nuorena nukkuneet

pokkura

Schuberthan, kuten tunnettua, palvoi Beethovenia miltei sokeasti, mutta ihaili myös Rossinia kuten olen jo todennutkin, vaikka Mozartia hän loppujen lopuksi käsitykseni mukaan arvosti säveltäjistä korkeimmalle. Paljolti Schubertin ujoudesta johtui, että vaikka hän ja Beethoven olivat Wienissä lähes naapuruksia he eivät koskaan tavanneet toisiaan. Kun Schubertin ystävät kävivät Beethovenin luona näyttämässä tälle muutamia Schubertin säveltämiä lauluja ja kuullessaan että oli olemassa vielä 500 samantasoista laulua Beethoven virkkoi: "Totisesti tässä Schubertissa on jumalainen kipinä!"

Kun Schubert kuuli, että Beethoven oli nähnyt muutamia hänen laulujaan ja kehunut niitä, hän keräsi rohkeutensa ja kävi suuren säveltäjän sairasvuoteella seisoen siellä useita tunteja äänettömän kunnioituksen vallassa. Beethovenin hautajaisissa Schubert oli paaripeitteen kantaja. Kun juhlamenot olivat ohitse hän lähti ystävineen läheiseen kapakkaan juomaan lasin poismenneen mestarin kunniaksi. Tällöin Schubert kohotti lasin sille heistä, joka ensimmäisenä seuraisi Beethovenia hautaan. Sitten, kuin profeetallisen näkemyksen vallassa, hän pyysi ystäviään lupaamaan, että jos hän pian kuolisi, he hautaisivat hänet Beethovenin viereen.

Syksyllä 1828 Schubertissa alkoi ilmetä yhä hälyttävämpiä sairauden oireita. Schubert ei tiennyt olevansa kuolemaisillaan. Hän rakensi kauniita sävellyssuunnitelmia ja ensimmäistä kertaa alkoi toivoa, että hänen sävellyksensä saavuttaisivat tunnustusta.

Marraskuun 16. p:nä säveltäjä alkoi hourailla. 3 päivän ajan hän oli puoleksi mieletön tuskasta. Vihdoin iltaa ennen kuolemaansa Schubert, tiedottomana, kutsui veljensä Ferdinandin viereensä: "Ferdinand, rukoilen sinua siirtämään minut omaan huoneeseeni, älä jätä minua tänne. Enkö ansaitse paikkaa auringossa?" Ferdinand koetti rauhoittaa Schubertia:" Sinähän olet omassa huoneessasi Franz`l ", hän sanoi. Myöhään seuraavana aamuna Schubert jälleen kutsui veljeään:" Ferdinand, lepäänkö Beethovenin vieressä?" hän kysyi. Ferdinand vakuutti, että asian laita oli näin. "Sitten olen hyvin onnellinen." 3 aikaan samana iltapäivänä, 19. 11. 1828 Franz Schubert kuoli.

Kaksi päivää Schubertin kuoleman jälkeen hänet haudattiin Währingin hautausmaalle lähelle Beethovenia kuten hän oli toivonutkin.

Beethovenin lyyrisellä draamalla Fideliolla saattoi jossain määrin olla esikuvallinen vaikutus Schuberttiin oopperasäveltäjänä, jos ei syvällisemmällä tasolla, niin jonkin aniharvan sitaatin muodossa. "Mein brüder Friedrich", huudahtaa Franz Kaksosten onnellisessa loppukohtauksessa ennen teoksen päättävää kuoroa, jonka laulama fraasi:" Veljet ovat löytäneet toisensa" on sukua Beethovenin Fidelion loppukuoron aiheille.
Mikki Hiiri
02.07.2003 19:59:12



Ohhoh, saksan kielen taitoni on tainnut hiukan ruostua,(mikäli minulla sellaista on koskaan ollutkaan). "Friedrich, mein bruder Friedrich", huudahtaa Franz Kaksosten onnellisessa loppukohtauksessa, sillä Franzillahan ei tiettävästi kuitenkaan ollut montaa veljeä, Friedrich nimisistä puhumattakaan.

Siksi toisekseen Beethovenin ystävä ja oikea käsi Anton Schindler oli se, joka pani Beethovenin eteen tämän kuolinvuoteella n. 60 Schubertin laulua, mm. Die junge Nonne D 828 ja Viola D 786, ja muutamia muita vokaalisävellyksiä. Beethoven oli hämmästynyt laulujen lukumäärästä, mutta oli täysin ällistynyt saadessaan tietää niiden kokonaismäärän. Hän ei yksionkertaisesti voinut uskoa, että tuohon aikaan, helmikuussa 1827, Schubert oli säveltänyt jo yli 500 laulua. Schindlerin mukaan hän oli kerta toisensa jälkeen huudahtanut: "Totisesti tässä Schubertissa on jumalainen kipinä!" ja profetoinut "että hän tulee vielä saamaan aikaan suurta kohua maailmassa".

Kuinka suurta kohua Schubert olisikaan saanut aikaan musiikkimaailmassa joa hän olisi saanut elää pitempään. Schubertin kuoleman jälkeen hänen kunniakseen pidetyn konsertin tuloilla pystytettiin säveltäjän haudalle muistomerkki, johon on kaivettu Franz Grillparzerin sanat: "Tässä lepää kallis aarre ja vielä loistavammat toiveet".

Brian Newbould puolestaan arvelee, että "melkoisella varmuudella Schubertin maailmassa ainoastaan yksi elossa oleva ihminen (Beethoven)olisi saattanut käsittää Schubertin instrumentaalimusiikin arvon silmänräpäyksessä ja jolla olisi saattanut olla kykyä, (voimaa ja valtaa) valaista wieniläistä yleisöä ja välittömästi seuraavia sukupolvia. Mutta maaliskuun 26:pnä hän oli kuollut."

"Jos Beethoven ja Schubert olisivat saaneet elää pari vuotta kauemmin ja heistä oli tullut ystäviä esteistä huolimatta, he olisivat saattaneet hyötyä valtavasti mahdollisuudesta keskustella yhteisistä musiikillisista intresseistä ja ammatillisista yksityiskohdista oppineisuuden ja ymmärtämyksen tasolla, jota kumpikaan heistä ei olisi voinut saada muualta".

1

189

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • beethovenrulettaa

      Lukemani kirjallisuuden perusteella Schubertin mielisäveltäjiä kaikista suuruuksista oli Beethoven, EI Mozart. Eikä toki ihme, Beethoven olikin parhaista parhain :)

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Katso: Ohhoh! Miina Äkkijyrkkä sai käskyn lähteä pois Farmi-kuvauksista -Kommentoi asiaa: "En ole.."

      Tämä oli shokkiyllätys. Oliko tässä kyse tosiaan siitä, että Äkkijyrkkä sanoi asioita suoraan vai mistä.... Tsemppiä, Mi
      Tv-sarjat
      130
      4915
    2. Voi kun mies rapsuttaisit mua sieltä

      Saisit myös sormiisi ihanan tuoksukasta rakkauden mahlaa.👄
      Ikävä
      30
      3106
    3. Haluan jutella kanssasi Nainen

      Olisiko jo aika tavata ja avata tunteemme...On niin paljon asioita joihin molemmat ehkä haluaisimme saada vastaukset...O
      Ikävä
      16
      1807
    4. Poliisiauto Omasp:n edessä parkissa

      Poliisiauto oli parkissa monta tuntia Seinäjoen konttorin edessä tänään. Haettiinko joku tai jotain pankista tutkittavak
      Seinäjoki
      22
      1760
    5. Onko mies niin,

      että sinulle ei riitä yksi nainen? Minulle suhde tarkoittaa sitoutumista, tosin eihän se vankila saa olla kummallekaan.
      Tunteet
      18
      1611
    6. Voitasko leikkiä jotain tunnisteleikkiä?

      Tietäisi ketä täällä käy kaipaamassa.. kerro jotain mikä liittyy sinuun ja häneen eikä muut tiedä. Vastaan itsekin kohta
      Ikävä
      71
      1481
    7. Miksi näin?

      Miksi vihervassut haluaa maahan porukkaa jonka pyhä kirja kieltää sopeutumisen vääräuskoisten keskuuteen? Näin kotoutumi
      Maailman menoa
      19
      1237
    8. Armi Aavikko Malmin hautausmaa

      Haudattiinko Armi arkussa Malmin hautausmaalle vai tuhkattiinko hänet? Kuka tietää asiasta oikein?
      Kotimaiset julkkisjuorut
      10
      1223
    9. Haluisin suudella ja huokailla

      ja purra kaulaasi ja rakastella sinua. Haluisin puristella rintojasi ja pakaroitasi. Ei sinulla taida olla kuitenkaan ni
      Ikävä
      16
      1197
    10. Ison Omenan uhri tukahdutettiin kuoliaaksi. Kuolinsyynä sydämen pysähdys.

      Eli naisen hengittäminen estettiin ja tästä oli suorana seurauksena sydämen pysähdys. Ihan oppikirjan mukainen tapaus. H
      Maailman menoa
      17
      1187
    Aihe