Merkittävin kapellimestarisäveltäjä?

Anonyymi-ap

Kuka oli teidän mielestänne 1900 luvun merkittävin kapellimestarisäveltäjä ja miksi?

Ennen muinoinhan miltei jokainen säveltäjä johti poikkeuksetta omien sinfonioittensa kantaesitykset, Melartinkin, muttei ollut ammatiltaan kapellimestari vaan konservatorion johtaja ja tässä haetaan nimenomaan jonkun sinfoniaorkesterin ylikapellimestaria.

Minun mielestäni ehkä meidän NIls Eric Fougstedtimme, mutta vain ehkä, koska en luultavasti tunne läheskään kaikkia kapellimestarisäveltäjiä saati heidän kaikkia teoksiaan.

Mutta minusta hänen orkesteriteoksensa, sinfoniat, dodekafoninen Trittico sinfonico, Passacaglia ovat merkittävämpiä kuin Fürtwänglerin tai Weingartnerin postromaanttiset ja tonaaliset sinfoniat ja Fougstedtin aikaansaannokset todistavat suuremmasta teknisestä taidosta, tunnevoimasta, omaperäisyydestä ja modernismiin asti kurkottavasta edistyksellisyydestä tonaalisuudesta pois pyrkivässä sinfoniassaan, jota nytkin juuri kuuntelen lumoutuneena ja vaikuttuneena.

7

104

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Anonyymi

      Unohdin Mahlerin ja Richard Straussin, jotka vaikuttivat 1800 luvulta 1900 luvulle saakka. On huomionarvoista, kun ottaa lukuun myös tämän päivän kapellimestarisäveltäjät, että Fougstedt taitaa olla tai oli ainoa säveltävä kapellimestari, jolta ei ole julkaistu levyllä ainuttakaan soitinteosta orkesterimusiikista puhumattakaan, niin erinomaista kritiikkiä kuin mm. pianotrio, pianokonsertto ja Passacaglia ovat saaneetkin ja Trittico sinfonicoa esitettiin Rooman musiikkifestivaaleilla asti ja sen pitäisi olla hänen tunnetuin orkesterisävellyksensä. ja tuubista voi kuunnella hänen hienon konserttialkusoittonsa. Fougstedtin sellokonsertosta on Yleisradiolla melko tuore kantanauhatallenne, joka ainakin kerran on kuultu radiossakin Ylen kanavilla.

    • Anonyymi

      Bernstein. Sävelsi klassiseksi musiikiksi kutsutun musiikin osa-alueen viimeisimmän superhitin nimeltään West Side story. Ja oli kohuttu ja kehuttu kapellimestarinakin ja johti suurimpia orkestereita kuten NYPO, Berlin PO ja Wien PO ja toki vielä muitakin.

      " Fougstedt taitaa olla tai oli ainoa säveltävä kapellimestari, jolta ei ole julkaistu levyllä ainuttakaan soitinteosta orkesterimusiikista puhumattakaan"

      Seuraavalla ei sinänsä ole mitään tekemistä herra Fougstedin teosten julkitulon tai sen puutteen kanssa, mutta silti: Jollain ulkomaisella keskustelupalstalla joku kertoi että oli ollut erään ulkomaisen SO:n konsertissa ja siellä kuuli itselleen aiemmin tuntemattoman jo edesmenneen unkarilaissäveltäjän jonkin teoksen ja oli sitten kysynyt joltain tutultaan joka oli työsuhteessa kyseiseen SO:hon että miksi he eivät soita enempi tuon säveltäjän tuotantoa. Johon tuo tuttunsa vastasi että kyseisen säveltäjän perikunta pyytää niin kovia esityspalkkioita ettei orkesterilla yksinkertaisesti ole niihin varaa.

      • Anonyymi

        Leonard Bernsteinin West side story on loistava musikaali ja Bernsteinin musiikkia on myös levytetty sinfonioita myöten paljon uutterammin kuin Fougstedtia, jonka tuotannossa on keskitytty lähinnä lyyrisiin a cappella kuorolauluihin .

        Bernstein oli todella suuri kapellimestari, jonka ominta alaa olivat kirjatiedon mukaan postromanttisten säveltäjien teosten loistokkaat tulkinnat, vaikka hän johti myös wieniläisklassikoiden musiikkia.

        Todella ylpeä hän sanoi muistaakseni olevansa eräästä kamarimusiikkia sisältävästä levystään, jossa hän soitti pianoa.

        Silti pitäisin suomen oman pojan Nils Eric Fougstedtin luovan sävellystyön hedelmiä sisällöltään painokkaampina ja vakavahenkisempinä luomuksina, jotka edustavat tonaalisten teosten ohella tonaalisuudesta pois pyrkiviä ja dodekafonisia teoksia niin kamarimusiikissa, vokaali ja kuoromusiikissa kuin orkesterimusiikissakin kevyitä laulelmia unohtamatta jos ajatellaan kuuluisaa romanssia elokuvasta Munkkiniemen kreivi,


      • Anonyymi

        Fougstedtista muistui vielä mieleen, että muuan suomalainen pianistikin ihmetteli soittamansa pianolevyn levyvihkosessa, miksi Fougstedtin sinfonioita ei soiteta missään, Fopugstedtin orkesteriteosten soittamatta jääminen ei johtune suurista tekijänoikeuspalkkioista eikä musiikin heikosta laadusta, sillä hänen sinfoniansa tekevät yhä voimakkaan vaikutuksen ja myös hänen konserttonsa ovat musiikillisesti korkealuokkaisia teoksia.

        Bernsteinista puolestaan muistuu mieleen Maestro kirjan kyseistä kapellimestaria käsittelevästä luvusta, että lukiessaan Beethovenin 9. sinfonian partituuria hänen ajatuksensa olivat ties missä tähtitaivaalla, vaikka oli jo yö ja hän esitelmöi yksityiskohtaisesti Mahlerin yhdeksännen sinfonian viimeisen partituurisivun esitysohjeista ja luennoi kuinka hitaaksi musiikki sen sinfonian lopussa voi käydä, mutta en muista enää tarkemmin mitä hän sanoi, mutta vertasi sitä ihmiselämän vähittäiseen hiipumiseen.


    • Anonyymi

      Luin netissä olevasta artikkelista, että Leif Wager ponnahti sota ajalle tyypillisten pukudraamojen ja hitiksi muodostuneen myöhäisromanttisen laulelman, Fougstedtin Romanssin, myötä suoraan elokuvayleisön sydämiin ja kansalliseen kuuluisuuteen, vaikka oli tosin jo tuolloin tuore suosikki-tähti. Fougstedt sävelsi romanssinsa ohella ilmeisesti tuolloin enemmänkin elokuvamusiikkia.

    • Anonyymi

      Fougstedtin lähes kokonaan unohdettua "kunnianhimoista, modernistista ja maskuliinista" orkesterimusiikkia "kevyemmästä ja lyyrisemmästä" kuoromusiikista on mainittava myös eräänlaiseksi kuoro-hitiksi muodostunut Nattlig Madonna, josta löytyy eri mieskuorojen tulkitsemia esityksiä levyllä.

    Ketjusta on poistettu 1 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. 185
      2098
    2. Hei A, osaatko

      sanoa, miksi olet ihan yhtäkkiä ilmestynyt kaveriehdotuksiini Facebookissa? Mitähän kaikkea Facebook tietää mitä minä en
      Ikävä
      53
      1982
    3. Euroviisut fiasko, Suomen kautta aikain typerin esitys, jumbosija odottaa. Olisi pitänyt boikotoida!

      Tämän vuoden euroviisut on monella tapaa täydellinen fiasko. Ensinnäkin kaikkien itseään kunnioittavien eurooppalaisten
      Maailman menoa
      156
      1637
    4. Synnittömänä syntyminen

      Helluntailaisperäisillä lahkoilla on Raamatunvastainen harhausko että ihminen syntyy synnittömänä.
      Helluntailaisuus
      136
      1604
    5. Mitä tämä tarkoittaa,

      että näkyy vain viimevuotisia? Kirjoitin muutama tunti sitten viestin, onko se häipynyt avaruuteen?
      Ikävä
      41
      1334
    6. Nukkumisiin sitten

      Käsittelen asiaa tavallani ja toiveissa on vielä että tästä pääsee hyppäämään ylitse. Kaikenlaisia tunteita on läpikäyny
      Ikävä
      4
      1237
    7. Naisten tyypilliset...

      Naiset ei varmaan ymmärrä itse miten karmealle heidän tavara haisee. Miehet säälistä nuolevat joskus, yleensä humalassa
      Ikävä
      11
      1204
    8. Muistatko komeroinnin?

      Taannoin joskus kirjoitin aloituksen tänne komeroinnista eli hikikomoreista; syrjäytyneistä nuorista ihmisistä. Ehkä asu
      Suhteet
      48
      1185
    9. Tuollainen kommentti sitten purjehduspalstalla

      "Naisen pillu se vasta Bermudan kolmio on. Sinne kun lähdet soutelemaan niin kohta katoaa sekä elämänilo että rahat"
      Suhteet
      3
      1148
    10. Syö kohtuudella niin et liho.

      Syömällä aina kohtuudella voi jopa laihtua.On paljon laihoja jotka ei harrasta yhtään liikuntaa. Laihuuden salaisuus on
      Laihdutus
      11
      1147
    Aihe