Palkkako muka ei motivoi?

Anonyymi

Näinä TES-neuvottelujen aikana medioissa toistellaan EK:n mantraa, jonka mukaan palkka ei motivoi. Tätä mukatotuutta toistellaan kyllästymiseen asti, ikään kuin kyse olisi totuusuniversaalista. Ihme kyllä EK:n lakeijoille maksetaan 200-300k vuosiansioita, vaikka palkka siis ei motivoi. Kansanedustajilla "työn vaativuus" on perusteluna korkean tasoiselle palkkiolle, jota maksetaan maksetaan kenelle tahansa edustajaksi päässeelle lypsäjälle tai uinninvalvojalle. Työsuoritus on painaa nappia ja pyrkiä maksimoimaan omat etunsa. Kansanedustajalle on merkityksetöntä, ymmrtääkö numeroita ja prosentteja. Neljäsosa ei ymmärrä.

Kylmä totuus on että palkan suuruus motivoi. Monella alalla työ on projektiluontoista, mikä tarkoitaa sitä että kiireen määrä ja toiminnan taso vaihtelee projektin kestäessä. Jos palkka on alhainen ja kaihertaa mieltä, miksi joustaa goodwill-periaatteella silloin kun työnanjanan intressissä olisi venyä. Suomessa on voimassa työaikalaki, joka ei huomioi joustamisia silloin kun työnantajan intressin mukaista olisi joustaa.

13

875

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Anonyymi

      Palkka ei motivoi tekemään enemmän työtä mutta parempi palkkataso toisessa firmassa motivoi vaihtamaan työpaikkaa.
      isokaan vakiopalkka ei saa ihmistä tekemään enemmän tai parempaa.
      Toki aina joku poikkeus on joukossa. Työmotivaatiota joko on tai ei ole.
      Se yksilön sisäänrakennettu ominaisuus. Tiedän monta hyväpalkkaista joilla kiinnostus on ihan muualla kuin työnteossa tai työnlaadussa.
      Se on kyllä totta että muita huonompi palkka ja työkavereiden taholta tullut syrjiminen helpostikin lamaannuttaa työhalut tehokkaasti. Paras motivaattori on antaa palkankorotus pyytämättä. Vaikkapa yksilöllinen meriittikorotus, Se on dynamenttia työmotivaatiolle. Sen vaikutus kestää pitkään. Etukäteen sovittu kk-palkankorotus sen sijaan motivoi hyvin lyhyen ajan. Ainoa mitä sovittu palkakorotus motivoi on se että palkollinen tarkistaa tilinauhansa saldon. Oma näppituntumani on että palkankorotus motivoi 10 % työntekijöistä ja loput 90 % jatkaa samalla tavoin kuin ennenkin. Miksi rehkiä jos palkka on jo tienattuna. Se tulee jatkossa kuin manulle illallinen. Teki tai ei. Provisopalkat ovat sitten eriksensä. Provisiopalkoissa maksetaan tuloksen eikä ajankäytön mukaan. Toki sielläkin pätee sama sääntö. Vain muutama tekee tuloksen kun suurin osa ei siihen kykene vaikka kuinka mielestänsä ponnistelisi. Anna pakinpäällä istujalle 50 % palkankorotus niin hyvin todennäköisesti hän jatkaa edelleenkin pakinpäällä istumistansa. Miksi muuttaa oppimiansa tapoja uusiksi.

    • Anonyymi

      ei ammattiliitot vaadi palkankorotusta ( esim TES) omalle jäsenistöllensä sen takia että palkka motivoisi työntekoon vaan siksi että osa firman/alan tuloksesta kuuluu työntekijöille. Palkankorotukset ja työmotivaatio eivät liity juurikaan toisiinsa.
      On monasti jopa niin että palkankorotus ja hyvä palkka laskee työtehoja. Katsokaa ympärillenne niin ymmärrätte.

      • Anonyymi

        Hyvä palkka usein korreloi esimiesasemaan. Esimiesasemassa keltainen neste vääjäämättä nousee päähän vähintään sillä tavalla, että työntekijä ryhtyy omimaan itselleen erioikeuksia. Hoidetaan omia asioita työaikana tavanomaisia mittasuhteita enemmän.


    • Anonyymi

      Duunaritason hommissa vain ja ainoastaan palkka motivoi tekemään työnsä hyvin.

      Jos firma kusettaa ja vedättää kokoajan palkoissa, eikä arvosta duunaria paskankaan verran niin työmotivaatio on pyöreä nolla. Edes uhkailu ei siinä auta, etsiköön uuden kusetettavan, mielelläni lähden heti pois jos uhkailemaan aletaan.

      • Anonyymi

        Kannattavin työntekijä kapitalistille on pienipalkkaisin duunari. Sen totesi karl marx vainaa. On harhaluulo kuvitella että palkkaa korottamalla työntekijä alkaisi tekemään entistä enemmän, Palkan takia duunari tulee aamulla töihin. Mutta että palkka motivoisi työntekoon on kaukana todellisuudesta.
        Muutamia poikkeuksia aina joukossa on. Työmotivaatio on yksilötason ominaisuus.
        Sitä motivaatiota joko on tai ei ole. Palkan kanssa asialla ei ole oikeastansa mitään tekemistä.


      • Anonyymi

        Kyllä minua motivoi itse työ jonka haluan onnistua just eikä melkein.

        Vuosia mallipuuseppänä työtä tehdessä silmä tykkää yhä enemmän todella viimeistellyn työn näkemin ja se tieto että itse tehnyt on hyvän tunteen iloa.

        Jos ainoastaan palkka olisi tärkein asia en sellaista voisi tehdä, mieli hajoaisi jos mieletöntä työtä tehtävä joka päivä, aamusta iltaan ja kolikkojen kiilto silmissä ainoana lohtuna.
        Perjantai-pullo ja baarissa notkumista kun yrittää unohtaa mielettömän työnsä.


    • Anonyymi

      Niin kauan kuin työnantaja maksaa sopimusten sallimaa minimiä, niin kauan työn määrä ja laatu on osaltani myös sopimusten sallimaa minimiä.
      Turha odottaa että "teen ylimääräistä" koska ammattiylpeys tai joku muu hieno sana, sillä ei saa maksettua laskuja.

    • Anonyymi

      Duunareita motivoidaan ajoittaisilla 2v välein olevilla palkankorotuksilla eli kuten kevättalvella joka monelle oli iloin jo onnen päivä! n.2,5% 2v. aikatangentilla tuli lisää eli melkein euron päivä, eli kyllä motivaatiot on todella katossa...

      • Anonyymi

        Ja samaan aikaan työmatkaan menevä maksu on noussut 2e/päivä, lounas 1e/päivä, vuokra 2e/päivä puhumattakaan että inflaatio on yli tuon 2.5% :-D

        Kyllä lämmittää euron päivä -korotukset!

        Suositan kaikkia suomalaisia kuluttajia seuraamaan mitkä yritykset maksaa alle 20% korotuksia, ja sen perusteella tekemään ostopäätöksiään. Saksassa osaavat ja ymmärtävät että mitä enemmän rahaa kansalla on, sitä enemmän yritykset siitä hyötyvät (jokuhan niiden yritysten tuotteita ja palveluja ostaa)...Suomessa eivät vielä ole ymmärtäneet tätä.

        Itse jo katselen suurempia hankintoja tuolta Saksan puolelta, näkyy olevan kasvihuoneet ja aurinkopaneelit suuresti jopa halvempia kuin täällä pölhölässä, omakotitaloon saisi jopa tuulivoimalan halvemmalla sieltä, toimituksineen.


    • Anonyymi

      Palkka on se suurin motivaattori työntekoon, sillä se sisältää mahdollsuuden parantaa asemaansa yhteiskunnassa. Hankkia itselleen hyödykkeitä ja parantaa elämän laatua, sen kautta että voi harrastaa ,hankkien välinetä harrastuksiin joiden puitteissa ehkä matkustetaankin ja lomaillaan. Varattonna nuo jäävät mahdollisuuksien ulkopuolelle ja pienillä tuloilla työssäkin elämä kapenee esim asumisen tason puitteissa kun on ehkä tyydyttävä heikkotasoiseen vuokra asumiseen ja kakki mitä hankkii aamu paloja myöden on harkittava hinta tason mukaan ,joten kyllä palkka on mitä suurin kannuste työhön. Harvapa se työtä velaksi haluaa tehdä tai tekee, siksi kakki työ ei mene "kaupaksi". Näet työnteolta menee pohja kun sillä ei tule toimeen ja niin työtä tekemällä kansa köyhtyy ja velkaantuu . Se ei ole työnteon tarkoitus, vaan hyvin voinnin luonti ja ylläpito.

      Tes on yksi tae palkkatasojen säilymisestä ostovoimaisena, joten keskitetyt neuvottelut on työmarkkinoiden kannata oleellisessa asemassa ja varsinkin työntekijöiden etu on karttaa menemästä töihin ja välttää käyttämästä yrityksien palveluita ,jotka jättäytyvät Tes neuvotteluiden ulkopuolelle. Niin he voivat edistää omien asioidensa hoitamista ja asemansa säilymistä työmarkkinoilla.

      • Anonyymi

        Työntekijälle ja yhteiskunnalle työn tekemisen tarkoitus onkin hyvinvoinnin luonti ja ylläpito. Työnantajille ja yrittäjille työn tekemisen tarkoitus onkin voiton tavoittelu omistajille, eli palkkasumman saaminen mahdollisimman alas.


      • Anonyymi

        Oliskos jo aika että ammattiliitossa oleva saa korotuksia ja etuja neuvotteluiden mukaan ja työrauha pysyy ja tuotanto paranee,,, loimaanloiset tyytyköön paikalliseen sopimiseen omine "etuineen" ,
        saattaa muutamakin saavutettu etu lähteä
        vaikka lomaraha ja tylyvapaat mutta senhän sitten ansaitsee kun on työnantajan puolella.....


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Oliskos jo aika että ammattiliitossa oleva saa korotuksia ja etuja neuvotteluiden mukaan ja työrauha pysyy ja tuotanto paranee,,, loimaanloiset tyytyköön paikalliseen sopimiseen omine "etuineen" ,
        saattaa muutamakin saavutettu etu lähteä
        vaikka lomaraha ja tylyvapaat mutta senhän sitten ansaitsee kun on työnantajan puolella.....

        Tä olis kyllä hyvä nähdä, nauraisin kippurassa ku loiset saa suuremmat korotukset liittoveljiin verrattuna ;-D


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Voitasko leikkiä jotain tunnisteleikkiä?

      Tietäisi ketä täällä käy kaipaamassa.. kerro jotain mikä liittyy sinuun ja häneen eikä muut tiedä. Vastaan itsekin kohta
      Ikävä
      80
      1857
    2. Tietysti jokainen ansaitsee

      Hän varmasti ansaitsee vain parasta ja sopivinta tietenkin, suon sen onnen hänelle enemmän kuin mielelläni. Aika on nyt
      Ikävä
      18
      1709
    3. Millä voin

      Hyvittää kaiken?
      Ikävä
      17
      1553
    4. 50+ naiset kyl

      Lemottaa sillille mut myös niitte kaka lemottaa pahlle ku kävin naiste veskis nuuhiin
      Ikävä
      20
      1256
    5. En voi sille mitään

      Tulen niin pahalle tuulelle tästä paikasta nykyisin. Nähnyt ja lukenut jo kaiken ja teidän juttu on samaa illasta toisee
      Ikävä
      12
      1204
    6. Välitän sinusta mies

      Kaikki mitä yritin kertoa tänään ei mennyt ihan putkeen..Joka jäi jälkeenpäin ajateltuna suoraan sanottuna harmittaa aiv
      Työpaikkaromanssit
      6
      1202
    7. hieman diabetes...

      Kävin eilen kaverin kanssa keskusapteekissa kun on muutama kuukausi sitten tullut suomesta ja oli diabetes insuliinit lo
      Pattaya
      12
      1176
    8. Annetaanko olla vaan

      Siinä se, tavallaan kysymys ja toteamuskin. Niin turhaa, niin rikkovaa. On niin äärettömän tärkeä, ja rakas olo.. N
      Ikävä
      29
      1151
    9. Miten joku voi käyttää koko elämänsä

      siihen että nostelee täällä vanhoja ketjuja ja troIIaa niihin jotain linkkiä mitä kukaan ei avaa? Ihmisellä ei ole mitää
      Tunteet
      9
      1150
    10. Pakkoruotsi on leikkikieli, jota ei ole tarkoituskaan osata

      Pakkoruotsi on leikkikieli. Ennen leikkikieltä sanottiin siansaksaksi, sitten keksittiin tilalle pakkoruotsi. Pakkoruot
      Kielipolitiikka
      8
      1139
    Aihe