Eläinten tunneälykkyys

Omani oli Mensan testissä 123, mutta pidin aina koiria, lintuja ja isompia eläimiä kyvyttöminä. Vain eläiminä. Liian vieraina ymmärtääkseni niiden ele- ja äännekieltä.

Sitten katsoin The and El Dodo kanavia Youtubesta, jossa videot on tehty eläimen tunteita ja tunneilmaisua tarkastellen. Niin kuin ne olisivat mahdollisimman lähellä ihmistä. Osaan nyt havaita miltä eläimestä tuntuu ja lukea sen olotilaa. Kommunikoida rajallisesti. Lukea koiran ja linnun kasvoja.

Laitoin äsken ruoanjätteeni rantahiekalle ja lokki söi niitä. Pienempi lokki tuli odottamaan. Annoin ekan lokin syödä, kunnes sanoin pienelle lokille tule sinä syömään tätä ja ekalle isolle lokille, nyt sinä et saa enää syödä. Anna tuon syödä. Katsoin lintua ja osoitin sormella toista. Se sanoi kvak ja vastasin heti, joopas, anna toisen syödä. Sitten osoitin lintua ja toistin. Lintu laittoi päänsä alas, lopetti syömisen ja käveli suoraan pois päin ruoasta. Ihmeellistä.

15

60

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Anonyymi

      Minulla on sellainen teoria, että ihmiset eivät tule toistensa kanssa toimeen millään merkittävällä tavalla jos ero älykkyysosamäärässä on liian iso, kumpaan suuntaan tahansa. Jos äo-pisteiden välillä on vaikkapa kahden keskihajonnan ero, molemmat osapuolet pitävät toisen juttuja ja kiinnostuksenkohteita outoina tai jopa tyhminä.
      Teorisoin myös, että tämä liittyy pariutumiseenkin. Mies ja nainen eivät pariudu jos toinen miettii derivoimista ja toinen miettii käsilaukkuja.
      On ehkä ihmisille liian raadollinen ajatus hyväksyä, että lopulta kaikki onnistunut sosiaalinen kanssakäynti ja samaistuminen kumpuaa siitä onko toinen samalla äo-alueella kuin itse on.

      • Se näyttää siltä, vai onko se vain niin, että älykkyys on havainnointikykyä. Tyhmä ei havaitse yhtä paljon, mutta nauttii havaitsemistaan asioista. Älykäs havaitsee senkin, mitä toinen havaitsee ja osaa asettua samaan asemaan. Toisaalta koulutuksen puute voi tehdä havainnointikyvyn puutetta tai eri tasoisia älykkyyksiä eri asioissa. Sekään ei yleensä estä vuorivaikutusta.


      • Anonyymi
        ajatuksetovatilmaisia kirjoitti:

        Se näyttää siltä, vai onko se vain niin, että älykkyys on havainnointikykyä. Tyhmä ei havaitse yhtä paljon, mutta nauttii havaitsemistaan asioista. Älykäs havaitsee senkin, mitä toinen havaitsee ja osaa asettua samaan asemaan. Toisaalta koulutuksen puute voi tehdä havainnointikyvyn puutetta tai eri tasoisia älykkyyksiä eri asioissa. Sekään ei yleensä estä vuorivaikutusta.

        Olen fysiikan opiskelija enkä ymmärrä jääkiekkoa tai rankkaa päihtymistä opiskelijatapahtumissa. On selvästi jotain, mitä en havaitse tässä, vaikka nuo ovat alemman älykkyystason ilmentymiä. En havaitse sitä, mikä tuosta tekee erittäin kiinnostavaa kaikille muille.


      • ajatuksetovatilmaisia
        Anonyymi kirjoitti:

        Olen fysiikan opiskelija enkä ymmärrä jääkiekkoa tai rankkaa päihtymistä opiskelijatapahtumissa. On selvästi jotain, mitä en havaitse tässä, vaikka nuo ovat alemman älykkyystason ilmentymiä. En havaitse sitä, mikä tuosta tekee erittäin kiinnostavaa kaikille muille.

        Jääkiekko- ja dokausporukkaan kuuluminen? Perinteiseen rooliin asettuminen onnistuneesti johtaa toisten hyväksyntään ja vahvistaa omakuvaa. Jääkiekko ja dokaus on miehen roolimalli. Sinä haluat puhua ja tehdä jotain syvällistä. Jääkiekon katselu ja kännit vie pois aidosta yhdess olosta. Voisit syventyä urheilun huumaan, mutta ilman dokaamista känniläinen seura olisi turhuus. Et olisi myöskään tervetullut, koska et asetu rooliin riittävän samalla tavalla, ja perinteisesti tämä porukka ei tule näyttämään suvaitsevaisuutta. Siellä ei edes ajateltu näin pitkälle. Huuma, perinteet ja kännit kaikkien kanssa samalla tavalla. Piste.


      • Anonyymi kirjoitti:

        Olen fysiikan opiskelija enkä ymmärrä jääkiekkoa tai rankkaa päihtymistä opiskelijatapahtumissa. On selvästi jotain, mitä en havaitse tässä, vaikka nuo ovat alemman älykkyystason ilmentymiä. En havaitse sitä, mikä tuosta tekee erittäin kiinnostavaa kaikille muille.

        Lisäksi sinulla on kavereiden ja seuran puute, etkä voi seurata vihjeitä ennen kuin saat hyväksyntää, luottamus rakentuu. Näillä juhlijoilla on enemmän kavereita kuin sinulla, mutta vähemmän vuorovaikutusta. Siksi et halua, voi eikä sinua haluta jääkiekkoa katsomaan ja dokaamaan.


    • Anonyymi

      En käyttäisi itse ihmislajin itselleen omahyväisyyden -puuskassa tekemiä testejä eläinten käytöksen arvioimiseen, kaikkein vähiten älykkyyden. Eliöt/ eläimet sopeutuvat omaan elementtiinsä ja käyttävät ao. tilassa kykyjään enimmäkseen mainiosti. Jos siihen ekosysteemiin menee joku luonnosta valmiiksi vieraantunut laji viskomaan pähkinöitään ja tekee päätelmät oman lajinsa edustajana sen pohjalta miten pähkinöitä elinpiiriinsä saanut eliö käyttäytyy ollaan todellakin hakoteillä.

      Voisi kysyä, että tietääkö navettakissa mille tuntuu hepoisen olla tallissa ja vastaavasti, vaivaako hevon päätä kissan ajatukset? Voin kertoa, että eivät vaivaa.... ovat silti aivan yhtä älyllisiä, älykkäitä ja viisaita kuin ap . Asiaa vain lähestytään eri kulmasta. Toinen ehkä hieman teoreettisesti, mutta muut kuin me enimmäkseen asian kautta.

      • Tietää. Kissa ja hevonen näkevät onko toinen levoton vai iloinen. Ne myös pitävät rajat, joilla molemmat saavat rauhan. Ne nauttivat niistä asioista, jotka tiedostavat. Sanoin tunteet, ei ajatukset. Eläinten tunteiden tai asenteiden tarkkailu tehdään Dodossa eläinten ollessa niiden ihmisten kanssa, joiden seurassa ne syntyivät.


      • Anonyymi
        ajatuksetovatilmaisia kirjoitti:

        Tietää. Kissa ja hevonen näkevät onko toinen levoton vai iloinen. Ne myös pitävät rajat, joilla molemmat saavat rauhan. Ne nauttivat niistä asioista, jotka tiedostavat. Sanoin tunteet, ei ajatukset. Eläinten tunteiden tai asenteiden tarkkailu tehdään Dodossa eläinten ollessa niiden ihmisten kanssa, joiden seurassa ne syntyivät.

        Toivotko koskaan että täällä olisi muokkaustoiminto niin et joutuisi postata useaa viestiä aina perään?


      • Anonyymi

        Olin tuo jota kommentoit ja kieltämättä... luin uudelleen aloituksesi ja siinä taitaa olla aika hyvä näkökulma, jota en ensilukemalla tajunnut. Hyvää pohdintaa.


      • Varis pyytää more. more. more pähkinää videon lopussa. Siis koiran tasoisesti. Kaikki nisäkkäät ja linnut ilmentävät samaa älykkyyttä yleensä kuin 2-vuotias ihminen. Ja 2-vuotiaan ihmisen kanssa voi kommunikoida tunnetasolla.

        https://youtu.be/55kBG5TD0OY


    • Anonyymi

      No eihän se todellakaanole "kyvytön" joka hankkii ruokansa luonnosta ja vielä ympäri vuoden

    • Anonyymi

      "Eläinten tunneälykkyys"
      "Omani oli Mensan testissä 123"

      Teemu, Mensan testi ei mittaa tunneälyä.

    • Anonyymi

      Mun papukaija sai gradun valmiiksi tänä keväänä.

    Ketjusta on poistettu 1 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Mielessäni vieläkin T

      Harmi että siinä kävi niinkuin kävi, rakastin sinua. Toivotan sulle kaikkea hyvää. Toivottavasti löydät sopivan ja hyvän
      Ikävä
      38
      1903
    2. Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita

      Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita – neljä Jyväskylän Outlaws MC:n jäsentä vangittu: "Määrät p
      Jyväskylä
      43
      1476
    3. Nellietä Emmaa ja Amandaa stressaa

      Ukkii minnuu Emmaa ja Amandaa stressaa ihan sikana joten voidaanko me koko kolmikko hypätä ukin kainaloon ja syleilyyn k
      Isovanhempien jutut
      6
      1411
    4. Ei luottoa lakko maahan

      Patria menetti sovitun ksupan.
      Suomen Keskusta
      17
      1408
    5. Persut petti kannattajansa, totaalisesti !

      Peraujen fundamentalisteille, vaihtkaa saittia. Muille, näin sen näimme. On helppo luvata kehareille, eikä ne ymmärrä,
      Maailman menoa
      13
      1384
    6. Nähtäiskö ylihuomenna taas siellä missä viimeksikin?

      Otetaan ruokaöljyä, banaaneita ja tuorekurkkuja sinne messiin. Tehdään taas sitä meidän salakivaa.
      Ikävä
      1
      1375
    7. Sinäkö se olit...

      Vai olitko? Jostain kumman syystä katse venyi.. Ajelin sitten miten sattuu ja sanoin ääneen siinä se nyt meni😅😅... Lis
      Ikävä
      2
      1347
    8. Housuvaippojen käyttö Suomi vs Ulkomaat

      Suomessa housuvaippoja aletaan käyttämään vauvoilla heti, kun ne alkavat ryömiä. Tuntuu, että ulkomailla housuvaippoihin
      Vaipat
      1
      1280
    9. Hyvää yötä ja kauniita unia!

      Täytyy alkaa taas nukkumaan, että jaksaa taas tämän päivän haasteet. Aikainen tipu madon löytää, vai miten se ärsyttävä
      Tunteet
      2
      1220
    10. Lepakot ja lepakkopönttö

      Ajattelin tehdä lepakkopöntön. Tietääkö joku ovatko lepakot talvella lepakkopöntössä ´vai jossain muualla nukkumassa ta
      5
      1207
    Aihe