Toksoplasman vaikutus ihmisten käyttäytymiseen, tämä voi selittää monta asiaa

Tutkin tätä loista jo yli 10 vuotta sitten, ja tutkimusten perusteella se on edelleen yksi merkittävimmistä mikrobeista, joka aiheuttaa erilaisia kroonisia sairauksia ihmisissä. Sillä on sekä kroonisia että akuutteja oireita, ja se on solunsisäinen parasiitti, joka siis asuu ja lisääntyy solujen sisällä. Se pystyy lisäämään dopamiinimetaboliaa hermosoluissa tuottamalla tyrosiinihydroksylaasientsyymiä. Toksoplasmatartuntaa on lähes mahdotonta välttää, koska tämä on niin yleinen loinen ja monilla se tarttuu niin että sitä on syntymästä asti.

Kun tutkimuksia lukee, niin eniten löytyy tutkimuksia siitä miten toksoplasma liittyy erilaisiin aivosairauksiin, kuten skitsofreniaan ja kaksisuuntaiseen mielialahäiriöön, koska tämä loinen infektoi herkästi aivokudosta sekä ihmisillä että eläimillä.

Mutta nyt se ikävä asia: toksoplasmainfektio vaikuttaa todennäköisesti ihmisten käyttäytymiseen myös ilman varsinaisia aivosairauksia. Silloin kyseessä olisi varsin lievä infektio. Vaikutukset tästä ovat kuitenkin erilaisia miehille ja naisille yhden tutkimuksen perusteella.

Tartunnan saaneiden miesten persoonallisuus osoitti alhaisempaa superego-voimaa (sääntötietoisuus) ja korkeampaa valppautta (tekijät G ja L Cattellin 16PF:ssä). Siten miehet todennäköisemmin laiminlyövät sääntöjä ja olivat tarkoituksenmukaisempia, epäluuloisempia, omahyväisempiä, vastahakoisempia, mustasukkaisempia, ja dogmaattisempia verrattuna tartunnan saamattomiin kontrolleihin.

Sitä vastoin tartunnan saaneiden naisten persoonallisuus osoitti korkeampaa lämminhenkisyyttä ja korkeampaa superego-voimaa (tekijät A ja G Cattellin 16PF:ssä), mikä viittaa siihen, että he olivat lämminsydämisiä, empaattisia, ulospäinsuuntautuneita, tunnollisia, sinnikkäitä ja moralistisia.

Sekä miehet että naiset olivat merkittävästi pelokkaampia (tekijä O: pelokas, itseään epäilevä, syyllisyyteen taipuvainen, epävarma, huolestunut, itseään syyttävä) verrattuna tartunnan saamattomiin kontrolleihin.

Sitten voi pohtia myös sitä että miten tällainen toksoplasmainfektio voi aiheuttaa jatkuvaa neuroinflammaatiota, joka liittyy myös hyperaktiivisuuteen, keskittymishäiriöihin, tai oppimisvaikeuksiin (esim. lukihäiriö). Tästä on myös olemassa joitakin tutkimuksia. Voisi myös olettaa että stimulanttien (esim. runsas kahvinjuonti) ja päihteiden käyttäminen liittyisi toksoplasmainfektioon, sekä kaikenlaiset riippuvuudet, jotka liittyvät dopamiiniin. Tästä löytyy kuitenkin vielä vain vähän tutkimuksia.

Vaikka nämä esittämäni tulokset ovat toistaiseksi peräisin vain korrelaatotutkimuksista, niin eläinkokeet ovat osoittaneet enemmän tämän loisen kyvystä manipuloida eläinten aivoja, asia on tuskin erilainen ihmisten aivojen kanssa.

Tämä on myös testattavissa oleva teoria, eli on olemassa esim. malarialääkkeitä tai antibiootteja, joiden tiedetään olevan tehokkaita toksoplasmaa vastaan, mutta ette tule saamaan niitä ainakaan terveydenhuollosta, joten teidän täytyy keksiä omia tapoja hoitaa tämä asia. Solunsisäiset infektiot ovat kuitenkin yleisesti ottaen hankalasti hoidettavia, hoitoajat ovat pitkiä, ja ne vaativat jonkin verran asiantuntemusta.

Laajempi oireeton toksoplasmainfektio on myös riski terveydelle muutenkin, koska se voi eritystilanteissa aiheuttaa vakavan yleisinfektion, aivokalvontulehduksen, korkeaa kuumetta, lihaskipua, silmäsairauksia, jne. jonkun virusinfektion yhteydessä, joka tilapäisesti heikentää immuunipuolustusta.

Effects of Toxoplasma on Human Behavior
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2526142/

The Neurotropic Parasite Toxoplasma Gondii Increases Dopamine Metabolism
https://journals.plos.org/plosone/article?id=10.1371/journal.pone.0023866

14

363

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Olen joskus parikymmentä vuotta sitten lukenut yhden tuohon liittyvän tutkimuksen.
      Siinä havaittiin käytöserojen lisäksi, että infektio hidastaa reaktionopeutta, josta itselleni tuli mieleen, että meillä täällä toksoplasmoosia on vähän, kun taas etelämmässä sitä on yleisesti, sillä lienee vaikutusta siihen, että meiltä tulee paljon autourheilussa pärjääviä kuljettajia.

      • Niin tässä on yksi tutkimus, tiesin kyllä tästäkin, mutta en laittanut sitä aloitukseen, koska siitä tuli jo nyt liian pitkä.

        Increased risk of traffic accidents in subjects with latent toxoplasmosis: a retrospective case-control study
        https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC117239/

        Ilmeisesti reaktioajat heikkenevät, mutta käsittääkseni se oli aika pieni muutos verrattuna kontrolleihin. Vähän ikävä asia tämäkin kyllä 😬


      • m36-intj kirjoitti:

        Niin tässä on yksi tutkimus, tiesin kyllä tästäkin, mutta en laittanut sitä aloitukseen, koska siitä tuli jo nyt liian pitkä.

        Increased risk of traffic accidents in subjects with latent toxoplasmosis: a retrospective case-control study
        https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC117239/

        Ilmeisesti reaktioajat heikkenevät, mutta käsittääkseni se oli aika pieni muutos verrattuna kontrolleihin. Vähän ikävä asia tämäkin kyllä 😬

        Rokotetutkijat saisivat jo kehittää tuohonkin rokotteen.
        Samoin borrelioosiin (sen minulle tuntemattomasta syystä käytöstä poistuneen rokotteen lisäksi).


      • Anonyymi

        🍒🍑🍒🍑🍒🍑🍒🍑🍒

        😍 ­N­­­y­­­m­f­o­m­a­­­a­­n­­­i -> https://ye.pe/finngirl21#18064828f

        🔞❤️💋❤️💋❤️🔞💋❤️💋❤️💋🔞


    • Anonyymi

      Tuollainen on vähänh kummallista, en sanoisi kummitusmaiseksi mutta että miten jotenkin jos minä pidän jostain tuosta haaveilija tai siis niin... ei voi matkustaa jotkut molekyylitkään miljardeja kilometrejä jotain....

    • Anonyymi

      ihastuminen siis voi tapahtua ylivalonnopeudella jotenkin.

    • Anonyymi

      Liekö sekin kehitetty Wuhanissa?

    • Anonyymi

      Nuo kaikki oireethan sopivat persujen äänestäjiin.

    • Anonyymi

      Tarttuuko se helposti kotikissoista ihmisiin? Tällainen käsitys minulla on että kissat ovat potentiaalisia vektoreita. Voiko sen selvittää vaikka yksityisellä lääkärillä että onko toksoplasmoosia vai ei? Eniten huolettaa miten se vaikuttaa psyykkiseen terveyteen. Eläinkunnassa loisia on vähän kaikkialla ja siinä suhteessa ihmiset pääsevät vähemmällä, kunhan terveydenhuolto pelittää.

    • Ei taida kissat olla merkittävä riskitekijä, tai varmaan joku muu tutkimus löytää taas jotain muuta. Kissat ovat kyllä potentiaalisia taudinaiheuttajia, se on totta.

      Käsittääkseni toksoplasman vasta-aine testit eivät ole luotettavia, tulee aika paljon vääriä negatiivisia tuloksia. Et kyllä saa mitään hoitoakaan, ellei sinulla ole joku akuutti oire päällä, kuten keuhkokuumetta tai aivotulehdus.

      Cat ownership is neither a strong predictor of Toxoplasma gondii infection nor a risk factor for brain cancer
      https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3497129/

    • Tämäkin on mielenkiintoinen havainto: toksoplasmainfektio saattaa kannustaa riskinottoon ja yrittäjyyteen joillekin ihmisille. Olen joskus ihmetellyt näitä ihmisiä, jotka ottavat isoja riskejä perustaessaan oman yrityksen, ja ovat samalla työnarkomaaneja. Tuntuu että heillä olisi jokin sisäinen demoni, joka piiskaa eteenpäin.

      Vanha tulos on kuitenkin se, että toksoplasmainfektio liittyy myös lisääntyneeseen riskinottokäyttäytymiseen, Samojlowicz et al. havaitsi merkittävän, positiivisen yhteyden toksoplasmainfektion ja riskikäyttäytymisen välillä, mukaan lukien päihteiden yliannostus, itsemurha, kypärän käyttämättä jättäminen ja alkoholinkäyttö.

      Vastaavasti yrittäjillä on taipumus korkeampaan riskinottoon (ja pienempi riskin välttäminen), saavutusten tarve ja liiallinen itseluottamus. Infektioon liittyvä oletettu impulsiivisuuden ja riskinoton lisääntyminen voisi siksi kannustaa yksilöitä yrittäjyyteen.

      Kyseessä on taas pelkkä korrelaatiotutkimus, mutta kyllähän tämä näinkin lisää ymmärrystä asiasta.

      Risky business: linking Toxoplasma gondii infection and entrepreneurship behaviours across individuals and countries
      https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6083268/

      New, previously unreported correlations between latent Toxoplasma gondii infection and excessive ethanol consumption
      https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28946032/

    • Anonyymi

      mitä on antisepitismi? antin sepostelua, sepitelmää

    • Tässä vielä vähän ruokaa ajatuksille (food for thought). Toksoplasmainfektio saattaa myös vaikuttaa hajuaistiin sekä poliittiseen suuntautumiseen ihmisillä. Näistä on olemassa toistaiseksi vain niukasti tutkimusta, joten tämä on vain suuntaa antavaa, tai sitä että tätä asiaa ylipäänsä mietitään.

      Latent toxoplasmosis and olfactory functions of Rh positive and Rh negative subjects
      https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6307871/

      "Infektoituneet miehet saivat paremmat pisteet kuin ei-tartunnan saaneet kontrollit tavallisessa hajuntunnistustestissä. Tartunnan saaneet naiset arvioivat kaikki tuoksut intensiivisemmiksi, kun taas tartunnan saaneet miehet arvioivat lähes kaikki hajut vähemmän intensiivisiksi."

      Le Petit Machiavellian Prince: Effects of Latent Toxoplasmosis on Political Beliefs and Values
      https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC10303488/

      "Löysimme sukupuolten välisiä eroja Toxoplasma-infektioon liittyvissä poliittisissa uskomuksissa. Tartunnan saaneet naiset saivat korkeammat pisteet tribalismissa ja alhaisemmat kulttuurisessa liberalismissa verrattuna toksoplasmasta vapaaseen kontrolliryhmään, kun taas tartunnan saaneet miehet saivat paremmat pisteet taloudellisessa tasa-arvossa. Nämä tulokset sopivat toksoplasmoositartunnan jälkeen havaittuihin seksuaalisiin käyttäytymis- ja asenne-eroihin. Fyysisen ja mielenterveyden heikkenemisen vaikutusten hallitsemisella oli vain vähän vaikutusta, mikä viittaa siihen, että heikentynyt terveys ei aiheuttanut näitä muutoksia. Erot voivat olla pitkäaikaisen lievän tulehdusreaktion sivuvaikutuksia. Selkeän kuvan saamiseksi lievistä tulehdusvaikutuksista tarvitaan kuitenkin lisää eri tartuntatauteihin keskittyvää tutkimusta."

    • Anonyymi

      mutta nin kun kerron aina faktaa en teoriaa enkä utopiaa vain faktaa...niin huvittavaa sinänsä... jos joku tulee juttelemaan niin varmasti löytää jotain jutun aihetta sinänsä naisten kanssa jotain...

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Valkeakosken tappo

      "Tyttö löytyi poliisin mukaan kuolleena läheisestä metsästä muutaman sadan metrin päässä kotoaan. Uhrin löysivät hänen k
      Henkirikokset
      212
      34481
    2. Kuka oli tekijä?

      Jos tekijä oli suomalainen, onko hänen vanhempiaan jo tavoitettu? Mitä mieltä ovat aikamiespoikansa teosta? Entä puoliso
      Valkeakoski
      256
      22064
    3. Valkeakosken murhaaja-raiskaaja on kantasuomalainen mies tiedottaa poliisi

      Some- ja palstapersut ehtivät jo moneen kertaan julistaa tekijän maahanmuuttajaksi. Miten meni niin kuin omasta mielestä
      Maailman menoa
      440
      11155
    4. Onko tekijän nimi tiedossa?

      Joko tiedetään?
      Valkeakoski
      84
      7591
    5. 15-vuotiaan ruumis valkeakoskella

      Nuoria tyttöjä tappavat miessaalistajat ja toiset nuoret. Miessaalistajille ruumiin kätkeminen tai tuhoaminen ei ole on
      Poliisi
      27
      6675
    6. Valkeakosken kiinniotettua ei epäillä

      Kummallisia kommentteja ja uhkauksia poliisi taas jakelee orjakansalle muituttaakseen verisrstä kostosta jos rahvas kapi
      Maailman menoa
      54
      5073
    7. Kantasuomalainen mies pidätetty - ulkomaalaiset syyttömiä tekoon

      Verityöstä on pidätetty vuonna 2005 syntynyt mieshenkilö. Ulkomaalaisilla ei mitään yhteyttä tekoon.
      Valkeakoski
      196
      4107
    8. Tekijä on poliisin vanha tuttu

      Ihan supisuomalainen.
      Valkeakoski
      46
      1756
    9. Valkeakosken murhaaja

      Raiskausrikosten joukossa kanta suomalainen tekijä on niin harvinainen että kannattaa erikseen mainita. Raiskausuutisia
      Maailman menoa
      35
      1693
    10. Miksi kaupunki toivoo nuorilta malttia?

      https://www.hs.fi/suomi/art-2000010453236.html "Älkää suunnitelko kostoa" Mistä on kyse? ”Toivomme, että nuorten taho
      Valkeakoski
      43
      1627
    Aihe