Mistä asioista me olemme yhtä mieltä?

Erimielisyydet johtavat väittelyihin ja jopa riitoihin, mikä tekee palstasta joko mielenkiintoisen tai vastenmielisen, riippuen siitä, millä tavalla keskustelijat käyttäytyvät, ja miten he argumenttejaan perustelevat.

Taitavat keskustelijat voivat olla eri mieltä asioista riitelemättä toistensa kanssa. Näin eräs juutalainen rabbi aikoinaan sanoi, ja olin eri mieltä hänen kanssaan lähes kaikesta muusta, paitsi tästä asiasta. Oli virkistävää vaihtaa ajatuksia juutalaisen kirjanoppineen kanssa, joka oli tosin kääntynyt kristityksi. ;)

Uskoa ja uskontoja käsittelevillä palstoilla puhutaan harvemmin siitä, mistä ollaan yhtä mieltä kuin siitä, mistä ollaan eri mieltä. Samaa mieltä oleminen ei saa aikaan voimakkaita tunteita eikä keskustelua, sillä mitä puhuttavaa siinä on, jos kukaan ei pitäisi mahdollisena luomista ja tuntemattoman universumin synnyttäjän olemassaoloa? Tai uskontoja ja niiden jumalia tai sitä yhtä Jumalaa? :)

No, mistä me olemme yhtä mieltä positiivisten ateistien kanssa (me agnostiset ateistit)? Siitä, että kaikki tunnetut kertomukset Jumalasta tai jumalista on voitu osoittaa fiktioksi eli ihmisen mielikuvituksen tuotteeksi. Sellaisia jumalia tai sitä yhtä Jumalaa ei ole olemassa - eikä edes voi olla olemassa - josta nämä tarut kertovat. Mutta tuntemattomasta universumin "luojasta" tai monesta sellaisesta ei tätä tietoa ole käytettävissä. Siksi me agnostikot pidämme sitä mahdollisena, mutta Lentävää Spagettihirviötä ja Näkymätöntä vaaleanpunaista yksisarvista mahdottomana.

Me emme tietenkään usko sellaiseen tuntemattomaan universumin "synnyttäjään", johon esimerkiksi deistit ja korkeampaan voimaan uskovat ihmiset uskovat, mutta pidämme sitä todennäköisemmin olevaisena kuin selvästi fiktiivisiä parodioita Raamatun Jumalasta (mistä muusta ne olisivat parodiaa?). Tiedämme myös varmasti sen, että Teräsmies, Hämähäkkimies ja Aku Ankka eivät ole todellisia eläviä henkilöitä, vaan mielikuvituksen tuotetta. Positiivinen ateisti joutuu pitämään näitä mahdollisesti todellisina elävinä olentoina toisin kuin agnostikot, sillä possari on ateistisen uskonsa vuoksi vailla järkeä ja tyhjää puhuva saivartelija.

Parhaatkin heistä ovat pedantteja pilkunviilaajia, koulupudokkaita Dunning-Kruger vaikutuksesta kärsiviä narsisteja ja patologisia valehtelijoita. Usko saa aikaan tämän kaiken: se luja ja varma ateistinen usko siihen, että Jumalaa tai jumalia ei ole olemassa ja luomista ei ole tapahtunut, sillä se on mahdotonta. Sehän edellyttäisi ei-fyysisen olemassa oloa, johon me ateistit™ emme usko. Kaikki, mitä on olemassa, on tämä universumi aika-avaruuksineen ja vain fyysinen maailma on todellinen: kaikki muu on fiktiota tai mielisairaan mielen tuotosta kuten tarujen jumalat ja etenkin se yksi Jumala, johon valtaosa maailman teisteistä uskoo, mielisairaita kun ovat.

7

<50

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • ”Usko saa aikaan tämän kaiken: se luja ja varma ateistinen usko siihen, että Jumalaa tai jumalia ei ole olemassa ja luomista ei ole tapahtunut, sillä se on mahdotonta.”

      Jos teistejä ei olisi, olisi kuitenkin ateisteja, mutta heitä ei kutsuttaisi ateisteiksi. Ateistien käsitys olisi sama vaikka teistejä ei olisi ollut koskaan olemassa.

      • Olen tässä asiassa samaa mieltä kanssasi, veli. :)


    • Anonyymi

      Eri mieltä? Mä esitän vain faktoja; ei tarvii väitellä. Ateistit on uskovaisia - fakta. On aivan yhtä järjetöntä uskoa Jumalaan kuin ei-Jumalaan, koska ei ole uskon asia, vaan tietämisen ja ymmärryksen asia, jonka tietää tai ei tiedä. Jos muuta väittää, valehtelee itselleen ja/tai muille, ja voi olla jopa niin tyhmä, ettei sitä petosta näe, vaikka usein onkin kyse mielen sairaudesta tai/ja asenneongelmasta.

      • ”Ateistit on uskovaisia - fakta.”

        Jos teistejä ei olisi, olisi kuitenkin ateisteja, mutta heitä ei kutsuttaisi ateisteiksi. Ateistien käsitys olisi sama vaikka teistejä ei olisi ollut koskaan olemassa.


    • "Tuntemattomasta universumin luojasta"

      Nyt sie jo ruppeet rakentelemaa itselles jumalii.

      Myöhä ei tiijetä mitä myö ei pystytä havvaitsemaa aistiloil tai tekniikal. Myö ei tiijetä sellasist yhtää mittää. Ei sit mittää. Ei esimerkiks, jot joku siel ois universumeit tehnt. Tai et siel ees ois mittää.

      Ko myö ei kerra voija tietää, nii ei parane ruvet arvailemmaa. Siin mennee vaa syvemmäl mettää.

    • Anonyymi

      Psykosomatiikka vaikuttaa myös jumaliin uskomisessa kuten lume lääkkeet.

    • Anonyymi

      " fakta. On aivan yhtä järjetöntä uskoa Jumalaan kuin ei-Jumalaan"

      Njaa en usko kumpaankaan enkä edes tiedä minkälainen tämä jälkimmäinen uskomuksen kohde on ja miten se pitäisi käsittää .

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Baaritappelu

      Hurjaksi käynyt meno Laffassa. Jotain jätkää kuristettu ja joutunu teholle...
      Kokkola
      57
      5600
    2. Tappo Kokkolassa

      Päivitetty tänään Iltalehti 17.04.2024 Klo: 15:23..Mikähän tämä tapaus nyt sitten taas on.? Henkirikos Kokkolassa on tap
      Kokkola
      23
      3557
    3. Poliisit vaikenee ja paikallinen lehti

      Poliisit vaikenee ja paikallinen lehti ei kerro taposta taaskaan mitään. Mitä hyötyä on koko paikallislehdestä kun ei
      Kokkola
      28
      1682
    4. Miksi tytöt feikkavat saaneensa orgasmin, vaikka eivät ole saaneet?

      Eräs ideologia itsepintaisesti väittää, että miehet haluavat työntää kikkelinsä vaikka oksanreikään, mutta tämä väite ei
      Sinkut
      207
      1670
    5. Mitä ihmettä

      Kaipaat hänessä
      Ikävä
      83
      1126
    6. MAKEN REMPAT

      Tietääkö kukaan missä tämmöisen firman pyörittäjä majailee? Jäi pojalla hommat pahasti kesken ja rahat muisti ottaa enna
      Suomussalmi
      27
      1107
    7. Kuntoutus osasto Ähtärin tk vuode osasto suljetaan

      5 viikkoa ja mihin työntekijät, mihin potilaat. Mikon sairaalan lopetukset saivat nyt jatkoa. Alavudelle Liisalle tulee
      Ähtäri
      49
      917
    8. Itämaisesta filosofiasta kiinnostuneille

      Itämaisesta filosofiasta kiinnostuneille. Nämä linkit voivat auttaa pääsemään niin sanotusti alkuun. https://keskustel
      Hindulaisuus
      259
      846
    9. Välillä käy mielessä

      olisiko sittenkin ollut parempi, että emme koskaan olisi edes tavanneet. Olisi säästynyt monilta kyyneleiltä.
      Ikävä
      71
      829
    10. Mulla on kyllä

      Järkyttävä ikävä sua. Enkä yhtään tykkää tästä olotilastani. Levoton olo. Ja vähän pelottaa..
      Ikävä
      35
      818
    Aihe