Vetyä haihtuu tankista, rahaa tuuleen.

Anonyymi

"Vety tihkuu läpi metallisista säiliöistä ja haurastuttaa niitä, mikä on ongelma voimalaitoskäyttöön tarkoitetussa varastoinnissa. Vetysäiliöstä karkaa 25 % sisällöstä kuukaudessa. "

https://maanystavat.fi/blogit/sahkoenergian-varastointi-vetyna-ja-metaanina

Vaikka tuossa puhutaan voimalaitoksesta, niin varmasti myös ajoneuvoissakin on materiaaleja (tankki, putkisto, paineensäädin jne.) joista korkeapaineistettu vety tihkuu jopa metallista läpi. Jos auto kuluttaa noin kilon 100km matkalla ja autoilija tankkaa 1-4 kertaa kuukaudessa, niin tuohon kulutukseen pitää myös lisätä jokin vedyn "haistumiskulu". Jos ajaa oikeasti paljon esim. työkseen tankaten vähintään kerran viikossa, niin olisiko silloin kulutus 1,05kg/100km? Mutta jos auto seisoo paljon (kerran kuussa tankkaus) niin olisiko kulutus silloin 1,2kg/100km? Toisinsanoen salakavalaa kulua vetyautoilussa tuo vedyn haihtuminen. Vuositasolla sillä voi olla jo hieman merkitystä jos vety kilo maksaa 10e.

Vertailun vuoksi litiumakussa ei ole merkittävää itsepurkautumista wikipedian mukaan.

"Toinen merkittävä etu on erittäin pieni itsepurkautuminen. Litiumioniakku säilyttää merkittävän osan varauksestaan jopa vuosia. "

https://fi.wikipedia.org/wiki/Litiumioniakku

Vety-ydin on todella pieni ja sen takia se tihkuu karkuun eli hankalaa varastoida pitkiksi ajoiksi. Ei siis kannata jättää vetyautoa autotalliin kuukaudeksi, laittaa talliin valot päälle valokatkaisijan lyödessä sisäisesti pienen kipinän kosketuspinnoissa, sillä....

https://fi.wikipedia.org/wiki/Atomiydin

29

828

  Vastaukset

  Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
  5000
  • Anonyymi

   Ei ehkä yksittäiselle autoilijalle ole niin suuri ongelma tuo vedyn tihkuminen, mutta tankkausaseman pitäjälle kylläkin kun määrät ovat jo melko suuria. Jos alkuvuosina vetyautoja on vähän eikä vetyvarasto kierrä (tankkausaseman tankki täydestä tyhjäksi kohtuu ajassa), niin alkaakin vedyn haihtuminen tekemään hallaa jo muutenkin vaisulle bisnekselle. Ja pankkilainat painaa päälle koko ajan kun sille vähäisellekkin tulolle olisi tarvetta.

  • Anonyymi

   Ja sitten alkaa tankkiasemien isäntien kikkailu haihtumista vastaan että tilaavat vain "puoli tankkia" ja päästävät sen lähes tyhjäksi ennen uutta tilausta, jolloin vety välillä loppuu kokonaan asemalta satunnaisesti kun tankkaajien määrää/ajankohtaa ei voi ennustaa juurikaan kun alkuvuosina autoja vähän ja autoilija kiroaa jos ei vety ihan riitä seuraavalle tankkausasemalle.

  • Anonyymi

   Vety on erittäin helposti syttyvä kaasu. Vedyn ja ilman seoksen sytyttämiseen riittää 0,02 mJ:n energia. Puristetun vedyn vuoto voi muodostaa niin paljon staattista varausta, että vuoto syttyy näennäisesti itsestään. Myös muuten muodostunut staattinen varaus, kipinät, kuumat pinnat ja liekit sytyttävät vedyn helposti. Ruosteinen pinta voi sytyttää vedyn huomattavasti itsesyttymislämpötilaa alemmassa lämpötilassa. Hienojakoinen platina ja jotkut muut metallit sytyttävät vedyn.

   Vuotava vety kohoaa ylöspäin ja muodostaa syttyvän seoksen suljetun tilan yläosaan. Vuoto aiheuttaa räjähdysvaaran sisätiloissa. Tulipalon kuumentama kaasusäiliö voi repeytyä, minkä jälkeen vapautunut vety palaa räjähdyksenomaisesti.

  • Anonyymi

   Uskokaa jo, vety itsessään on mahdottomuus, ellei jostain saada ilmaista saasteetonta energiaa vedyn valmistamiseen ja josta saadaan sähköä takaisin niin vähän siihen kulutettuun sähköön nähdyn.

   • Anonyymi

    Noilla tosiasioilla ei ole mitään merkitystä, koska se on vety nyt, usot siä?


   • Anonyymi

    Ihan turhaan rakennatte mitään olkinukkeja.
    Vety on paras ja sitä ei millään kirjoituksilla muuksi muuteta.

    Sitä paitsi, onko yksikään vedyn kiihkopuolustaja koskaan kommentoinut hintaa?
    Ei, koska sillä ei ole mitään merkitystä.


   • Anonyymi
    Anonyymi kirjoitti:

    Ihan turhaan rakennatte mitään olkinukkeja.
    Vety on paras ja sitä ei millään kirjoituksilla muuksi muuteta.

    Sitä paitsi, onko yksikään vedyn kiihkopuolustaja koskaan kommentoinut hintaa?
    Ei, koska sillä ei ole mitään merkitystä.

    Monikohan vedyn kiihkolobbaaja todellakin hankkisi vetyauton ja ajaisi sillä? Pitää olla irtorahaa paljon jota voisi tuhlata.


  • Anonyymi
   • Anonyymi

    Elektroneja on enemmän, kuin vety-ioneita. Ja elektromagneettinen kenttä vaikuttaa koko maailmankaikkeuden alueella.

    Joten sähköä on enemmän kuin vetyä.


   • Anonyymi

    Mutta sen käyttöön saamisen hyötysuhde on huono.


  • Anonyymi

   Eikö ketään huolestuta jos polttoainetta katoaa itsestään tankista? Vertaa pieni polttoainevuoto bensiini ja diesel tankissa.

   • Anonyymi

    Ei minua ainakaan. Ennemmin huolestuttaa täyssähköautojen tulipalot, joita sammutetaan vuorokausi tolkulla. Varsinkin autolautoilla.....


   • Anonyymi

    Laittaisitko nyt ihan oikeasti tänne jotain konkreettisista tuosta vedyn tankista vuotamisista.
    Pelkkä oma MUTU tuntumasi kun ei ole sellainen.


   • Anonyymi
    Anonyymi kirjoitti:

    Ei minua ainakaan. Ennemmin huolestuttaa täyssähköautojen tulipalot, joita sammutetaan vuorokausi tolkulla. Varsinkin autolautoilla.....

    Sähköautojen palamiset uutisoidaan isoilla otsikoilla kaikkialla, jotta saadaan klikkejä. Älä ole lammas. Suhteellisesti enemmän palaa öljypoltinautoja.


  • Anonyymi

   Jos et halua SELVÄÄ aloitusviestiä uskoa, niin löydätkö vastaavasti toisenlaisia linkkejä jotka väittävät ettei vetyä haihdu tankista? Siinä perässä oli selvä linkki eikä mitään mutuilua.

   "Vety tihkuu läpi metallisista säiliöistä ja haurastuttaa niitä, mikä on ongelma voimalaitoskäyttöön tarkoitetussa varastoinnissa. Vetysäiliöstä karkaa 25 % sisällöstä kuukaudessa. "

   https://maanystavat.fi/blogit/sahkoenergian-varastointi-vetyna-ja-metaanina

   • Anonyymi

    25 % kuulostaa kyllä turhan kovalta lukemalta säiliön seinien läpi tihkumaan. Tässä on mennyt puurot ja vellit sekaisin.

    Vetyä on vaikeaa varastoidan tolkullisia määriä sen olemattoman pienen tiheyden vuoksi. Autoissa on tästä syystä pakko käyttää huikeaa 700 bar painetta, mutta isoja säiliöitä ei pystytä rakentamaan tällaisen paineen kestävinä. Joten isojen määrien varastointiin on tasan 1 vaihtoehto - nesteytys.

    Siinä tulee hurja hävikki. Nesteytys vaatii energiaa kolmasosan nesteytettävän vedyn energiasisällöstä. Jos vetykilon tuottaminen elektrolyysillä vie 50-60 kWh, niin nesteytyksestä vielä tähän päälle joku 17 kWh ja kilo nestevetyä siis kuluttaa sähköenergiaa n. 75 kWh.

    Samalla energiamäärällä täyssähköauto kulkee 300-500 km.

    Saksassa, USA:ssa yms vedystä hössöttävissä maissa sähköntuotannon ominaispäästö lie 400 g/kWh suuruusluokkaa. KIlo vetyä = 30 kg hiilidioksidia taivaalle. Sellaista on vedyllä suoritettava viherpesu!

    OK, kun vety on nesteytetty, niin sen lämpötila on lähellä absoluuttista nollapistettä (vain 20 K eli reilut -250 °C pakkasella). Vety pitää säilyttää hyvin eristetyssä termospullossa, josta sitä haihtuu sitä mukaa, kun termospulloon vuotaan lämpöä ympäristöstä. Pienen termospullon (esim. ajoneuvon tankki) sisältö haihtuu kokonaan kuukaudessa. Isoissa säiliöissä (voimalaitosmittakaava) tietysti hitaammin, kun säiliön koon kasvaessa tilavuus kasvaa nopeammin kuin pinta-ala.

    Vety on myös äärimmäisen räjähdysherkkää ja harastuttaa metalleja niihin tunkeutuessaan. Siksi vety kannattaa pitkäaikaista varastointia varten mieluummin muuntaa metaaniksi. Metaanilla on sekin etu, että sille on jo jakeluverkot ja käyttökohteet olemassa. Eli maakaasuputkisto, kaikki kombivoimalaitokset ja 14000 ajoneuvoa pelkästään Suomessa.

    Kas näin se käy
    https://www.wartsila.com/fi/media-fi/uutinen/26-09-2019-wartsila-ja-q-power-solmivat-strategisen-yhteistyosopimuksen-uusiutuvien-polttoaineiden-kehittamiseksi-2537087

    https://www.st1.fi/q-power-ja-st1-pilotoivat-synteettisen-polttoaineen-valmistusta-biojalostamon-hiilidioksidista

    https://www.vantaanenergia.fi/suomen-suurin-power-to-gas-laitos-wartsila-ja-vantaan-energia-ovat-sopineet-suunnittelun-jatkamisesta-kohti-investointipaatosta/


  • Anonyymi

   "Artturi Tilanterä

   Kirjoittaja on ilmastonmuutoksesta huolestunut tietotekniikan opiskelija ja Helsingin seudun & yliopiston Maan ystävien puheenjohtaja."

  • Anonyymi

   Ai, nyt vetyuskovaisille on kiusallista että vetyä haihtuu tankista ja se puolestaan kielletään? "Ei voi tapahtua, valeuutisia!" :D

  • Anonyymi

   "Vedyn tiheys on kuitenkin hyvin pieni, joten sen varastointi vaatii erityisiä järjestelyjä. Kaasumaisena sitä säilytetään jopa 700 barin paineisena. Pieni molekyyli pyrkii kuitenkin tihkumaan jopa teräksen läpi."

   https://www.energiatalous.fi/?p=2630

   • Anonyymi

    700 bar painetta kestäviä tankkeja pystytään rakentamaan vain pienikokoisina. Isot määrät on pakko säilyttää nesteytettynä, jolloin lämpötila alle -250 °C. Hävikki tulee siitä, kun vetyä haihtuu tankista sitä mukaa kuin sinne vuotaa ympäristöstä lämpöä.


  • Anonyymi

   Pitääkö niitä haihtumislinkkejä vielä lisää etsiä vai joko uskotaan että vedyn haihtuminen on myös ongelma niin rahallisesti kuin ympäristöllisesti (turhaa energiaa haihtuu ilmaan tuottamisessa lisäten likaisen kivihiilisähkön tuotantoa).

  • Anonyymi

   Hyvä ja onnea

   • Anonyymi

    Mahtavaa!


  • Anonyymi

   Vallan mainio homma

  • Anonyymi

   Vetyautot takaavat paljon hommia hinauspalveluille. Mahtavaa!

  • Anonyymi

   Nestemäisellä vedyllä haihtuminen on myös melko suurta kun pitäisi kuljettaa tankkiautolla maanteitä pitkin. Haihtuvuus 2% päivässä eli melkoista hävikkiä myös sitten kohteen varastosäiliössäkin säilöttynä.

   " It was constructed by the Cambridge Corporation and had a capacity of 26,000 liters (6,900 U.S. gal; 5,700 imp gal) with a hydrogen loss rate of approximately 2 percent per day."

   https://en.wikipedia.org/wiki/Liquid_hydrogen_trailer

  • Anonyymi

   Kyllä jo siinä vaiheessa kun ostaa vetyauton, niin rahaa haihtuu ja paljon hukkaan ja joka tankkauksella häviää sähköä monin kerroin enemmän kuin akkuautoissa.

  • Anonyymi
  • Anonyymi

   Taitaa vetyauto olla paljon ajavien auto.

  Ketjusta on poistettu 1 sääntöjenvastaista viestiä.

  Luetuimmat keskustelut

  1. Linnanjuhlat: Tiina Kaukasen asu aivan kauhea lankaviritelmä

   Ja loukkaus arvokkaita juhlia, maata, veteraaneja, Salea ja muita juhlijoita kohtaan. Siis miten joku kehtaa alittaa riman niin pahasti, koska voisi t
   Maailman menoa
   202
   1557
  2. Olet mielenkiintonen ja kiehtova. Erikoinen epänormaali ihminen

   Siksi kiinnostava. Hyvää yötä. Saan kai sanoa ystäväni? Saanhan ?
   Ikävä
   50
   1362
  3. Oho! Dannyyn liitetty Helmi Loukasmäki poseeraa sensuellissa pitsiasussa! Some kuumana: "Merenneito"

   Onko tämä sitten Suomineito vai merenneito? Helmi Loukasmäki tuli julkisuuteen Dannyn assistenttina. Nuori nainen on totuttu näkemään somessa varsin
   Kotimaiset julkkisjuorut
   40
   1200
  4. Mikä nyt on

   Ihmisiä katoaa, ruumiita löytyy. Suntista löytynyt ruumis...
   Kokkola
   77
   1194
  5. Nyt mies ryhdistäydytään

   molemmat IRL. Jos molemmilla on tunteita. Ei heitetä niitä roskiin. Hyvää yötä.
   Ikävä
   124
   1164
  6. Haapaveden hiippari

   Jokos sen kylillä pyörivät hiipparin henkilöllisyys on selvinny joka tuijottelee ikkunoista ja tulee yöllä taloihin sisälle?
   Haapavesi
   28
   949
  7. Nyt on irvokas kuva Sannasta

   Sanna Marinille lämmin vastaan­otto Albaniassa suomen itsenäisyyspäivänä https://is.mediadelivery.fi/img/658/c0b897a1f79adf3fb623b0485bdec65f.jpg.web
   Maailman menoa
   253
   864
  8. Ano Turtiaisen kättely huipentaa Linnan juhlat!

   Koska kaikki kansanedustajat on aina kutsuttu Linnan juhlin, siellä tulee pian näkymään myös Ano Turtiaisen mahtava urheilijanvartalo! Ei ole epäilys
   Maailman menoa
   104
   752
  9. Mulle kyllä riittäisi

   🥰 kun ekaksi vaan pitäisit kädestä kiinni 🤝 ja katselisit silmiin. 👀
   Ikävä
   43
   742
  10. Sille Rakkaudelle joka on tarkoitettu

   Meijän on pakko yrittää kun muita vaihtoehtoja ei ole. Eikä sitä voi jättää tekemättä.
   Rakkaus ja rakastaminen
   83
   657
  Aihe