Suomi24 Keskustelussa on viikonlopun aikana ollut poikkeuksellisen paljon bottien automaattiseti luomia kommentteja. Pahoittelemme tästä aiheutunutta harmia. Olemme kiristäneet Keskustelujen suojausasetuksia ja kommentointi on toistaiseksi estetty ulkomailta.

Mikä suomalainen teos on tehnyt sinuun suurimman emotionaalisen vaikutuksen?

Anonyymi

Mikä suomessa sävelletty meikäläisen kompositöörin säveltämä teos on tehnyt sinuun voimakkaimman emotionaalisen vaikutuksen, joka on tuntunut munaskuissa saakka, kun suomessa on elänyt myös kansainvälisesti tunnettuja säveltäjänimiä, joiden musiikki ei ole tehnyt ainakaan minuun minkäänlaista emotionaalista vaikutusta, niin olisin ollut utelias kuulemaan teidän saamistanne emotionaalisista kokemuksista suomalaisten säveltäjien teoksista ja siitä minkä rankkaat saamistasi emotionaalisista kokemuksistasi kärkisijoille ylitse muiden tai onko niitä useampiakin? Minuun on aivan viime aikoina tehnyt suuren vaikutuksen mm. Tuukkasen Meri sinfonian Myrsky ja Tauno Pylkkäsen sinfoninen runo Ultima Thule kun juuri muutakaan musiikkia en ole näinä aikoina kuunnellut pakahtuneena eikä Yle klassiseltakaan ole sellaista vaikuttavaa suomalaista musiikkia paljon tullut vaan jotakin Fabritiuksen amatöörimäisiä kvarteton osia joita ei merkittäväksi suomalaiseksi musiikiksi voi luonnehtia parhaalla tahdollakaan, varsinkin kun hyvä tahto ei ole taiteessa mitään vaan ainoastaan taitaminen, mutta menettelevät ohjelmiston täytteenä mutta ohjelmistoa selatessa ei mitään tunteisiin voimakkaasti vaikuttavia suomalaisia teoksia ole näköpiirissäkään ja ihmettelen miksi eivät tällaiset musiikkialan vaikuttajat, kriitikotb tai professorit toivo sellaista vaan tyytyvät joko ranskalaiseen parfyymiin, Mendelssohnin keijukaismusiikkiin tai eräiden muiden venäläisten ja saksalaisten säveltäjien marisevaan pessimismiin tai Brahmsin viktoriaanisen ajan sentimentoon, Beethovenin jättiläismäiseen epätoivoon, Brucknerin hirvittäviin tutti unisonoihin ja lohduttomiin tremoloihin jne.

7

<50

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Anonyymi

      Unohdin että koin melko syvän musiikillisen elämyksen Rannan Piccola sinfoniasta joka soi niinikään Yle Klassisella.

      • Anonyymi

        Tutustuessani uudelleen Melartinin lahjakkaan oppilaan Sulho Rannan sinfonia Piccolaan niin voin todeta että kyllä Piccola sinfoniakin saattaa vaikuttaa väkevästi tahtoon, tunteisiin ja affekteihin niin että kykenee niitä nopeasti kohottamaan ja muuttamaan toiseen vireeseen ja koen pakahtuvani musiikista jonkinlaista poltetta rinnassanikin tuntien ja ollessani lumoutunut sinfoniasta jo useampaan kertaan sitä tänään kuunneltuani ja teosta joka on omistettu prof. Melartinille voidaan pitää lähes Melartinin sinfonioiden veroisena emotionaaliselta voimaltaan vaikkakin on ilmeeltään ja tekstuuriltaan vielä melko kamarimusiikillinen johon sinfonian nimikin jo ilmeisesti osaltaan viittaa suppeiden klassisten muotojen ja vaatimattomien mittasuhteiden lisäksi suuresta sinfoniasta radikaalisti poiketen mutta minusta siinä on enemmän substanssia kuin esim. Klamin sinfonioissa vaikka klamista tulikin suurta huomiota herättänyt juhlittu ja suosittu säveltäjä ja Ranta vajosi väärinymmärrettynä nerona epäoikeudenmukaisesti musiikkimaailman virkamieheksi joka epäili epäonnistuneensa tavoitteissaan säveltäjänä raskas taakka opetustehtävän muodossa harteillaan näiden kahden lahjakkuuden urien kehittyessä siis vastakkaiseen suuntaan vaikka Ranta onkin nykyään tunnettu ennen muuta monista kansantajuisista lauluistaan mutta orkesterisäveltäjänä lähes unohdettu ja Klami suuresti kritisoikin säveltäjätoverinsa teoksia kriitikkona niinikään Aarre Merikannon antaessa ateljeekritiikkiä sinfonisesta sarjasta tremolon käyttöä paheksuen vaikka muuten sanoi Rannalla olevan lahjoja paljonkin mutta että tyylinsä on rikkinäinen jolla hän lienee tarkoittanut polystylistisyyttä, monityylisyyttä Rannan eksperimentoidessa useilla eri tyylisuunnilla. Klamin mielestä Piccolan kahden muodoltaan pyöristetyn osan jälkeen kaksi viimeistä tuntuvat vähemmän kiinteiltä.


    • Anonyymi

      Se olikohan se oratorio se jonka sanoituksessa kerrotaan pienen ankanpoikasen retkestä johonkin vesistöön, ja siinä retken aikana tapahtuu ikävä tragedia kun käärme veikeä syö vesikirpun.

      https://www.youtube.com/watch?v=Q7UHAFaSjaQ

      • Anonyymi

        Luulin hetken että tarkoitit sitä Tauno Marttisen balettia jonka voi kuunnella Spotifysta mutta sitten tajusin että kyse on jostakin kupletista tms.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Luulin hetken että tarkoitit sitä Tauno Marttisen balettia jonka voi kuunnella Spotifysta mutta sitten tajusin että kyse on jostakin kupletista tms.

        Vaikka tuota Sulho Rannan mittasuhteiltaan varsin vaatimatonta Piccolaa onkin tullut viime aikoina paljon kuunneltua Yle Areenasta kun mitään muutakaan Rannan laajamuotoista teosta ei ole saatavilla ja vaikka kyseinen minikokoinen sinfonia onkin tehnyt vaikutuksen niin ei se kuitenkaan vaikutukseltaan ylitä Meri sinfoniasta saamiani emotionaalisia kokemuksia mutta oli tutustumisen arvoinen ja merkittävä teos silti joka Rannan muiden sinfonioiden ohella ei ansaitsisi sitä unohdusta joka sen osaksi on tullut.


      • Anonyymi

        Kirotun kirottua, Tuo Pieni ankanpoikanen niminen teos ei ollutkaan alunperin suomalaista tekoa mitä musiikkin tulee mutta toisaalta pääosa sen tehosta perustuu sanoitukseen jota Äänilevy tietokanta kutsuu käännökseksi, tekijänään Kyllikki Solanterä. Joka Solanterä ei ilmeisesti ole niin sanottu salanimi vaan ihka aito sukunimi.

        Tuhlasin iltapäivän googlessa turhaan etsien tietoa siitä että millaista seksiä on käännökseksi, vaan mitään ei löytynyt. Jospa pornohub toisi apua tiedon janoon?

        Mutta asiaan, uusi ehdotus: Suurimman vaikutuksen tehnyt kotimainen sävelteos on G.Malmstenin säveltämä ja Lauri Jauhiaisen sanoittama ja Ragni Malmstenin levyttämä laulu nimeltään Neljä kissanpoikaa, jossa 4 kissanpojan joukko on hukkumaisillaan heikkoihin jäihin, mutta onneksi Halli-koira ryntää paikalle ja pelastaa pikku kissat. Sitä laulua ei ilman päälle tunkevaa katharsista kyllä pysty kuuntelemaan.


    • Anonyymi

      Olisi voitava kuulla kaikkien merkittävien suomalaissäveltäjien sinfoniat, oopperat, sinfoniset runot, jousikvartetot, orkesterisarjat ym. teokset ja kyettävä perehtymään niihin syvällisesti pohjaan saakka luodaten jotta kysymykseen olisi mahdollista vastata mahdollisimman kattavasti, perinpohjaisesti ja tyhjentävästi mutta nythän tilanne on se että monien merkittäväksi luonnehdittujen suomalaissäveltäjien teoksiin on mahdotonta tutustua äänittein koska arvokasta kulttuuriomaisuuttamme ja musiikkiperintömämme ei ole tallennettu siinä¨määrin että se mahdollistaisi tämänkaltaisen musiikillisen tutkimusretken ja arvioinnin tekemisen monien keskeisten säveltäjiemme tuotantoon vaan joudumme rajoittamaan sen vain joidenkin säveltäjien teoksiin kuten melartin, osittain Tuukkanen, leiviskä ja ehkä ranta ja saikkolakin mutta näiden säveltäjien suurimmat teokset jäävät yhä hämärän peittoon kuten fordellin, Aaltosen, Fougstedtin, Härkösen, Sonnisen, Törnen, Ikosen, ringbomin, Furuhjelmin, Pylkkäsen jne.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Voitasko leikkiä jotain tunnisteleikkiä?

      Tietäisi ketä täällä käy kaipaamassa.. kerro jotain mikä liittyy sinuun ja häneen eikä muut tiedä. Vastaan itsekin kohta
      Ikävä
      85
      2228
    2. Millä voin

      Hyvittää kaiken?
      Ikävä
      49
      1926
    3. Tietysti jokainen ansaitsee

      Hän varmasti ansaitsee vain parasta ja sopivinta tietenkin, suon sen onnen hänelle enemmän kuin mielelläni. Aika on nyt
      Ikävä
      23
      1838
    4. Jotain puuttuu

      Kun en sinua näe. Et ehkä arvaisi, mutta olen arka kuin alaston koivu lehtiä vailla, talven jäljiltä, kun ajattelen sinu
      Ikävä
      74
      1625
    5. 50+ naiset kyl

      Lemottaa sillille mut myös niitte kaka lemottaa pahlle ku kävin naiste veskis nuuhiin
      Ikävä
      10
      1588
    6. Haluan sut

      Haluatko sinä vielä mut?
      Ikävä
      77
      1492
    7. hieman diabetes...

      Kävin eilen kaverin kanssa keskusapteekissa kun on muutama kuukausi sitten tullut suomesta ja oli diabetes insuliinit lo
      Pattaya
      24
      1393
    8. Välitän sinusta mies

      Kaikki mitä yritin kertoa tänään ei mennyt ihan putkeen..Joka jäi jälkeenpäin ajateltuna suoraan sanottuna harmittaa aiv
      Työpaikkaromanssit
      6
      1352
    9. Haluaisin aidosti jo luovuttaa ja unohtaa

      Ei tästä mitään tule koskaan.
      Ikävä
      72
      1311
    10. En voi sille mitään

      Tulen niin pahalle tuulelle tästä paikasta nykyisin. Nähnyt ja lukenut jo kaiken ja teidän juttu on samaa illasta toisee
      Ikävä
      12
      1304
    Aihe