Ruokamuistoja

Muistellaanpa tässä vähän ruokia ja leivonnaisia

Äidillä oli tapana kokeilla kaikenlaisia ruokia, niin suomalaisia peruskotiruokia kuin maailman makujakin. Muistan, että hän teki joskus esim. ranskalaista kalakeittoa (siihen tulee muistaakseni, esim. riisiä, katkarapuja, jotain kalaa ja jotain vihanneksia), ranskalaista perunasosekeittoa (siihen tulee sekaan homejuustoa), kreikkalaista peruna-munakoiso-jauhelihalaatikkoa moussakaa, venäläistä lihakastiketta stroganovia.

Suomalaisista ruuista hyvin muistan esim.kaalilaatikon, makkarakastikkeen, kanamunakstikkeen (yhteen aikaan lapsena en pitänyt tästä, mutta myöhemmin opin pitämään), pinaattikeiton (en lapsena tykännyt, jos keitto oli vahvan vihreää, söin sitä vain, jos se oli vaaleanvihreää, kerran äiti pakotti mut syömään pinaattikeittoa, sanoi, että sinä syöt tämän nyt, kun olen tehnyt ja minä söin ja melkein itkin, vaikka sanoin, että en pysty, kun se on liian tummanvihreää), uunimakkaran(yleensä meillä se oli HK:n sinistä lenkkiä ja päälle oli laitettu juustoa ja syötiin perunamuussin kanssa), erilaiset puurot kuten mannapuuron, neljänviljan puuron, vispipuuron, riisipuuron (äiti teki välillä myös suklaapuuroa, joka oli muistaakseni mannapuuroa, jossa seassa sulatettua suklaata, tämä oli yks mun herkku lapsena perunamuussin lisäksi).

Äiti kokeili myös leipomispuolella. Hän teki sen seitsämät sortit erilaisia piirakoita (ei yhdellä kertaa kuitenkaan) kuten esim, puolukkapiirakka, persikkapiirakka, ananaspiirakka, raparperipiirakka, rusinapiirakka, omenapiirakka, mansikkapiirakka, vadelmapiirakka, mustikkapiirakka. Hän leipoi myös pullaa ja sämpylöitä sekä pitsaa. Makeat leivonnaiset kuten piirakat ja pullat oli varattu viikonlopuksi tai jos tuli vieraita. Niitä ei yleensä saanut syödä kuin viikonloppuisin. Sämpylöitä sai syödä iltapalla ja aamupalalla.

Muistan myös, että yhteen aikaan äiti teki kaikki jouluruuat itse, myös piparkakkutaikinan. Tykkäsin syödä sitä lapsena samoin kuin pullataikinaa ja kakkutaikinoita. Oikein odotin aina milloin saan kaapia kulhon.

Äiti sai inspiraatiota ruuanlaittoon, esim. erilaisista kokkiohjelmista, lehdistä ja keittokirjoista.

Isän heiniä oli karjalanpaistin teko ja joulukinkun paisto.

Sipsejä oli meillä yleensä vain synttäreillä ja kesälomareissuilla sekä joskus saunailtoina. Sipsit olivat yleensä grillisipsejä tai sour, cream & onion.

Saunailtoina nautittiin saunan kiukaalla paistunutta HK:n sisinistä lenkkiä ja juotiin Hartwallin omenalimpsaa (väriltään mustaa) tai Pommac-limpsaa tai vichyvettä.

Äiti oli hyvä ruuanlaittaja, mutta niin oli myös mummi (isän äiti). Mummo eli äidin äiti on myös hyvä ruuanlaittaja ja erityisesti hän on hyvä maustamaan ruokia.

3

<50

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Yhteen aikaan äiti idätti mungpavun ituja idätysastiassa ja kerran hän sai päähänsä tehdä tofua. Noihin ituihin hän oli tutustunut muistaakseni, kun oltiin 1980-luvun lopulla Australiassa. Sitä en tiedä mistä hän keksi tehdä tofua, mutta ihan tofun näköistä siitä lopulta tuli tai ainakin melkein. Äiti ehkä hieman edellä näissä asioissa, koska ei vielä 1990-luvulla monikaan tavallinen kansalainen syönyt tällaisia, oliko edes kuullut tällaisiata kuten esim. tuosta tofusta (jos oli matkustellut enemmän, niin ehkä sitten). Nythän 2000-luvulla kaikenlaisia ituja ja versoja saa ihan ruokakaupoista kuten tofuakin ja ne ovat ihan tuttuja monelle suomalaiselle.

    • Anonyymi

      Mannapuurosta saa helpolla ja halvalla suklaapuuron, kun siihen vatkaa mukaan kaakaojauhetta, sitä leivontaan käytettävää vahvaa. Sokeria maun mukaan. Lisukkeeksi sopii joku vahva punainen hillo,esim herukkahillo.

      Muistan kun koulussa tarjottiin erittäin venyvää ja sitkeää vaniljakiisseliä, myös herukkahillon kanssa. Olen usein miettinyt miten se oli niin sitkeää, että oli vaikea saada kauhalla lautaselle ja lusikkaankin

      Kiisseli oli todella hyvää ja lasten suosikki ja aina kun lapset huomasivat että sitä on tarjolla, niin alkoi kuiske ja joku joskus innoissaan huusikin:"Räkää!!"

    • Anonyymi

      Meillä oli tarjolla ihan tavallisia suomalaisia ruokia, ei mitään erikoisuuksia koskaan.
      Mutta ruoka oli hyvää!
      Äitini on taitava ruoanlaittaja sekä leipoja. Sai aina kehuja meidän pentujen kavereiltakin kun meillä kutsuttiin aina kaikki pöytään jotka paikalla olivat.
      Muistan kerran kun tulimme erään ystäväni kanssa koulusta meille, ja äiti oli juuri tehnyt pannukakun. Kaverisi silmät syttyivät loistamaan ja suu isossa hymyssä sano "pannaria!" Sitäkää n en osaa tehdä saman laista vaikka samalla tavalla yritän. Mikähän siinäkin on?
      Äitini ompeli meille myös pikkumuksuna vaatteet, usein ihan toppatakkeja myöten. Erittäin taitava huushollinpitäjä ja raha-asioitten hoitaja. Hän hoiti ja hoitaa edelleen sen huushollin raha-asiat.
      Kotoa opin kuitenkin taloudellisuuden ja sen, että kun ostaa niin laatua. Mieluummin maksaa kerralla enemmän kuin joutuu ostamaan joka kuukausi jotain rättiä joka seuraavassa pesussa venyy ja paukkuu.
      Nyt oma tytär sanoo että teen hyvää ruokaa. Ei se kuitenkaan oman äitini kokkauksia koskaan voita.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Nykynuoret puhuu nolosti englantia suomen sekaan, hävetkää!

      Kamalan kuuloista touhua. Oltiin ravintolassa ja viereen tuli 4 semmosta 20-25v lasta. Kaikki puhui samaan tyyliin. Nolo
      Maailman menoa
      201
      4783
    2. 57-vuotiads muka liian vanha töihin?

      On tämä sairas maailma. Mihin yli 55-vuotiaat sitten muka enää kelpaavat? Hidasta itsemurhaa tekemään, kun eläkkeelle ei
      Maailman menoa
      279
      2912
    3. 134
      1747
    4. Haluatteko miellyttää kumppaninne silmää?

      Entä muita aisteja? Mitä olette valmiita tekemään sen eteen että kumppani näkisi teissä kunnioitettavan yksilön? Olette
      Sinkut
      211
      1480
    5. Luovutetaanko nainen?

      En taida olla sinulle edes hyvän päivän tuttu. Nauratkin pilkallisesti jo selän takana.
      Ikävä
      67
      1421
    6. J-miehelle toivon

      Hyvää yötä. Voisiko nykyistä tilannetta uhmaten vielä pienintäkään toivetta olla, päästä kainaloosi joskus lepääämään.
      Ikävä
      84
      1186
    7. Miten olette lähestyneet kiinnostuksen kohdettanne?

      Keskusteluita seuranneena tilanne tuntuu usein olevan sellainen, että palstan anonyymit kaipaajat eivät ole koskaan suor
      Ikävä
      64
      1154
    8. By the way, olet

      mielessäni. Olet minulle tärkeä, niin suunnattoman tärkeä. En kestäisi sitä jos sinulle tapahtuisi jotain. Surullani ei
      Ikävä
      75
      1119
    9. Haluatko S

      vielä yrittää?
      Ikävä
      59
      1087
    10. Onko kaivattunne suosittu?

      Onko teillä paljon kilpailijoita? Mies valitettavasti näyttää olevan paljonkin naisten suosiossa :(
      Ikävä
      76
      1081
    Aihe