Terapeutin vaitiolovelvollisuuden raja

Anonyymi

Jos tuntisin tarvetta aloittaa terapeutille avautumisen, missä menee terapeutin vaitiolovelvollisuuden raja? Jos vaikka elämä on jossain vaiheessa lipsahtanut "harmaalle" alueelle. Voinko luottaa siihen, että terapeutti ei lähde tekemään viranomaisilmoituksia tai muuta minua mahdollisesti vahingoittavaa. Voinko olla täysin varma, että keskustelut ovat täysin luottamuksellisia.

8

631

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Anonyymi

      Et todellakaan voi mennä tunnustamaan sellaisia rikoksiasi terapeuteille etkä lääkäreille joista et ole saanut lain määrittämää rangaistusta. Tunnustamalla teet heistä kanssarikollisia. Pakkohan niiden on ilmoittaa niistä poliisille.

      Jos kyseessä on joku pikkurikos, tyyliin näpistit kaupasta lenkkimakkaran tai pössyttelit joskus 5-10 vuotta sitten, ja sen jälkeen olet ollut täysin nuhteeton, niin ei se niin vakavaa ole, varmaan rikoksena vanhentunut.
      Jos kyseessä on väkivaltarikokset/ olet satuttanut ihmisiä, et sinä anteeksiantoa saa terapeutilta. Ainakin niistä ne joutuu ilmoittamaan virkavallalle aivan varmasti.

      Jos sulla omatunto vaivaa, poliisilaitos on oikea paikka sen puhdistamiseksi. Siellä sinä voit avautua lain vastaisista teoistasi sydämesi kyllyydestä ja anoa mahdollisimman pientä tuomiota tai synninpäästöä jos rikoksesi ovat jo vanhentuneet.

      • Anonyymi

        Höpöhöpö. Tottakai vaitiolovelvollisuus koskee tällaisessa tapauksessa. Ainoa syy, miksi vaitolovelvollisuuden voi rikkoa on jos ilmaiset vakaan aikomuksesi vahingoittaa muita tai itseäsi. Karkkivarkaudet tai vaikka pankkiryöstöt voi kertoa eikä niistä sovi terapeutin tai muunkaan terveydenhuollon ammattilaisen hiiskua.


    • Anonyymi

      https://yle.fi/uutiset/3-11750061

      Uskalletaanko terapeutille kertoa jatkossa kaikesta? Kokenut psykoterapeutti pelkää että ei, koska pian käynnin tiedot näkyvät Omakannassa

    • Anonyymi

      Psykoterapeutti joutuu lain mukaan tekemään kirjauksia joka käynniltä siitä mitä puhutaan. Lisäksi kahden kuukauden välein laajempi yhteenveto hoidon etenemisestä. Etenkin väkivaltaisuutta, itsemurhavaaraa tai päihteidenkäyttöä on kirjattava tarkasti. Nämä ovat Valviran ohjeet.

      Kirjaukset tehtiin ennen paperille. Yksityisterapeutit tekivät merkintänsä ns. ruutuvihkoon, jota he säilyttivät työhuoneessaan lukitussa kaapissa. Julkisella sektorilla paperisia potilaskertomuksia säilytettiin ensin osastolla ja hoidon päätyttyä sairaalan tms. hoitolaitoksen arkistossa. Kun terapeutti jäi eläkkeelle, paperit siirrettiin kaupungin arkistoon.

      Nykyään on sähköinen kirjaaminen ja Kanta, ja Kelan sähköinen arkisto jonne eläköityneiden terapeuttien kirjaukset siirtyvät. Terapiakirjaukset luokitellaan potilaskirjauksiksi siinä missä somaattisia sairauksia koskevat lääkärien merkinnätkin, ja niitä säilytetään 12 vuotta potilaan kuoleman jälkeen.

      Julkisella sektorilla kaikki terapiakirjaukset tehdään Kantaan. Yksityisellä on vaihtelevia käytäntöjä, mutta jossain vaiheessa kaikkien terapeuttien täytyy ruveta tekemään kirjaukset Kantaan. Toistaiseksi on vielä ruutuvihkomahdollisuus tai näiden välimuoto, lääkäriaseman tai terapeuttikollektiivin yhteinen sähköinen järjestelmä, joka ei ole Kannassa. - En ole ihan varma, onko säädökset jo muuttuneet niin että kaikki yksityisterapeutitkin joutuvat kirjaamaan suoraan Kantaan.

      Kannan kirjaukset ovat luettavissa pääsääntöisesti kaikille saman terveydenhuollon yksikön työntekijöille, joilla on jonkintyyppinen hoitosuhde potilaaseen. Hoitosuhteen määritelmä on laaja, mm. toimistohenkilökunta ja kaikki hoitajat, fyssarit, hammaslääkärit jne.

      Terapiakirjaukset eivät ole mitenkään erityisesti suojattuja tai salattuja. Niitä pääsee lukemaan kuka tahansa hoitava henkilö jos katsoo, että se on hyödyksi hoitotyössä. "Kokonaisvaltainen hoito" on riittävä peruste. Et siis voi valittaa ylilääkärille, Aviin tms. jos katsot, että oli väärin, että fysioterapeutti luki mitä olet kertonut lapsuudentraumoistasi terveysaseman psykologille, tai kun yleislääkäri kävi läpi mitä psykiatri oli kirjannut masennuksesi syistä.

      Terveydenhuollon toimintayksikkö tarkoittaa Kannassa julkisella sektorilla yleensä koko sairaanhoitopiiriä kaikkine toimipisteineen. Yksityisellä terveydenhuollon toimintayksikkö on koko lääkäriasema. Siis jos käyt julkisella sektorilla terapiassa, merkinnät ovat luettavissa aina kun menet mille tahansa käynnille kyseisen sh-piirin jossain toimipaikassa.

      Omakanta on Kannan se osa, joka näkyy potilaalle itselleen. Sen, minkä näet Omakannassa, näkevät myös kaikki sinua hoitavat, ja he näkevät Kannasta lisäksi kirjauksia, joita potilas ei näe Omakannassa. Terapiakirjaukset yleensä näkyvät Omakannassa.

      Omakannassa potilas voi tehdä jonkin verran kieltoja sen mukaan mitä haluaa minnekin näkyvän. Julkisella sektorilla ei kuitenkaan voi kieltää käytännössä yhtään mitään sen sh-piirin sisällä, jossa kirjaus on tehty. Ei voi esim. kieltää terapiakäynnin tai vaikka psykiatrisen sairaalajakson tietoja näkymästä muualle.
      Mitään kovin luottamuksellista ei siis kannata puhua julkisen sektorin käynneillä.

      Yksityisellä sektorilla Omakanta sallii enemmän kieltomahdollisuuksia. Voi ruksata piiloon yksittäisiä käyntejä tai esimerkiksi kokonaisen lääkäriaseman, jolloin terapiakäynnit vaikkapa Mehiläisessä eivät näy Mehiläisen ulkopuolelle. Yksityiset lääkäriasemat tarjoavat yleensä lisäksi omana palvelunaan mahdollisuutta kieltää käynnin näkyminen lääkäriaseman sisällä, niin että tekstit näkee ainoastaan se hoitohenkilö joka ne on kirjoittanut.

      Mitä tulee kysymykseen, onko terapeutilla velvollisuus kertoa ulkopuolisille jostain rikoksen nimikkeet täyttävästä teosta, niin muistaakseni siinä oli niin että jos rikoksesta saa riittävän suuruisen rangaistuksen niin työntekijän on kerrottava siitä poliisille. En muista tarkkaan mutta se taisi olla kaksi vuotta vankeutta.
      Ihan pikkurikoksista terapeutin ei siis ole pakko kertoa.
      Lapsia koskevat asiat ovat oma lukunsa. Terveydenhuollon työntekijöillä on velvollisuus ottaa yhteyttä lastensuojeluun jos epäilevät lapsen olevan vaarassa. Esim. jos lasta pahoinpidellään tai käytetään seksuaalisesti hyväksi.

      Terapiassa ei siis nykyään käytännössä ole vaitiolovelvollisuutta - kaikki mitä sanot voidaan periaatteessa kirjata sellaisenaan Kantaan, ja kirjauksia tulevat lukemaan monet ihmiset, joita et ehkä edes tunne, ja ne säilytetään 12 vuotta kuolemasi jälkeen.

      Tietenkään hoitava henkilö ei saa kertoa potilaansa asioista ulkopuolisille, esim. perheenjäsenilleen tai kavereilleen. Terveydenhuoltojärjestelmän sisällä ei terapeutti kuitenkaan ole mitenkään vaitiolovelvollinen. Hän voi hölöttää asiakkaansa asioista melko vapaasti kollegoilleen. Joko Kantaan kirjaamalla tai suullisesti, konsultoidessaan.

      • Anonyymi

        Kantaan kirjataan vain hoidon kannalta merkitykselliset esiin tulleet asiat.

        On lukuisia selvityksiä joista on käynyt ilmi kirjaamisen puutteet ja jopa potilaan oikeusturvan vaarantaminen. Myös kirjaamiskäytäntöjen sekavuus on noussut usein esille.
        Ilmoitettavista tulee mieleen esimerkiksi terapeutin epäilys alaikäisen seksuaalisesta hyväksikäytöstä tai raiskauksesta. Myös muita esiin tulleita rikoksia saa ilmoittaa .

        Valitettavasti esim . nämä alaikäisiin kohdistuneet seksuaalirikokset eivät ole menneet ilmoituksiin saati RAP kansioihin . Ymmärtänette mitä se tarkoittaa oikeusturvan ja mahdollisten oikeudenkäyntien lopputuloksen kannalta. Puhumattakaan nuoren mahdollisuudesta eheytyä.


    • Anonyymi

      Itse en menisi koskaan terapeutille, joka noudattaa nykyisiä kirjaamissäännöksiä. Minulla on terapia kesken, terapeuttini on yksityissektorilla, hän on iäkäs ja kokenut ja on ilmoittanut ettei anna ruutuvihkoaan kenellekään ulkopuoliselle, ei Kantaan, ei Kelalle, ei minnekään, eikä edes eläkkeelle jäädessään. Sanktioiden uhallakin.
      Jos terapiani olisi Kela-korvattua, voisi olla vaikeampi toteuttaa tätä lupausta. Silloin sopisimme keskenämme kirjauksista, ja pitäisin huolen, ettei yksityisasioistani tihku mitään olennaista terveydenhuoltojärjestelmään.

    • Anonyymi

      Jos on tarvetta keskustella luottamuksellisesti, papit lienevät ainoita joilla on vaitiolovelvollisuus.

      https://fi.wikipedia.org/wiki/Rippisalaisuus

      Rippisalaisuus tarkoittaa papin velvollisuutta pitää salassa kaikki ripissä tai muussa sielunhoidossa kuulemansa.[1]

      Suomessa evankelis-luterilaisen ja ortodoksisen kirkon papeilla on ripistä ja sielunhoidollisesta keskustelusta kirkkolaissa säädetty ehdoton vaitiolovelvollisuus sekä kirkon että valtion silmissä. Pappi ei saa ilmaista ripissä tai sielunhoidossa ilmaistua asiaa tai henkilöä. Rippisalaisuutta ei saa paljastaa edes ripittäytyvän suostumuksella. Jos ripittäytyjä antaa tiedon rikoksesta, joka on tekeillä, papin tulee ilmoittaa viranomaisille asiasta niin, ettei ripittäytyjän henkilöllisyys paljastu.[2][3] Ehdoton rippisalaisuus, jota tuomioistuin ei voi määrätä murrettavaksi, on vain papeilla. Se ei ulotu muihin kirkon työntekijöihin, eikä myöskään maallikoihin.[4]

      • Anonyymi

        Papeilla on ankara vaitiolovelvollisuus, mutta he rikkovat sitä iloisesti mennen tullen. Kerro papille ja pian kaikki tietävät.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Mietitikö nainen koskaan

      Miksi me ollaan päädytty tähän pisteeseen. Lähestmistapaa ei ole. Tarvitaanko me oikeasti enää tätä.
      Ikävä
      121
      1748
    2. Olisi hauska tietää

      Koska huomasit pitäväsi minusta? Itse taisin ihastua sinuun heti silloin kun tavattiin ensimmäistä kertaa. Miehelle, jon
      Ikävä
      62
      1103
    3. Marin on ehkä maailman kaunein "Nelikymppinen"

      Marinin julkaisu on saanut yli 68 500 tykkäystä. Postauksen kommenttikentässä ylistetään paljon Marinin kauneutta, jota
      Maailman menoa
      145
      1089
    4. En kelpaa sinulle

      Varattuna - olen sinulle ongelma. Eroaminen vuoksesi voi olla turhaa, sillä me ei puhuta, kun olen varattu ja kumpikin v
      Ikävä
      76
      910
    5. Apua. Onks mä jotenki erikoinen ?

      Oon ihastunu paljon vanhempaan mieheen.
      Ikävä
      97
      905
    6. Vernu Vasunta

      On mahotonta miten marjanpoimijoita on kohdeltu! Eikö paremmalla kohtelulla olisi saanut paremman tuloksen?
      Suomussalmi
      23
      881
    7. Minun on vaan päästettävä irti

      Toiveesta. Satutan vain itseäni😥😔. Toivon sinulle pelkkää hyvää, eläthän elämäsi parasta aikaa, mutta en halua enää k
      Ikävä
      37
      850
    8. Kertoisit jo

      Rakastatko minua vai olenko käsittänyt väärin onko tämä vaan ystävyyttä tai kaveruutta? En haluaisi enää nolata itseäni
      Ikävä
      42
      769
    9. Taidat vanhempi nainen

      Haluta sen tien itsellesi. juokse vaan karkuun ! Pahentaa vaan asiaa.Pitäs toimia ihan toisin päin
      Ikävä
      61
      764
    10. En koskaan saanut asiattomia kuvia!

      Silloin kun olin vielä nuori, kukaan mies ei koskaan lähettänyt minulle asiattomia kuvia itsestään. Jos tiedätte mitä ta
      Sinkut
      156
      721
    Aihe