Kuivalihan uuniparametrit

Anonyymi-ap

Nyt on lihaa tarjouksessa, mutta ei jaksaisi joulun jälkeen enempää ahmia. Voisi tehdä sellaisia "jerky"-suikaleita, jotka maksaa kaupassa ihan hemmetisti.

Ymmärtääkseni raaka liha siivutetaan ja maustetaan suolaliemessä. Mutta miten se kuivaus kannattaisi tehdä?

Kalaahan kuivataan keväällä ulkonakin, mutta nyt on pakkasta ja tarkoitus olisi saada prosessi läpi mahdollisimman nopeasti.

Liian kylmä uuni tuskin tappaa bakteereita ja liian kuuma taas kuivattaa liikaa. Mikähän olisi sopiva lämpötila ja "paistoaika" tavallisella sähköuunilla?

19

705

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Itse olen tehnyt hyötykasvikuivurilla. Ensiksi marinointi, sitten kylmäsavustus noin 30C:ssä 6 tuntia ja lopuksi hyötykasvikuivurilla alle 40C:ssä kuivaksi, noin 9 tuntia.

    • Anonyymi
      • Anonyymi

        Jos käyttää kiertoilmauunia, niin silloin lämpötilat on matalammat.


      • Jerkyä ei kypsennetä vaan se kuivataan. Nuo lämmöt ovat ihan liian korkeat. Poron kuivaliha vertautuu jerkyyn eikä sitäkään paisteta uunissa vaan kuivatetaan ulkosalla kuivassa kevättalven pakkastuulessa.


      • Anonyymi
        Grillaava_rouva kirjoitti:

        Jerkyä ei kypsennetä vaan se kuivataan. Nuo lämmöt ovat ihan liian korkeat. Poron kuivaliha vertautuu jerkyyn eikä sitäkään paisteta uunissa vaan kuivatetaan ulkosalla kuivassa kevättalven pakkastuulessa.

        Turskakin kuivataan kevätahavilla, kun on viileä ilma eikä kärpäset vielä lentele.

        Joku 30-40 astetta on paras lämpötila bakteereiden kasvatukseen.


      • Anonyymi kirjoitti:

        Turskakin kuivataan kevätahavilla, kun on viileä ilma eikä kärpäset vielä lentele.

        Joku 30-40 astetta on paras lämpötila bakteereiden kasvatukseen.

        "Turskakin kuivataan kevätahavilla, kun on viileä ilma eikä kärpäset vielä lentele."

        Turska on hyvä esimerkki kuivaamalla säilömisestä. Ei sitäkään kypsennetä ennen kuivaamista. Tosin nykyään turska suolataan, mikä poistaa nestettä (ja estää bakteerien toiminnan ilmakuivatuksessa) ja kun kalan kuivaamista jatketaan viileässä niin saadaan lähes ikuisesti säilyvä ruoka-aine. Toinen perinteinen kuivaamalla tehty herkku on mojama eli kuivattu tonnikala. Kannattaa kokeilla, jos siihen pääsee käsiksi.

        https://en.wikipedia.org/wiki/Mojama


      • Grillaava_rouva kirjoitti:

        "Turskakin kuivataan kevätahavilla, kun on viileä ilma eikä kärpäset vielä lentele."

        Turska on hyvä esimerkki kuivaamalla säilömisestä. Ei sitäkään kypsennetä ennen kuivaamista. Tosin nykyään turska suolataan, mikä poistaa nestettä (ja estää bakteerien toiminnan ilmakuivatuksessa) ja kun kalan kuivaamista jatketaan viileässä niin saadaan lähes ikuisesti säilyvä ruoka-aine. Toinen perinteinen kuivaamalla tehty herkku on mojama eli kuivattu tonnikala. Kannattaa kokeilla, jos siihen pääsee käsiksi.

        https://en.wikipedia.org/wiki/Mojama

        Meillä on uuden vuoden vastaanotolle Mojamaa file ja jamon ibericoa kokonainen kinkku, jonka ajattelin avata tänään illalla. Tuolta tilasin mojaman ja kinkun.

        https://www.elmejorjamon.es/en/salazones/317-mojama-extra-dried-salted-tuna-16-kg.html


      • Anonyymi
        Grillaava_rouva kirjoitti:

        Jerkyä ei kypsennetä vaan se kuivataan. Nuo lämmöt ovat ihan liian korkeat. Poron kuivaliha vertautuu jerkyyn eikä sitäkään paisteta uunissa vaan kuivatetaan ulkosalla kuivassa kevättalven pakkastuulessa.

        Höpöhöpö, kuivaliha tai kylmäsavustettu on aivan eri asia kuin jerky, sen kuuluu olla hitaasti kypsennettyä kuivaksi.


      • Anonyymi kirjoitti:

        Höpöhöpö, kuivaliha tai kylmäsavustettu on aivan eri asia kuin jerky, sen kuuluu olla hitaasti kypsennettyä kuivaksi.

        "Höpöhöpö, kuivaliha tai kylmäsavustettu on aivan eri asia kuin jerky..."

        Älä nyt viitsi. Tässä on tieteellinen paperi jerkyn tekemisestä. Jerkyn nimi tulee espanjan sanasta "charqui", joka tarkoittaa traditionaalisesti kuivattua lihaa ja se tehdään savustamalla ja auringossa ja tuulessa kuivaamalla. Aivan sama kuin saamelaisten kuivaliha.

        Traditionally jerky was made by the use of sun, wind, and smoke from fires as a way to Jerky is a nutrient-dense, convenient, shelf-stable meat product that can be made from just about any type of raw meat ingredients.

        https://www.ndsu.edu/agriculture/extension/publications/jerky-making-producing-traditional-food-modern-processes


      • Anonyymi
        Grillaava_rouva kirjoitti:

        "Höpöhöpö, kuivaliha tai kylmäsavustettu on aivan eri asia kuin jerky..."

        Älä nyt viitsi. Tässä on tieteellinen paperi jerkyn tekemisestä. Jerkyn nimi tulee espanjan sanasta "charqui", joka tarkoittaa traditionaalisesti kuivattua lihaa ja se tehdään savustamalla ja auringossa ja tuulessa kuivaamalla. Aivan sama kuin saamelaisten kuivaliha.

        Traditionally jerky was made by the use of sun, wind, and smoke from fires as a way to Jerky is a nutrient-dense, convenient, shelf-stable meat product that can be made from just about any type of raw meat ingredients.

        https://www.ndsu.edu/agriculture/extension/publications/jerky-making-producing-traditional-food-modern-processes

        Tee miten haluat siellä nuotiollasi, mutta nykyaikainen jerky-liha on kypsää, kylmäsavustettu poronliha on sitkeää ja kamalaa.


      • Anonyymi kirjoitti:

        Tee miten haluat siellä nuotiollasi, mutta nykyaikainen jerky-liha on kypsää, kylmäsavustettu poronliha on sitkeää ja kamalaa.

        "...kylmäsavustettu poronliha on sitkeää ja kamalaa."

        Kylmäsavustettu poronpaisti on voimakkaan makuista ja mureaa. En tiedä, mitä sotkua olet syönyt kun mielipide on tuollainnen.

        Mutta mutta, nythän ei ollut kyse poron kylmäsavupaistista eikä varsinkaan lämminkypsytetystä lihasta vaan jerkystä, joka tosiaan tehdään tradiotionaalisesti kuivaamalla liha. Siksi jerkyyn ei käytetä rasvaista lihaa, ei siipikarjaa eikä porsasta lainkaan. Rasvainen liha ei kuivu ja rasva härskiintyy pahan makuiseksi. Siipikarja ja porsas...noh, niiden salmonellasta ja kolibakteereista saa vain paskataudin.

        Mainitsemasi moderni jerky on vain kuivaa ja ylikypsää ja kuivaa lihanmurua, samanlaista kuin sinun naudanlihapihvisi.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Tee miten haluat siellä nuotiollasi, mutta nykyaikainen jerky-liha on kypsää, kylmäsavustettu poronliha on sitkeää ja kamalaa.

        Kuivattu poron sydän on hyvänmakuista. Sitä ei savusteta mitenkään. Topakka suola vaan. Säilyy kesälläkin povitaskussa, kun on vaeltamassa ympäri lappia.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Kuivattu poron sydän on hyvänmakuista. Sitä ei savusteta mitenkään. Topakka suola vaan. Säilyy kesälläkin povitaskussa, kun on vaeltamassa ympäri lappia.

        Kuivattu poron pumppu on kyllä hyvää matkaevästä. Tämä raivomamma ei siitä tiedäkään mitään.


      • Anonyymi
        Grillaava_rouva kirjoitti:

        "...kylmäsavustettu poronliha on sitkeää ja kamalaa."

        Kylmäsavustettu poronpaisti on voimakkaan makuista ja mureaa. En tiedä, mitä sotkua olet syönyt kun mielipide on tuollainnen.

        Mutta mutta, nythän ei ollut kyse poron kylmäsavupaistista eikä varsinkaan lämminkypsytetystä lihasta vaan jerkystä, joka tosiaan tehdään tradiotionaalisesti kuivaamalla liha. Siksi jerkyyn ei käytetä rasvaista lihaa, ei siipikarjaa eikä porsasta lainkaan. Rasvainen liha ei kuivu ja rasva härskiintyy pahan makuiseksi. Siipikarja ja porsas...noh, niiden salmonellasta ja kolibakteereista saa vain paskataudin.

        Mainitsemasi moderni jerky on vain kuivaa ja ylikypsää ja kuivaa lihanmurua, samanlaista kuin sinun naudanlihapihvisi.

        Ihan lappilaisen tarjoamaa KYLMÄsavustettua, oli sitkeää ja raa'an makuista.

        Lämminsavustettu onkin kypsää, tuulessa kuivatettu raakaa, yritä nyt päättää mitä tarkoitat.

        Olen syönyt kaupasta ostettuna vain hyvänmakuista kypsää kuivalihaa, en tiedä myydäänkö edes Suomessa tai missään tuulessa kuivatettua raakaa lihaa jerkynä.

        Nuotiolla tuulessa lehmänlihasi saattaa jäädäkin raa'aksi, minulla ei ole sellaisesta kokemusta.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Kuivattu poron pumppu on kyllä hyvää matkaevästä. Tämä raivomamma ei siitä tiedäkään mitään.

        En minäkään tiedä tai miltä poronpurenta maistuu, enkä välitä kokeillakaan. Lappilaisilla on ihan omat makuelämyksensä.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Turskakin kuivataan kevätahavilla, kun on viileä ilma eikä kärpäset vielä lentele.

        Joku 30-40 astetta on paras lämpötila bakteereiden kasvatukseen.

        Kuivalihaa sen pitää olla.


    • Anonyymi

      Pohjoisnorjassa on talojen katoilla kehikko joka on ympäröity katiskaverkolla.
      Sinne laitetaan maalis-huhtikuussa lihasuikaleet kuivumaan. Yöpakkanen rikkoo solukkoa ja kevät aurinko kuivattaa. Samalla tavalla onnistuu etelässäkin.

      Ihan turha tehdä uunissa, ja voi savustaa, suolata , maustaa ihan makunsa mukaan..

      • Anonyymi

        Kaloillehan ne ovat ja jossain valaan/hylkeenlihalle, mutta harvemmin mitään muuta lihaa. Epähygieenistä, en ainakaan itse sellaista söisi ja oikeasti kypsennettyä muutenkin.


    Ketjusta on poistettu 3 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Kiitos nainen

      Kuitenkin. Olet sitten ajanmerkkinä. Tuskin enää sinua näen ja huomasitko, että olit siinä viimeisen kerran samassa paik
      Tunteet
      12
      3790
    2. MTV: Kirkossa saarnan pitänyt Jyrki 69 koki yllätyksen - Paljastaa: "Se mikä oli hyvin erikoista..."

      Jyrki Linnankivi alias Jyrki 69 on rokkari ja kirkonmies. Teologiaa opiskeleva Linnankivi piti elämänsä ensimmäisen saar
      Maailman menoa
      78
      1997
    3. Hyväksytkö sinä sen että päättäjämme ei rakenna rauhaa Venäjän kanssa?

      Vielä kun sota ehkäpä voitaisiin välttää rauhanponnisteluilla niin millä verukkeella voidaan sanoa että on hyvä asia kun
      Maailman menoa
      543
      1610
    4. Kirjoita yhdellä sanalla

      Joku meihin liittyvä asia, mitä muut ei tiedä. Sen jälkeen laitan sulle wappiviestin
      Ikävä
      83
      1267
    5. Olet hyvin erilainen

      Herkempi, ajattelevaisempi. Toisaalta taas hyvin varma siitä mitä haluat. Et anna yhtään periksi. Osaat myös ilkeillä ja
      Ikävä
      67
      1077
    6. Yksi syy nainen miksi sinusta pidän

      on se, että tykkään luomusta. Olet luonnollinen, ihana ja kaunis. Ja luonne, no, en ole tavannut vielä sellaista, joka s
      Ikävä
      33
      1018
    7. Hyödyt Suomelle???

      Haluaisin asettaa teille palstalla kirjoittelevat Venäjää puolustelevat ja muut "asiantuntijat" yhden kysymyksen pohditt
      Maailman menoa
      214
      898
    8. Hyvää Joulua mies!

      Toivottavasti kaikki on hyvin siellä. Anteeksi että olen hieman lisännyt taakkaasi ymmärtämättä kunnolla tilannettasi, o
      Ikävä
      60
      873
    9. Hyvää talvipäivänseisausta

      Vuoden lyhyintä päivää. 🌞 Hyvää huomenta. ❄️🎄🌌✨❤️😊
      Ikävä
      171
      854
    10. Paljastavat kuvat Selviytyjät Suomi kulisseista - 1 päivä vs 36 päivää viidakossa - Katso tästä!

      Ohhoh! Yli kuukausi viidakossa voi muuttaa ulkonäköä perusarkeen aika rajusti. Kuka mielestäsi muuttui eniten: Mia Mill
      Suomalaiset julkkikset
      3
      798
    Aihe