Tutkija sanoo että vetyhypetys ei ole vielä valmis

Anonyymi-ap

Tässä tutkijan mielipide että vedyn valmistus vaatii "absurdin" määrän sähköä ja nimenomaan sitä vihreää sähköä ei ole ylimääräistä eikä vihreän infran pystyttäminen ole nopeaa. Viherpesun vaara on myös suurta. Luettelee yleisellä tasolla myös useita ongelmia missä vetytaloudessa on vielä paljon parannettavaa. Varoittaa siis vedyn hypettämisestä että oikeassa elämässä sen saaminen aidosti toimintakuntoon kannattavasti voi olla todella haastavaa.

https://ylioppilaslehti.fi/2022/10/asian-tuntija-vetyhype-tuli-suomi-ei-ole-valmis/

12

110

  Vastaukset

  Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
  5000
  • Anonyymi

   Vastaava artikkeli missä koitetaan kertoa että sitä VIHREÄÄ sähköä ei ole oikeasti ylimääräistä vetyä varten. Vetytalouden hypetys on suurta suhteessa realismiin.

   "Suuri ongelma Suomen ja EU:n nykyisessä vetystrategiassa on sähkön riittämättömyys. Näissä strategioissa vetyä on suunniteltu tuotettavan lähinnä elektrolyysimenetelmällä. Menetelmä vaatii suunnattomasti sähköä, joka parhaimmillaan olisi tuotettu vihreästi uusiutuvalla energialla. Esimerkiksi Raahen terästehtaan terästuotanto fossiilivapaalla, elektrolyysillä tuotetulla vedyllä veisi lähes suunnilleen yhden ydinvoimalan tuottaman energian kokonaan.

   Tällä hetkellä vetyä tuotetaan maailmalla noin 80 miljoonaa tonnia eli megatonnia (Mton) vuodessa eri käyttötarkoituksiin. Jos kaikki maailmassa valmistettava teräs valmistettaisiin vedyn avulla, vetyä tarvittaisiin vielä lisää noin 90 Mton. Kaikkiaan vetyä siis tarvittaisiin tällöin yli kaksi kertaa niin paljon kuin sitä nyt maailmassa tuotetaan.

   Jos tämä 90 megatonnin lisämäärä vetyä tuotetaan elektrolyysillä ja tuotantoon käytetään päästötöntä sähköä, maailmaan tarvitaan lähes 250 ydinvoimalaa lisää. Yksi ydinvoimala vastaa karkeasti arvioiden 800 tuulivoimalaa, ja tuulivoiman tehontuotto on Suomessa vain 33,8 prosenttia nimellistehosta. Energia- ja vetykeskustelussa tulisi realistisesti kiinnittää­­ huomiota sähkön riittävyyteen."

   Sääli ettei kerrottu kuinka monta aurinkopanelia tarvitaan ydinvoimalaa korvaamaan vuosituotannolla, joka on todella paljon suurempi luku ja näille tuulivoimapuistoille löytää hyviä suuria tontteja. 250 x 800 tuulivoimalaa korvaamaan ydinvoimaloita = 200 000 tuulivoimalaa. Minne ne kaikki sijoitetaan monissa maissa kun puolustusvoimatkin valittavat tuulivoimalat että häiritsevät tutkia? Ja sitten tämä "Not in my backyard (NIMB)" ilmiö kun osa ihmisistä vastustaa voimakkaasti tuulivoimaloita niin byrokratiassa kestää.

   Vetytalouden VIHREÄN energiantarve on todellakin "absurdi". Ja vielä isommiksi luvut tulevat kun vetyä aletaan entistä enemmän käyttämään eri käyttötarkoituksissa (vedyn kysyntä nousee), niin ydinvoimaloiden, tuulivoimaloiden ja aurinkopuistojen tarve kasvaa moninkertaisesti ja rakentaminen todella hidasta. Silloin on pakko pitää niitä saastuttavia hiilivoimaloita elossa suuren sähkönkysynnän takia, jolloin kikkaillaan sitten viherpesulla.

   https://keskustelu.suomi24.fi/t/17241677/tulevaisuuden-vetytalous-on-pitkaan-viherpesua

   https://tekniikanmaailma.fi/kesken-voitaisiinko-paastotonta-vetya-tuottaa-niin-etta-sahkoa-tarvittaisiin-vain-vahan-tai-ei-lainkaan/

  • Anonyymi

   Tässä artikkelissa kyseenalaistetaan Inkoon vedyllä toimiva vetytehdas. Haasteita riittää. Iso riski että projekti epäonnistuu. Ja vaikka onnistuisi niin onko vedyllä tuotettu teräs liian kallista ja ei mene kaupaksi, jolloin koko projektilta menee maa alta?

   https://www.is.fi/taloussanomat/art-2000009310442.html

   • Anonyymi

    "Laaksonen arvioi optimistiseen sävyyn, että Inkoon-tehtaan neljän miljardin investointi voisi suuressa mittakaavassa ollakin vasta alkua."

    "– Tämä on sitä teollisuuden uudelleensijoittumisen alkuvaihetta lähelle halpaa energiaa. Olemme arvioineet, että nämä investoinnit Suomeen pystyvät nousemaan yli 100 miljardiin euroon."

    "SSAB, Vattenfall ja LKAB ovat kehittäneet yhdessä fossiilivapaata rautamalmin pelkistämistä. SSAB:n Ruotsin Luulajan tehtaalla pyörii jo Hybrit-pilottilaitos, joka tuottaa fossiilivapaata rautasientä ”kampanjaluontoisesti”.

    SSAB:n johto viestittää IS:lle sähköpostitse, että se ei kommentoi potentiaalisen kilpailijansa asioita. Yrityksestä kuitenkin kerrotaan, että SSAB on ainoana maailmassa jo valssannut fossiilivapaata terästä ja lisäksi toimittanut asiakkaille koe-eriä, joista muun muassa Volvo on jo valmistanut ensimmäisiä ajoneuvoja.

    Professori Laaksonen arvioi, että muutaman vuoden kuluttua vastaavaa teknologiaa on todennäköisesti jo laajemminkin saatavilla.


   • Anonyymi

    Korjaan edellisen viestini kun se karkasi "editointiin" keskeneräisenä ennen sen valmistusta.

    Pikkuruista nega-petteri-agendaansa palstalla ahkerasti foldaavalla on objektiivisyyden sijaan luonnollisestikin jo valmiiksi "asennevammainen" lähesymistapa koko aihepiiriin.

    Onkohan foldaajan pappa betalar Kempowerin leivissä ymv. vai mistähän tuo vetytalouteen kohdistuva kerrassaan epärationaalinen ja kroonisoitunut kestoahdistus oiken kumpuaa.

    Samaisesta artikkelista on luettavissa ko. hankkeen / aloitteen ... tämän hetken ... riskien ja epävarmuuksien ohessa mm. seuraavaa vetytalouden isoa kuvaa koskien.

    "Laaksonen arvioi optimistiseen sävyyn, että Inkoon-tehtaan neljän miljardin investointi voisi suuressa mittakaavassa ollakin vasta alkua."

    "– Tämä on sitä teollisuuden uudelleensijoittumisen alkuvaihetta lähelle halpaa energiaa. Olemme arvioineet, että nämä investoinnit Suomeen pystyvät nousemaan yli 100 miljardiin euroon."

    "SSAB, Vattenfall ja LKAB ovat kehittäneet yhdessä fossiilivapaata rautamalmin pelkistämistä. SSAB:n Ruotsin Luulajan tehtaalla pyörii jo Hybrit-pilottilaitos, joka tuottaa fossiilivapaata rautasientä ”kampanjaluontoisesti”.

    "SSAB:n johto viestittää IS:lle sähköpostitse, että se ei kommentoi potentiaalisen kilpailijansa asioita. Yrityksestä kuitenkin kerrotaan, että SSAB on ainoana maailmassa jo valssannut fossiilivapaata terästä ja lisäksi toimittanut asiakkaille koe-eriä, joista muun muassa Volvo on jo valmistanut ensimmäisiä ajoneuvoja."

    "Professori Laaksonen arvioi, että muutaman vuoden kuluttua vastaavaa teknologiaa on todennäköisesti jo laajemminkin saatavilla."

    - https://www.is.fi/taloussanomat/art-2000009310442.html


  • Anonyymi

   Vedyllä toimiva terästehdas piti kirjoittaa...

  • Anonyymi

   Vetynarsisti hyökkää aina pilkan ja salaliittoteorioiden voimin kun kritiikki harmittaa. Niin toimi myös entinen presidentti Trump.

  • Anonyymi

   Vety on yhtä suuri haave kuin fuusioenergis.

  • Anonyymi

   Vetytalouden heikkouksiksi voidaan mainita esimerkiksi seuraavia asioita:

   Vetytalous on riippuvainen fossiilisista polttoaineista. Monet vetyteknologiat, kuten vetyautot ja -laitokset, tarvitsevat vetyä tuotettaessa energiaa, joka useimmiten tuotetaan polttamalla fossiilisia polttoaineita. Tämän vuoksi vetytalous ei ole täysin päästötöntä.

   Vety on haastava varastoida ja kuljettaa. Vety on hajanaista, kevyttä ja räjähtävää, mikä tekee sen varastoimisesta ja kuljettamisesta haasteellista. Tämä saattaa hidastaa vetytalouden leviämistä.

   Vety on kallista. Vetyteknologian kehittäminen ja käyttöönotto vaatii suuria investointeja, mikä tekee vetytalouden tuotteista kalliita verrattuna esimerkiksi perinteisiin polttoaineisiin.

   Vetytalous on vielä kehittymässä. Vetytalous on vielä kehittymässä, mikä tarkoittaa, että teknologiat ovat vielä suhteellisen nuoria ja niitä kehitetään edelleen. Tämä saattaa johtaa teknisiin ongelmiin tai muutoksiin teknologioissa, mikä saattaa heikentää luottamusta vetytalouteen.

  • Anonyymi

   Vetytalous etenee vakain askelin kaiken aikaa, niin malla, merellä kuin ilmassakin.

   "Venäjän hyökkäys sinkosi uusiutuvan energian ja vedyn rakettinousuun – ala tekee nyt suursopimuksia"

   - https://www.tekniikkatalous.fi/uutiset/venajan-hyokkays-sinkosi-uusiutuvan-energian-ja-vedyn-rakettinousuun-ala-tekee-nyt-suursopimuksia/9de24a2f-77a1-4996-9e6e-4f6ee9f09763

   "Key actions of the EU Hydrogen Strategy"

   "The hydrogen strategy for a climate-neutral Europe was adopted in July 2020. By the first quarter 2022, all of its 20 action points were implemented and delivered."

   - https://energy.ec.europa.eu/topics/energy-systems-integration/hydrogen/key-actions-eu-hydrogen-strategy_en

  • Anonyymi

   Onkohan vetyhihhuli jonkun ison vetyfirman leivissä kun vetyuskonto on vallannut mielen kokonaan? Tutkijan analyysi on tietenkin ihan puppua koska se ei tue vetytaloutta ja varoittaa sen monimutkaisista haasteista, jotka maksavat kymmeniä miljardeja tulevaisuudessa, jotta vetytalous saataisiin toimivaksi.

  • Anonyymi

   Kommentoija joka jatkuvasti pilkkaa toisia kertoo hänen omasta ahdistuksestaan ja peloistaan että vastapuoli saattaisi voittaa, jolloin pilkkaamista käytetään lyömäaseena tehostamaan omaa vetyevankeliumia. Kun pitää itseään erittäin älykkäänä ja toisten yläpuolella, niin pelkää paljastuvansa vain keisariksi ilman vaatteita. Nyt vaatteet alkaa katoamaan kun tosissaan aletaan kyseenalaistamaan mistä se kaikki VIHREÄ sähköä aikuisten oikeasti saadaan vetytaloutta varten??? Lasku on oikeasti valtava kun aletaan niitä TUHANSIA tuulivoimaloita, TUHANSIA aurinkokennoja, KYMMENIÄ ydinvoimaloita ja viimeisetkin joet vähäiset kohdat rakentamaan patoja. Tulee maksamaan satoja miljardeja. Vetytalous tulee pitämään jo nyt olevia likaisempia sähkövoimaloita (hiilivoimaloita) pystyssä, koska sähkölle ja maakaasulle tulee valtavasti kysyntää vedyn valmistukseen.

  • Anonyymi

   Vetytalouteen liittyy useita haasteita ja ongelmia, jotka ovat estäneet sen laajempaa käyttöä ja kehitystä. Tässä muutamia esimerkkejä:

   Vety on hajanaista ja vaikeasti käsiteltävää. Se on myös erittäin reaktiivista, mikä tekee sen varastoinnista ja kuljettamisesta haastavaa. Tämä on yksi suurimmista esteistä vetytalouden kehitykselle.

   Vety on erittäin kevyttä ja sen varastointiin tarvitaan suuria määriä energiaa, jotta se pysyisi tiiviissä muodossa, kuten liuottimena tai kaasuna. Tämä tekee vetytalouden energiaintensiiviseksi ja kalliiksi.

   Vety on erittäin herkkä vaurioille ja sen varastoimiseen tarvitaan erittäin tiukat turvallisuusmääräykset. Tämä lisää vetytalouden kustannuksia ja vaikeuttaa sen laajempaa käyttöönottoa.

   Vetytalouden kehitykseen liittyy myös poliittisia ja taloudellisia haasteita. Vetytalouteen siirtyminen vaatii merkittäviä investointeja ja muutoksia nykyisiin teknologioihin ja infrastruktuuriin, mikä voi olla haastavaa poliittisesti ja taloudellisesti.

   Nämä ovat vain muutamia esimerkkejä vetytalouden haasteista ja ongelmista. Vaikka vetytalous tarjoaa monia etuja, kuten pienemmät päästöt ja mahdollisuuden uusiutuvaan energianlähteeseen, on vielä paljon työtä tehtävä sen kehittämiseksi ja laajentamiseksi.

  Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

  Luetuimmat keskustelut

  1. Sille jollekin, tunnistat kyllä

   Etkö kuitenkin huomannut, kuinka välitän ja olen hyvä sinua kohtaan? Se, että olet itse kuin mikäkin omahyväinen, ainakin tässä leikissämme, miten sin
   Ikävä
   345
   2744
  2. Tupoksen koulun oppilaan putoaminen - onnettomuus?

   Kalevassa aamulla uutinen yläkoululaisen putoamisesta koulutiloissa Tupoksella. Rehtori ei avaa asian taustoja - miten tämä on voinut olla mahdollista
   Oulu
   44
   2411
  3. Asbergerihmiset

   Tuossa ehkä olen törmännyt livenä Asberger-ihmiseen ja kuullut nyt parilta naiselta, että millainen on mahdollinen asberger-oireyhtymää kärsivän ihmis
   Sinkut
   228
   999
  4. Kerrotaanko maailmalle oikeasti Venäjän ja Ukrainan sodan syistä

   Vaikka kuinka yritän olla kartalla edes vähän niin silti on koko ajan pimenossa se syy, miksi Venäjä hyökkää Ukrainaan.. Ei tätä kerrota uutisissa. K
   Maailman menoa
   383
   938
  5. Eräälle joka varmasti tietää keneltä.

   Kaipaan sinua. Tiedät kuka.
   Ikävä
   42
   815
  6. Jasminilla uuis kulta

   personal trainer ja elämä hymyilee. https://www.seiska.fi/Kotimaa/Jasmin-Mantyla-ero-ja-uusi-rakas/1182613?undefined
   Kotimaiset julkkisjuorut
   60
   778
  7. Mitä eläintä kaivattusi

   muistuttaa? 💬
   Ikävä
   45
   694
  Aihe