Suomea varoitetaan mahdollisen Nato-jäsenyyden seurauksista.

Anonyymi

Venäläinen ei ymmärrä että Suomeen ei uhkailu tehoa. Se vain lisää kannatusta.

Venäläismedia on huomannut Suomen Nato-keskustelun vauhdittuneen.

Venäjällä on uutisoitu viime päivinä poikkeuksellisen runsaasti Suomessa aktivoituneesta Nato-keskustelusta. Etenkin presidentti Sauli Niinistön ja pääministeri Sanna Marinin (sd.) Nato-lausuntoja on siteerattu lukuisissa venäläisviestimissä.

Uutisia ovat julkaisseet kaikki Venäjän tärkeimmät tiedotusvälineet uutistoimistoista talouslehtiin. Myös viranomaisten alas ajama Eho Moskvy -radiokanava ehti käsitellä asiaa.

Niinistö pitkäaikaisena presidenttinä on venäläisille jo ennalta tuttu hahmo. Tunnettuus ja presidentin arvovalta suhteessa pääministeriin näkyy siinä, että häntä on siteerattu tiuhempaan kuin venäläisille vieraampaa Marinia.

Niinistön Nato-kokous noteerattiin
Venäjän hyökkäystä seuranneina päivinä venäläismedian Suomeen liittyvä Nato-uutisointi oli yhtenäistä. Tuolloin uutisten kärjeksi nousi, että sekä Niinistö että Marin hylkäävät ajatuksen Suomen nopeasta Natoon liittymisestä.

Venäläismedia kertoi myös Suomen ja Ruotsin osallistumisesta puolustusliiton ylimääräiseen huippukokoukseen. Presidentti Niinistö osallistui viime perjantain kokoukseen etäyhteyden välityksellä.

Venäjän ulkoministeriön kohutiedottaja Marija Zaharova ilmoitti pian sodan alettua, että Suomen ja Ruotsin Nato-jäsenyydellä olisi vakavia sotilaallisia ja poliittisia seurauksia. Myös Venäjän vastatoimenpiteitä olisi Zaharovan mukaan odotettavissa.

Kansalaisaloitteet kiinnostavat
Tällä viikolla venäläismedia on kertonut, että suomalaisia yllytetään pyrkimään Natoon. Kommersant-talouslehden mukaan “suomalaiset kallistuvat hyvin hitaasti Naton kannalle”.

Uutistoimisto Tass kertoi, että jo toinen Suomen Nato-jäsenyyttä koskeva kansalaisaloite keräsi lyhyessä ajassa yli 50 000 allekirjoitusta ja etenee eduskuntaan. Venäläismedia on selkeästi huomannut, että sota ja kansalaisaloitteet ovat vauhdittaneet jäsenyydestä Suomessa käytävää keskustelua.

Tv-kanava RT ja Svobodnaja pressa -sivusto käsittelivät verkkosivuillaan Ylen tilaamaa tutkimusta, jossa yli puolet vastaajista ilmaisi kannattavansa Nato-jäsenyyttä. RT mainitsee myös Helsingin Sanomien ja Maaseudun Tulevaisuuden helmikuussa tekemissä kyselyissä saadut Nato-jäsenyyden kannatusprosentit.

Svobodnaja pressa viittaa Suomen “neutraaliin statukseen” ja spekuloi, voisiko Suomi “yleisen russofobisen hysterian” myötä liittyä nopeasti Natoon ja miten Venäjän tulisi siihen reagoida. Jutussa haastatellun “riippumattoman sotilasasiantuntijan” Igor Nikolaitshukin mukaan Suomen ja Ruotsin Natoon liittymisellä olisi Venäjälle jopa suurempi periaatteellinen merkitys kuin Ukrainan kohdalla.

"Toisi Suomelle vain lisäongelmia"
Venäläismedia on julkaissut viime päivinä myös Suomen mahdollista Nato-jäsenyyttä toppuuttelevia venäläisnäkemyksiä.

Lenta.ru -verkkolehti otsikoi, että “liittoneuvostossa varoitettiin Suomea Nato-jäsenyyden seurauksista”. Jutussa on haastateltu Venäjän parlamentin ylähuoneen kansainvälisten asioiden komitean jäsentä Sergei Tsekovia.

Tsekovin mukaan Venäjä suhtautuu kielteisesti Suomen mahdolliseen Nato-jäsenyyteen. Tsekovin mukaan jäsenyys toisi Suomelle ainoastaan lisäongelmia. Tsekov myös huomauttaa, että Suomen ja Ukrainan tilanne on aivan erilainen. Hänen mukaansa Ukraina on “militarisoitu ja täytetty aseilla” kun taas Suomeen ei ole syntynyt ”anti-Venäjää".

Tsekovin lausunnoista kertoivat myös eräät muut venäläisviestimet.

VR:n päätös uutisoitiin laajalti
Venäjällä on uutisoitu viime päivinä myös talouspakotteiden seurauksista maiden väliselle kaupalle ja liikkumiselle.

Toistakymmentä venäläisviestintä on kertonut kuluvalla viikolla VR Groupin päätöksestä katkaista suhteet Venäjän valtion rautatieyhtiö RZD:hen rajat ylittäviä kuljetuksia lukuun ottamatta. Uutisissa referoidaan VR:n asiaa koskevaa tiedotetta ja kerrotaan toimitusjohtaja Lauri Sipposen ilmoittaneen RZD:n pääjohtajalle Oleg Belozoroville yhtiön päätöksestä pidättäytyä kaikesta muusta paitsi rajat ylittävän liikenteen kannalta välttämättömästä yhteydenpidosta.

Talouslehti Kommersant ja uutismedia RBC kertoivat tiistaina Finnairin menettäneen jopa noin viidenneksen pörssiarvostaan Venäjän ylilentojen loputtua.

Kansainväliseen uutistoimisto Reutersiin viittaava uutinen kertoi Nokian päättäneen pysäyttää tuotteidensa viennin Venäjälle pakotteiden vuoksi. Nokia on toimittanut laitteita venäläisille teleoperaattoreille. Kommersant uutisoi Reutersiin viitaten, että Nokian renkaat siirtää tuotantoaan ja varastojaan pois maasta Venäjän sotatoimien vuoksi.

Suomeen liittyviä talous- ja muita uutisia on totuttu näkemään Venäjällä etenkin Pietarin alueen mediassa. Yhteydet Suomeen ja Suomen asiat ovat perinteisesti kiinnostaneet etenkin Suomen naapurissa asuvia venäläisiä.

10

119

  Vastaukset

  Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
  5000
  • Anonyymi

   Venäläiset unohtavat, että Putin jätti Suomen Nato-jäsenhakemuksen.

   • Anonyymi

    Suomen Nato-jäsenyys tulee olemaan Putinin lobbaustoiminnan ansiota. Hänen ansiostaan kannatustiedustelut hyppäsivät parissa päivässä. Historiallinen saavutus.:D


   • Anonyymi
    Anonyymi kirjoitti:

    Suomen Nato-jäsenyys tulee olemaan Putinin lobbaustoiminnan ansiota. Hänen ansiostaan kannatustiedustelut hyppäsivät parissa päivässä. Historiallinen saavutus.:D

    Mitä sekoilet?

    Eihän Suomi ole nyt liittymässä mihinkään natoon jos nyt uskoo Suomen pressan tai pääministerin sanomisia.


   • Anonyymi
    Anonyymi kirjoitti:

    Mitä sekoilet?

    Eihän Suomi ole nyt liittymässä mihinkään natoon jos nyt uskoo Suomen pressan tai pääministerin sanomisia.

    Älä sitten usko! Kyllä Suomi ON MENOSSA! Ei asiaa liikaa etukäteen mainosteta!

    Ala vaan säästää junalippuun Allegroon! Venäjällä sinua ymmärretään!


  • Anonyymi

   Vaikka zaharova selväst täti-immeinen sitä selvästi kyrpi pakotelistalle joutuminen.

   • Anonyymi

    Vaikka Marija on jo täti-iässä, voisin sille kuitenkin järjestää jormaa.


  • Anonyymi

   Tiltun kirjoituksesta selviää vahvasti lisäsyy miksi Natoon pitää liittyä kiireen vilkkaa. Suomea ei uhkailla.

   Venäjä on valehdellut alusta lähtien Ukrainan kohdalla inttämällä ettei ole aikomusta hyökätä. Hyökkäsivät kuitenkin. Venäjän mefia valehtelee edelleen asiasta kansalaisilleen.

   Suomi eikä yksikään muu maa voi enää luottaa venäjän sanomisiin, ei yksikään.

   Todennäköisesti venäjä on valehdellut Suomelle jatkuvasti kuten Ukrainastakin. Hyvistä väleistä huolimatta voimme odottaa yllätyshyökkäystä venäjän suunnalta. Venäjä on petturikansaa.

  • Anonyymi

   Juu, heti alkoi venäjän uhkailu.

   Sikavaltio joka puhuu ja tekee toista.

  • Anonyymi

   Milloin venäläinen ei olisi valehdellut?

  • Anonyymi

   Sitä taktista valehtelua?

  Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

  Luetuimmat keskustelut

  1. Onko sinulla nainen sen miehen kanssa ihan älytön juttu?

   Vai mitä se tämä kaikki teidän pelinne täällä oikein on? Jospa se on vain sellaista kevyttä ja ohimenevää ihastumista..? Taitaa olla. Niin minä nyt vä
   Ikävä
   137
   2477
  2. Oho! Susanna Laine Puoli seiskassa: "Kuinka outoo..." - Anniina Valtoselta suloinen viesti

   Herttaista meininkiä Susanna ja Anniina! Kunnon naisenergiaa ja toisen tsemppaamista! Susanna Laine on juontaja ja näyttelijä, joka juonsi Puoli seit
   Kotimaiset julkkisjuorut
   15
   2426
  3. Uskallatko laittaa tuntomerkkejä

   Samaan kommenttiin sekä itsestäsi, että kaivatustasi?
   Ikävä
   82
   1394
  4. Lopullinen varmistus. Suomi ja Ruotsi eivät liity Natoon

   Suomen ja Ruotsin liittyminen Natoon on estetty Erdoganin toimesta: https://www.is.fi/politiikka/art-2000008826412.html Tämä on pieni askel Erdogani
   Maailman menoa
   463
   1339
  5. Taidat mies olla sellainen

   että minne menetkin,saat naiset ihastumaan itseesi.....vähän luulen,että useampi nainen on jäänyt kiinni sinuun....olet lempeä ja itsevarma,hymyilet j
   Ikävä
   55
   1041
  6. Karmeita juttuja tapahtuu

   Pyöräilijä kuoli törmättyään betoni­porsaaseen alikulku­tunnelissa Kankaanpäässä – Tunneli oli pimeä, koska edellis­yönä oli alkanut ”kesä­sammutus”.
   Kankaanpää
   38
   1016
  7. Rantis vähän pyöristynyt?

   Nikosta nyt tänään julkaistut kuvat näyttävät hänen olevan varsin hyvävointisen näköinen. Syyttäjähän ei vaadi hänelle lisää vankeutta tästä toisen s
   Kotimaiset julkkisjuorut
   74
   941
  8. 188 - 8 oli Natoäänestyksen tulos eduskunnassa

   Nytkö sitten pulinat pois, kun on kansan(edustajat) puhuneet. Poissa oli 3 kansanedustajaa.
   Maailman menoa
   424
   895
  9. Miksi syntymättömien lasten oikeutta elämään puolustavat saamme kurat niskaamme?

   😏 Eikö yhteiskunnan tule puolustaa sen heikoimpia ja seuraavaa sukupolvea joka tilanteessa?
   Luterilaisuus
   491
   881
  10. Älä luovuta vielä

   jos vaan tykkäät. Otan yhteyttä jossain vaiheessa (mieheen), jos tää ei muuten onnistu.
   Ikävä
   51
   748
  Aihe