Vastine Evijärven säännöstely- ja valmistelulupaa koskevaan valitukseen

Anonyymi-ap

Adressit.com-sivustolla on parasta aikaa menossa seuraavanlainen Evijärven vesistön tilaa koskeva adressi allekirjoitettavaksi.

Vastine Evijärven säännöstelyluvan muuttamisesta tehtyyn valitukseen (diaarinro: 106/2023).

Vastineen taustaa

Vaasan hallinto-oikeus on 14.4.2023 saanut käsiteltäväkseen valituksen, jolla pyritään kumoamaan Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintoviraston päätös, joka on tehty 16.12.2022, nro 192/2022 ja jonka tavoitteena on Evijärven säännöstelyluvan muuttaminen järven tilan parantamiseksi, sekä tähän liittyvät valmistelulupa-asiat. Valituksen diaarinumeron on 106/2023.


Vastineen alustus

Kun Evijärven pintaa laskettiin 2018 voimassa olleen säännöstelyluvan mukaiseksi, alkoi järvi rehevöityä voimakkaasti. Järven tilasta ovat pinnan laskun jälkeen olleet huolestuneita sekä alueen omat asukkaat että alueella sekä järvellä vapaa-ajan kiinteistöjä omistavat ulkopaikkakuntalaiset.

Järven kunnon nopean heikkenemisen johdosta pinnan nostolla 10 senttimetrillä tiedetään ainakin hidastettavan järven nykyistä umpeenkasvua, joka tätä vauhtia muokkaa entisestä Euroopan kalaisimmasta järvestä suoaluetta kiihtyvällä vauhdilla. Soistumista edesauttaa liete, joka suurelta osin on järven rantojen tuntumassa liiketoimintaa harjoittavien nostoa vastustavien 17 asukkaan tuottamaa.



Vastineen tarkoitus

Vastineen yksiselitteinen tarkoitus on pitää järven kunnostamiseen liittyvät toimenpiteet viivytyksettä toteutuvana prosessina, koska Etelä-Pohjanmaan ELY-keskuksen ajamaan nostoon saatiin jo lupa Länsi- ja Sisäsuomen aluehallintovirastolta joulukuussa 2022.

Keskeisintä saadussa luvassa on se, että se sisältää niin sanotun valmisteluluvan, jonka mukaan nosto uusien säännöstelyrajojen mukaiseksi voidaan aloittaa, vaikka päätöksestä valitettaisiin.

Vastineen takana on 1226 noston puolesta adressin allekirjoittaneita mökkiläisiä ja järven tilasta huolestununeita kuntalaisia.
On syytä ymmärtää, että jo saatu valmistelulupa on myönnetty järven tilanteen vuoksi ja kaikki perustelut puoleen tai toiseen on jo pitkän aikaa sitten annettu. Loputtomien valitusten kautta noston viivyttämisen agendalla ei näytä olevan mitään sellaista, joka tärkeydessään ajaisi järven tilan nopeasta heikkenemisestä aiheutuvien taloudellisten, virkistyksellisten tai luontoarvojen ohi.
Loputon asiasta valittaminen näyttäytyy muutaman evijärveläisen yrittäjän kiusantekona yli tuhannen kiinteistönomistajan intressejä kohtaan.



Kiinteistöjen arvon laskusta

Jo nyt nämä 17 valituksen tehnyttä maanviljelijää tai muuta henkilöä saavat korvauksen liiketoiminnalleen aiheutuvista haitoista. Tästä huolimatta he edelleen kiihdyttävät järven umpeenkasvua ja sitä kautta järven rannoilla ja saarissa kiinteistöjä omistavien omaisuuden arvon menetystä.

Mikäli 17:n viljelijän tai muun tuottajan taloudellinen etu ajaa sekä järven olemassaolon mittaamattoman edun ohitse, että myös satojen kiinteistönomistajien taloudellisten etujen ohitse, tullee piakkoin punnittavaksi, minkä suuruinen korvaus maksetaan kiinteistönomistajille tuotetusta kaiken aikaa kasvavasta haitasta, jollei veden pinnan nostoa tehdä nyt välittömästi.

Arvon menetystä tulee esimerkiksi siitä, kun saariin ei pääse moottoriveneillä potkureiden kivikkoihin iskeytymisen takia, eikä vesi ole uintikelpoista tai edes saunassa käyttökelpoista käsiin räjähtäneen levittymisen johdosta.

Kaiken kaikkiaan järven virkistyskäyttö on vaikeaa ja maisemalliset arvot on monilta osin lähestulkoon menetetty kesien loppupuolella. Omien rantojen ylläpitoon menee vuosi vuodelta yhä enemmän aikaa, eikä rantojen saattaminen kokonaan kasvillisuusvapaiksi enää edes onnistu.
Kiinteistöjen myyminen rantojen kunnon takia on yhä useammin tappiollista ja siitäkin huolimatta vaikeaa.


Viranomaisen ja viranomaispäätöksen tehtävä

Ympäristön turmelemisen estäminen on yksi viranomaisten tehtävistä. Viranomaispäätösten tulee lain mukaan nojautua siihen, että ympäristön turmelemista torjutaan ja havaittuihin vahingontuottamuksiin puututaan.

Mielestämme sellaista liiketoimintaa, jonka edellytykset eivät voi täyttyä ilman että tuotetaan mittavaa vahinkoa ympäristölle, ei tule tukea, sillä se on ristiriidassa ympäristönsuojelulain kanssa.

Myös rikoslain 48 luku ympäristörikoksista, muun muassa 2 § kuvaa tämän hetkistä tilannetta jollain tavalla semminkin, kun 17 viljelijää vaikuttaa oman valituksensa perusteella tavoittelevan ympäristönsuojelulain vastaisesti taloudellista hyötyä jarruttamalla ympäristölain toteuttamista ja viranomaispäätösten loppuunsaattamista.


Päätelmä

Näillä kaikilla edellä mainituilla perusteilla me allekirjoittaneet vaadimme Evijärven säännöstelylupa- ja valmistelulupa-asioiden välitöntä etenemistä ja hankkeen mahdollisimman nopeaa toteuttamista, sekä nykyisten ja tulevien valitusten ohittamista loputtomina ja siten tarpeettomina.

Tässä alla linkki, allekirjoita adressi, jos tuet sitä.

https://www.adressit.com/vastine_evijarven_saannostely-_ja_valmistelulupaa_koskevaan_valitukseen

48

2490

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Anonyymi

      Keitä ovat nimeltään nuo 17 viljelijää, joitten nyt puheena olevassa vastineessa kerrotaan "oman valituksensa perusteella tavoittelevan ympäristönsuojelulain vastaisesti taloudellista hyötyä jarruttamalla ympäristölain toteuttamista ja viranomaispäätösten loppuunsaattamista."

      Onko noitten 17 juntturan nimeä saatavilla tälle palstalle?

      Entisenä evijärveläisenä ja nyt Evijärven rannalla joko kesämökin rakentamista taikka ostamista ajatelleena kiinnostaisi tietää, keitä ovat ne 17 viljelijää, jotka näyttävät "oman valituksensa perusteella tavoittelevan ympäristönsuojelulain vastaisesti taloudellista hyötyä jarruttamalla ympäristölain toteuttamista ja viranomaispäätösten loppuunsaattamista", kuten Evijärven säännöstely- ja valmistelulupaa koskevaan valituksen vastineessa todetaan.

      Taitaapa ollakin Evijärven vesistön tila nykyisin siinä määrin heikko, lietteeen saastuttama ja sitä tietä heinäkuun puolenvälin paikkeilta koko loppukesän syksyyn asti asti sinileväkukintojen rehevöittämä ynnä kasvillisuuden peittämä, että onkin parasta unohtaa koko kesämökki-suunnitelma Evijärven rannoilta.

      Minkä takia siellä Evijärvellä ei asioita järjestetä niin, että KOKO JÄRVI ruopattaisiin valtion varoilla ympäristön ja luonnon hyvinvoinnin nimissä sekä järveä virkistyskäytöön käyttävien parasta ajatellen kaikesta järvikasvillisuudesta ja pohjan lietteestä vapaaksi sen lisäksi, että maatalouden sekä peltoviljelyn ravinnekuormitus järveen lopetettaisiin kokonaan.

      Eikö sitä järveä vois kunnostaa joko valtion taikka Eu:n ympäristörahaston varoilla? Vai onko niin, että 17 viljelijää pystyy estämään järven kunnostuksen?

      • Anonyymi

        Tässä kaikessa on unohdettu kokonaan se suuri joukko ihmisiä jotka tekevät vapaaehtoisesti ja vielä vapaa-ajallaan töitä järven puolesta. Jokainen meistä mökkiläisistä on kiitollinen, että voimme ostaa heiltä järvin niittopalveluita ja maksamme näin järven kunnostusta ihan omilla rahoillamme.

        Hatun nosto heille.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Tässä kaikessa on unohdettu kokonaan se suuri joukko ihmisiä jotka tekevät vapaaehtoisesti ja vielä vapaa-ajallaan töitä järven puolesta. Jokainen meistä mökkiläisistä on kiitollinen, että voimme ostaa heiltä järvin niittopalveluita ja maksamme näin järven kunnostusta ihan omilla rahoillamme.

        Hatun nosto heille.

        Evijärvi pitäs kunnostaa Eu:n ympäristörahaston varoin. Se järven kunnostusasia tulisi Evijärven kunnnan saattaa valtion tietoon niin, että Suomen valtio ryhtyisi toimiin, tekisi aloitteen Eu:n suuntaan, lähinnä Eu:n ympäristöasioista vastaavalle komissaarille varojen myöntämiseksi Evijärven kunnostusta varten.

        Suomi maksaa Eu:lle suuret summat rahaa, joten on aika saaha sieltä Eu:n kassasta vähän jotain takaisinkin.

        Järvi pitäs kokonaan ruopata ja siitä ruoppauksesta tulevat maamassat olisivat hyvää peltojen kasvua lisäävää lannoitetta pelloille levitettynä.
        Järven ruoppauksen lisäksi Lappajärveltä Evijärvelle virtaavaan Välijokeen Hanhikosken voimalasitoksen padon yhteyteen tulisi asentaa suodattimet, jotka puhdistaisivat Lappajärveltä Evijärveen virtaavan Välijoen veden virtauksen mukana tulevan sinileväkukinnon.
        Samoin kaikkien purojen virtaus järveä ja siihen virtaavan Välijoen varrelta pitäs ottaa "suurennuslasin" alle tarkasteluun. On nimittäin niin, että ei se järven kunnostus yhtään mitään auta ainakaan pitemmällä aikavälillä, jos siihen järveen ja siihen virtaavaan jokeen tulee pelloilta purojen kauttaa suuret ravinnekuormitukset, niin kuin nyt tapahtuu. Olen seisonut Evijärveen virtaavan Välijoen varrella erään puron kohdalla ja miettinyt, miten valtavan paljon sen peltojen läpi tulevan puron kautta virtaakaan ravinnekuormitusta ensin jokeen ja sitä tietä järveen sitä rehevöittämään ja sinileväkukintoja rikastamaan.

        Evijärvi pitää kunnostaa Eu:n ympäristörahaston varoin, eikä siellä Evijärvellä ole yhtään toimeliasta henkilöä, joka kykenisi viemään asiaa eteenpäin.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Evijärvi pitäs kunnostaa Eu:n ympäristörahaston varoin. Se järven kunnostusasia tulisi Evijärven kunnnan saattaa valtion tietoon niin, että Suomen valtio ryhtyisi toimiin, tekisi aloitteen Eu:n suuntaan, lähinnä Eu:n ympäristöasioista vastaavalle komissaarille varojen myöntämiseksi Evijärven kunnostusta varten.

        Suomi maksaa Eu:lle suuret summat rahaa, joten on aika saaha sieltä Eu:n kassasta vähän jotain takaisinkin.

        Järvi pitäs kokonaan ruopata ja siitä ruoppauksesta tulevat maamassat olisivat hyvää peltojen kasvua lisäävää lannoitetta pelloille levitettynä.
        Järven ruoppauksen lisäksi Lappajärveltä Evijärvelle virtaavaan Välijokeen Hanhikosken voimalasitoksen padon yhteyteen tulisi asentaa suodattimet, jotka puhdistaisivat Lappajärveltä Evijärveen virtaavan Välijoen veden virtauksen mukana tulevan sinileväkukinnon.
        Samoin kaikkien purojen virtaus järveä ja siihen virtaavan Välijoen varrelta pitäs ottaa "suurennuslasin" alle tarkasteluun. On nimittäin niin, että ei se järven kunnostus yhtään mitään auta ainakaan pitemmällä aikavälillä, jos siihen järveen ja siihen virtaavaan jokeen tulee pelloilta purojen kauttaa suuret ravinnekuormitukset, niin kuin nyt tapahtuu. Olen seisonut Evijärveen virtaavan Välijoen varrella erään puron kohdalla ja miettinyt, miten valtavan paljon sen peltojen läpi tulevan puron kautta virtaakaan ravinnekuormitusta ensin jokeen ja sitä tietä järveen sitä rehevöittämään ja sinileväkukintoja rikastamaan.

        Evijärvi pitää kunnostaa Eu:n ympäristörahaston varoin, eikä siellä Evijärvellä ole yhtään toimeliasta henkilöä, joka kykenisi viemään asiaa eteenpäin.

        Tuli pieni kirjoitusvirhe kirjoittamani viimeisen kappaleen viimeiseen lauseeseen, minun oli tarkoitus päättää kirjoitukseni retoriseen kysymykseen, oli tarkoituskeni lopettaa kirjoitukseni kysyvästi että, eikö siellä Evijärvellä ole yhtään toimeliasta henkilöä, joka kykenisi viemään asiaa eteenpäin.

        En siis haluinnut päättää kirjoitustani eikä-sanalla alkavaan väitelauseeseen "eikä siellä Evijärvellä ole...", vaan eikö-sanalla alkavaan retoriseen kysymyslauseseen, "eikö siellä Evijärvellä ole..."


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Tuli pieni kirjoitusvirhe kirjoittamani viimeisen kappaleen viimeiseen lauseeseen, minun oli tarkoitus päättää kirjoitukseni retoriseen kysymykseen, oli tarkoituskeni lopettaa kirjoitukseni kysyvästi että, eikö siellä Evijärvellä ole yhtään toimeliasta henkilöä, joka kykenisi viemään asiaa eteenpäin.

        En siis haluinnut päättää kirjoitustani eikä-sanalla alkavaan väitelauseeseen "eikä siellä Evijärvellä ole...", vaan eikö-sanalla alkavaan retoriseen kysymyslauseseen, "eikö siellä Evijärvellä ole..."

        Oikein ansiokas kannanotto. Eikö todellakaan löydy vahvaa osaavaa puuhanaista tai miestä vetämään taistelua järven puolesta.


    • Anonyymi

      Evijärven pintaa siis esitetään nostettavaksi 10 senttimetrillä, aivan järjetöntä viherpiipertäjien touhua.

      Sitä järven pintaa ei tule nostaa, vaan laskea, eikä sitä järveä tule kunnostaa, vaan se järvi tulee kuivata pelloiksi.
      Evijärven veden pinta-ala on runsaat 36 km², joten siitä järvestä vapautuu kuivattamalla se järvi tuhansia hehtaareja ravintorikasta maa-aluetta, hyvää peltojen pohjaa viljelykäyttöön.

      Evijärvi on tuhansia vuosia vanha järvi, joten sinne järven pohjaan on aikojen kuluessa kalojen jne. kuolemisen seurauksena kerääntynyt suuret määrät ravinteita, josta tulee hyvää peltojen pohjaa, kun se järvi kuivataan pelloiksi maatalouden viljelykäyttöön.

      Evijärvi tulee kuivata niin, että sen keskelle jätetään vain pieni joki taikka surehko puro, joka tulee ensisijassa olla järveltä vallattujen peltojen kasteluvetenä ja josta ylimääräinen vesi, se jota ei peltojen kastelukäyttöön tarvita, pääsee virtaamaan Ahtävänjokea pitkin Pohjanlahteen.

      Itse olen tuossa Evijärven vedenpinnan nostoa vastustavien 17 joukossa ja kannatan koko järven kuivattamista järven keskelle jätettävää pientä jokiuomaa lukuun ottamatta peltoviljelyn pinta-alaksi.
      Evijärven pohjan pinta-alaa ei kukaan omista, se on "ei kenenkään maata" niin kuin asian tila on kaikkien muittenkin Suomen järvien osalta, vaikka sen järven vesistön pinta-alalla onkin jonkinlaiset hallinta-oikeudet. Ne järven vesistöjen hallintaoikeudet katoaa, kun järvi kuivataan. Siis vaikka järven nykyistä vesistöä hallitaan joillakin "manttaaleilla", ei sitä järven pohjan maa-alaa omista kukaan, joten se järven pohja voidaankin luovuttaa valtion toimesta "ei kenenkään maana" sitten järven kuivatuksen myötä meille alueen viljelijöille, joten siitä järvestä kuivatuksen myötä me viljelijät saadaan kukin uudismaata peltoviljelyyn ainakin 1000 hehtaaria/ viljelijä.

      Evijärven järvi on sis kuivattava viljelysmaaksi, eikä kunnostettava mihinkään "virkistyskäyttöön".

      • Anonyymi

        Joo se on parasta kuivata se järvi maatalouden viljelypelloiksi, koska se järvi kuitenkin nykymenolla kasvaa lopulta umpeen, rehevöittyy ja muuttuu sittemmin suoalueeksi.

        Kuivattamalla se järvi, estetään ne suuret hajuhaitat mitkä siitä järven osittaisesta umpeen kasvamisesta jo nyt aiheutuu, kun se järvestä kasvava kasvillisuus mätänee. Siellä järven pohjassa täytyy olla siinä lietteessä paljon ravinteita, kun se niin rehevästi kasvaa järvikortetta, järviruokoa, osmankäämiä jne.

        Toisaalta toinen vaihtoehto olisi se järven kunnostus ruoppauksen yms. avulla, mutta löytyykö paikkakunnalta riittävän toimeliasta ja kyvykästä henkilöä, joka lähtis viemään sitä kunnostusasiaa eteenpäin?

        Minä kannatan sitä järven kuivattamsita, se tapahtuisi kustanustehokkaasti purkamalla Evijärven alapuolella olevan Kattilakosken voimalaitoksen pato päästämällä vesi siitä vapaasti virtaamaan. Kuivattamalla järvi, siitä tulisi hyvää peltoa noin kolmisen tuhatta hehtaaria, mikä tarkoittaisi ravintorikasta uudispeltoa noin 100 hehtaaria, ehkä enemmänkin yhtä paikkakunnan viljelijää kohti.

        On myös otettava huomioon ilmastonmuutoksen eteneminen ja sitä tietä eteläisten maitten peltoviljelyalojen pienentyminen maan kuivumisen myötä josta seuraa vielä viljapula, joten täällä pohjoisilla leveysasteilla oleville viljelypelloille tulee tulevaisuudessa -eikä se tulevaisuus ole kaukana- vielä kovaa kysyntää, niin tästäkin syystä Evijärven järvi on ennen sen järven umpeen kasvamista ja suoksi muuttumista viisainta kuivata viljelypelloiksi.


      • Anonyymi

        Mikäs etuoikeus teillä ns. viljelijöillä olisi siihen kuivattuun järvenpohjaan? Itse vaatisin, että kyseiset paljastuvat maat jaettaisiin kuntalaisten kesken. Jokaiselle oma pläntti.


      • Anonyymi

        Olet vakaumuksellisesti asialla, mutta et kyllä mitenkään vakuuta tarpeen perustelulla eikä kustannusymmärryksellä. Kytömaan tarve on kyseenalainen perustelu yhden kansallisesti arvostetun vesistölinjan jättiläismäiselle muutokselle.
        Kansakunnan ja tai EU:n resurssien käytöstä päättävät eivät varmasti tuollaista nykyisen ennallistamispolitiikan vastaista investointia hyväksyisi.
        Kannatan vielä toista noin 5 - 10 cm nostoa parin vuohen kuluttua ensimmäisestä.


      • Anonyymi

        Etpä taida olla vesistöjärjestelyjen asiantuntija. Viljelymaan tekeminen järven paikalle ei ole yksinkertainen juttu. Toisekseen poliittinen päätöksenteko asiassa on vielä vaikeampi.


    • Anonyymi

      Vai on Evijärven vesistöjen tila jo noin surkea, että järvikin kasvaa umpeen ja sinileväkukinnot siinä rehottaa.

      Taitaa järvenrantamökkien arvot romahtaa, kun kerta järveenkin on sen saastumisen vuoksi nykymenolla tulossa kesäisin uintikielto.

      Aluehallintovirasto vaiko terveysasioista vastaava Etelä-Pohjanmaan hyvinvointialueko sen Evijärven järviveden käyttö- ja unitikiellon määrää kesäisten sinileväkukintojen vuoksi.

      Minkä takia sitä järven pintaa on ylipäätänsä laskettu? Kenen intressissä on ollut se järven pinnan lasku? Järveä saastuttavien paikallisten maajussienko?

      • Anonyymi

        Elinkeino-, liikenne- ja ympäristöasioista vastaava Etelä-Pohjanmaa ELY-keskus kaiketikin on se virallinen insatanssi, joka Evijärven järvivesistölle asettaisi käyttö- ja uintikiellon, jos sellainen ensi kesänä järvelle sen myrkyllisten sinileväkukintojen vuoksi asetettaisiin.

        https://www.ely-keskus.fi/ely-etela-pohjanmaa-tehtavat-ja-toiminta

        Taitaa kesämökkikauppa Evijärvellä hiipua olemattomiin, jos tuo järviveden nykyinen surkea tilanne leviää laajempaan tietoisuuteen, eikä puheet mahdollisesta heinäkuun keskivaiheilta loppukesäksi asetettavasta järviveden käyttökiellosta ainakaan kesäasuntojen arvonnousua edistä.

        Minkä takia sitä järven pintaa on laskettu? Ketkä idiootit sen pinnan laskun takana ovat olleet? Onko siitä järvipinnan laskusta tehty päätös joskus 5 vuotta sitten vuonna 2018 vai milloin?

        Eikö sitä järveä pitäs nyt kiireesti ruveta voimaperäisesti kunnostamaan, saattamaan sen järven vesi entiseen puhtauteen ennen kuin se vesi lopullisesti sinilevistä puuroutuu. On nimittäin muistettava, että Evijärvi on joskus ollut niin puhdas ja kalarikas järvi, että Evijärven ja Lappajärven yhdistävä Välijoki sekä Evijärveltä eteenpäin virtaava Ähtävänjoki ovat olleet rapurikkaita jokia ja ennen Ähtävänjokeen rakennettujen patojen rakentamista Pohjanlahdelta pitkin Ähtävänjokea on Evijärvelle noissut lohtakin.

        Nykyisin se ennen niin puhdas ja runsaskalainen Evijärvi on kuitenkin paskottu lähes pysyvästi pilalle: vesikasvilisuus kavaa järven lahdet umpeen ja myrkylliset sinileväkukinnot kukkivat rehevänä ja järveä entisestään saastuttava meno näyttää vain jatkuvan. Viljelysmailta järveen laskevien purojen puhtautta ei vissiin valvo kukaan? Käykääs joku paikkakuntalainen ottamassa vesinäytteitä niistä viljelysmailta tulevista puroista jotka Evijärveen ja siihen laskevaan Välijokeen virtaavat ja analysoittakaa se näytteet jollakin virallisella laboratoriolla, niin huomaatte mistä se järven rehevöityminen pohjimmiltaaan johtuu.
        Maatalouspeltoja lannoitetaan typpeä, fosforia ja kaliumia sisältävillä NPK-lannoitteilla niin, että ne lannoitteet pääsevät pelloilta sadevesien myötä puroja pitkin virtaamaan suoraan järveen ja siihen laskevaan jokeen. Se on pohjimmainen syy Evijärvenkin rehevöitymiseen: maatalouspelloilta tulevat ravinnekuormitukset, jotka pitäs ekana lopettaa ja sen jälkeen järvi ruopata ja ruoppausliete levittää näillle viljelyspelloille, jossa se olisi hyvää maanparannusainetta.

        Koittakas joku paikkakuntalainen kyvykäs henkilö viedä Evijärven kunnostusasiaa Eu:n rahoittamana järvivesistöjen kunnostuksen pilottihankkeena eteenpäin. Siihen kunnostushankkeesen pitäs ottaa mukaan kaikki Järviseudun järvet: Ala-, Lappa-, Evi- ja Kortesjärvi.
        Suomen valtion pitäs ottaa se Järviseudun järvien kunnostushanke asiakseen ja hankkia siihen Eu:n rahoitus. Valtio ei kuitenkaan ryhdy toimenpiteisiin, ellei joku/jotkut vie ekana sitä järvien kunnostusasiaa paikallistasolta valtakunnalliseksi asiaksi.

        Eikö Kauhavalta oleva ja vielä hetken aikaa maa- ja metstalousministerinä toimiva kansanedustaja Antti Kurvinen vois ottaa tuota Järviseudun järvien kunnostamisen asiaa asikaseen, kun sillä Kurvisella kohtapiakkoin ministerinkiireetkin nyt helpottaa keskustan oppositioon jättäytymisen myötä.

        Jos Antti Kurvinen -taikka joku muu Vaasan vaalipiirin kansanedustaja-järjestäisi asiat niin, että Järviseudun järvien tila kunnostettaisiin EU:n varoin entiseen puhtauteen, niin jatkossa Kurvinen taikka se joku muu Vaasan vaalipiirin kansanedustaja joka Järviseudun järvien kunnostamisen veisi eteenpäin, saisi eduskuntavaaleissa ehdokkaana ollessaan takuuvarmasti ison äänipotin koko Järviseudulta.

        Toisaalta joku politiikkaan mielivä "nouseva tähti" vois tehdä tuon saman asian, viedä asioita siinä määrin eteenpäin, että Eu:n varoin kunnostettaisiin Järviseudun neljä järveä entiseen kirkkauteen, siihen puhtauteen jota nuo järvet ovat olleet vielä 1950-luvulla ennen kuin maatalouspeltojen voimaperäinen väkilannnoistu kenolannoitteilla aloitettiin.


      • Anonyymi

        Evijärven tyhmät maalaisliittolaiset luulivat palvelevansa omaa etuaan ja olivat vaatimassa järjestelyä.
        Mutta päin persettä homma meni.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Elinkeino-, liikenne- ja ympäristöasioista vastaava Etelä-Pohjanmaa ELY-keskus kaiketikin on se virallinen insatanssi, joka Evijärven järvivesistölle asettaisi käyttö- ja uintikiellon, jos sellainen ensi kesänä järvelle sen myrkyllisten sinileväkukintojen vuoksi asetettaisiin.

        https://www.ely-keskus.fi/ely-etela-pohjanmaa-tehtavat-ja-toiminta

        Taitaa kesämökkikauppa Evijärvellä hiipua olemattomiin, jos tuo järviveden nykyinen surkea tilanne leviää laajempaan tietoisuuteen, eikä puheet mahdollisesta heinäkuun keskivaiheilta loppukesäksi asetettavasta järviveden käyttökiellosta ainakaan kesäasuntojen arvonnousua edistä.

        Minkä takia sitä järven pintaa on laskettu? Ketkä idiootit sen pinnan laskun takana ovat olleet? Onko siitä järvipinnan laskusta tehty päätös joskus 5 vuotta sitten vuonna 2018 vai milloin?

        Eikö sitä järveä pitäs nyt kiireesti ruveta voimaperäisesti kunnostamaan, saattamaan sen järven vesi entiseen puhtauteen ennen kuin se vesi lopullisesti sinilevistä puuroutuu. On nimittäin muistettava, että Evijärvi on joskus ollut niin puhdas ja kalarikas järvi, että Evijärven ja Lappajärven yhdistävä Välijoki sekä Evijärveltä eteenpäin virtaava Ähtävänjoki ovat olleet rapurikkaita jokia ja ennen Ähtävänjokeen rakennettujen patojen rakentamista Pohjanlahdelta pitkin Ähtävänjokea on Evijärvelle noissut lohtakin.

        Nykyisin se ennen niin puhdas ja runsaskalainen Evijärvi on kuitenkin paskottu lähes pysyvästi pilalle: vesikasvilisuus kavaa järven lahdet umpeen ja myrkylliset sinileväkukinnot kukkivat rehevänä ja järveä entisestään saastuttava meno näyttää vain jatkuvan. Viljelysmailta järveen laskevien purojen puhtautta ei vissiin valvo kukaan? Käykääs joku paikkakuntalainen ottamassa vesinäytteitä niistä viljelysmailta tulevista puroista jotka Evijärveen ja siihen laskevaan Välijokeen virtaavat ja analysoittakaa se näytteet jollakin virallisella laboratoriolla, niin huomaatte mistä se järven rehevöityminen pohjimmiltaaan johtuu.
        Maatalouspeltoja lannoitetaan typpeä, fosforia ja kaliumia sisältävillä NPK-lannoitteilla niin, että ne lannoitteet pääsevät pelloilta sadevesien myötä puroja pitkin virtaamaan suoraan järveen ja siihen laskevaan jokeen. Se on pohjimmainen syy Evijärvenkin rehevöitymiseen: maatalouspelloilta tulevat ravinnekuormitukset, jotka pitäs ekana lopettaa ja sen jälkeen järvi ruopata ja ruoppausliete levittää näillle viljelyspelloille, jossa se olisi hyvää maanparannusainetta.

        Koittakas joku paikkakuntalainen kyvykäs henkilö viedä Evijärven kunnostusasiaa Eu:n rahoittamana järvivesistöjen kunnostuksen pilottihankkeena eteenpäin. Siihen kunnostushankkeesen pitäs ottaa mukaan kaikki Järviseudun järvet: Ala-, Lappa-, Evi- ja Kortesjärvi.
        Suomen valtion pitäs ottaa se Järviseudun järvien kunnostushanke asiakseen ja hankkia siihen Eu:n rahoitus. Valtio ei kuitenkaan ryhdy toimenpiteisiin, ellei joku/jotkut vie ekana sitä järvien kunnostusasiaa paikallistasolta valtakunnalliseksi asiaksi.

        Eikö Kauhavalta oleva ja vielä hetken aikaa maa- ja metstalousministerinä toimiva kansanedustaja Antti Kurvinen vois ottaa tuota Järviseudun järvien kunnostamisen asiaa asikaseen, kun sillä Kurvisella kohtapiakkoin ministerinkiireetkin nyt helpottaa keskustan oppositioon jättäytymisen myötä.

        Jos Antti Kurvinen -taikka joku muu Vaasan vaalipiirin kansanedustaja-järjestäisi asiat niin, että Järviseudun järvien tila kunnostettaisiin EU:n varoin entiseen puhtauteen, niin jatkossa Kurvinen taikka se joku muu Vaasan vaalipiirin kansanedustaja joka Järviseudun järvien kunnostamisen veisi eteenpäin, saisi eduskuntavaaleissa ehdokkaana ollessaan takuuvarmasti ison äänipotin koko Järviseudulta.

        Toisaalta joku politiikkaan mielivä "nouseva tähti" vois tehdä tuon saman asian, viedä asioita siinä määrin eteenpäin, että Eu:n varoin kunnostettaisiin Järviseudun neljä järveä entiseen kirkkauteen, siihen puhtauteen jota nuo järvet ovat olleet vielä 1950-luvulla ennen kuin maatalouspeltojen voimaperäinen väkilannnoistu kenolannoitteilla aloitettiin.

        Kurvinenko. Ne 17 hänen kannattajaansa veisivät paskahousun heinähangolla kantaen männynoksalle kuivumaan.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Elinkeino-, liikenne- ja ympäristöasioista vastaava Etelä-Pohjanmaa ELY-keskus kaiketikin on se virallinen insatanssi, joka Evijärven järvivesistölle asettaisi käyttö- ja uintikiellon, jos sellainen ensi kesänä järvelle sen myrkyllisten sinileväkukintojen vuoksi asetettaisiin.

        https://www.ely-keskus.fi/ely-etela-pohjanmaa-tehtavat-ja-toiminta

        Taitaa kesämökkikauppa Evijärvellä hiipua olemattomiin, jos tuo järviveden nykyinen surkea tilanne leviää laajempaan tietoisuuteen, eikä puheet mahdollisesta heinäkuun keskivaiheilta loppukesäksi asetettavasta järviveden käyttökiellosta ainakaan kesäasuntojen arvonnousua edistä.

        Minkä takia sitä järven pintaa on laskettu? Ketkä idiootit sen pinnan laskun takana ovat olleet? Onko siitä järvipinnan laskusta tehty päätös joskus 5 vuotta sitten vuonna 2018 vai milloin?

        Eikö sitä järveä pitäs nyt kiireesti ruveta voimaperäisesti kunnostamaan, saattamaan sen järven vesi entiseen puhtauteen ennen kuin se vesi lopullisesti sinilevistä puuroutuu. On nimittäin muistettava, että Evijärvi on joskus ollut niin puhdas ja kalarikas järvi, että Evijärven ja Lappajärven yhdistävä Välijoki sekä Evijärveltä eteenpäin virtaava Ähtävänjoki ovat olleet rapurikkaita jokia ja ennen Ähtävänjokeen rakennettujen patojen rakentamista Pohjanlahdelta pitkin Ähtävänjokea on Evijärvelle noissut lohtakin.

        Nykyisin se ennen niin puhdas ja runsaskalainen Evijärvi on kuitenkin paskottu lähes pysyvästi pilalle: vesikasvilisuus kavaa järven lahdet umpeen ja myrkylliset sinileväkukinnot kukkivat rehevänä ja järveä entisestään saastuttava meno näyttää vain jatkuvan. Viljelysmailta järveen laskevien purojen puhtautta ei vissiin valvo kukaan? Käykääs joku paikkakuntalainen ottamassa vesinäytteitä niistä viljelysmailta tulevista puroista jotka Evijärveen ja siihen laskevaan Välijokeen virtaavat ja analysoittakaa se näytteet jollakin virallisella laboratoriolla, niin huomaatte mistä se järven rehevöityminen pohjimmiltaaan johtuu.
        Maatalouspeltoja lannoitetaan typpeä, fosforia ja kaliumia sisältävillä NPK-lannoitteilla niin, että ne lannoitteet pääsevät pelloilta sadevesien myötä puroja pitkin virtaamaan suoraan järveen ja siihen laskevaan jokeen. Se on pohjimmainen syy Evijärvenkin rehevöitymiseen: maatalouspelloilta tulevat ravinnekuormitukset, jotka pitäs ekana lopettaa ja sen jälkeen järvi ruopata ja ruoppausliete levittää näillle viljelyspelloille, jossa se olisi hyvää maanparannusainetta.

        Koittakas joku paikkakuntalainen kyvykäs henkilö viedä Evijärven kunnostusasiaa Eu:n rahoittamana järvivesistöjen kunnostuksen pilottihankkeena eteenpäin. Siihen kunnostushankkeesen pitäs ottaa mukaan kaikki Järviseudun järvet: Ala-, Lappa-, Evi- ja Kortesjärvi.
        Suomen valtion pitäs ottaa se Järviseudun järvien kunnostushanke asiakseen ja hankkia siihen Eu:n rahoitus. Valtio ei kuitenkaan ryhdy toimenpiteisiin, ellei joku/jotkut vie ekana sitä järvien kunnostusasiaa paikallistasolta valtakunnalliseksi asiaksi.

        Eikö Kauhavalta oleva ja vielä hetken aikaa maa- ja metstalousministerinä toimiva kansanedustaja Antti Kurvinen vois ottaa tuota Järviseudun järvien kunnostamisen asiaa asikaseen, kun sillä Kurvisella kohtapiakkoin ministerinkiireetkin nyt helpottaa keskustan oppositioon jättäytymisen myötä.

        Jos Antti Kurvinen -taikka joku muu Vaasan vaalipiirin kansanedustaja-järjestäisi asiat niin, että Järviseudun järvien tila kunnostettaisiin EU:n varoin entiseen puhtauteen, niin jatkossa Kurvinen taikka se joku muu Vaasan vaalipiirin kansanedustaja joka Järviseudun järvien kunnostamisen veisi eteenpäin, saisi eduskuntavaaleissa ehdokkaana ollessaan takuuvarmasti ison äänipotin koko Järviseudulta.

        Toisaalta joku politiikkaan mielivä "nouseva tähti" vois tehdä tuon saman asian, viedä asioita siinä määrin eteenpäin, että Eu:n varoin kunnostettaisiin Järviseudun neljä järveä entiseen kirkkauteen, siihen puhtauteen jota nuo järvet ovat olleet vielä 1950-luvulla ennen kuin maatalouspeltojen voimaperäinen väkilannnoistu kenolannoitteilla aloitettiin.

        Turkistarhojen paskat ovat valuneet vuosikymmenien järveen.
        Pitäjässä suojellaan paskaajia. Haasteet voimaan ja tuomiot tulee.


    • Anonyymi

      Vaikka Kauhavaa hakuttekin. Purmojärveä ja Kortesärvi on molemmat ruopattu. Täällä takapajulas on sitä uudisraivaajan henkeä kuokkimaan maata lisää. Se aika on ohi kun järviä kuivataan. Ennallistaahan sen pitää ja saman verran järveä leventää, mitä järvestä ryöstetty maata.

    • Anonyymi

      Evijärven sloganin vois muuttaa muotoon "itseään umpeenkasvattanut kunta "

    • Anonyymi

      Vesilaki 2011

      1 §
      Lain tavoite
      Tämän lain tavoitteena on:

      1) edistää, järjestää ja sovittaa yhteen vesivarojen ja vesiympäristön käyttöä niin, että se on yhteiskunnallisesti, taloudellisesti ja ekologisesti kestävää;

      2) ehkäistä ja vähentää vedestä ja vesiympäristön käytöstä aiheutuvia haittoja; ja

      3) parantaa vesivarojen ja vesiympäristön tilaa

      Vesilain 6 luvun5 §:ssä säädetään suostumuksesta järven (tai lammen) pinnan alentamiseen ja korottamiseen ja tuon sanotun pykälän 3. momentissa todetaan suostumuksesta seuraavasti: "Alueen omistajien suostumusta ei kuitenkaan tarvita, jos keskivedenkorkeuden muuttaminen on yleisen tarpeen tai muun yhteiseltä kannalta tärkeän tarkoituksen kuten yhdyskunnan vedenhankinnan, tulvasuojelun, vesistön virkistyskäytön tai luonnonsuojelun vaatima."

      Nyt on selvää, että tuon edellä siteeratun lainkohdan perusteella mitään suostumiusta ei nyt puheena olevassa asiassa veden alle jäävän maa-alueen omistajilta tarvita järven keskivedenkorkeuden nostamiseen, koska siinä vedenpinnan nostossa on kyse yleiseltä kannalta tärkeästä tarkoituksesta, se on laissa sanottu VESISTÖN VIRKISTYSKÄYTTÖ.
      Evijärven rannoilla on suuri määrä kesäasuntoja, joten onkin aivan selvää, että tuo laissa tarkoitettu vesistön virkistyskäyttö toteutuu.

      https://www.finlex.fi/fi/laki/ajantasa/2011/20110587#L6

      • Anonyymi

        Hyvä yhteenveto.


    • Anonyymi

      RANNANOMISTAJA voi ruopata omaa rantaansa 500 KUUTIOMETRIÄ ja ruoppaukseen riittää ILMOITUSMENETTELY.
      Asiasta tarkempaa tietoa saa Evijärven kunnan YMPÄRISTÖSIHTEERILTÄ.

      • Anonyymi

        Eihän tässä ole ollut puhe mistään ruoppauksesta, tässähän on kyse järven vedenpinnan nostosta.
        Kts. vesilaki 27.5.2011/587 sen 6 luku 5 § 3 mom. Keskivedenkorkeuden pysyvä muuttaminen.

        "Alueen omistajien suostumusta (järven vesipinnan pysyvään muuttamiseen) ei kuitenkaan tarvita, jos keskivedenkorkeuden muuttaminen on yleisen tarpeen tai muun yleiseltä kannalta tärkeän tarkoituksen, kuten yhdyskunnan vedenhankinnan, tulvasuojelun, vesistön virkistyskäytön tai luonnonsuojelun vaatima."

        Pistän siitä linkin vielä uudestaan tähän, vaikka sen on jo tähän ketjuun linkitettykin.

        https://www.finlex.fi/fi/laki/ajantasa/2011/20110587#L6


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Eihän tässä ole ollut puhe mistään ruoppauksesta, tässähän on kyse järven vedenpinnan nostosta.
        Kts. vesilaki 27.5.2011/587 sen 6 luku 5 § 3 mom. Keskivedenkorkeuden pysyvä muuttaminen.

        "Alueen omistajien suostumusta (järven vesipinnan pysyvään muuttamiseen) ei kuitenkaan tarvita, jos keskivedenkorkeuden muuttaminen on yleisen tarpeen tai muun yleiseltä kannalta tärkeän tarkoituksen, kuten yhdyskunnan vedenhankinnan, tulvasuojelun, vesistön virkistyskäytön tai luonnonsuojelun vaatima."

        Pistän siitä linkin vielä uudestaan tähän, vaikka sen on jo tähän ketjuun linkitettykin.

        https://www.finlex.fi/fi/laki/ajantasa/2011/20110587#L6

        Ruoppauksella sais sitä SYVYYTTÄ!


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Ruoppauksella sais sitä SYVYYTTÄ!

        Syvyyttä järveen tulee sillä, kun pistää Kattilakoksen voimalaitoksen padon joksikin aikaa kiinni.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Syvyyttä järveen tulee sillä, kun pistää Kattilakoksen voimalaitoksen padon joksikin aikaa kiinni.

        Vesi ei virtaa Evijärvestä vapaasti, vaan sitä säännöstellään Kaarenhaaran säännöstelypadolla, jonka omistaa tai ainakin hallinnoi Länsi-Suomen ympäristökeskus.

        Kattilakosken voimalassa ei voida yksin päättää, paljonko vettä se voi järvestä päästää, sillä jokeen päästetty vesi virtaa alajuoksulla toimivien voimalaitoksien läpi. Ähtävänjoen voimalat muodostavatkin kokonaisuuden, jonka sähköntuotantoa käsitellään yhdessä. Ähtävänjoen vesistössä säännöstellään Evijärven lisäksi myös Alajärveä ja Lappajärveä.

        Voimalaitosrakennukset on sijoitettu Kattilakosken kohdalle, mutta yläpuolinen patoallas on rakennettu maalle Sulkarämeelle. Patoallas on muodostettu maapadoilla, jotka ulottuvat 2,3 kilometriä Timoseen asti. Varsinainen patoallas on 1,5 kilometriä pitkä ja 90–250 metriä leveä. Loput altaasta muistuttaa tasalevyistä kanavaa, joka on 800 metriä pitkä. Vahasta joesta Sulkanevan mutka on jätetty patoaltaan ulkopuolelle ja se muodostaa erillisen jokimaisen järven. Siihen laskee etelästä tuleva Sulkajärven laskuoja Kerttuan suunnalta. Samanlainen ratkaisu on tehty Kattilakosken läheiselle mutkalle, joka muistuttaa enää lampien sarjaa, jonne laskee Leppäpuro.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Syvyyttä järveen tulee sillä, kun pistää Kattilakoksen voimalaitoksen padon joksikin aikaa kiinni.

        Loppuu sähkö


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Syvyyttä järveen tulee sillä, kun pistää Kattilakoksen voimalaitoksen padon joksikin aikaa kiinni.

        Eo riitä. Sillä saadaan tulvia. Noin kymmenen kilometrin matkalle. Oikea säännöstelysulku on Kaarenhaarassa ns. uudessa uomassa. Se mahdollistaisi minimivahingoin 10-25 sentin vedenpinnan noston. Vanhaan uomaan olisi mahdollista laittaa kalaportaat, jos toimivat sellaiset saadaan alajuoksun voimalaitoksille.


    • Anonyymi

      Google: Evijärvi (järvi).

    • Anonyymi

      Kuinka kummassa niitä rantapeltoja on pystytty ennen viljelemään vaikka vesipinta on ollut kymmeniä senttejä korkeammalla ? Ei siitä ennen valitettu. Luonnon ehdoilla elettiin. Ihminen asettaa nyt itsensä luonnon yläpuolelle. Tuhon tietä kuljetaan.

      • Anonyymi

        Nämä tukipellet haluaa tukien lisäks vielä valtion maksamaan penkereet, ja pumppaamot. Sitte vois taas mukamas kasvattaa jotain millä ei oo täällä kasvuedellytyksiä. Ja taas tukia lisää. Ja duunarit maksaa.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Nämä tukipellet haluaa tukien lisäks vielä valtion maksamaan penkereet, ja pumppaamot. Sitte vois taas mukamas kasvattaa jotain millä ei oo täällä kasvuedellytyksiä. Ja taas tukia lisää. Ja duunarit maksaa.

        Nuo on tyypillisen vasemman laidan vappu puheen sanat, kuten oli vappu satanen.


    • Anonyymi

      Saisihan rantapeltojen alaosiin kylvää vaikka riistaseosta tai niittyseosta, tukea maksetaan niistäkin, mikä siis mättää.

    • Anonyymi

      Mielenkiinnolla odotan kenen nimiä tuossa adressissa on kun nimet tulevat julki. Kaikki nimet tulevat päätökseen ja jakeluun. Montakohan sarjakuvasankaria omistaa sähköpostin?

      • Anonyymi

        Sillä keitä ne adressin allekirjoittaneet henkilöt ovat nimeltään, ei ole mitään merkitystä, merkitystä on vain allekirjoittaneitten määrällä.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Sillä keitä ne adressin allekirjoittaneet henkilöt ovat nimeltään, ei ole mitään merkitystä, merkitystä on vain allekirjoittaneitten määrällä.

        Aku Ankkakin voi siis olla allekirjoittaja jos ei merkitystä kuka kirjoitti.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Aku Ankkakin voi siis olla allekirjoittaja jos ei merkitystä kuka kirjoitti.

        kuulkaa ituniskat, kepulla ei ole enää hartioita jakaa avustuksia.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        kuulkaa ituniskat, kepulla ei ole enää hartioita jakaa avustuksia.

        Miten kepu tähän liittyy? Tais osua ja upota


      • Anonyymi

        Mistä tuon nimilistan saa?


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Mistä tuon nimilistan saa?

        Adressin nimet eivät jää piiloon, kaikki nimet tulevat julkiseen asiakirjaan. Ohjeessahan tämä luki.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Adressin nimet eivät jää piiloon, kaikki nimet tulevat julkiseen asiakirjaan. Ohjeessahan tämä luki.

        No onko sillä jotakin merkitystä?


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        No onko sillä jotakin merkitystä?

        On.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        On.

        Mitä merkitystä?


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Mitä merkitystä?

        Mitä merkitystä sillä on, keitä ne tässä ketjussa puheena olevan adressin allekirjoittajat ovat nimeltään?


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Mitä merkitystä sillä on, keitä ne tässä ketjussa puheena olevan adressin allekirjoittajat ovat nimeltään?

        Tuollaiset asiat ois varmaankin kannattanut selvittää ennen adresseja allekirjoittaessa. Eikä sen jälkeen kun nimet ovat jo niissä. (Noin yleisesti)


    • Anonyymi

      Ahvenniemen tienvarreltakin löytyy adressin allekirjoittajia. Mitä on ajateltu??? Siinä ei kapilaarisoratkaan auta kun vesi nousee taloonne. Alue on alavaa nevaa, minne on taloja rakennettu, kartasta sen voi katsoa. Mitä sanoo vakuutusehdot, kun itse tilataan vettä talon alapuolisiinrakenteisiin. Kosteusvaurio.....

      • Anonyymi

        Kapillaarinen kosteuden nousu tarkoittaa veden imeytymistä huokoisiin materiaaleihin veden pintajännitysvoimien aikaansaaman huokosalipaineen vaikutuksesta. Vesi imeytyy esimerkiksi maaperästä tai toisesta kapillaarikosteuden kyllästämästä materiaalista huokoiseen aineeseen, kuten maanvastaisiin rakenteisiin.


    • Anonyymi

      Onpas syyllistävää tekstiä. Soistumista on maapallon historiassa tapahtunut aina. Sekin kertoo jo paljon, mistä Suomikin on nimensä saanut, se on oppiaine historian tunneilla opeteltu.

      Tästä tekstistä olisi hyvä teettää viranomaisselvitys, suomeksi tutkintapyyntö, ja prosessi etenisi. Onko rikottu jotain lakia?

      • Anonyymi

        Tarkoitin adressin tekstiä.


    Ketjusta on poistettu 4 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita

      Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita – neljä Jyväskylän Outlaws MC:n jäsentä vangittu: "Määrät p
      Jyväskylä
      55
      1816
    2. Persut petti kannattajansa, totaalisesti !

      Peraujen fundamentalisteille, vaihtkaa saittia. Muille, näin sen näimme. On helppo luvata kehareille, eikä ne ymmärrä,
      Maailman menoa
      43
      1593
    3. Ei luottoa lakko maahan

      Patria menetti sovitun ksupan.
      Suomen Keskusta
      51
      1542
    4. Nähtäiskö ylihuomenna taas siellä missä viimeksikin?

      Otetaan ruokaöljyä, banaaneita ja tuorekurkkuja sinne messiin. Tehdään taas sitä meidän salakivaa.
      Ikävä
      4
      1485
    5. Sinäkö se olit...

      Vai olitko? Jostain kumman syystä katse venyi.. Ajelin sitten miten sattuu ja sanoin ääneen siinä se nyt meni😅😅... Lis
      Ikävä
      5
      1478
    6. Housuvaippojen käyttö Suomi vs Ulkomaat

      Suomessa housuvaippoja aletaan käyttämään vauvoilla heti, kun ne alkavat ryömiä. Tuntuu, että ulkomailla housuvaippoihin
      Vaipat
      5
      1384
    7. Hyvää yötä ja kauniita unia!

      Täytyy alkaa taas nukkumaan, että jaksaa taas tämän päivän haasteet. Aikainen tipu madon löytää, vai miten se ärsyttävä
      Tunteet
      7
      1298
    8. Lepakot ja lepakkopönttö

      Ajattelin tehdä lepakkopöntön. Tietääkö joku ovatko lepakot talvella lepakkopöntössä ´vai jossain muualla nukkumassa ta
      11
      1263
    9. Revi siitä ja revi siitä

      Enkä revi, ei kiinnosta hevon vittua teidän asiat ja elämä. Revi itte vaan sitä emborullaas istuessas Aamupaskalla
      Varkaus
      3
      1142
    10. Kello on puoliyö - aika lopettaa netin käyttö tältä päivältä

      Kello on 12, on aika laittaa luurit pöydälle ja sallia yörauha kaupungin asukkaille ja työntekijöille. It is past midni
      Hämeenlinna
      3
      1123
    Aihe