Onko totta että vihreä tee vähentää testosteronin tasoa miehellä?

Anonyymi

Törmäsin hiustenlähtöön keskittyvässä keskustelussa siihen että vihreä tee vähentää hiustenlähtöä ja mahdollisesti jopa lisää hiustenkasvua sukupuolihormoneja sitovan globuliinin (SHBG) lisääjänä, joka vähentää Dihydrotestosteronin (DHT) on sukupuolihormonin määrää, joka on androgeenisiltä eli miesmäisiä piirteitä aikaansaavilta vaikutuksiltaan voimakkain kehon tuottama mieshormoni. Miesten ja naisten keho tuottaa DHT:tä pelkistämällä testosteronia 5α-reduktaasi-nimisellä entsyymillä. Vihreä tee on luonnollinen DHT-estäjä kurpitsansiementen tapaan. Estävät eturauhasen liikakasvua ja hiusten lähtöä, mutta vähentävät testosteronin tasoa elimistössä.


Vihreä tee vähentää merkittävästi sekä DHT:n että testosteronin pitoisuuksia veressä.
https://kaljuuntuminen.fi/luonnolliset-dht-estajat/

Aiemmin uskottiin, että yksi vihreän teen aktiivisista ainesosista, epigallokate-3-gallaatti (EGCG), estää DHT:n muodostumista. Harvard Medical Schoolin tutkijaryhmä raportoi vuonna 2003, että vihreä tee vähentää merkittävästi sekä DHT:n että testosteronin pitoisuuksia veressä. Vuonna 2009 britannialainen tutkimusryhmä selvitti, että EGCG vähentää eturauhassyöpäsolujen lisääntymistä estämällä DHT:tä ja edistämällä apoptoosia (syöpäsolujen kuolemista). Vasta myöhemmin selvisi, että vihreän teen sisältämät katekiinit estävät kyllä 5-alfa-reduktaasin tyyppiä 1, mutta eivät tyyppiä 2, mikä on hiusfollikkeleissa enimmäkseen esiintyvä DHT-tyyppi.

Uusin vihreän teen ja hiustenlähdön yhteyttä selvittävä tutkimus toi jälleen makoisia tuloksia. Tutkimuksessa samankaltaisesta karvanlähdöstä kärsineet hiiret jaettiin kahteen ryhmään: ryhmä A sai vihreää teetä osana juomavettä, kun ryhmä B sai tavallista juomavettä. Tulokset osoittivat, että vihreä tee pysäytti karvanlähdön kaikilla koeryhmän A hiiristä ja stimuloi myös uusien karvojen kasvua noin kolmanneksella. Teekutsuilta estyneellä ryhmä B:n jäsenillä karvojenlähtö jatkui entisellään. Vihreä tee ei estänyt hiustenlähtöä estämällä DHT:tä, kuten odotettiin, vaan sen tulehduksia ehkäisevien ominaisuuksiensa ansiosta.

Onko vihreä tee siis fytoestrogeeninen juoma? Monet bodaajat käyttävät sitä, mutta mikä mikä on vihreän teen vaikutus naturaaleilla bodaajilla ja niillä jotka ottavat testosteroninsa piikeistä? Kannattaako vihreää teetä käyttää jos haluaa kasvattaa lihaksia ja haluaa miehuutensa sekä libidonsa toimivan?

Itsekin olen ollut havaitsevinani että jo kupillinen vihreää teetä päivässä säännöllisesti vähentää seksihaluja, vaikka antaa lisäenergiaa reippaasti.

12

2561

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Anonyymi

      Vihreän teen katekiini muuttaa DHT:n vaikutuksen päinvastaiseksi eturauhasen syöpäsoluissa
      http://vihreatee.blogspot.com/2009/01/vihrean-teen-katekiini-muuttaa-dhtn.html

      Eturauhassyöpä on miesten syöpäkuolematilastoissa toisena heti keuhkosyövän jälkeen. Syöpä itsessään taas häviää tappajana vain sydän- ja verisuonitaudeille.

      Vihreän teen syöpää ehkäisevistä vaikutuksista tiedetään paljon, mutta aina ei ole selvää, millä tavalla vihreä tee tarkkaan ottaen toimii erilaisia syöpiä vastaan. Useimmissa tapauksessa syy positiivisiin vaikutuksiin on eräs vihreän teen polyfenoleista eli epigallokatekiinigallaatti (epigallocatechin gallate, EGCG).

      Sama näyttää pätevän myös eturauhassyöpään. Thomas ja kumppanit tutkivat EGCG:n vaikutusta erilaisiin eturauhassyövän solulinjoihin. He huomasivat, että vihreä tee edisti syöpäsolujen tuhoutumista. Kun syöpäsoluihin käytettiin lisäksi DHT:ta, vihreän teen vaikutus tehostui entisestään.

      Androgeenit ja eturauhassyöpä

      DHT on androgeeni, joka on yleinen termi yhdisteelle, joka edistää tai säätelee maskuliinisten piirteiden kehittymistä. Androgeenit ovat tärkeässä roolissa myös eturauhasen kasvun säätelyssä. Sen takia androgeenien vähentämistä käytetään yhtenä eturauhassyövän hoitokeinona.

      Tietyn vaiheen jälkeen antiandrogeenihoito kuitenkin lakkaa tehoamasta, minkä jälkeen syöpä kääntyy muiden kasvumekanismien puoleen. Eräs niistä on insuliinin kaltainen kasvutekijä (IGF-1). Tämä piirre tekee eturauhassyövän hoitamisesta haastavaa.

      Vihreä tee ja eturauhassyöpä

      Yllä mainitussa tutkimuksessa EGCG vähensi sekä androgeeniherkkien että androgeeneista riippumattomien syöpäsolujen kasvua. Vaikutus oli annoskoosta riippuvainen. Suurin annos vähensi androgeenista riippumattomien syöpäsolujen kasvua 88,2 prosentilla ja 87,5 prosentilla linjasta riippuen. Androgeeniherkkien syöpäsolujen kasvu väheni 59,7 prosentilla.

      Pienemmillä annoksilla EGCG:llä oli pelkkä kasvua ehkäisevä vaikutus, kun taas suuremmat annokset onnistuivat aiheuttamaan solukuolemia syöpäsoluissa. Kuolleiden syöpäsolujen määrä yli kaksinkertaistui suuremmilla annoksilla.

      DHT, vihreä tee ja eturauhassyöpä

      Kun androgeeniherkkiin syöpäsoluihin käytettiin DHT:tä, syöpäsolujen kasvu lisääntyi aluksi annoskoon kasvaessa. Tietyn rajan jälkeen kasvu kuitenkin kääntyi laskuun. Toisiksi suurimmalla annoksella kasvu oli pienempi kuin ilman DHT:ta, ja kaikkein suurin annos pysäytti kasvun lähes kokonaan.

      Kun samoihin syöpäsoluihin käytettiin sekä DHT:tä että EGCG:tä, kasvu hidastui enemmän kuin käytettäessä vain jompaa kumpaa. Se tarkoittaa, että DHT ja EGCG toimivat synergistisesti ja saivat aikaan merkittävän syöpää ehkäisevän vaikutuksen.

      Tutkijat toteavat, että DHT:n läsnäollessa syöpäsolut muuttuivat herkemmiksi EGCG:lle: normaalisti solukuolemaan eli apoptoosiin riittämätön annos siis riittikin nyt tuhoamaan syöpäsolun. IGF-1:llä tällaista herkistävää vaikutusta ei sen sijaan ollut.

      Yhteenveto

      Vihreä tee ja sen tärkein polyfenoli, EGCG, ehkäisee tehokkaasti syöpäsolujen kasvua eturauhasessa. Sama syöpää ehkäisevä vaikutus näkyy sekä androgeeniherkissä että androgeenista riippumattomissa syöpäsolulinjoissa. Vihreän teen vaikutus on entistä tehokkaampi DHT:n läsnäollessa.

      • Anonyymi

        Ruokaostoksia
        https://www.vitamiinisuositukset.com/testosteroni-nostaminen-erektio-miehen-haluttomuus/
        Testosteronia ja erektioita tukevia ruokia: Oliiviöljy, parsakaalia, kukkakaalia, kananmunia, pekonia, avokadoja, bataatteja, pinaatti, hapankaali, inkivääri, sipuli ja valkosipuli, villiliha, villikala (kahta viimeistä et yleisesti löydä perusmarketeista, ikävä kyllä). Jos et löydä kaupastasi laadukasta villikalaa, niin sardiinit voivat olla ok valinta (John West in olive oil on hyvä tuotevalinta). Harkitse myös omenaviinietikkaa (aitoa – pullossa luettava ”with mother”).

        Mahdollisia ruoka afrodisiakkeja: Tuliset mausteet (chilit yms), mahdollisimman tumma suklaa, avokadot, vesimeloni, valkosipuli, sipuli (raakana), kurpitsansiemenet, punaviini, granaattiomenamehu

        Näe myös tämä helpon simppeli testosteroni boosteri sekä afrodisiakki: Neilikka: Enemmän Testosteronia, Afrodisiakki, Antioksidantti Kuningas

        Yksi miehen seksuaaliterveydelle tärkeimmistä ruoka-aineksista on porkkana. Jo yhden ison porkkanan syöminen päivässä voi puolittaa riskin saada eturauhassyöpä (Every 10 g carrot reduces chance of prostate cancer by 5 percent). Eturauhasen terveyden vaaliminen onkin tärkeää jokaiselle miehelle, sen terveys vaikuttaa testosteronitasoihin ja erektioiden muodostukseen.

        Useimmissa ruuissa laatu merkkaa. Varsinkin lihan suhteen laatu on tärkeintä. Marketin halvin jauheliha, joka tulee soijasyötetyistä nauta/siasta tuskin tekee hyvää testosteronillesi. Lihan ohella luomuun voi panostaa budjetin mukaan, mutta esimerkiksi parsakaalin ja avokadot voi huoletta aina ostaa tavanomaisena. Lue lisää What needs to be organic and what doesn’t?


      • Anonyymi

        Näinkin väitetään:

        Vihreä tee edistää kokonaisvaltaisesti ihmisen hyvinvointia sen sisältämien katekiinien ja flavonoidien ansiosta. Sen on todettu mm. vähentävän riskiä sairastua syöpään, laskemaan kolesterolitasoja sekä auttamaan painonhallinnassa.

        Vihreä tee on myös hyvä apu liiallisen estrogeenin vähentämiseen. Tämän tutkimuksen mukaan vihreä tee on vahva aromataasi-inhibiittori, eli toisin sanoen se ehkäisee testosteronin muuttumista estrogeeniksi.

        Vihreä tee on myös hyvä phytokemikaalien lähde (mm. EGCG), jotka auttavat estämään liiallisen estrogeenin syntyä. Nämä vihreän teen sisältämät phytokemikaalit ovat jopa 30% vihreän teen kuivien lehtien painosta. Tämä tarkoittaa sitä, että vihreä tee on loistava tapa vähentää estrogeeniarvoja!
        https://meidanelixirblog.wordpress.com/2016/11/20/estrogeenidominanssi/


    • Anonyymi

      Ei testosteroni ja DHT sinänsä pudota hiuksia ellei hiukset ole pääasiassa perinnöllisesti heikkoja DHT:lle,kaikilla miehillähän on testosteronia ja DHT:ta kropassa mutta silti ei ihan kaikki kaljuunnu.

      On totta että rasvainen ruoka voi nostaa testosteronia ja sitä kautta DHT:n määrää,mutta ei aina välttämättä. Sekään ei ole ihan yksinkertainen juttu. Rasvahappoja tarvitaan juuri esim. testosteronin muodostumiseen ja esim.kolestroli on tärkeällä sijalla testosteronin tuotannossa.

      Eli jos hiukset lähtee ja kysymyksessä selvästi yleisin kaljuuntumistyyppi joka aiheutuu DHT:sta, millä luonnollisilla keinoilla voi tilannetta auttaa?? Vastaus lyhyesti:
      Esim. sinkki, vihreä tee, soijaravinto, runsaasti kuituja ja kasviproteiineja, hedelmiä esim. omenia. Siinä muutama hyvä vinkki. Esim. soijan isoflavonoideista syntyy suolessa ekvuoli- molekyyli, joka toimii antioksidantin tavoin ja ehkäisee DHT:n haittavaikutuksia. Googlesta voi etsiä esim. soija DHT ekvuoli mitä löytyy suomeksi.

      DHT:n määrän vähentäminen paikallisesti on myös erittäin mielenkiintoinen kysymys. Tätä on testattu menestyksellisesti esim.eräillä rasvahapoilla,sinkillä ja sahapalmu-uutteella, joita nyt löytyy joistakin hyvistä anti-DHT -tuotteista. Ehdottomasti hyvä kehityksen suunta.

      Voiko liikunta auttaa? No voi tietysti jos kolestroli alenee ja rasvapitoisuus alenee jne. Mutta toisaalla testosteronin määrä voi myös lisääntyä liikunnalla ja lihasharjoituksella, eli ei ole yksinkertaista vastausta tähän.

      • Anonyymi

        Älä nyt hyvä mies ala testosteronia vähentämään. Tutkimukset viittaavat siihen että alhainen testosteronipitoisuus lyhentää miehen elinikää. Sen lisäksi vartalo alkaa muuttua naismaisemmaksi (rasva vyötäröllä ym.). Naismaisia piirteitä lisää myös soija ja muu ruokavalio jossa on runsaasti kasvien estrogeenien kaltaisia yhdisteitä. Käytä ennemmin paikallisia kaljuuntumisenestovoiteita hiusphjaan.

        Tässä alla referaatti tuosta testosteronitasojen vaikutuksesta elinikään:
        -----------------------------------
        Greifswaldin yliopistossa tutkittiin 7 vuoden ajan 2 000 miestä ja heidän testosteronitasojaan. Miesten iät olivat 20-79 vuotta. Koejakson jälkeen 195 miestä oli kuollut. Useimmilla kuolleista oli normaalia matalampi testosteronitaso jo tutkimuksen alkuvaiheessa.

        Testosteroni muodostuu pääasiassa kiveksissä. Se on hyvin tärkeä miesten hyvinvoinnille ja vitaalisuudelle. Kun testosteroni on vähissä, ei ole erektiota. Mies vaipuu vähitellen depressioon ja eräänlaiseen kuolinkamppailuun. Testosteronin puute johtaa myös lihomiseen, rasva-aineenvaihdunnan häiriöihin, maksan rasvoittumiseen ja verenpaineeseen.

        Testosteronin taso alkaa laskea jo 40-vuotiaasta alkaen noin 1-2 prosenttia vuodessa. Yli 50-vuotiaista miehistä 15-20% kärsi alhaisesta testosteronitasosta. Se johtaa samantyyppisiiin oireisiin kuin naisilla vaihdevuodet. On toimintakyvyn heikkenemistä, väsähtämistä, kuumia aaltoja ja unihäiriöitä. On myös erektio- ja orgasmihäiriöitä.

        Greifswaldilainen endokrinologi Henri Wallaschofski varoitti, että tuollaisia oireita ei kannatta sivuuttaa olankohautuksella. Tarvitaan riskianalyysiä, neuvontaa, diagnostiikkaa ja ehkä myös endokrinologista terapiaa. Mutta missään tapauksessa ei kannata ruiskuttaa testosteronia ilman tarkkaa diagnoosia. Parasta olisi muuttaa elämäntapaa: riittävästi liikuntaa, parempi ruokavalio ja alkoholia vain rajoitetusti.

        Tutkimus julkaistiin European Heart Journalissa nimellä Study of Health in Pomerania


    • Anonyymi

      Kasviestrogeenit tukevat kehoasi
      https://www.terve.fi/artikkelit/kasviestrogeenit-tukevat-kehoasi

      Näyttää siltä että soijan lisäksi myös monet muut ruoka-aineet sisältävät fytoestrogeeneja = kasviestrogeeneja mm.

      Pellavansiemenet
      Puna-apila, soija
      Granaattiomena
      Anis
      Villijamssi
      Tattari
      Kurpitsansiemenet
      Fenkolin siemen
      Lakritsikasvi
      Puolukka
      Punainen viinirypäle
      Mansikka


      "Kasvi- eli fytoestrogeenit ovat kasveissa luonnostaan esiintyviä, estrogeenin kaltaisia yhdisteitä. Ne sitoutuvat kehon estrogeenireseptoreihin ja tasapainottavat tämän naishormonin tuotantoa.

      Estrogeenivajeessa kasviestrogeenit ”potkaisevat” kehoa tuottamaan hormonia. Vastaavasti, jos estrogeenia on liikaa, ne hillitsevät omaa estrogeenituotantoa.

      Kasviestrogeenit ovat esimerkiksi isoflavonoideja, lignaaneja ja muita fenolisia yhdisteitä. Isoflavonoideja on erityisen paljon soijatuotteissa ja puna-apilassa, lignaaneja taas pellavansiemenissä ja puolukassa. Muitakin hyväntekijöitä on.

      – Fenolisiin yhdisteisiin kuuluvaa res­veratrolia on esimerkiksi mansikassa, puolukassa ja punaisissa viinirypäleissä. Neroli, sitraali ja geranioli ovat hajusteissa ja mausteissa esiintyviä haihtuvia öljyjä, jotka ovat estrogeeniaktiivisia, kertoo kasvitieteilijä ja kirjailija Sinikka Piippo.

      Myös esimerkiksi granaattiomena, anis, villijamssi, kurpitsansiemen, lakritsikasvi ja aniksen makuinen fenkolinsiemen ovat tunnettuja estrogeenivaikutuksistaan."

      Vaikuttavatko kasviestrogeenit/fytoestrogeenit estrogeenia estämällä vai estrogeenia lisäävästi? Mikä on niiden vaikutus esim. kehonrakennuksessa?

      • Anonyymi

        Estrogeenin laskeminen luonnollisesti (Miehille)
        https://www.vitamiinisuositukset.com/estrogeenin-laskeminen-luonnollisesti/

        Ruuat jotka laskee estrogeenia

        Onko olemassa ruoka-aineita, joita syömällä voi laskea estrogeenia? Kyllä. On olemassa ruokia ja elintarvikkeita, jotka sisältävät ”aromataasi-inhibiittoreita”, jotka estävät sen entsyymin, joka muuntaa testosteronin estrogeeniksi.

        Osa elintarvikkeista, joita useimmat terveydestään kiinnostuneet jo syövät säännöllisesti, sisältää näitä aromataasi-inhibiittoreita. Tietenkin, myös nämä perustuvat suurelta osin koeputki-tutkimuksiin. Normaaleja vihanneksia ei voi yleisesti patentoida, joten on vaikeaa löytää rahoitusta suurille parsakaali tutkimuksille.

        Tässä on luettelo elintarvikkeista, joita kannattaa syödä mikäli haluat alentaa ja tasapainottaa estrogeenipitoisuuksia:

        Ristikukkaiset vihannekset – Kuten olemme oppineet edellä, indoli3karbinoli on voimakas antiestrogeeninen komponentti, jota löytyy ristikukkaisista vihanneksista. On järkevää pilkkoa ristikukkaiset vihannekset ennen lämmitystä, koska lämpö tuhoaa myrosinase entsyymiä, joka muuttaa glukobrassiinin indoli-3-karbinoliksi. Paras tapa valmistaa ristikukkaisia vihanneksia on höyrystää ne kevyesti. Pilkkomalla ja höyrystamällä maksimoit indoli-3-karbinolin syntymisen.

        Parhaat ristikukkaiset vihannekset estrogeenin laskemiseen:
        – Parsakaali
        – Kukkakaali
        – Lehtikaali
        – Rukola (Sinappikaali)
        – Punakaali

        Luteoliini – Flavone-luteoliini on osoittanut estävän estrogeenin biosynteesiä vähentämällä aromataasiekspressiota, ja sen on osoitettu toimivan myös eläinkokeissa.80–82

        Parhaat luteoliinin lähteet ruokavaliossa:
        – Selleri
        – Parsakaali
        – Porkkanat
        – Vihreät paprikat
        – Oliiviöljy
        – Yrtit: oregano, rosmariini, persilja, timjami

        Muita varteenotettavia elintarvikkeita estrogeenin laskemiseen…

        Granaattiomena – Granaattiomena sisältää yhdisteitä, joiden on osoitettu estävän aromataasia.83 Henk.koht granaattiomenamehu on lähes jatkuvassa käytössä, lähinnä sen ”viagraa matkivien” hyötyjen takia. Lasipullossa olevaa 100% tuorepuristettua makeuttamatonta granaattiomenamehua löytyy lähes kaikista suurista S- tai K-marketeista 5-8e litrahinnalla, Tokmanneilta löydät sen halvimpana 4,95e hintaan. Granaattiomenoitakin löytää melkein jokaisesta ruokakaupasta nykyisin.

        Herkkusieni (Agaricus bisporus) – Agaricus bisporus sienet sisältää kasvikemikaaleja, jotka estävät aromataasiaktiivisuutta.84

        Kurkuma – Mauste jota käytetään yleisesti intialaisissa ruuassa, sisältää kurkumiinia jolla voi olla anti-estrogeenivaikutuksia.85 Kurkuma on helposti löydettävissä jokaisesta ruokakaupasta joissa on maustehylly. Kurkumiinia on saatavana myös paremmin imeytyvänä lisäravinteena.

        Estrogeenia laskevat ruuat ja elintarvikkeet yhteenveto:
        Monet syömistämme terveellisistä elintarvikkeista sisältää komponentteja, joilla voi olla estrogeenipitoisuuksia alentavia vaikutuksia.

        Se on helpompaa kuin useimmat ihmiset ajattelevat, lisää vain parsakaalia ja selleriä tai muita ristikukkaisia vihanneksia ruokavalioon. Käytä paljon mausteita ja yrttejä kuten kurkumaa, oreganoa, rosmariinia, persiljaa ja timjamia.


    • Anonyymi

      Soijaproteiini onkin hyvää! Onko se oikeasti estrogeenin vain antiestrogeeninen?
      https://keskustelu.suomi24.fi/t/4069048/soijaproteiini-onkin-hyvaa!
      Soijaproteiini, soijaisolaatti ja soijalesitiini

      Soijaproteiinia on turhaan haukuttu testosteronitasoa vähentäväksi. Lisäksi sen fytoestrogeenit jotka tulevat isoflavonoideista estävät syöpää ja muita sairauksia, toimien erittäin tehokkaina antioksidantteina. Myös soijasta saatava soijalesitiini(rae) ja sen sisältämät isoflavonoidit ovat harmittomia bodaajille, tai oikeastaan päin vastoin soijalesitiini on erittäin hyödyllinen ravintolisä.

      Tutkimukset ovat osoittaneet, että soijaproteiini sopii erittäin hyvin myös miehille eikä luultua testosteronia alentavaa vaikutusta sillä ole.

      Dieetillä olevaa henkilöä varmasti kiinnostaa myös soijaproteiinin kyky pitää kilpirauhasen toiminta aktiivisena. Tätä ominaisuutta ei mikään muu proteiini kykene tarjoamaan.

      Korkeahkosta haaraketjuisten aminohappojen sekä glutamiinin pitoisuuden ansiosta soijaproteiini kykenee säästämään lihaskudosta.

      Soijaproteiini ystävä vai vihollinen?

      Proteiini on kaikkien lihasten suosikkiruokaa. Mutta proteiinilla ja proteiinilla on eroa. Soijaproteiini on yhtä korkealuokkaista kuin kaseiini, hera ja kananmuna. Mutta vaikka se on paras kasviperäinen proteiininlähde, siitä yhä kiistellään kerhonrakentajien keskuudessa.

      ”Estrogeeniset vaikutukset parantavat lisäksi verenkiertoa ja luustoa ja siten siis pienentävät riskiä sairastua sydän- ja verisuonitauteihin sekä osteoporoosiin.”

      Nykyään ei ole epäilystäkään siitä, että soija on korkealuokkainen proteiininlähde, joka on täysin verrattavissa eläinkunnasta saataviin proteiininlähteisiin.

      Soijaproteiini sisältää erityisen paljon glutamiinia ja arginiinia, aminohappoja, jotka stimuloivat immuunijärjestelmää ja kasvuhormonin eritystä. Ja nämä seikat ovat olennaisen tärkeitä treenitulosten maksimoinnin kannalta.

      Mutta voimaharjoittelijat ovat mielestäni turhaan aliarvioineet soijaproteiinia. Suurin syy tähän on siinä, että soijaperäiset elintarvikkeet sisältävät fytoestrogeenejä. Kuten nimestä voi päätellä, ne liittyvät naissukuhormoniin, estrogeeniin.

      Antiestrogeeniset vaikutukset

      Lisäksi soijalla on osoitettu olevan antiestrogeenisiä vaikutuksia niin naisilla kuin miehillä.

      On siis todettu antiestrogeenisiä vaikutuksia naisilla, jotka eivät vielä ole vaihdevuosi-ikäisiä ja estrogeenisiä vaikutuksia naisilla, jotka jo ovat ohittaneet vaihdevuodet.

      Tutkijoiden mielestä antiestrogeeniset vaikutukset voivat pienentää rintasyöpäriskiä hedelmällisyysikäisillä naisilla. Estrogeeniset vaikutukset parantavat lisäksi verenkiertoa ja luustoa ja siten siis pienentävät riskiä sairastua sydän- ja verisuonitauteihin sekä osteoporoosiin.

      Antiestrogeenisiä vaikutuksia havaittiin myös miehillä, mikä pienentää eturauhassyövän riskiä. Koska isoflavonien ei ole havaittu vaikuttavan miessukuhormoniin, on ilmeistä, että muilla mekanismeilla on osuutta asioihin.

      Isoflavonit vaikuttavat eri entsyymeihin, jotka osallistuvat mies- ja naissukuhormonien tuotantoon. On muun muassa huomattu, että isoflavonit ehkäisevät aromataasi-entsyymin muodostumista. (Aromataasi muuttaa testosteronia ja androstenedionia estrogeeniksi.)

      Lihasten rakentaminen

      Useat tutkimukset ovat todistaneet, että soijaproteiini lisää IGF-1-pitoisuutta (insuliinin kaltainen kasvutekijä-1). Tämä vaikutus on havaittu sekä miehillä että jo vaihdevuodet ohittaneilla naisillakin. Yhteistä näille ryhmille on kehon oman estrogeenin alhainen pitoisuus.

      Soijan kyky lisätä IGF-1:tä on mielenkiintoinen kehonrakentajan kannalta, koska juuri IGF-1 välittää anabolisia (lihasta kasvattavia) kasvuhormoni (GH) vaikutuksia.
      On myös osoitettu soijaproteiinin edistävän lihastenkasvua.

      Eräässä tutkimuksessa tutkittiin päivittäisen soijaproteiinilisän (annos 1,5 g/painokilo) vaikutuksia olympiaurheilijoilla (sekä naisia että miehiä). Kahdeksan viikon kuluttua huomattiin 2,5 kg:n painonnousu (erityisesti rasvattoman painon), sekä voiman lisääntymistä ja väsymisen tunteen vähenemistä treenin jälkeen. Vertailuryhmässä, joka ei saanut tätä lisää, mutta joka muutoin söi ja harjoitteli samalla tavalla, mitään eroja ei havaittu.

      Kehon rasvanhallinta useissa niin eläimillä kuin ihmisillä suoritetuissa tutkimuksissa soijan on osoitettu olevan hyvä ase lihavuutta vastaan. Äskettäin todettiin esimerkiksi, että korkeampi säännöllinen soija-isoflavoniannos vähentää ruumiinpainoa, kehon rasvoja sekä pienentää vyötärön ympärysmittaa.

      • Anonyymi

        Mites on?


    • Anonyymi

      Itsellä vihreä tee toimii kuin jarru halut menee ja lepotilassa kutistuu totaalisesti. Energiaa vihreä tee sen sijaan antaa, parantaa selvästi muistia, parantaa keuhkojen hapenottokykyä ja helpottaa hengitystä sekä poistaa knöölit kurkunpäästä ja vähentää hengitystieinfektioiden riskiä. Itsellä pidempiaikainen käyttö jo 1 kuppi päivässä pahenevan jarruvaikutuksen lisäksi aiheuttaa myös pahenevaa ahdistavaa oloa, ehkä teen kofeiini tai sitten joku muu yhdiste, koska kahvi ei aiheuta samaa säännöllisesti juotuna.

      • Anonyymi

        Poistaa myös hermostuneisuutta, jännittämistä ja tekee turran rennoksi ja seesteiseksi, blokkaa siis tunne-elämää. Ei ihme miksi Buddhalaismunkit on niin energisiä, vakaita eiätkä kärsi selibaatista. Mutta katoaako tunteiden laskun mukana jotain?


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Poistaa myös hermostuneisuutta, jännittämistä ja tekee turran rennoksi ja seesteiseksi, blokkaa siis tunne-elämää. Ei ihme miksi Buddhalaismunkit on niin energisiä, vakaita eiätkä kärsi selibaatista. Mutta katoaako tunteiden laskun mukana jotain?

        Oiskohan samantapaisia vaikutuksia kuin kokalehtien pureskelulla, mutta lievempinä?


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. KUPSinpelaaja vangittu törkeästä rikoksesta

      Tänään tuli uutinen että Kupsin sopimuspelaajs vangittu törkeästä rikoksesta epäiltynä. Kuka pelaaja kysressä ja mikä ri
      Kuopio
      17
      1455
    2. Taasko se show alkaa

      Koo osottaa taas mieltään
      Ikävä
      28
      1295
    3. Minun oma kaivattuni

      Ei ole mikään ilkeä kiusaajatyyppi, vaan sivistynyt ja fiksu sekä ystävällinen ihminen, ja arvostan häntä suuresti. Raka
      Ikävä
      63
      1192
    4. Miksi ihmeessä nainen seurustelit kanssani joskus

      Olin ruma silloin ja nykyisin vielä rumempi En voi kuin miettiä että miksi Olitko vain rikki edellisestä suhteesta ja ha
      Ikävä
      11
      1082
    5. Tervehdys!

      Sä voit poistaa nää kaikki, mut mä kysyn silti A:lta sen kokemuksia sun käytöksestä eron jälkeen. Btw, miks haluut sabot
      Turku
      65
      1036
    6. Persut nimittivät kummeli-hahmon valtiosihteeriksi!

      Persujen riveistä löytyi taas uusi törkyturpa valtiosihteeriksi! Jutun perusteella järjenjuoksu on kuin sketsihahmolla.
      Perussuomalaiset
      27
      1025
    7. Onko ministeri Juuso epäkelpo ministerin tehtäviensä hoitamiseen?

      Eikö hänellä ole kompetenttia hoitaa sosiaali- ja terveysministetin toimialalle kuuluvia ministerin tehtäviä?
      Perussuomalaiset
      9
      1013
    8. Elia tulee vielä

      Johannes Kastaja oli Elia, mutta Jeesus sanoi, että Elia tulee vielä. Malakian kirjan profetia Eliasta toteutuu kokonaan
      Helluntailaisuus
      30
      989
    9. Sakarjan kirjan 6. luku

      Jolla korva on, se kuulkoon. Sain profetian 22.4.2023. Sen sisältö oli seuraava: Suomeen tulee nälänhätä niin, että se
      Profetiat
      6
      981
    10. Kaupungin valtuuston yleisötilaisuus

      YouTubessa katsojia 76 Buahahaha buahahaha buahahaha buahahaha buahahaha buahahaha
      Varkaus
      1
      980
    Aihe