Muistellaanpa tässä vähän ruokia ja leivonnaisia
Äidillä oli tapana kokeilla kaikenlaisia ruokia, niin suomalaisia peruskotiruokia kuin maailman makujakin. Muistan, että hän teki joskus esim. ranskalaista kalakeittoa (siihen tulee muistaakseni, esim. riisiä, katkarapuja, jotain kalaa ja jotain vihanneksia), ranskalaista perunasosekeittoa (siihen tulee sekaan homejuustoa), kreikkalaista peruna-munakoiso-jauhelihalaatikkoa moussakaa, venäläistä lihakastiketta stroganovia.
Suomalaisista ruuista hyvin muistan esim.kaalilaatikon, makkarakastikkeen, kanamunakstikkeen (yhteen aikaan lapsena en pitänyt tästä, mutta myöhemmin opin pitämään), pinaattikeiton (en lapsena tykännyt, jos keitto oli vahvan vihreää, söin sitä vain, jos se oli vaaleanvihreää, kerran äiti pakotti mut syömään pinaattikeittoa, sanoi, että sinä syöt tämän nyt, kun olen tehnyt ja minä söin ja melkein itkin, vaikka sanoin, että en pysty, kun se on liian tummanvihreää), uunimakkaran(yleensä meillä se oli HK:n sinistä lenkkiä ja päälle oli laitettu juustoa ja syötiin perunamuussin kanssa), erilaiset puurot kuten mannapuuron, neljänviljan puuron, vispipuuron, riisipuuron (äiti teki välillä myös suklaapuuroa, joka oli muistaakseni mannapuuroa, jossa seassa sulatettua suklaata, tämä oli yks mun herkku lapsena perunamuussin lisäksi).
Äiti kokeili myös leipomispuolella. Hän teki sen seitsämät sortit erilaisia piirakoita (ei yhdellä kertaa kuitenkaan) kuten esim, puolukkapiirakka, persikkapiirakka, ananaspiirakka, raparperipiirakka, rusinapiirakka, omenapiirakka, mansikkapiirakka, vadelmapiirakka, mustikkapiirakka. Hän leipoi myös pullaa ja sämpylöitä sekä pitsaa. Makeat leivonnaiset kuten piirakat ja pullat oli varattu viikonlopuksi tai jos tuli vieraita. Niitä ei yleensä saanut syödä kuin viikonloppuisin. Sämpylöitä sai syödä iltapalla ja aamupalalla.
Muistan myös, että yhteen aikaan äiti teki kaikki jouluruuat itse, myös piparkakkutaikinan. Tykkäsin syödä sitä lapsena samoin kuin pullataikinaa ja kakkutaikinoita. Oikein odotin aina milloin saan kaapia kulhon.
Äiti sai inspiraatiota ruuanlaittoon, esim. erilaisista kokkiohjelmista, lehdistä ja keittokirjoista.
Isän heiniä oli karjalanpaistin teko ja joulukinkun paisto.
Sipsejä oli meillä yleensä vain synttäreillä ja kesälomareissuilla sekä joskus saunailtoina. Sipsit olivat yleensä grillisipsejä tai sour, cream & onion.
Saunailtoina nautittiin saunan kiukaalla paistunutta HK:n sisinistä lenkkiä ja juotiin Hartwallin omenalimpsaa (väriltään mustaa) tai Pommac-limpsaa tai vichyvettä.
Äiti oli hyvä ruuanlaittaja, mutta niin oli myös mummi (isän äiti). Mummo eli äidin äiti on myös hyvä ruuanlaittaja ja erityisesti hän on hyvä maustamaan ruokia.
Ruokamuistoja
3
<50
Vastaukset
Yhteen aikaan äiti idätti mungpavun ituja idätysastiassa ja kerran hän sai päähänsä tehdä tofua. Noihin ituihin hän oli tutustunut muistaakseni, kun oltiin 1980-luvun lopulla Australiassa. Sitä en tiedä mistä hän keksi tehdä tofua, mutta ihan tofun näköistä siitä lopulta tuli tai ainakin melkein. Äiti ehkä hieman edellä näissä asioissa, koska ei vielä 1990-luvulla monikaan tavallinen kansalainen syönyt tällaisia, oliko edes kuullut tällaisiata kuten esim. tuosta tofusta (jos oli matkustellut enemmän, niin ehkä sitten). Nythän 2000-luvulla kaikenlaisia ituja ja versoja saa ihan ruokakaupoista kuten tofuakin ja ne ovat ihan tuttuja monelle suomalaiselle.
- Anonyymi
Mannapuurosta saa helpolla ja halvalla suklaapuuron, kun siihen vatkaa mukaan kaakaojauhetta, sitä leivontaan käytettävää vahvaa. Sokeria maun mukaan. Lisukkeeksi sopii joku vahva punainen hillo,esim herukkahillo.
Muistan kun koulussa tarjottiin erittäin venyvää ja sitkeää vaniljakiisseliä, myös herukkahillon kanssa. Olen usein miettinyt miten se oli niin sitkeää, että oli vaikea saada kauhalla lautaselle ja lusikkaankin
Kiisseli oli todella hyvää ja lasten suosikki ja aina kun lapset huomasivat että sitä on tarjolla, niin alkoi kuiske ja joku joskus innoissaan huusikin:"Räkää!!" - Anonyymi
Meillä oli tarjolla ihan tavallisia suomalaisia ruokia, ei mitään erikoisuuksia koskaan.
Mutta ruoka oli hyvää!
Äitini on taitava ruoanlaittaja sekä leipoja. Sai aina kehuja meidän pentujen kavereiltakin kun meillä kutsuttiin aina kaikki pöytään jotka paikalla olivat.
Muistan kerran kun tulimme erään ystäväni kanssa koulusta meille, ja äiti oli juuri tehnyt pannukakun. Kaverisi silmät syttyivät loistamaan ja suu isossa hymyssä sano "pannaria!" Sitäkää n en osaa tehdä saman laista vaikka samalla tavalla yritän. Mikähän siinäkin on?
Äitini ompeli meille myös pikkumuksuna vaatteet, usein ihan toppatakkeja myöten. Erittäin taitava huushollinpitäjä ja raha-asioitten hoitaja. Hän hoiti ja hoitaa edelleen sen huushollin raha-asiat.
Kotoa opin kuitenkin taloudellisuuden ja sen, että kun ostaa niin laatua. Mieluummin maksaa kerralla enemmän kuin joutuu ostamaan joka kuukausi jotain rättiä joka seuraavassa pesussa venyy ja paukkuu.
Nyt oma tytär sanoo että teen hyvää ruokaa. Ei se kuitenkaan oman äitini kokkauksia koskaan voita.
Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.
Luetuimmat keskustelut
- 841592
Nainen, huomasitko kun muutin sinua?
Niin lyhyessä ajassa niin paljon. Mutta jotain muuttui minussakin. :/88868- 8832
IS Viikonloppu 12.-13.7.2025
Viikonlopun ratoksi Skyttä ja Kärkkäinen ovat taiteilleet 3.0 arvoisen ristisanatehtävän ratkottavaksi. Kenenkään ratko56829- 53812
Tämä kesä ei ollut vielä meidän
Olisihan se ihana viettää kesäiltoja kanssasi ulkona. Ei kai ollut vielä oikea aika. Ehkä kohtaamme vielä sattumalta jos58763Poliisi losautti puukkohemmon hengiltä
Mitäs läks, heilumaan puukon kanssa eikä totellut käskytystä. https://www.is.fi/kotimaa/art-2000011361763.html189749Mitä jos vaan tapaisit sen jota mietit
Jos se yksi henkilö on sinun mielessäsi niin entäs jos vaan menisit tapaamaan sitä, heti, samantien, miettimättä mitään.80705Teet tämän niin
Helpoksi, mutta silti niin vaikeaksi. Vihaan omaa saamattomuuttani, vaikka kaikki olisi saatavilla. 🩷🌸41700Sofiaa ei kelpuutettu Martinan kaveriporukkaan
Ibizalla lomailee Martinan kanssa ihan muut naiset.172680