Kepun rooli hallitus-/oppositiokysymyksessä on ongelmallinen sekä Kepulle itselleen että ainakin Petteri Orpolle ja Riikka Purralle hallituksenmuodostamisessa.
Kepun ongelma on se, että kun se on laihtunut rajusti kahden hallituskauden aikana, niin enää ei haluja lähteä laihtumaan lisää. Toisaalta oikeistohallitus asialistoineen voisi olla Kepulle mieluisa. Puoluejohto haluaa oppositioon, mutta riviväessä on havaittavissa epäröintiä. Oppositiossa Kepu olisi taas kannattajiensa näkemysten mukaan väärässä seurassa. Vaarana on, että Kepu samaistuu vihervasemmistoon myös oppositiopuolueena ja se aletaan nähdään vihervasemmistolaisen blokin jäsenenä aivan kuten Ruotsissa on nähty. Mikään ratkaisu ei tunnu Kepun näkökulmasta oikein hyvältä. Hallituksessa se voisi olla kokoaan suurempi vaa´ankieliaseman vuoksi ja oppositiossa se lasketaan pääoppositiopuolueen taustalla räkyttäväksi uskolliseksi koiraksi.
Orpolle ja Purralle ongelmana on enemmistöhallituksen saaminen kasatuksi. Kepun mukana oleminen ratkaisisi asian. Asiapohjalta Kepu sopisi luontevammin hallitukseen kuin selvästi epäröivä RKP. Kokoomus, PS ja KD eivät ihan riitä enemmistöhallitukseen.
Orpo on keksinyt tähän yhden mahdollisen ratkaisun, mikä näkyy hänen kysymyslistassaan. Orpo valehteli sujuvasti, kun toimittaja kysyi häneltä tämän kysymyksen tarkoituksesta. Valhetta ei tässä kannata toistaa, koska se on epäolennaista. Kysymys - "jos ette ole valmiita osallistumaan hallitusvastuuseen, oletteko valmiita tukemaan puolueenne tavoitteiden toteuttamista hallituksen ulkopuolelta?" - on suunnattu selvästi vain Kepulle. Orpo toivoo, että Kepu voisi tukea vähemmistöoikeistohallitusta oppositiosta käsin. Orpo käsittää tietysti myös sen, että Kepun antaessa tähän myöntävän vastauksen, se tulee maksamaan satoja miljoonia euroja veronmaksajille. Kepu tietysti vaatii maksun palveluistaan ja tulee kyllä sen myös kertomaan. Kertomisen pakko tulee sitä kautta, että Kepu haluaa saada myös kunnian siitä, että se vaatii esim. maatalouden tukemiseen lisää rahaa.
Kepun hiljaisella tuella hallitus saataisiin siis perustetuksi ja se olisi kestävä niin kauan kuin Kepun sanaa pitää. Uskon, että se voi pitääkin, jos siitä tehdään diili. Paljon suurempi vaara hallituksen koossapysymiselle tulee sisältä käsin. Jokin olennainen muutos EU-politiikassa, maahanmuuttopolitiikassa ja ilmastopolitiikassa voivat herkästi kriisiyttää hallituksen. Muitakin vaaranpaikkoja on, jos esim. leikkaukset alkavat purra Purran puolueen omiin kannattajiin.
Kokoomushan muutti kyllä jo puheitaan leikkauksista. Nyt ne ovatkin sopeuttamistoimia, joihin kelpaavatkin myös rakenteelliset uudistukset, talouskasvu ja verotukselliset toimet. Eli ne, joista Kokoomus vaaleissa haukkui SDP:tä toivotaan toivotaan politiikasta. Kokoomus halunnee madaltaa persujen kynnyksiä osallistumisesta hallitukseen puhumalla nyt väljemmin sopeutuksesta. Ehkä tämä on myös vastaantuloa SDP:tä kohtaan sitä silmällä pitäen, että neuvottelut persujen kanssa menevät karille.
Kepulainen hallitusongelma
22
126
Vastaukset
- Anonyymi
Jokainen puolue on olemassa äänestäjiään varten, myös keskusta. Kaikki puolueet ajavat äänestäjilleen tärkeitä asioita, myös keskustalla on tähän oikeus, mutta keskusta ei ole olemassa kokoomusta ja ja persuja varten.
- Anonyymi
Kyllä se on pieni äänestäjäjoukko, jonka mielestä kepu leimautuisi väärään blokkiin oppositiossa, kun maassa on oikeistohallitus. Ylivoimainen valtaosa on sitä mieltä, että tärkeintä on kunnioittaa vaalitulosta. Monien mielestä näin olisi pitänyt tehdä jo edellisten vaalien jälkeen.
En usko, että meillä ajaudutaan sellaiseen Ruotsin malliin, että hallituspuolueet tekevät yhteistyösopimuksia jonkin oppositiopuolueen kanssa. Meillä on totuttu siihen, että ainakin osa oppositiostas tukee järkeviä hallituksen esityksiä, vaikka ne tulisivat maksamaankin. Esimerkiksi Marinin hallituskaudella kokoomus tuki hallituksen koronan takia esittämiä ylimääräisiä lainanottoja. Samoin hävittäjähankinnat menivät kirkkaasti läpi eduskunnassa. Erinomainen avaus Sinulta, ajateltua ja hyvin sanottua tekstiä todella mielenkiintoisesta aiheesta! Kepulla on nyt todellakin päätä hajottava ongelma: Jos ja todennäköisesti kun hallituksen pääpuolueet tulevat olemaan kokoomus ja persut, niin lähteäkö siihen mukaan vai jäädäkö pois?
Vaaleissa kepua äänestäneet varman toivoisivat puoleen menevän hallitukseen, jossa se voisi ajaa äänestäjilleen tärkeitä asioita, joissa puolue ei oikein onnistunut edellisessä hallituksessa. Johdossa varmaan pohditaan, että pystyisikö puolue siihen nytkään, kun kovin erilaisiakin näkemyksiä noista asioista on johtavilla hallituspuolueilla. Jos puolue ei nyt hallituksessa saisi läpi tavoitteitaan, se yhä romahduttaisi puolueen kannatusta - noin varmaan ajatellaan puolueen johdossa. Ja siellä voidaan nähdä viisaammaksi jättäytyä oppositioon kannatuksen kasvun toiveissa. Mutta kasvaisiko kannatus sielläkään, kun silloin puolue nähtäisiin kuvaamallasi tavalla vihervasemmistolaisen blokin jäsenenä ja sellaisenahan eivät puoluetta halua nähdä nekään, jotka vielä viime vaaleissa sitä äänestivät.
Tukala on nyt puolueen asema. No, ehkä kuitenkin luonnollinen, sillä kun puolueen perinteinen kannattajakunta - omien luonnollisten etujensa vuoksi sitä äänestäneet - on käynyt varsin vähäiseksi ja yhteiskuntarakenteiden yhä muuttuessa se luonnollinen kannattajakunta yhä vähenee, joten puolue taitaa vääjäämättä olla ”Ruotsi viitoittamalla tiellä”.- Anonyymi
Kepulla on puoluehallituksen päätös, että jäädään oppositioon. Päätöksestä kertoo sekin, että puoluejohto kävi tänään vain hakemassa Orvolta sen kysymyslistan ja lähti saman tien pois, kuten teki Harkimokin. En osaa ennustaa, onko tarkoituksenaan täyttää se, vai hakivatko vain muistoksi puolueen arkistoon.
Kyllähän kentän tunnoista olisi uutisoitu, jos ne poikkeaisivat puoluehallituksen mielipiteestä. Ne äänestäjät, joiden mielestä kepun osallistuminen Marinin hallitukseen oli väärä ratkaisu, äänestivät varmasti jo näissä vaaleissa persuja tai kokoomusta. Perinteiset punamullan kannattajat äänestivät edelleen kepua ja heille oppositioon jäänti on luonnollinen ratkaisu.
Kokoomuslaisilla ja persuilla on ollut kova halu saada kepu mukaan hallitukseen. He ovat tiettävästi jopa uhkailleet kepulaisia, jos se jää oppositioon. On tietysti imeliä maanittelijoitakin. Heistä kokoomuksen ryhmäjohtaja Arto Satonen teki sellaisen virheen, että tviitissään "kehui" hallituksen tarvitsevan mukaan maanviljelijöiden puolueen aivan kuin puolueet toimisivat korporaatiopohjalta. :D - Anonyymi
Sinä taidat olla jollain ihme tiellä, jutut ovat vailla päätä taipersettä. Mistä helvetistä sinä tiedät mitä Keskustaa äänestäneet haluavat? Et mistään.
Suomen Keskusta on ja pysyy oppositiossa tyhmien punikkien märinöistä riippumatta. - Anonyymi
Tuossa juuri nousi palstalle Kapi itsesi vähän samaa aihepiiriä koskeva aloituksesi noin kahden ja puolen vuoden takaa.
https://keskustelu.suomi24.fi/t/16506249/keskusta-lahestyy-luonnollista-kokoaan Anonyymi kirjoitti:
Sinä taidat olla jollain ihme tiellä, jutut ovat vailla päätä taipersettä. Mistä helvetistä sinä tiedät mitä Keskustaa äänestäneet haluavat? Et mistään.
Suomen Keskusta on ja pysyy oppositiossa tyhmien punikkien märinöistä riippumatta.Vaalitulos yleensä paljastaa paljon. Kepua äänestäneet olivat ensin erittäin tyytymättömiä Sipilän hallituksen saavutuksiin ja sen jälkeen aika tyytymättömiä myös osallisuuteen Marinin hallituksessa. Siitä, millaisia tuntoja Kepua äänestäneillä ja kepulaisilla rivijäsenillä on nyt, on tietysti mahdoton tarkalleen sanoa. Vähän ristiriitaista viestiä on ollut kuitenkin eri tahoilta nähtävissä. Vähänhän tuo sinunkin aggressiivinen kommenttisi kertoo hätääntymisestä Kepun tilan vuoksi.
Kepun oppositiossa pysyminen tuskin hetkauttaa punikkeja paljonkaan. Luulen heidän olevan siitä vain mielissään. Sen sijaan Kokoomus ja persut voivat käydä kuumana, jos Kepu todellakin on ja pysyy oppositiossa niin kuin sanot.- Anonyymi
mielipidepankki kirjoitti:
Vaalitulos yleensä paljastaa paljon. Kepua äänestäneet olivat ensin erittäin tyytymättömiä Sipilän hallituksen saavutuksiin ja sen jälkeen aika tyytymättömiä myös osallisuuteen Marinin hallituksessa. Siitä, millaisia tuntoja Kepua äänestäneillä ja kepulaisilla rivijäsenillä on nyt, on tietysti mahdoton tarkalleen sanoa. Vähän ristiriitaista viestiä on ollut kuitenkin eri tahoilta nähtävissä. Vähänhän tuo sinunkin aggressiivinen kommenttisi kertoo hätääntymisestä Kepun tilan vuoksi.
Kepun oppositiossa pysyminen tuskin hetkauttaa punikkeja paljonkaan. Luulen heidän olevan siitä vain mielissään. Sen sijaan Kokoomus ja persut voivat käydä kuumana, jos Kepu todellakin on ja pysyy oppositiossa niin kuin sanot.Kepussa on ilmeisesti otettu vihdoin järki käteen ja tehty jämäkkä itsenäinen päätös oppositioon jäämisestä. Nyt puolueen olisi vain vihdoinkin selvitettävä itsellensä, että keiden asialla ja millä ajatuksella puolue on liikkeellä? Onko mahdollisesti puolueen oma aate hukkunut johonkin epämääräiseen tuntemattomaan? Jos näitä ei tiedetä, on aika hankala omata mitään järjellistä linjaa istua hallitusvastuussa.
- Anonyymi
Miten sinä MPP näkisit Keskustalla olevan mahdollisuuden palauttaa Kokoomukseen ja Perussuomalaisiin valunutta kannatustaan, jos se lähtisi näiden hallituskumppaniksi tai vaihtoehtoisesti opposition pönkkäpuolueeksi? Eikö Keskustan pitäisi kuitenkin pyrkimään erottautumaan oppositiossa, jotta sillä olisi ylipäätään mahdollisuuksia siihen? Ainakin omasta mielestäni Keskusta voi syyttää osin itseään siitä, että se antoi Kokoomuksen ja Perussuomalaisten lyödä itseensä sitä vihervasemmistoleimaa laittamatta kampoihin asian suhteen. Kyllähän hallituksessa nähtiin sitä keskustalaista näkökulmaakin monissa asioissa, joissa hallituksessa tuli sitten sisäistä vääntöä, etenkin vihreiden kanssa. Keskusta itse vaikutti jotenkin nukkuvan lähes puolustuskyvyttömänä opposition pilkkakirveiden edessä.
En näe, että Kepulla on mitään mahdollisuuksia palauttaa omaa kannatustaan tekipä se mitä tahansa. Ainoa toivo on siinä, että persut pettävät taas kerran äänestäjänsä joutuessaan hallitusvastuuseen. Kepun pitäisi oppositiossa erottautua nimenomaan persuista, jos he haluavat valmistautua siihen, että persuisiin pahasti petytään. Siinä on Kepun ainoa toive ja kyllähän siihen tietysti hyvät mahdollisuudet on jo pelkästään sillä perusteella, kun katselee näitä persujen irtiottoja ja "älynväläyksiä". Laura Huhtasaari ovat hyvä esimerkki persujen kyvyttömyydestä kansanedustajatasolla, kun katseli hänen esiintymistään Yeln A-talkissa.
Kepun oli vaikea vastata opposition hyökkäyksiin. Hyeenat käyvät aina heikoimman lenkin kimppuun. Kepua sitoi tietysti hallitussopimus eikä sekään olisi hyvältä näyttänyt, jos se olisi ilman perusteita rikkonut jatkuvasti sopimusta.- Anonyymi
mielipidepankki kirjoitti:
En näe, että Kepulla on mitään mahdollisuuksia palauttaa omaa kannatustaan tekipä se mitä tahansa. Ainoa toivo on siinä, että persut pettävät taas kerran äänestäjänsä joutuessaan hallitusvastuuseen. Kepun pitäisi oppositiossa erottautua nimenomaan persuista, jos he haluavat valmistautua siihen, että persuisiin pahasti petytään. Siinä on Kepun ainoa toive ja kyllähän siihen tietysti hyvät mahdollisuudet on jo pelkästään sillä perusteella, kun katselee näitä persujen irtiottoja ja "älynväläyksiä". Laura Huhtasaari ovat hyvä esimerkki persujen kyvyttömyydestä kansanedustajatasolla, kun katseli hänen esiintymistään Yeln A-talkissa.
Kepun oli vaikea vastata opposition hyökkäyksiin. Hyeenat käyvät aina heikoimman lenkin kimppuun. Kepua sitoi tietysti hallitussopimus eikä sekään olisi hyvältä näyttänyt, jos se olisi ilman perusteita rikkonut jatkuvasti sopimusta.Niin, itse näen siten, että persuista on tullut juuri Keskustalle se pahin päävastustaja politiikassa, koska persut kilpailevat suureltaosin samoista äänestäjistä. Siksi näille puolueille on muodostunut tilanne, jossa niiden täytyy olla vastakkaisissa positioissa, jotta tämä kilpailutaktiikka ylipäätään toimii. Jos nämä menisivät joko yhdessä hallitukseen tai oppositioon, niin tuolloin Keskusta olisi helposti se puolue, joka kärsisi tästä asetelmasta.
Näen myös niin, että oppositiorooli alkavalla vaalikaudella voisi tuoda Keskustalle tuollaisen reilun 15 % kannatuksen seuraaviin vaaleihin juuri sillä ajatuksella, että persuista sinne loikkineet ex-kepukannattajat voisivat hyvällä asiapitoisella politiikalla tehdä paluuta Keskustan kannattajiksi. Keskustan ei kannata vastata persujen poliittisiin hyökkäyksiin samoilla lääkkeillä takaisinpäin vaan nimenomaan selvällä asiapolitiikalla, koska sellainen puree parhaiten sisällöltään höttöisiin persupuheisiin. Aluepolitiikka onkin sitten toinen juttu, mutta ainakin sen pitäisi toimia juuri peruskepulaisilla kannatusalueilla ja siksi en näe Keskustan mahdollisuuksia kovinkaan kummoisina nousta taas suurten puolueiden joukkoon eli 20 %:n kannatuksen hujakoille.
Keskustan kannattaisi käyttää nyt tämä oletettava oppositiokausi itsensä selvittämisen ajaksi, koska on selvää ettei Sipilän aika saati tämä Kulmunin/Saarikon aikakaan ole ollut mitään kepulaisuuden suurta juhlaa vaan pikemminkin laidasta toiseen päämäärätöntä poukkoilua. Miten sellainen toiminta voi herättää luottamusta äänestäjässä, jos on epäselvää onko puolue hukannut oman aatteensa ja kenen asialla se on? Vanha Kepu tunnettiin pieni- ja keskituloisten etuja ajavana puolueena, johon esim. Sipilän johtaman Keskustan ero oli kuin yöllä ja päivällä. Anonyymi kirjoitti:
Niin, itse näen siten, että persuista on tullut juuri Keskustalle se pahin päävastustaja politiikassa, koska persut kilpailevat suureltaosin samoista äänestäjistä. Siksi näille puolueille on muodostunut tilanne, jossa niiden täytyy olla vastakkaisissa positioissa, jotta tämä kilpailutaktiikka ylipäätään toimii. Jos nämä menisivät joko yhdessä hallitukseen tai oppositioon, niin tuolloin Keskusta olisi helposti se puolue, joka kärsisi tästä asetelmasta.
Näen myös niin, että oppositiorooli alkavalla vaalikaudella voisi tuoda Keskustalle tuollaisen reilun 15 % kannatuksen seuraaviin vaaleihin juuri sillä ajatuksella, että persuista sinne loikkineet ex-kepukannattajat voisivat hyvällä asiapitoisella politiikalla tehdä paluuta Keskustan kannattajiksi. Keskustan ei kannata vastata persujen poliittisiin hyökkäyksiin samoilla lääkkeillä takaisinpäin vaan nimenomaan selvällä asiapolitiikalla, koska sellainen puree parhaiten sisällöltään höttöisiin persupuheisiin. Aluepolitiikka onkin sitten toinen juttu, mutta ainakin sen pitäisi toimia juuri peruskepulaisilla kannatusalueilla ja siksi en näe Keskustan mahdollisuuksia kovinkaan kummoisina nousta taas suurten puolueiden joukkoon eli 20 %:n kannatuksen hujakoille.
Keskustan kannattaisi käyttää nyt tämä oletettava oppositiokausi itsensä selvittämisen ajaksi, koska on selvää ettei Sipilän aika saati tämä Kulmunin/Saarikon aikakaan ole ollut mitään kepulaisuuden suurta juhlaa vaan pikemminkin laidasta toiseen päämäärätöntä poukkoilua. Miten sellainen toiminta voi herättää luottamusta äänestäjässä, jos on epäselvää onko puolue hukannut oman aatteensa ja kenen asialla se on? Vanha Kepu tunnettiin pieni- ja keskituloisten etuja ajavana puolueena, johon esim. Sipilän johtaman Keskustan ero oli kuin yöllä ja päivällä.Itse katson asiaa enemmän ylhäältä päin tarkastellen. Sieltä käsin näen poliittisen elämän murrosvaiheen, joka seuraa yhteiskunta- ja elinkeinorakenteen murrosta. Poliittinen murros tapahtuu viipeellä, koska poliittinen kannatus kiinnittyy osin kulttuurihistoriaan eikä akuutteihin tapahtumien vyöryyn kovin nopeasti. Nämä rakenteiden muutokset ovat jo tapahtuneet, mutta samalla Kepun kannatuksen kulttuurihistorialliset perinteet ovat alkaneet sukupolvenvaihdosten myötä heikentyneet. Nyt tilanne kehittyy nopeatahtisesti sen ansiosta, että persut ovat nousseet poliittiseksi vaihtoehdoksi. Kummallista tässä on se, ettei persujen nousu liity millään lailla kepulaiseen kulttuurihistoriaan ja sen haastamiseen. Kyse on vain siitä, että Kepu on kykenemätön vastaamaan esiin nousseisiin uusiin haasteisiin kuten maahanmuuttoon ja työelämän muutoksiin. Kepu elää enemmän maa- ja metsätalouden maailmoissa ja sen on tämän vuoksi vaikea käsittää sellaisia asioita kuin työelämän muuttuminen. Persut uutena puolueena taas ammentavat voimaansa juuri siitä muutoksesta.
Kepu on ensisijaisesti ollut aina kiinnittynyt siihen ajatukseen, että koko maa täytyy pitää asuttuna ja elinvoimaisena. Se on maatalousajan suomalaista kulttuuriperintöä, mihin Kepu on koko ajan ollut vahvasti kiinnitettynä. Sen jälkeen voi tulla toissijaisia asioita kuten pieni- ja keskituloisten edunvalvonta. Sipilän hallitus kaikkinensa osoitti juuri sen, että ne ovat vain toissijaisia mutta eivät periaatteellisia asioita. Sen sijaan Kepun kulttuuperintöä Sipiläkään ei uskaltanut haastaa. Päinvastoin hän pyrki etsimään biotaloudesta uutta jalansijaa kulttuuriperinnön vahvistamiseksi. Edellisessä hallituksessa Paula Lehtomäki teki saman tavoitteen puolesta ympäristöministerinä hartiavoimin työtä Talvivaaran kaivostehtaan perustamisen eteen satuilemalla jopa peruskouluissa oppilaille siitä, kuina ympäristöystävällinen tämä kaivoshanke on. Lehtomäki jää historiaan ympäristöministerinä, joka on aikaansaanut toimillaan kaikkein eniten ympäristötuhoa.
Tämän saman kulttuuriperinnön ilmentymiä on maa- ja metsätalouden etujen puolustaminen. Kepu naamioi ne tietysti koko Suomen edun puolustamiseksi, vaikka Kepun näkökulmasta ne ovat tietenkin juuri sen kulttuuriperinnön vaalimista, millä tähdätään koko Suomen pitämiseksi asuttuna, maksoi mitä maksoi. Persuilla ei ole rasitteenaan tällaista kulttuuriperintöä, joten heillä on ainakin mahdollisuus katsoa asioita rationaalisemmin. Eri asia on sitten se, onko persuilla ylipäätään kykyä rationalisuuteen.- Anonyymi
mielipidepankki kirjoitti:
Itse katson asiaa enemmän ylhäältä päin tarkastellen. Sieltä käsin näen poliittisen elämän murrosvaiheen, joka seuraa yhteiskunta- ja elinkeinorakenteen murrosta. Poliittinen murros tapahtuu viipeellä, koska poliittinen kannatus kiinnittyy osin kulttuurihistoriaan eikä akuutteihin tapahtumien vyöryyn kovin nopeasti. Nämä rakenteiden muutokset ovat jo tapahtuneet, mutta samalla Kepun kannatuksen kulttuurihistorialliset perinteet ovat alkaneet sukupolvenvaihdosten myötä heikentyneet. Nyt tilanne kehittyy nopeatahtisesti sen ansiosta, että persut ovat nousseet poliittiseksi vaihtoehdoksi. Kummallista tässä on se, ettei persujen nousu liity millään lailla kepulaiseen kulttuurihistoriaan ja sen haastamiseen. Kyse on vain siitä, että Kepu on kykenemätön vastaamaan esiin nousseisiin uusiin haasteisiin kuten maahanmuuttoon ja työelämän muutoksiin. Kepu elää enemmän maa- ja metsätalouden maailmoissa ja sen on tämän vuoksi vaikea käsittää sellaisia asioita kuin työelämän muuttuminen. Persut uutena puolueena taas ammentavat voimaansa juuri siitä muutoksesta.
Kepu on ensisijaisesti ollut aina kiinnittynyt siihen ajatukseen, että koko maa täytyy pitää asuttuna ja elinvoimaisena. Se on maatalousajan suomalaista kulttuuriperintöä, mihin Kepu on koko ajan ollut vahvasti kiinnitettynä. Sen jälkeen voi tulla toissijaisia asioita kuten pieni- ja keskituloisten edunvalvonta. Sipilän hallitus kaikkinensa osoitti juuri sen, että ne ovat vain toissijaisia mutta eivät periaatteellisia asioita. Sen sijaan Kepun kulttuuperintöä Sipiläkään ei uskaltanut haastaa. Päinvastoin hän pyrki etsimään biotaloudesta uutta jalansijaa kulttuuriperinnön vahvistamiseksi. Edellisessä hallituksessa Paula Lehtomäki teki saman tavoitteen puolesta ympäristöministerinä hartiavoimin työtä Talvivaaran kaivostehtaan perustamisen eteen satuilemalla jopa peruskouluissa oppilaille siitä, kuina ympäristöystävällinen tämä kaivoshanke on. Lehtomäki jää historiaan ympäristöministerinä, joka on aikaansaanut toimillaan kaikkein eniten ympäristötuhoa.
Tämän saman kulttuuriperinnön ilmentymiä on maa- ja metsätalouden etujen puolustaminen. Kepu naamioi ne tietysti koko Suomen edun puolustamiseksi, vaikka Kepun näkökulmasta ne ovat tietenkin juuri sen kulttuuriperinnön vaalimista, millä tähdätään koko Suomen pitämiseksi asuttuna, maksoi mitä maksoi. Persuilla ei ole rasitteenaan tällaista kulttuuriperintöä, joten heillä on ainakin mahdollisuus katsoa asioita rationaalisemmin. Eri asia on sitten se, onko persuilla ylipäätään kykyä rationalisuuteen.Keskustalla oli vielä joskus aikaa ennen Esko Ahoa jonkinlaiset suhteet ay-liikkeeseen, koska puolueella löytyi palkansaaja-kannattajia vahvoilla kepulaisalueilla. Sittemmin puolueen pujahdettua markkinaliberaali-johtoiseksi nämä välit hyytyivät ja puolue lämpenikin enemmän esim. Suomen Yrittäjien suuntaan. Tiedän tästä hiukan, kun tuolloisessa työpaikassani meillä oli luottamusmies, joka oli kepulainen kuntapoliitikko. Eikä siinä mitään, kaveri hoiti luottamusmiestehtävänsä todella mallikkaasti.
Jos puolue ottaisi taas työväestön osaksi tavoittelemaansa kannattajakuntaa, niin tuolloin Keskustalla olisi kokonaisuudessaan helpompaa haastaa toisaalta persuja ja myös kokoomusta, toisaalta demareita. Keskusta kun on mainostanut olevansa kyvykäs toiminaan niin oikeistolaiseen kuin vasemmistolaiseenkin suuntaan, niin tuossa voisi olla se uudistumisen paikka puolueen vanhasta pieni- ja keskituloisen asiapolitiikasta, tasapainottavana tekijänä työnantajien ja työntekijöiden välissä. Tuossa kentässähän niitä äänestäviä riittää. On tietysti oma juttunsa, että kykenisikö Keskusta puolueena enää tekemään paluuta tuohon asemaan, jossa se aikoinaan jo oli. Olihan edellisessä eduskunnassa Keskustalla OAJ-taustainen kansanaedustaja ja rehtori Pasi Kivisaari.
https://twitter.com/PasiKivisaari/status/1524007028489867265
- Anonyymi
Keskusta tulee neljän vuoden päästä vasemmistohallitukseen.
Tämä on täysin mahdollista, mutta se edellyttää kyllä vahvasti toisenlaista vaalitulosta kuin nyt käydyissä vaaleissa. Jos tuleva oikeistohallitus epäonnistuu pahoin, palataan ehkä nykyiseen hallituspohjaan. Jos taas puolueiden kannatuksissa ei tapahdu olennaisia muutoksia, kaikki vaihtoehdot ovat avoimia. Jos tuleva oikeistohallitus saa seuraavissa vaaleissa luottamusta, se jatkaa sitten seuraavat neljäkin vuotta.
On vaikea tässä vaiheessa arvioida, että onko hallituksen muodostaminen vaiko sen neljä vuotta kestävä pystyssä pysyminen vaikeampi savotta. Luulen, että hallitus saadaan ehkä suht kivuttomasti kasaan, jos vaan hallitus saa joko enemmistön tai sitten lupauksen Kepulta sen tukemisesta vähemmistöhallituksena. Mutta neljän vuoden aikana eteen tuppaa tulemaan aina yllättäviä asioita ja muutoksia, jotka voivat olla kovia koettelemuksia hallituksen koossa pysymiselle. Kyllä Kokoomuksessa ymmärretään, että persut eivät ole se kaikkein helpoin hallituskumppani.
- Anonyymi
Keskusta ja persut pitää saada joko hallitukseen tai oppositioon yhdessä.Muuten aina se joka jää oppositioon voittaa vaalit!
- Anonyymi
Eikös tuollainen vuorottelutilanne kuulu politiikkaan aivan luonnostaan.
En usko, että näin kävisi pitkässä juoksussa. Persut ovat toiminnallaan vapauttaneet pullon hengen eikä sitä enää saada sujahtamaan pulloon takaisin. He ovat toisin sanoen tuoneet joihinkin osiin kokonaan uudenlaisen ajattelun siitä, että voi äänestää jotain muutakin puoluetta, jota koko suku on sukupolvesta toiseen aina äänestänyt. Uusi tilanne ei välttämättä tarkoita silloin sitä, että valittavana olisi vain kaksi puoluetta. Voi käydä niinkin, että valinnan kirjo vaihtuu monipuoluemalliksi, jossa voi valita useasta vaihtoehdosta. Kepu ja persut eivät välttämättä erotu monessa asioissa kuin mielikuvatasolla. Jokin uusi voima voi pyrkiä vetoamaan maaseudun asukkaiden järkeenkin eikä vain tunnepuoleen kuten tähän asti. Ei kannata siis aliarvioida maaseutuihmisen kykyä ajatella vapaasti, kun siihen annetaan kulttuuriperinnöstä vapaampi mahdollisuus.
- Anonyymi
Sosialistit puhuu nyt omiaan MPP ja Kapi. Teillä hukassa miten maata johdetaan ja hoidetaan. Ei se velkaraha edes saisi olla että siihen tukeudutaan, ja muu unohdetaan.
Teillä puuttuu tyystin maan johtamisen taktiikka, ette osaa näitä. Ei keskustan nyt tarvitse olla hallituksessa, oppositio saa yksin toimivan hallituksen 100 paikalla, ja jos RKP tulee lisäksi 109 paikkaa, kun tulee kuitenkin. Ei RKP jää pois, jo politiikkansa takia, kun tukee Ruotsin kielisyyttä. RKP taktiikkana on olla kaikissa hallituksissa, kun ei huolineet Sipilän hallitukseen, siinä olivat suut mutrulla. Ja kyllä Suomi kuuluukin olla suomenkielinen, tuo oli kyllä väärin että tehtiin Ruotsi toiseksi kieleksi. Ei Ruotsissakaan Suomi ole toisena kielenä vaikka Suomalaisten osuus ihan eriluokkaa. Vaikka olen syntyjäni Ruotsin kielinen niin ymmärrän jokaisen maan oman kielen tärkeyden. Myös Enlanti oli nuoruuteni kieli, joka paremmin passaisi yleiskieleksi Suomeen.
Suomen Ruotsinkieliset on maan A-luokkaa, yrittäjiä.
Vasemmisto jätti köyhemmät nopen osalle, ajattelivat vain omia rikkaitaan. Näin siinä puheistä huolimatta taas Sannan hallituksessa kävi.
Keskusta tukee uudessa hallituksessa perussuomalaisia kuin kokoomustakin ynnä muita, kun isänmaa sitä nyt vaatii, mm kylmän ajan energiaa pitää kohentaa paljon mm turvetta kattilaan. Lähivuosina tulee suuria muutoksia päätöjen ajatuksiin ja käytäntöihin kun mm päästötön ammoniakki tulee käyttöön, laivoissa ensin jo parinvuoden päästä -uusissa.
Myös turpeen palosta tuleva saaste osataan ottaa hyödyksi, hiilidioksiini tulee vielä arvoon arvaattomaan. Vety tekee tuloaan, kun alkaa parissavuodessa olla tuulisähköä niin paljon, että voidaan että voidaan vedyn kautta energiaa varastoida. Tämä ainakin alkuun koskee raskasta käyttöä, -ammoniakki, ja -vety. Myös bensa puolella edistytty, tulossa vähäpäästöinen, ollaan jo mm autojen aikaa jatkettu polttomoottori käytössä kun sitä käytetään. Sähköautot ei ole tavallisen kansalaisen saavutettavissa. Monet lait tehtykin parempi osaisille kansalaisille mm verovähennykset ja mainittu sähköautot.
Samoin jo osalle tullut sähkö hyvityksiä, nekin leimautuu parempi osaisiin. Kellä suuremmat palkat, edutkin sitten parempia. Uudella hallituksella tässäkin on sosialistien jäljiltä korjaamista. mm rikkaille tehdyt verovähennyt remonteista ym, täytyy saada heikompi tuloisillekkin, jossain toisessa muodossa kuin juuri suuremman palkan hyötynä. Maataloustuotantoa täytyy kasvattaa, jotta kansalle riittää kylmän alueen puhdasta ruokaa.
Uusi hallitus saa paljon haasteita, joita tulee korjata. Ei riitä vasemmiston puhua pulputtaa, joka maksetaan velkarahalla. Omavaraisuutta pitää kasvatta jo yksin
huoltovarmuuden takia. Aikanaan jo tehtiin mm Valtionviljavarastot, joita niitäkin Ruotsin vasemmisto oli maastaan poistamassa, meillä ei poistettu. Nämä kaikki varastot tuoneet ja tuo haasteita mm ylläpito. mm mainittu viljavarastot vaatii herkeämätöntä valvontaa ettei kosteus pääse nousemaan. Yleensä betoni ja tiiliseinät on parasta kosteuden pysäyttäjää. mm 1800 luvulla näitä tehtiin Valtionviljavarastoiksi, oli kaksinkertaiset tiiliseinät, ei vilja kostunut eikä homehtunut. Nykyisin saadaan kuivaus ja tuuletusjärjestelmät toimiviksi mm perunavarastoissa, joissa täytyy olla juuri oikeanlainen lämpö ja ilmanvaihto.Kirjoituksesi on enimmäkseen puutaheinää, mutta otan sieltä nyt yhden kohdan. Hallitusta on vaikea muodostaa pelkän opposition voimin, vaikka näennäisesti sillä voi olla enemmistö, mikä edellyttäisi sitten sitä, että puhemiehen paikka menee oppositiopuolueelle. RKP:ssä on varmaan niitä, jotka ovat valmiimpia hallitukseen kuin toiset. Ainakin RKP:n Eva Biaudet pitäisi täysin uskomattomana sitä, että puolue lähtisi persujen kanssa samaan hallitukseen.
- Anonyymi
mielipidepankki kirjoitti:
Kirjoituksesi on enimmäkseen puutaheinää, mutta otan sieltä nyt yhden kohdan. Hallitusta on vaikea muodostaa pelkän opposition voimin, vaikka näennäisesti sillä voi olla enemmistö, mikä edellyttäisi sitten sitä, että puhemiehen paikka menee oppositiopuolueelle. RKP:ssä on varmaan niitä, jotka ovat valmiimpia hallitukseen kuin toiset. Ainakin RKP:n Eva Biaudet pitäisi täysin uskomattomana sitä, että puolue lähtisi persujen kanssa samaan hallitukseen.
Puhetta eduskunnassa voi johtaa toki toinen varapuhemieskin, joka edustaa perinteisesti oppositiopuoluetta. Hallituspuolueita edustavat varsinainen puhemies ja ensimmäinen varapuhemies olisivat silloin äänioikeutettuja.
En tiedä, miten puhemiehet nuo vuoronsa järjestävät. Onko siitä jokin ohjesääntö? Käykö joskus niin, että kun tiedossa on kriittinen äänestys, työvuoro ratkotaan nyrkkitappelulla? - Anonyymi
Keskusta varmasti tukee sellaisia hallituksen esityksiä, joita se kannattaa, mutta äänestää vastaan sellaisia esityksiä, joita ei kannata. Hallituksen onneksi se voi saada keskustan vastustamille esityksille korvaavaa tukea muilta oppositiopuolueilta.
Ketjusta on poistettu 1 sääntöjenvastaista viestiä.
Luetuimmat keskustelut
Suomi julkaisi varautumisoppaan
Että sellanen tappaus. Kun kriisitilanne iskee, niin on mentävä nettiin ja luettava ohjeet suomi.fi -sivuilta. Onkohan j2412428Kuhmo tekisi perässä
Lomauttakaa kaupungin talolta turhat lattiankuluttajat pois, kuten naapuripitäjä101848Miehille kysymys
Onko näin, että jos miestä kiinnostaa tarpeeksi niin hän kyllä ottaa vaikka riskin pakeista ja osoittaa sen kiinnostukse731716Onko telepatia totta
Epäilen että minulla ja eräällä henkilöllä on vahva telepatia yhteys. Jos ajattelen jotain hän julkaisee aiheesta jotaki801285- 651198
Missä Kaisa Lepola, siellä filunki ja sekasotku
Näin se taas nähtiin, ajolähtöjen taakse on joka kerta jääneet savuavat rauniot, oli työpaikka mikä tahansa.171168TTK:sta tippunut Arja Koriseva teki erityisen teon kyynelsilmin: "Mä olen ihan järjettömän..."
Kiitos tuhannesti Tanssii Tähtien Kanssa -tansseistanne, Arja Koriseva ja Valtteri Palin! Lue lisää: https://www.suomi161048Nainen, olen niin pettynyt
Ehkä se tästä vielä paremmaksi muuttuu. Yritän itseäni parantaa ja antaa itse itselleni terapiaa, mutta eihän se mitään901040Haluaisin jo
Myöntää nämä tunteet sinulle face to face. En uskalla vain nolata itseäni enää. Enkä pysty elämäänkin näiden kanssa jos42894- 70872