Marttisen Vox Angelica

Anonyymi

Minulle oli aikoinaan melkoisen suuri yllätys kun kuulin Tauno Marttisen musiikille omistetulta levyltä Vox Angelica tämän 1958 yleisradion sävellyskilpailun voittaneen sanomattoman kauniin ja herkän, perinteiseen tyyliin sävelletyn kehtolaulun jossa mm. lauletaan aa tuutilulla, anna unijukan tulla jolloin tajusin tavallaan viiveellä että kaikesta vapaasti sovelletulla dodekafonialla ja sarjallisella tekniikalla sävelletyistä teoksista huolimatta Marttinen osasi kuin osasikin säveltää myös aidosti kaunista ja koskettavaa musiikkia joka saa kuulijan sydämen välittömästi liikuttumaan lähes kyyneliin saakka. On levyllä jota ei ikävä kyllä voi kuunnella musiikkipalvelimilta myös muita vaikuttavia kappaleita ja aarioita Marttisen oopperoista. Levyn päätöskappaleena soi v. 1976 sävelletty valoisa, sakraali ja ajattoman tunteinen Vox angelica niinikään hyvin perinteiseen tyyliin sopraanolle, uruille ja oboelle.

Marttisen mielikuvituksellisia pianokappaleita Naxos on levyttänyt tupla cd:llisen jota niinikään ei voi kuunnella musiikkipalvelimilta mutta minulla se on. Marttiselta on myös oma kustanteena julkaistu hänen jousikvartettojaan käsittävä levy jota en tullut hankkineeksi. Ikävä kyllä paria vähemmän kiinnostavaa sinfoniaa lukuunottamatta Marttisen sinfoniat ovat pääosin levyttämättä. Löysin myös mm. Melartinin laululevyn jota ei voi kuunnella musiikkipalvelimilta ja joka sisältää mm. Tili tili tengan löysin sekä Krohn levyn sinfonioineen ja meta4 kvartetin soittamat Melartinin kvartetot. Mutta tulikin mieleeni että minulla pitäisi olla Lingon Scarlatti sarja jossakin jota ei tuubista voi kuunnella. Tai Lingon laulut Airaksen tulkitsemana jossa on se komea Leijonalippu laulu. Sitten on se tupla cd jossa on Kyrön soittamana Melartinin preludit joita joskus Yle klassisella kuulee. Sitten Pitäis olla Maasalon oratorio jota ei tuubissa. Urkusonaatti siltä kyllä löytyy jossa eräs kriitikko muistaakseni kuuli paikon suomalaiskansallista haahuilua..

2

<50

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Anonyymi
      • Anonyymi

        Kuuntelen lähinnä oopperasäveltäjänä kunnostautuneen Tauno Pylkkäsen innoittunutta sävelrunoelmaa Kullervon sotaanlähtö joka kuultiin aikoinaan myös Avanti sodassa konsertissa ja jonka kriitikko kirjoitti touhuilevan persoonattomasti ( kyseistä levyä arvioineen kriitikon suhtauduttua siihen paljon myönteisemmin) mutta teos ansaitsee kuitenkin tulla kuulluksi vaikuttavuutensa ja moni-ilmeisyytensä vuoksi vaikkei ehkä olekaan säveltäjänsä kaikkein persoonallisimpia luomuksia ja todistaa ehkä jossain määrin Sibeliuksen vaikutuksesta ( hitaan keskitaitteen valtavan crescendon muistuttaessa etäisesti Sibeliuksen 2. sinfonian loppunousua ja jossa olemme kuulevinamme myös tuonelan joutsenen sävyjä ) vaikka onkin hyvin värikästä ja energistä musiikkia hevosen laukkaa muistuttavassa ratsastusrytmissään ja draivissaan sotaisine fanfaareineen ja patarummun päristyksineen ja joinekin mahtavine crescendoineen sillä oopperasäveltäjänä Pylkkänen taisi draamallisen intensiteetin kasvattamisen . https://youtu.be/nBw6L9ML4tg tuntuu että Pylkkäselle on suotu musiikkidramaatikon lahjojensa lisäksi täysiverisen orkesterisäveltäjän lahjat muodon vapaudessaan kuhan vain saisimme kuullaksemme myös hänen muodoltaan kiinteämmät ja lujemmat orkesteriteokset kuten sinfonietan, palkitun sellokonserton ja sinfonian.

        Erkki Länsiö tulenkantaja aatteen innostamana kritisoi Pylkkäsen impressionistista sävelrunoa Ultima Thulea vuosisadan vaihteen takapajuisesta impressionismista kokosävelaskeleineen, yläsävelsarjoineen ja puhallinsooloineen käyttäen siitä ivallista muunnosta ultima tulee, niin että säveltäjä itse loukkaantui perin juurin ja kirjoitti pitkän puolustuspuheen lehteen.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita

      Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita – neljä Jyväskylän Outlaws MC:n jäsentä vangittu: "Määrät p
      Jyväskylä
      56
      1846
    2. Persut petti kannattajansa, totaalisesti !

      Peraujen fundamentalisteille, vaihtkaa saittia. Muille, näin sen näimme. On helppo luvata kehareille, eikä ne ymmärrä,
      Maailman menoa
      48
      1628
    3. Ei luottoa lakko maahan

      Patria menetti sovitun ksupan.
      Suomen Keskusta
      52
      1564
    4. Nähtäiskö ylihuomenna taas siellä missä viimeksikin?

      Otetaan ruokaöljyä, banaaneita ja tuorekurkkuja sinne messiin. Tehdään taas sitä meidän salakivaa.
      Ikävä
      5
      1507
    5. Sinäkö se olit...

      Vai olitko? Jostain kumman syystä katse venyi.. Ajelin sitten miten sattuu ja sanoin ääneen siinä se nyt meni😅😅... Lis
      Ikävä
      6
      1495
    6. Housuvaippojen käyttö Suomi vs Ulkomaat

      Suomessa housuvaippoja aletaan käyttämään vauvoilla heti, kun ne alkavat ryömiä. Tuntuu, että ulkomailla housuvaippoihin
      Vaipat
      6
      1405
    7. Hyvää yötä ja kauniita unia!

      Täytyy alkaa taas nukkumaan, että jaksaa taas tämän päivän haasteet. Aikainen tipu madon löytää, vai miten se ärsyttävä
      Tunteet
      8
      1306
    8. Lepakot ja lepakkopönttö

      Ajattelin tehdä lepakkopöntön. Tietääkö joku ovatko lepakot talvella lepakkopöntössä ´vai jossain muualla nukkumassa ta
      12
      1281
    9. Revi siitä ja revi siitä

      Enkä revi, ei kiinnosta hevon vittua teidän asiat ja elämä. Revi itte vaan sitä emborullaas istuessas Aamupaskalla
      Varkaus
      4
      1163
    10. Kello on puoliyö - aika lopettaa netin käyttö tältä päivältä

      Kello on 12, on aika laittaa luurit pöydälle ja sallia yörauha kaupungin asukkaille ja työntekijöille. It is past midni
      Hämeenlinna
      4
      1128
    Aihe