Tutkija sanoo että vetyhypetys ei ole vielä valmis

Anonyymi-ap

Tässä tutkijan mielipide että vedyn valmistus vaatii "absurdin" määrän sähköä ja nimenomaan sitä vihreää sähköä ei ole ylimääräistä eikä vihreän infran pystyttäminen ole nopeaa. Viherpesun vaara on myös suurta. Luettelee yleisellä tasolla myös useita ongelmia missä vetytaloudessa on vielä paljon parannettavaa. Varoittaa siis vedyn hypettämisestä että oikeassa elämässä sen saaminen aidosti toimintakuntoon kannattavasti voi olla todella haastavaa.

https://ylioppilaslehti.fi/2022/10/asian-tuntija-vetyhype-tuli-suomi-ei-ole-valmis/

12

<50

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Anonyymi

      Vastaava artikkeli missä koitetaan kertoa että sitä VIHREÄÄ sähköä ei ole oikeasti ylimääräistä vetyä varten. Vetytalouden hypetys on suurta suhteessa realismiin.

      "Suuri ongelma Suomen ja EU:n nykyisessä vetystrategiassa on sähkön riittämättömyys. Näissä strategioissa vetyä on suunniteltu tuotettavan lähinnä elektrolyysimenetelmällä. Menetelmä vaatii suunnattomasti sähköä, joka parhaimmillaan olisi tuotettu vihreästi uusiutuvalla energialla. Esimerkiksi Raahen terästehtaan terästuotanto fossiilivapaalla, elektrolyysillä tuotetulla vedyllä veisi lähes suunnilleen yhden ydinvoimalan tuottaman energian kokonaan.

      Tällä hetkellä vetyä tuotetaan maailmalla noin 80 miljoonaa tonnia eli megatonnia (Mton) vuodessa eri käyttötarkoituksiin. Jos kaikki maailmassa valmistettava teräs valmistettaisiin vedyn avulla, vetyä tarvittaisiin vielä lisää noin 90 Mton. Kaikkiaan vetyä siis tarvittaisiin tällöin yli kaksi kertaa niin paljon kuin sitä nyt maailmassa tuotetaan.

      Jos tämä 90 megatonnin lisämäärä vetyä tuotetaan elektrolyysillä ja tuotantoon käytetään päästötöntä sähköä, maailmaan tarvitaan lähes 250 ydinvoimalaa lisää. Yksi ydinvoimala vastaa karkeasti arvioiden 800 tuulivoimalaa, ja tuulivoiman tehontuotto on Suomessa vain 33,8 prosenttia nimellistehosta. Energia- ja vetykeskustelussa tulisi realistisesti kiinnittää­­ huomiota sähkön riittävyyteen."

      Sääli ettei kerrottu kuinka monta aurinkopanelia tarvitaan ydinvoimalaa korvaamaan vuosituotannolla, joka on todella paljon suurempi luku ja näille tuulivoimapuistoille löytää hyviä suuria tontteja. 250 x 800 tuulivoimalaa korvaamaan ydinvoimaloita = 200 000 tuulivoimalaa. Minne ne kaikki sijoitetaan monissa maissa kun puolustusvoimatkin valittavat tuulivoimalat että häiritsevät tutkia? Ja sitten tämä "Not in my backyard (NIMB)" ilmiö kun osa ihmisistä vastustaa voimakkaasti tuulivoimaloita niin byrokratiassa kestää.

      Vetytalouden VIHREÄN energiantarve on todellakin "absurdi". Ja vielä isommiksi luvut tulevat kun vetyä aletaan entistä enemmän käyttämään eri käyttötarkoituksissa (vedyn kysyntä nousee), niin ydinvoimaloiden, tuulivoimaloiden ja aurinkopuistojen tarve kasvaa moninkertaisesti ja rakentaminen todella hidasta. Silloin on pakko pitää niitä saastuttavia hiilivoimaloita elossa suuren sähkönkysynnän takia, jolloin kikkaillaan sitten viherpesulla.

      https://keskustelu.suomi24.fi/t/17241677/tulevaisuuden-vetytalous-on-pitkaan-viherpesua

      https://tekniikanmaailma.fi/kesken-voitaisiinko-paastotonta-vetya-tuottaa-niin-etta-sahkoa-tarvittaisiin-vain-vahan-tai-ei-lainkaan/

    • Anonyymi

      Tässä artikkelissa kyseenalaistetaan Inkoon vedyllä toimiva vetytehdas. Haasteita riittää. Iso riski että projekti epäonnistuu. Ja vaikka onnistuisi niin onko vedyllä tuotettu teräs liian kallista ja ei mene kaupaksi, jolloin koko projektilta menee maa alta?

      https://www.is.fi/taloussanomat/art-2000009310442.html

      • Anonyymi

        "Laaksonen arvioi optimistiseen sävyyn, että Inkoon-tehtaan neljän miljardin investointi voisi suuressa mittakaavassa ollakin vasta alkua."

        "– Tämä on sitä teollisuuden uudelleensijoittumisen alkuvaihetta lähelle halpaa energiaa. Olemme arvioineet, että nämä investoinnit Suomeen pystyvät nousemaan yli 100 miljardiin euroon."

        "SSAB, Vattenfall ja LKAB ovat kehittäneet yhdessä fossiilivapaata rautamalmin pelkistämistä. SSAB:n Ruotsin Luulajan tehtaalla pyörii jo Hybrit-pilottilaitos, joka tuottaa fossiilivapaata rautasientä ”kampanjaluontoisesti”.

        SSAB:n johto viestittää IS:lle sähköpostitse, että se ei kommentoi potentiaalisen kilpailijansa asioita. Yrityksestä kuitenkin kerrotaan, että SSAB on ainoana maailmassa jo valssannut fossiilivapaata terästä ja lisäksi toimittanut asiakkaille koe-eriä, joista muun muassa Volvo on jo valmistanut ensimmäisiä ajoneuvoja.

        Professori Laaksonen arvioi, että muutaman vuoden kuluttua vastaavaa teknologiaa on todennäköisesti jo laajemminkin saatavilla.


      • Anonyymi

        Korjaan edellisen viestini kun se karkasi "editointiin" keskeneräisenä ennen sen valmistusta.

        Pikkuruista nega-petteri-agendaansa palstalla ahkerasti foldaavalla on objektiivisyyden sijaan luonnollisestikin jo valmiiksi "asennevammainen" lähesymistapa koko aihepiiriin.

        Onkohan foldaajan pappa betalar Kempowerin leivissä ymv. vai mistähän tuo vetytalouteen kohdistuva kerrassaan epärationaalinen ja kroonisoitunut kestoahdistus oiken kumpuaa.

        Samaisesta artikkelista on luettavissa ko. hankkeen / aloitteen ... tämän hetken ... riskien ja epävarmuuksien ohessa mm. seuraavaa vetytalouden isoa kuvaa koskien.

        "Laaksonen arvioi optimistiseen sävyyn, että Inkoon-tehtaan neljän miljardin investointi voisi suuressa mittakaavassa ollakin vasta alkua."

        "– Tämä on sitä teollisuuden uudelleensijoittumisen alkuvaihetta lähelle halpaa energiaa. Olemme arvioineet, että nämä investoinnit Suomeen pystyvät nousemaan yli 100 miljardiin euroon."

        "SSAB, Vattenfall ja LKAB ovat kehittäneet yhdessä fossiilivapaata rautamalmin pelkistämistä. SSAB:n Ruotsin Luulajan tehtaalla pyörii jo Hybrit-pilottilaitos, joka tuottaa fossiilivapaata rautasientä ”kampanjaluontoisesti”.

        "SSAB:n johto viestittää IS:lle sähköpostitse, että se ei kommentoi potentiaalisen kilpailijansa asioita. Yrityksestä kuitenkin kerrotaan, että SSAB on ainoana maailmassa jo valssannut fossiilivapaata terästä ja lisäksi toimittanut asiakkaille koe-eriä, joista muun muassa Volvo on jo valmistanut ensimmäisiä ajoneuvoja."

        "Professori Laaksonen arvioi, että muutaman vuoden kuluttua vastaavaa teknologiaa on todennäköisesti jo laajemminkin saatavilla."

        - https://www.is.fi/taloussanomat/art-2000009310442.html


    • Anonyymi

      Vedyllä toimiva terästehdas piti kirjoittaa...

    • Anonyymi

      Vetynarsisti hyökkää aina pilkan ja salaliittoteorioiden voimin kun kritiikki harmittaa. Niin toimi myös entinen presidentti Trump.

    • Anonyymi

      Vety on yhtä suuri haave kuin fuusioenergis.

    • Anonyymi

      Vetytalouden heikkouksiksi voidaan mainita esimerkiksi seuraavia asioita:

      Vetytalous on riippuvainen fossiilisista polttoaineista. Monet vetyteknologiat, kuten vetyautot ja -laitokset, tarvitsevat vetyä tuotettaessa energiaa, joka useimmiten tuotetaan polttamalla fossiilisia polttoaineita. Tämän vuoksi vetytalous ei ole täysin päästötöntä.

      Vety on haastava varastoida ja kuljettaa. Vety on hajanaista, kevyttä ja räjähtävää, mikä tekee sen varastoimisesta ja kuljettamisesta haasteellista. Tämä saattaa hidastaa vetytalouden leviämistä.

      Vety on kallista. Vetyteknologian kehittäminen ja käyttöönotto vaatii suuria investointeja, mikä tekee vetytalouden tuotteista kalliita verrattuna esimerkiksi perinteisiin polttoaineisiin.

      Vetytalous on vielä kehittymässä. Vetytalous on vielä kehittymässä, mikä tarkoittaa, että teknologiat ovat vielä suhteellisen nuoria ja niitä kehitetään edelleen. Tämä saattaa johtaa teknisiin ongelmiin tai muutoksiin teknologioissa, mikä saattaa heikentää luottamusta vetytalouteen.

    • Anonyymi

      Vetytalous etenee vakain askelin kaiken aikaa, niin malla, merellä kuin ilmassakin.

      "Venäjän hyökkäys sinkosi uusiutuvan energian ja vedyn rakettinousuun – ala tekee nyt suursopimuksia"

      - https://www.tekniikkatalous.fi/uutiset/venajan-hyokkays-sinkosi-uusiutuvan-energian-ja-vedyn-rakettinousuun-ala-tekee-nyt-suursopimuksia/9de24a2f-77a1-4996-9e6e-4f6ee9f09763

      "Key actions of the EU Hydrogen Strategy"

      "The hydrogen strategy for a climate-neutral Europe was adopted in July 2020. By the first quarter 2022, all of its 20 action points were implemented and delivered."

      - https://energy.ec.europa.eu/topics/energy-systems-integration/hydrogen/key-actions-eu-hydrogen-strategy_en

    • Anonyymi

      Onkohan vetyhihhuli jonkun ison vetyfirman leivissä kun vetyuskonto on vallannut mielen kokonaan? Tutkijan analyysi on tietenkin ihan puppua koska se ei tue vetytaloutta ja varoittaa sen monimutkaisista haasteista, jotka maksavat kymmeniä miljardeja tulevaisuudessa, jotta vetytalous saataisiin toimivaksi.

    • Anonyymi

      Kommentoija joka jatkuvasti pilkkaa toisia kertoo hänen omasta ahdistuksestaan ja peloistaan että vastapuoli saattaisi voittaa, jolloin pilkkaamista käytetään lyömäaseena tehostamaan omaa vetyevankeliumia. Kun pitää itseään erittäin älykkäänä ja toisten yläpuolella, niin pelkää paljastuvansa vain keisariksi ilman vaatteita. Nyt vaatteet alkaa katoamaan kun tosissaan aletaan kyseenalaistamaan mistä se kaikki VIHREÄ sähköä aikuisten oikeasti saadaan vetytaloutta varten??? Lasku on oikeasti valtava kun aletaan niitä TUHANSIA tuulivoimaloita, TUHANSIA aurinkokennoja, KYMMENIÄ ydinvoimaloita ja viimeisetkin joet vähäiset kohdat rakentamaan patoja. Tulee maksamaan satoja miljardeja. Vetytalous tulee pitämään jo nyt olevia likaisempia sähkövoimaloita (hiilivoimaloita) pystyssä, koska sähkölle ja maakaasulle tulee valtavasti kysyntää vedyn valmistukseen.

    • Anonyymi

      Vetytalouteen liittyy useita haasteita ja ongelmia, jotka ovat estäneet sen laajempaa käyttöä ja kehitystä. Tässä muutamia esimerkkejä:

      Vety on hajanaista ja vaikeasti käsiteltävää. Se on myös erittäin reaktiivista, mikä tekee sen varastoinnista ja kuljettamisesta haastavaa. Tämä on yksi suurimmista esteistä vetytalouden kehitykselle.

      Vety on erittäin kevyttä ja sen varastointiin tarvitaan suuria määriä energiaa, jotta se pysyisi tiiviissä muodossa, kuten liuottimena tai kaasuna. Tämä tekee vetytalouden energiaintensiiviseksi ja kalliiksi.

      Vety on erittäin herkkä vaurioille ja sen varastoimiseen tarvitaan erittäin tiukat turvallisuusmääräykset. Tämä lisää vetytalouden kustannuksia ja vaikeuttaa sen laajempaa käyttöönottoa.

      Vetytalouden kehitykseen liittyy myös poliittisia ja taloudellisia haasteita. Vetytalouteen siirtyminen vaatii merkittäviä investointeja ja muutoksia nykyisiin teknologioihin ja infrastruktuuriin, mikä voi olla haastavaa poliittisesti ja taloudellisesti.

      Nämä ovat vain muutamia esimerkkejä vetytalouden haasteista ja ongelmista. Vaikka vetytalous tarjoaa monia etuja, kuten pienemmät päästöt ja mahdollisuuden uusiutuvaan energianlähteeseen, on vielä paljon työtä tehtävä sen kehittämiseksi ja laajentamiseksi.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Mielessäni vieläkin T

      Harmi että siinä kävi niinkuin kävi, rakastin sinua. Toivotan sulle kaikkea hyvää. Toivottavasti löydät sopivan ja hyvän
      Ikävä
      40
      2012
    2. Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita

      Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita – neljä Jyväskylän Outlaws MC:n jäsentä vangittu: "Määrät p
      Jyväskylä
      45
      1537
    3. Persut petti kannattajansa, totaalisesti !

      Peraujen fundamentalisteille, vaihtkaa saittia. Muille, näin sen näimme. On helppo luvata kehareille, eikä ne ymmärrä,
      Maailman menoa
      28
      1448
    4. Nellietä Emmaa ja Amandaa stressaa

      Ukkii minnuu Emmaa ja Amandaa stressaa ihan sikana joten voidaanko me koko kolmikko hypätä ukin kainaloon ja syleilyyn k
      Isovanhempien jutut
      6
      1431
    5. Ei luottoa lakko maahan

      Patria menetti sovitun ksupan.
      Suomen Keskusta
      19
      1427
    6. Nähtäiskö ylihuomenna taas siellä missä viimeksikin?

      Otetaan ruokaöljyä, banaaneita ja tuorekurkkuja sinne messiin. Tehdään taas sitä meidän salakivaa.
      Ikävä
      1
      1405
    7. Sinäkö se olit...

      Vai olitko? Jostain kumman syystä katse venyi.. Ajelin sitten miten sattuu ja sanoin ääneen siinä se nyt meni😅😅... Lis
      Ikävä
      2
      1367
    8. Housuvaippojen käyttö Suomi vs Ulkomaat

      Suomessa housuvaippoja aletaan käyttämään vauvoilla heti, kun ne alkavat ryömiä. Tuntuu, että ulkomailla housuvaippoihin
      Vaipat
      1
      1300
    9. Hyvää yötä ja kauniita unia!

      Täytyy alkaa taas nukkumaan, että jaksaa taas tämän päivän haasteet. Aikainen tipu madon löytää, vai miten se ärsyttävä
      Tunteet
      2
      1230
    10. Lepakot ja lepakkopönttö

      Ajattelin tehdä lepakkopöntön. Tietääkö joku ovatko lepakot talvella lepakkopöntössä ´vai jossain muualla nukkumassa ta
      5
      1217
    Aihe