Kuinka moni seuraa Charles III:n kruunajaisia?

Kuningas Charles III kruunataan tänään Westminster Abbeyn kirkossa. Seremonioissa yhdistyy paljon ikivanhoja perinteitä ja uskontoa. Charles III voidellaan pyhällä öljyllä ja varmasti kuulemme hymnin Zadok the Priest, jossa pappi Sadok ja profeetta Natan voitelevat Salomon kuninkaaksi (1. Kuninkaiden kirja 1:34-45).

Mitä ajatuksia herättää se, että seremonia mukailee Salomon kruunausta, mutta Salomo ole hyvin todennäköisesti lainkaan historiallinen henkilö? Mitä ajatuksia ylipäätänsä herättää voimakas uskonnollisuus seremonioissa?

Minusta kruunajaiset ovat tietysti hieno ja perinteinen seremonia. Samalla siinä tulee esille se, miksi jumalat on alunperin keksitty. Ennen jumalia ihmiset elivät pienissä laumoissa tasa-arvoisina. Yhteisestä tekemisestä päätettäessä jokainen sai mielipiteensä kuuluviin eikä kukaan ollut muiden yläpuolella johtajana. Jos laumassa oli huonosti käyttäytyviä, sellaiset saivat nopeasti selkäsaunan ja heidät ajettiin jopa laumasta pois. Puhekyvyn kehittymsen yksi syy on saattanut olla se, että se lisäsi tasa-arvoa. Juoruilulla tehtiin tyhjäksi se, ettei kukaan valtaa tavoitellut uros päässyt muiden yläpuolelle.

Jumalat mahdollistivat sen, että jotkut pääsivät muiden yläpuolelle hallitsemaan ja käyttämään valtaa. Enää ei riittänyt ihmisen omat argumentit vaan oli jokin ulkopuolinen mahtiolento, joka antoi joidenkin harvojen nousta muiden yläpuolelle. Kansakuntien syntymyyteissä oli tyypillistä Hieros gamos eli pyhä avioliitto, jossa jumala ja ihminen yhtyvät ja synnyttävät kansakunnan ensimmäisen kuninkaan. Tässä nykyisessäkin seremoniassa tulee siis hyvin esille se, että epätasa-arvoisessa monarkiassa oikeus hallita tulee jumalalta.

Nykyisessä demokratiassa ollaan tavallaan palattu takaisin teismin mahdollistamasta monarkiasta ja epätasa-arvosta. Enää ei poliittisena argumenttina kelpaa jumalien sanat vaan jälleen kerran vain ihmisen oma argumentti ratkaisee.

14

290

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Anonyymi

      Tämä on ateistista teoriaa ja ihmisen rakentama yhtälö, joka on kaukana Jumalasta.
      Juurii siksi luonnollinen ihminen näkee vain ulkoisen kuoren, kokematta sisältöä.
      Olisi hyvä miettiä, miksi tämä koreat tavat edelleen säilyvät ja Jumalan sanaa ylistetään

    • ” Enää ei poliittisena argumenttina kelpaa jumalien sanat vaan jälleen kerran vain ihmisen oma argumentti ratkaisee.”

      Tarkennetaan ja laajennetaan hieman näkökulmaa tästä. Vaikka argumenttien perusteena ei kelpaa enää jumalat niin silti moni argumentti perustuu uskomukseen. Muun muassa arvoja ei voi perustella tieteellisesti. Emme voi todistaa tieteellisesti esimerkiksi ihmisarvoa tai sitä, että nautinnon maksimointi ja kärsimyksen minimointi olisi hyvä asia.

    • Anonyymi

      Sinne mennään kaiketi Pyhittymään tehtävään, ei muuta.
      Sama asia kuin ateismi on sitä ettei ole pyhitystä eikä jumalaa
      on vain silmien verkkokalvoille piirretty näytelmä.

      • "Sinne mennään kaiketi Pyhittymään tehtävään, ei muuta."

        Jos pyhittymisellä tarkoitetaan vallan legitimoimista niin kyllä, juuri näin. Tämä tuli hyvin esille rituaalissa, jossa hallitsija esitellään neljään ilmansuuntaan ja kysytään alamaisilta, tunnustavatko ne kyseisen henkilön kuninkaaksi ja alamaiset vastaavat "Jumala kuningasta suojelkoon." Tähän tiivistyy se, miten käytännössä Jumalalta saadaan valta. Ennen aikaan tuo valta oli absoluuttinen. Kaikkeen se ihmisten usko pystyykin. Mielikuvitusolentoon uskomalla napataan absoluuttinen valta hallita muita.


    • Anonyymi

      Mä aloin katsoa, sitten tajusin, että täyttä paskaa koko touhu, järjetön sirkus, joka on toiminut ehkä 500 vuotta sitten, mutta nykymaailmaan tuo on täysin vierasta, on niin paljon muuta kiinnostavampaa asiaa. Kuten somevittuilu 😁

      • Anonyymi

        Niin saatanan alkeellista, mielikuvituksetonta ja vanhanaikaista kuin olla ja voi.

        Olisko tonkin aika tulla nykyaikaan...pikku päivitys voisi olla paikallaan. Ainakin ne saatanan kultaiset vaunut vois polttaa ja liikkua jollain sähkövempeleellä, esim. sähkö rolssilla.


      • Nykyään kuninkaalliset ovat uskonnollisten perinteiden vankeja niin, etteivät ole saaneet tehdä valintoja vapaasti ja elää haluamaansa elämäänsä julkisesti. Nykyistä kuningasta rohkaistiin nuorena kokeilemaan mahdollisimman paljon naisia. Hän meni tekemään sen virheen, että rakastui Camillaan, joka ei ollut kristinuskon ja brittiläisen luokkayhteiskunnan näkökulmasta vaimomateriaalia (liian itsenäinen, ei neitsyt, ei riittävän siniverinen). Camilla pyöri kulisseissa kolmantena pyöränä 25 vuotta kunnes perinteet antoivat sen verran periksi, että saattoivat mennä naimisiin.

        Sama juttu esimerkiksi prinsessa Margaretilla, joka meni rakastumaan Peter Townsendiin, jota ei kuitenkaan koskaan voinut saada. Ja edelleen sama juttu Edward VIII:llä, joka luopui kruunusta naisen vuoksi. Toki hän taisi olla vähän moraaliton opportunisti myös kun flirttaili natsien kanssa.

        Toisin oli menneiden vuosisatojen kuninkailla, joilla oikeasti oli absoluuttinen valta. Henrik VIII käytti valtaansa kunnolla. Kun vaimo oli epäsopiva ja katolinen kirkko ei hyväksynyt eroa niin Henrik pisti reformaation pystyyn ja katkaisi napanuoran Paavin ylivaltaan, julisti itsensä Englannin kirkon pääksi ja vahvisti kuninkaan jumalallista oikeutta hallita alamaisiaan. Ja vaikka meno oli Jumalaa pelkäävää ja uskonnollista niin ei se estänyt hänen kuutta avioliittoaan.


      • Anonyymi

        Jotenkin täytyy verorahat tuhlata!


    • Anonyymi

      Kiinostaa yhtä paljon kun kilo paskaa
      .Vittu mitä naaman vääntelyä tekopyhää hurskahtelua.

    • Anonyymi

      Oli hienosti esitetty vihkimysnäytelmä. Kuuluu samaan sarjaan kuin tohtori promootio tai vihkiminen avioliittoon. Jumalat ovat vain näytelmän koriste.

    • Anonyymi

      Tämä kruunajais tapahtuma, kun se välitetään kansainvälisesti
      toimii hyvin rauhanturvaajana. Kunniavieraita on ympäri maailmaa
      ja pieniä kuninkaallisia lapsia kuvaruuduissa. Sotivien valtioiden
      päämiehistä Zelensky katselee lähetystä ja hyvä olisi jos myös Putin
      saisi armon virtaa suoniinsa. Kuva on hyvin mustavalkoinen, kun samana
      päivänä surmataan ja kruunataan juhlahumussa.

      • "Tämä kruunajais tapahtuma, kun se välitetään kansainvälisesti toimii hyvin rauhanturvaajana."

        Juurikin näin. Vaikka kunnkaallisilla ei ole enää poliittista valtaa niin tämä seremonia on hyvä tilaisuus edistää kansainvälisiä suhteita, jotka toivittavasti ovat rauhanomaisia ja valtioiden välistä yhteistoimintaa parantavia. Yksi hieno esimerkki kädenojennuksesta puolin ja toisin on Sinn Féinin edustajan ja Irlannin presidentin kutsuminen ja kutsuun myönteisesti vastaaminen. 44 vuotta sitten IRA salamurhasi pommi-iskussa Charlesin isosedän ja mentorin lordi Louis Mountbattenin.


    • Anonyymi

      EVVK. Joutoväen touhuja.

    Ketjusta on poistettu 2 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Venäjä aikoo yksipuolisesti muuttaa rajalinjauksia Suomenlahden itäosassa

      Venäjä aikoo muuttaa rajalinjauksia Suomenlahden itäosassa Venäjän saarten eteläpuolella. Ylen jutussa kerrotaan mm.
      Maailman menoa
      176
      1319
    2. Suomi lähettää tarkkailijoita merialueelle

      Venäjä on ilmoittanut aikovansa ylittää Suomen merialueen rajat kysymättä lupaa kertomalla että Suomen merialueen raj
      Maailman menoa
      311
      1050
    3. Jokohan se viimein myöntäisi

      Vai onko vielä jotain epäselvyyttä sen asian suhteen?
      Ikävä
      142
      983
    4. RIP Lauri Paavola

      Kansalaisaktivisti ja freelance-journalisti Lauri Paavola on kuollut vain 31-vuotiaana. Hän tuli tunnetuksi hyvin kärjek
      Maailman menoa
      21
      964
    5. En pidä sinusta, en kirjoita viestejäni sinulle.

      Yritä nyt ymmärtää. En koskaan tule kiinnostumaan sinusta. Jätä minut rauhaan täällä.
      Ikävä
      96
      862
    6. Upea, kaunis ja menestynyt Martina menee onnellisesti naimisiin

      Mitäs palstan vihaajamönkeröt tähän? Kiehuttaako? Kaikki vain eivät ole kauniita ja menestyviä kuten Martina.
      Kotimaiset julkkisjuorut
      224
      830
    7. Tiedätkö näen

      sinun pelisi hyvin kirkkaasti.
      Ikävä
      59
      825
    8. Asuntojen reaalihinnat alimmillaan 20 vuoteen

      Sääliksi käy niitä jotka pari vuotta sitten maksoivat itsensä kipeäksi. Kohta pankki ottaa asunnon haltuunsa ja huutok
      Maailman menoa
      84
      798
    9. Nyt olis hyvä hetki tavata ja jutella

      Entinen parisuhde on paketoitu, ja nyt olisin vapaa mies sinun käyttöösi. Vieläkö tahdot mua? Aikaa on mennyt liikaa, mu
      Ikävä
      51
      758
    10. Ehdin aamulla

      ajattelemaan sinua. Olit ensimmäisenä mielessäni. Avasin silmäni tähän uneen, jota elämäksi kutsutaan. Kuuntelin lintuje
      Ikävä
      122
      732
    Aihe