Vetyaseman kulujen kuolettaminen.

Anonyymi

Kuvitellaan tilanne SUOMESSA että haluan perustaa vetytankkausaseman. Saan sen jopa "halvalla" maksaen siitä vaan miljoona euroa. Kysymys kuuluu kuinka monta vuotta menee sen maksamiseen pankkilaina korkoineen (10% korko?) kun myyn alkuvuosina pienelle joukolle lähiasukkaiden vetyautoilijoille. Kuvitellaan että nettovoittoa saan vedystä yhden euron kun hinta on 10 euroa kilolta (peilatan naapurimaiden hintoja kun suomen ei tiedossa) ja mielestäni vielä tuo 1e voitto on todennäköisesti vielä yläkanttiin. Kysymysmerkki on myös kuinka paljon aseman alueen vetyautoilijat todellisuudessa ajavat vuodessa eli paljonko ostavat vetyä eli voidaanko laskea kenties 18 000km/vuosi keskiarvosuoritteen mukaan?

A) 50kpl vetyautoilijoita.

B) 100kpl vetyautoilijoita.

c) 200kpl vetyautoilijoita.

Uskallan väittää että lähes "nolla" autokannalla ihan tuhoon tuomittua bisnestä tuo vedyn myyminen ja pankkilainaa ei kovin helposti saa ilman suuria vakuuksia. Harvalla kun on sitä miljoonaa takataskussa valmiina vaan jonkinlaisen lainan joutuu myös ottamaan. Ja pankki tuskin hyväksyy vetyasemaa pantiksi lainalle kun ei voi tietää floppaako koko vetyhypetys viimeistään silloin kun akkuteknologiassa tulee läpimurto (iso kapasiteetti, pieni paino, nopea lataus, kestävä). Kuinka moni sitten antaa OMAA OMAISUUTTAAN pankille pantiksi useita satoja tuhansia (ellei vähintään koko milli) kun vetyauton floppaus on todellinen riski pankin mielestä? Riskianalyysissä nimittäin pohditaan että suostuvatko ihmiset maksamaan 10e/100km hintaa vetyautoilusta jos 2-3e maksaa täyssähköautoilu 100km?

Heittäkää jotain villejä laskelmia kuinka monta vuotta menee että asema on maksettu ihan vain pelkistettynä ilman mitään huoltokuluja joita on vaikeata myös arvioida.

Vetyspämmääjä voi taas heittää niitä "ihanaa tätä on odotettu" skeidaa kun ei laskelmiin pysty.

17

<50

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Anonyymi

      Ihanaa tätä on odotettu!

    • Anonyymi

      Jos vetyasemalle käy kuin pienille polttoasemille pienemmillä teillä kun moottoritie rakennetaan viereen, niin tankkaajat vähenee entisestään (jos jopa kilpailija on motarilla). Tai jos koko vetyboomi menee ohitse ja asema rapistuu monta vuotta eikä laitteita saa myytyä oikein mihinkään järkevällä hinnalla, niin myös kaikenlaiset purkutyöt pitää myös huomioida tappioissa. Siinäkin on oma hommansa myydä kalusto ulkomaille. Tuskin viranomaiset antaa vain aseman ruostua pystyyn seuraavat 30 vuotta.

    • Anonyymi

      Jos otetaan vetyauton ympärivuotiseksi noin kilon kulutus per 100km (kesällä alle kilon ja talvella yli).

      18000km / 100km = 180 vetykiloa. Siis YKSI auto VUODESSA jos kerran yhden euron saa voittoa per kilo eli 180e.... VUODESSA.

      Muutamana ekana vuotena autokannan keskiarvio olisi tuo 50 autoa lähiaseman ympäristössä joten 50 X 180e = 9000e.

      Ei riitä 9000e tuotto edes KORKOIHIN kun vielä verotuskin otetaan huomioon (summa pienenee). Erittäin suuri riski että asema tuottaa vain persnettoa vuodesta toiseen. Puhuttakaan siitä että myös vetyasemassa on kuluvia osia vuosien varrella joita pitää myös huoltaa ja korjata.

      Ei voi mitenkään kannattaa ellei autoja ole tuhansia lähialueella...

    • Anonyymi

      Vertailun vuoksi täyssähköauton keskimääräinen ympärivuotinen kulutus vaikkapa 2,5e per 100km. 18000km/100 X 2,5e = 450e vuodessa.

      Vetyautoilu maksaa puolestaan 180 X 10e = 1800e.

      450e vs 1800e.... ei voi mitenkään vetybisnes lyödä leiville kun ihmiset oppivat laskemaan vetyhypetyksen kalleuden.

    • Anonyymi

      Ei mitään järkeä edes ajatella että vetyä kannattaa tehdä, niille uusia isoja asemia, sekä uudet kuljetuskalustot. Mitenkään ei ole mahdollista se. Ideana älytön joka ei toteudu koskaan. Pelkästään se että valmistus tuottaa päästäjä paljon ja vie energiaa.

      Puuttuu laitteet js koneet mihinkä sitä menis.



      Autot, mönkijät, moottorikelkat, 2 pyöräiset, pienkoneet on bensakoneilla ja isossa maailmassa, tietysti dieselillä autojakin ja muut raskaammat.

    • Anonyymi

      Juurihan tuossa laskelmassa todistettiin ettei vety tule olemaan suomen talouden tukijalka. Vai onko sinulla toisenlainen laskelma laittaa meille tänne pohdittavaksi?

      Muutenkin niin kauan kun suomeen pitää noin 23% verran tuoda sähköä ulkomailta, niin sitä ei käytännössä ole merkittäviä määriä ylimääräistä omasta takaa vedyksi muuttamiseksi. Ei se vety ole sitten enään mitään vihreätä jos ei riitä aurinko, tuuli ja vesivoimaa vedyn valmistamiseen.

      Oletko itse valmis maksamaan vaikkapa 2 prosenttiyksikköä enemmän veroa vuodessa useana vuonna ihan vain sen takia että saadaan useampi sata vetyasemaa tänne suomeen pystytettyä? Kyse on muutamasta MILJARDISTA kun aletaan vetyasemia pystyttämään todennäköisesti verovaroin kun vaikeata saada sijoittajia innostumaan kun siellä varmasti lasketaan tarkasti kannattavuutta sijoitukselle. Sijoittajat kun eivät mistään "tätä on odotettu, mahtavaa" papukaijapuhetta kauaa jaksa kuunnella vaan vaativat raakoja lukuja pöytään joita vielä pyritään TARKISTAMAAN että voivatko ne pitää paikkansa.

    • Anonyymi

      Jos tarkkoja ollaan vetyauton toimintamatka nimenomaan lyhenee iän (käytön) myötä nimittäin polttokenno on se kuluva osa eli rikkoutuu lopulta. Vetykenno kun nimenomaan kuluu paljon käynnistäessä ja sammuttaessa, joten kaupunkiautoksi lyhyille matkoille kuluu paljon nopeammin kuin täyssähköauton akku. Ja nimenomaan siitä päästöttömyydestä olisi eniten hyötyä suurkaupungeissa vähentäen ilmansaasteita. Jos polttokenno rikkoutuu 2000-6000 käyttötunnin välimaastossa, niin kyllä se toimintamatka vain lyhenee hiipuen tai kertaheitolla.

      Kun alkuaikoina ei paljoa ole vetyasemia, niin vetyauto on väkisin kaupunkiauto (nurkka-ajoon)... ja polttokenno kuluu nopeammin.

    • Anonyymi

      Mistä löytyy linkkejä paljonko eri maissa vetymyyjät saavat katetta myytyä kiloa kohden? Onko tuo arvioitu euron nettovoitto (miinus mahdolliset verot) ylä vai alakanttiin?

    • Anonyymi

      Onko kukaan vetyautoilun kannattaja kirjoittanut kustannuksista?

      Ei, koska niillä ei ole mitään merkitystä.

    • Anonyymi

      Juu, vetyautoilijoilla tuntuu olevan loputtomasti rahaa ja varsinkin veronmaksajien rahaa. Sen takia kustannuksilla ei ole väliä, mutta ei kannata sitä mennä sanomaan facebookin "Stop autoilijoiden kuritukselle" ryhmään, sillä pataan tulee välittömästi. :D Sen verran vihaista porukkaa tuntuu olevan kun autoilu on kallista.... ja vetyautoilu vielä kalliimpaa.

      https://www.facebook.com/groups/1595868463917799

    • Anonyymi
    • Anonyymi

      Yllättävää ettei vetyasemia viitsitä hypettää vaikka autoja kylläkin. :D

    • Anonyymi

      Mainiota.

    • Anonyymi

      Vetypommi?

    • Anonyymi

      Upea uutinen tosiaan

      • Anonyymi

        Juu, yhteiskunta maksaa rikkaiden vetyautoilun.


    Ketjusta on poistettu 4 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Nellietä Emmaa ja Amandaa stressaa

      Ukkii minnuu Emmaa ja Amandaa stressaa ihan sikana joten voidaanko me koko kolmikko hypätä ukin kainaloon ja syleilyyn k
      Isovanhempien jutut
      6
      1247
    2. Mielessäni vieläkin T

      Harmi että siinä kävi niinkuin kävi, rakastin sinua. Toivotan sulle kaikkea hyvää. Toivottavasti löydät sopivan ja hyvän
      Ikävä
      18
      1231
    3. Nähtäiskö ylihuomenna taas siellä missä viimeksikin?

      Otetaan ruokaöljyä, banaaneita ja tuorekurkkuja sinne messiin. Tehdään taas sitä meidän salakivaa.
      Ikävä
      1
      1159
    4. Ei luottoa lakko maahan

      Patria menetti sovitun ksupan.
      Suomen Keskusta
      4
      1154
    5. Sinäkö se olit...

      Vai olitko? Jostain kumman syystä katse venyi.. Ajelin sitten miten sattuu ja sanoin ääneen siinä se nyt meni😅😅... Lis
      Ikävä
      0
      1134
    6. Persut petti kannattajansa, totaalisesti !

      Peraujen fundamentalisteille, vaihtkaa saittia. Muille, näin sen näimme. On helppo luvata kehareille, eikä ne ymmärrä,
      Maailman menoa
      0
      1133
    7. Housuvaippojen käyttö Suomi vs Ulkomaat

      Suomessa housuvaippoja aletaan käyttämään vauvoilla heti, kun ne alkavat ryömiä. Tuntuu, että ulkomailla housuvaippoihin
      Vaipat
      0
      1128
    8. Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita

      Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita – neljä Jyväskylän Outlaws MC:n jäsentä vangittu: "Määrät p
      Jyväskylä
      41
      1124
    9. Hyvää yötä ja kauniita unia!

      Täytyy alkaa taas nukkumaan, että jaksaa taas tämän päivän haasteet. Aikainen tipu madon löytää, vai miten se ärsyttävä
      Tunteet
      2
      1105
    10. Lepakot ja lepakkopönttö

      Ajattelin tehdä lepakkopöntön. Tietääkö joku ovatko lepakot talvella lepakkopöntössä ´vai jossain muualla nukkumassa ta
      1
      1100
    Aihe