Inhimillisyyden ja pahuuden ero

Anonyymi

Pohdiskelen hieman inhimillisyyttä ja pahuutta ja niiden eroa. Inhimillisyyteen kuuluu esimerkiksi se, että ihmisille tulee riitaa tai se, että ihmiset sanoo toisilleen asioita mitkä kaduttaa myöhemmin. Se kuuluu elämään ja useimmat kohtaa tällaisia asioita elämässään. Riidoissa ihmiset on itsekkäimmillään. Kukaan ei raivoa toiselle että "minä tein sinulle tässä asiassa väärin" vaan riidoissa osapuolet moittivat vain toisiaan. Myöhemmin voidaan itsekseen ajatella itsessäkin olleen vikaa vaikka riitatilanteessa ihmiset onkin itsekkäimmillään.

Pahuutta taas on se, että tietoisesti halutaan pilkata, panetella, hakkeroida tietokoneet, kuvata salaa, kuunnella salaa, pyrkiä ajamaan ihminen tuhoonsa. Edes pahoja rikollisia ei kohdella tällaisella toimintamallilla sivistysvaltiossa. Tällaiset toimenpideet on niin brutaaleita ettei ne kuulu sivistysvaltiossa keinovalikoimaan koska ovat mentaliteetiltaan keski-ajalta.

Se, että minä tai kuka tahansa muu tekee virheitä joita katuu, pyytää anteeksi ja haluaa toimia jatkossa toisin, ja tekee sen omaehtoisesti ilman että kukaan on edes esittänyt mitään kritiikkiä, on fiksuin mahdollinen tapa vastata virheistään. Virheistä voi moittia ja antaa palautetta ne henkilöt joita asia koskeekin, ei normaalisti muut ihmisiset, siis sivulliset. Omalla kohdallani olisi ollut oikeutettua ja ymmärrettävää, että olisin saanut kritiikkiä muutamilta ihmisiltä. Kritiikin ymmärrän niin, että se ei ole pilkkaa tai pahuutta vaan asioista sanomista. Kun sanotaan asiasta, se uppoaakin ihmiseen syvemmälle koska ihminen kyllä itsekin tietää milloin on väärin toiminut. Missään tilanteissa ketään ei voi tuomita ainakaan asioista mihin he eivät ole syyllisiä.

Usein kuulee puhuttavan että jollekin annetaan "samalla mitalla" takaisin. Samalla mitalla tarkoittaa nimensä mukaisesti suunnilleen samaa mittaa. Jos ihmisen moraalista toimintaa arvioitaisiin asteikolla 1-30 ja useimmat ihmiset asettuisi tasolle 4-6 ja ihminen sitten tekisi virheen joka liikkuisi esimerkiksi tasolla 6, niin samalla mitalla tarkoittaisi rankaisuna/opetuksena noin tasoa 6, eikä suinkaan esimerkiksi tasoa 30.

Opetuksen saatuaan ihminen voi jatkaa elämää tapansa korjanneena ja antaa itselleenkin myöhemmin anteeksi. Mutta jos rankaisu on tasolla 30 eli puhdasta pahuutta, niin ihminen käytännössä tuhotaan jolloin kyse ei ole enää opetuksesta vaan silkasta pahuudesta ja pahanteon nauttimisesta.

Yleensä pahuus oikeutetaan esimerkiksi sotatilanteissa sillä, että vastapuoli demonisoidaan ja luodaan omissa mielikuvissa lähes epä-ihmiseksi tai demoniseksi jolloin voidaan näennäisesti oikeuttaa itselleen mitkä tahansa toimenpiteet ja kokea vielä olevansa itse moraalisesti parempia siitä huolimatta, että on käytetty brutaaleita toimenpiteitä toista ihmistä kohtaan. Se ei ole enää inhimillinen virhe joka tapahtuu hetkessä ja ajattelemattomuutta vaan se on harkittua pahantekoa.

Kaikki ihmiset on epätäydellisiä ja jokaisella ihmisellä on asioita mitä he nolostelevat tai häpeävät ja useimmilla on historiassaan asioita mitä he katuvat. Pilkkaaminen ja pahuus ei ole koskaan oikeutettuja asioita ketään kohtaan. Se on vyön alle lyömistä joka koetaan useimpien ajattelussa epäreiluksi.

Rehellisyydestä vielä muutama ajatus. Tasan jokainen ihminen valehtelee. Jaan valehtelun kahteen ryhmään. Kaikki ihmiset valehtelee sellaisissa tilanteissa joiden motiivina on ylläpitää sosiaalisia suhteita. Jos ihmistä pyydetään esimerkiksi syntymäpäiville mutta ei jakseta mennä koska ei sillä hetkellä huvita, niin saatetaan sanoa että tuli työkiireitä. Tai kun joku kysyy olenko lihava, saatetaan asiaa kaunistella koska ei haluta loukata toista. Kaikki siis valehtelee sosiaalisten suhteiden takia tai asioissa jotka koetaan noloina jotta ei nolottaisi niin paljoa. Näinkin toimii jokainen joskus. En laske näitä valehteluja epärehellisyydeksi.

Lasken epärehellisyydeksi selaisen valehtelun jonka motiivina on saada jonkinlaista hyötyä itselle eri tilanteissa. Sellainen valehtelu rinnastuisi varastamiseen joka on myös epärehellisyyttä. Myös se että varastetaan esimerkiksi yksityisiä tietoja ja sähköposteja on varastamista ja epärehellistä.

Konteksti on asia mitä ei saisi koskaan sivuuttaa. Kysymättä sanojalta itseltään ei koskaan voi tietää asian kontekstia ellei ole itse tilanteessa mukana ja tunne sitä. Netissä varsinkaan ei voi tietää onko asian konteksti huumori, leikkimielisyys, sarkasmi, pelleily tai tosissaan olo koska tekstistä ei voi kuulla edes äänenpainoja.

En palaa lukemaan onko tähän viestiin vastattu koska tällä kellonlyömällä lopetin suomi24 keskustelujen seuraamisen pitkäksi aikaa.

4

<50

  Vastaukset

  Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
  5000
  • Anonyymi

   Tämä pohdinta ansaitsee noston.

  • Anonyymi

   Sähköpostien varastaminen on yksi niistä harmillisista epäreellisyyden muodoista, joihin...

   • Anonyymi

    ... joskus törmää. Elämä on myös täynnä vaaroja. Varomattomuus kuuluu nuoruuteen.


  • Anonyymi

   Rehellisyydestä vielä muutama ajatus. Tasan jokainen ihminen valehtelee
   ------------------------
   olet vaarassa. perustelut pidan omana tietonani

  Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

  Luetuimmat keskustelut

  1. Kerro kaivatustasi jotakin mukavaa.

   Itse aloitan: hyvännäköinen ja ahkera ❤️‍🔥
   Ikävä
   116
   2161
  2. Missä päin suomea kaivattusi asustelee?

   Oma kaivattuni (mies(J) asuu Uudenmaan läänissä.
   Ikävä
   89
   1601
  3. Donald Trump joutui ammutuksi vaalitilaisuudessaan

   Näin se näyttää olevan, että Trumpilla on niin kannattajia kuin vastustajiakin. Hengissä käveli pois, ilmeisesti jokin
   Maailman menoa
   248
   1599
  4. Koulutus ja parisuhde

   Haluatko että sun kumppani on korkeasti koulutettu?
   Ikävä
   131
   1135
  5. Tietääkö kaivattusi

   Että kaipaat häntä?
   Ikävä
   61
   1074
  6. Minä haluan sinut

   Rakkaakseni... Vain sinut kukaan muu ei kelpaa olet sydämeni valittu rakas rakastan sinua. 💗
   Ikävä
   35
   1036
  7. Paljonko on sinun ja kaivattusi välimatka?

   Kuinka paljon on matkaa hänen syliin?Vastaan 165km 😪💔🚙
   Ikävä
   65
   1032
  8. Hurraa! Olen alkanut tulla järkiini.

   Minulla on vielä kuukausi aikaa yrittää unohtaa sinut, mies. Sitten kun tapaamme, en tarvi teeskennellä neutraalisuutta,
   Ikävä
   68
   952
  9. Mitäs mä oon sanonnu

   "Kaupungissa asuminen lisää tutkimusten mukaan mielenterveyden ongelmia." https://www.iltalehti.fi/terveysuutiset/a/24b
   Sinkut
   186
   897
  10. Tänään rohkaisin

   Mieleni (tai siis eilen jos tarkkoja ollaan ja kävelin ihan sun kodin ohi molemmin puolin 😂😆🤭 katelin tarkkaan ympäri
   Ikävä
   69
   891
  Aihe