Puhdasta vetyä edullisesti maan uumenista liki loputtomasti ?

Anonyymi-ap

Mikäli nuo puhtaan vedyn luonnonvarastot vaan saisi käyttöön, niin niistä syntyisi uusi, mutta puhdas "petroliteollisuus" joka riskeeraisi viedä nuo pseudo-ekologiset EV:tkin saman tien museoon.

Mikäli tuo puhtaan vedyn poraus olisi toteutuskelpoinen arvellussa lajuudessaan, niin samalla herää kysymys siitä, mitkä tahot saisivat nuo puhtaan vedyn lähteet haltuunsa ja monetisoitua.

Otin kopin artikkelista tuolta ev-palstalta.

Artikkelista:

"Malissa tehdyn löydön jälkeen tutkijat ovat alkaneet pohtia, voisiko samanlaisia esiintymiä olla muuallakin maailmassa. Maaperästä porattu puhdas vety olisi paitsi uusiutuvaa myös edullista."

"Kun maanalainen vesi reagoi rautamineraalien kanssa korkeassa lämpötilassa ja paineessa, rauta nappaa vesimolekyylistä happiatomin ja jättää jälkeensä vetyä."

"Yhdysvaltain geologinen tutkimuskeskus julkaisi hiljattain alustavan mallinnuksen, jonka mukaan maailmasta saattaa löytyä niin paljon puhdasta vetyä, että se kattaisi ihmiskunnan tarpeen jopa tuhansiksi vuosiksi."

”Kiinnostus on kasvavaa, mutta tieteellistä tutkimusta tarvitaan lisää.”

Koko artikkeli:

- https://www.hs.fi/tiede/art-2000009458370.html

22

484

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Anonyymi

      Todella kiinnostava artikkeli. Toteutuessaan tuo olisi todella suuri globaalin tason The Game Changer ja lisäksi kohtuullisessa ajassa toteutettavissa, joka laittaisi vetyverkkojen rakentamiseen massiivisen boostin.

      Artikkelin linkistä:

      "Hidden hydrogen - Does Earth hold vast stores of a renewable, carbon-free fuel?"

      - https://www.science.org/content/article/hidden-hydrogen-earth-may-hold-vast-stores-renewable-carbon-free-fuel

      Artikkeliin linkitetty USA:n tutkimus:

      215-5 - "A PRELIMINARY MODEL OF GLOBAL SUBSURFACE NATURAL HYDROGEN RESOURCE POTENTIAL"

      - https://gsa.confex.com/gsa/2022AM/meetingapp.cgi/Paper/380270

    • Anonyymi

      Jos merkittäviä vetypitoisuuksia olisi maan uumenissa, niin miten voi olla mahdollista että nyt vasta löydetään "suuria vetyesiintymiä" ja niitä saattaa olla "paljon"? Onhan maata porattu jo vähintään 100 vuotta, joten on ihmeellistä ettei merkittäviä vetyesiintymiä ole löydetty jo varoitettu poraajia vedyn vaaroista. Olisihan se hienoa että uutinen olisi totta ja ihmiskunta saisi valtavasti lähes ilmaista vetyä pumpattua talteen, mutta olen aika skeptinen että kyse olisi merkittävistä esiintymistä, jolloin kaupallista edellytystä haltuunottotekniikalle ei ole. Sitten vielä sieltä kaukaa pitäisi kuljetus vedylle jotenkin järjestää kohti markkinoita, josta lisää kuluja.

      • Anonyymi

        Mitään ei toki ole vielä valmiiksi taputeltu, mutta tuo Yhdysvaltain geologisen tutkimuskeskuksen arvio on varsin mielenkiintoinen, sillä heillä lienee "hieman" kompetenssiä aihepiirissä.

        Mutta odotellaan kaikessa rauhassa, josko nuo koko pakan muuttavat puhtaan vedyn lähteet osoittautuisivat mahdollisuuksiksi. Ainakin asiaa ollaan nyttemmin tutkimassa ilmeisesti lajemminkin, loogisestikin.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Mitään ei toki ole vielä valmiiksi taputeltu, mutta tuo Yhdysvaltain geologisen tutkimuskeskuksen arvio on varsin mielenkiintoinen, sillä heillä lienee "hieman" kompetenssiä aihepiirissä.

        Mutta odotellaan kaikessa rauhassa, josko nuo koko pakan muuttavat puhtaan vedyn lähteet osoittautuisivat mahdollisuuksiksi. Ainakin asiaa ollaan nyttemmin tutkimassa ilmeisesti lajemminkin, loogisestikin.

        Ettei vaan olisi taas tyypillinen fake news joka on tehty niin että se uppoaa tyhmään asenteelliseen reppanaan kuin kusi lumeen.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Ettei vaan olisi taas tyypillinen fake news joka on tehty niin että se uppoaa tyhmään asenteelliseen reppanaan kuin kusi lumeen.

        Ties vaikka aprillipila mihin hesari on tarttunut. :D


    • Anonyymi

      Jos artikkeli pitäisi paikkansa, niin eikö sen vedyn pitäisi aina jossain vaiheessa aiheuttaa vuotamista maan pinnalle esim. maanjäristyksen seurauksena aiheuttaen räjähdyksiä pienestä kipinästä tai jopa avotulesta? Vety joka on hyvin pieni atomi ei meinaa pysyä edes kunnolla säilössä siihen suunnitelluissa säiliöissäkään, mutta maan sisällä säilyy satoja vuosia eikä olla löydetty suuria esiintymiä porauksista huolimatta? Vaikea uskoa että artikkeli pitäisi paikkansa ajatuksella että vetyä riittäisi sadoiksi vuosiksi.

      Tässä artikkelissa vuodelta 2020 ei puhuta sanallakaan vedystä vaikka maan uumenista voidaan tuottaa lämpöä ja sähköä. Luulisi että edes lyhyenä sivumainintana vety olisi mainittu.

      https://lutpub.lut.fi/bitstream/handle/10024/162174/kandidaatintyö_arokivi_elna.pdf?sequence=1

      Sen sijaan löytyi artikkeli että vetyä voidaan valmistaa LÄMMÖN avulla ja sitä nyt tutkitaan.

      https://www.tekniikkatalous.fi/uutiset/britit-aikovat-tehda-vihreaa-vetya-syvan-geolammon-avulla/2eae7c58-8200-4e10-b70d-1d739aa3cfe1

      Kuitenkin kommentti:

      "Äkkia sivustoilta katsottuna: Geotermisella lämmöllä tehdään sähköä, joka ei oikeastaan liity tähän vetyteknologiaan mitenkään. Ja sitten höyrystetään vettä, jotta on vähän vähemmän energiantarvetta saada vedestä eroteltua vety ja happi. Siinä ei teknisesti taida olla kovin suurta eroa, jos tehdään elektrolyysiä vedestä tai vesihöyrystä, olkoon lämpötila mikä tahansa. Ja osa energiasta vielä varataan suolanpoistoon merivedestä. Tuntuu jotenkin siltä. että ei tässä olla mitään keksitty, mutta rahastetaan, kun joku on valmis maksamaan...
      Voin toki olla ihan väärässäkin. Jos näin on, niin pahoitteluni."

      • Anonyymi

        Näemmä artikkeli linkkeineen lukematta, mutta kova kiire valmisasenteelliseen kommentointiin.

        Artikelista:

        "Vasta vuosikymmeniä myöhemmin tutkijat selvittivät kaasun alkuperää. Selvisi, että kyseessä oli liki puhdasta vetyä."

        "Kun maanalainen vesi reagoi rautamineraalien kanssa korkeassa lämpötilassa ja paineessa, rauta nappaa vesimolekyylistä happiatomin ja jättää jälkeensä vetyä.

        "Vetyä syntyy etenkin runsasrautaisissa mineraaleissa, kuten oliviinissa, jota on vaipan tummissa magmakivilajeissa."

        ### "Vetyä tihkuu jatkuvasti maankuoren läpi mutta yksittäiset vuot ovat pieniä."

        "Toisinaan vety jää kuitenkin loukkuun ja kerääntyy suuremmiksi esiintymiksi, joita on kannattavaa kerätä talteen."

        "Tähän mennessä satoja esiintymiä on havaittu Afrikassa, Pohjois-Amerikassa ja Euroopassa, myös Suomessa. "

        Mutta vastahan tuohon lajempaankin / mittavempaan vetylähteiden mahdollisuuteen on alettu kiinnittää huomiota ja sitä enempi tutkia.


    • Anonyymi

      Kritisoin edelleen sitä että todellisuudessa vetyesiintymät ovat suurella todennäköisyydellä melko pieniä esiintymiä eikä kaupallinen kerääminen talteen ole todennäköisesti mahdollista. Jos ne olisivat merkittävän isoja, niin varmasti niistä olisi ollut puhetta vuosikymmeniä sitten ja puhuttu myös vedyn vaaroista porauksen yhteydessä.

      • Anonyymi

        Niin, nuo subjektiiviset ja täysin valmisasenteelliset anti-jos-tuskin-ym.-hokemat ovat tuota vakiokaavan foldaus-tehtailua, ilman todellista arvoa.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Niin, nuo subjektiiviset ja täysin valmisasenteelliset anti-jos-tuskin-ym.-hokemat ovat tuota vakiokaavan foldaus-tehtailua, ilman todellista arvoa.

        Toiset menee ihan sekaisin heti kun vety mainitaan ja tartutaan kaikenlaisiin oljenkorsiin ilman realismia.


    • Anonyymi

      Totuus on kuitenkin että yli 100 vuoteen ei ole löydetty merkittäviä vetyesiintymiä niin että vetyä on otettu talteen ja saatu siitä vielä kaupallisesti toimivaa yhtälöä.

    • Anonyymi

      Roistofirma ja varmasti EU veronmaksajien rahaa pääasiassa oikeasti hakemassa. Vaikea uskoa että saavat rahoitusta omin avuin ellei jokin tahoa ole reilusti auttamassa. Kauppalehden linkistä:

      "Nyt alkaa yhtiöiden kova peli rahoituksen ja ennen kaikkea tukirahoituksen saamiseksi hankkeelle. Euroopan vihreän siirtymän varat kuin muutkin tukimahdollisuudet käydään jokaista pilkkua myöten läpi.

      Plug Powerin historia alkoi 1990-luvulla. Yhtiö perustettiin vuonna 1997 DTE Energyn ja Mechanical Technologyn yhteisyrityksenä. Yhtiö listautui Nasdaqin pörssiin New Yorkiin lokakuussa 1999.

      Kaikki ei sujunut kuitenkaan kuin Strömsössä, sillä yhtiö joutui listautumisannin jälkeen osakkeenomistajien ryhmäkanteen kohteeksi arvopaperipetoksesta. Yhtiön väitettiin antaneen harhaanjohtavia lausuntoja polttokennoteknologiakyvyistään ja materiaalien myynti- ja jakelusuhteestaan General Electriciin.

      Asia sovittiin myöhemmin viiden miljoonan dollarin sovintosummalla.

      Uusin ryhmäkannejuttu alkoi nyt huhtikuussa Delawaren tuomioistuimessa, kun yhtiötä syytetään väärien ja harhaanjohtavien lausuntojen antamisesta ja olennaisten haitallisten tosiseikkojen ilmoittamatta jättämisestä, jotka ovat aiheuttaneet sijoittajille MERKITTÄVIÄ VAHINKOJA.

      Kyse on Plug Powerin johdon antamista LIIAN POSITIIVISISTA ARVIOISTA vuoden 2022 näkymistä. Arviot eivät toteutuneet."

    • Anonyymi
    • Anonyymi

      Vetylähteiden olemassaolo on ollut aikoja tiedossa, mutta niitä ja niiden potentiaalia ei olla tähän mennessä alettu metodisesti tutkia, koska vedylle ei ole ollut markkinoita.

      Mutta nyt kun vetytalous on lähtenyt liikkeelle globaalimmin ja se ollaan ottamassa keskeiseksi osaksi mixt-energiaa, niin kiinnostus ja tavoitteellisuus vetylähteiden tutkimiseen on tiedepiireissä alkanut herätä, loogista.

      Kuitenkin tuo tutkimustoiminta on sekin vasta aivan alkumetrillään ja mitä enempi siihen ruetaan laittamaan voimavaroja eri puolilla planeettaa, niin myös sen mahdollisuudet ja mittasuhteet alkavan selkeytyä ja hahmottua.

      "Natural hydrogen: how the potential wellspring works and why companies are pouncing"

      "While the world has known for many decades about hydrogen accumulating under the earth’s surface, the phenomenon has largely been ignored. The main reason for that, HyTerra’s business development manager Luke Velterop tells pv magazine Australia, is simply because there’s previously been no market for it."

      - https://www.pv-magazine-australia.com/2022/04/20/natural-hydrogen-how-the-potential-wellspring-works-and-why-companies-are-pouncing/

      "Natural Hydrogen Observatory Group Grenoble"

      "The goal for academics is now to move forward methodically to reasonably assess the recovery potential of this primary natural production and thus the associated flow rates."

      - https://nativeh2project.osug.fr/

      "What potential for natural hydrogen?"

      " The exception is White hydrogen, which was thought to be rare, but whose potential is being uncovered now."

      - https://www.energy-observer.org/resources/natural-hydrogen

    • Anonyymi

      "Vetylähteiden olemassaolo on ollut aikoja tiedossa, mutta niitä ja niiden potentiaalia ei olla tähän mennessä alettu metodisesti tutkia, koska vedylle ei ole ollut markkinoita."

      Linkki tähän väitteeseen että maaperässä on tavattu merkittävästi vetyä monessa eri maassa, mutta ei olla osattu hyödyntää sen potentiaalia. Ja jostain varmaan löytyy poraamiseen liittyvät työturvallisuusohjeet jossa varoitetaan vedyn vaaroista henkilökuntaa? Ei ole ollenkaan mahdotonta että poratessa löy harvakseltaan minimaalista kipinää terän ja maa-aineksen kohdatessa.

    • Anonyymi

      Hups, siinä olikin linkkejä myös vedyn esiintymisestä maan alla. Nyt vain odotellaan todisteita että sitä vetyä on todellakin merkittäviä määriä eikä ilmiö paljastu hypetykseksi. Nimittäin liioittelemalla tuotantopotentiaalia on helpompaa kerätä sijoittajia kalliiseen projektiin, jolloin sijoittajat kantavat pääasiassa tutkimuksen riskit. Ihmettelen silti suuresti miksei vedyn vaaroista puhuta vaikka maaperää on porattu reilu 100 vuotta, joten vaikeata uskoa silloin että vetyä olisi merkittäviä määriä maaperässä.

      • Anonyymi

        1) Mitä hypetykseen tulee niin sellaista on vain ja ainoastaan yhtä ainoaa lippua kantavan anti-vety-fanaatikon manipuloivassa propagandassa. Mitä alemmaksi propaganda-rimansa voi vetää, niin sen parempi joidenkin moraalitajuttomuuden käsityken mukaan.

        Olettaisi, että tuollainen suorastaan työkseen vuosista toisiin kilpailevia vaihtoehtoja systemaattisen propagandisesti dissaavalle tuollainen toiminta alkaisi jossakin vaiheessa käydä henkisen tasapainon ja mielenterveyden päälle, sillä onhan se kerrassaan niin vastoin normaalia terveen mielen rakennetta.

        2) Heti tämän ketjun otsikossakin on kysymysmerkki, jonka merkityksen joka ainoat normaalin, objektiivisen ja rehdin älyllisyyden omaavat toki ymmärtävät.

        3) Avauksessa ja sen alla linkitetyissä titeellisiä tutkimuksia koskevissa artikkeissa on tuotu esille _tämän hetken_ tietoa aiheesta, sekä siitä miten vetylähteiden potentiaalin tutkimiseen on herätty, sillä nyttemmin vedylle on todellista kysyntää.

        Lopputulema selviää sitten aikanaan tutkimuksien etenemisen myötä.


    • Anonyymi

      Kyllä se on sinä joka aloitat jatkuvasti monissa eri ketjuissa toisten dissaamisen kun et malta pysyä asiassa kun kritiikki harmittaa sinua. Olet yksinkertaisesti huono häviäjä. Et vain kestä kritiikkiä ettei kaikki lähde sinun vetyhypetykseesi. Ja juuri sen takia olen kriittinen koska olen oppinut jo aiemmin että ihannoit kovasti vetyä venyttäen totuutta ja puhut ylinegatiivisesti vastaavasti sähköautoista vaikka valehtelet kannattavasi montaa eri vaihtoehtoa autoilussa. Kun se luotto menee niin sitä alkaa vaatimaan todisteita että uudella vetytekniikalla (puheillasi) on myös katetta oikeassa elämässä eikä vain sanallista mielikuvamaalailua. Ei sinunlaisellesi nettikiusaajalle pidä antaa periksi.

      Ja nämä tieteelliset tutkimukset vedyn määristä maaperässä ovat vasta eri firmojen ARVIOITA että vetyä olisi paljon maaperässä. Kukaan ei voi sitä varmasti tietää onko oikeasti näin ja saadaanko sitä maaperästä SUURIA MÄÄRIÄ pumpattua talteen TALOUDELLISESTI KANNATTAVASTI vetyautojen ja vetyteollisuuden tarpeisiin. Voi olla että hienot teoriat kohtaavat vielä oikean elämän teknisiä ongelmia jotka nostavat kustannuksia. Ja tunnetusti monet firmat joutuvat olemaan ylipositiivisia tulevaisuuden arvioissaan saadakseen sijoittajia innostumaan projektista kun usein se merkittävä rahoitus puuttuu, jolloin puheet ovat myös sen mukaisia.

      Jään edelleen odottamaan TODISTEITA että vedyn pumppaus maaperästä on kannattavaa. Samoin sen ettei se ole vain pistemäinen ilmiö jossain päin maailmaa joka ei edesauta maailmanlaajuisesti vetyautoja ja vetyteollisuutta lyömään itseään läpi vaan ilmiö jää vain pienelle osalle hyötyjistä.

      Toiset kun menee heti innosta sekaisin kun jossain on vety mainittu ja saa uskon hurmostilan. :o)

    • Anonyymi

      Puhtaan luonnonvedyn potentiaalin kohdistuvat tutkimustyöt vaikuttavat saaneen jonkin verran lisää huomiota ja rahoitusta.

      Kyse on hieman kuin ihmiskunnan energiavarastojen pandoran lippaasta tai kuin öljynporauksen alkumetreillä. Mikäli luonnonvetyä kyetään löytämään ja jos sitä ilmenee olevan mittavissa määrin, niin yksi uusi puhtaan energian sivu olisi aukeamassa.

      "U.S. bets it can drill for climate-friendly hydrogen—just like oil" - 7 Sep 2023

      "A dark horse concept in the race to develop clean and sustainable energy sources is getting its first major investment from the U.S. government."

      "Today, the Advanced Research Projects Agency-Energy (ARPA-E), the high-risk, high-reward arm of the Department of Energy (DOE), announced it would fund $20 million in grants to advance technologies for extracting clean-burning hydrogen from deep rocks. "

      - https://www.science.org/content/article/u-s-bets-it-can-drill-climate-friendly-hydrogen-just-oil

      Alla oleva artikkeli sisältää myös kiinnostavia taulukoita tämän hetken vedyntuotannon tilanteesta.

      "Geologic hydrogen attracts interest as a clean energy source"

      - https://www.spglobal.com/commodityinsights/en/market-insights/latest-news/energy-transition/101723-geologic-hydrogen-attracts-interest-as-a-clean-energy-source

      Aiheen tutkimustyö jatkuu:

      "A previously overlooked, potential geologic source of energy could increase the renewability and lower the carbon footprint of our nation’s energy portfolio: natural hydrogen."

      - https://www.usgs.gov/news/featured-story/potential-geologic-hydrogen-next-generation-energy

      - - -

    • Anonyymi

      Maapallolla ei nyt esiinny vetyä sinällään, vaan se on aina sitoutuneena esim.veteen, eli huuhaalehtien uutisia.

    • Anonyymi

      Maailman tähän asti suurin valkoisen vedyn löytö Ranskassa.

      Tokihan tuosta on vielä pitkä matka sen potentiaaliin hyödyntämiseen, mutta vetylähteiden tutkimustöitä on kuitenkin lisätty jonkin verran eri puolilla maailmaa. Aika sitten näyttää mihin se mahdollisesti johtaa.

      "Largest white hydrogen deposit was found in France by accident"

      "Under the defunct coal mines in northeastern France could be lying 46 million tonnes of white hydrogen."

      Sep 26, 2023

      - https://interestingengineering.com/culture/worlds-largest-white-hydrogen-deposit-france

    • Anonyymi

      Hieman lisää tuosta löydetystä Ranskan valkoisen vedyn lähteestä.

      "It Could Be a Vast Source of Clean Energy, Buried Deep Underground"

      "In eastern France, and in other places around the world, deposits of natural hydrogen promise bountiful power. But questions remain."

      "Researchers didn’t give white hydrogen much credence until a chance discovery in Bourakébougou, a small village in Mali, in 1987 when a worker accidentally set fire to a water well by lighting a cigarette over it. The well was found to contain natural hydrogen, and it is now used to power shops and homes after a local entrepreneur hired a petroleum company to tap the gas."

      - https://www.nytimes.com/2023/12/04/business/energy-environment/clean-energy-hydrogen.html

    Ketjusta on poistettu 1 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Millä voin

      Hyvittää kaiken?
      Ikävä
      97
      2723
    2. Jotain puuttuu

      Kun en sinua näe. Et ehkä arvaisi, mutta olen arka kuin alaston koivu lehtiä vailla, talven jäljiltä, kun ajattelen sinu
      Ikävä
      104
      2300
    3. Haluan sut

      Haluatko sinä vielä mut?
      Ikävä
      91
      2070
    4. Ampuminen Iisalmessa

      Älytöntä on tämä maailman meno.
      Iisalmi
      15
      1817
    5. Hei A, osaatko

      sanoa, miksi olet ihan yhtäkkiä ilmestynyt kaveriehdotuksiini Facebookissa? Mitähän kaikkea Facebook tietää mitä minä en
      Ikävä
      44
      1711
    6. Pohjola kadulla paukuteltu

      Iltasanomissa juttua.
      Iisalmi
      36
      1696
    7. Haluaisin aidosti jo luovuttaa ja unohtaa

      Ei tästä mitään tule koskaan.
      Ikävä
      78
      1676
    8. 95
      1625
    9. Synnittömänä syntyminen

      Helluntailaisperäisillä lahkoilla on Raamatunvastainen harhausko että ihminen syntyy synnittömänä.
      Helluntailaisuus
      129
      1467
    10. Mitä tämä tarkoittaa,

      että näkyy vain viimevuotisia? Kirjoitin muutama tunti sitten viestin, onko se häipynyt avaruuteen?
      Ikävä
      41
      1294
    Aihe