Voxra ja tinnitus

Anonyymi

Söin Voxraa (vaikuttava aine bupropion) 150 mg annoksella muutaman kuukauden. Se paransi aloite- ja toimintakykyä. Olin tyytyväinen lääkkeeseen.

Kunnes elokuun alussa heräsin toinen korva lukossa. Se pysyi lukossa kolme päivää tauotta. En osannut yhdistää Voxraan. Korva avautui itsestään neljäntenä päivänä, mutta siihen tuli humisevaa tinnitusta.

Googlasin ja sain tietää, että Voxran (Yhdysvalloissa lääkkeen kauppanimi on Wellbutrin) käyttäjät maailmalla kärsivät useinkin kuulo-ongelmista: kuulon alenemista ja tinnituksesta. Usein vaiva ei valitettavasti korjaannu vaan jää pysyväksi.

Googlasin lisää ja sain tietää että lääkkeen vaikuttava aine bupropion on ilmeisesti ototoksinen eli korvan kuulosoluja tuhoava.

Onko täällä kellään kokemuksia Voxran / bupropionin kuuloon liittyvistä sivuoireista? Lopetitko lääkkeen käytön? Jos lopetit, lähtikö kuulo-oire pois? Jos jatkoit lääkkeen käyttöä, pysyikö kuulo-oire tai jopa paheniko?

Haluaisin aloittaa Voxran uudestaan nyt varsinkin kun syksy on alkamassa ja tulee pimeää ja energiatasot on niin alhaiset ettei jaksa tehdä edes normaaleja arkeen kuuluvia asioita. Mutta uskallanko?

2

1433

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Anonyymi

      Itseasiassa tosi moni lääke on otoksinen. https://www.soundrelief.com/list-of-ototoxic-medications/

      Harva välttämättä edes tosiaan tietää että lääkkeillä voi puhkaista itselleen tinnituksen. Joskus se tinni voi puhjeta myös vieroituksessa niistä.

      Minulle määrättiin nuoresta pitäen monia erilaisia psyykelääkkeitä, suurimmaksi osaksi SSRI-lääkkeitä mutta myös mm.bentsodiatsepiineja ja antipsykoottiryhmän lääkkeitä. Jossain vaiheessa kun aloin purkamaan lääkkeitä korvani muuttuivat herkäksi äänelle (lääkepurkuihin liittyi ylipäätään aistiherkkyyden kuten valoherkkyyden lisäntymistä), minulle tuli huimausta päätä käännellessä, ja korva alkoi humista iltaisin. Huimausta oli jo lääkityksilläkin, lieköhän sotkivat vestibulaarista järjestelmää. Minulle puhkesi tinnitus. Lääkepurku kesken ja korvat ääntelee edelleen. Osaa näyttelee varmasti myös äänialtistukset. Karmea vaiva.

      Voxraa en ole käyttänyt joten siitä ei ole kokemusta laisinkaan.

      Itse en lääkepurkuni jälkeen aio enää koskea lääkkeisiin koska koetut haitat niistä olleet moninkertaisesti suuremmat kuin saatu hyöty ja kadun päivää kun ne aloitin. Tietämätön luottavinen nuori olin kun aloin syödä pillereitä. Ja en todellakaan halua pahentaa tinnitusta!

      Itseään voi auttaa myös muulla tavoin syksyllä jotta on energisempi. Säännöllisenä toistuva päivärytmi (joka auttaa myös uneen), kirkasvalohoito aamuisin (valo tahdittaa kehon biologisia toimintoja kuten hormoneita ja melatoniintuotantoa), terveellinen monipuolinen riittävä syöminen (kannattaa huomioida että ruokavaliosta saa foolihappoa jota suomalaisilta puuttuu), D-vitamiinilisä on must talvella ja sen puute voi lisätä väsymystä, liikkuminen, rentoutumisen ja liikunnan tasapaino että hermosto ei käy ylikierroksilla ja autonomisessa hermostossa on balanssi parasympaattisen ja sympaattisen hermoston toiminnassa. Kofeiinin ja höttöhiilarin välttäminen/vähennys jotka johtaa vaan energiatasojen isoihin heittelyihin. Stimulantit kuten kofeiini kyllä piristää mutta usein mikä menee ylös tulee myös alas. Väittäisin että sama pätee ennemmin tai myöhemmin myös masennuslääkkeisiin ja jossain vaiheessa lääke voikin alkaa lisätä päiväväsymystä koska keho kyllä tasaa ja yriträä "vastustaa" keinotekoista välittäjäaineiden venkslausta. Vrt krapula alkoholissa, kofeiinin jälkeinen olo. Alkoholi vaikuttaa päiviä nauttimisesta oloon ja sotkee palauttavaa unta. Palauttava uni on hyvinvoinnin kulmakivi ja elintavat tukee sitä. Ruoasta saadut ravintoaineet, liikkuminen, valon säätely (myösäisillasta kannattaa välttää sinivaloa ja keinotekoista valoa, aamulla kannattaa "tankata " luonnonvaloa)

      Yksityisellä (puhti) voi testata itseltään kohtuuhinnalla D-vitamiinitasot ja ferritiinin joiden puute voi laukaista väsymystä.. N.100 -150 pintaan voi tehdä ilman lähetettä laajrmpia tutkimuksia verikokeista. Väittäisin että mainitut asiat voivat lisätä energisyyttä ilman pillerin pilleriä.

      Ruokavaliossa kandee suosia antioksidanttipitoisia erivärisiä kasviksia, juureksia, marjoja, hedelmiä. Itselläni on iso läjä marjoja pakkasessa joita heitän aamupuuroon tai smoothoeeseen tai jogurttiin. Oli joskus raudanpuute ja aloin syödä enemmän naudan lihaa ja maksaa. Aivot tarvii myös terveellisiä rasvoja, oliiviöljy, rasvainen kala, avokado jne. Mahdollisimman vähän prosessoitua keinotekoista höttöä ja paljon ravinnerikasta luonnollista vähänprosessoitua kunnon ruokaa. Mitä parempaa polttoainetta keho saa sen optimaalisemmin se toimii. Liikunnasta kävely on ihan täysin aliarvostettua vaikka se on erittäin aivoterveellistä, ja liikuntaa sekin. Jo 10 min pienillä liikuntapyrähdyksillä ihan kotona (pientä voimistelua) voi saada säännöllisesti positiivisia vaikutuksia kuntoon. Youtube on nykyään pullollaan ohjeita ja jumppa/tanssi/joogatuokioita.

      Hyvinvointi on kokonaisuus asioita ja koostuu monesta tekijästä jotka yhdessä kohentavat oloa. Aloittaminen kannattaa pienestä muutoksesta ajan saatossa energiatasojtn lisääntyessä asioita lisäten.

      Kunnon elintavoilla en itse koe tarvitsevani enää masennuslääkkeitä jotka loppupeleissä etenkin pitemmän päälle ovat passivoivia ja teho loppuu ja niissä on haittoja. Toki jokaisen kokemus on eri. Mutta jos et Voxraan halua koskea enää yhtenä vaihtoehtona on elintapahoidotkin. :) Oma kokemus lääkkeistä on vuosia joten ihan höpöjä tässä en puhu elintapojen parantavasta vaikutuksesta!

      • Anonyymi

        Ainiin ja suolistoa sanotaan toisiksi aivoiksi ja terveys lähtee sieltä. Välittäjäaineet syntyy siellä. Itse syön probiootteja lisätavinteena. Ruokavaliolla mitä syö voi tukea suoliston hyvinvointia ja siitä kannattaa saada pre- ja probiootteja. tietyt ruoat tukee suoliston hyvinvointia. Fermentoidut kasvikset kuten kimchi ja hapankaali, hapanmaitotuotteet, kasvikset ja kuidut, bone broth jne.

        Harvemmin terveellisillä elintavoilla saa itselleen tinnitusta. Sen sijaan pillereillä jotka sotkevat kehon toimintoja mitä masennuslääkkeet ovat näin voi käydä. Tinnituksessa kannattaa myös katsoa mitä syö ja juo ja miten elää koska esim kofeiini ja huonot yöunet voi sitä pahentaa joillakin

        Jos aluksi ei ole toimintakykyä huolehtia hyvinvoinnistaan pienin askelin sitä voi ollakin kun vointi kohenee pikkuhiljaa.

        Ja jatkossa tinnituksen kanssa kannattaa olla aika tarkka kuulonsuojauksen kanssa meluisemmissa tilanteissa.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Takaisin ylös

    Luetuimmat keskustelut

    1. Valkeakosken murhaaja

      Raiskausrikosten joukossa kanta suomalainen tekijä on niin harvinainen että kannattaa erikseen mainita. Raiskausuutisia
      Maailman menoa
      183
      11681
    2. Valkeakosken sekopää murhaaja.

      Itselläni on 3 teini ikäistä tytärtä ja tämä tapaus on herättänyt minussa tosi paljon surua ja vihaa. On käsittämättömän
      Valkeakoski
      151
      2336
    3. Naiset pysyy sinkkuna ja ottavat mieluimmin koiran

      Nykynainen ei halua jakaa elämäänsä miehen kanssa, vaan elää yksin ja ottaa koiran tai koiria. Ja pikkuvähemmistö eli in
      Sinkut
      249
      1486
    4. Sille yhelle vaa

      Viime aikoina oon miettinyt sun juttuja aika paljon. Vaikka en oo saanu susta vielä kunnolla selvää kuvaa, jotenkin tunt
      Ikävä
      61
      1060
    5. Kiitos kun annoit värejä elämääni

      Edes pienen hetken. Sellasiakin mitä en muuten näe ;) ❤️
      Ikävä
      53
      930
    6. Hiljaista on

      Ei kuulu viestiä 😘 pallo on sinulla Mies, odotan!
      Ikävä
      61
      872
    7. Nainen, se kun olit joskus niin vakavana

      ja naama peruslukemilla, toisinaan silloinkin kun kuuntelit juttujani. Se ilme on jäänyt lähtemättömästi mieleeni. Mitäh
      Ikävä
      42
      767
    8. Onhan sulla

      Nainen nyt varmasti kaikki hyvin.
      Ikävä
      52
      729
    9. Olen ylpeä sinusta

      nainen. Vaikutat "vanhalta" tekijältä. Olet aarre tälle touhulle ja uskon että pääset vielä pitkälle jos haluat. Ehkä sa
      Tunteet
      27
      716
    10. Kysymys iltaan

      Kuinka kuuma kaivattusi on celsius-asteikolla?
      Ikävä
      42
      689
    Aihe