Miten voin tietää, että Jumalaa tai jumalia ei ole olemassa?

Anonyymi-ap

Positiivinen ateisti uskoo tietävänsä sen, että Jumalaa tai jumalia ei ole olemassa, ja että luomista ei ole tapahtunut: se ei ole edes teoriassa mahdollista. Miten ateisti voi tietää tämän?

1. Luja usko on korvannut tiedon ja ateisti sanoo uskoaan tiedoksi, mutta ei oikeasti tiedä.
2. On löydetty tieteellisiä todisteita siitä, että Jumalaa tai jumalia ei ole olemassa, ja että se on mahdotonta (on löydetty luonnollinen selitys universumin aika-avaruuden synnylle).
3. Koska kaikki tunnetut jumaltarut ja luomismyytit on voitu osoittaa fiktioksi, ei mitään tuntematonta luomisen toteuttanutta entiteettiä voi olla olemassa.
4. Ateisti valehtelee röyhkeästi.
5. Jotakin muuta.

Mitä mieltä olet?

18

162

  Vastaukset

  Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
  5000
  • Anonyymi

   Miten voimme olla niin varmoja, ettei maahisia, örkkejä, hindujen, inkojen ja vanhojen egyptiläisten jumalia ei ole? Eihän niitten olemattomuutta voi todistaa!

   Ei voikaan.

   Mutta ihmisellä on ymmärryskyky, jollakin enemmän, jollakin vähemmän...

   Mutta senkun uskot mörköihin.

  • Anonyymi

   Miten voimme tietää varmasti sen, että saunatonttuja ei ole olemassa?

   Saunatontuista on havaintoja ja kertomuksia kansanperinteessä. Jokainen järkevä ihminen tietää silti sen, että sellaisia yliluonnollisia olentoja kuin saunatontut ei ole olemassa. Eikä kukaan vakavasti otettava älykäs ihminen väitä saunatontun luoneen tätä maailmaa – tai edes rakentaneen ensimmäistä saunaa. Miten voimme tämän näin varmasti tietää? No, eihän yksikään taru edes väitä saunatontun rakentaneen saunaa: vai väittääkö? :)

   On mahdollista, että jotkut ihan oikeat ihmiset ovat käyneet toisten saunalla ottamassa löylyä ja juomassa olutta sekä särpimässä saunalle jätettyä makkaraa tai muuta ruokaa, mutta he eivät ole sellaisia satuolentoja, joita saunatontuilla ”tieteessä” tarkoitetaan. :) Kyllähän tiede tuntee myös joulupukin ja sen taruolennon syntyyn perustuvan historian, mutta ei ole ikinä pitänyt satuolentoa todellisena, koska sellaisesta ei ole yhtään todistetta tai siis tieteellistä havaintoa (toki joulupukkeja nähdään joka joulu tuhansittain, mutta ne eivät ole satuolentoja).

   Tunnemme saunatontuista kertovat tarut sen verran hyvin, että voimme olla varmoja siitä, että ne eivät ole yliluonnollisia satuolentoja. Tiedämme samalla perusteella sen, että Lentävä spagettihirviö, Näkymätön vaaleanpunainen yksisarvinen ja muut parodiat Jumalasta eivät ole todellisia. Ja sekös arvon positiivista ateistia vituttaa, että voimme olla näin varmoja saunatonttujen sekä näiden muiden satuolentojen fiktiivisyydestä, mutta emme kuitenkaan mahdollisen tuntemattoman maailman rakentajan olevaisuudesta.

   Sehän on ihan yhtä järkevä oletus kuin possarin oletus, jonka mukaan universumin aika-avaruus olisi syntynyt olemattomuudesta, sillä mistä muusta se olisi syntynyt? Vai onko se muka ollut aina olemassa? Tiedemiesten mukaan se on ollut vain 13,82 miljardia vuotta, joten ei ”ikuisesti” (aina). :) Ja tämäkö myös arvon possaria vituttaa, kun hänellä ei ole mitään aavistusta siitä, mistä vitusta tämän universumin aika-avaruus on syntynyt, sillä kai se nyt kuitenkin syntynyt on? Eikö ole? No ei tietenkään, sillä arvon possari keksii mitä tahansa satuja välttääkseen tämän dilemman, ja yksi sellainen on, että ”universumi ei ole syntynyt: se on ollut aina olemassa.”

   Heh !

   • "On mahdollista, että jotkut ihan oikeat ihmiset ovat käyneet toisten saunalla ottamassa löylyä ja juomassa olutta sekä särpimässä saunalle jätettyä makkaraa tai muuta ruokaa, mutta he eivät ole sellaisia satuolentoja, joita saunatontuilla ”tieteessä” tarkoitetaan."

    On niitä saunatonttuja olemassa. Raamattukin sen todistaa. Jahve kieltää kymmenessä käskyssä jättämästä pääsiäisateriasta tontulle ruokaa yön yli. Toki vuohipaimenilla ei ollut saunatonttua vaan taloa suojeleva esi-isien henki, joka on käytännössä sama kuin suomalainen pihapiiriä ja taloa suojeleva tonttu, jolla on myös yhteyksiä esi-isien henkiin.

    Tässä, Kahdeksas käsky:

    25 »Kun uhraat minulle teurasuhrin veren, älä uhraa samalla kertaa mitään hapatettua äläkä jätä pääsiäisjuhlan uhrista mitään tähteeksi seuraavaan aamuun.


   • Anonyymi
    Moses_Zuckerkandl kirjoitti:

    "On mahdollista, että jotkut ihan oikeat ihmiset ovat käyneet toisten saunalla ottamassa löylyä ja juomassa olutta sekä särpimässä saunalle jätettyä makkaraa tai muuta ruokaa, mutta he eivät ole sellaisia satuolentoja, joita saunatontuilla ”tieteessä” tarkoitetaan."

    On niitä saunatonttuja olemassa. Raamattukin sen todistaa. Jahve kieltää kymmenessä käskyssä jättämästä pääsiäisateriasta tontulle ruokaa yön yli. Toki vuohipaimenilla ei ollut saunatonttua vaan taloa suojeleva esi-isien henki, joka on käytännössä sama kuin suomalainen pihapiiriä ja taloa suojeleva tonttu, jolla on myös yhteyksiä esi-isien henkiin.

    Tässä, Kahdeksas käsky:

    25 »Kun uhraat minulle teurasuhrin veren, älä uhraa samalla kertaa mitään hapatettua äläkä jätä pääsiäisjuhlan uhrista mitään tähteeksi seuraavaan aamuun.

    Nyt ei kyllä kolahda. Miten ihmeessä tuohon johtopäätökseen tulit ja mihin tekstiin vetoat (käsikirjoitukset, käännös)?


   • Anonyymi kirjoitti:

    Nyt ei kyllä kolahda. Miten ihmeessä tuohon johtopäätökseen tulit ja mihin tekstiin vetoat (käsikirjoitukset, käännös)?

    Johtopäätös esi-isien kanssa syötävästä muistoateriasta tulee tohtoritason Raamatun ja muinaisen Lähi-idän tuntijoilta. Tässä artikkelissa esimerkiksi tohtori Kristine Henrikson Garroway toteaa asian.

    With regard to the latter, the pesach sacrifice (Exod 12: 21) maintains the cult of the ancestors by binding them to the living and the unborn as suggested by the second theory above. Reaffirming connections with the ancestors might also assuage any annoyance they experienced due to the cries of children in the house.

    Tästä nyt ei sitten enää ole vaikea vetää johtopäätöstä siihen, että tämä muinainen Lähi-idän pakanallinen esi-isien kultti muistuttaa suomalaista tonttujen palvontaa. Tontulle jätettiin jouluyönä pöytään ruokaa, että hän pysyy tyytyväisenä ja suojelee taloa. Ihan sama periaate muinaisessa lähi-idässä.

    https://www.thetorah.com/article/the-origins-of-the-biblical-pesach

    PS. Tämä pakanallinen esi-isien palvontakultti ilmenee nykyään kristittyjen ehtoollisella. Sehän on muistoateria, joka liittää nykyiset syöjät pyhien (esi-isien) yhteyteen.


  • Anonyymi

   No, tohon vois sanoa heti alkuun sen, että tietoisuus on riippuvaista materiasta - aivojen ja ruumiin toiminnasta - joten mitään henkeä tai henkiä ei voi olla edes teoriassa olemassa (olioita, jotka ovat älykkäitä ja tietoisia vailla "ruumista).

   Tiedemiehet ovat siis todistaneet sen, että kaikki olevainen on luonteeltaan fyysistä ja siten osa tätä universumin aika-avaruutta (ja tietoisuus tulee materian kyvystä muodostaa tietoisuus elävissä olennoissa).

   Ripulivajakki ei mahda mitään tällaiselle ylivertaiselle älylle. Tuli taas jälleen kerran vedettyä alta kölin ja kyykytettyä.

   Heh ! :)

  • Anonyymi

   Viisas ateisti tietää, ettei hän tiedä onko Jumala totta, vai ei. Hänellä ei ole tietoa luomisesta, eikä henkilökohtaisista uskonnollisista kokemuksista. . Koska hän on viisas, niin hän ymmärtää, ettei elämä voi putkahtaa itsestään, sattumien summana, eikä tiedekään pysty esittämään mitään todisteita elämän synnystä. Elämä syntyi vain toisen vaihtoehdon kautta, muita ei ole. Joten ateisti on uskovampi, kuin kristinuskoinen, koska kristityllä on varma henkilökohtainen tieto Jumalansa olemisesta, perustuen toimivaan suhteeseen Hänen kanssaan.

  • Anonyymi

   Ateisti tietää, että kaikki olevainen on luonteeltaan fyysistä. Mitään ajan ja avaruuden ulkopuolista ei-fyysistä olevaisuutta ei ole olemassa, ja vaikka olisikin - universumin aika-avaruus on syntynyt sellaisesta - niin se ei ole tietoista ja älykästä niin kuin Jumala ja henget (jumal-olennot), sillä tietoisuus ja äly ovat toimivien aivojen ja siten materian ominaisuus. Ilman materiaa ja fyysistä maailmaa, jossa on ELÄMÄÄ, ei voi olla tietoisuutta ja älyä.

   Näin ateisti on täysin varma siitä, että tämä maailma on kaikki, mitä on olemassa, eikä sitä ennen tai sen ulkopuolella ole olemassa yhtään mitään. Jumalat ja luominen ovat jo teoriassa mahdottomia, koska se edellyttäisi fyysisen maailman ulkopuolista olevaisuutta, tietoisuutta ja älyä (ja voimaa). Heh ! :)

   • Anonyymi

    Tunne selittää jumaliin uskomisen ei todista mitään että jumalia olisi olemassa.


   • Anonyymi

    Kristinuskoisella on toimiva ja lukemattomiin, jopa yliluonnollisiin kontakteihin perustuva ja kokoajan vahvistuva varmuus Taivaan Isästä, Jeesuksesta ja Pyhästä Hengestä. Ateistilla ei niitä ole, eikä myöskään varmaa käsitystä Jumalan olemattomuudesta, koska hänellä pitäisi olla järjetön suhde olemattomuuteen. Olemattomuudesta ei mikään pysty tulemaan ja sanomaan, ettei täällä ole mitään.


  • Yksi hyvä keino on selvittää, mitä luotettavia havaintoja meillä on jostain yliluonnollisesta olennosta.

   Koska meillä ei ole ainuttakaan LUOTETTAVAA havaintoa yhdestäkään, niin voimme olettaa että kertomukset niistä ja niiden ominaisuuksista ovat keksittyjä; ihmisten mielikuvituksen tuotetta.

   Luonnollisesti on olemassa mahdollisuus, että jotain yliluonnollista on olemassa, mutta me emme pysty havaitsemaan sitä aisteillamme tai tekniikallamme.

   Silloinkin, jos annamme oletetulle olennolle jotain ominaisuuksia, sanokaamme vaikka sarvet ja kyky taikoa, teemme sen ilman mitään todellista tietoa asiasta ja 99,9999999999999999999999 prosentin todennäköisyydellä osumme pahasti harhaan.

   • Anonyymi

    Kyllähän uskovaisetkin kertovat että Jumalaa ei voi todistaa olevaksi kun on salattu ja ihmisiltä piilossa kuinka sellaista todistat.

    Luominen kävi näin
    Teoreettinen fyysikko ja kosmologi Stephen Hawking katsoi, että kaikkeus on syntynyt alkuräjähdyksessä ilman jumalaa luonnollisin seurauksin fysiikan laeista. Hänen mukaansa painovoimalain vuoksi ainetta voi syntyä tyhjästä.

    Pientä säätöä on kuitenkin tarvittu. Kuka sen on tehnyt ?
    Fysiikan neljän peruvuorovaikutuksen suuruudet eroavat toisistaan valtavasti, mutta niiden tulee olla tarkassa suhteessa toisiinsa, jotta elämä olisi mahdollista. Myös pimeän energian arvon tulee vastata tarkasti sen havaittua arvoa, jottei universumi laajene liian nopeasti elämän kannalta. Lisäksi syntyvän universumin paikan täytyi sijaita tavattoman tarkasti ja. Näitä seikkoja on pidetty viittauksena kosmiseen hienosäätöön.

    Uskon kuitenkin että kyllä se Jumalalta ja kirvesmieheltä sujuisi.


   • Anonyymi kirjoitti:

    Kyllähän uskovaisetkin kertovat että Jumalaa ei voi todistaa olevaksi kun on salattu ja ihmisiltä piilossa kuinka sellaista todistat.

    Luominen kävi näin
    Teoreettinen fyysikko ja kosmologi Stephen Hawking katsoi, että kaikkeus on syntynyt alkuräjähdyksessä ilman jumalaa luonnollisin seurauksin fysiikan laeista. Hänen mukaansa painovoimalain vuoksi ainetta voi syntyä tyhjästä.

    Pientä säätöä on kuitenkin tarvittu. Kuka sen on tehnyt ?
    Fysiikan neljän peruvuorovaikutuksen suuruudet eroavat toisistaan valtavasti, mutta niiden tulee olla tarkassa suhteessa toisiinsa, jotta elämä olisi mahdollista. Myös pimeän energian arvon tulee vastata tarkasti sen havaittua arvoa, jottei universumi laajene liian nopeasti elämän kannalta. Lisäksi syntyvän universumin paikan täytyi sijaita tavattoman tarkasti ja. Näitä seikkoja on pidetty viittauksena kosmiseen hienosäätöön.

    Uskon kuitenkin että kyllä se Jumalalta ja kirvesmieheltä sujuisi.

    >>>Kyllähän uskovaisetkin kertovat että Jumalaa ei voi todistaa olevaksi kun on salattu ja ihmisiltä piilossa kuinka sellaista todistat.<<<

    Siis et tiedä mitään varmaa jumalista, eikä kukaan muukaan tiedä.

    Siten kaikki väitteet niistä ovat tuulesta temmattuja! Mielikuvituksen tuotetta. Luuloja ja uskomuksia.

    Olen samaa mieltä.

    On eri asia luulla ja uskoa kuin tietää. Tietämiseen tarvitaa luotettavia havaintoja.

    >>>Pientä säätöä on kuitenkin tarvittu. Kuka sen on tehnyt ?<<<

    Mitään säätöä ei tarvita. Jos elämälle on edellytykset, niinkuin nyt on asian laita, elämää voi esiintyä ja esiintyykin. Meilä on käynyt tuuri. Aivan kuten on hyvin epätodennäköistä, että minä voittaisin eurojackpotissa päävoiton, joku sen kuitenkin aina joskus voittaa. Eurojackpottia ei ole luotu sitä varten, että esimerkiksi juuri Helga Muller Saksassa tulee miljonääriksi, vaan hän osuu jättipottiin, koska olosuhteet mahdollistavat sen ja sattuma osuu hänen kohdalleen.

    Vaikka joku olisikin "säätänyt" meillä ei olisi mitään aavistusta tekijästä. Se voisi olla vaikka hittavainen, spagettihirviö tai yksisarvinen. Kaikki arvailut tai uskominen muiden arvauksiin ja kertomuksiin ei vie meitä totuuden äärelle. Pikemminkin kauemmas siitä.

    On uskottavampaa, että elämä, jonka olemme luotettavasti havainneet sopeutuvan olosuhteisiin, on sopeutunut niihin, kuin että uskoisimme että olosuhteet on luotu ennakolta tämänkaltaiselle elämälle, mistä meillä taas ei ole ainuttakaan luotettavaa havaintoa.


  • "Miten voin tietää, että Jumalaa tai jumalia ei ole olemassa?"

   Rukoilepa Jumalaa tuomaan jotain juuri tiettyä jutskaa sinulle joululahjaksi. Ei tuo. Mutta pyydäpä samaa Joulupukilta. Hän sen tuo!

   Tämä todistaa, että Jumalaa ei ole, mutta Joulupukki on.

   • Anonyymi

    Aukoton todistus, hae töihin johonkin yliopistoon mutta nyt universumin luomiseen.

    Jos Jumala on tullut siihen tulokseen että tarvitaan uusi universumi kun tää nykyinen on täysi paska niin mitä tarvitaan.

    - ensiksi olemattomuus josta se alkuräjähdys tehdään.
    - täytyy määritellä energian suuruus,
    - pimeän energian suuruus
    -määritellä tarkasti uuden universumin paikka.

    Eläköityneenä insinöörinä haen tuota paikkaa. Jumala voi ottaa yhteyttä.

    Varma.Tieto
    Suomi24
    Internet


   • Anonyymi kirjoitti:

    Aukoton todistus, hae töihin johonkin yliopistoon mutta nyt universumin luomiseen.

    Jos Jumala on tullut siihen tulokseen että tarvitaan uusi universumi kun tää nykyinen on täysi paska niin mitä tarvitaan.

    - ensiksi olemattomuus josta se alkuräjähdys tehdään.
    - täytyy määritellä energian suuruus,
    - pimeän energian suuruus
    -määritellä tarkasti uuden universumin paikka.

    Eläköityneenä insinöörinä haen tuota paikkaa. Jumala voi ottaa yhteyttä.

    Varma.Tieto
    Suomi24
    Internet

    Jumala varmasti palkkaa sinut tehtävään noilla argumenteilla.
    Odottakaamme jännityksellä hänen yhteydenottoaan!
    Erityisesti odotan jouluaattoa!


  • Anonyymi
  • Anonyymi

   Miten voi tietää, ettei kirversumrhaajien salaliitto vaani sinua ja suunnittele silpomistasi? No siitä että mikään ei perustele moista kuvitelmaa.

   Ihan samasta syystä voi tietää, että jumalia ei ole.

  Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

  Luetuimmat keskustelut

  1. Martina naimisiin.

   Etsimässä täydellistä hääpukua Roomassa.
   Kotimaiset julkkisjuorut
   370
   3539
  2. Etsin sinua vakavissani

   Täältä tai ihan mistä tahansa. Meillä jäi asioita selvittämättä, ja minun sydän on sanonut painavan sanansa, että meillä jäi juttu pahasti kesken. Syd
   Ikävä
   60
   1570
  3. En minä seksin perässä ollut

   vaikka niin luulit, vaan sinun, koska halusin sinut kokonaan. Vihjailit nimittäin siihen suuntaan. Miksi muuten epäilit minusta kaikkea pahaa, nainen?
   Ikävä
   71
   1295
  4. En voi edes kirjoittaa siitä.

   Se olis liian lapsellista. Kun on yhteys tosielämän puolella ja selvät sävelet. Älykäs se on, todennäköisesti älykkäämpi kuin kukaan, ketä olen tavann
   Ikävä
   62
   1199
  5. Vanhempi mies

   Rakkain, kuinka me enää koskaan voitais sopia näkemisestä? Soittasin, soittasin -mutta, kun?
   Ikävä
   70
   1099
  6. Olen pahoillani nainen

   Olen pahoillani siitä, että vielä säännöllisesti nähdessämme asiat välillämme ajautuivat suuntaan, joka ei ollut kummallekaan hyvästä. Harmittaa puole
   Ikävä
   70
   977
  7. Viiskymppisenä

   Ja alan olla kyllä aina vaan enemmän sitä mieltä, mikä on kyllä ihan tieteellinen faktakin, että elämä viiskymppisenä alkaa olla turhista turhinta. Uu
   Sinkut
   322
   927
  8. Hääpukuja ei turhaan ostella

   Olisiko todella niin, että Hanuri-Hannu on taas kehissä ja vanha suola janottaa todella pahasti - Martti on liikkeellä ja nyt lienee tosi kyseessä! O
   Kotimaiset julkkisjuorut
   73
   921
  9. Martina kiusoittelee kateellisia vihaajiaan

   Palstan Martina vihaajat menivät sekaisin kun Martina lähti Roomaan. Tätä on hauska seurata 🤭
   Kotimaiset julkkisjuorut
   144
   850
  10. En löydä sinua

   jotta voisin viestiä lähettää.
   Ikävä
   42
   839
  Aihe