Kouluissa sokeria lapsille

Anonyymi

Uutisissa tänään aamiaiskokeilusta Lahdessa.

Koululaista haastateltiin:

Mitäs sinulla on lautasellasi?

No, puuroa sokeria ja hilloa. Hyvää on.

Totta kai on, miksi ei jakaa karamellejä aamiaiseksi.

Kuka järjen jättiläinen on ollut vauhdissa suunnittelussa?

30

58

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Anonyymi

      Hyvä kun saavat ravitsevan aamiaisen koulussa, kun kotona ei anneta. Kyllä lapset voivat ottaa puuron päälle sokeria ja hilloa niin maistuukin paremmin.

      • Anonyymi

        "Hyvä kun saavat ravitsevan aamiaisen koulussa, kun kotona ei anneta. Kyllä lapset voivat ottaa puuron päälle sokeria ja hilloa niin maistuukin paremmin."

        Ravitseva aamiainen???

        Tikkari kävisi yhtä hyvin.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        "Hyvä kun saavat ravitsevan aamiaisen koulussa, kun kotona ei anneta. Kyllä lapset voivat ottaa puuron päälle sokeria ja hilloa niin maistuukin paremmin."

        Ravitseva aamiainen???

        Tikkari kävisi yhtä hyvin.

        Tikkari ja puuro eivät ole sama asia, vaikka Veijolle kaikki hiilihydraatti onkin sokeria.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Tikkari ja puuro eivät ole sama asia, vaikka Veijolle kaikki hiilihydraatti onkin sokeria.

        No, puuroa sokeria ja hilloa. Siinä on tikkarin verran sokeria reilusti.

        Hiilihydraatti = sokeria elimistöllesi.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Tikkari ja puuro eivät ole sama asia, vaikka Veijolle kaikki hiilihydraatti onkin sokeria.

        Veijo unohtaa muiden ruoka-aineiden vaikutukset:
        "Ruokaillessa osa ravinnon proteiinista pilkkoutuu glukoosiksi ja imeytyy verenkiertoon. Jos ateriassa on lisäksi mukana hiilihydraatteja, on vaikutus suurempi, ja verensokeri mitä todennäköisemmin nousee. Rasvaisen ruuan kautta verenkiertoon taas imeytyy vapaita rasvahappoja eli triglyseridejä, jotka aiheuttavat insuliiniresistenssiä." (diabetes.fi)


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        No, puuroa sokeria ja hilloa. Siinä on tikkarin verran sokeria reilusti.

        Hiilihydraatti = sokeria elimistöllesi.

        Mutta lautasellinen puuroa täyttää mahan, ei tikkari.


      • Anonyymi kirjoitti:

        Mutta lautasellinen puuroa täyttää mahan, ei tikkari.

        Aivan. 300 g puuroa ja 50 g hilloa tuottaa vain 14 g sakkaroosia ja kun sen saantisuositus on alle 10E% niin on ihan hyvä ja halpa aamiainen.


    • Anonyymi

      Hyvä jos Lahdessa varaa tarjoilla aamiaista.
      En noin ryppyotsaisesti tuomitsisi hillon takia aamupuuroa. Hyvä että kelpaa.

      • Anonyymi

        "En noin ryppyotsaisesti tuomitsisi hillon takia aamupuuroa."

        No, puuroa sokeria ja hilloa.


    • Anonyymi

      Taitavat olla hieman sairaita
      Syvätulkinta on liika läpihuutavaa alasajoa ihmisillä, ei saisi olla puhelut kasvoissa,hoitovirheiden takia.

      • Anonyymi

        "Taitavat olla hieman sairaita
        Syvätulkinta on liika läpihuutavaa alasajoa ihmisillä, ei saisi olla puhelut kasvoissa,hoitovirheiden takia."

        Älä ammu yli. Kirjoita niin että ymmärrät itsekkin.


    • Anonyymi

      Mikään aine ei sinänsä lihota. Ite kärsin 5-8 kg ylipainosta ja syön sokeria paljon. Usein yli 1/2 dl puuroon, tai räiskäleiden päälle, siis usein.

      minulle tulee mielitekoja, jos yritän syödä sokeritonta , näin on ollut jo lähes 80 vuotta.

      Minusta pahinta on SUOLAn lisääminen kaikkialle, se turvottaa ja väsyttää.

      • Anonyymi

        "Mikään aine ei sinänsä lihota. Ite kärsin 5-8 kg ylipainosta ja syön sokeria paljon. Usein yli 1/2 dl puuroon, tai räiskäleiden päälle, siis usein."

        Jatka samaan malliin niin saat lisäkiloja.

        "Minusta pahinta on SUOLAn lisääminen kaikkialle, se turvottaa ja väsyttää."

        Kuinkahan moni ymmärtää että liian vähän suolaa on erittin haitallista.

        Ensin kansa peloteltiin tyydyttyneellärasvalla täysin perusteettomasti ja nyt on suolan vuoro.

        THL:suosittelee yhä 50% energiasta tulevaksi sokerista ja samaa hölmöyttä ajaa Diabetesliitto erityisesti D2:sten kohdalla.


    • Anonyymi

      "Kuinkahan moni ymmärtää että liian vähän suolaa on erittin haitallista."

      Suositus on viisi grammaa NaCl päivässä, lapsille vähemmän. Vanhuksille, jotka ovat yleensä vähäruokaisia, alisaanti voi olla mahdollista.

      Paljonko Veijon reseptiikan mukaan suolan saannin suosituksen pitäisi olla, jotta suolan ominaisuudet olisivat ihan parhaimmillaan optimissa?

      Tutkimusten mukaan ei saavuteta mitään etuja sillä, että suolan määrää nostetaan yli suosituksen 5 g NaCl/vrk, kun tarvittava minimi on 1,3 g NaCl/vrk. Verenpaine- ja verisuoniongelmat vain kasaantuvat, kun saanti lähestyy 10 g NaCl/vrk, jonka jälkeen infarktien määrä kasvaa.

      --

      Runsas natriumin saanti kohottaa verenpainetta ja lisää sydän- ja verisuonisairauksien riskiä. Runsas suolan käyttö lisää kalsiumin eritystä virtsaan ja voi altistaa osteoporoosille. Lisäksi suola saattaa lisätä mahasyövän riskiä.

      Ketogeenisellä dieetillä glykogeenivarastot ovat mitä ovat ja ammottavat kenties tyhjyyttään. Kansalaisen ja myös atleettien tankatessa hiilihydraattia, kehoon imeytyy runsaasti glykogeenia, ja se samalla sitoo lähes kolminkertaisen määrän nestettä elimistöön (1 g glykogeenia sitoo 2,7 g vettä). Glykogeeni on eläintärkkelystä, ja hiilihydraatit varastoidaan glykogeenina maksaan ja lihaksiin. Maksan glykogeenivarastojen koko on 100 g ja lihasten 400 g, keskimäärin puolisen kiloa, vaikka urheilijoilla määrät voivat olla suuremmat. Glykogeenin ja sen sisältämän nesteen määrä elimistössä on siis kertaluokkaa pari kiloa.

      Proteiini ja kofeiini tehostavat glykogeenivarastojen täyttymistä, jos kova liikkuja sellaista tietoa tarvitsee.

      Kroppa yrittää aina säilyttää elektrolyyttitasapainon eli pitää natriumin ja kaliumin määrät tasapainossa. Kun käyttää natriumia kohtuullisen korkeita määriä, elimistö alkaa varastoida kaliumia, jotta tasapaino säilyisi. Kaliumin pitää olla lihaksissa, mutta natriumia ei saa koskaan jättää nopeasti täysin kokonaan pois - elimistö vain lisää kaliumin eritystä. Liika kalium ilman natriumia aiheuttaa veren kohonneen kaliumpitoisuuden (hyperkalemia), jolloin alkaa esiintyä väsymystä, lihasheikkoutta, erilaisia tuntoaistimuksia jäsenissä ja jopa halvausoireita. Suuri kaliumpitoisuus aiheuttaa sydämen toiminnan häiriöitä varsinkin, jos veden juontia rajoitetaan.

      Edellisen vuoksi suolaa ei saa jättää nopeasti pois ruokavaliosta, vaan vähäsuolaiseen ruokavalioon pitää totutella vähitellen. Varsinkin vanhuksilla riittävä nesteen saanti voi olla ongelma, jolloin koko elimistön tasapaino järkkyy. Suolan tarve hyponatremian estämiseksi (= liian vähän natriumia) on niinkin alhainen kuin 1,3 g NaCl vuorokaudessa.

      • Anonyymi

        > Paljonko Veijon reseptiikan mukaan suolan saannin suosituksen pitäisi olla, jotta suolan ominaisuudet olisivat ihan parhaimmillaan optimissa?

        Veijon teoriassa vähäinen sokeri korvataan runsaalla suolalla. Suolan määrän pitää siis olla minimissään 10 grammaa päivässä, mutta saa olla 30 grammaakin päivässä. Sillä korvataan sokerin aiheuttamat puutteet hormoni- ja kivennäisainetasapainossa.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        > Paljonko Veijon reseptiikan mukaan suolan saannin suosituksen pitäisi olla, jotta suolan ominaisuudet olisivat ihan parhaimmillaan optimissa?

        Veijon teoriassa vähäinen sokeri korvataan runsaalla suolalla. Suolan määrän pitää siis olla minimissään 10 grammaa päivässä, mutta saa olla 30 grammaakin päivässä. Sillä korvataan sokerin aiheuttamat puutteet hormoni- ja kivennäisainetasapainossa.

        "Veijon teoriassa vähäinen sokeri korvataan runsaalla suolalla."

        Päivän tyhmin mopopoika


    • Anonyymi

      Ei ole ai akaan tässä aamiaisessa huomioitu ylipainoisia lapsia, joiden sokerin kulutusta olisi syytä rajoittaa.

      • Anonyymi

        Suola ja sokeri ovat olleet mukana ruokavaliossa aina, ja tarve niihin on yksilöllinen , ettei oikein voi aina sitäkään yleistää, siihen liittyy niin monta eri asiaa. Elektrolyytit on tasapainossa kun tuntee itsensä terveeksi, ja jos jostain on puutetta niin se näkyy verikokeessa .
        Joten se mikä sopii yhdelle ei välttämättä sovi toiselle


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Suola ja sokeri ovat olleet mukana ruokavaliossa aina, ja tarve niihin on yksilöllinen , ettei oikein voi aina sitäkään yleistää, siihen liittyy niin monta eri asiaa. Elektrolyytit on tasapainossa kun tuntee itsensä terveeksi, ja jos jostain on puutetta niin se näkyy verikokeessa .
        Joten se mikä sopii yhdelle ei välttämättä sovi toiselle

        "Elektrolyytit on tasapainossa kun tuntee itsensä terveeksi."

        Kerro lisää tuosta.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        "Elektrolyytit on tasapainossa kun tuntee itsensä terveeksi."

        Kerro lisää tuosta.

        Dagens
        Medicin kirjoittaa tähän mennessä suurimmasta suolan käyttöä
        koskevasta tutkimuksesta. Johtopäätöksenä on että ruotsalaiset
        syövä suolaa sopivasti. Tämä tarkoittaa sitä
        Elintarvikelaitoksen varoitukset suolan käytöstä ovat aiheettomat.
        Myös suolan liika vähentäminen johtaa sydänsairauksiin samalla
        tavalla kuin liikakäyttö.

        Artikkelista:

        “Henkilöillä
        jotka käyttävät liikaa suolaa havaittiin useammin sydäninfarktia
        ja strok:ia mutta niin tapahtui myös heille joiden suolansaanti oli
        suhteellisen vähäinen. Matalin riski sydänsairaukseiin oli heillä
        jotka söivät suolaa 7-13,8gr/pvä. Ruotsalainen käyttää
        tavallisesti 10-12gr Elintarvikelaitoksen tekemän tutkimuksen
        mukaan.”


        “Aikaisemmin
        on sanottu että mitä vähemmän suolaa syöt sen parempi. Nyt
        näyttää kuitenkin siltä että suolan liika vähentäminen on myös
        vaarallista terveydelle. Vaara liian korkeasta verenpaineesta ei
        myöskään näytä olevan suuri suolan normaalikäytössä.” Näin
        kertoo Annika Rosengren, lääketieteen professori Göteborg:in
        yliopistosta.

        Lääkärilehden
        (Dagens Medicin) artikkeli


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Dagens
        Medicin kirjoittaa tähän mennessä suurimmasta suolan käyttöä
        koskevasta tutkimuksesta. Johtopäätöksenä on että ruotsalaiset
        syövä suolaa sopivasti. Tämä tarkoittaa sitä
        Elintarvikelaitoksen varoitukset suolan käytöstä ovat aiheettomat.
        Myös suolan liika vähentäminen johtaa sydänsairauksiin samalla
        tavalla kuin liikakäyttö.

        Artikkelista:

        “Henkilöillä
        jotka käyttävät liikaa suolaa havaittiin useammin sydäninfarktia
        ja strok:ia mutta niin tapahtui myös heille joiden suolansaanti oli
        suhteellisen vähäinen. Matalin riski sydänsairaukseiin oli heillä
        jotka söivät suolaa 7-13,8gr/pvä. Ruotsalainen käyttää
        tavallisesti 10-12gr Elintarvikelaitoksen tekemän tutkimuksen
        mukaan.”


        “Aikaisemmin
        on sanottu että mitä vähemmän suolaa syöt sen parempi. Nyt
        näyttää kuitenkin siltä että suolan liika vähentäminen on myös
        vaarallista terveydelle. Vaara liian korkeasta verenpaineesta ei
        myöskään näytä olevan suuri suolan normaalikäytössä.” Näin
        kertoo Annika Rosengren, lääketieteen professori Göteborg:in
        yliopistosta.

        Lääkärilehden
        (Dagens Medicin) artikkeli

        Hyvää tuossa tutkimuksessa oli, että aineisto oli hyvin laaja, mutta tutkimuksessa oli se huono puoli, että virtsamääritykset tehtiin aamuvirtsasta. Vuorokausivirtsa olisi ollut luotettavampi ja samalla paljon vaativampi. Tutkimuksen tulokset eivät ole linjassa muiden tutkimusten kanssa, jotka tehty vuorokausivirtsasta. Onkin syytä epäillä tutkimuksen tulosten arvoa.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Dagens
        Medicin kirjoittaa tähän mennessä suurimmasta suolan käyttöä
        koskevasta tutkimuksesta. Johtopäätöksenä on että ruotsalaiset
        syövä suolaa sopivasti. Tämä tarkoittaa sitä
        Elintarvikelaitoksen varoitukset suolan käytöstä ovat aiheettomat.
        Myös suolan liika vähentäminen johtaa sydänsairauksiin samalla
        tavalla kuin liikakäyttö.

        Artikkelista:

        “Henkilöillä
        jotka käyttävät liikaa suolaa havaittiin useammin sydäninfarktia
        ja strok:ia mutta niin tapahtui myös heille joiden suolansaanti oli
        suhteellisen vähäinen. Matalin riski sydänsairaukseiin oli heillä
        jotka söivät suolaa 7-13,8gr/pvä. Ruotsalainen käyttää
        tavallisesti 10-12gr Elintarvikelaitoksen tekemän tutkimuksen
        mukaan.”


        “Aikaisemmin
        on sanottu että mitä vähemmän suolaa syöt sen parempi. Nyt
        näyttää kuitenkin siltä että suolan liika vähentäminen on myös
        vaarallista terveydelle. Vaara liian korkeasta verenpaineesta ei
        myöskään näytä olevan suuri suolan normaalikäytössä.” Näin
        kertoo Annika Rosengren, lääketieteen professori Göteborg:in
        yliopistosta.

        Lääkärilehden
        (Dagens Medicin) artikkeli

        Alkuperäinen lähde on the Lancet.

        Lainaus: "Tutkija Teemu Niirasen mukaan tutkijoiden kesken vallitsee suuri yksimielisyys siitä, että suolan yhteys verenpaineeseen on lineaarinen ja täysin selkeä. Mitä enemmän syömme suolaa, sitä korkeampi verenpaineemme on. - Tutkimuksen tulokset perustuvat kertavirtsanäytteeseen. Se ei ole aivan luotettava mittari suolansaannista, Niiranen avaa yhtä tutkimuksen heikkoudeksi luonnehtimaansa piirrettä."

        Kun suolamäärä ylittää suosituksen 5 g NaCl/vrk (WHO Suomi ml.), ylimääräinen suola ei tuo lainkaan lisäarvoa, vaan päin vastoin, se nostaa verenpainetta. Suola on yksi korkean verenpaineen pääasiallisista syistä, ja mekanismi on ollut tunnettu jo vuosikymmeniä. Korkealla verenpaineella tiedetään olevan lukuisia negatiivisia vaikutuksia terveydelle, mutta ei mitään positiivista. Suomalaiset saavat suolaa keskimäärin 7 - 10 g/vrk, miehet enemmän kuin naiset.

        Suolan alaraja on jo edellä mainittu 1,3 g NaCl/vrk. Minimirajaa on vaikea alittaa varsinkin, jos päivärytmiin kuuluu valmisaterioita, leipää, leikkeleitä tai juustoja.

        Oleellista on myös kaliumin ja natriumin suhde. Kiinalaisen tutkimuksen mukaan verrattuna tavallista suolaa käyttäneisiin mineraalisuolaan vaihtaneiden riski sairastua aivoverenkiertohäiriöön oli 14 prosenttia pienempi. Myös vakavat sydän- ja verisuonitautioireet ja kuolleisuus olivat vaihtaneilla harvinaisempia. Mineraalisuolassa kaliumin suhde natriumiin on 1:2 ..... 1:1.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Hyvää tuossa tutkimuksessa oli, että aineisto oli hyvin laaja, mutta tutkimuksessa oli se huono puoli, että virtsamääritykset tehtiin aamuvirtsasta. Vuorokausivirtsa olisi ollut luotettavampi ja samalla paljon vaativampi. Tutkimuksen tulokset eivät ole linjassa muiden tutkimusten kanssa, jotka tehty vuorokausivirtsasta. Onkin syytä epäillä tutkimuksen tulosten arvoa.

        "Onkin syytä epäillä tutkimuksen tulosten arvoa"

        Ja millä lihaksilla???


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        "Onkin syytä epäillä tutkimuksen tulosten arvoa"

        Ja millä lihaksilla???

        Kerro lisää suolan hyvyydestä. Mikä lisäarvo?


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Alkuperäinen lähde on the Lancet.

        Lainaus: "Tutkija Teemu Niirasen mukaan tutkijoiden kesken vallitsee suuri yksimielisyys siitä, että suolan yhteys verenpaineeseen on lineaarinen ja täysin selkeä. Mitä enemmän syömme suolaa, sitä korkeampi verenpaineemme on. - Tutkimuksen tulokset perustuvat kertavirtsanäytteeseen. Se ei ole aivan luotettava mittari suolansaannista, Niiranen avaa yhtä tutkimuksen heikkoudeksi luonnehtimaansa piirrettä."

        Kun suolamäärä ylittää suosituksen 5 g NaCl/vrk (WHO Suomi ml.), ylimääräinen suola ei tuo lainkaan lisäarvoa, vaan päin vastoin, se nostaa verenpainetta. Suola on yksi korkean verenpaineen pääasiallisista syistä, ja mekanismi on ollut tunnettu jo vuosikymmeniä. Korkealla verenpaineella tiedetään olevan lukuisia negatiivisia vaikutuksia terveydelle, mutta ei mitään positiivista. Suomalaiset saavat suolaa keskimäärin 7 - 10 g/vrk, miehet enemmän kuin naiset.

        Suolan alaraja on jo edellä mainittu 1,3 g NaCl/vrk. Minimirajaa on vaikea alittaa varsinkin, jos päivärytmiin kuuluu valmisaterioita, leipää, leikkeleitä tai juustoja.

        Oleellista on myös kaliumin ja natriumin suhde. Kiinalaisen tutkimuksen mukaan verrattuna tavallista suolaa käyttäneisiin mineraalisuolaan vaihtaneiden riski sairastua aivoverenkiertohäiriöön oli 14 prosenttia pienempi. Myös vakavat sydän- ja verisuonitautioireet ja kuolleisuus olivat vaihtaneilla harvinaisempia. Mineraalisuolassa kaliumin suhde natriumiin on 1:2 ..... 1:1.

        Varmaan eri tutkimus, tämä veijon usein siteeraama oli vuodelta 2014 https://www.nejm.org/doi/full/10.1056/NEJMoa1311989 ja https://www.nejm.org/doi/full/10.1056/NEJMoa1311989


      • Anonyymi

        "Ei ole ai akaan tässä aamiaisessa huomioitu ylipainoisia lapsia, joiden sokerin kulutusta olisi syytä rajoittaa."

        Eikä tulevia ylipainoisia lapsia.

        Vai onko joku sitä miektä että sokeri ei lihota?


    • Anonyymi

      Päästään tähän ammattikorkeakoulu koulutud,jossa sivuaine opinnot,miksi lapsen korvat ovat kipeät,varasnetti siirot joita Lehtori Liisa Pieskä teki turhat syyteet varastaminen,todellinen syy syöttö lääkärit saantoon.

      • Anonyymi

        Tyypillisen laihduttajan kirjoitus.


    • Anonyymi

      Mua ei kiinnosta.

    • Anonyymi

      Vastaukset luokkaa. Hyvää päivää-kirvesvartta

    Ketjusta on poistettu 3 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Yläkoulun seksiopas neuvoo harjoittelemaan

      anaaliyhdyntää lämpöisellä ja pitkällä porkkanalla https://www.is.fi/kotimaa/art-2000010859818.html
      Maailman menoa
      301
      3855
    2. BLACKFRIDAY 186e 4pv Alicantte lennoilla ja hotellilla

      No nyt löytyi hyvä blackfriday tarjous. Sivustolla matkapörssi myös muita hyviä tarjouksia. 4 Päivän reissu, 3 tähden ho
      Matkailu
      6
      2485
    3. Joukko oppilaita terrorisoi koulua Helsingissä niin

      että osa opettajista pelkää töihin tulemista https://www.hs.fi/helsinki/art-2000010857587.html
      Maailman menoa
      274
      2375
    4. Millaista naista ikävöit

      Ulkonäkö/persoona
      Ikävä
      69
      2180
    5. Minkälainen naama

      kaivatullasi on? 🫠
      Ikävä
      76
      1814
    6. Purra esiintyi epäasiallisesti

      Eduskunnassa keskustellaan vaihtoehtobudjeteista. Niistä voi olla monta mieltä ja myönnän niiden olevan osin heikkoja. M
      Pyhäjärvi
      396
      1549
    7. MTV: Jyrkistä eronnut Jenni kritisoi kovin sanoin Ensitreffit-ohjelmaa: "Ei esimerkiksi kysytty..."

      Ohhoh! Jenni lataa tekstiä! Tsemppiä Jennille ja Jyrkille "sen oikean" löytämiseen. Lue lisää: https://www.suomi24.fi/
      Ensitreffit alttarilla
      32
      1341
    8. Martina Aitolehti pitkästä aikaa tv:ssä - Nyt mukana kokkauskisassa!

      Oho, Martina Aitolehti nyt kokkauskisassa! Häntä ei ole nähtykään pitkään aikaan tv:ssä. Mukana myös mm. Henny Harjusola
      Kotimaiset julkkisjuorut
      200
      1208
    9. Keski-ikäiset julkkismiehet vaihtaa nuorempiin!

      Seiska tietää kertoa: erikoisjoukot Janne Lehtosen vaimo yli 20v avioliitosta hakee eroa, Janne -ikuista rakkautta hehku
      Kotimaiset julkkisjuorut
      21
      1156
    10. "Tapaus" Aittakumpu/Simula hyvin paljastaa kuinka tyhmää ja turhaa sakkia Suomesta

      löytyy. Toissapäivänä "joku" teki tänne avauksen liittyen Kalevan juttuun, että noilla kahdella olisi suhde. Eli Otsikko
      Maailman menoa
      34
      1152
    Aihe