Uskonnot ovat yksilö- ja massasuggestioita

Anonyymi-ap

Uskontoja tutkitaan kuin mitä tahansa ihmisen luomaa ilmiötä viimeistä kirjoitettua tekstiä myöten. Sitähän ne ovat, ihmisten kirjoittamia historiallisessa kontekstissa. Se on vain uskomusjärjestelmän oppi, että teksissä olisi jotain muutakin kuin mitä ihminen on sattunut kirjoittamaan.

Uskonto ei myöskään ole sama asia kuin uskonnollinen teksti. Uskonnon synty oppijärjestelmänä on hidas kultuurinen prosessi missä valitaan tietyt kirjoitukset pyhiksi teksteiksi ja sieltä määritellään dogmit. Kirjallista vaihetta on edeltänyt suullisen tradition vaihe. Kristinuskossa tämä vaihe kesti satoja vuosia ja paljon enemmän jos lasketaan mukaan juutalaisuus.

Eikä uskonto suinkaan pysähdy siihen että pyhä kirja kanonisoidaan ja keskeiset opit sovitaan. Tuon jälkeen usko muuttuu lihaksi miten sitä sovelletaan ihmisyhteisöissä. Tästä alkoi pitkä kaari kristinuskossa, missä uskonnolla on perusteltu kaikkia ihmillisiä kärsimyksen muotoja aina julmista hallintomuodoista orjuuttamiseen ja vähemmistöjen vainoihin ja surmaamiseen. Toki on tyypillinen anakronistinen tapa nähdä kristinusko laupeuden kehityskulkuna nykypäivän tasa-arvoon ja demokratiaan asti. Osan mielestä menty liian pitkälle (vrt Räsänen).

Uskontoa voi tutkia myös vallankäyttönä ja sitähän se on ollut, poliittista ja yksiloiden yli menevää.

Entä uskonnolinen kokemus? Eipä ole suggestiota kummempaa yksilö- ja ryhmätasolla. Uskontotieteissä empiirisesti tiedetään että jokainen uskonto tuottaa uskonnon mukaisia kokemuksia eli ne eivät tieteellisesti todista mitään muuta kuin korrelaation uskonnon ja kokemuksen välillä.

Vaikutus tulee myös ylätasolla kulttuurin kautta. Elikkä vaikkapa ei uskovaisen eurooppalaisen uskonnollinen kokemus tulee eurooppalaisen kulttuurin kristillisen kuvaston ja käsitteistön kautta ellei yksilö ole niistä tietoisesti irrottautunut eli vaihtanut uskomusjärjestelmää.

Tuottaako usko ja uskonto tietoa ja rinnasteisia selityksiä tieteelliselle tiedolle? Ei tuota, ei mitään. Uskonnon tarjomat seltykset ovat pelkkiä uskomuksia ja käsitys ”ilmoituksesta” vain uskonnon sisäinen oppi. Uskonto ei tee tutkimusta eikä uutta ”ilmoitusta”. Historiallisesti uskonnoilla on elinkaarensa, ne kuihtuvat tai muuttuvat radikaalisti kun menettävät selitysvoimansa.

No, miten uskonto ja ufouskonto poikkeavat toisistaan? Molempia voidaan tutkia uskomusjärjestelmänä mutta melkeinpä mitä vain voi tutkia näin.

Molemmat ilmiöt ovat myös todellisia tieteellisesti. Usko tuottaa uskonnollisia kokemuksia mitkä ovat todellisia kokijalle ja saman uskon jakavalle ryhmälle. Näitä uskomusryhmiä on taas valtava määrä. Mitään muuta tämä ei todista tieteellisesti eikä myöskään muille ihmiselle. Oma tai oman ryhmän jaettu kokemus ei todista mitään. Juuri tästä syystä on olemassa Yk julistuksessa uskon ja ajattelun vapaus.

Ufoilmiö on todellinen samassa mielessä kuin uskonnollinen kokemus. Se silti enemmän tieteellisessä mielessä. Siitä on olemassa ihmisen aivokemian ulkopuolista mitattavan fysiikaalisen maailman monisensori mittausdataa, mitä tukevat myös aistihavainnot.

Tätä vasten Pentagon on todennut että ilmiö on todellinen eivätkä ole löytäneet selitystä mikä maassa voisi tuottaa nämä liikkuvat kohteet. Kun Pentagon sanoo ettei ole löytänyt todisteita että UAP olisi ulkoavaruudesta se tarkoittaa ettei ole riittäviä todisteita. Tämä ei tietenkään sido merkittävässä asemassa olevia US politiikkoja ottamasta kantaa ilmiöön.

Mitäpä vaihtoehtoja jää käytännössä pöydälle jos mikään valtio lähellekään pysty tuottamaan lentäviä laitteitta validoiduilla suoritusarvoilla.

Usko on kuin polkupyörän ketju, se ei koskaan lopu.

2

231

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Anonyymi

      Jaahas, kävikö Närvä poistamassa kommentin?

      Oliko ohi sinun uskosi sanoa että kaikki uskonnot ovat yhtä vääriä tai oikeita eikä kokemus todista yhtään mitään?

    • Anonyymi

    Ketjusta on poistettu 2 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Tähdet, tähdet -tippuja Kake Randelin tilittää avoimena: "Tämä on viihdyttämistä, eikä sitä..."

      ISO kiitos Kake lauluistasi!Nyt ei vaan studioyleisö lämmennyt. Olet legenda! Lue Kake Randelinin mietteet: https://w
      Tv-sarjat
      18
      956
    2. Haistoin ensin tuoksusi

      Käännyin katsomaan oletko se todellakin sinä , otin askeleen taakse ja jähmetyin. Moikattiin naamat peruslukemilla. Tu
      Ikävä
      3
      953
    3. En koskaan

      Aliarvoinut, nauranut/pitänyt pilkkana, tai ajatellut mitään negatiivista sinusta. Jos nämä asiat uskot ja luotat sen v
      Ikävä
      49
      850
    4. Martinasta kiva haastattelu Iltalehdessä

      Hyvän mielen haastattelu ja Martina kauniina ja raikkaan keväisenä kuvissa.
      Kotimaiset julkkisjuorut
      224
      741
    5. Nainen, olet kaipaillut seuraani

      Tiedän sen, kuulen sen. Sinulla ei ole muita joiden kanssa voisit niistä asioista keskustella joista keskustelet kanssan
      Ikävä
      76
      737
    6. Kirjoitit joskus minulle tietäen

      Että se olin minä.
      Ikävä
      46
      719
    7. Vornanen alkaa olla kusessa

      Kaikki vanhat synnit on kaiveltu esiin ja niitä tosiaan näyttää olevan. Poliisin asussa esiintyminen vaaliteltalla, työt
      Joensuu
      82
      702
    8. Emme näe enää koskaan

      Näin ainakin uskon. Mutta ei hätää, et menetä yhtään mitään minussa. Sen kai jo tiesitkin. Hyvää vappua ja kesää. Toivon
      Ikävä
      34
      697
    9. Mitäs meinaatte vappuna

      ikävöivät ihmiset?
      Ikävä
      108
      684
    10. Mitä teet mies

      Tälleen vappuaattona? Mietityttää, että onkohan sulla joku nainen, jonka kanssa vietät vapun? 😔
      Ikävä
      20
      650
    Aihe