Venäjään liittymätöntä Nato-kritiikkiä

Anonyymi

Nato-keskustelussamme on paljon dominoinut kytkös Venäjään: mikä olisi Venäjälle mielestämme parasta? Jospa hetkeksi laittaisimme syrjään Venäjä-näkökulman ja miettisimme Naton Suomelle aiheuttamia muutoksia. Mainittakoon aluksi, että olen kritiikistä huolimatta nykyään Nato-jäsenyydenpuolella.

Suurlähettiläs Antti Sierlan selonteko 2007 Nato-jäsenyyden vaikutuksista on tässä pohjana:

https://www.eduskunta.fi/FI/vaski/Kirjelma/Documents/utp_20+2007.pdf

Mistä saamme aikaiseksi Nato-jäsenyyden edellyttämät suomalaiset valmiusjoukot - päälle tuhat sotilasta - kun tällä hetkellä edes YK:n rauhaturvatehtävissä toimivista suomalaisista ei kerry niin suurta määrää?

Varusmiehiä ei lähetettäisi sotatoimialueille ulkomaille, se vaikuttaisi olevan selvää. Sen sijaan kansainvälisiin harjoituksiin ulkomailla ilmeisesti säännönmukaisesti lähetettäisiin: näin on jo tehty Baltian maihin ja Norjaan. Ovatko kyseessä vapaaehtoiset vaiko "vapaaehtoiset" varusmiehet ja saako rivivarusmies kieltäytyä ulkomaanharjoituksesta?

Suomalaiset upseerit ja reserviupseeriliitto kannattavat Nato-jäsenyyttä. Luvassa on erinäisiä kovapalkkaisua virkoja Naton puitteissa ja todennäköisiä palkankorotuksia upseeristolle Suomen armeijankin piirissä. Mitä on tarjolla tavalliselle rivivarusmiehelle ja reserviläiselle? Tupakka-askin palkallako ajateltiin mentävän, kuten tähän asti yleisen asevelvollisuuden vallitessa?

3

<50

  Vastaukset

  Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
  5000
  • Anonyymi

   Antti Sierlan raportista (2007):

   Karkkia erikoisupseeristolle:

   5.1 Vaikutukset Suomen oman alueen puolustukseen
   "Jäsenenä Suomi sijoittaisi omalla kustannuksellaan Naton sotilasrakenteisiin arviolta 100 - 150 henkilöä, lähinnä esiupseereita. Nämä voimavarat eivät olisi samanaikaisesti käytettävissä kotimaan tehtävissä, vaan niiden vaikutus heijastuisi puolustukseemme Naton kautta."

   Ulkomaanoperaatioiden henkilötarpeet:

   5.3 Vaikutukset Suomen sotilaallisen osallistumisen määrälliseen tasoon ja
   joukkoihin
   "Maavoimien osalta Suomen tulisi pyrkiä saavuttamaan Naton joukoille asetetut käytettävyystavoitteet, tosin niitä eivät kaikki nykyisetkään jäsenmaat saavuta täysin. Tavoitteet pohjautuvat kriisinhallintaoperaatioiden asettamiin haasteisiin. Maavoimien rauhanajan vahvuudesta 40 prosenttia pitäisi olla sellaisia joukkoja, jotka voidaan tarvittaessa perustamisensa jälkeen ryhmittää oman valtion ulkopuolelle."

   "Suuntaa antavasti voidaan arvioida, että Naton laskentaperusteiden mukaan Suomen ulkomaanoperaatioihin osallistumaan kykenevien maavoimien joukkojen tavoiteltu 40 prosentin määrä olisi noin 6 000 sotilasta ja ulkomailla kriisinhallintaoperaatioissa ylläpidettävien joukkojen määrä noin 1 200 sotilasta."

   Vaikutus asevelvollisuuteen:

   5.4 Asevelvollisuusjärjestelmä ja päätöksenteko
   "Suomessa keskustellaan paljon siitä, voisiko maamme säilyttää asevelvollisuuteen ja koko maan puolustamiseen perustuvan järjestelmänsä myös Naton jäsenenä. Suuntaus on Euroopassa viime aikoina
   ollut kohti ammattiarmeijoita. Yhdeksällä Nato-maalla on edelleen asevelvollisuusjärjestelmä, eikä Nato edellytä siitä luopumista. Näistä maista Turkilla ja Kreikalla on laajuudeltaan Suomeen verrattava järjestelmä. Norjassa asevelvollisuutta suorittaa noin 38 prosenttia ikäluokan miehistä. Tanskalla, Saksalla ja Virolla asevelvollisuuden suorittavien osus on 10 - 20 prosenttia ikäluokasta. Liettua, Puola ja Bulgaria ovat tehneet päätöksen luopua asevelvollisuudesta. "

   • Anonyymi

    Suomalaisia 1200 henkilöä "pitkäaikaisiin ulkomaanoperaatioihin":

    5.5 Jäsenyyden vaikutukset Suomen osallistumiseen Naton kriisinhallintatoimintaan

    "Kuten edellä on todettu, Nato tavoittelee jäsenmaidensa maavoimien osalta kahdeksan prosentin käytettävyyttä pitkäaikaisissa operaatioissa. Suomen osalta tämä lukumäärä olisi noin 1 200 sotilasta, kaikki ulkomaanoperaatiot yhteen laskien. Tämä vastaa suunnilleen kuluvan vuosikymmen alun panostamme, mutta olisi selvästi suurempi kuin Suomen tämänhetkinen osallistuminen sotilaalliseen kriisinhallintaan."
    (Sierlan raportin kirjoitushetkellä vuonna 2007 noin 500 suomalaista palveli ulkomaantehtävissä, pääasiassa Kosovossa ja Afganistanissa.)


  • No, etpä ole kovin kummoistakaan kritiikkiä keksinyt. En kyllä tässä tilanteessa itsekään keksi juuri parempaa. Suomalaiset valmiusjoukot ovat vain pelkkä järjestelykysymys puolustusvoimien sisällä. Suomalaisten veronmaksajien rahaa kuluu nyt niin aseistukseen kuin ammattisotilaiden palkkoihinkin enemmän kuin haluaisimme, mutta jos haluamme turvata rajamme ja puolustaa itsenäisyyttämme niin siitä aiheutuvat kulut on vain maksettava. Syy maailman tilanteeseen ei ole Suomessa, ei Natossa eikä läntisissä demokratioissa. Syyllinen on niin selvä kuin ikinä mikään voi olla selvä: Putinin Venäjä.

  Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

  Luetuimmat keskustelut

  1. Onko sinulla nainen sen miehen kanssa ihan älytön juttu?

   Vai mitä se tämä kaikki teidän pelinne täällä oikein on? Jospa se on vain sellaista kevyttä ja ohimenevää ihastumista..? Taitaa olla. Niin minä nyt vä
   Ikävä
   135
   2185
  2. Oho! Susanna Laine Puoli seiskassa: "Kuinka outoo..." - Anniina Valtoselta suloinen viesti

   Herttaista meininkiä Susanna ja Anniina! Kunnon naisenergiaa ja toisen tsemppaamista! Susanna Laine on juontaja ja näyttelijä, joka juonsi Puoli seit
   Kotimaiset julkkisjuorut
   10
   1625
  3. Uskallatko laittaa tuntomerkkejä

   Samaan kommenttiin sekä itsestäsi, että kaivatustasi?
   Ikävä
   57
   1075
  4. Lopullinen varmistus. Suomi ja Ruotsi eivät liity Natoon

   Suomen ja Ruotsin liittyminen Natoon on estetty Erdoganin toimesta: https://www.is.fi/politiikka/art-2000008826412.html Tämä on pieni askel Erdogani
   Maailman menoa
   376
   997
  5. Taidat mies olla sellainen

   että minne menetkin,saat naiset ihastumaan itseesi.....vähän luulen,että useampi nainen on jäänyt kiinni sinuun....olet lempeä ja itsevarma,hymyilet j
   Ikävä
   34
   876
  6. Karmeita juttuja tapahtuu

   Pyöräilijä kuoli törmättyään betoni­porsaaseen alikulku­tunnelissa Kankaanpäässä – Tunneli oli pimeä, koska edellis­yönä oli alkanut ”kesä­sammutus”.
   Kankaanpää
   32
   865
  7. 188 - 8 oli Natoäänestyksen tulos eduskunnassa

   Nytkö sitten pulinat pois, kun on kansan(edustajat) puhuneet. Poissa oli 3 kansanedustajaa.
   Maailman menoa
   416
   841
  8. Rantis vähän pyöristynyt?

   Nikosta nyt tänään julkaistut kuvat näyttävät hänen olevan varsin hyvävointisen näköinen. Syyttäjähän ei vaadi hänelle lisää vankeutta tästä toisen s
   Kotimaiset julkkisjuorut
   72
   829
  9. Miksi syntymättömien lasten oikeutta elämään puolustavat saamme kurat niskaamme?

   😏 Eikö yhteiskunnan tule puolustaa sen heikoimpia ja seuraavaa sukupolvea joka tilanteessa?
   Luterilaisuus
   477
   817
  10. Älä luovuta vielä

   jos vaan tykkäät. Otan yhteyttä jossain vaiheessa (mieheen), jos tää ei muuten onnistu.
   Ikävä
   51
   706
  Aihe