Aina puhutaan vanhempien narsismista, mutta entä jos perheen lapsi on narsisti

Anonyymi

Joka paikassa puhutaan vanhempien narsismista ja lapset esitetään uhreina, mutta ihan liian vähän puhutaan niistä aikuisista lapsista, jotka käyttäytyvät narsistisesti vanhempiaan ja muitakin ihmisiä kohtaan.
Näitä lapsia löytyy niin monilapsisista perheistä kuin ainoina lapsina, jotka usein ovat saaneet elämässään kaiken. He kokevat myös ansaitsevansa kaiken minkä irti saavat.

Kuuntelin äskettäin mielenkiintoisen haastattelun psykologista, joka kirjoittanut kirjan Väärin rakastettu. Herätti kyllä paljon ajatuksia, suosittelen kuuntelemaan.

Omista lapsistaan kukaan ei mielellään ajattele pahaa ja narsismin tullessa esiin, se on vaikea paikka vanhemmille. Viimeiseen asti sitä yrittää luovia ja varoa, ettei saa lapsensa vihoja päälleen, narsisti kun usein suuttuu herkästi puolikkaasta sanasta tai kuvittelemastaan vääryydestä. Lopulta aikuinen lapsi pystyy tuhoamaan vanhempiensa talouden, terveyden ja mielen, niin etteivät he näe enää syytä jatkaa elämäänsä. Irrottautuminen narsistista voi olla vaikeaa, joskus mahdotonta.

Onko muilla tällaisia kokemuksia, kertokaa vanhemmat.

25

1787

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Anonyymi

      Kokemusta on veljen perheestä. Perheen 3 lasta saivat lapsena kaiken mitä halusivat. Oli kalliit harrastukset, muotivaatteet, taskurahaa.
      Vanhin ja keskimmäinen lapsi kasvoivat normaaleiksi aikuisiksi. Kuopuksesta taas tuli narsistinen hyväksikäyttäjä, joka lypsi rahat vanhemmiltaan, ei kunnioittanut ketään eikä mitään, aina tympeä, vaativa ja kärttyisä.
      Sama perhe, samat säännöt, samat edut, mutta niin erilainen tulos.

      • Anonyymi

        "narsistinen hyväksikäyttäjä, joka lypsi rahat vanhemmiltaan"

        Miksi et kysy mikä sai vanhemmat antamaan rahaa narsistilapselleen?

        Vanhempien oma hyvyyskö?


      • Anonyymi

        Samassa perheessä kasvaminen ei tarkoita että kaikkia lapsia on kohdeltu samalla tavoin. Tai että kaikilla lapsilla itsellään on sama kokemus samassa perheessä kasvamisesta.

        Itse asiassa useimmilla monilapsisten perheiden lapsilla on hyvinkin erilaiset kokemukset siitä millainen heidän lapsuutensa oli. Myös sisarusten keskinäiset välit vaikuttavat asioihin.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Samassa perheessä kasvaminen ei tarkoita että kaikkia lapsia on kohdeltu samalla tavoin. Tai että kaikilla lapsilla itsellään on sama kokemus samassa perheessä kasvamisesta.

        Itse asiassa useimmilla monilapsisten perheiden lapsilla on hyvinkin erilaiset kokemukset siitä millainen heidän lapsuutensa oli. Myös sisarusten keskinäiset välit vaikuttavat asioihin.

        Meillä ainakaan ei kaikkia kohdeltu samoin; meitä on kolme, vanhin (syntynyt 1965) on vielä nykyisinkin äidin kukkarolla (isämme kuollut 2004) ja saa kaiken itkemällä, "kun ei ole varaa mihinkään" ÄITI AUTA! Minun lisäkseni kolmas meistä maksaa oman elämisensä ja pystymmekin sen maksamaan, mutta v i t u t t a a tuo yksi s a a t a n a n pummi, joka vie äidin eläkerahat.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        "narsistinen hyväksikäyttäjä, joka lypsi rahat vanhemmiltaan"

        Miksi et kysy mikä sai vanhemmat antamaan rahaa narsistilapselleen?

        Vanhempien oma hyvyyskö?

        "Ylpeys siitä,että ei haluta myöntää,että on tehty virheitä yliruokkimalla "petoa"


    • Anonyymi

      Lapsi oppii esimerkkien kautta. Jos ympäristö opettaa narsistisia tapoja niin lapsi ei opi myöskään näkemään ja kokemaan sen olevan väärin? Ehkä vasta vanhempana itsenäisyydestä, kun oppii omatoimiseen ajatteluun oikeasta ja väärästä, tiedostaa nämä asiat ja jos on järkeä, pyrkii enemmän hyvään kuin pahaan tapaan ajatella ja käyttäytyä.

      • Anonyymi

        Jotkut vaan ei ikinä aikuistu tai opi. Miten voisi muuttua paremmaksi ihmiseksi, jos kokee olevansa muiden yläpuolella. Valitettavan usein mukana kuviossa on pikkulapsia, jotka jäävät jalkoihin. Lastensuojeluilmoitus ei aiheuta nykyisin mitään. Vähän keskustellaan ja se siitä.


    • Anonyymi

      Jotkut ihmiset diagnosoivat ja jauhavat narsismista jatkuvasti.
      Miten jaksatte koko ajan analysoida muita ihmisiä?

      • Anonyymi

        Joillekin se on tuttu tilanne ihan omassa, sisaruksen tai ystävän perheessä.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Joillekin se on tuttu tilanne ihan omassa, sisaruksen tai ystävän perheessä.

        Välit poikki. Piste.


    • Anonyymi

      tuttua myös iäkkäänä, jos on sisarusten kans yhteydessä, minkä nuorena oppii, sen vanhana taitaa

      • Anonyymi

        jäykkä persoonallisuus voi jäykistyä entisestään vanhetessa, liian (psyykkisesti) perussairas ei opi yhtään mitään. tarpeeksi terve voi kehittyä henkisesti ja havaita omiakin puutteita - projisoimatta niitä jatkuvasti, loputtomasti vain muiden vioiksi "täydellisenä, omnipotenttina" ääliönä.

        ja lapset kärsivät tavalla tai toisella, aina. myös ne, joista halutaan esittää ulkomaailmalle, että eivät.

        hitler, stalin, breivik... jokainen heistä on ollut joskus jonkun vauva, vaikka ajatus on epämiellyttävä. jokainen heistä oli tai on myös jonkun "aikuinen lapsi", sikäli kuin vanhemmat saivat elää kyllin pitkään. ei kai kukaan tuollaisista ylpeyttä tunne, koska on olemassa hedelmistään puu tunnetaan -ajatus. mutta on myös uniikki genetiikka ja sen osuminen epäsopivaan kasvuympäristöön. jokainen psykopaatti on jonkun "aikuinen lapsi", mutta ei välttämättä keidenkään vanhempi.


    • Anonyymi

      Narsistia tai ei? mut on vanhempia jotka syyllistää jotakuta lastaan ihan joka asiasta ja sisarukset ottaa mallia ja jatkaa, näin se muu perhe kokee yhteen kuuluvuutta. joku pitää siis uhrata. on se sairasta.

    • Anonyymi

      Hyvä asialinen aloitus. Tyttäreni ja hänen mies ovat juuri narsismin luonteen omaavat henkilöt.

    • Anonyymi

      Minä tulin narsistisesta perheestä.Olin se mustalammas ja veljeni kultamuna.
      Elämäni oli karmeaa,narsisti äiti sai valeillaan käännettyä kaikki sukulaiseni minua vastaan. Hänellä isoin ilon aihe oli kutsua minua laittamiinsa juhliin joissa kukaan ei minulle puhunut,meni vuosia kun ymmärsin tämän. Pirullinen kokoelma. Laitoin välit poikki.
      Tyttäreni on myös narsisti. En ole koskaan lellinyt häntä.
      Onneksi opiskelu narsismista on auttanut 90%.
      Kun hän aloittaa syyttelyn ja rähjäämisen,välittömästi sanon että tartteeko hän " oljyä,ovatko koneet tyhjillään"- tämä toisten ihmisten härnääminen on juuri narsistin tyhjyyttä.Tytär lopettaa rähjäämisensä,otin " voimat " pois.
      Joka on joutunut tälläiseen suhteeseen ,on lähes mahdotonta elää jollei ole tietoa narsismista.
      Tyttärelläni oli myös tapana repiä ovia,oven pieluspuut aina rikki kun aamulla heräsi se käyttäytyminen ja repiminen alkoi heti.
      Vihdoin muutimme ja tulimme uuteen taloon,varoitin häntä että jos hän repii paikkoja ,minä annan turpiin takuulla.
      Tuli päivä,tytär heitti ulko oven tiskipöytää vasten niin kovasti että oven paneelit oli rikki,minä kävin rieveleistä kiinni ja pamautin hänet lattialle- siihen loppuivat repimiset!
      Lupasin että kun narsistilla ei ole tunteita niin sitten pitää antaa turpiin,tuntee kivun ainaskin.
      En usko lyömiseen koska minua on lapsena hakattu ja heitetty seinään...mutta narsistihan on kuin villieläin pitää lääkkeet antaa sen mukaisesti. Vahinko.

      • Anonyymi

        Vau, mitenhän siitä sun tyttärestä sellainen sekopää tuli, mysteeristä.


    • Anonyymi

      Noita kokemuksia on useilla vanhemmilla, kun lapsi on narkomaani ja vaatii vanhemmilta rahaa ja hoivaa, vaikka tuhlaa elämänsä narkkarina, valehtelee ja varastaa.

    • Anonyymi

      "Näitä lapsia löytyy niin monilapsisista perheistä kuin ainoina lapsina, jotka usein ovat saaneet elämässään kaiken."

      Jos mielestäsi syy miksi aikuinen lapsi on narsisti on se että hän on saanut elämässään kaiken, sehän on silloin vanhempien oman kasvatuksen tulosta. Vanhemmat niittävät mitä ovat itse kylväneet.

      Kaikilla ihmisillä on myös omat uniikit ominaisuutensa jotka eivät välttämättä johdu kasvatuksesta. Kaikkien ihmisten elämään vaikuttaa monet muutkin ympäristötekijät kuin vain se mitä kotona tapahtuu.

      Mutta kun kyse on aikuisita lapsista tulee heitä tietenkin pitää itse vastuullisina omasta toiminnastaan. Kenelläkään ei ole täydellistä lapsuutta. Aikuisen pitää jollakin tavoin itse setviä itsensä ulos lapsuuden komplekseistaan eikä niistä voi aikuisena tehdä tekosyytä häiriökäytökselle.

      Jos aikuinen lapsi on ongelmallinen tai jopa vaarallinen, on vanhemmilla aivan sama oikeus vaikkapa hankkia lähestymiskielto tai pistää välit poikki elämää vahingoittavaan henkilöön.

      Siinä kohtaa kun lapsa ja perhettä suunnitellaan pitää varautua siihen että elämässä voi tapahtua mitä tahansa. Ihmissuhteet ovat monimutkaisia ja elämän olosuhteet voivat muuttua monella tavalla. Joskus käy paskaisesti, ja silloin on toimittava sen hetkisen tilanteen mukaan. Jos aikuinen lapsi aiheuttaa vanhemmilleen ongelmia, on vanhempien lopetettava omassa hyvyydessään ja uhrautuvuudessaan piehtarointi, ja toimittava aikuisen lapsen kanssa kuten vastuullisen aikuisten kanssa yleensäkin.

      Aloituksessa kuitenkin loistaa poissaolollaan vanhempien itsereflektio. Tuliko vanhempana tehtyä jotakin väärin?

      Coverttien narsistivanhempien lapset yleensä näyttäytyvät ongelmallisina vanhempiensa riistäjinä mitä he eivät tosiasiassa edes ole.

    • Anonyymi

      Vastauksissa usein tulee ehdotus "katkaise välit narsistilapseesi", mutta entä jos tällä lapsella on jo omaa jälkikasvua ja isovanhemmat epätoivoisesti haluavat pitää välejä näihin lapsenlapsiinsa. Siinä on vaikea paikka, sillä usein se narsistilapsi vaatii rahaa tai palveluja loputtomasti ja jos niitä ei saa, estää lapsenlapsien tapaamisen.
      Nämä asiat kun vaikuttavat moneen ihmiseen, ei vain yhteen.

      • Anonyymi

        Kukaan ei väittänyt että elämä on helppoa. On tehtävä valintoja. Joskus valinnoista tulee lasku perässä.

        Epäilen suuresti onko paljonkin tilanteita joissa väitetysti narsistilapsi ase ohimolla pakottaa vanehmmat auttamaan aikuisia lapsiaan esim taloudellisesti. Mikä on vanhempien oma vastuu omasta tilanteestaan?

        Paljonko tarvitaan aikuiselta ihmiseltä selkärankaa yksinkertaisesti kieltäytyä vaativan lapsen vaatimusten täyttämisestä?


      • Anonyymi

        Ja jos aikuinen narsistilapsi kiristää vanhempiaan lastenlastensa tapaamisoikeudella, tilannehan on silloin vanhempien kannalta aika helppo. Lapsenlasten ja isovanhempien suhde tullee joka tapauksessa olemaan jäähyllä jos aikuien narsistilapsi on päättänyt kusipäisyydessään käyttää heitä kiristyksen välineenä. Silloinhan eritoten olisi paras vain laittaa välit aikusieen lapseen poikki kokonaan koska lapsenlapset tulevat joka tapauksessa olemaan poissa isovanhempien elämästä.

        Tässä kohtaa tietysti herää kysymys eikö se ongelma aikuisten narsistilasten kanssa yleensä ole, että he käyttävät isovanhempiaan liikaa hyväksi lastenlasten hoitamiseen että itse pääsevät hillumaan viihteellä? Isovanhemmat joutuvat liikaa tuhlaamaan eläkepäiviään lastenlastensa vanhempana olemiseen kun olisi paljon muuta kivaa tekemistä eläkepäivinä. Mutta kun se aikuinen narsistilapsi lastensa kanssa on riesana.

        Lastelasten aikuiseksi kasvamiseen kestää loppujen lopuksi vain 18- vuotta. Se ei ole ihmiselämässä pitkä aika. Sen jälkeen isovanhemmat voivat reatauroida suhtensa heihin jos niikseen tulee.


    • Anonyymi

      "Omista lapsistaan kukaan ei mielellään ajattele pahaa"

      Noinko? Eiköhän se ole jo monta kertaa todistettu että maailma ratkeilee liitoksistaan vanhempia jotka totta tosiaan ajattelevat pahaa lapsistaan. Jopa ihan pienistäkin lapsistaan. Saati sitten aikuisista lapsistaan. Eritoten iäkkäät vanhemmat ovat usein juuri tuollaisia jotka haluavat esittää olevansa aikuisten pahojen lastensa uhreja. Teki aikuinen lapsi mitä tahansa iäkäs vanhempi kääntää kaiken siten että päätyy itse näyttämään pahan lapsensa uhrilta.

      Tämä on pahan ajattelemista omista lapsista.

      Kun Kaisa Liski kertoo kauhujuttuja äidistään joka lannisti ja haukkui, eli ajatteli pahaa tyttärestään, koko tämän elämän ajan, tulee lähinnä mieleen että tuohan on rahvaan suomalaisen vanhemman arkkityyppi.

      Suomalaiset ovat TYYPILLISESTI kasvatettu nöyryyttämällä, haukkumalla, lannistamalla, kiusaamalla ja vittuilemalla. Tämä kasvatustyyli ja asenne näkyy kaikessa suomalaisessa sosiaalisessa kanssakäymisessä muuallakin kuin perhesuhteissa. Eli tyypillinen suomalainen on kasvanut vanhempien huomassa jotka ajattelevat pahaa omista lapsistaan eivätkä halua heille hyvää. Onneksi aivan kaikki vanhemmat eivät sellaisia ole. Mutta aika moni valitettavasti kyllä on.

    • Anonyymi

      Saa olla realisti ja sanoa niinkuin asiat ovat. Toinen lapsi on ihan normaalisti käyttäytyvä. Toinen taas todella hankala , jolla on kaikissa asiassa vain oma totuus. Onneksi ei tarvitse olla tekemisissä hänen kanssaan.

    • Anonyymi

      Kiitos sinulle, joka julkaisit englanninkielisen vastauksen tässä ketjussa (viikkoja sitten). Toivottavasti poistettiin väärän kielen takia, eikä sisällön *thumbs up*

    • Anonyymi

      Aloittaja ei nähnyt sitä englanninkielistä kommenttia, eikä moni muukaan. Ehkäpä avaat vähän kommenttiasi?

    Ketjusta on poistettu 3 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Mielessäni vieläkin T

      Harmi että siinä kävi niinkuin kävi, rakastin sinua. Toivotan sulle kaikkea hyvää. Toivottavasti löydät sopivan ja hyvän
      Ikävä
      36
      1486
    2. Nellietä Emmaa ja Amandaa stressaa

      Ukkii minnuu Emmaa ja Amandaa stressaa ihan sikana joten voidaanko me koko kolmikko hypätä ukin kainaloon ja syleilyyn k
      Isovanhempien jutut
      6
      1311
    3. Nähtäiskö ylihuomenna taas siellä missä viimeksikin?

      Otetaan ruokaöljyä, banaaneita ja tuorekurkkuja sinne messiin. Tehdään taas sitä meidän salakivaa.
      Ikävä
      1
      1245
    4. Ei luottoa lakko maahan

      Patria menetti sovitun ksupan.
      Suomen Keskusta
      7
      1243
    5. Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita

      Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita – neljä Jyväskylän Outlaws MC:n jäsentä vangittu: "Määrät p
      Jyväskylä
      41
      1218
    6. Persut petti kannattajansa, totaalisesti !

      Peraujen fundamentalisteille, vaihtkaa saittia. Muille, näin sen näimme. On helppo luvata kehareille, eikä ne ymmärrä,
      Maailman menoa
      2
      1208
    7. Sinäkö se olit...

      Vai olitko? Jostain kumman syystä katse venyi.. Ajelin sitten miten sattuu ja sanoin ääneen siinä se nyt meni😅😅... Lis
      Ikävä
      0
      1204
    8. Housuvaippojen käyttö Suomi vs Ulkomaat

      Suomessa housuvaippoja aletaan käyttämään vauvoilla heti, kun ne alkavat ryömiä. Tuntuu, että ulkomailla housuvaippoihin
      Vaipat
      1
      1180
    9. Hyvää yötä ja kauniita unia!

      Täytyy alkaa taas nukkumaan, että jaksaa taas tämän päivän haasteet. Aikainen tipu madon löytää, vai miten se ärsyttävä
      Tunteet
      2
      1160
    10. Lepakot ja lepakkopönttö

      Ajattelin tehdä lepakkopöntön. Tietääkö joku ovatko lepakot talvella lepakkopöntössä ´vai jossain muualla nukkumassa ta
      1
      1136
    Aihe