Ylen Soiva arkisto

Anonyymi

Ärsyttää kun Yle ei ole soivassa arkistossa toteuttanut oikeastaan ainuttakaan toivettani vaikka olen esittänyt niitä useampiakin jos mukaan ei lasketa unohdettujen suomalaissäveltäjien teoksia koskevaa toivettani joka on tavallaan toteutunut Fougstedtin pettymykseksi osoittautuneessa dodekafonisessa orkesteriteoksessa Angoscia ja Pylkkäsen hieman paremmassa Opri ja Oleksi evakko-oopperassa mutta areenassa soi onneksi vielä Tuukkasen lumoava Meri sinfonia joka on suomen lahja maailman säveltaiteelle, Melartinia, Leiviskää, Saikkolaa, Aaltosta, Fordellia ja A karjalaista unohtamatta.

Soivan arkiston esittelypuheessa sanotaan että Yle tuo musiikkiaarteensa kaikkien ulottuville. Tarkoittaakohan se minuakin?

Saankohan minäkin kuulla vielä jotakin vaikuttavaa ja kaunista suomalaista musiikkia Yle areenasta jää nähtäväksi. Eräs toivomukseni on Tuukkasen pitkällisen kypsyttelyn tuloksena syntynyt epäilemättä hieno ja pakahduttava 6. sinfonia Jussi Jalaksen johtamana tulkintana josta Ylellä on olemassa v. 1979 tehty kantanauhatallenne mutta voihan olla ettei Ylellä ole siihen lähetysoikeuksia, mene ja tiedä. Täytyykin muuten toivoa sitä nyt saman tien soivassa arkistossa jos vaikka tällä kertaa tärppäisi. Tuukkaselle on fantastinen romantiikan taju ja hän on Meri sinfoniassaan ilmiselvästi inspiroitunut myös impressionismista joka leimaa koko ensimmäistä osaa.

Muuan harras toiveeni on myös saada kuulla Ahti Eino Karjalaisen vaikuttavan omaperäinen Sääski sinfonia jonka LP minulla tosin on itsellänikin mutta koska en ole saanut vielä levysoitintani toimintakuntoon toivoisin että Yle jonka levystöstä tuo LP löytyy soittasi sen areenassa.

En tiedä onko toiveideni toteuttamisen esteenä se että toiveeni ovat niin suuria rariteetteja, harvinaisuuksia että niiden toteuttaminen on mahdotonta sillä ko. säveltäjät eivät ole harvinaisuuksia muuten kuin sinfoniaorkestereiden repertoaarissa sillä ne kuuluvat suomalaisen musiikin kaanoniin ja ovat mainittu suomalaisia säveltäjiä esittelevissä alan hakuteoksissa ja musiikkitietosanakirjoissa ja kuuluvat Suomalaisia säveltäjiä kirjan takakannen tekstin mukaan suomen musiikin tärkeimpiin säveltäjiin vaikka ovatkin törkeällä tavalla laiminlyötyjä konserttien ohjelmistossa ja syynä radiossa esittämättömyyteen voi olla myös se että heidän teoksistaan on olemassa kovin vähän nauhoituksia joista kaikkiin Ylellä ei välttämättä ole edes lähetysoikeuksia nauhaoikeuksien lisäksi.

Minun mielestäni saa esittää muidenkin säveltäjien musiikkia kuin vain siltä kaikkein suosituimmalta säveltäjältä sillä minusta kansallissäveltäjämme suosio perustuu väärille premisseille. Pelkkä suuri suosio ei tee kenestäkään oman maansa suurinta säveltäjää jos hänen musiikistaan puuttuu emotionaalinen voima ja syvyys mitä voidaan pitää säveltäjän ratkaisevana heikkoutena.

Saanen tiedustella onko teidän muiden toiveitanne toteutettu soivassa arkistossa vai oletteko ylimalkaan toivoneet mitään musiikkia?

7

566

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Anonyymi

      Aikoinaan Yle radio 1:ssä kuultiin myös teoksia ja sinfonioita kuten Saikkolan Joukahaisen kosto, jota A Merikanto kutsui päiväkirjassaan ilkeästi epigoniaksi ja A Merikannon lapselliseksi kutsuma Lauri Ikosen sinfonia numero 4 Concentrata joinekin yhtymäkohtine Beethovenin musiikkiin joita ei enää radiossa tai Yle areenassa kuulla. Merikanto vain erehtyi hajamielisyyttään luulemaan teosta sinfonia Concertanteksi. Mistäköhän tämä mahtaa johtua? Onko syynä mahdollisesti se että ko. säveltäjien poismentyä velvoite esittää heidän musiikkiaan on myös kadonnut vai onko Ylessä musiikillisten ideaalien ja muoti-ilmiöiden muutoksen myötä puhaltamassa uudet modenismia suosivat tuulet kun kaikki vanha ja perinteinen on lopullisesti unohdettu ja kuopattu lukuun ottamatta Riston valintaa jossa yhäti soi iänikuinen renessanssimusiikki.

      Minun mielestäni on lupa esittää muidenkin säveltäjien musiikkia kuin vain sen kaikkein suosituimman säveltäjän sillä minusta kansallissäveltäjämme suuruus säveltäjänä perustuu väärille premisseille. Pelkkä suuri suosio ei tee kenestäkään oman maansa suurinta säveltäjää jos hänen musiikistaan puuttuu emotionaalinen voima ja syvyys joka on ratkaiseva heikkous musiikissa ja siksi hänen monopoliasemansa suomen säveltaiteessa on täysin perustelematon mutta kuten sanottu, errare humanum est, erehtyminen on inhimillistä kuten kaikki muukin ihmisen toiminta. Maailma ei ole täydellinen vaan Sibeliuksen varjo on vain yksi epäkohta muiden joukossa. On täysin absurdia että musiikissa yhden periaate on nostettu normiksi jos siltä yhdeltä puuttuu syvyysperspektiivi tykkänään jota niiden muiden hänen varjoonsa jääneiden unohdettujen säveltäjien musiikissa on. Se olisi vähän sama kuin jos Rossinia suosittaisiin ja arvostettaisiin Mozartia enemmän vaikka tämä on äärettömästi pinnallisempi säveltäjä.

    • Anonyymi

      On täysin käsittämätöntä että Ylen soivassa arkistossa ei esitetä kunniakkaaseen sinfoniatraditioomme sisältyviä sinfonioita joista Ylellä on monista omaa tuotantoa edustavia kantanauhatallenteita mutta joita en ole koskaan kuullut soitettavan Yle radio 1:ssä tai areenassa kuten esim. Pesosen pohjoismaisilla musiikkipäivillä erinomaisen vastaanoton saanut Pesosen fuugatekniikalla sävelletty raskaan eleginen 1. sinfonia, liungon Kavaljeerisinfonia vaskien nopeine marssirytmeineen ja puhallinten burleskissa polyfoniassa, sAikkolan Sävelteos niminen 5. sinfonia, Fougstedtin jälkiwagnerilainen ja uusromanttinen 2. sinfonia, Ikosen sinfonia concentrata, Fordellin 35. sinfonia, Tuukkasen 6. sinfonia, Pesolan bruckneriaaninen 3. sinfonia ja Leiviskän 2. sinfonia joka esitettiin taannoin Yle areenassa mutta jonka ikävä kyllä tuolloin missasin.

    • Anonyymi

      Luulen , että jos olet esittänyt toiveesi yhtä luontaantyöntävästi kuin näissä teksteissäsi niin en ihmettele yhtään ettei ole toiveitasi toteutettu

      • Anonyymi

        En suinkaan vaan olen pyrkinyt tekemään sen aina hyvin kohteliaasti ja kunnioittavasti.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        En suinkaan vaan olen pyrkinyt tekemään sen aina hyvin kohteliaasti ja kunnioittavasti.

        Kuuntelisin kyllä hyvin ahkerastikin musiikkia jos sellaista suomalaista historiallista taidemusiikkia johon olen erikoistunut olisi levytetty enemmän mutta kun sen tarjonta on niin vähäistä niin ei kovin paljon ole tullut vastaan vaikka tuubissa tai Spotifyssakaan ei suinkaan ole kaikkia olemassa olevia suomalaista klassista musiikkia käsittäviä levytyksiä kuunneltavissa joita on tehty mutta on silti kiistatonta että monissa muissa maissa panostetaan suomea enemmän taidemusiikkiin ja levytetään paljon uutterammin ja ahkerammin monien kaanoniin tai ydinrepertoaariinkin kuulumattomien säveltäjien sinfonioita mitä suomessa ei tehdä ilmeisesti rahoituksen puutteesta johtuen eikä korvaamattoman arvokasta ja ansiokasta kulttuuriomaisuutta ja musiikkiperintöä saada meillä taltioiduksi kaupallisille äänitteille sitä tahtia kuten vaikka ruotsissa jossa levytystoiminta on paljon vilkkaampaa, aktiivisempaa ja ahkerampaa kuin meillä suomessa vaikka myös Yle voisi lisätä soivaan arkistoon vielä enemmän suomalaista orkesterimusiikkia ja sinfonioita vähemmän tunnetuilta ja unohdetuilta säveltäjiltä vaikka vastikään tuo Tuukkasen Meri sinfonia areenassa soikin kuten myös säveltäjän 5. sinfonia vaikka se on vain pieni osa suomen musiikinhistoriasta joka käsittää useiden eri aikakausien säveltaiteen tuotteita vaikkakaan ei ulotu klassismia kauemmaksi menneisyyteen kuten vaikka ruotsissa mutta silti 1940-1980 välisenä aikana kokonainen säveltäjäsukupolvi kymmenine sinfonioineen on vaipunut unohduksiin eikä heidän teoksensa soi radiossa tai areenassa juuri lainkaan ylen laajasta kantanauhatallenne aarteistosta huolimatta .


      • Anonyymi

        Ylen toiminnasta vielä sen verran että kuvittelin hyvässä uskossa sen epäkaupallisena toimijana yleissivistävässä funktiossaan tuovan esille tällaista korkeatasoista mutta unohdettua suomalaista sinfoniakirjallisuutta jota sillä on omasta takaa omana tuotantona hallussaan kantanauhatallenteina pilvin pimein jos ei muuten niin vastereaktiona muiden pohjoismaiden ja mm. ruotsalaisen, englantilaisen ja ranskalaisen sekä saksalaisen levytetyn taidemusiikin sinfonioiden ylivallalle tai niin minä ainakin tekisin jos päättäisin ylen ohjelmapolitiikasta ja on yle tällaista musiikkiohjelmaa Yle radio yhdessä joskus lähettänytkin jossa on esitelty suomalaisia vähän tunnettuja säveltäjiä ja heidän sinfonioitaan jotka ovat meidän musiikki-ja kulttuuriperintöämme mutta ei ilmeisesti enää lähetetä ja tämä näkyy Yle klassisen ja soivan areenan kapeassa suomalaisen musiikin tarjonnassakin sikäli kun suomalaista musiikkia ylipäänsä lainkaan esitetään ja monet yhteiskunnan verorahoilla tuotetut kantanauhatallenteet jäävät jonnekin levystöön lojumaan kun niitä ei soiteta koskaan koskien mm. monien vähälle huomiolle jääneiden suomalaissäveltäjien sinfonioita kuten esim. Tuukkasen 6. sinfonia, Fougstedtin 2. sinfonia, Ringbomin sinfoniat, Fordellin 35. sinfonia, Tolosen sinfonia, Rannan 2. sinfonia, Saikkolan 5. sinfonia, Lingon sinfonia jne.


    • Anonyymi

      Ärsyttää kun ylen soivassa arkistossa soi kaikenlainen turhanpäiväinen ja naiivi krääsä ja tilpehööri kuten kieltolakilaulut, entisten lasten laulut, jazz ynnä kasapäin eri tulkintoja kansallissäveltäjän viulukonsertosta mutta ei esim. toteutunutta toiveittani Tuukkasen 6. sinfoniasta joka lienee suomalaisen sinfoniakirjallisuuden eräitä huippuja vaikken teosta tunnekaan sen vertaa että siitä jotain faktaa pystyisin sanomaan muuta kuin että sen säveltäminen vei Tuukkaselta ennen näkemättömän pitkän ajan.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Mitä ihmettä

      Kaipaat hänessä
      Ikävä
      103
      1585
    2. Välillä käy mielessä

      olisiko sittenkin ollut parempi, että emme koskaan olisi edes tavanneet. Olisi säästynyt monilta kyyneleiltä.
      Ikävä
      78
      1234
    3. Mitä oikein

      Näet minussa? Kerro.
      Ikävä
      88
      1147
    4. Lopeta tuo mun kiusaaminen

      Ihan oikeasti. Lopeta tuo ja jätä mut rauhaan.
      Ikävä
      139
      1076
    5. Mika Muranen juttu tänään

      Jäi puuttumaan tarkennus syystä teolle. Useat naapurit olivat tehneet rikosilmoituksia tästä kaverista. Kaikki oli Muras
      Sananvapaus
      1
      1047
    6. Uskoontulo julistetun evankeliumin kautta

      Ja kun oli paljon väitelty, nousi Pietari ja sanoi heille: "Miehet, veljet, te tiedätte, että Jumala jo kauan aikaa sitt
      Raamattu
      582
      1015
    7. Kotipissa loppuu

      Onneksi loppuu kotipizza, kivempi sotkamossa käydä pitzalla
      Kuhmo
      20
      930
    8. Hanna Kinnunen sai mieheltään tiukkaa noottia Tähdet, tähdet -kotikatsomosta: "Hän ei kestä, jos..."

      Hanna Kinnunen on mukana Tähdet, tähdet -kisassa. Ja upeasti Salkkarit-tähti ja radiojuontaja onkin vetänyt. Popedan Lih
      Tv-sarjat
      8
      912
    9. Oho! Farmi-tippuja Wallu Valpio ei säästele sanojaan Farmi-oloista "Se oli niin luotaantyöntävää..."

      Wallu oikein listaa epämiellyttävät asiat… Monessa realityssä ollut Wallu Valpio ei todellakaan säästele sanojaan tippum
      Tv-sarjat
      12
      796
    10. Helvetin hyvä, että "hullut" tappavat toisensa

      On tämä merkillistä, että yritetään pitää hengissä noita paskaperseitä, joilla ei ole muuta tarkoitusta, kuin olla riida
      Kokkola
      8
      710
    Aihe