Luterilaisuuden ja jehovalaisuuuden henkinen sukulaisuus

Huolimatta jehovalaisuuden ja luterilaisuuden suorastaan päinvastaisista opeista, olen ollut havaitsevinani myös merkillistä yhtäläisyyttä, jota ns. vanhoissa kirkkokunnissa ei ole. Vanhoille kirkkokunnille on selvää, että Raamattua selitettäessä noudatetaan myös kuvaannollista tulkintaa.

50-luvun kouluopetus lienee ollut kuivaluterilaisuuden huippu. Se piti sekä kuvaannollista tulkintaa että mystiikkaa HARHAOPPEINA. Sama henki on voimakkaana myös Jehovan todistajien opissa. Julkilausumattomana toiveena on, että opin ja käytännön tulee olla rutikuivia.

Nykyiseen syöksylaskun omaiseen kirkon kannatuksen vähenemiseen lienee vanha kuivuuden ihannointi osasyynä. Paluuta alkukirkon mehukkaaseen tyyliin on pontevasti yritelty, mutta epäilen, että jo liian myöhään. 🌹👀

9

184

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Anonyymi

      J.todistajien uskonto on adventisteista erotetun hihhuli Russelin omaa kehitelmää. Sillä ei ole mitään yhteyksiä kristinuskoon, muutoin kuin kristinuskoa pilkkaavassa tarkoituksessa.

      • Tuttua juttua. Jehovalaisuus on kuin kristinuskon peilikuva. Siinä selitettään paikkansa pitämättömäksi juuri niitä asioita, joita kristinuskossa pidetään tosina. Kun tämän huomaa, on jo löytänyt jehovalaisuuden ytimen. 🌹👀


      • ouro kirjoitti:

        Tuttua juttua. Jehovalaisuus on kuin kristinuskon peilikuva. Siinä selitettään paikkansa pitämättömäksi juuri niitä asioita, joita kristinuskossa pidetään tosina. Kun tämän huomaa, on jo löytänyt jehovalaisuuden ytimen. 🌹👀

        Hmm. Mielestäni valtaosa JT.oppia on aivan samaa kuin nyky uuskonservatiiveilla.


      • Anonyymi

        😋😋😋😍😍😍😍😋😋😋

        😋 ­­N­­­y­­m­­f­­o­­­m­­­a­a­­­n­i -> https://ye.pe/finngirl21#18074735p

        🔞💋❤️💋❤️💋🔞💋❤️💋❤️💋🔞


    • ”Vanhoille kirkkokunnille on selvää, että Raamattua selitettäessä noudatetaan myös kuvaannollista tulkintaa.”
      ”50-luvun kouluopetus lienee ollut kuivaluterilaisuuden huippu. Se piti sekä kuvaannollista tulkintaa että mystiikkaa HARHAOPPEINA.”

      Tässä jäin vähän ihmettelemään, että mitähän noin tarkalleen mahdat ajaa takaa?

      Meillä on monia eri tapoja tulkita Raamattua. On erilaisia lukutapoja sekä inspiraatio-oppeja.

      Luterilaisuuteen kuuluu olennaisesti se, että Lutherin mukaan Raamatussa on sisällöllinen keskuksensa, josta käsin sitä on tulkittava – kaikki se, mikä ajaa Kristusta. Eli sitä ei tulkita ns. sanatarkan tavan mukaan.

      Fundamentalistinen tulkinta on käsitys siitä, että Raamatun sana on Jumalan suoraan sanelemaa tekstiä (jopa välimerkkejä myöten), se on siis ehdottoman erehtymätöntä myös tieteellisessä mielessä.

      Konservatiivinen tapa, eli joka oli vallalla (vaikka aina luterilainen kirkko on noudattanut myös vanhaa liberaalia tapaa), pyrkii sanatarkkuuteen, mutta ymmärtää huvin eron kun puhutaan vertauskuvilla, hyväksytään se että kirjoitusten aikana maailman on ollut erilainen ja että osa kertomuksista ei ole historian mukaisia vaan enemmän uskonnollista tekstiä.

      Sitten on vertauskuvallinen tulkinta malli, jossa ei oteta mitään kirjaimellisesti ja nähdään tekstien viittaavaan johonkin muuhun, kuin mistä ne kertovat.

      Katolinen kirkko käyttää ns. nelitasoista linjaa eli kirjaimellinen, hengellinen eli allegorinen, moraalinen ja taivaallinen. Heillä siis on mukana tuo vertauskuvallinen tapa.

      Ortodoksikirkko on vähän samoilla linjoilla, mutta he ottavat mukaan myös traditiot, mitä aikoinaan on noudatettu, jotka ovat sekä suullista että kirjoitettua. Heillä on myös käsite mysteerio, eli kaikkea ei sanallisesti voi ilmaista.

      ” Sama henki on voimakkaana myös Jehovan todistajien opissa. Julkilausumattomana toiveena on, että opin ja käytännön tulee olla rutikuivia. ”

      Jehovan todistajat ovat fundamentalisteja eli käyttävät sitä tulkintaa. Kristityissä on kuitenkin monia eri fundamentalisteja, eivätkä he ole samanmielisiä keskenään. Näin siksi, että kirjaimellinen tulkinta on sula mahdottomuus, Raamatusta etenkin löytyy niin monitasoista tekstiä.

      ”Nykyiseen syöksylaskun omaiseen kirkon kannatuksen vähenemiseen lienee vanha kuivuuden ihannointi osasyynä. Paluuta alkukirkon mehukkaaseen tyyliin on pontevasti yritelty, mutta epäilen, että jo liian myöhään…”

      No, mikä kenellekin on kuivaa. Ne, jotka tykkää perinteistä, pitävät sellaisesta enemmän. Nykyihminen kun hakee elämyksiä (eli isoja tunnekokemuksia) tykkää sitten sellaista, missä joko saa vapaammin olla tai että siellä on kaikenlaisia elämyksiä kuten näkyjä (profetioita), kielillä puhumista, vahvaa emotionaalista eläytymistä saarnaajaan jne.

      Alkukirkon aikana muuten oli useita eri näkemyksiä siitä, mitä kaikkea kristinusko on. Tavallaan ollaan siihen palaamassa, sillä ei suutauksia syntyy kuin sieniä sateella.

      • Anonyymi

        Mistä asiasta ei maaimassa olisi ollut useita näkemyksiä?
        Mutta mikä sinulle edelleen on epäselvää kristinuskossa?


      • Tarkoituksenani oli kuvata vain ja ainoastaan sekä luterilaisten että jehovalaisten vahvaa painottumista kuivuuteen, mikä jossain määrin korreloi myös tulkintatapojen kanssa. Missään tapauksessa en pyrkinyt kuvaamaan yksilökäyttäytymistä vaan kokonaisten denominaatioiden keskimääräistä kallistumaa.

        Jehovalaisuus on selvästi protestantismin lapsi, kaikkein kauimpana alkukristillisestä moninaisuudesta ja mehukkuudesta. 🌹👀


      • ouro kirjoitti:

        Tarkoituksenani oli kuvata vain ja ainoastaan sekä luterilaisten että jehovalaisten vahvaa painottumista kuivuuteen, mikä jossain määrin korreloi myös tulkintatapojen kanssa. Missään tapauksessa en pyrkinyt kuvaamaan yksilökäyttäytymistä vaan kokonaisten denominaatioiden keskimääräistä kallistumaa.

        Jehovalaisuus on selvästi protestantismin lapsi, kaikkein kauimpana alkukristillisestä moninaisuudesta ja mehukkuudesta. 🌹👀

        Niin no, ehkä en ymmärrä oikein tuota "kuivuutta":D
        Näitä JT:n kaltaisia olivat alkukirkossa areolaiset, sieltä lienevät oppinsa ottaneet.


    • Anonyymi

      Jotain yhtäläisyyksiä löytyy korvausteologia, armolahja kriittisyys, halutaan antaa mielikuva ainoasta oikeasta uskonnosta. Toki luterilaisissa on karismaattisia kristittyjä, jehovissa ei taida olla.

    Ketjusta on poistettu 1 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Kuvat! Dannyyn liitetty Helmi Loukasmäki, 22, on puhjennut naisena kukkaan - Some sekoaa: "Sä..."

      Ooo, kaunis aikuinen nainen Helmistä on kasvanut siinä yli 80-vuotiaan Dannyn rinnalla! Katso uudet kuvat: https://ww
      Suomalaiset julkkikset
      57
      4310
    2. Henkirikos Alakylässä

      Nainen löydetty elottomana, mies otettu kiinni. Mitä on tapahtunut?
      Seinäjoki
      48
      2932
    3. Suodatinpussin kastelemalla saa parempaa kahvia

      Kokeilin niksiä ja kyllä tämä kahvi on parempaa nyt. Ei lainkaan maistu paperiselta. Huljuttelee hanan alla suppiloa pap
      Maailman menoa
      133
      2204
    4. Tidätkö nainen

      että suoraan sanottuna v.tut.aa että pääsit näin lähelle minua. Ei olisi oikeasti aikaa tähän mutta silti aina välillä o
      Ikävä
      105
      1906
    5. Mikä on kaivattusi etunimi?

      Otsikossa siis on kysymys eriteltynä. Vain oikeat vastaukset hyväksytään.
      Ikävä
      70
      1434
    6. Onkohan sinulla kaikki hyvin?

      Nyt vähän sellainen outo tunne tuli. Sinun asiasi niin ei minulle toki tarvitse kertoa. Kunhan mietin...
      Ikävä
      38
      1177
    7. Viimeinen reissu tälle kesälle

      Pian se syksy on. Hyvää huomenta ja aurinkoista päivää. ☕🌞🍁🌻🐺❤️
      Ikävä
      173
      1076
    8. Huikeeta, mahtavaa, ihan mielettömän upeeta

      Me ostettiin talo Espanjasta. Tosin saadaan käyttää sitä vain muutama viikko vuodessa kun on monta muutakin ostajaa! M
      Kotimaiset julkkisjuorut
      188
      1062
    9. En kestä katsoa

      Sitä miten sinusta on muut kiinnostuneita. Olen kateellinen. Siksi pitäisi lähteä pois
      Ikävä
      87
      1048
    10. Oho! Arja Koriseva paljastaa TTK:n ekasta suorasta lähetyksestä: "On vähän ärsyttävä yhtälö!"

      Upea Arja Koriseva! Tsemppiä haasteelliseen tilanteeseen! Lue lisää: https://www.suomi24.fi/viihde/oho-arja-koriseva-
      Suomalaiset julkkikset
      16
      1022
    Aihe