Vetyä haihtuu tankista, rahaa tuuleen.

Anonyymi

"Vety tihkuu läpi metallisista säiliöistä ja haurastuttaa niitä, mikä on ongelma voimalaitoskäyttöön tarkoitetussa varastoinnissa. Vetysäiliöstä karkaa 25 % sisällöstä kuukaudessa. "

https://maanystavat.fi/blogit/sahkoenergian-varastointi-vetyna-ja-metaanina

Vaikka tuossa puhutaan voimalaitoksesta, niin varmasti myös ajoneuvoissakin on materiaaleja (tankki, putkisto, paineensäädin jne.) joista korkeapaineistettu vety tihkuu jopa metallista läpi. Jos auto kuluttaa noin kilon 100km matkalla ja autoilija tankkaa 1-4 kertaa kuukaudessa, niin tuohon kulutukseen pitää myös lisätä jokin vedyn "haistumiskulu". Jos ajaa oikeasti paljon esim. työkseen tankaten vähintään kerran viikossa, niin olisiko silloin kulutus 1,05kg/100km? Mutta jos auto seisoo paljon (kerran kuussa tankkaus) niin olisiko kulutus silloin 1,2kg/100km? Toisinsanoen salakavalaa kulua vetyautoilussa tuo vedyn haihtuminen. Vuositasolla sillä voi olla jo hieman merkitystä jos vety kilo maksaa 10e.

Vertailun vuoksi litiumakussa ei ole merkittävää itsepurkautumista wikipedian mukaan.

"Toinen merkittävä etu on erittäin pieni itsepurkautuminen. Litiumioniakku säilyttää merkittävän osan varauksestaan jopa vuosia. "

https://fi.wikipedia.org/wiki/Litiumioniakku

Vety-ydin on todella pieni ja sen takia se tihkuu karkuun eli hankalaa varastoida pitkiksi ajoiksi. Ei siis kannata jättää vetyautoa autotalliin kuukaudeksi, laittaa talliin valot päälle valokatkaisijan lyödessä sisäisesti pienen kipinän kosketuspinnoissa, sillä....

https://fi.wikipedia.org/wiki/Atomiydin

30

1348

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Anonyymi

      Ei ehkä yksittäiselle autoilijalle ole niin suuri ongelma tuo vedyn tihkuminen, mutta tankkausaseman pitäjälle kylläkin kun määrät ovat jo melko suuria. Jos alkuvuosina vetyautoja on vähän eikä vetyvarasto kierrä (tankkausaseman tankki täydestä tyhjäksi kohtuu ajassa), niin alkaakin vedyn haihtuminen tekemään hallaa jo muutenkin vaisulle bisnekselle. Ja pankkilainat painaa päälle koko ajan kun sille vähäisellekkin tulolle olisi tarvetta.

    • Anonyymi

      Ja sitten alkaa tankkiasemien isäntien kikkailu haihtumista vastaan että tilaavat vain "puoli tankkia" ja päästävät sen lähes tyhjäksi ennen uutta tilausta, jolloin vety välillä loppuu kokonaan asemalta satunnaisesti kun tankkaajien määrää/ajankohtaa ei voi ennustaa juurikaan kun alkuvuosina autoja vähän ja autoilija kiroaa jos ei vety ihan riitä seuraavalle tankkausasemalle.

    • Anonyymi

      Vety on erittäin helposti syttyvä kaasu. Vedyn ja ilman seoksen sytyttämiseen riittää 0,02 mJ:n energia. Puristetun vedyn vuoto voi muodostaa niin paljon staattista varausta, että vuoto syttyy näennäisesti itsestään. Myös muuten muodostunut staattinen varaus, kipinät, kuumat pinnat ja liekit sytyttävät vedyn helposti. Ruosteinen pinta voi sytyttää vedyn huomattavasti itsesyttymislämpötilaa alemmassa lämpötilassa. Hienojakoinen platina ja jotkut muut metallit sytyttävät vedyn.

      Vuotava vety kohoaa ylöspäin ja muodostaa syttyvän seoksen suljetun tilan yläosaan. Vuoto aiheuttaa räjähdysvaaran sisätiloissa. Tulipalon kuumentama kaasusäiliö voi repeytyä, minkä jälkeen vapautunut vety palaa räjähdyksenomaisesti.

    • Anonyymi

      Uskokaa jo, vety itsessään on mahdottomuus, ellei jostain saada ilmaista saasteetonta energiaa vedyn valmistamiseen ja josta saadaan sähköä takaisin niin vähän siihen kulutettuun sähköön nähdyn.

      • Anonyymi

        Noilla tosiasioilla ei ole mitään merkitystä, koska se on vety nyt, usot siä?


      • Anonyymi

        Ihan turhaan rakennatte mitään olkinukkeja.
        Vety on paras ja sitä ei millään kirjoituksilla muuksi muuteta.

        Sitä paitsi, onko yksikään vedyn kiihkopuolustaja koskaan kommentoinut hintaa?
        Ei, koska sillä ei ole mitään merkitystä.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Ihan turhaan rakennatte mitään olkinukkeja.
        Vety on paras ja sitä ei millään kirjoituksilla muuksi muuteta.

        Sitä paitsi, onko yksikään vedyn kiihkopuolustaja koskaan kommentoinut hintaa?
        Ei, koska sillä ei ole mitään merkitystä.

        Monikohan vedyn kiihkolobbaaja todellakin hankkisi vetyauton ja ajaisi sillä? Pitää olla irtorahaa paljon jota voisi tuhlata.


    • Anonyymi
      • Anonyymi

        Elektroneja on enemmän, kuin vety-ioneita. Ja elektromagneettinen kenttä vaikuttaa koko maailmankaikkeuden alueella.

        Joten sähköä on enemmän kuin vetyä.


      • Anonyymi

        Mutta sen käyttöön saamisen hyötysuhde on huono.


    • Anonyymi

      Eikö ketään huolestuta jos polttoainetta katoaa itsestään tankista? Vertaa pieni polttoainevuoto bensiini ja diesel tankissa.

      • Anonyymi

        Ei minua ainakaan. Ennemmin huolestuttaa täyssähköautojen tulipalot, joita sammutetaan vuorokausi tolkulla. Varsinkin autolautoilla.....


      • Anonyymi

        Laittaisitko nyt ihan oikeasti tänne jotain konkreettisista tuosta vedyn tankista vuotamisista.
        Pelkkä oma MUTU tuntumasi kun ei ole sellainen.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Ei minua ainakaan. Ennemmin huolestuttaa täyssähköautojen tulipalot, joita sammutetaan vuorokausi tolkulla. Varsinkin autolautoilla.....

        Sähköautojen palamiset uutisoidaan isoilla otsikoilla kaikkialla, jotta saadaan klikkejä. Älä ole lammas. Suhteellisesti enemmän palaa öljypoltinautoja.


    • Anonyymi

      Jos et halua SELVÄÄ aloitusviestiä uskoa, niin löydätkö vastaavasti toisenlaisia linkkejä jotka väittävät ettei vetyä haihdu tankista? Siinä perässä oli selvä linkki eikä mitään mutuilua.

      "Vety tihkuu läpi metallisista säiliöistä ja haurastuttaa niitä, mikä on ongelma voimalaitoskäyttöön tarkoitetussa varastoinnissa. Vetysäiliöstä karkaa 25 % sisällöstä kuukaudessa. "

      https://maanystavat.fi/blogit/sahkoenergian-varastointi-vetyna-ja-metaanina

      • Anonyymi

        25 % kuulostaa kyllä turhan kovalta lukemalta säiliön seinien läpi tihkumaan. Tässä on mennyt puurot ja vellit sekaisin.

        Vetyä on vaikeaa varastoidan tolkullisia määriä sen olemattoman pienen tiheyden vuoksi. Autoissa on tästä syystä pakko käyttää huikeaa 700 bar painetta, mutta isoja säiliöitä ei pystytä rakentamaan tällaisen paineen kestävinä. Joten isojen määrien varastointiin on tasan 1 vaihtoehto - nesteytys.

        Siinä tulee hurja hävikki. Nesteytys vaatii energiaa kolmasosan nesteytettävän vedyn energiasisällöstä. Jos vetykilon tuottaminen elektrolyysillä vie 50-60 kWh, niin nesteytyksestä vielä tähän päälle joku 17 kWh ja kilo nestevetyä siis kuluttaa sähköenergiaa n. 75 kWh.

        Samalla energiamäärällä täyssähköauto kulkee 300-500 km.

        Saksassa, USA:ssa yms vedystä hössöttävissä maissa sähköntuotannon ominaispäästö lie 400 g/kWh suuruusluokkaa. KIlo vetyä = 30 kg hiilidioksidia taivaalle. Sellaista on vedyllä suoritettava viherpesu!

        OK, kun vety on nesteytetty, niin sen lämpötila on lähellä absoluuttista nollapistettä (vain 20 K eli reilut -250 °C pakkasella). Vety pitää säilyttää hyvin eristetyssä termospullossa, josta sitä haihtuu sitä mukaa, kun termospulloon vuotaan lämpöä ympäristöstä. Pienen termospullon (esim. ajoneuvon tankki) sisältö haihtuu kokonaan kuukaudessa. Isoissa säiliöissä (voimalaitosmittakaava) tietysti hitaammin, kun säiliön koon kasvaessa tilavuus kasvaa nopeammin kuin pinta-ala.

        Vety on myös äärimmäisen räjähdysherkkää ja harastuttaa metalleja niihin tunkeutuessaan. Siksi vety kannattaa pitkäaikaista varastointia varten mieluummin muuntaa metaaniksi. Metaanilla on sekin etu, että sille on jo jakeluverkot ja käyttökohteet olemassa. Eli maakaasuputkisto, kaikki kombivoimalaitokset ja 14000 ajoneuvoa pelkästään Suomessa.

        Kas näin se käy
        https://www.wartsila.com/fi/media-fi/uutinen/26-09-2019-wartsila-ja-q-power-solmivat-strategisen-yhteistyosopimuksen-uusiutuvien-polttoaineiden-kehittamiseksi-2537087

        https://www.st1.fi/q-power-ja-st1-pilotoivat-synteettisen-polttoaineen-valmistusta-biojalostamon-hiilidioksidista

        https://www.vantaanenergia.fi/suomen-suurin-power-to-gas-laitos-wartsila-ja-vantaan-energia-ovat-sopineet-suunnittelun-jatkamisesta-kohti-investointipaatosta/


    • Anonyymi

      "Artturi Tilanterä

      Kirjoittaja on ilmastonmuutoksesta huolestunut tietotekniikan opiskelija ja Helsingin seudun & yliopiston Maan ystävien puheenjohtaja."

    • Anonyymi

      Ai, nyt vetyuskovaisille on kiusallista että vetyä haihtuu tankista ja se puolestaan kielletään? "Ei voi tapahtua, valeuutisia!" :D

    • Anonyymi

      "Vedyn tiheys on kuitenkin hyvin pieni, joten sen varastointi vaatii erityisiä järjestelyjä. Kaasumaisena sitä säilytetään jopa 700 barin paineisena. Pieni molekyyli pyrkii kuitenkin tihkumaan jopa teräksen läpi."

      https://www.energiatalous.fi/?p=2630

      • Anonyymi

        700 bar painetta kestäviä tankkeja pystytään rakentamaan vain pienikokoisina. Isot määrät on pakko säilyttää nesteytettynä, jolloin lämpötila alle -250 °C. Hävikki tulee siitä, kun vetyä haihtuu tankista sitä mukaa kuin sinne vuotaa ympäristöstä lämpöä.


    • Anonyymi

      Pitääkö niitä haihtumislinkkejä vielä lisää etsiä vai joko uskotaan että vedyn haihtuminen on myös ongelma niin rahallisesti kuin ympäristöllisesti (turhaa energiaa haihtuu ilmaan tuottamisessa lisäten likaisen kivihiilisähkön tuotantoa).

    • Anonyymi

      Hyvä ja onnea

      • Anonyymi

        Mahtavaa!


    • Anonyymi

      Vallan mainio homma

    • Anonyymi

      Vetyautot takaavat paljon hommia hinauspalveluille. Mahtavaa!

    • Anonyymi

      Nestemäisellä vedyllä haihtuminen on myös melko suurta kun pitäisi kuljettaa tankkiautolla maanteitä pitkin. Haihtuvuus 2% päivässä eli melkoista hävikkiä myös sitten kohteen varastosäiliössäkin säilöttynä.

      " It was constructed by the Cambridge Corporation and had a capacity of 26,000 liters (6,900 U.S. gal; 5,700 imp gal) with a hydrogen loss rate of approximately 2 percent per day."

      https://en.wikipedia.org/wiki/Liquid_hydrogen_trailer

    • Anonyymi

      Kyllä jo siinä vaiheessa kun ostaa vetyauton, niin rahaa haihtuu ja paljon hukkaan ja joka tankkauksella häviää sähköä monin kerroin enemmän kuin akkuautoissa.

    • Anonyymi
    • Anonyymi

      Taitaa vetyauto olla paljon ajavien auto.

    • Anonyymi

      Kuitenkin tutkitusti polttomoottoriautot syttyvät huomattavasti herkemmin kuin täyssähköautot.

      "Yli vuosikymmenen ajalta kerättyjen tietojen perusteella polttomoottoriautojen paloherkkyys on jopa 80-kertainen sähköautoon verrattuna.

      Tiedossa on, että sähköautopalot ovat hyvin harvinaisia ja siitä on olemassa myös ihan tosielämän tietoja. Australialaisyritys EV Firesafe on seurannut maailmanlaajuisesti sähköautojen akkupaloja vuodesta 2010 lähtien ja tähän päivään ulottuvan datan perusteella vahvistettuja tapauksia on 415, The Driven kirjoittaa.

      Se on varsin vähän sillä maailmassa on tällä hetkellä jopa 30 miljoonaa sähköautoa. Esimerkiksi yrityksen kotimaassa Australiassa oli 13 vuoden aikana palanut neljä sähköautoa, joista yksi vaikuttaa olleen tuhopoltto ja kolme muuta oli pysäköitynä rakennuksiin, jotka paloivat. Hiljattain yksi sähköauto syttyi Australiassa saatuaan osumia tiellä olleesta romusta. EV Firesafen mukaan vastaavia tapauksia on yhteensä seitsemän koko maailmassa."

      https://www.iltalehti.fi/sahkoautot/a/22504743-b815-4bac-99a3-c9a7e63d35a4

    Ketjusta on poistettu 1 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Mielessäni vieläkin T

      Harmi että siinä kävi niinkuin kävi, rakastin sinua. Toivotan sulle kaikkea hyvää. Toivottavasti löydät sopivan ja hyvän
      Ikävä
      38
      1903
    2. Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita

      Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita – neljä Jyväskylän Outlaws MC:n jäsentä vangittu: "Määrät p
      Jyväskylä
      43
      1476
    3. Nellietä Emmaa ja Amandaa stressaa

      Ukkii minnuu Emmaa ja Amandaa stressaa ihan sikana joten voidaanko me koko kolmikko hypätä ukin kainaloon ja syleilyyn k
      Isovanhempien jutut
      6
      1411
    4. Ei luottoa lakko maahan

      Patria menetti sovitun ksupan.
      Suomen Keskusta
      17
      1408
    5. Persut petti kannattajansa, totaalisesti !

      Peraujen fundamentalisteille, vaihtkaa saittia. Muille, näin sen näimme. On helppo luvata kehareille, eikä ne ymmärrä,
      Maailman menoa
      13
      1384
    6. Nähtäiskö ylihuomenna taas siellä missä viimeksikin?

      Otetaan ruokaöljyä, banaaneita ja tuorekurkkuja sinne messiin. Tehdään taas sitä meidän salakivaa.
      Ikävä
      1
      1375
    7. Sinäkö se olit...

      Vai olitko? Jostain kumman syystä katse venyi.. Ajelin sitten miten sattuu ja sanoin ääneen siinä se nyt meni😅😅... Lis
      Ikävä
      2
      1347
    8. Housuvaippojen käyttö Suomi vs Ulkomaat

      Suomessa housuvaippoja aletaan käyttämään vauvoilla heti, kun ne alkavat ryömiä. Tuntuu, että ulkomailla housuvaippoihin
      Vaipat
      1
      1280
    9. Hyvää yötä ja kauniita unia!

      Täytyy alkaa taas nukkumaan, että jaksaa taas tämän päivän haasteet. Aikainen tipu madon löytää, vai miten se ärsyttävä
      Tunteet
      2
      1220
    10. Lepakot ja lepakkopönttö

      Ajattelin tehdä lepakkopöntön. Tietääkö joku ovatko lepakot talvella lepakkopöntössä ´vai jossain muualla nukkumassa ta
      5
      1207
    Aihe