhoavat aivosolukkoa ja aiheuttavat vaurioita sisäelinjärjestelmille, lyhentäen henkilön elinikää 15-20 vuodella. Hoitomuotoihin kuuluu edelleen nykyäänkin sitominen ja sidottuna pitäminen, usein lähes alastomana, tuntikausia (Euroopassa on tapauksia, että on pidetty päiväkausia sidottuna, en tiedä onko Suomessa), eristäminen muutaman neliön koppiin josta henkilölle tuntemattomat ihmiset tarkkailevat häntä tallentavilla videokameroilla mustan lasin läpi (tämäkin hänen ollessaan puolialaston), ja tämä eristys ja tarkkailu saa kestää jopa seitsemän päivää. Identiteetin muokkaaminen tahdonvastaisesti, sillä jokainen psykiatriassa hoidettu saa diagnoosin, johon hän ei voi itse vaikuttaa ja josta hän ei voi kieltäytyä, ja hänestä kirjoitetaan kuvauksia sen mukaan mitä toiset, ("mielenterveysammattilaiset") hänestä ajattelevat, ilman että hän voi koskaan saada virallisesti esitetyksi ja tallennetuksi asiakirjana niiden rinnalle omaa näkemystään. Nämä henkilöä usein hyvin kokonaisvaltaisesti ihmisenä kuvailevat tekstit, "sairauskertomukset," levitetään kaikille häntä jatkossa hoitaville lääkäreille ja hoitajille, ja usein myös, häneltä lupaa kysymättä, muille yhteiskunnan tahoille kuten esim. sosiaaliviranomaisille ja joissain tapauksissa myös työpaikalle ja työelämäkontakteille (Kanta-järjestelmän käyttö työhönottotarkastuksessa, ja työvoimaviranomaisilla on oikeus TYP-prosessissa lukea työttömän Kanta-tiedot ilman hänen suostumustaan).
Psykiatrian potilaana oleminen merkitsee siis nykyään, kuten ennenkin, sitä että omaan ruumiiseen ja mieleen kajotaan kokonaan tai osittain tahdonvastaisesti (vapaaehtoisessakin hoidossa suuri osa menetelmistä on hoitotahon sanelemia, vaihtoehdottomia), lisäksi usein raskaasti ja peruuttamattomasti, ja että oma identiteetti ja sosiaalinen asema muuttuvat pysyvästi ilman että henkilö itse voi tätä muutosta hallita tai kyseenalaistaa.- Anonyymi
Yhteistä entisille ja nykyisille ajoille on sekin, että aina on ollut kaksi hoitolinjaa mielen ongelmista kärsiville, riippuen lompakon paksuudesta: 1800-luvulla oli "hermoparantoloita", joissa varakkaat ihmiset saattoivat lepäillä ja käyskennellä puistoissa henkilääkärinsä kanssa käyden filosofisia keskusteluja elämän tarkoituksesta ja kokemistaan rasituksista. Köyhät taas raijattiin elämäntilanteen ahdistavuuden heidät murrettua hullujenhuoneelle. Siitä yksi realistinen kuvaus esimerkiksi Minna Canthin novellissa Köyhää kansaa:
https://areena.yle.fi/audio/1-4292403
Nykyään se jolla on varaa voi välttää sekä psyykediagnoosin että sen myötä väistämättä seuraavat psykiatrian enemmän tai vähemmän tahdonvastaiset toimintatavat. Esimerkiksi maksamalla itse terapiansa voi yksityiseltä sektorilta saada keskusteluapua, jossa kukaan ei koskaan mainitse sanoja "mielen sairaus", ja tämä keskusteluapu, jossa auttavana osapuolena on vuosikausia mielen toimintaa yliopistossa opiskellut henkilö, voi kestää asiakkaan tarpeen mukaan pitkän tai lyhyen ajan. Julkkikset kertovat tuon tuostakin lehdissä "menneensä terapiaan" lapsuudentraumojen tai työstressin tai luovuuskriisin vuoksi, ja kuvailevat, kuinka työstettävää elämänkolhua oli niin paljon, että terapia "kesti vuosia mutta auttoi."
Vastaavanlaisista elämänongelmista tai stressistä kärsivä pienituloinen ihminen joutuu ensimmäiseksi käymään lääkärissä hankkimassa itselleen diagnoosin psyykkisestä sairaudesta, sillä muuten ei julkinen mielenterveyshuolto "voi" auttaa häntä. Siitä alkaa kovin erilainen polku kuin varakkaalla. Terapiaa siinä merkityksessä kuin sitä harjoitetaan yksityisellä sektorilla ei sillä polulla tule vastaan välttämättä ollenkaan ja jos mitään keskusteluapua ylipäätään saa, se saattaa olla hyvin erisisältöistä: ohjaavaa, pinnallista, yksityisyyttä kaventavaakin, sillä siinä on aina mukana Kanta-järjestelmä ja nykyajan "kokonaisvaltainen terveydenhuolto", jossa potilaan elämäntilanteeseen puuttuvat ja sitä määrittelevät hänen itsensä ja terapeutin lisäksi useat muut häntä hoitavat henkilöt. Terapia julkisella sektorilla ei ole luottamuksellista keskustelua vaan sairaudenhoitoa. Se ei ole sellainen itseään kuntoon toivovan, aktiivisen ihmisen oma projekti kuin mitä se maksukykyisillä, yksityisiä hyvinvointipalveluita käyttävillä on.
- Anonyymi
Kyllä, kyllä ennen psykiatristen potilaiden hoito oli parempaa. Oli mielisairaalat, joissa sai olla hoidossa vaikka koko elämänsä loppuun asti. Nykään psykiatriset potilaat jätetään heitteille, kuljeskelevat pahimmillaan tappamassa ihmisiä.
- Anonyymi
Kyllä kekkosen kaudella kaikki oli paremmin.
- Anonyymi
Oletko ollut vankilassa koskaan vai mistä tiedät kertoa?
Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.
Luetuimmat keskustelut
- 1214079
Nyt tajusin mitä haet takaa
En epäile etteikö meillä olisi kivaa missä vaan. Se on iso hyppy henkisellä tasolla sinne syvempään päätyyn, kuten tiedä413213- 2372912
Kukapa se Ämmän Kievarissa yöllä riehui?
En ole utelias, mutta haluaisin tietää, kuka riehui Ämmän Kievarissa viime yönä?432442- 361714
Naiselle mieheltä
Huomasin tuossa, että jääkaapissani on eräs sinun ostamasi tuote edelleen avaamattomana. Arvaatko mikä?241506Salilla oli toissapäivänä söpö tumma
Nuori nainen, joka katseli mua. Hymyili kun nähtiin kaupan ovella sen jälkeen411496- 141381
- 181355
- 221281