Korjataan muutamia testamentteja koskevia väärinkäsityksiä

Anonyymi-ap

Lainaus: "Alle 15-vuotiaalla ei ole ikinä kelpoisuutta tehdä testamenttia."

Aivan totta, kuten viite kertoo.

https://www.minilex.fi/a/testamentin-p%C3%A4tem%C3%A4tt%C3%B6myysperusteet

Alle 15-vuotiaan laatima testamentti on aina mitätön eli automaattisesti tehoton ja pysyvästi korjaantumiskelvoton. Kuolinpesän ja pesän osakkaiden ei koskaan tarvitse huomioida kyseistä testamenttia, eikä siihen kukaan voi todellisuudessa vedota. Testamentti voidaan repiä tai polttaa ilman pelkoa sanktioista. Kukaan täydessä ymmärryksessä oleva ei voi myöskään alle 15-vuotiaan lapsen tekemää testamenttia pätevästi todistaa. Koska alle 15-vuotiaan laatima testamentti on laadittu lainvastaisesti - laki ei tarjoa lapselle mahdollisuutta testamenttiin - testamentti ei voi pätevöityä kanteella tai tutkimalla tekijänsä ymmärrystä. Laiton ei voi saada lainvoimaa.

Testamentin voi tehdä täysi-ikäinen koko omaisuudestaan ja vähintään 15-vuotiaskin sellaisesta omaisuudesta jota hänellä on itse oikeus vallita: "Joka on täyttänyt kahdeksantoista vuotta, saa testamentilla määrätä jäämistöstään. Testamentin saa tehdä nuorempikin, jos hän on tai on ollut naimisissa, ja viisitoista vuotta täyttänyt muutoinkin siitä omaisuudesta, jota hänellä on oikeus itse hallita."

https://www.finlex.fi/fi/laki/ajantasa/1965/19650040#L9P1

Lainaus: "Mikään olematon ei korjautua itsestään, ja mitätön oikeustoimi on automaattisesti pätemätön. Mitättömyydellä viitataan lähtökohtaisesti absoluuttisesti korjaantumiskelvottomaan pätemättömyyteen; ainoastaan osakeyhtiöoikeus tuntee tässä poikkeuksen eli yhtiöoikeudellinen mitättömyys voi korjaantua."

Oikeustieteellisesti on usein kohtuullisen vaikeaa määritellä termit pätemätön, tehoton, mitätön ja olematon. Kannattaa aina huomioida että yksinkertainen pätemättömyys voi korjaantua vaikkapa pelkästään hiljaisella hyväksymisellä. Sopimusoikeudessa korjaantumiskelvoton – ”lopullinen” – pätemättömyys (siis mitättömyys) johtaa siihen, että sitova sopimus saadaan aikaiseksi ainoastaan tekemällä uusi oikeustoimi. Olemattomuustilanteeseessa jotakin ei ole olemassa tai mitään ei katsota koskaan voineen syntyä.

Jos henkilö on laatinut testamentin muotomääräisesti oikein, testamentti on oletuksena pätevä ja tehokas, joka myös voi saavuttaa lainvoiman. Toimimalla lainvastaisesti tai olennaisen virheellisesti, testamentti on mitätön. Ilman moittimista pätemättömyys tai muotovirhe voi korjaantua itsestään, mutta mitättömyys sen sijaan ei voi korjaantua itsestään. Moiteprosessi ja lakiosavaatimus ovat kaksi eri asiaa. Testamentti voi olla tehoton tai osittain tehoton, jos testamentin tekijä on pyrkinyt määräämään varallisuudesta, johon hänellä ei ole oikeuksia.

Jos henkilö on keskustellut useiden henkilöiden kuulleen mahdollisuudesta peruuttaa testamentti, kirjallinen testamentti on edelleen pätevä, ellei sitä ole varta vasten hävitetty. Vaikka suullinen testamentin peruuttaminen olisikin lain tarjoamin edellytyksin mahdollista, pelkkä keskustelu asiasta on peruuttamistoimena olematon, siis jotakin jota ei kirjallisen testamentin suhteen katsota edes tapahtuneen.

KKO päätyi ennakkopäätöksessään 1992:31 siihen, että jutussa testamentin katsottiin olevan olemassa, koska siitä oli olemassa jäljennös sekä todistajien ja asianajajien kertomukset. Vankan näytön pohjalta KKO päätyi tähän poikkeukselliseen ratkaisuun ja katsoi, että testamentti oli kadonnut tekijänsä tahtomatta.

https://www.finlex.fi/fi/oikeus/kko/kko/1992/19920031

Lähtökohtaisesti olematon testamentti on mitätön. Nyt testamentin tekijän sairaus ja tekemänsä rikos, sulkeminen suljetulle osastolle, testamentin kopio sekä muun muassa asianjajien todistaminen asiassa tekivät mahdolliseksi päätelmän, että testamentti oli olemassa. Testamentti oli ainoastaan kadonnut tekijänsä tahdosta huolimatta, joten sen katsottiin olevan tehokas.

Toivottavasti tästä selvityksestä oli apua niille, joita asia on mahdollisesti vaivannut.

117

1004

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Anonyymi

      "Toimimalla lainvastaisesti tai olennaisen virheellisesti, testamentti on mitätön."

      Ei ole suoraan mitätön, vaan saattaa olla myös pätemätön.

      Esimerkkinä Pakottaminen on laitonta, ja siihen syyllistyy henkilö, joka ilman lakiin perustuvaa oikeutta väkivaltaa tai uhkailua käyttämällä panee toisen tekemään, sietämään tai tekemättä jättämään jotakin. Edellisestä huolimatta pakottamallakin tehty testamentti saattaa pätevöityä. Testamentti voidaan vasta moitteen johdosta julistaa pätemättömäksi, jos testamentin tekijä on pakotettu tekemään testamentti.

      Ek. testamentti ei siis ole automaattisesti mitätön, vaan kenties pätemätön, jota tulee moittia.

      • Anonyymi

        Onko laillinen testamentti jos lapsi laatii isänsä testamentin, ja on siinä edunsaajana.
        ja jehovan todistajat todistavat allekirjoituksen vaikka ei 86-vuotiasta vanhusta edes tunne.
        ja väittävät tuntevansa, ja olevan täysissä järjissä.
        Mistä ne sen tietää?


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Onko laillinen testamentti jos lapsi laatii isänsä testamentin, ja on siinä edunsaajana.
        ja jehovan todistajat todistavat allekirjoituksen vaikka ei 86-vuotiasta vanhusta edes tunne.
        ja väittävät tuntevansa, ja olevan täysissä järjissä.
        Mistä ne sen tietää?

        On laillinen.

        Testamentin pitää vastata tekijänsä viimeistä tahtoa. Muotomääräysten mukaan perus-testamentti pitää tunnistaa testamentiksi, se pitää päivätä sekä allekirjoittaa ja kahden todistajan pitää yhtäaikaisesti todistaa allekirjoitus oikeaksi. Todistajien ei tarvitse tuntea testamentin sisältöä.

        Laatia saa kuka tahansa, jos testamentin tekijä allekirjoittaa, ja jehovat saavat todistaa. Muotovikainen testamentti voi saada lainvoiman, ellei sitä moitita. Sama koskee vaikkapa pakottamalla tehtyä testamenttia ja saatua allekirjoitusta.

        Pakottaminen, petos ja väärentäminen ovat rikoksia.


    • Anonyymi

      .... testamentin tekijä ei ole ollut kelpoinen määräämään jäämistöstään. Alaikäinen ei esimerkiksi voi tehdä testamenttia muuta kuin 15 vuotta tätettyään ja itse ansaitsemansa varallisuuden osalta. (lexly.fi)

      Testamentilla saa määrätä jäämistöstään kahdeksantoista vuotta täyttänyt. Testamentin saa tehdä nuorempikin, jos hän on tai on ollut naimisissa. Viisitoista vuotta täyttänyt voi tehdä testamentin siitä omaisuudesta, jota hänellä on oikeus itse hallita. (nikkaco.fi)

      Testamentinteko-oikeus on täysi-ikäisellä eli 18 vuotta täyttäneellä henkilöllä. Jos henkilö kuitenkin solmii avioliiton alle 18-vuotiaana, hän voi avioiduttuaan tehdä testamentin. Lisäksi vähintään 15-vuotias saa tehdä testamentin siitä omaisuudesta, jonka hän on omalla työllään ansainnut. Iän ohella testamentin tekijältä edellytetään riittävää tervejärkisyyttä. (veronmaksajat.fi)

      Testamentin tekijän on oltava 18 vuotta täyttänyt. Nuorempikin voi tehdä testamentin, jos hän on tai on ollut naimisissa. Lisäksi 15 vuotta täyttänyt henkilö voi tehdä testamentin siitä omaisuudesta, jota itse hallitsee (esimerkiksi omalla työllä ansaitut varat). (tukiliitto.fi)

      15 vuotta täyttäneen, mutta alle 18-vuotiaan henkilön tekemä testamentti ei kuitenkaan ole pätemätön, mikäli testamentissa määrätään sellaisesta omaisuudesta, jota nuoren on oikeus itse hallita. Tällaista omaisuutta ovat esimerkiksi hänen omat työtulonsa, niistä saatu tuotto sekä tuloilla hankittu
      omaisuus. (Aarnio ja Kangas)

      Rautialan mukaan viisitoista vuotta täyttäneen vallittavaksi omaisuudeksi voidaan katsoa henkilön omalla työllään ansaitsemansa omaisuus. Tähän omaisuuteen luetaan palkan lisäksi elinkeinoansiot ja kauppavoitto. Alaikäisellä on myös oikeus vallita sitä omaisuutta, joka on tullut hänen ansaitsemansa omaisuuden sijaan. Aarnion ja Kankaan mukaan viisitoista vuotta täyttäneen alaikäisen testamenttausoikeus koskee myös työansioilla hankitun omaisuuden tuottoa. Työansioiden sijasta maksettu etuus, esimerkiksi työtapaturmakorvaus, rinnastetaan työansioihin. (Aarnio ja Kangas)

      Alaikäisenä laadittu testamentti ei myöskään pätevöidy siten, että testamentintekijä täytettyään kahdeksantoista vuotta nimenomaisesti tai hiljaisesti hyväksyy aiemmin tekemänsä testamentin. Henkilön tulee täysi-ikäisenä tehdä kokonaan uusi, lailliset muodot täyttävä jälkisäädös. (Aarnio ja Kangas)

      • Anonyymi

        Kirjoitettu on totta. Mutta alle 15-vuotiaan tekemä testamentti tulee pätemättömäksi, vasta kun sitä moititaan PK 13:1 mukaisesti. Jos moitekannetta ei nosteta PK 14:5 mukaisessa määräajassa (6 kk) se tulee päteväksi.

        PK 13:1
        "Testamentti voidaan moitteen johdosta julistaa pätemättömäksi:
        1) jos testamentin tekijä 9 luvun 1 §:n mukaan ei ollut kelpoinen määräämään jäämistöstään;"

        PK 9:1
        "Joka on täyttänyt kahdeksantoista vuotta, saa testamentilla määrätä jäämistöstään. Testamentin saa tehdä nuorempikin, jos hän on tai on ollut naimisissa, ja viisitoista vuotta täyttänyt muutoinkin siitä omaisuudesta, jota hänellä on oikeus itse hallita."

        Moitekanteesta PK 14:5
        "Jos perillinen tahtoo moittia testamenttia 13 luvussa mainituilla perusteilla, hänen on nostettava kanne kuuden kuukauden kuluessa saatuaan testamentista 4 §:n mukaisesti tiedon. Perillisellä ei kuitenkaan ole moiteoikeutta, jos hän on hyväksynyt testamentin tai muulla todistettavalla tavalla luopunut moiteoikeudestaan."

        Testamentti on mitätön ainoastaan, jos sen laatija on ikänsä puolesta niin nuori, ettei voisi testamentin merkityustä ja oikeudellista luonnetta ymmärtää. Mitätöntä testamenttia ei tarvitse moittia, vaan se on merkityksetön itsessään.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Kirjoitettu on totta. Mutta alle 15-vuotiaan tekemä testamentti tulee pätemättömäksi, vasta kun sitä moititaan PK 13:1 mukaisesti. Jos moitekannetta ei nosteta PK 14:5 mukaisessa määräajassa (6 kk) se tulee päteväksi.

        PK 13:1
        "Testamentti voidaan moitteen johdosta julistaa pätemättömäksi:
        1) jos testamentin tekijä 9 luvun 1 §:n mukaan ei ollut kelpoinen määräämään jäämistöstään;"

        PK 9:1
        "Joka on täyttänyt kahdeksantoista vuotta, saa testamentilla määrätä jäämistöstään. Testamentin saa tehdä nuorempikin, jos hän on tai on ollut naimisissa, ja viisitoista vuotta täyttänyt muutoinkin siitä omaisuudesta, jota hänellä on oikeus itse hallita."

        Moitekanteesta PK 14:5
        "Jos perillinen tahtoo moittia testamenttia 13 luvussa mainituilla perusteilla, hänen on nostettava kanne kuuden kuukauden kuluessa saatuaan testamentista 4 §:n mukaisesti tiedon. Perillisellä ei kuitenkaan ole moiteoikeutta, jos hän on hyväksynyt testamentin tai muulla todistettavalla tavalla luopunut moiteoikeudestaan."

        Testamentti on mitätön ainoastaan, jos sen laatija on ikänsä puolesta niin nuori, ettei voisi testamentin merkityustä ja oikeudellista luonnetta ymmärtää. Mitätöntä testamenttia ei tarvitse moittia, vaan se on merkityksetön itsessään.

        Kumma kuinka näitä jästipäitä riittää, joiden järkeen ei mene, että alle 15-vuotiaan tekemä "testamentti" ei ole testamentti eikä se millään keinolla tule testamentiksi. Se johtuu siitä, että oikean testamentin lain mukaan saa tehdä vasta 15 vuotta täyttänyt.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Kumma kuinka näitä jästipäitä riittää, joiden järkeen ei mene, että alle 15-vuotiaan tekemä "testamentti" ei ole testamentti eikä se millään keinolla tule testamentiksi. Se johtuu siitä, että oikean testamentin lain mukaan saa tehdä vasta 15 vuotta täyttänyt.

        Kumma kun jästipäitä riittää, vaikka laissa lukee yksiselitteisesti, että testamenttia on moitittava, jos sen tehnyt PK 9:1 mukaan ei ole ollut kelpoinen sitä tekemään.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Kumma kun jästipäitä riittää, vaikka laissa lukee yksiselitteisesti, että testamenttia on moitittava, jos sen tehnyt PK 9:1 mukaan ei ole ollut kelpoinen sitä tekemään.

        "laissa lukee yksiselitteisesti, että testamenttia on moitittava, jos sen tehnyt PK 9:1 mukaan ei ole ollut kelpoinen sitä tekemään."

        Yksisilmäinen jästipää tulkitsee yksiselitteistä lakia väärin, kun ei kykene lukemaansa ymmärtämään. Se kun vaatii vähän muutakin kuin sisälukutaidon. Kun testamentin saa tehdä hallitsemastaan omaisuudesta vasta 15-vuotiaana, niin alle 15-vuotiaana ei saa tehdä minkäänlaista testamenttia. Jos tekee, niin se ei ole testamentti - eikä testamentiksi muutu.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Kumma kun jästipäitä riittää, vaikka laissa lukee yksiselitteisesti, että testamenttia on moitittava, jos sen tehnyt PK 9:1 mukaan ei ole ollut kelpoinen sitä tekemään.

        Tuossa oli todellinen L-Höpsön kommentti, ei voi mennä enempää väärin.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Kumma kuinka näitä jästipäitä riittää, joiden järkeen ei mene, että alle 15-vuotiaan tekemä "testamentti" ei ole testamentti eikä se millään keinolla tule testamentiksi. Se johtuu siitä, että oikean testamentin lain mukaan saa tehdä vasta 15 vuotta täyttänyt.

        Voi tehdä viimeisen tahdon ja jos kukaan pesän osakaista ei moiti niin sitten jaetaaan tämän mukaan.

        EU:n laki alaikäisen perinnöstä, ohottaa Suomen lain.


    • Anonyymi

      Jos ymmärrän oikein, Einsteinin älyinen 2-vuotias taapero saa tehdä testamentin, koska hän ymmärtää asioita. Hän ymmärtää todella hyvin.

      Ellei moitetta nosteta, 2-vuotiaan tekemä testamentti saa lainvoiman. Taaperon todistajana toimivat parhaiten kaksi asianajajaa.

      Koska asia on näin, ei ole merkitystä sillä, onko taapero kelpoinen tekemään testamentin. Kelpoisuudella ei ole mitään väliä.

      Jessus sentään, kun naurattaa wanna-be-loijereiden lain tulkinnat. Viihdettä koko rahalla. Nyt kaikki imeväiset laatimaan testamenttia ja asianajajat todistamaan.

      • Anonyymi

        Lainaus: "Alle 15-vuotiaalla ei ole ikinä kelpoisuutta tehdä testamenttia." (minilex. fi)

        Ikä on aina tarkka absoluuttinen käsite, jota ei pidä eikä tarvitse tulkita. Tuollainen testamentti ei siis voi koskaan pätevöityä.


      • Anonyymi

        2-vuotias ei tietenkään ole kelpoinen tekemään testamenttia, vaan se olisi mitätön. Näyttää ottavan tunteisiin näin yksinkertaisen asian ymmärtäminen kommentoijalle. :D


    • Anonyymi

      Eli miten alle 15 vuotiaan omaisuuden käy? Vanhemmat tai myös sisarukset saavat sen,oli perinnön jättäjä eläessään mitä mieltä tahansa?

      • Anonyymi

        Menee tietenkin perimysjärjestyksen mukaan. Testamentti on mitätön, sillä kelpoisuutta tehdä testamenttiä ei ole. Alle 15-vuotiaan mielipiteellä perintönsä jakoon ei ole vaikutusta.


      • Anonyymi

        "Ellei moitetta nosteta, 2-vuotiaan tekemä testamentti saa lainvoiman. Taaperon todistajana toimivat parhaiten kaksi asianajajaa..... Koska asia on näin, ei ole merkitystä sillä, onko taapero kelpoinen tekemään testamentin. Kelpoisuudella ei ole mitään väliä."

        Jos taapero on sitä mieltä, että haluaa testamentata omaisuutensa ystävälleen, kyllä pitää saada tehdä se. Jos ymmärtää olla sitä mieltä.


      • Anonyymi

        Alle 15-vuotiaan mutta iältään oikeustoimen merkityksen ymmärtävän lapsen kohdalla ratkaisevaa jäämistön jaossa on, jos hän on tehnyt testamentin, miten hänen lakimääräiset perilliset siihen suhtautuvat. Jos perittävän vanhemmat ovat elossa, he ovat lain mukaan perillisasemassa, jolloin he voivat hyväksyä testamentin, jonka heidän alle 15 v lapsensa on tehnyt. Testamentti tulee silloin lainvoimaiseksi ja jäämistö jaetaan testamentin mukaisesti.

        Testamentti voi tulla lainvoimaiseksi myös, jollei sitä moitita 6 kk määräajassa testamentin tiedoksiannosta lakimääräisille perillisille.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        "Ellei moitetta nosteta, 2-vuotiaan tekemä testamentti saa lainvoiman. Taaperon todistajana toimivat parhaiten kaksi asianajajaa..... Koska asia on näin, ei ole merkitystä sillä, onko taapero kelpoinen tekemään testamentin. Kelpoisuudella ei ole mitään väliä."

        Jos taapero on sitä mieltä, että haluaa testamentata omaisuutensa ystävälleen, kyllä pitää saada tehdä se. Jos ymmärtää olla sitä mieltä.

        "Jos taapero on sitä mieltä, että haluaa testamentata omaisuutensa ystävälleen, kyllä pitää saada tehdä se. Jos ymmärtää olla sitä mieltä."

        Ja lehmät lentää. Kiitos.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Alle 15-vuotiaan mutta iältään oikeustoimen merkityksen ymmärtävän lapsen kohdalla ratkaisevaa jäämistön jaossa on, jos hän on tehnyt testamentin, miten hänen lakimääräiset perilliset siihen suhtautuvat. Jos perittävän vanhemmat ovat elossa, he ovat lain mukaan perillisasemassa, jolloin he voivat hyväksyä testamentin, jonka heidän alle 15 v lapsensa on tehnyt. Testamentti tulee silloin lainvoimaiseksi ja jäämistö jaetaan testamentin mukaisesti.

        Testamentti voi tulla lainvoimaiseksi myös, jollei sitä moitita 6 kk määräajassa testamentin tiedoksiannosta lakimääräisille perillisille.

        Tässäpä varsinainen perusjäärä, joka inttää inttämisen ilosta ymmärtämättä, mikä asiassa on relevanttia (oikeudellisesti merkitsevää).

        Testamenttina mitätön paperi ei testamentiksi millään keinolla muutu.

        Alle 15-vuotiaan perilliset voivat tietysti jakaa perinnön sopimallaan (vaikkapa sen < 15-vuotiaan toivomalla) tavalla, mistä, jos se poikkeaa perintökaaren mukaisesta, voi seurata lahjaverovelvollisuus perintöä yli lainmukaisen osuuden saaneelle.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Tässäpä varsinainen perusjäärä, joka inttää inttämisen ilosta ymmärtämättä, mikä asiassa on relevanttia (oikeudellisesti merkitsevää).

        Testamenttina mitätön paperi ei testamentiksi millään keinolla muutu.

        Alle 15-vuotiaan perilliset voivat tietysti jakaa perinnön sopimallaan (vaikkapa sen < 15-vuotiaan toivomalla) tavalla, mistä, jos se poikkeaa perintökaaren mukaisesta, voi seurata lahjaverovelvollisuus perintöä yli lainmukaisen osuuden saaneelle.

        Tuo kuvattu perusjäärä on trolli, siis pilailija.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Tuo kuvattu perusjäärä on trolli, siis pilailija.

        Lainsisältö on siis pilaa. OK :D


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Alle 15-vuotiaan mutta iältään oikeustoimen merkityksen ymmärtävän lapsen kohdalla ratkaisevaa jäämistön jaossa on, jos hän on tehnyt testamentin, miten hänen lakimääräiset perilliset siihen suhtautuvat. Jos perittävän vanhemmat ovat elossa, he ovat lain mukaan perillisasemassa, jolloin he voivat hyväksyä testamentin, jonka heidän alle 15 v lapsensa on tehnyt. Testamentti tulee silloin lainvoimaiseksi ja jäämistö jaetaan testamentin mukaisesti.

        Testamentti voi tulla lainvoimaiseksi myös, jollei sitä moitita 6 kk määräajassa testamentin tiedoksiannosta lakimääräisille perillisille.

        Kun taaperon testamenttia moititaan, kyseleekö tuomari moitekanteessa testamentin tehneen lapsen kypsyyttä eli voiko tuomari hyväksyä taaperon testamentin pätevänä tai hylätä sen pätemättömänä?


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Lainsisältö on siis pilaa. OK :D

        Saako imeväinen, taapero, lapsi vai nuori tehdä testamentin? Kuka päättää tuosta oikeudesta, ellei laissa ole mainintaa iästä lainkaan?


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Saako imeväinen, taapero, lapsi vai nuori tehdä testamentin? Kuka päättää tuosta oikeudesta, ellei laissa ole mainintaa iästä lainkaan?

        Suomessa on tuomioistuimia, jotka ratkaisevat sinne vireille saatettuja oikeusriitoja. Myös pesänjakaja voi ratkaista monia jäämistöriitoja, mutta testamentin moitekanne ei kuulu pesänjakajan toimivaltaan. Lakimääräisten perillisten pitää siis nostaa moitekanne määräajassa, jos PK 9:1 mukaan tetasmnritn tekijältä puuttuu kelpoisuus laatia testamentti.

        On huomattava, että moiteoikeus on yksilöllinen. Jos vain toinen vanhemmista (esim isä) moittii lapsensa tekemää testamenttia, se voi tulla toisen vanhemman (äidin) osalta lainvoimaiseksi.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Lainsisältö on siis pilaa. OK :D

        Sinun höpöttämisesi on pilaa, Lawetti.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Saako imeväinen, taapero, lapsi vai nuori tehdä testamentin? Kuka päättää tuosta oikeudesta, ellei laissa ole mainintaa iästä lainkaan?

        "Saako imeväinen, taapero, lapsi vai nuori tehdä testamentin? Kuka päättää tuosta oikeudesta, ellei laissa ole mainintaa iästä lainkaan?"

        Olipa hölmö kysymys! Laissa on selvä maininta iästä, mikä on tänne jo monta kertaa referoitu!


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        "Saako imeväinen, taapero, lapsi vai nuori tehdä testamentin? Kuka päättää tuosta oikeudesta, ellei laissa ole mainintaa iästä lainkaan?"

        Olipa hölmö kysymys! Laissa on selvä maininta iästä, mikä on tänne jo monta kertaa referoitu!

        Niin mutta Löpsötti sanoi että kaiken ikäiset voivat tehdä pätevän testamentin. Sitten oikeudessa moititaan. Silloin lapsen testamenttikin tulee päteväksi ellei sitä moitita jos lapsi itse on viisas.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Sinun höpöttämisesi on pilaa, Lawetti.

        Onko kiva olla väärässä, tämä kirjoitus ensimmäinen rakastamasi henkilöitymän kirjoittama, ei muut.mutta aloitukseen ja lain "tulkintaan" joka pitäisi ilmaista, "lain tutkintaa", niin jos mennään lakien mukaan, niin noin se on, LAKI EI KIELLÄ alle viisitoistavuotiaalta testamentin tekoa, vaan rajoittaa 15 täyttäneen oikeutta testamenttaamaan vain hänen omaan omaisuuteensa kohdistuvana.

        Mitä ei laki kiellä, on se sallittua, joten jos alle 15 vuotta täyttänyt tekee testamentin, on tuota moitittava kuin laki vaatiikin.

        T. Professional of the law, Lawetorder Z via V


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Onko kiva olla väärässä, tämä kirjoitus ensimmäinen rakastamasi henkilöitymän kirjoittama, ei muut.mutta aloitukseen ja lain "tulkintaan" joka pitäisi ilmaista, "lain tutkintaa", niin jos mennään lakien mukaan, niin noin se on, LAKI EI KIELLÄ alle viisitoistavuotiaalta testamentin tekoa, vaan rajoittaa 15 täyttäneen oikeutta testamenttaamaan vain hänen omaan omaisuuteensa kohdistuvana.

        Mitä ei laki kiellä, on se sallittua, joten jos alle 15 vuotta täyttänyt tekee testamentin, on tuota moitittava kuin laki vaatiikin.

        T. Professional of the law, Lawetorder Z via V

        "Mitä ei laki kiellä, on se sallittua, joten jos alle 15 vuotta täyttänyt tekee testamentin, on tuota moitittava kuin laki vaatiikin."

        Kyseinen laki koskee vain ja ainoastaan 15vuotiaasta eteenpäin.

        "Mitä ei laki kiellä, on se sallittua, joten jos alle 15 vuotta täyttänyt tekee testamentin, on tuota moitittava kuin laki vaatiikin."

        Ei tarvitse moittia kun tuomioistuin ei ota asiaa edes käsittelyyn.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        "Mitä ei laki kiellä, on se sallittua, joten jos alle 15 vuotta täyttänyt tekee testamentin, on tuota moitittava kuin laki vaatiikin."

        Kyseinen laki koskee vain ja ainoastaan 15vuotiaasta eteenpäin.

        "Mitä ei laki kiellä, on se sallittua, joten jos alle 15 vuotta täyttänyt tekee testamentin, on tuota moitittava kuin laki vaatiikin."

        Ei tarvitse moittia kun tuomioistuin ei ota asiaa edes käsittelyyn.

        Esittäisittekö kohdan samaisesta laista joka sanoo ilmaisutavallanne?

        Minä en löydä, että laki koskee vain yli 15v täyttänyttä.

        Otetaampa vertaukseksi kohta vaikkapa tupakkalaista jossa selkeästi ilmaistaan myymästä tupakkatuotteita ALLE 18V:lle.

        Entäpä alkoholilainsäädäntö, sama homma, eiköstä vaan?

        Mutta koska tähän noinkin kiihkeästi palataan, niin luetaanpa perustuslsinsäädäntöä, jossa pitäisi ilmaista seökeästu milloinka voidaan säätää laki eriarvoiseen asemaan laittamisesta eli lakivarauma (lakvaraus), perusoikeudet, "6§ 2mom. Ketään ei saa ilman hyväksyttävää perustetta asettaa eri asemaan sukupuolen, iän, jne jne~ perusteella (lakivaraumaa ei ole)".

        Ilman lakivaraumaa olevaa perusoikeutta ei voida perustuslakia alemmalla lailla rajoittaa taikka rajaus tulisi ilmaista jo perusoikeuksien kohdalla.

        T. Professional of the law, Lawetorder Z via V


    • Anonyymi

      "Alle 15-vuotiaan mutta iältään oikeustoimen merkityksen ymmärtävän lapsen kohdalla ratkaisevaa jäämistön jaossa on, jos hän on tehnyt testamentin, miten hänen lakimääräiset perilliset siihen suhtautuvat. "

      Kuten muuallakin on sanottu, fiksu 2-vuotias taapero on tietenkin kelpoinen tekemään testamenttin, jos hän ymmärtää oikeustoimen merkityksen. Tyhmän 14-vuotiaan testamentti olisi mitätän, koska hän ei ymmärrä mitään.

      Jos fiksu 2-vuotias tekee testamentin, ja asianajajat sen todistavat, testamenttia on käräjäoikeudessa moitittava, mutten se pätevöityy automaattisesti. Fiksu ja ymmärtävä taapero saa testamentata omaisuutensa ihan kuten haluaa. Sen sijaan jos 14-vuotias on niin tyhmä, että kertotaulu tuottaa ongelmia, hän ei saa tehdä testamenttia.

      Asianajajat kyllä ymmärtävät tämän todistaessaan testamentin, samoin perukirjan uskotut miehet, ammattimaiset perunkirjoittajat, pesänselvittäjät ja pesäjakajat, verovirkailijat jotka perunkirjoituksen liitteenä olevan testamentin tarkastavat sekä Maanmittaitoksen virkailijat, jotka myöntävät lainhuutoja.

      Vielä kerran, ei ole estettä etteikö taapero saa tehdä asianajajansa kanssa testamenttia. Taaperon pitää vaan ymmärtää asioita.

      Näin kertoo Suomen laki. Esim. Minilex on väärässä.

      • Anonyymi

        Lainaus: "Alle 15-vuotiaalla ei ole ikinä kelpoisuutta tehdä testamenttia."

        (www.minilex. fi)

        Tuossa on paha virhe - kun tulkitaan lakia oikein, pitäisi olla: "Alle 15-vuotiaalla tyhmällä ei ole kelpoisuutta tehdä testamenttia, mutta fiksulla on kelpoisuus. Jos imeväinen, taapero tai pikkulapsi osaa jo lukea ja ymmärtää oikeustoimen merkityksen, niin sitten on kelpoisuus tehdä testamentti, jos vanhemmat niin sanovat. (Lawetti)

        Kyse on siis älykkyysosamäärästä, johon laissa viitataan. Iän osalta lakia tulkitaan vanhempien haluamalla tavalla.


      • Anonyymi

        "Testamentti on mitätön ainoastaan, jos sen laatija on ikänsä puolesta niin nuori, ettei voisi testamentin merkityustä ja oikeudellista luonnetta ymmärtää. "

        Annatko lisää tietoja, kun on tärkeä ja ajankohtainen asia:

        Kuka tuollaisen pienen lapsen tai nuoren testamentin laatii?

        Kuka lapsen testamentin todistaa?

        Kuka lapsen testamentin ilmoittaa?

        Pitääkö lapsen tekemän testamentin kohdalla vaatia lakiosaa?

        Kuka lapsen testamenttia moittii ja kuka moitteen käsittelee?

        Kuka lapsen testamentin nojalla hakee lainhuutoa ja muutoksia verotukseen?

        Puuttuuko virkamies lapsen tekemään testamenttiin verotuksen ja lainhuudatuksen osalta, kun hän huomaa että tekijällä on ollut ikää on vaikkapa vain 12 vuotta? Mitä jos ikää onkin vain 10 vuotta tai vain 8 vuotta?

        Testaako virkamies pienen lapsen oikeudellista kyvýkkyyttä, jotta verotus ja lainhuuto saadaan kohdalleen?

        Kiitos täsmennyksistäsi.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Lainaus: "Alle 15-vuotiaalla ei ole ikinä kelpoisuutta tehdä testamenttia."

        (www.minilex. fi)

        Tuossa on paha virhe - kun tulkitaan lakia oikein, pitäisi olla: "Alle 15-vuotiaalla tyhmällä ei ole kelpoisuutta tehdä testamenttia, mutta fiksulla on kelpoisuus. Jos imeväinen, taapero tai pikkulapsi osaa jo lukea ja ymmärtää oikeustoimen merkityksen, niin sitten on kelpoisuus tehdä testamentti, jos vanhemmat niin sanovat. (Lawetti)

        Kyse on siis älykkyysosamäärästä, johon laissa viitataan. Iän osalta lakia tulkitaan vanhempien haluamalla tavalla.

        Minilex on oikeassa. Alle 15 vuotiaalla ei ole kelpoisuutta tehdä tetstamenttia koskaan, mutta sitä on moitittava, jotta testamentti voidaan julistaa pätemättömäksi. Mitätön sen sijaan on testamnetti, jonka tekijä ei ymmärrä oikeustoimen merkitystä.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Minilex on oikeassa. Alle 15 vuotiaalla ei ole kelpoisuutta tehdä tetstamenttia koskaan, mutta sitä on moitittava, jotta testamentti voidaan julistaa pätemättömäksi. Mitätön sen sijaan on testamnetti, jonka tekijä ei ymmärrä oikeustoimen merkitystä.

        Mitä yritit sanoa, tuossa ei ollut mitään logiikkaa?


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Mitä yritit sanoa, tuossa ei ollut mitään logiikkaa?

        Siinä sanottiin, että taaperoisen testamentti pätevöityy, ellei sitä moitita. Jos taapero ei kuitenkaan ymmärrä asiasta mitään, testamentti mitätöityy.

        Taaperon älykkyydestä riippuen testamentti siis pätevänä saatetaan voimaan tai mitättömänä tuhotaan. Pitää siis olla tiedossa, mitä kaikkea taapero on oikeustoimestaan ymmärtänyt.

        Vanhemmat päättävät, miten älykäs taapero on ollut. Fiksu taapero saattaa testamentata kaiken omaisuutensa Suomen Punaiselle Ristille tai Orvot Kissat ry:lle, ellei vanhemmat tai muu kuolinpesä nosta kannetta. SPR vetoaa tietenkin taaperoisen tekemään testamenttiin. Sitten tuomari taaperoisen puolesta ja todistajia kuullen päättää, miten älykäs taapero on ollut kyseessä.

        Sama koskee tyhmiä 14-vuotiaita: testamentti on pätevä tai mitätön. Jompi kumpi.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        "Testamentti on mitätön ainoastaan, jos sen laatija on ikänsä puolesta niin nuori, ettei voisi testamentin merkityustä ja oikeudellista luonnetta ymmärtää. "

        Annatko lisää tietoja, kun on tärkeä ja ajankohtainen asia:

        Kuka tuollaisen pienen lapsen tai nuoren testamentin laatii?

        Kuka lapsen testamentin todistaa?

        Kuka lapsen testamentin ilmoittaa?

        Pitääkö lapsen tekemän testamentin kohdalla vaatia lakiosaa?

        Kuka lapsen testamenttia moittii ja kuka moitteen käsittelee?

        Kuka lapsen testamentin nojalla hakee lainhuutoa ja muutoksia verotukseen?

        Puuttuuko virkamies lapsen tekemään testamenttiin verotuksen ja lainhuudatuksen osalta, kun hän huomaa että tekijällä on ollut ikää on vaikkapa vain 12 vuotta? Mitä jos ikää onkin vain 10 vuotta tai vain 8 vuotta?

        Testaako virkamies pienen lapsen oikeudellista kyvýkkyyttä, jotta verotus ja lainhuuto saadaan kohdalleen?

        Kiitos täsmennyksistäsi.

        Lawetti liuulee olevansa nokkela!

        Alle 15-vuotiaan tekemään testamenttiin sovelletaan kysymyksiesi osalta ihan samanlaista menettelyä kuin muutoinkin testaamentteihin.

        Erityisen hauska on tämä kysymys: "Pitääkö lapsen tekemän testamentin kohdalla vaatia lakiosaa?"

        Pitää, jos alle 15-vutoiaalla olisi omia rintaperillisiä. Koska hyvin harvalla sen ikäisellä varmaankin on omia lapsia, niin lakiosaa ei yleensä ole kukaan vaatimassa.

        Virkamiehet tarkistavat, onko testamentti lainvoimainen ja toimivat sen mukaisesti, kuten muodenkin testamenttien osalta. Testamenttti tulee lainvoimaiseksi, kun sitä ei ole moitittu laiss asäädetyssä maäräajassa (6 kk) siitä alkaen, kun testamentti on annettu tiedoksi perillisille.


    • Anonyymi

      "testamenttia on moitittava, jotta testamentti voidaan julistaa pätemättömäksi."

      Kyseeseen ei tietenkään tule moitekanne, kun asia ei ole moitekanteen alainen!

      PK 9:1: "Joka on täyttänyt kahdeksantoista vuotta, saa testamentilla määrätä jäämistöstään. Testamentin saa tehdä nuorempikin, jos hän on tai on ollut naimisissa, ja viisitoista vuotta täyttänyt muutoinkin siitä omaisuudesta, jota hänellä on oikeus itse hallita."

      15 - 18 -vuotias saa siis testamentilla päättää siitä omaisuudesta, jota hänellä on oikeus hallita. Lähinnä siis 15–18 -vuotias voi tehdä testamentin, jossa hän testamenttaa omalla työllään ansaitsemansa varat. Mistään muusta hän ei saa päättää.

      Koska 15 - 18 -vuotias saa päättää lähinnä vain omalla työllään ansaitsemistaan varoista, alle 15-vuotias ei saa päättää varoistaan perintönä lainkaan. 15 - 18 -vuotiaan osalta voi tulla kiistaa siitä, mitä hänellä on oikeus hallita. Perintökaaren mukaisesti alle 15-vuotiaalla ei ole testamenttimielessä oikeus hallita itse mistään omaisuudesta.

      Ellei ole oikeutta hallita testamenttausmielessä mitään, testamentti on automaattisesti tehoton, mitätön. Ellei lapsella ole oikeutta hallita omaisuutta, asiassa ei mikään moitekanne auta. Asiassa pitäisi nostaa tehottomuuskanne, mutta perintökaaren mukaan alle 15-vuotiaalla ko. hallintaoikeutta ei ole.

      Moiutekanne ei asiaan lainkaan sovi, eikä tuomari ota asiaa tehottomuuskanteena edes käsittelyyn. Tehottomuuskanteessa testamentin pätevyys riitautetaan, mutta nyt lapsi testamentin tekijänä olisi määrännyt oikeudesta, joka ei ole hänelle lainkaan kuulunut. Laki selittää itse itsensä.

      • Anonyymi

        >>> Koska 15 - 18 -vuotias saa päättää lähinnä vain omalla työllään ansaitsemistaan varoista, alle 15-vuotias ei saa päättää varoistaan perintönä lainkaan. Perintökaaren mukaisesti alle 15-vuotiaalla ei ole testamenttimielessä oikeus hallita itse mistään omaisuudesta.

        Tässä on siis jonkinlaiset asteittaiset portaat. Täysikäinen päättää testamentista ihan itse, 15 - 18 vuotta vanha saa päättää testamentilla siitä minkä on omin toimin saanut hallintaansa, mutta alle 15 vuotta vanhalle ei muodostu testamentinteko-oikeutta lainkaan. Koska ei ole muodostunutta hallintaoikeutta. Vaikuttaa selvältä.

        Jos alle 15 vuotta vanha tekee testamentin, hän päättää sellaisen omaisuuden hallinnasta, johon hänellä ei ole perintökaaren mukaan mitään oikeutta. Asiassa ei toimi mikään moitekanne tietenkään. Jos jotakin olisi epäselvää, asia ratkaistaisiin tehottomuuskanteella. On tehotonta luovuttaa omaisuutta, johon ei ole oikeutta.

        Millä oikeudella alle 15 vuotta vanha luovuttaa? Tehottomuuskanteessa tutkittaisiin, miten alle 15 vuoden ikäiselle on voinut perintökaaren vastaisesti voinut muodostua omistus-, hallinta- tai määräysoikeus ja sitä myöten testamenttausoikeus.

        Koska edellä tehottomuus - ei siis ole oikeutta - seuraa suoraan laista, testamentti on automaattisesti tehoton eli mitätön. Sitä ei tarvitse käräjillä tutkia, vaan testamentin voi hävittää suoraan ilman pelkoa seuraamuksista.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        >>> Koska 15 - 18 -vuotias saa päättää lähinnä vain omalla työllään ansaitsemistaan varoista, alle 15-vuotias ei saa päättää varoistaan perintönä lainkaan. Perintökaaren mukaisesti alle 15-vuotiaalla ei ole testamenttimielessä oikeus hallita itse mistään omaisuudesta.

        Tässä on siis jonkinlaiset asteittaiset portaat. Täysikäinen päättää testamentista ihan itse, 15 - 18 vuotta vanha saa päättää testamentilla siitä minkä on omin toimin saanut hallintaansa, mutta alle 15 vuotta vanhalle ei muodostu testamentinteko-oikeutta lainkaan. Koska ei ole muodostunutta hallintaoikeutta. Vaikuttaa selvältä.

        Jos alle 15 vuotta vanha tekee testamentin, hän päättää sellaisen omaisuuden hallinnasta, johon hänellä ei ole perintökaaren mukaan mitään oikeutta. Asiassa ei toimi mikään moitekanne tietenkään. Jos jotakin olisi epäselvää, asia ratkaistaisiin tehottomuuskanteella. On tehotonta luovuttaa omaisuutta, johon ei ole oikeutta.

        Millä oikeudella alle 15 vuotta vanha luovuttaa? Tehottomuuskanteessa tutkittaisiin, miten alle 15 vuoden ikäiselle on voinut perintökaaren vastaisesti voinut muodostua omistus-, hallinta- tai määräysoikeus ja sitä myöten testamenttausoikeus.

        Koska edellä tehottomuus - ei siis ole oikeutta - seuraa suoraan laista, testamentti on automaattisesti tehoton eli mitätön. Sitä ei tarvitse käräjillä tutkia, vaan testamentin voi hävittää suoraan ilman pelkoa seuraamuksista.

        Aivan eli taaperoiden laatimat testamentit eivät pätevöidy koskaan. Ei auta, vaikka jostakin löytyisi epärehelliset asianajajat laatimaan ja todistamaan.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Aivan eli taaperoiden laatimat testamentit eivät pätevöidy koskaan. Ei auta, vaikka jostakin löytyisi epärehelliset asianajajat laatimaan ja todistamaan.

        Kyllä taaperon tekemä testamentti pätevöityy, jos sitä ei moitita. Kyse on siitä, ymmärtääkö taapero mitään asiasta. Ellei ymmärrä, niin asianajaja kertoo, mitä on tullut tehdyksi.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Kyllä taaperon tekemä testamentti pätevöityy, jos sitä ei moitita. Kyse on siitä, ymmärtääkö taapero mitään asiasta. Ellei ymmärrä, niin asianajaja kertoo, mitä on tullut tehdyksi.

        Millainen on taaperon ja asianajajan suhde, jos taapero kuitenkin maksaa asianajajan palkan? Riittääkö että taapero osaa puhua ja kertoa oman tahtonsa, jotta testamentti pätevöityisi, jos asianajaja kuitenkin ymmärtää?


    • Anonyymi

      Lawetti eli L-Höpsö kertoo: "Testamentti on mitätön ainoastaan, jos sen laatija on ikänsä puolesta niin nuori, ettei voisi testamentin merkitystä ja oikeudellista luonnetta ymmärtää...... Alle 15 vuotiaalla ei ole kelpoisuutta tehdä testamenttia koskaan, mutta sitä on moitittava, jotta testamentti voidaan julistaa pätemättömäksi. Mitätön sen sijaan on testamentti, jonka tekijä ei ymmärrä oikeustoimen merkitystä."

      Ei tietenkään tuolla tavoin!

      Tuomioistuimessa henkilön testamentintekokelpoisuus voi tulla arvioitavaksi vasta hänen kuolemansa jälkeen, ja tällöinkin vain, jos perillinen tai perilliset moittivat testamenttia. Tuomioistuin ei koskaan ota käsittelyyn asiaa, jossa kyseessä olisi alle 15-vuotiaan testamentti, vaan tuollainen lapsen laatima testamentti on aina mitätön. Alle 15-vuotiaalta puuttuu aina testamentintekokelpoisuus, jota ei tarvitse erikseen selvittää, vaan ikä todetaan suoraan syntymätodistuksesta.

      (1) Suomessa täysi-ikäisyys alkaa, kun henkilö täyttää 18 -vuotta. Alle 18-vuotias on vajaavaltainen, lapsi. Alaikäisellä ei ole täyttä oikeustoimikelpoisuutta, mutta pääsäännön mukaan alaikäisellä on oikeus tehdä itsenäisesti oikeustoimia, jotka ovat merkitykseltään vähäisiä ja olosuhteisiin nähden tavanomaisia. Oikeustoimi tarkoittaa terminä kaikenlaatuisia sopimuksia.

      (2) 12 vuotta täyttäneelle täytyy varata tilaisuus tulla kuulluksi omassa asiassaan. Kuluttajavirasto onkin käsitellyt muun muassa 12-vuotiaan tekemää 70 euron vaateostosta, joka tulkittiin tavanomaiseksi ja vähäiseksi. Velaksi ostamista ei kuitenkaan ole pidetty vähäisenä, joten se edellyttää huoltajan suostumusta. Merkittävä sääntö alaikäisille on se, että alaikäinen henkilö saa päättää omista työansioistaan. Sen mitä alaikäinen on työllään ansainnut, hän saa käyttää itsenäisesti. Suomessa ei kuitenkaan saa käyttää lapsityövoimaa sillä tavoin, kuin se on objektiivisesti ymmärrettävissä.

      (3) Testamenttausta on käsitelty erikseen perintökaaressa, eikä lapsen laatimaa testamenttia viedä Kuluttajavirastoon kuten 70 euron vaatekappale. Lainsäätäjä ei ole katsonut testamenttia vähäiseksi ja olosuhteisiin nähden tavanomaiseksi oikeustoimeksi, vaan täysin päin vastoin.

      (4) Perintökaaren mukaan, joka on täyttänyt kahdeksantoista vuotta, saa testamentilla määrätä jäämistöstään. 15 - 18 -vuotias saa testamentilla päättää siitä omaisuudesta, jota hänellä on oikeus hallita, ja lähinnä 15–18 -vuotias voi siis tehdä testamentin, jossa hän testamenttaa omalla työllään ansaitsemansa varat. Mistään muusta hän ei saa päättää.

      (5) PK:n mukaan 15 - 18 -vuotias on kelpoinen määräämään jäämistöstään vain osittain, ja hänen oikeuttaan hallita ja määrätä omaisuudestaan on huomattavan paljon rajoitettu. Alle 15-vuotiaalla ei ole PK:ssa tarkoitettua kelpoisuutta omaisuutensa hallintaan lainkaan. Koska alle 15-vuotiaalla ei ole jäämistömielessä oikeutta hallita ja määrätä itse omaisuudestaan, ei hän voi sitä myöskään testamentata.

      (6) Koska lapsella ei ole oikeutta hallita testamenttausmielessä mitään, testamentti on automaattisesti tehoton eli mitätön, joka ei voi koskaan pätevöityä. Jos lapsi olisikin tehnyt testamentin, ei testamentti voi pätevöityä odottamalla.

      (7) Testamentin moitekanne on perillisen testamentin saajaa vastaan ajama kanne, joka koskee testamentin julistamista pätemättömäksi siltä osin kuin se estää perillistä saamasta perintöosuuttaan jäämistöstä. Koska 15 - 18 -vuotiaalla on oikeus itse hallita vain osaa omaisuudestaan, hänen tekemänsä testamentti voidaan julistaa pätemättömäksi siltä osin, kuin alaikäinen ei ole ollut kelpoinen määräämään jäämistöstään.

      (8) Alle 18-vuotias on alaikäinen, eikä hänellä ei ole oikeutta itse määrätä omaisuudestaan. Alaikäinen, joka on täyttänyt 15 vuotta, voi kuitenkin itse määrätä siitä omaisuudesta, jonka hän on omalla työllään ansainnut. Huoltajat toimivat alaikäisen edunvalvojina. Alle 15-vuotiaalla lapsella ole lainkaan oikeutta hallita omaisuuttaan, joten asiassa ei moitekanne auta.

      (9) Koska alle 15-vuotiaalla ei ole omaisuuteensa lainkaan hallintaoikeutta, alle 15-vuotias ei voi myöskään testamentilla päättää siitä, mitä omaisuudelle tapahtuu kuoleman jälkeen. Jos alaikäinen on halunnut päättää sellaisesta omaisuudesta, johon hänellä ei ole oikeutta, kyseeseen tulisi tehottomuuskanne.

      (10) Tehottomuuskanteen ydin on se, että testamentin tekijä on määrännyt testamentissaan omaisuudesta, josta hän ei pätevästi määrärätä. Alle 15-vuotiaalta testamentintekijältä puuttuu koko testamenttauskompetenssi, koska huoltajat toimivat hänen edunvalvojanaan. Testamentti on henkilökohtainen oikeustoimi, jota huoltajat eivät voi tehdä lapsensa puolesta.

      (11) Jos lapsen tekemän testamentin pätevyys riitautetaan, kyse olisi todellisuudessa siitä, että lapsi testamentin tekijänä olisi määrännyt sellaisesta oikeudesta, joka ei ole hänelle lainkaan kuulunut. Asiassa tulisi nostaa tehottomuuskanne, ei moitekanne.

      • Anonyymi

        Kommentissasi on lukusia virheitä, vaikka selvästikin ymmärrät vajaavaltaisen alaikäisen asioita.

        Korjataan selvimmät virheet (numerointi kuten kommentissasi):

        1. Alaikäinen saa pääsäntöisesti tehdä vain vähäisiä oikeustoimia. Tämä pätee inter vivos, eli kahden elävän henkilön keskinäisiin oikeustoimiin, joita myös sopimuksiksi usein kutsutaan. Sen sijaan mortis causa, eli oikeustoimiin, joilla vaikutetaan henkilön kuoleman johdosta ja jälkeen syntyviin oikeuksiin, sovelletaan perintökaarta (PK). Mainitun lain mukaan (PK 13:1) alle 15-vuotias ei ole oikeustoimikelpoinen tekemään testamenttia lainkaan. Perustelusi alaikäisen oikeudesta tehdä vähäisiä oikeustoimia ei koske siis lainkaan alle 15-vuotiaita ja sitä vanhempaakin koskee PK 9:1 rajattu testamentinteko-oikeus, josta siitäkin säädetään perintökaaressa.

        3. Tässä kohden näytät itsekin ymmärtäneesi sen, mitä totean kohdassa 1 edellä. Testamentin tekemisestä säädetään alaikäisten osalta vain perintökaaressa. Millään muulla lainsäädännöllä ei ole asiassa merkitystä.

        4. Ks. kuten edellä kohta 1 ja 3.

        5. Ks. kuten edellä kohta 1 ja 3.

        6. Tässä kohden kommenttisi on täysin virheellinen. PK 13:1 mukaan: "Testamentti voidaan moitteen johdosta julistaa pätemättömäksi: 1) jos testamentin tekijä 9 luvun 1 §:n mukaan ei ollut kelpoinen määräämään jäämistöstään;"

        Testamentti vastaan pitää siis nostaa moitekanne perittävän kuoltua ja määräajassa, josta säädetään PK 14:5 mukaisesti. Muulla tavalla PK 9:1 vastaisesti tehty testamentti ei tule pätemättömäksi, ellei sitten ole kysymys oikeusotimesta, jonka merkitystä ja oikeudellista luonnetta sen tekijä ei ole voinut lainkaan ymmärtää.

        7. Virheellistä, sillä kommenttisi ei perustu Suomen lakiin, ks. edellä kohta 6.

        8. Virheellistä, sillä kommenttisi ei perustu Suomen lakiin, ks. edellä kohta 6.

        9. Virheellistä, sillä kommenttisi ei perustu Suomen lakiin, ks. edellä kohta 6. Lisäksi totean, että moitekanne on käytettävissä, joten perillinen ei tarvita erikseen mitään tehottomuuskannetta, eikä sellainen olisi mahdollinenkaan, koska moitekanteelle on säädetty PK 14:5 määräaika, joka alkaa testamentin tiedoksiantamisesta perillisille.

        10. OIkein siinä kohden, että vain lapsi itse voi tehdä testamentin, joka tulisi moitekanteen kohteeksi. Vanhemmat tai muut edunvalvojat eivät ole lain mukaan toimivaltaisia tekemään testamenttia alaikäisen puolesta. Muuotin virheellistä, sillä kommenttisi ei perustu Suomen lakiin, ks. edellä kohta 6.

        11. Virheellistä, sillä kommenttisi ei perustu Suomen lakiin, ks. edellä kohta 6.

        Tässä näin päällisin puolin lainvastaiset käsityksesi kommentointuna. Alle 15-vuotiaan tekemää testamenttia on moitittava, ellei ole kysymys iältään tai muutoin henkilöstä, joka ei ymmärrä testamentin merkitystä ja oikeudellista luonnetta.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Kommentissasi on lukusia virheitä, vaikka selvästikin ymmärrät vajaavaltaisen alaikäisen asioita.

        Korjataan selvimmät virheet (numerointi kuten kommentissasi):

        1. Alaikäinen saa pääsäntöisesti tehdä vain vähäisiä oikeustoimia. Tämä pätee inter vivos, eli kahden elävän henkilön keskinäisiin oikeustoimiin, joita myös sopimuksiksi usein kutsutaan. Sen sijaan mortis causa, eli oikeustoimiin, joilla vaikutetaan henkilön kuoleman johdosta ja jälkeen syntyviin oikeuksiin, sovelletaan perintökaarta (PK). Mainitun lain mukaan (PK 13:1) alle 15-vuotias ei ole oikeustoimikelpoinen tekemään testamenttia lainkaan. Perustelusi alaikäisen oikeudesta tehdä vähäisiä oikeustoimia ei koske siis lainkaan alle 15-vuotiaita ja sitä vanhempaakin koskee PK 9:1 rajattu testamentinteko-oikeus, josta siitäkin säädetään perintökaaressa.

        3. Tässä kohden näytät itsekin ymmärtäneesi sen, mitä totean kohdassa 1 edellä. Testamentin tekemisestä säädetään alaikäisten osalta vain perintökaaressa. Millään muulla lainsäädännöllä ei ole asiassa merkitystä.

        4. Ks. kuten edellä kohta 1 ja 3.

        5. Ks. kuten edellä kohta 1 ja 3.

        6. Tässä kohden kommenttisi on täysin virheellinen. PK 13:1 mukaan: "Testamentti voidaan moitteen johdosta julistaa pätemättömäksi: 1) jos testamentin tekijä 9 luvun 1 §:n mukaan ei ollut kelpoinen määräämään jäämistöstään;"

        Testamentti vastaan pitää siis nostaa moitekanne perittävän kuoltua ja määräajassa, josta säädetään PK 14:5 mukaisesti. Muulla tavalla PK 9:1 vastaisesti tehty testamentti ei tule pätemättömäksi, ellei sitten ole kysymys oikeusotimesta, jonka merkitystä ja oikeudellista luonnetta sen tekijä ei ole voinut lainkaan ymmärtää.

        7. Virheellistä, sillä kommenttisi ei perustu Suomen lakiin, ks. edellä kohta 6.

        8. Virheellistä, sillä kommenttisi ei perustu Suomen lakiin, ks. edellä kohta 6.

        9. Virheellistä, sillä kommenttisi ei perustu Suomen lakiin, ks. edellä kohta 6. Lisäksi totean, että moitekanne on käytettävissä, joten perillinen ei tarvita erikseen mitään tehottomuuskannetta, eikä sellainen olisi mahdollinenkaan, koska moitekanteelle on säädetty PK 14:5 määräaika, joka alkaa testamentin tiedoksiantamisesta perillisille.

        10. OIkein siinä kohden, että vain lapsi itse voi tehdä testamentin, joka tulisi moitekanteen kohteeksi. Vanhemmat tai muut edunvalvojat eivät ole lain mukaan toimivaltaisia tekemään testamenttia alaikäisen puolesta. Muuotin virheellistä, sillä kommenttisi ei perustu Suomen lakiin, ks. edellä kohta 6.

        11. Virheellistä, sillä kommenttisi ei perustu Suomen lakiin, ks. edellä kohta 6.

        Tässä näin päällisin puolin lainvastaiset käsityksesi kommentointuna. Alle 15-vuotiaan tekemää testamenttia on moitittava, ellei ole kysymys iältään tai muutoin henkilöstä, joka ei ymmärrä testamentin merkitystä ja oikeudellista luonnetta.

        Hyvä että täällä on muitakin juristeja kuin Lawjaorder ja minä. Olen sanonut jo pitkään, että taaperoisen testamentti astuu voimaan, ellei sitä moitita. Taaperon asianajaja tekee ja todistaa testamentin. Siten kun sitä ei moitita, siitä tulee automaattisesti 100 % pätevä.

        Olen laatinut testamentteja sadoille alle 5-vuotiaille lapsille heidän vanhempiensa puolesta. Oleellista on että vanhemmat ja lapset ymmärtävät asiasta tarpeeksi.

        Laki pitää tuntea kuten minä.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Hyvä että täällä on muitakin juristeja kuin Lawjaorder ja minä. Olen sanonut jo pitkään, että taaperoisen testamentti astuu voimaan, ellei sitä moitita. Taaperon asianajaja tekee ja todistaa testamentin. Siten kun sitä ei moitita, siitä tulee automaattisesti 100 % pätevä.

        Olen laatinut testamentteja sadoille alle 5-vuotiaille lapsille heidän vanhempiensa puolesta. Oleellista on että vanhemmat ja lapset ymmärtävät asiasta tarpeeksi.

        Laki pitää tuntea kuten minä.

        Kyllä. Täysikäinen päättää kaikesta omaisuudestaan, 15 vuotta täyttänyt siitä omaisuudesta mitä hänellä on oikeus hallita, mutta alle 15-vuotias saa määrätä kaikesta omaisuudestaan.

        Jos vauva ymmärtää oikeustoimen merkityksen, vauvan tekemä testamentti saa tietenkin lainvoiman. Vauvan tekemälle testamentille ei ole estettä, ja ellei sitä moitita, testamentti saa lainvoiman 6 kuukaudessa.

        Vauvan tekemän testamentin voi hyväksyä myös heti. Laissa ei ole mitään ikärajoja, jos vaan ymmärtää asiat. Näin asianajaja minulle kertoi, kun laati vauvalleni testamenttia. Toinen asianajaja todisti testamentin.

        Vauvan testamentti pitää riitauttaa oikeudessa ja sen takia käräjäoikeudet ovat täynnä vauvatestamentteja.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Kommentissasi on lukusia virheitä, vaikka selvästikin ymmärrät vajaavaltaisen alaikäisen asioita.

        Korjataan selvimmät virheet (numerointi kuten kommentissasi):

        1. Alaikäinen saa pääsäntöisesti tehdä vain vähäisiä oikeustoimia. Tämä pätee inter vivos, eli kahden elävän henkilön keskinäisiin oikeustoimiin, joita myös sopimuksiksi usein kutsutaan. Sen sijaan mortis causa, eli oikeustoimiin, joilla vaikutetaan henkilön kuoleman johdosta ja jälkeen syntyviin oikeuksiin, sovelletaan perintökaarta (PK). Mainitun lain mukaan (PK 13:1) alle 15-vuotias ei ole oikeustoimikelpoinen tekemään testamenttia lainkaan. Perustelusi alaikäisen oikeudesta tehdä vähäisiä oikeustoimia ei koske siis lainkaan alle 15-vuotiaita ja sitä vanhempaakin koskee PK 9:1 rajattu testamentinteko-oikeus, josta siitäkin säädetään perintökaaressa.

        3. Tässä kohden näytät itsekin ymmärtäneesi sen, mitä totean kohdassa 1 edellä. Testamentin tekemisestä säädetään alaikäisten osalta vain perintökaaressa. Millään muulla lainsäädännöllä ei ole asiassa merkitystä.

        4. Ks. kuten edellä kohta 1 ja 3.

        5. Ks. kuten edellä kohta 1 ja 3.

        6. Tässä kohden kommenttisi on täysin virheellinen. PK 13:1 mukaan: "Testamentti voidaan moitteen johdosta julistaa pätemättömäksi: 1) jos testamentin tekijä 9 luvun 1 §:n mukaan ei ollut kelpoinen määräämään jäämistöstään;"

        Testamentti vastaan pitää siis nostaa moitekanne perittävän kuoltua ja määräajassa, josta säädetään PK 14:5 mukaisesti. Muulla tavalla PK 9:1 vastaisesti tehty testamentti ei tule pätemättömäksi, ellei sitten ole kysymys oikeusotimesta, jonka merkitystä ja oikeudellista luonnetta sen tekijä ei ole voinut lainkaan ymmärtää.

        7. Virheellistä, sillä kommenttisi ei perustu Suomen lakiin, ks. edellä kohta 6.

        8. Virheellistä, sillä kommenttisi ei perustu Suomen lakiin, ks. edellä kohta 6.

        9. Virheellistä, sillä kommenttisi ei perustu Suomen lakiin, ks. edellä kohta 6. Lisäksi totean, että moitekanne on käytettävissä, joten perillinen ei tarvita erikseen mitään tehottomuuskannetta, eikä sellainen olisi mahdollinenkaan, koska moitekanteelle on säädetty PK 14:5 määräaika, joka alkaa testamentin tiedoksiantamisesta perillisille.

        10. OIkein siinä kohden, että vain lapsi itse voi tehdä testamentin, joka tulisi moitekanteen kohteeksi. Vanhemmat tai muut edunvalvojat eivät ole lain mukaan toimivaltaisia tekemään testamenttia alaikäisen puolesta. Muuotin virheellistä, sillä kommenttisi ei perustu Suomen lakiin, ks. edellä kohta 6.

        11. Virheellistä, sillä kommenttisi ei perustu Suomen lakiin, ks. edellä kohta 6.

        Tässä näin päällisin puolin lainvastaiset käsityksesi kommentointuna. Alle 15-vuotiaan tekemää testamenttia on moitittava, ellei ole kysymys iältään tai muutoin henkilöstä, joka ei ymmärrä testamentin merkitystä ja oikeudellista luonnetta.

        Olet oikeassa. Päiväkodeissa jopa käsketään lapsia laatimaan testamentit. Ellei niitä moitita, ne ovat lainvoimaiset.

        Lapset js taaperot päättävät nykyisin omaisuuden hallinnastaan ihan itse. Heidän ymmärrystään ei nykyisin tarvitse edes testata.

        Vauvan testamentti ei ole koskaan mitätön, jos vauva on viisas. Voi olla kyllä 17-vuotias ja tyhmäkin.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Olet oikeassa. Päiväkodeissa jopa käsketään lapsia laatimaan testamentit. Ellei niitä moitita, ne ovat lainvoimaiset.

        Lapset js taaperot päättävät nykyisin omaisuuden hallinnastaan ihan itse. Heidän ymmärrystään ei nykyisin tarvitse edes testata.

        Vauvan testamentti ei ole koskaan mitätön, jos vauva on viisas. Voi olla kyllä 17-vuotias ja tyhmäkin.

        Olet väärässä, taas. Vauva ei ymmärrä testamentin merkitystä ja oikeudellista luonnetta. Huomaan kyllä, että kommentoija on aivan kuin vauva. :D


    • Anonyymi

      PK 9:1: "Joka on täyttänyt kahdeksantoista vuotta, saa testamentilla määrätä jäämistöstään. Testamentin saa tehdä nuorempikin, jos hän on tai on ollut naimisissa, ja viisitoista vuotta täyttänyt muutoinkin siitä omaisuudesta, jota hänellä on oikeus itse hallita."

      Testamentti, joka on alle 15-vuotiaan tekemä, ei voi tuon mukaan koskaan pätevöityä. Ellei se voi pätevöityä, testamenttia ei tarvitse erikseen myöskään moittia. Tuollainen on automaattisesti tehoton ja siten tuhottavissa ilman eti toimia.

      • Anonyymi

        PK 13:1: "Testamentti voidaan moitteen johdosta julistaa pätemättömäksi: 1) jos testamentin tekijä 9 luvun 1 §:n mukaan ei ollut kelpoinen määräämään jäämistöstään;"

        Lain kohdassa sanotaan selvästi, että PK 9:1 testamentintekokelpoisuus todetaan moitteen johdosta, jolloin pätemättömäksi julistaminen on mahdollista. Siten, jollei moitetta tehdä, tai PK 14:5 mukainen kuluu umpeen, testamenttia ei voi enää moittia sen tultua lainvoimaiseksi.

        Lainvoimainen testametti toimeenpannaan. Näin asiassa menetellään lain mukaisesti.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        PK 13:1: "Testamentti voidaan moitteen johdosta julistaa pätemättömäksi: 1) jos testamentin tekijä 9 luvun 1 §:n mukaan ei ollut kelpoinen määräämään jäämistöstään;"

        Lain kohdassa sanotaan selvästi, että PK 9:1 testamentintekokelpoisuus todetaan moitteen johdosta, jolloin pätemättömäksi julistaminen on mahdollista. Siten, jollei moitetta tehdä, tai PK 14:5 mukainen kuluu umpeen, testamenttia ei voi enää moittia sen tultua lainvoimaiseksi.

        Lainvoimainen testametti toimeenpannaan. Näin asiassa menetellään lain mukaisesti.

        Alle 15 vuoden ikäisen tekemä testamentti ei voi koskaan pätevöityä. Perintökaari ei puhu lapsen ymmärryksestä mitään, joten on ihan sama onko lapsi 1-vuotias tai 14-vuotias. Lainvoimaa ei ole eikä tule, koska alle 15-vuotias ei ole testamentintekokelpoinen. Sitä ei oteta oikeudessa edes käsittelyyn.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        PK 13:1: "Testamentti voidaan moitteen johdosta julistaa pätemättömäksi: 1) jos testamentin tekijä 9 luvun 1 §:n mukaan ei ollut kelpoinen määräämään jäämistöstään;"

        Lain kohdassa sanotaan selvästi, että PK 9:1 testamentintekokelpoisuus todetaan moitteen johdosta, jolloin pätemättömäksi julistaminen on mahdollista. Siten, jollei moitetta tehdä, tai PK 14:5 mukainen kuluu umpeen, testamenttia ei voi enää moittia sen tultua lainvoimaiseksi.

        Lainvoimainen testametti toimeenpannaan. Näin asiassa menetellään lain mukaisesti.

        Minilex.fi toteaa tällä tavoin:

        -Alaikäinen eli alle 18-vuotias ei voi siten tehdä pätevää testamenttia, vaikka hänen edunvalvojansa antaisi siihen suostumuksensa.

        -Alaikäisen tekemä testamentti on pätemätön, eikä tämä pätemättömyys ole korjattavissa siten, että henkilö täysi-ikäiseksi tultuaan hyväksyy testamentin. Hänen on siten tehtävä uusi testamentti laissa säädetyssä muodossa täytettyään 18 vuotta.

        -On kuitenkin huomattava, että viisitoista vuotta täyttänyt voi tehdä testamentin siitä omaisuudestaan, jota hänellä on oikeus itsenäisesti hallita. Tällaista omaisuutta ovat lähinnä alaikäisen testamentin tekijän omat työtulot, niiden tuotto ja niillä hankittu omaisuus. Muusta omaisuudesta alaikäinen ei voi tehdä testamenttia.

        Alle 18-vuotias ei siis voi tehdä - kuvatulla poikkeuksella - pätevää testamenttia, eikä tuon kaltainen pätemättömyys ole korjattavissa. Jos testamentti ei ole koskaan ollut pätevä eikä voi pätevöityä, miksi sitä pitäisi erikseen moittia?


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        PK 13:1: "Testamentti voidaan moitteen johdosta julistaa pätemättömäksi: 1) jos testamentin tekijä 9 luvun 1 §:n mukaan ei ollut kelpoinen määräämään jäämistöstään;"

        Lain kohdassa sanotaan selvästi, että PK 9:1 testamentintekokelpoisuus todetaan moitteen johdosta, jolloin pätemättömäksi julistaminen on mahdollista. Siten, jollei moitetta tehdä, tai PK 14:5 mukainen kuluu umpeen, testamenttia ei voi enää moittia sen tultua lainvoimaiseksi.

        Lainvoimainen testametti toimeenpannaan. Näin asiassa menetellään lain mukaisesti.

        Testamentti voi tulla päteväksi, vaikka siinä olisikin muotovirhe, jos perilliset hyväksyvät sen ja jättävät moittimatta. Alaikäisyys ei ole muotovirhe, eikä sitä moitita, eikä testamentti voi pätevöityä.

        Alaikäisenä laadittu testamentti ei pätevöidy koskaan siten, että testamentintekijä täytettyään kahdeksantoista vuotta nimenomaisesti tai hiljaisesti hyväksyy aiemmin tekemänsä testamentin.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Alle 15 vuoden ikäisen tekemä testamentti ei voi koskaan pätevöityä. Perintökaari ei puhu lapsen ymmärryksestä mitään, joten on ihan sama onko lapsi 1-vuotias tai 14-vuotias. Lainvoimaa ei ole eikä tule, koska alle 15-vuotias ei ole testamentintekokelpoinen. Sitä ei oteta oikeudessa edes käsittelyyn.

        "Lainvoimaa ei ole eikä tule, koska alle 15-vuotias ei ole testamentintekokelpoinen. Sitä ei oteta oikeudessa edes käsittelyyn."

        Ei varmuudella oteta, se on totta, koska ikä 15 vuotta on täysin yksiselitteinen, eikä sitä tulkitsemaan tarvita tuomaria. Kuka tahansa voi laskea syntymäajasta, onko testamentin tekijä ollut 15 tai 18 vuotta vanha.

        Moitekannetta ei tarvita, koska se on 100 % turha. Alle 15-vuotiaan testamentti ei voi koskaan pätevöityä oikeudessa, joten testamentti on jo alkujaan mitätön.

        On ymmärrettävää, että testamentti on pätemätön, jos sen tekemiseen on vaikuttanut mielisairaus tai muu terveydentilan häiriö siten, että sairauden tai häiriön voidaan katsoa vaikuttaneen testamentin laadintaan. Testamentti voidaan katsoa pätemättömäksi myös, jos sen laatijaa on painostettu tai taivuteltu asiassa. Näissä kaikissa tarvitaan näyttöä puolesta ja vastaan, jotta tuomari voi tehdä oikean päätöksen.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        PK 13:1: "Testamentti voidaan moitteen johdosta julistaa pätemättömäksi: 1) jos testamentin tekijä 9 luvun 1 §:n mukaan ei ollut kelpoinen määräämään jäämistöstään;"

        Lain kohdassa sanotaan selvästi, että PK 9:1 testamentintekokelpoisuus todetaan moitteen johdosta, jolloin pätemättömäksi julistaminen on mahdollista. Siten, jollei moitetta tehdä, tai PK 14:5 mukainen kuluu umpeen, testamenttia ei voi enää moittia sen tultua lainvoimaiseksi.

        Lainvoimainen testametti toimeenpannaan. Näin asiassa menetellään lain mukaisesti.

        Onko alaikäisyys testamentin kohdalla muotovirhe? Onko lähdettä tekstiin?


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Onko alaikäisyys testamentin kohdalla muotovirhe? Onko lähdettä tekstiin?

        Lainaus: "Siten, jollei moitetta tehdä, tai PK 14:5 mukainen kuluu umpeen, testamenttia ei voi enää moittia sen tultua lainvoimaiseksi."

        Alle 15-vuotias ei ole koskaan testamentintekokelpoinen, niin miten ihmeessä testamentti voisi silloin tulla lainvoimaiseksi?

        Kyseessä ei ole mikään muotovirhe eli ei tarvitse erikseen moittia.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        PK 13:1: "Testamentti voidaan moitteen johdosta julistaa pätemättömäksi: 1) jos testamentin tekijä 9 luvun 1 §:n mukaan ei ollut kelpoinen määräämään jäämistöstään;"

        Lain kohdassa sanotaan selvästi, että PK 9:1 testamentintekokelpoisuus todetaan moitteen johdosta, jolloin pätemättömäksi julistaminen on mahdollista. Siten, jollei moitetta tehdä, tai PK 14:5 mukainen kuluu umpeen, testamenttia ei voi enää moittia sen tultua lainvoimaiseksi.

        Lainvoimainen testametti toimeenpannaan. Näin asiassa menetellään lain mukaisesti.

        Siis vauvan tekemä testamentti voi saada lainvoiman.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Siis vauvan tekemä testamentti voi saada lainvoiman.

        Löpsön mukaan vauvan tekemä testamentti ei ole mitätön, vaan se voi saada lainvoiman joko hyväksyttynä tai odottamalla. Vauvan testamenttia pitää moittia, jotta siitä tulisi pätemätön. Vauva ehkä ymmärtää.

        Kaikki lapset saavat tehdä testamentin, jos he ymmärtävät oikeustoimen merkityksen. Elleivät ymmärrä, niin asianajaja auttaa siinä.

        Anna meidän kaikki tuolta Löpötiltä kestää.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Lainaus: "Siten, jollei moitetta tehdä, tai PK 14:5 mukainen kuluu umpeen, testamenttia ei voi enää moittia sen tultua lainvoimaiseksi."

        Alle 15-vuotias ei ole koskaan testamentintekokelpoinen, niin miten ihmeessä testamentti voisi silloin tulla lainvoimaiseksi?

        Kyseessä ei ole mikään muotovirhe eli ei tarvitse erikseen moittia.

        "Alle 15-vuotias ei ole koskaan testamentintekokelpoinen, niin miten ihmeessä testamentti voisi silloin tulla lainvoimaiseksi?"

        Ihan samalla tavalla kuin dementikko ei ole testamentin tekoon kelpoinen, sitä on silloinkin moitittava. Muutoin testamentti tulee lainvoimaiseksi.

        Testamentin tekemistä koskevat virheet on säädetty PK 13:1
        "Testamentti voidaan moitteen johdosta julistaa pätemättömäksi:

        1) jos testamentin tekijä 9 luvun 1 §:n mukaan ei ollut kelpoinen määräämään jäämistöstään;
        2) jos testamenttia ei ole tehty laissa säädetyssä muodossa;
        3) jos testamentin tekemiseen on vaikuttanut mielisairaus, tylsämielisyys tai testamentin tekijän muu sieluntoiminnan häiriö; tai
        4) jos testamentin tekijä on pakotettu tekemään testamentti tai hänet on siihen taivutettu käyttämällä väärin hänen ymmärtämättömyyttään, tahdonheikkouttaan tai riippuvaista asemaansa taikka jos hänet on petollisesti vietelty tekemään testamentti tahi jos hän on muutoin sillä tavoin erehtynyt, että se on määräävästi vaikuttanut hänen tahtoonsa."

        Kohta 2 koskee muotovirheitä. Muissa on kysymys esim. tahdonmuodostuksen virheistä.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        "Alle 15-vuotias ei ole koskaan testamentintekokelpoinen, niin miten ihmeessä testamentti voisi silloin tulla lainvoimaiseksi?"

        Ihan samalla tavalla kuin dementikko ei ole testamentin tekoon kelpoinen, sitä on silloinkin moitittava. Muutoin testamentti tulee lainvoimaiseksi.

        Testamentin tekemistä koskevat virheet on säädetty PK 13:1
        "Testamentti voidaan moitteen johdosta julistaa pätemättömäksi:

        1) jos testamentin tekijä 9 luvun 1 §:n mukaan ei ollut kelpoinen määräämään jäämistöstään;
        2) jos testamenttia ei ole tehty laissa säädetyssä muodossa;
        3) jos testamentin tekemiseen on vaikuttanut mielisairaus, tylsämielisyys tai testamentin tekijän muu sieluntoiminnan häiriö; tai
        4) jos testamentin tekijä on pakotettu tekemään testamentti tai hänet on siihen taivutettu käyttämällä väärin hänen ymmärtämättömyyttään, tahdonheikkouttaan tai riippuvaista asemaansa taikka jos hänet on petollisesti vietelty tekemään testamentti tahi jos hän on muutoin sillä tavoin erehtynyt, että se on määräävästi vaikuttanut hänen tahtoonsa."

        Kohta 2 koskee muotovirheitä. Muissa on kysymys esim. tahdonmuodostuksen virheistä.

        Tuo on L-höppänän tarinoita.


    • PK 13:1: "Testamentti voidaan moitteen johdosta julistaa pätemättömäksi: 1) jos testamentin tekijä 9 luvun 1 §:n mukaan ei ollut kelpoinen määräämään jäämistöstään;"

      Kyseinen pykälä koskee vain ja ainoastaan 15 vuotiaasta eteenpäin.

      • Anonyymi

        Testamenttia ei julisteta erikseen pätemättömäksi, koska alle 15-vuotiaan laatima testamentti on aina mitätön ja korjaantumiskelvottomasti tehoton. Koska lapsella ei ole tarvittavaa testamentintekokelpoisuutta, oikeudenkäymiskaaren mukaisesti tuomioistuimen on hylättävä selvästi perusteeton kanne tuomiolla. Kanne siis hylätään käsittelemättä asiaa.

        --

        Ennen 15 vuoden ikää henkilöllä ei ole edes rajoitettua testamentintekokelpoisuutta. Alle 15-vuotias siten ei saa tehdä testamenttia. Jos hän on laatinut "viimeisen tahtonsa" , se ei koskaan pätevöidy testamentiksi, vaan on pelkkä paperi. Lapsen laatima paperi - "testamentti" - ei tietenkään ei voi saada mitään lainvoimaa, jonka perusteella se kävisi vaikkapa lainhuudon myöntämisen perusteeksi. Lapsen tekemä "testamentti" hylätään viran puolesta.

        PK 9:1§:n mukaan oikeus tehdä testamentti kuuluu lähtökohtaisesti täysi-ikäiselle henkilölle, mutta siihen oikeutettuja ovat myös henkilö, joka on ollut tai on naimisissa sekä 15-vuotias nuori itse hallitsemastaan omaisuudesta. Alle 15 vuoden ikäisen tekemä testamentti ei voi mitenkään pätevöityä, koska alle 15-vuotias ei ole koskaan testamentintekokelpoinen. Perintökaaressa ei mainita sanallakaan lapsen ymmärryksestä eli on täysin sama, onko lapsi 4-vuotias tai 14-vuotias. Lapsen laatima testamentti ei voi mitenkään silloin saada lainvoimaa; testamentintekokelpoisuutta ei ole eikä tule.

        Alaikäisenä laadittu testamentti ei myöskään pätevöidy siten, että testamentintekijä täytettyään kahdeksantoista vuotta nimenomaisesti tai hiljaisesti hyväksyy aiemmin tekemänsä testamentin. Henkilön tulee täysi-ikäisenä tehdä kokonaan uusi, lailliset muodot täyttävä jälkisäädös. 15 vuotta täytettyään henkilö saavuttaa rajoitetun testamentintekokelpoisuuden ja rajoittamattoman testamentintekokelpoisuuden täytettyään 18 vuotta. (Aarnio ja Kangas; Kangas 2013, 178–179; PK 40/1965, 9 luku 1 §)


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Testamenttia ei julisteta erikseen pätemättömäksi, koska alle 15-vuotiaan laatima testamentti on aina mitätön ja korjaantumiskelvottomasti tehoton. Koska lapsella ei ole tarvittavaa testamentintekokelpoisuutta, oikeudenkäymiskaaren mukaisesti tuomioistuimen on hylättävä selvästi perusteeton kanne tuomiolla. Kanne siis hylätään käsittelemättä asiaa.

        --

        Ennen 15 vuoden ikää henkilöllä ei ole edes rajoitettua testamentintekokelpoisuutta. Alle 15-vuotias siten ei saa tehdä testamenttia. Jos hän on laatinut "viimeisen tahtonsa" , se ei koskaan pätevöidy testamentiksi, vaan on pelkkä paperi. Lapsen laatima paperi - "testamentti" - ei tietenkään ei voi saada mitään lainvoimaa, jonka perusteella se kävisi vaikkapa lainhuudon myöntämisen perusteeksi. Lapsen tekemä "testamentti" hylätään viran puolesta.

        PK 9:1§:n mukaan oikeus tehdä testamentti kuuluu lähtökohtaisesti täysi-ikäiselle henkilölle, mutta siihen oikeutettuja ovat myös henkilö, joka on ollut tai on naimisissa sekä 15-vuotias nuori itse hallitsemastaan omaisuudesta. Alle 15 vuoden ikäisen tekemä testamentti ei voi mitenkään pätevöityä, koska alle 15-vuotias ei ole koskaan testamentintekokelpoinen. Perintökaaressa ei mainita sanallakaan lapsen ymmärryksestä eli on täysin sama, onko lapsi 4-vuotias tai 14-vuotias. Lapsen laatima testamentti ei voi mitenkään silloin saada lainvoimaa; testamentintekokelpoisuutta ei ole eikä tule.

        Alaikäisenä laadittu testamentti ei myöskään pätevöidy siten, että testamentintekijä täytettyään kahdeksantoista vuotta nimenomaisesti tai hiljaisesti hyväksyy aiemmin tekemänsä testamentin. Henkilön tulee täysi-ikäisenä tehdä kokonaan uusi, lailliset muodot täyttävä jälkisäädös. 15 vuotta täytettyään henkilö saavuttaa rajoitetun testamentintekokelpoisuuden ja rajoittamattoman testamentintekokelpoisuuden täytettyään 18 vuotta. (Aarnio ja Kangas; Kangas 2013, 178–179; PK 40/1965, 9 luku 1 §)

        Materiaalinen virhe liittyy yleensä perittävän omaisuuteen, ja virhe voi olla muun muassa perittävälle kuulumattoman omaisuuden sisällyttäminen jakoon. Alle 15-vuotiaalla ei ole perintökaaressa kuvattua oikeutta hallita omaisuuttaan ja määrätä siitä. Alaikäisellä on huoltajat juuri tästä syystä. Testamenttia rasittaisi tässäkin suhteessa virhe.

        Perinnönjaon luonne on dispositiivinen eli perinnönjako perustuu pesän osakkaiden väliseen sopimusjakoon. Iän ja alaikäisyyden mukanaan tuoma sääntö on kuitenkin indispositiivinen eli asiasta ei ole vapaasti sovittavissa: perukirjaan ei voida ilmoittaa eikä perinnönjaossa voida huomioida ja jakaa omaisuutta, johon testamentin tekijällä ja kuolinpesällä ei ole ollut edes oikeutta.

        Jos kuolipesä toimisi lapsen tekemän testamentin kanssa kuin lainvoiman saaneen testamentin kanssa yleensä toimitaan, ja jakaisi varallisuutta, johon ei ole edes hallinta- ja määräysoikeutta, jako ei voisi olla pätevä. Jos kuolinpesä tekisi jaon tietoisesti lakia rikkoen, pesä syyllistyisi myös rikokseen. Kuolinpesä jakaisi testamentin myötä hallussaan olevaa omaisuutta, johon sillä ei ole edes oikeutta - kyseessä olisi joko kavallus tai petos.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Materiaalinen virhe liittyy yleensä perittävän omaisuuteen, ja virhe voi olla muun muassa perittävälle kuulumattoman omaisuuden sisällyttäminen jakoon. Alle 15-vuotiaalla ei ole perintökaaressa kuvattua oikeutta hallita omaisuuttaan ja määrätä siitä. Alaikäisellä on huoltajat juuri tästä syystä. Testamenttia rasittaisi tässäkin suhteessa virhe.

        Perinnönjaon luonne on dispositiivinen eli perinnönjako perustuu pesän osakkaiden väliseen sopimusjakoon. Iän ja alaikäisyyden mukanaan tuoma sääntö on kuitenkin indispositiivinen eli asiasta ei ole vapaasti sovittavissa: perukirjaan ei voida ilmoittaa eikä perinnönjaossa voida huomioida ja jakaa omaisuutta, johon testamentin tekijällä ja kuolinpesällä ei ole ollut edes oikeutta.

        Jos kuolipesä toimisi lapsen tekemän testamentin kanssa kuin lainvoiman saaneen testamentin kanssa yleensä toimitaan, ja jakaisi varallisuutta, johon ei ole edes hallinta- ja määräysoikeutta, jako ei voisi olla pätevä. Jos kuolinpesä tekisi jaon tietoisesti lakia rikkoen, pesä syyllistyisi myös rikokseen. Kuolinpesä jakaisi testamentin myötä hallussaan olevaa omaisuutta, johon sillä ei ole edes oikeutta - kyseessä olisi joko kavallus tai petos.

        Alaikäisen perintö jaetaan ain perimysjärjestyksen mukaan, eikä alaikäisen laatiman testamentin saajasta voi koskaan tulla testamentin kautta kuolinpesän osakasta.


      • Anonyymi

        KKO:n ennakkopäätös KKO:1928-II-273.

        Kun perittävä oli ollut testamentin tehdessään alaikäinen (silloisen lain mukaan 20-vuotias) eikä ollut näytetty hänen jäämistössään olleen hänen itsensä ansaitsemaa omaisuutta, testamentti julistettiin mitättömäksi.

        Alle 15-vuotiaan tekemä testamentti on nykyisen lain mukaan aina mitätön ja alaikäisen testamentti pätemätön siltä osin kuin hänellä ei ole ollut erikseen oikeutta määrätä omaisuudestaan. Alaikäisyys on siten suoraan myös mitättömyysperuste.

        Alle 15-vuotiaiden kohdalla ei tunneta käsitettä moitteenvaraisesti pätemätön, vaan testamentti on aina mitätön. Testamentintekokelpoisuutta ei vain ole.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        KKO:n ennakkopäätös KKO:1928-II-273.

        Kun perittävä oli ollut testamentin tehdessään alaikäinen (silloisen lain mukaan 20-vuotias) eikä ollut näytetty hänen jäämistössään olleen hänen itsensä ansaitsemaa omaisuutta, testamentti julistettiin mitättömäksi.

        Alle 15-vuotiaan tekemä testamentti on nykyisen lain mukaan aina mitätön ja alaikäisen testamentti pätemätön siltä osin kuin hänellä ei ole ollut erikseen oikeutta määrätä omaisuudestaan. Alaikäisyys on siten suoraan myös mitättömyysperuste.

        Alle 15-vuotiaiden kohdalla ei tunneta käsitettä moitteenvaraisesti pätemätön, vaan testamentti on aina mitätön. Testamentintekokelpoisuutta ei vain ole.

        KKO 1928-II-273 ei koske voimass olevaa lakia, joka tuli voimaan 1.1.-66.

        Voimassa oleva laki on asiassa yksiselitteinen. PK 9:1 ei säädetä mitään erityistä menettelyä alle 15-vuotiaan kohdalla, kuten nimimerkki judgedredd vaikuttaa ajattelevan. Jos perittävä on laatinut testamentin vastoin PK 9:1, sitä on moitittava niin kuin PK 13:1 säädetään. Mitään syytä toimia asiassa lainvastaisesti ei ole.

        Toinen tilanne on tietenkin sitten se, ettei perittävä lainkaan ymmärrä testamentin merkitystä ja oikeudellista luuonnetta. Silloin testamentti olisi mitätön.

        "Koska lapsella ei ole tarvittavaa testamentintekokelpoisuutta, oikeudenkäymiskaaren mukaisesti tuomioistuimen on hylättävä selvästi perusteeton kanne tuomiolla."

        Nyt on tullut nurinkurinen kommentti. Moitekanne alle 15 v tekemästä testamentista nimenomaan hyväksytään ja testamentti julistetaan pätemättömäksi, koska sen olisi laatinut PK 9:1 mukaisesti kelpoisuutta vailla oleva henkilö.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        KKO 1928-II-273 ei koske voimass olevaa lakia, joka tuli voimaan 1.1.-66.

        Voimassa oleva laki on asiassa yksiselitteinen. PK 9:1 ei säädetä mitään erityistä menettelyä alle 15-vuotiaan kohdalla, kuten nimimerkki judgedredd vaikuttaa ajattelevan. Jos perittävä on laatinut testamentin vastoin PK 9:1, sitä on moitittava niin kuin PK 13:1 säädetään. Mitään syytä toimia asiassa lainvastaisesti ei ole.

        Toinen tilanne on tietenkin sitten se, ettei perittävä lainkaan ymmärrä testamentin merkitystä ja oikeudellista luuonnetta. Silloin testamentti olisi mitätön.

        "Koska lapsella ei ole tarvittavaa testamentintekokelpoisuutta, oikeudenkäymiskaaren mukaisesti tuomioistuimen on hylättävä selvästi perusteeton kanne tuomiolla."

        Nyt on tullut nurinkurinen kommentti. Moitekanne alle 15 v tekemästä testamentista nimenomaan hyväksytään ja testamentti julistetaan pätemättömäksi, koska sen olisi laatinut PK 9:1 mukaisesti kelpoisuutta vailla oleva henkilö.

        "Alle 15-vuotiaiden kohdalla ei tunneta käsitettä moitteenvaraisesti pätemätön, vaan testamentti on aina mitätön. Testamentintekokelpoisuutta ei vain ole."

        Jos olisit edes pinnallisesti sisäistänyt jäämistöoikeutta, mitä et näköjään ole, tuntisit käsitteen moitteenvaraisesti pätemätön. 15 - 18 -vuotiaan testamentti saattaa pätevöityä, ellei sitä moitita. Aivan samalla tavoin täysikäisen tekemä muotovirheinen testamentti saattaa pätevöityä, ellei sitä moitita. Kun moitteenvaraiset oikeustoimet muuttuvat päteviksi, mikäli niitä ei moitita määräajan sisällä, mitättömien oikeustoimien pätemättömyysvaikutus on ajan kulumisesta riippumaton.

        Mitätön ei pätevöidy koskaan eli alle 15-vuotiaan tekemä testamentti ei voi pätevöityä koskaan. Alle 15 vuoden ikäisellä ei koskaan ole oikeutta laatia testamenttia, eikä perintökaari missään kohdassa viittaa eri ikäisten lasten ymmärryksen tasoon tehdä testamentti. Alle 15-vuoden ikäinen lapsi ei lain silmissä koskaan ymmärrä testamentin merkitystä.

        Alle 15-vuotaain testamenttia ei tarvitse julistaa erikseen pätemättömäksi, koska alle 15-vuotiaan laatima testamentti on aina mitätön ja korjaantumiskelvottomasti tehoton. Sen saa repiä heti täysin arvottomana paperinpalana. Koska pienellä lapsella ei ole tarvittavaa testamentintekokelpoisuutta, oikeudenkäymiskaaren mukaisesti tuomioistuimen on hylättävä selvästi perusteeton kanne tuomiolla. Kanne siis hylätään käsittelemättä asiaa, joten oikeudesta on turha odottaa muuta ratkaisua.

        Imeväisen, taaperon, esikoululaisen tai alakoululaisen tekemä testamentti ei koskaan voi pätevöityä, vaikka asiaa odottaisi maailman tappiin. Alle 15-vuotiaan testamentti on aina mitätön, ja ellei näin olisi, taapero saisi tehdä testamentin. Ei saa.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        KKO 1928-II-273 ei koske voimass olevaa lakia, joka tuli voimaan 1.1.-66.

        Voimassa oleva laki on asiassa yksiselitteinen. PK 9:1 ei säädetä mitään erityistä menettelyä alle 15-vuotiaan kohdalla, kuten nimimerkki judgedredd vaikuttaa ajattelevan. Jos perittävä on laatinut testamentin vastoin PK 9:1, sitä on moitittava niin kuin PK 13:1 säädetään. Mitään syytä toimia asiassa lainvastaisesti ei ole.

        Toinen tilanne on tietenkin sitten se, ettei perittävä lainkaan ymmärrä testamentin merkitystä ja oikeudellista luuonnetta. Silloin testamentti olisi mitätön.

        "Koska lapsella ei ole tarvittavaa testamentintekokelpoisuutta, oikeudenkäymiskaaren mukaisesti tuomioistuimen on hylättävä selvästi perusteeton kanne tuomiolla."

        Nyt on tullut nurinkurinen kommentti. Moitekanne alle 15 v tekemästä testamentista nimenomaan hyväksytään ja testamentti julistetaan pätemättömäksi, koska sen olisi laatinut PK 9:1 mukaisesti kelpoisuutta vailla oleva henkilö.

        "Nyt on tullut nurinkurinen kommentti. "

        Niin on - et taida olla mikään penaalin terävin kynä vai oletko LawetOrder...?! Ajatuksesi ovat täysin naurettavia - kyllä naurattaa! 😅

        Väität siis, että alle 15-vuotiaan testamentti pätevöityy aina, ellei sitä moitita määräajassa. On kuitenkin selvää, että koska alle 15-vuotiaalla ei ole kelpoisuutta tehdä testamenttia, testamentti tuomitaan oikeudessa aina pätemättömäksi, jos se sinne viedään käsittelyyn.

        Koska perintökaari ja sen esityöt eivät tee eroa taaperon ja 14-vuotiaan välillä ja heidän ymmärryksessään, taaperon testamentti pätevöityy ellei sitä moitita määräaikana. Taapero voi siis asianajajansa kanssa tehdä lainvoimaisen testamentin. Jos 14-vuotiaan tekemää testamenttia moititaan määräajassa, testamentti tuomitaan käräjäoikeudessa 100 % tapauksista pätemättömäksi.

        Koska perintökaari ei määrittele ja ota millään tavoin huomioon alle 15 vuotta vanhan lapsen kehitystä, kaikkien lasten testamentit pätevöityvät, ellei niitä moitita.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        KKO 1928-II-273 ei koske voimass olevaa lakia, joka tuli voimaan 1.1.-66.

        Voimassa oleva laki on asiassa yksiselitteinen. PK 9:1 ei säädetä mitään erityistä menettelyä alle 15-vuotiaan kohdalla, kuten nimimerkki judgedredd vaikuttaa ajattelevan. Jos perittävä on laatinut testamentin vastoin PK 9:1, sitä on moitittava niin kuin PK 13:1 säädetään. Mitään syytä toimia asiassa lainvastaisesti ei ole.

        Toinen tilanne on tietenkin sitten se, ettei perittävä lainkaan ymmärrä testamentin merkitystä ja oikeudellista luuonnetta. Silloin testamentti olisi mitätön.

        "Koska lapsella ei ole tarvittavaa testamentintekokelpoisuutta, oikeudenkäymiskaaren mukaisesti tuomioistuimen on hylättävä selvästi perusteeton kanne tuomiolla."

        Nyt on tullut nurinkurinen kommentti. Moitekanne alle 15 v tekemästä testamentista nimenomaan hyväksytään ja testamentti julistetaan pätemättömäksi, koska sen olisi laatinut PK 9:1 mukaisesti kelpoisuutta vailla oleva henkilö.

        Tarvitaan apua, vastaa tähän, juuri sinä. Kiitos.

        Mistä löytyy sellainen asianajotoimisto, joka on erikoistunut laatimaan pienille lapsille testamentteja ja todistamaan niitä? Pitääkö mukana olla päiväkodin tai koulun lääkäri tai psykologi, jotta saadaan tietoon, ymmärtääkö pieni lapsi tekemänsä oikeustoimen merkityksen?

        Paljonko tuollainen testamentti lapselle maksaa asianajajan tekemänä?

        Miksi oikeuden pitäisi käsitellä lapsen testamentti-asia, koska pienellä lapsella (alle 15 v) ei tuollaista kelpoisuutta ole? Joutuuko silti maksamaan asianajajan kulut?

        Varmasti on tosi paljon kysyntää tällaiselle asianajo- ja lääkäri-psykologi-toiminnalle ja asiasta on varmasti paljon eri oikeusasteiden ratkaisuja. Voitko lähettää ratkaisuihin linkkejä.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        "Nyt on tullut nurinkurinen kommentti. "

        Niin on - et taida olla mikään penaalin terävin kynä vai oletko LawetOrder...?! Ajatuksesi ovat täysin naurettavia - kyllä naurattaa! 😅

        Väität siis, että alle 15-vuotiaan testamentti pätevöityy aina, ellei sitä moitita määräajassa. On kuitenkin selvää, että koska alle 15-vuotiaalla ei ole kelpoisuutta tehdä testamenttia, testamentti tuomitaan oikeudessa aina pätemättömäksi, jos se sinne viedään käsittelyyn.

        Koska perintökaari ja sen esityöt eivät tee eroa taaperon ja 14-vuotiaan välillä ja heidän ymmärryksessään, taaperon testamentti pätevöityy ellei sitä moitita määräaikana. Taapero voi siis asianajajansa kanssa tehdä lainvoimaisen testamentin. Jos 14-vuotiaan tekemää testamenttia moititaan määräajassa, testamentti tuomitaan käräjäoikeudessa 100 % tapauksista pätemättömäksi.

        Koska perintökaari ei määrittele ja ota millään tavoin huomioon alle 15 vuotta vanhan lapsen kehitystä, kaikkien lasten testamentit pätevöityvät, ellei niitä moitita.

        "On kuitenkin selvää, että koska alle 15-vuotiaalla ei ole kelpoisuutta tehdä testamenttia, testamentti tuomitaan oikeudessa aina pätemättömäksi, jos se sinne viedään käsittelyyn."

        Väärin.

        Testamenttia ei tuomita pätemättömäksi, koska mitään testamenttia ei edes ole. Testamentiksi tarkoitettu asiakirja julistetaan testamenttina mitättömäksi.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        "On kuitenkin selvää, että koska alle 15-vuotiaalla ei ole kelpoisuutta tehdä testamenttia, testamentti tuomitaan oikeudessa aina pätemättömäksi, jos se sinne viedään käsittelyyn."

        Väärin.

        Testamenttia ei tuomita pätemättömäksi, koska mitään testamenttia ei edes ole. Testamentiksi tarkoitettu asiakirja julistetaan testamenttina mitättömäksi.

        Väärin.

        Jos lapsen testamenttia ei moitita, myös vauvan testamentti saa lainvoiman. Sen vuoksi vauvat tekevät testamentteja. Vauvojen tekemillä testamenteilla haetaan todella paljon lainhuudatuksia.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        "On kuitenkin selvää, että koska alle 15-vuotiaalla ei ole kelpoisuutta tehdä testamenttia, testamentti tuomitaan oikeudessa aina pätemättömäksi, jos se sinne viedään käsittelyyn."

        Väärin.

        Testamenttia ei tuomita pätemättömäksi, koska mitään testamenttia ei edes ole. Testamentiksi tarkoitettu asiakirja julistetaan testamenttina mitättömäksi.

        Koska testamenttia ei edes ole, siitä ei tarvitse nostaa moitekannetta. Se on mitätön jo alkujaan.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Väärin.

        Jos lapsen testamenttia ei moitita, myös vauvan testamentti saa lainvoiman. Sen vuoksi vauvat tekevät testamentteja. Vauvojen tekemillä testamenteilla haetaan todella paljon lainhuudatuksia.

        Tenavat saavat siis tehdä testamentin vaikkapa koulussa. Yhteiskuntaopin tunnilla. Vanhempien lupaa ja hyväksyntää ei tarvita.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        "Nyt on tullut nurinkurinen kommentti. "

        Niin on - et taida olla mikään penaalin terävin kynä vai oletko LawetOrder...?! Ajatuksesi ovat täysin naurettavia - kyllä naurattaa! 😅

        Väität siis, että alle 15-vuotiaan testamentti pätevöityy aina, ellei sitä moitita määräajassa. On kuitenkin selvää, että koska alle 15-vuotiaalla ei ole kelpoisuutta tehdä testamenttia, testamentti tuomitaan oikeudessa aina pätemättömäksi, jos se sinne viedään käsittelyyn.

        Koska perintökaari ja sen esityöt eivät tee eroa taaperon ja 14-vuotiaan välillä ja heidän ymmärryksessään, taaperon testamentti pätevöityy ellei sitä moitita määräaikana. Taapero voi siis asianajajansa kanssa tehdä lainvoimaisen testamentin. Jos 14-vuotiaan tekemää testamenttia moititaan määräajassa, testamentti tuomitaan käräjäoikeudessa 100 % tapauksista pätemättömäksi.

        Koska perintökaari ei määrittele ja ota millään tavoin huomioon alle 15 vuotta vanhan lapsen kehitystä, kaikkien lasten testamentit pätevöityvät, ellei niitä moitita.

        "Koska perintökaari ei määrittele ja ota millään tavoin huomioon alle 15 vuotta vanhan lapsen kehitystä, kaikkien lasten testamentit pätevöityvät, ellei niitä moitita."

        Penaalistasi puuttuu terä!

        Oikeustoimen tekijän pitää aina ymmärtää, mitä on tekemässä eli toisin sanoen oikeustoimen merkitys ja oikeudellinen luonne. Näin myös testamenttia koskien. Jollei oikeustoimea ymmärrä sanotulla tavalla, ei ole olemassa mitään tahtoa tehdä sitä.

        Missä iässä tarkalleen kukin kykenee ymmärtämään testamentin luonteen, on tietenkin arvioin varainen kysymys. Laissa kuitenkin moniss kohdin hyväksytään, että 12-vuotias voi tehdä oikeudellisia toimenpiteitä, joilla on merkitystä hänen henkilökohtaisessa elämässään.


    • Anonyymi

      "Alaikäisen perintö jaetaan aina perimysjärjestyksen mukaan, eikä alaikäisen laatiman testamentin saajasta voi koskaan tulla testamentin kautta kuolinpesän osakasta."

      Testamenttiin pitää vedota.

      Jos vauva laatii testamentin, tuleeko siis testamentin saajasta kuolinpesän osakas?

      Jos esikoululainen laatii testamentin, tuleeko testamentin saajasta kuolinpesän osakas?

      Jos yläkoululainen laatii testamentin, tuleeko testamentin saajasta kuolinpesän osakas?

      Saako pienet lapset itse laatia testamentin, jos osaavat kirjoittaa? Auttaako asianajaja pieniä lapsia ja todistaako asianajajat myös pienen lapsen testamentin?

      • Anonyymi

        Kuka olisi niin tyhmä, että vetoaisi pikkulapsen tekemään testamenttiin? Pitää nyt joku raja olla.


      • Anonyymi

        Hyvä kommentti. Olet ymmärtänyt pohdiskella kysymystä, minkä ikäisenä syntyy kyvykkyys ymmärtää oikeudellisia asioita. Siitä se alkaa lain soveltaminen syvällisesti asiaa ymmärtäen.

        Vauva (alle 1 v) ei varmasti ymmärrä, koskei tiedosta välttämättä edes itseään (peilitesti).

        Esikoululainen (aööe 7 v) tuskin oivaltaa testamentin luonteen, vaikka kuolemasta jotakin jo käsittääkin.

        Yläkoululaisen (yli 12 v) kohdalla luultavaa on, että oikeudellista ymmärrystä henkilökohtaisiss asioissa on. Lainsäädäntökin tunnustaa tämän ikäisen lapsen ymmärryksen monissa asioissa. Lisäksi perustuslain 6 §:ssä lapsella on oikeus kehitystasonsa mukaisesti vaikuttaa asioihinsa.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Hyvä kommentti. Olet ymmärtänyt pohdiskella kysymystä, minkä ikäisenä syntyy kyvykkyys ymmärtää oikeudellisia asioita. Siitä se alkaa lain soveltaminen syvällisesti asiaa ymmärtäen.

        Vauva (alle 1 v) ei varmasti ymmärrä, koskei tiedosta välttämättä edes itseään (peilitesti).

        Esikoululainen (aööe 7 v) tuskin oivaltaa testamentin luonteen, vaikka kuolemasta jotakin jo käsittääkin.

        Yläkoululaisen (yli 12 v) kohdalla luultavaa on, että oikeudellista ymmärrystä henkilökohtaisiss asioissa on. Lainsäädäntökin tunnustaa tämän ikäisen lapsen ymmärryksen monissa asioissa. Lisäksi perustuslain 6 §:ssä lapsella on oikeus kehitystasonsa mukaisesti vaikuttaa asioihinsa.

        Olipa tuossa typerä kommentti. Olet melkoinen pilailija.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Kuka olisi niin tyhmä, että vetoaisi pikkulapsen tekemään testamenttiin? Pitää nyt joku raja olla.

        Aivan. Pitäisi olla itsekin vauvan tasoa.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Aivan. Pitäisi olla itsekin vauvan tasoa.

        Ja perintökaari ei erottele vauvaa ja alle 15-vuotiasta millään tavoin.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Ja perintökaari ei erottele vauvaa ja alle 15-vuotiasta millään tavoin.

        Lawetti: "Lainsäädäntökin tunnustaa tämän ikäisen lapsen ymmärryksen monissa asioissa. Lisäksi perustuslain 6 §:ssä lapsella on oikeus kehitystasonsa mukaisesti vaikuttaa asioihinsa."

        Lawetti on nyt hyvä ja kertoo meille muille, missä kohti perintökaarta erotellaan taaperon ja alle 15 vuotta vanhan ymmärrys toisistaan - kummalleko vai molemmille heistä on sallittu (ymmärryksensä puolesta) testamentintekokelpoisuus? Ellei taaperoa ja alle 15 vuoden ikäistä erotella toisistaan, myös taaperolla on oikeus laatia testamentti.

        Kaikille on tietenkin selvää että oletuksena täysikäinen, 18-vuotias, saa tehdä testamentin ja 15 vuotta täyttänyt siitä osasta omaisuudestaan, johon hänellä on määräysvalta. Kuten omalla työllä hankkimaansa.

        LInkitä nyt se perintökaaren kohta meille nähtäväksi, eikä mitään höpinää taas perustuslaista.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Hyvä kommentti. Olet ymmärtänyt pohdiskella kysymystä, minkä ikäisenä syntyy kyvykkyys ymmärtää oikeudellisia asioita. Siitä se alkaa lain soveltaminen syvällisesti asiaa ymmärtäen.

        Vauva (alle 1 v) ei varmasti ymmärrä, koskei tiedosta välttämättä edes itseään (peilitesti).

        Esikoululainen (aööe 7 v) tuskin oivaltaa testamentin luonteen, vaikka kuolemasta jotakin jo käsittääkin.

        Yläkoululaisen (yli 12 v) kohdalla luultavaa on, että oikeudellista ymmärrystä henkilökohtaisiss asioissa on. Lainsäädäntökin tunnustaa tämän ikäisen lapsen ymmärryksen monissa asioissa. Lisäksi perustuslain 6 §:ssä lapsella on oikeus kehitystasonsa mukaisesti vaikuttaa asioihinsa.

        "Lainsäädäntökin tunnustaa tämän ikäisen lapsen ymmärryksen monissa asioissa. "

        Eipä juuri muussa kuin ko. lapsen huoltajuutta koskevissa asioissa. Ei ainakaan testamenttia koskevassa, koska lain mukaan testementin saa tehdä vasta 15-vuotias, ja silloinkin rajoitetusti. Vasta 18-vuotias saa testamentata kaikesta omaisuudestaan.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Hyvä kommentti. Olet ymmärtänyt pohdiskella kysymystä, minkä ikäisenä syntyy kyvykkyys ymmärtää oikeudellisia asioita. Siitä se alkaa lain soveltaminen syvällisesti asiaa ymmärtäen.

        Vauva (alle 1 v) ei varmasti ymmärrä, koskei tiedosta välttämättä edes itseään (peilitesti).

        Esikoululainen (aööe 7 v) tuskin oivaltaa testamentin luonteen, vaikka kuolemasta jotakin jo käsittääkin.

        Yläkoululaisen (yli 12 v) kohdalla luultavaa on, että oikeudellista ymmärrystä henkilökohtaisiss asioissa on. Lainsäädäntökin tunnustaa tämän ikäisen lapsen ymmärryksen monissa asioissa. Lisäksi perustuslain 6 §:ssä lapsella on oikeus kehitystasonsa mukaisesti vaikuttaa asioihinsa.

        Alaikäisen testamentissa ei ole mitään sellaista muotovirhettä, joka voisi pätevöityä, sillä alle 15-vuotiaalla lapsella ei ole kelpoisuutta tehdä testamenttia. Koska lapsen "testamentti" ei voi koskaan pätevöityä, ei se voi myöskään saada lainvoimaa, joten siitä ei tarvitse nostaa moitekannettakaan.

        Alle 15 v. lapsen "testamentti" on pelkkä paperinpala ja siten mitätön jo alkujaan.

        Alaikäisellä on huoltajat, vanhemmat, edunvalvoja, holhooja. Alaikäisenä tehty testamentti ei muutu päteväksi sillä, että edunvalvoja hyväksyy lapsen testamentin, sillä täysin vakiintunut kanta on, että perittävä ei voi valtuuttaa ketään tekemään testamenttia puolestaan. Yli 15-vuotiaalla vajaavaltaisella on oikeus määrätä siitä, minkä hän on vajaavaltaisuuden aikana omalla työllään ansainnut.

        Alaikäisenä laadittu testamentti ei myöskään pätevöidy siten, että testamentintekijä täytettyään kahdeksantoista vuotta nimenomaisesti tai hiljaisesti hyväksyy aiemmin tekemänsä testamentin. Henkilön tulee täysi-ikäisenä tehdä kokonaan uusi, lailliset muodot täyttävä jälkisäädös.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        "Lainsäädäntökin tunnustaa tämän ikäisen lapsen ymmärryksen monissa asioissa. "

        Eipä juuri muussa kuin ko. lapsen huoltajuutta koskevissa asioissa. Ei ainakaan testamenttia koskevassa, koska lain mukaan testementin saa tehdä vasta 15-vuotias, ja silloinkin rajoitetusti. Vasta 18-vuotias saa testamentata kaikesta omaisuudestaan.

        Prof. Martti Rautialan mukaan lain tai hyvän tavan vastainen testamentti on mitätön.

        Perintökaari ei salli koskaan alle 15 vuoden ikäisen tekevän testamenttia. Jos testamentin teko ei noudata voimassa olevaa lakia, testamentti on lain vastainen ja siten mitätön. Testamenttia ei katsota edes syntyneen, koska olennaisia edellytyksiä tehdä oikeustoimi ei ole ollut käsillä.

        Mitätöntä ei tarvitse erikseen edes moittia.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Prof. Martti Rautialan mukaan lain tai hyvän tavan vastainen testamentti on mitätön.

        Perintökaari ei salli koskaan alle 15 vuoden ikäisen tekevän testamenttia. Jos testamentin teko ei noudata voimassa olevaa lakia, testamentti on lain vastainen ja siten mitätön. Testamenttia ei katsota edes syntyneen, koska olennaisia edellytyksiä tehdä oikeustoimi ei ole ollut käsillä.

        Mitätöntä ei tarvitse erikseen edes moittia.

        Muussa olet oikeassa, mutta tässä väärässä:
        "Jos testamentin teko ei noudata voimassa olevaa lakia, testamentti on lain vastainen ja siten mitätön."

        Laki esimerkiksi edellyttää, että testamentin a) todistaa b) kaksi c) yhtä aikaa läsnä olevaa d) esteetöntä todistajaa, jotka e) tietävät, että kyseessä on testamentti, ja f) joiden nähden testaattori on testamentin allekirjoittanut tai siinä olevan allekirjoituksen omakseen tunnustanut. Jo yksikin a-f kohdan edellytyksistä puuttuu, testamentti moitekanteesta julistetaan pätemättömäksi (esteellisen todistajan kohdalla vain tehottomaksi ko. todistajaa koskevalta osin). Tällainen ns. muotovirhe ei aiheuta testamentin mitättömyyttä, sillä jos testamenttia ei säädetyin tavoin moitita, testamentti pätevöityy. Mitätön testamentti, kuten alle 15-vuotiaan, ei pätevöidy millään keinolla.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Muussa olet oikeassa, mutta tässä väärässä:
        "Jos testamentin teko ei noudata voimassa olevaa lakia, testamentti on lain vastainen ja siten mitätön."

        Laki esimerkiksi edellyttää, että testamentin a) todistaa b) kaksi c) yhtä aikaa läsnä olevaa d) esteetöntä todistajaa, jotka e) tietävät, että kyseessä on testamentti, ja f) joiden nähden testaattori on testamentin allekirjoittanut tai siinä olevan allekirjoituksen omakseen tunnustanut. Jo yksikin a-f kohdan edellytyksistä puuttuu, testamentti moitekanteesta julistetaan pätemättömäksi (esteellisen todistajan kohdalla vain tehottomaksi ko. todistajaa koskevalta osin). Tällainen ns. muotovirhe ei aiheuta testamentin mitättömyyttä, sillä jos testamenttia ei säädetyin tavoin moitita, testamentti pätevöityy. Mitätön testamentti, kuten alle 15-vuotiaan, ei pätevöidy millään keinolla.

        Moitteenvaraisesti pätemätön testamentti ei ole lainvastainen ja siten mitätön. Alle 15-vuotiaan tekemä testamentti on mitätön automaattisesti.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Moitteenvaraisesti pätemätön testamentti ei ole lainvastainen ja siten mitätön. Alle 15-vuotiaan tekemä testamentti on mitätön automaattisesti.

        Alle 15-vuotiaan tekemä testamenttia on moitittava, jos henkilön voidaan katsoa ymmrtävän testamenitin oikeudellisen luonteen ja merkityksen. Täällä on aivan oikein ymmärretty testamentin moitteenvaraisuus, mikä koskee myös sitä tilanntta, että alle 15-vuotias tekee testamentin.

        Lalki on asiassa yksiselitteinen. Niinpä ihmetyttääkin Lawettien ininä asiaa kohtaan, vaikka asia on juridisesti selvä ja hellpo ymmärtää. Mutta meitä on moneksi!


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Alle 15-vuotiaan tekemä testamenttia on moitittava, jos henkilön voidaan katsoa ymmrtävän testamenitin oikeudellisen luonteen ja merkityksen. Täällä on aivan oikein ymmärretty testamentin moitteenvaraisuus, mikä koskee myös sitä tilanntta, että alle 15-vuotias tekee testamentin.

        Lalki on asiassa yksiselitteinen. Niinpä ihmetyttääkin Lawettien ininä asiaa kohtaan, vaikka asia on juridisesti selvä ja hellpo ymmärtää. Mutta meitä on moneksi!

        Mitätön testamentti, kuten alle 15-vuotiaan, ei pätevöidy millään keinolla.

        Tuohon ei mitään lisättävää eli pelkkä arvoton paperinpala. Revittävissä. L-Höpsön on vaikea ymmärtää sitä.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Mitätön testamentti, kuten alle 15-vuotiaan, ei pätevöidy millään keinolla.

        Tuohon ei mitään lisättävää eli pelkkä arvoton paperinpala. Revittävissä. L-Höpsön on vaikea ymmärtää sitä.

        Jokainen osaa laista lukea, että testamenttia on moitittava määräajassa, jotta se todettaisiin pätemättömäksi. Kukaan ei ole tähän asti kommenteissaan tätä kyennyt kumoamaan. Sama koskee myös alle 15-vuotiaana tehtyä testamenttia, sillä laki on asiassa yksiselitteinen.

        Toinen asia on sitten, että oikeustoimen tehdäkseen on ymmärrettävä oikeustoimen merkitys ja oikeudellinen luonne. Tätä ei kommentoijat vaikuta ymmärtävän.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Jokainen osaa laista lukea, että testamenttia on moitittava määräajassa, jotta se todettaisiin pätemättömäksi. Kukaan ei ole tähän asti kommenteissaan tätä kyennyt kumoamaan. Sama koskee myös alle 15-vuotiaana tehtyä testamenttia, sillä laki on asiassa yksiselitteinen.

        Toinen asia on sitten, että oikeustoimen tehdäkseen on ymmärrettävä oikeustoimen merkitys ja oikeudellinen luonne. Tätä ei kommentoijat vaikuta ymmärtävän.

        Lawetin typerää kopiointia.


      • Anonyymi kirjoitti:

        Jokainen osaa laista lukea, että testamenttia on moitittava määräajassa, jotta se todettaisiin pätemättömäksi. Kukaan ei ole tähän asti kommenteissaan tätä kyennyt kumoamaan. Sama koskee myös alle 15-vuotiaana tehtyä testamenttia, sillä laki on asiassa yksiselitteinen.

        Toinen asia on sitten, että oikeustoimen tehdäkseen on ymmärrettävä oikeustoimen merkitys ja oikeudellinen luonne. Tätä ei kommentoijat vaikuta ymmärtävän.

        "Jokainen osaa laista lukea, että testamenttia on moitittava määräajassa, jotta se todettaisiin pätemättömäksi. Kukaan ei ole tähän asti kommenteissaan tätä kyennyt kumoamaan. Sama koskee myös alle 15-vuotiaana tehtyä testamenttia, sillä laki on asiassa yksiselitteinen."

        Sulla on toi lakiymmärrys hieman hakusessa,kyseisessä lakipykälässä tarkoitetaan vain ja ainoastaan 15 vuotiasta ja siitä ylöspäin.

        Se lakipykälä ei koske alle 15vuotiaita.

        PK 13:1: "Testamentti voidaan moitteen johdosta julistaa pätemättömäksi: 1) jos testamentin tekijä 9 luvun 1 §:n mukaan ei ollut kelpoinen määräämään jäämistöstään;"

        15v ja siitä ylöspäin vaaditaan kanne käräjille jotta se voidaan julistaa pätemättömäksi,alle 15 v tekemää testamenttia ei tarvitse julistaa pätemättömäksi (on lain nojalla pätemätön)ja tuomioistuin ei ota edes käsittelyyn kyseistä kannetta.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Jokainen osaa laista lukea, että testamenttia on moitittava määräajassa, jotta se todettaisiin pätemättömäksi. Kukaan ei ole tähän asti kommenteissaan tätä kyennyt kumoamaan. Sama koskee myös alle 15-vuotiaana tehtyä testamenttia, sillä laki on asiassa yksiselitteinen.

        Toinen asia on sitten, että oikeustoimen tehdäkseen on ymmärrettävä oikeustoimen merkitys ja oikeudellinen luonne. Tätä ei kommentoijat vaikuta ymmärtävän.

        "Jokainen osaa laista lukea, että testamenttia on moitittava määräajassa, jotta se todettaisiin pätemättömäksi."

        Jokainen, jopa edellinen kommentaattorikin, osaa tuon lukea. Jokainen lukija, kuten mainittu kommentaattorikaan, ei kuitenkaan ymmärrä, mitä se merkitsee. Se nimittäin merkitsee, että mitätöntä testamenttia, kuten alle 15.vuotiaan tekemää, ei tarvitse moittia; se ei ajan kulumisesta mitättömästä muuksi muutu. Testamentin tekeminen kun lain mukaan on mahdollista vain 15 vuotta täyttäneelle.


      • Anonyymi
        JudgeDredd kirjoitti:

        "Jokainen osaa laista lukea, että testamenttia on moitittava määräajassa, jotta se todettaisiin pätemättömäksi. Kukaan ei ole tähän asti kommenteissaan tätä kyennyt kumoamaan. Sama koskee myös alle 15-vuotiaana tehtyä testamenttia, sillä laki on asiassa yksiselitteinen."

        Sulla on toi lakiymmärrys hieman hakusessa,kyseisessä lakipykälässä tarkoitetaan vain ja ainoastaan 15 vuotiasta ja siitä ylöspäin.

        Se lakipykälä ei koske alle 15vuotiaita.

        PK 13:1: "Testamentti voidaan moitteen johdosta julistaa pätemättömäksi: 1) jos testamentin tekijä 9 luvun 1 §:n mukaan ei ollut kelpoinen määräämään jäämistöstään;"

        15v ja siitä ylöspäin vaaditaan kanne käräjille jotta se voidaan julistaa pätemättömäksi,alle 15 v tekemää testamenttia ei tarvitse julistaa pätemättömäksi (on lain nojalla pätemätön)ja tuomioistuin ei ota edes käsittelyyn kyseistä kannetta.

        "15v ja siitä ylöspäin vaaditaan kanne käräjille jotta se voidaan julistaa pätemättömäksi,alle 15 v tekemää testamenttia ei tarvitse julistaa pätemättömäksi (on lain nojalla pätemätön)ja tuomioistuin ei ota edes käsittelyyn kyseistä kannetta."

        Voithan toki väittää kaikenlaista, mutta mitää perusteluja lainvastaiselle käsitykselle ei ole olemassa. Siksipä et perusteluja kertonutkaan subjektiiviselle mielipiteellesi!!

        Laki on asiassa yksiselitteinen. Kun PK 9:1 kelpoisuus testamentin tekemiseen puuttuu, sitä on moitittava siten kuin PK 13:1 ja 14:5 säädetään, jos testamentin tehnyt on ymmärtänyt tekemänsä oikeustoimen oikeudellista luonteen ja merkityksen.

        Voit tietysti maailman tappiin saakka pitää subjektiivisena käsityksenäsi, ettei laiki koske alle 15-vuotiaita, mutta sille käsityksellesi ei ole mitään laillisia perusteluja olemassa.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        "Jokainen osaa laista lukea, että testamenttia on moitittava määräajassa, jotta se todettaisiin pätemättömäksi."

        Jokainen, jopa edellinen kommentaattorikin, osaa tuon lukea. Jokainen lukija, kuten mainittu kommentaattorikaan, ei kuitenkaan ymmärrä, mitä se merkitsee. Se nimittäin merkitsee, että mitätöntä testamenttia, kuten alle 15.vuotiaan tekemää, ei tarvitse moittia; se ei ajan kulumisesta mitättömästä muuksi muutu. Testamentin tekeminen kun lain mukaan on mahdollista vain 15 vuotta täyttäneelle.

        Mitätöntä testamenttia ei tarvitsekaan moittia. Hyvä että olet sen ymmärtänyt. Oikein hyvä!

        Mutta alle 15-vuotiaan tekemää moitteenvaraista testamenttia on moitittava, jos perillinen haluaa, ettei se tule lainvoimaiseksi.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Mitätöntä testamenttia ei tarvitsekaan moittia. Hyvä että olet sen ymmärtänyt. Oikein hyvä!

        Mutta alle 15-vuotiaan tekemää moitteenvaraista testamenttia on moitittava, jos perillinen haluaa, ettei se tule lainvoimaiseksi.

        Täällä on, JudgeDreddistä alkaen, porukka, jonka aivokapasiteetti ei riitä sen ymmärtämiseen, että kun lain mukaan testamentin voi tehdä vain yli 15-vuotias, alle 15-vuotiaan laatima "testamentti" ei ole testamentti lainkaan, joten se ei moittimista tarvitse, mitätön kun ei muuksi muutu millään keinolla, ei ajan kulumisellakaan (toisin kuin muotovirheinen testamentti).

        JudgeDredd sentään on aikaisemmin osoittanut olevansa ainakin hajulla perintökaaresta, mutta nyt osoittaa, että kovin heppoisissa kantimissa hänenkin tietämyksensä on.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Täällä on, JudgeDreddistä alkaen, porukka, jonka aivokapasiteetti ei riitä sen ymmärtämiseen, että kun lain mukaan testamentin voi tehdä vain yli 15-vuotias, alle 15-vuotiaan laatima "testamentti" ei ole testamentti lainkaan, joten se ei moittimista tarvitse, mitätön kun ei muuksi muutu millään keinolla, ei ajan kulumisellakaan (toisin kuin muotovirheinen testamentti).

        JudgeDredd sentään on aikaisemmin osoittanut olevansa ainakin hajulla perintökaaresta, mutta nyt osoittaa, että kovin heppoisissa kantimissa hänenkin tietämyksensä on.

        Miten vaikeaa lukijoiden on ymmärtää, että kaikki tarvittavat faktat oli tuossa edellä kerrottu. Kiitos!

        Ja kaikki on siis suoraan seurausta perintökaaresta: "Joka on täyttänyt kahdeksantoista vuotta, saa testamentilla määrätä jäämistöstään. Testamentin saa tehdä nuorempikin, jos hän on tai on ollut naimisissa, ja viisitoista vuotta täyttänyt muutoinkin siitä omaisuudesta, jota hänellä on oikeus itse hallita."

        Joka ei ole täyttänyt kahdensantoista vuotta, ei saa testamentilla määrätä jäämistöstään.
        Viisitoista vuotta täyttänyt saa määrätä vain ja ainoastaan siitä omaisuudesta, jota hänellä on oikeus hallita. Ellei ole viisitoista vuotta täyttänyt, ei saa testamentilla määrätä mistään, ei edes siitä osuudesta, jonka on omalla työllään ansainnut.

        Alle 15-vuotias ei saa tehdä testamenttia, eikä se asia inttämällä muuksi muutu. Tehty "testamentti" on pelkkä paperinpala, hävitettävissä ja mitätön sellaisenaan. Sitä ei moitita, eikä se voi millään mahdollisella tavalla pätevöityä.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Miten vaikeaa lukijoiden on ymmärtää, että kaikki tarvittavat faktat oli tuossa edellä kerrottu. Kiitos!

        Ja kaikki on siis suoraan seurausta perintökaaresta: "Joka on täyttänyt kahdeksantoista vuotta, saa testamentilla määrätä jäämistöstään. Testamentin saa tehdä nuorempikin, jos hän on tai on ollut naimisissa, ja viisitoista vuotta täyttänyt muutoinkin siitä omaisuudesta, jota hänellä on oikeus itse hallita."

        Joka ei ole täyttänyt kahdensantoista vuotta, ei saa testamentilla määrätä jäämistöstään.
        Viisitoista vuotta täyttänyt saa määrätä vain ja ainoastaan siitä omaisuudesta, jota hänellä on oikeus hallita. Ellei ole viisitoista vuotta täyttänyt, ei saa testamentilla määrätä mistään, ei edes siitä osuudesta, jonka on omalla työllään ansainnut.

        Alle 15-vuotias ei saa tehdä testamenttia, eikä se asia inttämällä muuksi muutu. Tehty "testamentti" on pelkkä paperinpala, hävitettävissä ja mitätön sellaisenaan. Sitä ei moitita, eikä se voi millään mahdollisella tavalla pätevöityä.

        > Ellei ole viisitoista vuotta täyttänyt, ei saa testamentilla määrätä mistään, ei edes siitä osuudesta, jonka on omalla työllään ansainnut.

        Ei siis ole oikeutta tehdä testamenttia miltään osiltaan. Ellei ole oikeutta edes alunperin, olennaisia edellytyksiä tehdä oikeustoimi ei ole vonut olla käsillä. Testamenttia ei voida silloin katsoa edes syntyneen, vaan testamentti on suoraan mitätön.

        Mitätöntä ei tarvitse erikseen moittia.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Miten vaikeaa lukijoiden on ymmärtää, että kaikki tarvittavat faktat oli tuossa edellä kerrottu. Kiitos!

        Ja kaikki on siis suoraan seurausta perintökaaresta: "Joka on täyttänyt kahdeksantoista vuotta, saa testamentilla määrätä jäämistöstään. Testamentin saa tehdä nuorempikin, jos hän on tai on ollut naimisissa, ja viisitoista vuotta täyttänyt muutoinkin siitä omaisuudesta, jota hänellä on oikeus itse hallita."

        Joka ei ole täyttänyt kahdensantoista vuotta, ei saa testamentilla määrätä jäämistöstään.
        Viisitoista vuotta täyttänyt saa määrätä vain ja ainoastaan siitä omaisuudesta, jota hänellä on oikeus hallita. Ellei ole viisitoista vuotta täyttänyt, ei saa testamentilla määrätä mistään, ei edes siitä osuudesta, jonka on omalla työllään ansainnut.

        Alle 15-vuotias ei saa tehdä testamenttia, eikä se asia inttämällä muuksi muutu. Tehty "testamentti" on pelkkä paperinpala, hävitettävissä ja mitätön sellaisenaan. Sitä ei moitita, eikä se voi millään mahdollisella tavalla pätevöityä.

        Suomessa ei ole yhtenäistä käytäntöä muistisairaan testamentintekokelpoisuuden arvioimiseksi. Nykykäytännön mukaan asianajaja ja tuomioistuin voivat pyytää testamentintekokelpoisuuden arviointiin lääkärinlausunnon. Lääkäri voi halutessaan pyytää arvionsa tueksi neuropsykologin tutkimuksen. Testamentintekokelpoisuus koostuu useista osa-alueista, jotka voidaan arvioida neuropsykologisella tutkimuksella.

        Kaikkien sairauksien kohdalla ratkaisevaa on sairauden aste. Dementikolla siis joko on tai ei ole testamentintekokelpoisuutta. Testamenttia, joka on laadittu alkoholin tai huumeiden vaikutuksen alaisena, ei voida pitää pätevänä. Testamentintekokelpoisuutta arvioitaessa on kiinnitettävä huomiota myös testamentin sisältöön.

        Tuomari joutuu tällaisissa tapauksissa eri lausuntojen ja asiantuntijoiden pohjalta arvioimaan omaa ratkaisuaan.

        Pieni lapsi ja nuori, alle 15 vuoden ikäinen, ei ole koskaan testamentintekokelpoinen. Se kerrotaan suoraan laissa. Jos joku riitauttaa oikeudessa lapsen tekemän testamentin, mitä asioita tuomari joutuu ottamaan huomioon - siis muuta kuin syntymäajan? Milloin alle 15-vuotiaan lapsen tekemä testamentti voi pätevöityä tuomarin toimesta?


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Miten vaikeaa lukijoiden on ymmärtää, että kaikki tarvittavat faktat oli tuossa edellä kerrottu. Kiitos!

        Ja kaikki on siis suoraan seurausta perintökaaresta: "Joka on täyttänyt kahdeksantoista vuotta, saa testamentilla määrätä jäämistöstään. Testamentin saa tehdä nuorempikin, jos hän on tai on ollut naimisissa, ja viisitoista vuotta täyttänyt muutoinkin siitä omaisuudesta, jota hänellä on oikeus itse hallita."

        Joka ei ole täyttänyt kahdensantoista vuotta, ei saa testamentilla määrätä jäämistöstään.
        Viisitoista vuotta täyttänyt saa määrätä vain ja ainoastaan siitä omaisuudesta, jota hänellä on oikeus hallita. Ellei ole viisitoista vuotta täyttänyt, ei saa testamentilla määrätä mistään, ei edes siitä osuudesta, jonka on omalla työllään ansainnut.

        Alle 15-vuotias ei saa tehdä testamenttia, eikä se asia inttämällä muuksi muutu. Tehty "testamentti" on pelkkä paperinpala, hävitettävissä ja mitätön sellaisenaan. Sitä ei moitita, eikä se voi millään mahdollisella tavalla pätevöityä.

        "Alle 15-vuotias ei saa tehdä testamenttia, eikä se asia inttämällä muuksi muutu."

        Aivan oikein, että lain muikaan ale 15-vuotias ei ole kelpoinen tekemään testamenttia. Mutta se ei millään inttämisellä miksikään muutu, että lain mukaan alle 15 v tekemää testamenttia on moitittava, jos mainittu henkilö kykenee ymmärtämään testamentin merkityksen ja oikeudellisen luonteen. Vain jollei viimeksi mainittua ymmärrystä henkilölle ikänsä puolesta olisi, hänen testamenttinsa olisi mitätön.

        Ja tämä on siis suoraan sanottu perintökaaressa, joka on voimassa olevaa lakia Suomessa.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        "Alle 15-vuotias ei saa tehdä testamenttia, eikä se asia inttämällä muuksi muutu."

        Aivan oikein, että lain muikaan ale 15-vuotias ei ole kelpoinen tekemään testamenttia. Mutta se ei millään inttämisellä miksikään muutu, että lain mukaan alle 15 v tekemää testamenttia on moitittava, jos mainittu henkilö kykenee ymmärtämään testamentin merkityksen ja oikeudellisen luonteen. Vain jollei viimeksi mainittua ymmärrystä henkilölle ikänsä puolesta olisi, hänen testamenttinsa olisi mitätön.

        Ja tämä on siis suoraan sanottu perintökaaressa, joka on voimassa olevaa lakia Suomessa.

        >... jos mainittu henkilö kykenee ymmärtämään testamentin merkityksen ja oikeudellisen luonteen.

        Missä perintökaaressa tuo asia mainitaan? 15 vuoden ikä mainitaan varta vasten.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Suomessa ei ole yhtenäistä käytäntöä muistisairaan testamentintekokelpoisuuden arvioimiseksi. Nykykäytännön mukaan asianajaja ja tuomioistuin voivat pyytää testamentintekokelpoisuuden arviointiin lääkärinlausunnon. Lääkäri voi halutessaan pyytää arvionsa tueksi neuropsykologin tutkimuksen. Testamentintekokelpoisuus koostuu useista osa-alueista, jotka voidaan arvioida neuropsykologisella tutkimuksella.

        Kaikkien sairauksien kohdalla ratkaisevaa on sairauden aste. Dementikolla siis joko on tai ei ole testamentintekokelpoisuutta. Testamenttia, joka on laadittu alkoholin tai huumeiden vaikutuksen alaisena, ei voida pitää pätevänä. Testamentintekokelpoisuutta arvioitaessa on kiinnitettävä huomiota myös testamentin sisältöön.

        Tuomari joutuu tällaisissa tapauksissa eri lausuntojen ja asiantuntijoiden pohjalta arvioimaan omaa ratkaisuaan.

        Pieni lapsi ja nuori, alle 15 vuoden ikäinen, ei ole koskaan testamentintekokelpoinen. Se kerrotaan suoraan laissa. Jos joku riitauttaa oikeudessa lapsen tekemän testamentin, mitä asioita tuomari joutuu ottamaan huomioon - siis muuta kuin syntymäajan? Milloin alle 15-vuotiaan lapsen tekemä testamentti voi pätevöityä tuomarin toimesta?

        > Milloin alle 15-vuotiaan lapsen tekemä testamentti voi pätevöityä tuomarin toimesta?

        Ei voi pätevöityä koskaan.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Täällä on, JudgeDreddistä alkaen, porukka, jonka aivokapasiteetti ei riitä sen ymmärtämiseen, että kun lain mukaan testamentin voi tehdä vain yli 15-vuotias, alle 15-vuotiaan laatima "testamentti" ei ole testamentti lainkaan, joten se ei moittimista tarvitse, mitätön kun ei muuksi muutu millään keinolla, ei ajan kulumisellakaan (toisin kuin muotovirheinen testamentti).

        JudgeDredd sentään on aikaisemmin osoittanut olevansa ainakin hajulla perintökaaresta, mutta nyt osoittaa, että kovin heppoisissa kantimissa hänenkin tietämyksensä on.

        JudgeDredd: "15v ja siitä ylöspäin vaaditaan kanne käräjille jotta se voidaan julistaa pätemättömäksi,alle 15 v tekemää testamenttia ei tarvitse julistaa pätemättömäksi (on lain nojalla pätemätön)ja tuomioistuin ei ota edes käsittelyyn kyseistä kannetta."

        JudgeDredd on aivan oikeassa asiassa. Naperon laatima "testamentti" ei ole testamentti lainkaan, joten se ei moittimista tarvitse, eikä sitä tarvitse erikseen julistaa pätemättömäksi. Naperon "testamentti" on mitätön eli korjaantumiskelvottomasti pätemätön jo syntyjään. Se ei päteväksi muutu millään keinolla, ei ajan kulumisellakaan.

        Koska naperon "testamentti" on mitätön paperinpala, tuomioistuin ei viran puolesta ota asiaa edes käsittelyyn. Koska naperolla ei ole tarvittavaa testamentintekokelpoisuutta, oikeudenkäymiskaaren mukaisesti tuomioistuimen on hylättävä selvästi perusteeton kanne tuomiolla. Kanne siis hylätään käsittelemättä asiaa.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        JudgeDredd: "15v ja siitä ylöspäin vaaditaan kanne käräjille jotta se voidaan julistaa pätemättömäksi,alle 15 v tekemää testamenttia ei tarvitse julistaa pätemättömäksi (on lain nojalla pätemätön)ja tuomioistuin ei ota edes käsittelyyn kyseistä kannetta."

        JudgeDredd on aivan oikeassa asiassa. Naperon laatima "testamentti" ei ole testamentti lainkaan, joten se ei moittimista tarvitse, eikä sitä tarvitse erikseen julistaa pätemättömäksi. Naperon "testamentti" on mitätön eli korjaantumiskelvottomasti pätemätön jo syntyjään. Se ei päteväksi muutu millään keinolla, ei ajan kulumisellakaan.

        Koska naperon "testamentti" on mitätön paperinpala, tuomioistuin ei viran puolesta ota asiaa edes käsittelyyn. Koska naperolla ei ole tarvittavaa testamentintekokelpoisuutta, oikeudenkäymiskaaren mukaisesti tuomioistuimen on hylättävä selvästi perusteeton kanne tuomiolla. Kanne siis hylätään käsittelemättä asiaa.

        " Kanne siis hylätään käsittelemättä asiaa."

        Et ole selvillä terminologiasta. Jos asiaa ei käsitellä, kannetta ei hylätä, vaan kanne jätetään tutkittavaksi ottamatta. Hylkääminen edellyttää, että asiaa on käsitelty.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        " Kanne siis hylätään käsittelemättä asiaa."

        Et ole selvillä terminologiasta. Jos asiaa ei käsitellä, kannetta ei hylätä, vaan kanne jätetään tutkittavaksi ottamatta. Hylkääminen edellyttää, että asiaa on käsitelty.

        "Koska naperolla ei ole tarvittavaa testamentintekokelpoisuutta, oikeudenkäymiskaaren mukaisesti tuomioistuimen on hylättävä selvästi perusteeton kanne tuomiolla. Kanne siis hylätään käsittelemättä asiaa."

        Ymmärrän varmuudella asian, mutta entäpä sinä?
        Tuomarilla on ratkaisupakko. Koska kanne on kuitenkin perusteeton, se hylätään. Kanne hylätään, mutta asiassa annetaan silti tuomio - tuomio koskee nimenomaan asian hylkäämistä ilman että asiaa on sen enempää käsitelty. Perusteeton kanne hylätään tuomiolla, koska oikeudella on ratkaisupakko. Ymmärrätkö?

        OK antaa asiaan vastauksen.


    • Anonyymi

      1. Jos joku repii tuon alle 15 vuotta ikäisen tekemän testamentin, mitä seuraa rangaistuksena? On tiedossa, että jos joku tahallansa hävittää tai salaa perittävän testamentin, voi oikeus julistaa hänet kokonaan tai osaksi menettäneeksi oikeutensa perinnön tai testamentin saamiseen tämän jälkeen.

      2. Jos 8-vuotiaalla on kirjattuna viimeinen tahto, kuka testamentin todistaa tehokkaasti? Kenellä on valtuudet todistaa pienen lapsen testamentti, jolla tiedetään olevaksi huoltajat, siis vaikkapa vanhemmat edunvalvojina? Pitääkö todistajilla olla lapsen vanhempien lupa todistaa testamentti?

      3. 15 vuotta täyttänyt saa määrätä testamentilla vain siitä osuudesta, mitä on itse työllään ansainnut. Ei mistään muusta omaisuudesta eli minkään muun omaisuuden testamenttaaminen ei voi pätevöityä. Mistä alle 15-vuotias saa silloin määrätä? Mikä omaisuusosuus pikkulapsen testamentista voi pätevöityä ja millä tavalla?

      • Anonyymi

        1. Mitättöman saa hävittää ilman pelkoa sanktioista.

        2. Kukaan ei todista eikä kenelläkään ole valtuuksia.

        3. 15-vuotias ei saa määrätä testamentilla mistään osasta omaisuuttaan, eikä mikään osuus testamentista voi pätevöityä. Siis koskaan.


      • Anonyymi

        """"" >... jos mainittu henkilö kykenee ymmärtämään testamentin merkityksen ja oikeudellisen luonteen.

        Missä perintökaaressa tuo asia mainitaan? 15 vuoden ikä mainitaan varta vasten.""""""

        Ei tuota asiaa mainita missään perintökaaressa, vaan oikeustoimen merkitystä ja luonnetta jankuttava hakee perusteensa ihan muualta - 100 % turhaan ja 100 % väärin. Perintökaari ei anna lainkaan merkitystä alaikäisen ymmärrykselle, vaan pelkästään iälle: täysi-ikäisellä on oletuksena täysi testamentintekokelpoisuus, 15 - 18-vuotiaalla rajoitettu testamentintekokelpoisuus ja alle 15-vuotiaalla ei ole testamentintekokelpoisuutta koskaan ymmärtää hän asiasta tahi ei.

        Ellei ole edes lähtöjään kelpoisuutta ja oikeutta, ei se silloin voi koskaan myöskään pätevöityä. Koska ei edes tuomari voi lapsen testamenttia koskaan pätevöittää, on se aina suoraan mitätön. Sen voi repiä, vaikka lapsi asian luonteen ja merkityksen ymmärtääkin.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        1. Mitättöman saa hävittää ilman pelkoa sanktioista.

        2. Kukaan ei todista eikä kenelläkään ole valtuuksia.

        3. 15-vuotias ei saa määrätä testamentilla mistään osasta omaisuuttaan, eikä mikään osuus testamentista voi pätevöityä. Siis koskaan.

        """"" 3. 15-vuotias ei saa määrätä testamentilla mistään osasta omaisuuttaan, eikä mikään osuus testamentista voi pätevöityä. Siis koskaan.""""""

        Kyseessä siis alle 15-vuotias.

        Koska testamentti ei voi mitenkään - ajan kanssa, moitittuna tai tuomarin käsittelyssä - pätevöityä, on tuollainen aina mitätön. Alle 15-vuotias ei saa määrätä testamentilla mistään osasta omaisuuttaan.

        Alle 15-vuotiaan perintö jaetaan aina perimysjärjestyksen mukaan.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        """"" >... jos mainittu henkilö kykenee ymmärtämään testamentin merkityksen ja oikeudellisen luonteen.

        Missä perintökaaressa tuo asia mainitaan? 15 vuoden ikä mainitaan varta vasten.""""""

        Ei tuota asiaa mainita missään perintökaaressa, vaan oikeustoimen merkitystä ja luonnetta jankuttava hakee perusteensa ihan muualta - 100 % turhaan ja 100 % väärin. Perintökaari ei anna lainkaan merkitystä alaikäisen ymmärrykselle, vaan pelkästään iälle: täysi-ikäisellä on oletuksena täysi testamentintekokelpoisuus, 15 - 18-vuotiaalla rajoitettu testamentintekokelpoisuus ja alle 15-vuotiaalla ei ole testamentintekokelpoisuutta koskaan ymmärtää hän asiasta tahi ei.

        Ellei ole edes lähtöjään kelpoisuutta ja oikeutta, ei se silloin voi koskaan myöskään pätevöityä. Koska ei edes tuomari voi lapsen testamenttia koskaan pätevöittää, on se aina suoraan mitätön. Sen voi repiä, vaikka lapsi asian luonteen ja merkityksen ymmärtääkin.

        Hiukka tuli pitkä litania, mutta lukekaa huolella, siis toive ymmärryksenne huomioiden.

        "4 §

        Testamentin todistajaksi älköön otettako henkilöä, joka on viittätoista vuotta nuorempi tai joka sieluntoiminnan häiriön vuoksi on kykenemätön todistamaan, älköönkä testamentin tekijän puolisoa tai sitä, joka on testamentin tekijään suoraan takenevassa tahi etenevässä sukulaisuudessa taikka lankoudessa, eikä myöskään hänen veljeänsä tai sisartansa tahi näiden puolisoa taikka hänen ottovanhempaansa tai ottolastansa".

        Teidän tulkintanne lähtee täältä, eli kun todistajana testamentilla ei voi olla alle 15v, niin tekjäkään ei voi olla alle 15v.

        Mutta tämä koskeekin vain TODISTAJANA olemista, ettei välttämättä voi olla, vaan ÄLKÖÖN OTETTAKO, ELI voi olla todistajana, JOS YMMÄRTÄÄ TODISTAMISENSA MERKITYKSEN

        Lisäksi, on oma tulkintanne ettei alle 15v voi, eikä saa tehdä testamenttia, nin KIELTOA EI OLE, niin kuin on tavallaan testamentin todistajana kohdalla, mutta on vaan sanoin, "älköön otettako", eli ei ole suoranainen kielto.

        Miettikääpä, miksi oikeus sitten antaa jopa 10v todistajan lausunnolle painoarvoa ja on hyväksyttävää, että jopa 10 vuotias voi todistaa OIKEUDESSA??

        Ruoditaanpa tätä sitten, " 9 luku
        Oikeudesta tehdä ja saada testamentti
        1 § (3.6.1976/458)

        Joka on täyttänyt kahdeksantoista vuotta, saa testamentilla määrätä jäämistöstään. Testamentin saa tehdä nuorempikin, jos hän on tai on ollut naimisissa, ja viisitoista vuotta täyttänyt muutoinkin siitä omaisuudesta, jota hänellä on oikeus itse hallita".

        Ei ole KIELTOA etteikö alle 15 vuotias voi tehdä testamenttia, vaan on, että 18 v täyttänyt määrää siitä jäämistöstä mikä hänellä onkin, eli hän voi vaikka testamentata velkansakin, eli hänen koko omaisuutensa voi mennä kenelle hän haluaa, OHITTAEN OMAT VANHEMPANSA JA SISARUKSET ja 16v voi myös määrätä näin, jos hän on ollut tai on naimisissa, niin ohittaa perimysjärjestyksen, MUTTA rajoittaa 15 vuotta täyttäneen oikeutta testamentata siten, ettei hän voi esim. määrätä osaomisteisestaan, eli puoliksi vanhempiensa ja itsensä omistamaa, testamentilla, mutta voi määrätä siitä omaisuudesta jonka hän on saanut lahjana, perintönä tai ostanut itse itselleen, mutta muut perii hänen vanhempansa tai sisarensa.

        Nyt astuu sitten mukaan perusoikeus 6§ 1,2 ja 3 mom. mukaisesti, eli alle 15 vuotiaalta ei voida kieltää oikeutta testamentata hallintaansa (lahja, perintö tai muu) tullutta omaisuutta, koska tuo kielto asettaa hänet eriarvoiseen asemaan perusoikeuden vastaisesti.

        On huomioitava se, että saman lain 22§ määrää ja velvoittaa tuon perusoikeuden toteutumista ja toteuttamista julkiselta vallalta kun huomioidaan 6§ 3mom. eli on otettava huomioon alle 18v mielipide ja tahto HÄNTÄ koskevassa asiassa, Eli hänen saamansa omaisuuden suhteen.

        On myöskin huomioitava perustuslain 15§ 1mom. mukainen omaisuuden turva, eli jos alle 15v omistaa jotain, on se hänen itsensä määrättävissä ja julkisen vallan tulee turvata tuonkin perusoikeuden toteutuminen 22§ mukaan.

        Laki holhoustoimesta EI MÄÄRITTELE, ONKO LAPSEN OMAISUUS holhoojan määrättävissä.

        T. Professional of the law, Lawetorder Z via V


    • Anonyymi

      "Alle 15-vuotiaan laatima testamentti on aina mitätön eli automaattisesti tehoton ja pysyvästi korjaantumiskelvoton."

      Laissa ei ole säädetty alle 15-vuotiaan testamenttia mitättömäksi. Perintökaaren (PK) 9:1:ssä todetaan, että alle 15-vuotias ei ole kelpoinen tekemään testamenttia.

      PK 9:1
      "Joka on täyttänyt kahdeksantoista vuotta, saa testamentilla määrätä jäämistöstään. Testamentin saa tehdä nuorempikin, jos hän on tai on ollut naimisissa, ja viisitoista vuotta täyttänyt muutoinkin siitä omaisuudesta, jota hänellä on oikeus itse hallita."

      Jos perittävä ei ole ollut kelpoinen tekemään testamenttiaan, sitä on moitittava määräajassa, mistä on säädetty lainkohdissa PK 13:1 ja PK 14:5. Jos moitetta ei laita vireille tuomioistuimeen määräajassa, testamentti tulee lainvoimaiseksi.

      Ainoastaan silloin, kun perittävä ei olisi lainkaan ymmärtänyt ikänsä puolesta testamentin merkitystä eikä oikeudellista luonnetta, perittävän laatima testamentti olisi nulliteetti.

      "KKO päätyi ennakkopäätöksessään 1992:31 siihen, että jutussa testamentin katsottiin olevan olemassa, koska siitä oli olemassa jäljennös sekä todistajien ja asianajajien kertomukset."

      Näin on. Perittävän tahtomatta kadonnut testamentti voi olla voimassa, vaikka yhtään kappaletta testamentista ei löytyisi. KKO 199231 on erinomainen ennakkopäätös oiekusturvan kannalta, ja se turvaa perittävän viimeisen tahdon toteutumisen kadonneekin testamnetin tapauksessa.

    • Anonyymi

      1. 15-vuotias ei saa määrätä testamentilla mistään osasta omaisuuttaan, eikä mikään osuus testamentista voi pätevöityä. Siis koskaan eli testamentti on mitätön.

      2. Mitättöman saa hävittää ilman pelkoa sanktioista.

      3. Juristi ei voi koulutuksensa ja ammattitaitonsa puolesta todistaa alle 15-vuotiaan testamenttia.

    • Anonyymi

      Huoneen tauluksi sopii hyvin:

      1. Alle 15-vuotiaan laadittu testamentti tulee lainvoimaiseksi, ellei sitä moitta määräajassa.

      2. Edellytyksenä testamentin laatimiselle on aina, että sen tekijä ymmärtää testamentin merkityksen ja oikeudellisen luonteen.

      3. Lakimääräiset perilliset, jota ovat heidän ollessa elossa alle 15-vuotiaan vanhemmat, voivat hyväksyä testamentin perittävän kuoltua, jolloin testamentti tulee heti lainvoimaiseksi.

    • Anonyymi

      "Koska testamentti ei voi mitenkään - ajan kanssa, moitittuna tai tuomarin käsittelyssä - pätevöityä, on tuollainen aina mitätön. Alle 15-vuotias ei saa määrätä testamentilla mistään osasta omaisuuttaan.

      Alle 15-vuotiaan perintö jaetaan aina perimysjärjestyksen mukaan."

      Tuohon ei ole mitään lisättävää.

    • Anonyymi

      "1. Alle 15-vuotiaan laadittu testamentti tulee lainvoimaiseksi, ellei sitä motita määräajassa."

      Onpa selvästi sanottu. Ei ole tähän kellään mitään vastaan sanomista!

    • Anonyymi

      Alle 15-vuotiaan perintö jaetaan aina perimysjärjestyksen mukaan koska testamentti on aina mitätön.

      Normaalisti vanhemmat perivät.

    • Anonyymi

      Alle 15-vuotis voi tehdä testamentin, jos hänen vanhempansa sen testamentintekijän kuoltua hyväksyvät, jolloin se tulee lainvoimaiseksi. Tätä ei mikään estä Suomessa.

      • Anonyymi

        Kiitos, tuo oli ihan kauheaa soopaa, nauratti ihan sikana. 🤪

        Testamentti ei olekaan henkilökohtainen paperi.

        Kaikki perintöoikeus menee nyt Lawetin takia uusiksi.


    Ketjusta on poistettu 3 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Naiset miltä kiihottuminen teissä tuntuu

      Kun miehellä tulee seisokki ja ja sellainen kihmelöinti sinne niin mitä naisessa köy? :)
      Sinkut
      68
      4783
    2. Haistoin ensin tuoksusi

      Käännyin katsomaan oletko se todellakin sinä , otin askeleen taakse ja jähmetyin. Moikattiin naamat peruslukemilla. Tu
      Ikävä
      15
      2290
    3. Olet sä kyllä

      ihme nainen. Mikä on tuo sun viehätysvoiman salaisuus?
      Ikävä
      26
      1816
    4. Hiljaiset hyvästit?

      Vai mikä on :( oonko sanonut jotain vai mitä?
      Ikävä
      13
      1536
    5. Teuvo Hakkaraisesta tulee eurovaalien ääniharava

      Persuissa harmitellaan omaa tyhmyyttä
      Maailman menoa
      32
      1481
    6. Miksi kohtelit minua kuin tyhmää koiraa?

      Rakastin sinua mutta kohtelit huonosti. Tuntuu ala-arvoiselta. Miksi kuvittelin että joku kohtelisi minua reilusti. Hais
      Särkynyt sydän
      5
      1328
    7. Turha mun on yrittää saada yhteyttä

      Oot mikä oot ja se siitä
      Suhteet
      10
      1247
    8. Näkymätöntä porukkaa vai ei

      Mon asuu yksin. Mitas mieltä ootte ?
      Ikävä
      15
      1156
    9. SOSIALI DEMOKRATIA

      AATE , JOKA ETENEE.
      23
      1102
    10. Kyllä poisto toimii

      Esitin illan suussa kysymyksen, joka koska palstalla riehuvaa häirikköä ja tiedustelin, eikö sitä saa julistettua pannaa
      80 plus
      4
      1091
    Aihe