Elämänkatsomustiedon opiskelu sallittava kaikille

Anonyymi

Otsikossa on pari viikkoa sitten avautuneen kansalaisaloitteen nimi ja pääsisältö: kansalaisaloite.fi/fi/aloite/8860

14

2567

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Anonyymi

      Aloite ei ole vielä "lennossa", mutta kuitenkin vahdissa. Vastuu on nyt kansalaisilla. Allekirjoituksen lisäksi tarvitaan jakamista.

      • Anonyymi

        Nimiä on 11800 alle 2 kk. Mediajulkisuus toistaiseksi nolla.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Nimiä on 11800 alle 2 kk. Mediajulkisuus toistaiseksi nolla.

        Ei enää. Heti tuli yli tuhat ääntä kun kerran YLE mainitsi tästä.


    • Anonyymi

      Yksin tämä toteamus nykytilasta voisi olla riittävä peruste: ”Sääntely on siten yhdenvertaisuutta loukkaavaa ja lasten oikeuksien sopimuksen 2. artiklan vastainen.” (Lapsiasiavaltuutetun kertomus eduskunnalle 2018, s. 154.)

      Alle 18-vuotiaat lukiolaisetkin ovat edellä tarkoitettuja lapsia. He voivat tehdä lukion kaikki muut paitsi katsomusaineen kurssivalinnat itsenäisesti, vieläpä senkin, opiskelevatko lukiossa vai ei. Lailla säädetty uskonnollinen holhous on poikkeus; se on reliikki.

    • Anonyymi

      Epäsymmetriä valinnan vapaudessa on sietämätön. Yhdenvertaisuus ei toteudu.

    • Anonyymi
    • Anonyymi

      Hieno aloite. Allekirjoitin

    • Anonyymi

      Hyvä aloite. Se ei ole keneltäkään pois vaan tuo yhdenvertaisuutta eli sitten jokainen voi valita mille tunnille menee. Riippumatta mihin uskontoon kuuluu vai kuuluuko . Eli uskonnonvapaus paranee.

    • Anonyymi

      Onhan aloite mainittu Eroakirkosta. Fi sivuilla? Jokainen eroaja jos kirjoittaa aloitteen niin se on siinä!! Eli linkki tyrkylle kun on kirkosta eronnut tai vaikka sivuille jo ennen sitä. Voihan tuon joku eroamista harkitsevakin allekirjoittaa kun tajuaa yhdenvertaisuus loukkauksen nykylaissa.

    • Anonyymi

      Aloitteella jo 20.000 nimeä!!

    • Anonyymi

      Allekirjoitusten määräksi tuli hieman yli 30 000. Tämä tarkoittaa, että asia ei tule eduskunnan käsittelyyn tällä vaalikaudella. Sen sijaan asiaa kannattaa esittää puolueiden vaaliohjelmaan ja hallitusohjelmatavoitteisiin.

      Yksilötasolla tämä tarkoittaa, että vauvakastettu lapsi pääsee koulun ET-opetukseen vain kun huoltajat erottavat hänen kirkon jäsenyydestä.

      • Anonyymi

    • Luulevatko että elämän katsomus opetus tuo pelastusta ihmiselle, ei tuo Raamatun opetus kylläkin tuon evankeljumin sana kylläkin tuo pelastuksen, jota uskovat siihen.

    • Anonyymi

      Ev.-lut. tai ort. kirkon jäseniksi liitetyillä lapsilla on peruskoulussa ja lukiossa ET-kielto (K18). Heille ei sallita elämänkatsomustietoa katsomusaineeksi, vaan ”kirkkoon kuuluva” kuuluu ”omaan uskontoon”. Tämä lapsia, nuoria ja vanhempia holhoava tilanne ei ole reilu; 79 prosenttia suomalaisista kannattaa ET:n valinnan mahdollisuutta kaikille (Taloustutkimus 2020).
      Oikeuden valita katsomusaine ensi lukuvuodeksi 2022-23 voi silti hankkia nopeasti - erottamalla lapsi kirkosta tai sallimalla lukiolaisen itse erota kirkosta. Tässä linkki alle 15-vuotiaiden kirkosta erottamiseen: https://www.eroakirkosta.fi/dyna…/index.php/erolomake/lapset
      Alle 15-vuotiaan kirkosta erottamiseen tarvitaan molempien huoltajien allekirjoitus. Lisäksi tarvitaan 12-vuotta täyttäneen suostumus. Kirjallinen ilmoituspaperi lähetetään Digi- ja väestötietovirastoon (DVV). Kummankaan vanhemman ei tarvitse itse erota kirkosta lapsen erottamisen vuoksi.
      Oppilaan siirtymisestä uskonnosta elämänkatsomustietoon voi ilmoittaa koululle heti sen jälkeen, kun eroilmoitus on lähetetty DVV:lle, joka kirjaa muutoksen saapumisajan mukaan.
      15-17-vuotiaan kirkosta eroamiseen tarvitaan myös molempien huoltajien suostumusallekirjoitus. Fiksut vanhemmat antanevat lukiolaisen itse valita katsomusaineensa ja katsomuksensa.
      Peruskoulun elämänkatsomustieto eli ET antaa hyviä valmiuksia elämään, kouluun ja II asteen opintoihin lukiossa tai ammatillisissa oppilaitoksissa. Lukion ET antaa hyviä valmiuksia korkeakoulu- ja yliopisto-opintoihin. ET on katsomuksellisesti avoin, keskusteleva ihmisoikeus- ja tiedepohjainen tieto- ja taitoaine, jossa opitaan demokratia- ja kaveritaitoja, perustelemista ja kuuntelemista. Sisällöstä on säädetty opetussuunnitelman perusteissa (OPH).
      Päästötodistukseen ei enää merkitä, onko katsomusaineen suorittanut uskonnossa vai elämänkatsomustiedossa (kumpaakaan vaihtoehtoa ei alle- tai yliviivata).
      Ps. On paradoksaalista, että 15-vuotiailla, jopa 12-vuotiailla on terveyteensä liittyviä oikeuksia, joista huoltajilla ei ole oikeutta edes tietää, saati vaikuttaa, mutta jopa 17-vuotiaiden ET-kielto jatkuu. Peruskoululain ja lukiolain ET-kielto (K18) on vanhaa perua olevaa kirkollista holhousta, josta olisi aika luopua lakimuutoksella. Toivottavasti pian eduskuntavaalien jälkeen. NYT valinnan vapauden saa kuitenkin vain yksilöllisellä ratkaisulla.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Mitä hittoa tapahtuu nuorille miehillemme?

      Mikä on saanut heidän päänsä sekaisin ja kadottamaan järjellisyytensä normaalista elämästä ja ryhtymään hörhöiksi? https
      Maailman menoa
      271
      2636
    2. En sitten aio sinua odotella

      Olen ollut omasta halustani yksin, mutta jossain vaiheessa aion etsiä seuraa. Tämä on aivan naurettavaa pelleilyä. Jos e
      Ikävä
      73
      1431
    3. Muistatko kun kerroin...

      että palelen..? Myös nyt on kylmä. Tahtoisin peittosi alle.
      Ikävä
      41
      1421
    4. Martina jättää triathlonin: "Aika kääntää sivua"

      Martina kirjoittaa vapaasti natiivienkusta suomeen käännetyssä tunteikkaassa tekstissä Instassaan. Martina kertoo olevan
      Kotimaiset julkkisjuorut
      23
      1179
    5. Hei, vain sinä voit tehdä sen.

      Only you, can make this world seem right Only you, can make the darkness bright Only you and you alone Can make a change
      Ikävä
      7
      1154
    6. En vain ole riittävä

      Muutenhan haluaisit minut oikeasti ja tekisit jotain sen eteen. Joo, ja kun et varmaan halua edes leikisti. Kaikki on o
      Ikävä
      27
      1153
    7. Kuka sinä oikeen olet

      Joka kirjoittelet usein minun kanssa täällä? Olen tunnistanut samaksi kirjoittajaksi sinut. Miksi et anna mitään vinkkej
      Ikävä
      48
      1146
    8. Kellä on rumin tukka?

      Kuka on haapaveden rumin ihminen? Vinot silmät ja ikivanha mersu?
      Haapavesi
      9
      1131
    9. Oon pahoillani että

      Tapasit näin hyödyttömän, arvottoman, ruman ja tylsän ihmisen niinku minä :(
      Ikävä
      46
      1083
    10. Kuinka paljon nalle harmittaa

      Kun mä saan panna hehkua ja sä et? :)
      Ikävä
      9
      1063
    Aihe