Mistä peräisin ihmisen moraalikäsitykset?

Anonyymi-ap

Ovatko ne sähköisiä tai kemiallisia juttuja..miten? Selittäisikö joku evolutionisti-ateisti tai muu besserwisseri tämän , kiitos!

20

97

  Vastaukset

  Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
  5000
  • Anonyymi

   Mistä moraali on peräisin. En tiedä. Ehkä olemme ajattelevia olentoja ja meillä on tietoisuus. Tahdomme toimia toisten ihmisten kanssa yhteisöissä ja siellä tarvitaan sääntöjä.

   Olen kylläkin uskova tai miellän itseni enemmän niin, en ateisti.

   LS

  • Anonyymi

   Jos varastaa ja petostelee ei ole moraalia.

   • Anonyymi

    Työpaikka väkivaltaa tekevä voidaan irtisanoa tehtävästään! Lue laki työpaikka väkivallasta! Ei kannata antaa periksi, jos olet joutunut väkivallan uhriksi!


  • Anonyymi

   Jos nyt lähestytään ongelmaa evoluution kautta.
   Mitäs arvelette, miksi ihmiset alkoivat elää yhdyskunnissa? No tietenkin turvallisuuden takia.
   Turvaa tuli ulkoisia uhkia vastaan mutta myös ravinnon saannin takaaminen.

   Miten arvelette käyneen yksilölle joka ei moraalinsa takia halunnut pelata yhdyskunnan sääntöjen mukaan? Oliskiohan ollut karkoitus joka oli tuolloin sama kuin kuolema.
   Kun karkoitettu kuoli eikä välttämättä kerennyt tuottaa jälkeläisiä niin tuo itsekkyys ja moraalitton geeni jäi takaa alalle.

   Miten käy nyky-yhteiskunnassa moraalittomalle ja itsekkäälle ihmiselle?
   Aikoinaan tuollainen ihminen sai käytännössä kuolemantuomion, nykyään tuollaista ihmistä aletaan yhteikunnan voimin elättämään, ehkä jotain lieviä sanktioita.
   Kun nykyään moraalittomuus ei aiheuta kuolemantuomiota niin myös moraaliton pääsee lisääntymään ja siirtämään geenejä eteenpäin.

   Samaan ketjuun kuuluu myös itsekkäät muiden tuloilla loisivat.
   Monesti näiden vanhemmat loisivat ja myös lapset loisivat jne., kyse ei välttämättä ole geeneistä tai pelkästään geeneistä kiinni, mukana varmaan paljon opittua.

   En tiedä olisiko eugeniikasta apua tilnteeseen, tosin historiassa on huonoja kokeuksia asiasta.
   Mutta Kiinan malli, uudelleenkoulutukset voisi toimia.

   • Anonyymi

    Eugeniikasta on aina hyötyä jos sitä vain käytettäisiin.


   • Anonyymi

    Totta. Ihmisillä kuten millä tahansa eläinlajilla on alttius perimän deviaatioon. Tämä on pohjimmiltaan lajia ylläpitävä ja uudistava voima joka mahdollistaa lajin säilymisen myös olosuhteissa jotka ovat muuttuneet aiemmin lajille myönteisistä, sille epäedullisemmiksi.

    Mutta deviaatio vaatii vastinparikseen karsivan ulkoisen tekijän ollakseen lajia koulivaa.

    Ilman sitä lajin ilmentyminen pirstaloituu ja syntyy elinkelvottomia perimäkaaria, devianttisukulinjoja. Jotka ovat lopulta sekä ympäristölle että lajilleen haitallisia.

    Luonnossa näin tapahtuu itsestään hyvin harvoin. Mutta ihmislajin kohdalla tämä on enemmän sääntö kuin poikkeus.


  • Anonyymi

   Jos moraalikäsitykset tulisivat kamelipaimentolaisten epäloogiselta ja väkivaltaiselta Jahvelta, ihmiskuntaa tuskin olisi enää edes olemassa.

   • Anonyymi

    Houraatkona. Israelissa ei harrastaneet kameleita ja muslimeilla ei ollut Jahvea.


  • Anonyymi

   Eikö olisi paljon helpompi ottaa selvää asioista opiskelemalla? Luuletko, että joku asioista perillä oleva alkaa kirjoittamaan sellaista monen sivun esitelmää vain sinun kysymystäsi varten. Näkyyhän sinulla olevan tietokone niin googlaa.

   • Anonyymi

    Jos ihminen ei ole mieleltään terve, niin ei ymmärrä oikeaa moraalia! Lain rikkoja joutuu aina vastaamaan tekosistaan, tähän ei kuulu uskonto mitenkään! Suomessa samat lait koskevat kaikkia!


   • Anonyymi
    Anonyymi kirjoitti:

    Jos ihminen ei ole mieleltään terve, niin ei ymmärrä oikeaa moraalia! Lain rikkoja joutuu aina vastaamaan tekosistaan, tähän ei kuulu uskonto mitenkään! Suomessa samat lait koskevat kaikkia!

    Ihmisen moraali on venyvä kuin purukumi!

    Mikä ennen oli murha on tänään lailla suojeltua tappamista (abortti).


   • Anonyymi
    Anonyymi kirjoitti:

    Jos ihminen ei ole mieleltään terve, niin ei ymmärrä oikeaa moraalia! Lain rikkoja joutuu aina vastaamaan tekosistaan, tähän ei kuulu uskonto mitenkään! Suomessa samat lait koskevat kaikkia!

    Kyllä se uskonto vaan kuuluu asiaan, nykyisissä länsimaissa (kristityt) taposta muutama vuosi linnaa, ensikertalaiselle puolet, mt-ongelmaiselle pakotettu käynti psykologilla ja lääkitys.
    Aiemmin kristittyjen laeilla oli pelotevaikutus.
    Muslimimaat ennen ja nyt, taposta saa "kultaa & arvostusta" tai kuolemantuomion jos on tappanut "väärän" ihmisen.
    Muualla vankila tai teloitus (pidätyksen yhteydessä tai oikeudenkäynnin tuloksena)


   • Anonyymi
    Anonyymi kirjoitti:

    Jos ihminen ei ole mieleltään terve, niin ei ymmärrä oikeaa moraalia! Lain rikkoja joutuu aina vastaamaan tekosistaan, tähän ei kuulu uskonto mitenkään! Suomessa samat lait koskevat kaikkia!

    Et taida olla ihan terve.


  • Anonyymi

   Jolupukilta tietenkin on peräsin ja tontut vahtii ja ilmoittaa moraalittomista.

  • Anonyymi

   "evolutionisti-ateisti tai muu besserwisseri"

   Sanot jotenkin negatiiviseen sävyyn sen, jos joku ei halua uskoa satuolentoon.

   • Anonyymi

    Onneksi olet itse noin positiivinen!

    Moraalin ja etiikan mekanistista selitystä odotellen, hyvää päivänjatkoa.


   • Anonyymi

    Tehän uskotte satuihin ja "eläinradan" horroskooppeihin, ym, vastaaviin kahvinporoihin ja luun palasiin. Muuankin tuttavani jopa kiviin, jotka antaa muka energiaa, vaikka pierussa on enemmän energiaa. Saa ainakin kaverit kaikkoamaan.


  • Moraali on vahvasti tunnejuttu, mutta on se myös älyjuttu. Vaistot synnyttävät tunteita - se on kemiallinen juttu kun on näitä hormooneja ja sen semmoisia. Evoluutio on tuottanut geenit ja geenit generoivat vaistot. Alkeellisemmilla eläimillä käyttäytyminen seuraa vaistoja automaattisesti. Kastematokin silti kykenee oppimaan jotain - sen tutkijat ovat todenneet. Kehittyneimmillä eläimillä äly tulee vahvemmin kuvaan mukaan. Äly on hermosolujen yhteistoimintaa, mikä on sähköinen juttu. Äly, kokemukset ja oppiminen muokkaavat käyttäytymistä, mikä siis on sähköistä juttua, mutta vaistot eli siis biokemia on kaiken takana.

   Eläintutkijat ovat tehneet kokeita, joilla on pyritty selvittämään onko eläimillä moraalia. Kapusiini on varsin fiksu apina. On todettu, että kapusiinilla on tunne reilusta pelistä, mikä on siis moraalinen tunne. Kun kahdelle kapusiinille annetaan tehtäviä, joista saa palkinnon niin jos toinen saa samasta suorituksesta paremman palkinnon niin se toinen reagoi kiukkuisesti. Ihminen on henkisesti vielä paljon kehittyneempi otus kuin kapusiini. Ihminen on sosiaalinen eläin, jonka moraali riippuu kulttuurista ja yhteiskuntarakenteesta, mutta myös ihmisyksilöiden persoonallisuudesta, geeneistä ja elämänkokemuksista. Lopputulos on tosi monipiippuinen ja kinkkinen juttu.

  • Anonyymi

   Kaikki perustuu kokemuksen kautta opittuun käyttäytymismalleihin. Kun elollisen olennon äly kasvaa, se oppii ymmärtämään selviiytymisessä hyvän ja pahan. Moraalikäsitykset yms. on kaikki vähitellen syntyneitä arvoja ja toimintatapoja. Yhtään mitään ei ole ollut valmiina.

  • Anonyymi

   Moraali itsessään tarkoittaa totuttua tapaa.

   Se mitä pidetään "hyvänä" tapana, riippuu siitä miten asia yhteisössä arvotetaan.

  Ketjusta on poistettu 1 sääntöjenvastaista viestiä.

  Luetuimmat keskustelut

  1. Naisen keho ei ole miehen oikeus

   Miesten seksuaalisten tarpeiden täyttäminen ei ole naisten tai yhteiskunnan velvollisuus. Seksi ei ole kenenkään oikeus. https://www.hs.fi/mielipide/a
   Sinkut
   229
   1559
  2. Pelkäsin Sinua

   Nainen, siksi pakenin eikä meistä koskaan tullut mitään 😓. Pidin liikaa sinusta, niin siksi pelkäsin. Tiedän että meistä olisi tullut jotakin hyvää j
   Ikävä
   38
   763
  3. Naiset tulleet liiankin itsenäiseksi

   Naisten asema on Suomessa yliarvostettua ja tämän kyllä huomaa naisten käyttäytymisestä.
   Maailman menoa
   364
   656
  4. Hyvää iltaa

   Onko tullut edistymistä kaivattunsa kanssa? Tämä kysymys erityisesti yhdelle miehelle täällä. :)
   Ikävä
   88
   654
  5. Erdogan haluaisi Suomen nyt Natoon

   Tuokin ukkeli on melkoinen tuuliviiri. Vielä muutama päivä oli ihan eri mieltä kuin tänään. https://www.is.fi/ulkomaat/art-2000009358534.html "Turki
   Maailman menoa
   315
   618
  6. Jos nainen et olisi tuollainen mörökölli

   Meistä olisi tullut vähintäänkin hyvät ystävät. Taidat suhtautua kaikkeen liian vakavasti, mietit liikaa ja rakennat itsellesi henkisen umpikujan.
   Ikävä
   41
   609
  7. Ikuisuusaihe yön pimeiden tuntien mausteeksi

   Kuka nyt sitten on koijannut, ketä ja miten, se on aina hyvä debatin paikka. Ei ne miehetkään puhtaita pulmusia tuolla saralla ole, siksi kummeksuttaa
   Sinkut
   166
   605
  8. Nainen tuutko mun vaimoksi

   Ostin jo sormukset ja rakastan sinua ♥️♥️♥️♥️
   Ikävä
   40
   600
  Aihe