Venäjään liittymätöntä Nato-kritiikkiä

Anonyymi

Nato-keskustelussamme on paljon dominoinut kytkös Venäjään: mikä olisi Venäjälle mielestämme parasta? Jospa hetkeksi laittaisimme syrjään Venäjä-näkökulman ja miettisimme Naton Suomelle aiheuttamia muutoksia. Mainittakoon aluksi, että olen kritiikistä huolimatta nykyään Nato-jäsenyydenpuolella.

Suurlähettiläs Antti Sierlan selonteko 2007 Nato-jäsenyyden vaikutuksista on tässä pohjana:

https://www.eduskunta.fi/FI/vaski/Kirjelma/Documents/utp_20 2007.pdf


Mistä saamme aikaiseksi Nato-jäsenyyden edellyttämät suomalaiset valmiusjoukot - päälle tuhat sotilasta - kun tällä hetkellä edes YK:n rauhaturvatehtävissä toimivista suomalaisista ei kerry niin suurta määrää?

Varusmiehiä ei lähetettäisi sotatoimialueille ulkomaille, se vaikuttaisi olevan selvää. Sen sijaan kansainvälisiin harjoituksiin ulkomailla ilmeisesti säännönmukaisesti lähetettäisiin: näin on jo tehty Baltian maihin ja Norjaan. Ovatko kyseessä vapaaehtoiset vaiko "vapaaehtoiset" varusmiehet ja saako rivivarusmies kieltäytyä ulkomaanharjoituksesta?

Suomalaiset upseerit ja reserviupseeriliitto kannattavat Nato-jäsenyyttä. Luvassa on erinäisiä kovapalkkaisua virkoja Naton puitteissa ja todennäköisiä palkankorotuksia upseeristolle Suomen armeijankin piirissä. Mitä on tarjolla tavalliselle rivivarusmiehelle ja reserviläiselle? Tupakka-askin palkallako ajateltiin mentävän, kuten tähän asti yleisen asevelvollisuuden vallitessa?

4

<50

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Anonyymi

      Antti Sierlan raportista (2007):

      Karkkia erikoisupseeristolle:

      5.1 Vaikutukset Suomen oman alueen puolustukseen
      "Jäsenenä Suomi sijoittaisi omalla kustannuksellaan Naton sotilasrakenteisiin arviolta 100 - 150 henkilöä, lähinnä esiupseereita. Nämä voimavarat eivät olisi samanaikaisesti käytettävissä kotimaan tehtävissä, vaan niiden vaikutus heijastuisi puolustukseemme Naton kautta."


      Ulkomaanoperaatioiden henkilötarpeet:

      5.3 Vaikutukset Suomen sotilaallisen osallistumisen määrälliseen tasoon ja
      joukkoihin
      "Maavoimien osalta Suomen tulisi pyrkiä saavuttamaan Naton joukoille asetetut käytettävyystavoitteet, tosin niitä eivät kaikki nykyisetkään jäsenmaat saavuta täysin. Tavoitteet pohjautuvat kriisinhallintaoperaatioiden asettamiin haasteisiin. Maavoimien rauhanajan vahvuudesta 40 prosenttia pitäisi olla sellaisia joukkoja, jotka voidaan tarvittaessa perustamisensa jälkeen ryhmittää oman valtion ulkopuolelle."

      "Suuntaa antavasti voidaan arvioida, että Naton laskentaperusteiden mukaan Suomen ulkomaanoperaatioihin osallistumaan kykenevien maavoimien joukkojen tavoiteltu 40 prosentin määrä olisi noin 6 000 sotilasta ja ulkomailla kriisinhallintaoperaatioissa ylläpidettävien joukkojen määrä noin 1 200 sotilasta."


      Vaikutus asevelvollisuuteen:

      5.4 Asevelvollisuusjärjestelmä ja päätöksenteko
      "Suomessa keskustellaan paljon siitä, voisiko maamme säilyttää asevelvollisuuteen ja koko maan puolustamiseen perustuvan järjestelmänsä myös Naton jäsenenä. Suuntaus on Euroopassa viime aikoina
      ollut kohti ammattiarmeijoita. Yhdeksällä Nato-maalla on edelleen asevelvollisuusjärjestelmä, eikä Nato edellytä siitä luopumista. Näistä maista Turkilla ja Kreikalla on laajuudeltaan Suomeen verrattava järjestelmä. Norjassa asevelvollisuutta suorittaa noin 38 prosenttia ikäluokan miehistä. Tanskalla, Saksalla ja Virolla asevelvollisuuden suorittavien osus on 10 - 20 prosenttia ikäluokasta. Liettua, Puola ja Bulgaria ovat tehneet päätöksen luopua asevelvollisuudesta. "

      • Anonyymi

        Suomalaisia 1200 henkilöä "pitkäaikaisiin ulkomaanoperaatioihin":

        5.5 Jäsenyyden vaikutukset Suomen osallistumiseen Naton kriisinhallintatoimintaan

        "Kuten edellä on todettu, Nato tavoittelee jäsenmaidensa maavoimien osalta kahdeksan prosentin käytettävyyttä pitkäaikaisissa operaatioissa. Suomen osalta tämä lukumäärä olisi noin 1 200 sotilasta, kaikki ulkomaanoperaatiot yhteen laskien. Tämä vastaa suunnilleen kuluvan vuosikymmen alun panostamme, mutta olisi selvästi suurempi kuin Suomen tämänhetkinen osallistuminen sotilaalliseen kriisinhallintaan."
        (Sierlan raportin kirjoitushetkellä vuonna 2007 noin 500 suomalaista palveli ulkomaantehtävissä, pääasiassa Kosovossa ja Afganistanissa.)


    • No, etpä ole kovin kummoistakaan kritiikkiä keksinyt. En kyllä tässä tilanteessa itsekään keksi juuri parempaa. Suomalaiset valmiusjoukot ovat vain pelkkä järjestelykysymys puolustusvoimien sisällä. Suomalaisten veronmaksajien rahaa kuluu nyt niin aseistukseen kuin ammattisotilaiden palkkoihinkin enemmän kuin haluaisimme, mutta jos haluamme turvata rajamme ja puolustaa itsenäisyyttämme niin siitä aiheutuvat kulut on vain maksettava. Syy maailman tilanteeseen ei ole Suomessa, ei Natossa eikä läntisissä demokratioissa. Syyllinen on niin selvä kuin ikinä mikään voi olla selvä: Putinin Venäjä.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Kansalaisaloite Elokapina määrättävä lakkautettavaksi

      https://www.kansalaisaloite.fi/fi/aloite/14143 Erittäin hyvä ja kannatettava aloite!
      Joensuu
      196
      3035
    2. Stubb ohjeisti Natoa: "Vapauttakaa ohjukset"

      Presidentti Stubb linjasi amerikkalaismedia CNN:n haastattelussa, että Nato-maiden pitäisi ”todellakin” antaa Ukrainalle
      Maailman menoa
      256
      2585
    3. Seiska: Suhdekohussa rypenyt Anssi Heikkilä paljastaa - Pernilla Böckermanin kanssa tällaiset välit

      Anssi Heikkilä ja Pernilla Böckerman tanssivat yhdessä TTK:ssa ja heidän ympärillään spekuloitiin suhteesta. Nyt Heikkil
      Suomalaiset julkkikset
      7
      2253
    4. Ilouutinen: Sohvaperunat Soile ja Jorma taas TV:ssä - Sohvikset jo 18 kautta - Onnea!

      Onnea Sohvikset 18 kautta! Ja ihana Soile (ja Jorma!) taas mukana! Lue lisää ja katso Soilen hauska kuva tästä: https:
      Sohvaperunat
      17
      1523
    5. Elokapinan kielto aloite kerää nimikirjoituksia kovaa vauhtia !

      Nyt klo 14 mennessä nimiä on jo liki 17000 allekirjoitusta. Nyt niitä nimiä vaan lisää meille riittää no
      Maailman menoa
      388
      1407
    6. Elokapinan lakkautusaloite 50 000 nimeä

      Ja lisää tulee, kohta on Ylenkin uutisoitavaa aloitteesta. https://www.kansalaisaloite.fi/fi/aloite/14143
      Maailman menoa
      368
      1313
    7. Mukavaa sunnuntai päivää

      Kirsille ja mukaville ihmisille jos täällä enää ovat. 😊☕🌞🍁🧡 Jos eivät ole, niin sitten poistun.
      Ikävä
      267
      1228
    8. Hei, mies, kirjoita jotain minusta

      Plus jokin tunnistemerkki/kirjain nimessäni. En todellakaan ymmärrä, pidätkö minusta vai toisesta naisesta. Et ole koska
      Ikävä
      53
      1182
    9. Piupali Paupali

      Kun en mä tunne teitä... Hyvät huomenet ja mukavat päivät ja hyvät viikonloput, arvoisat naiset ja herrat. 😊🎩🎪🤹🏼‍♂️
      Ikävä
      167
      1144
    10. Mitä muuttaisit kaivattusi

      Ulkonäössä tai persoonassa
      Ikävä
      81
      1139
    Aihe