Miksi migreenin estolääkkeen reseptiä on niin vaikea saada?

Anonyymi-ap

Luotettavasta lähteestä (terveyskirjastosta) bongattu: "Migreenin estohoitoa käytetään liian vähän. Vain 13 % migreenipotilaista käyttää estolääkitystä, kun tarve olisi arviolta 26 %:lla."

Miksi sitten reseptin saaminen migreenin estolääkkeeseen on niin vaikeaa?? Tuosta että migreenin estolääkettä käyttää vain puolet heistä keiden sitä kannattaisi käyttää, saa sellaisen kuvan että migreenin estolääkkeeseen saa reseptin helposti. Ei migreenin estolääkettä kyllä ainakaan omien kokemuksieni perusteella myönnetä kovin helposti. Mutta ihmekös tuo että vain puolet heistä keillä olisi oikeus migreenin estolääkkeeseen (eli kaikki keillä on vähintään 3 migreenikohtausta per kuukausi), käyttävät migreenin estolääkettä jos todella on niin että reseptin saaminen migreenin estolääkkeeseen on niin vaikeaa.

Ensin pitää täyttää viikkoja migreenipäiväkirjaa. Sitten lääkärille pitää kuvailla tarkasti minkälaista on se päänsärky josta usein kärsii. En kertakaikkiaan OSAA kuvailla sitä päänsärkyäni muuten kuin että se on kovaa, jomottavaa eikä tunnu erityisesti missään kohdassa (eli ei tunnu erityisesti esim. jommassakummassa silmässä tai jommallakummalla puolella päätä). Sitten poissuljetaan päänsärkyä aiheuttavia tekijöitä (lääkäri tenttaa että onko potilaalla kunnossa esim. näkö, purenta, ulkoilu, ruokavalio, niska- ja hartiaseutu yms.). Eli sitten jos potilasta vaivaisi jokin edellämainituista päänsärkyä aiheuttavista tekijöistä, sanoisi lääkäri että "oikotietä onneen ei ole eli migreenin estolääkettä ei nyt tipu" ja käskisi potilasta hankkimaan silmälasit/purentakiskon, ulkoilemaan enemmän, jättämään pois sokerin, vehnän ja maitotuotteet tai hoitamaan niska- ja hartiaseudun jumit pois. Eli jos potilaan migreeni johtuu jopa kokonaan näöstä, purennasta tai jostain muusta edellämainitusta asiasta ja potilas haluaa mieluummin vähentää siitä aiheutuvia päänsärkyjä migreenin estolääkkeellä kuin elintapojaan muuttamalla, pitäisi potilaan valehdella että näkö, purenta ja muutkin edellämainitut päänsärkyä aiheuttavat asiat ovat kunnossa. Mitä se edes kuuluu lääkärille vaikka potilaan migreeni johtuisikin jopa kokonaan vaikka siitä ettei potilas halua käyttää silmälaseja vaikka hänen tarvitsisi, jos potilas kokee että haluaa vähentää esim. huonosta näöstä johtuvia päänsärkyjään mieluummin migreenin estolääkkeellä kuin silmälaseilla, pitäisi se olla potilaan oma valinta.

Toki lääkärin kysyessä potilaalta ovatko mm. näkö, purenta, ulkoilu, ruokavalio sekä niska- ja hartiaseutu kunnossa, voi potilas tajuta, että hänen päänsärkynsä johtuukin jostain niistä eikä olisi asiaa ilman lääkärin kysymistä tajunnut. Mutta jos potilas myöntää, että vähintään yksi edellämainituista asioista ei ole kunnossa, lääkäri ei suostu kirjoittamaan reseptiä migreenin estolääkkeeseen vaan käskee potilasta hoitamaan sen vaivan ja tulemaan uudestaan kysymään migreenin estolääkettä jos päänsärky jatkuu.

Sellainen kombo että migreenin täsmälääke sekä niiden kanssa vahva burana ja panadol, auttaa vain tilapäisesti yhteen migreenikohtaukseen ja kohta saa olla ottamassa niitä lääkkeitä jo uudestaan. Särkylääkkeitähän on haitallista popsia kuin karkkia, niin onhan kaiken järjen mukaan paljon parempi ottaa päivittäin migreenin estolääke, koska migreenin estolääkkeen saa ja on tarkoituskin ottaa päivittäin.

Miksiköhän migreenin estolääkkeen reseptin saamisen pitää olla niin vaikeea varsinkin julkisella puolella? Saako edes yksityisiltä terveysasemilta migreenin estolääkkeeseen reseptiä niin nopeasti että jo yhden lääkärikäynnin jälkeen olisi jo migreenin estolääkkeen resepti kourassa? Vai pimeästikö migreenin estolääkettä voi joutua ostamaan, jos migreenin estolääkkeitä nyt edes myydään pimeillä markkinoilla? En omaa mitään lääketieteellistä koulutusta ja täytän ensi kuussa vasta 23, joten ihmekös olen tietämätön asian suhteen.

2

193

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Anonyymi

      Valitettavasti ei pidä paikkaansa ettei kirjoiteta estolääkityksiä. Ne ovat verenpainelääkkeitä ja niissä on paljon haittavaikutuksia ja verenpaine laskee. Ole onnellinen kun ei niitä kirjoitettu.
      TUTKITUTA NÄMÄ TAI MENE LOUNALAB EI TARVISE LÄHETETTÄ.
      Vaadi hb, ferritiini ,B12 , folattii ja D. KILPIRAUHASKOKEET äläkä luota niissä lääkäriin vaan tutki ja mene vertaissivuille. RAUDANPUUTE FERRITIINI JA KILPIRAUHASEN ONGELMAT AIHEUTTAA PÄÄNSÄRKYÄ .
      OLI ITSELLÄNI JA TOSI PAHA JA EPÄILIN MIGREENIÄ LOPPU kun sain kilpirauhaslääkityksen

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Valkeakosken murhaaja

      Raiskausrikosten joukossa kanta suomalainen tekijä on niin harvinainen että kannattaa erikseen mainita. Raiskausuutisia
      Maailman menoa
      184
      11493
    2. Valkeakosken sekopää murhaaja.

      Itselläni on 3 teini ikäistä tytärtä ja tämä tapaus on herättänyt minussa tosi paljon surua ja vihaa. On käsittämättömän
      Valkeakoski
      147
      2280
    3. Naiset pysyy sinkkuna ja ottavat mieluimmin koiran

      Nykynainen ei halua jakaa elämäänsä miehen kanssa, vaan elää yksin ja ottaa koiran tai koiria. Ja pikkuvähemmistö eli in
      Sinkut
      248
      1461
    4. Sille yhelle vaa

      Viime aikoina oon miettinyt sun juttuja aika paljon. Vaikka en oo saanu susta vielä kunnolla selvää kuvaa, jotenkin tunt
      Ikävä
      61
      1050
    5. Kiitos kun annoit värejä elämääni

      Edes pienen hetken. Sellasiakin mitä en muuten näe ;) ❤️
      Ikävä
      53
      930
    6. Hiljaista on

      Ei kuulu viestiä 😘 pallo on sinulla Mies, odotan!
      Ikävä
      60
      868
    7. Nainen, se kun olit joskus niin vakavana

      ja naama peruslukemilla, toisinaan silloinkin kun kuuntelit juttujani. Se ilme on jäänyt lähtemättömästi mieleeni. Mitäh
      Ikävä
      42
      767
    8. Onhan sulla

      Nainen nyt varmasti kaikki hyvin.
      Ikävä
      52
      719
    9. Olen ylpeä sinusta

      nainen. Vaikutat "vanhalta" tekijältä. Olet aarre tälle touhulle ja uskon että pääset vielä pitkälle jos haluat. Ehkä sa
      Tunteet
      26
      706
    10. Kysymys iltaan

      Kuinka kuuma kaivattusi on celsius-asteikolla?
      Ikävä
      42
      689
    Aihe