Kuivalihan uuniparametrit

Anonyymi-ap

Nyt on lihaa tarjouksessa, mutta ei jaksaisi joulun jälkeen enempää ahmia. Voisi tehdä sellaisia "jerky"-suikaleita, jotka maksaa kaupassa ihan hemmetisti.

Ymmärtääkseni raaka liha siivutetaan ja maustetaan suolaliemessä. Mutta miten se kuivaus kannattaisi tehdä?

Kalaahan kuivataan keväällä ulkonakin, mutta nyt on pakkasta ja tarkoitus olisi saada prosessi läpi mahdollisimman nopeasti.

Liian kylmä uuni tuskin tappaa bakteereita ja liian kuuma taas kuivattaa liikaa. Mikähän olisi sopiva lämpötila ja "paistoaika" tavallisella sähköuunilla?

19

621

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Itse olen tehnyt hyötykasvikuivurilla. Ensiksi marinointi, sitten kylmäsavustus noin 30C:ssä 6 tuntia ja lopuksi hyötykasvikuivurilla alle 40C:ssä kuivaksi, noin 9 tuntia.

    • Anonyymi
      • Anonyymi

        Jos käyttää kiertoilmauunia, niin silloin lämpötilat on matalammat.


      • Jerkyä ei kypsennetä vaan se kuivataan. Nuo lämmöt ovat ihan liian korkeat. Poron kuivaliha vertautuu jerkyyn eikä sitäkään paisteta uunissa vaan kuivatetaan ulkosalla kuivassa kevättalven pakkastuulessa.


      • Anonyymi
        Grillaava_rouva kirjoitti:

        Jerkyä ei kypsennetä vaan se kuivataan. Nuo lämmöt ovat ihan liian korkeat. Poron kuivaliha vertautuu jerkyyn eikä sitäkään paisteta uunissa vaan kuivatetaan ulkosalla kuivassa kevättalven pakkastuulessa.

        Turskakin kuivataan kevätahavilla, kun on viileä ilma eikä kärpäset vielä lentele.

        Joku 30-40 astetta on paras lämpötila bakteereiden kasvatukseen.


      • Anonyymi kirjoitti:

        Turskakin kuivataan kevätahavilla, kun on viileä ilma eikä kärpäset vielä lentele.

        Joku 30-40 astetta on paras lämpötila bakteereiden kasvatukseen.

        "Turskakin kuivataan kevätahavilla, kun on viileä ilma eikä kärpäset vielä lentele."

        Turska on hyvä esimerkki kuivaamalla säilömisestä. Ei sitäkään kypsennetä ennen kuivaamista. Tosin nykyään turska suolataan, mikä poistaa nestettä (ja estää bakteerien toiminnan ilmakuivatuksessa) ja kun kalan kuivaamista jatketaan viileässä niin saadaan lähes ikuisesti säilyvä ruoka-aine. Toinen perinteinen kuivaamalla tehty herkku on mojama eli kuivattu tonnikala. Kannattaa kokeilla, jos siihen pääsee käsiksi.

        https://en.wikipedia.org/wiki/Mojama


      • Grillaava_rouva kirjoitti:

        "Turskakin kuivataan kevätahavilla, kun on viileä ilma eikä kärpäset vielä lentele."

        Turska on hyvä esimerkki kuivaamalla säilömisestä. Ei sitäkään kypsennetä ennen kuivaamista. Tosin nykyään turska suolataan, mikä poistaa nestettä (ja estää bakteerien toiminnan ilmakuivatuksessa) ja kun kalan kuivaamista jatketaan viileässä niin saadaan lähes ikuisesti säilyvä ruoka-aine. Toinen perinteinen kuivaamalla tehty herkku on mojama eli kuivattu tonnikala. Kannattaa kokeilla, jos siihen pääsee käsiksi.

        https://en.wikipedia.org/wiki/Mojama

        Meillä on uuden vuoden vastaanotolle Mojamaa file ja jamon ibericoa kokonainen kinkku, jonka ajattelin avata tänään illalla. Tuolta tilasin mojaman ja kinkun.

        https://www.elmejorjamon.es/en/salazones/317-mojama-extra-dried-salted-tuna-16-kg.html


      • Anonyymi
        Grillaava_rouva kirjoitti:

        Jerkyä ei kypsennetä vaan se kuivataan. Nuo lämmöt ovat ihan liian korkeat. Poron kuivaliha vertautuu jerkyyn eikä sitäkään paisteta uunissa vaan kuivatetaan ulkosalla kuivassa kevättalven pakkastuulessa.

        Höpöhöpö, kuivaliha tai kylmäsavustettu on aivan eri asia kuin jerky, sen kuuluu olla hitaasti kypsennettyä kuivaksi.


      • Anonyymi kirjoitti:

        Höpöhöpö, kuivaliha tai kylmäsavustettu on aivan eri asia kuin jerky, sen kuuluu olla hitaasti kypsennettyä kuivaksi.

        "Höpöhöpö, kuivaliha tai kylmäsavustettu on aivan eri asia kuin jerky..."

        Älä nyt viitsi. Tässä on tieteellinen paperi jerkyn tekemisestä. Jerkyn nimi tulee espanjan sanasta "charqui", joka tarkoittaa traditionaalisesti kuivattua lihaa ja se tehdään savustamalla ja auringossa ja tuulessa kuivaamalla. Aivan sama kuin saamelaisten kuivaliha.

        Traditionally jerky was made by the use of sun, wind, and smoke from fires as a way to Jerky is a nutrient-dense, convenient, shelf-stable meat product that can be made from just about any type of raw meat ingredients.

        https://www.ndsu.edu/agriculture/extension/publications/jerky-making-producing-traditional-food-modern-processes


      • Anonyymi
        Grillaava_rouva kirjoitti:

        "Höpöhöpö, kuivaliha tai kylmäsavustettu on aivan eri asia kuin jerky..."

        Älä nyt viitsi. Tässä on tieteellinen paperi jerkyn tekemisestä. Jerkyn nimi tulee espanjan sanasta "charqui", joka tarkoittaa traditionaalisesti kuivattua lihaa ja se tehdään savustamalla ja auringossa ja tuulessa kuivaamalla. Aivan sama kuin saamelaisten kuivaliha.

        Traditionally jerky was made by the use of sun, wind, and smoke from fires as a way to Jerky is a nutrient-dense, convenient, shelf-stable meat product that can be made from just about any type of raw meat ingredients.

        https://www.ndsu.edu/agriculture/extension/publications/jerky-making-producing-traditional-food-modern-processes

        Tee miten haluat siellä nuotiollasi, mutta nykyaikainen jerky-liha on kypsää, kylmäsavustettu poronliha on sitkeää ja kamalaa.


      • Anonyymi kirjoitti:

        Tee miten haluat siellä nuotiollasi, mutta nykyaikainen jerky-liha on kypsää, kylmäsavustettu poronliha on sitkeää ja kamalaa.

        "...kylmäsavustettu poronliha on sitkeää ja kamalaa."

        Kylmäsavustettu poronpaisti on voimakkaan makuista ja mureaa. En tiedä, mitä sotkua olet syönyt kun mielipide on tuollainnen.

        Mutta mutta, nythän ei ollut kyse poron kylmäsavupaistista eikä varsinkaan lämminkypsytetystä lihasta vaan jerkystä, joka tosiaan tehdään tradiotionaalisesti kuivaamalla liha. Siksi jerkyyn ei käytetä rasvaista lihaa, ei siipikarjaa eikä porsasta lainkaan. Rasvainen liha ei kuivu ja rasva härskiintyy pahan makuiseksi. Siipikarja ja porsas...noh, niiden salmonellasta ja kolibakteereista saa vain paskataudin.

        Mainitsemasi moderni jerky on vain kuivaa ja ylikypsää ja kuivaa lihanmurua, samanlaista kuin sinun naudanlihapihvisi.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Tee miten haluat siellä nuotiollasi, mutta nykyaikainen jerky-liha on kypsää, kylmäsavustettu poronliha on sitkeää ja kamalaa.

        Kuivattu poron sydän on hyvänmakuista. Sitä ei savusteta mitenkään. Topakka suola vaan. Säilyy kesälläkin povitaskussa, kun on vaeltamassa ympäri lappia.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Kuivattu poron sydän on hyvänmakuista. Sitä ei savusteta mitenkään. Topakka suola vaan. Säilyy kesälläkin povitaskussa, kun on vaeltamassa ympäri lappia.

        Kuivattu poron pumppu on kyllä hyvää matkaevästä. Tämä raivomamma ei siitä tiedäkään mitään.


      • Anonyymi
        Grillaava_rouva kirjoitti:

        "...kylmäsavustettu poronliha on sitkeää ja kamalaa."

        Kylmäsavustettu poronpaisti on voimakkaan makuista ja mureaa. En tiedä, mitä sotkua olet syönyt kun mielipide on tuollainnen.

        Mutta mutta, nythän ei ollut kyse poron kylmäsavupaistista eikä varsinkaan lämminkypsytetystä lihasta vaan jerkystä, joka tosiaan tehdään tradiotionaalisesti kuivaamalla liha. Siksi jerkyyn ei käytetä rasvaista lihaa, ei siipikarjaa eikä porsasta lainkaan. Rasvainen liha ei kuivu ja rasva härskiintyy pahan makuiseksi. Siipikarja ja porsas...noh, niiden salmonellasta ja kolibakteereista saa vain paskataudin.

        Mainitsemasi moderni jerky on vain kuivaa ja ylikypsää ja kuivaa lihanmurua, samanlaista kuin sinun naudanlihapihvisi.

        Ihan lappilaisen tarjoamaa KYLMÄsavustettua, oli sitkeää ja raa'an makuista.

        Lämminsavustettu onkin kypsää, tuulessa kuivatettu raakaa, yritä nyt päättää mitä tarkoitat.

        Olen syönyt kaupasta ostettuna vain hyvänmakuista kypsää kuivalihaa, en tiedä myydäänkö edes Suomessa tai missään tuulessa kuivatettua raakaa lihaa jerkynä.

        Nuotiolla tuulessa lehmänlihasi saattaa jäädäkin raa'aksi, minulla ei ole sellaisesta kokemusta.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Kuivattu poron pumppu on kyllä hyvää matkaevästä. Tämä raivomamma ei siitä tiedäkään mitään.

        En minäkään tiedä tai miltä poronpurenta maistuu, enkä välitä kokeillakaan. Lappilaisilla on ihan omat makuelämyksensä.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Turskakin kuivataan kevätahavilla, kun on viileä ilma eikä kärpäset vielä lentele.

        Joku 30-40 astetta on paras lämpötila bakteereiden kasvatukseen.

        Kuivalihaa sen pitää olla.


    • Anonyymi

      Pohjoisnorjassa on talojen katoilla kehikko joka on ympäröity katiskaverkolla.
      Sinne laitetaan maalis-huhtikuussa lihasuikaleet kuivumaan. Yöpakkanen rikkoo solukkoa ja kevät aurinko kuivattaa. Samalla tavalla onnistuu etelässäkin.

      Ihan turha tehdä uunissa, ja voi savustaa, suolata , maustaa ihan makunsa mukaan..

      • Anonyymi

        Kaloillehan ne ovat ja jossain valaan/hylkeenlihalle, mutta harvemmin mitään muuta lihaa. Epähygieenistä, en ainakaan itse sellaista söisi ja oikeasti kypsennettyä muutenkin.


    Ketjusta on poistettu 3 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. En usko et meistä tulee jotain

      Se ei kuitenkaan estä toivomasta et tulisi. Toivon et voitas suudella ja se sais asioita loksahtamaan paikoilleen. Jutel
      Ikävä
      10
      2620
    2. Kuvaile itseäsi

      Kaivatullesi, niin että hän sinut tunnistaa.
      Ikävä
      89
      1966
    3. Eini paljastaa nuorekkuutensa salaisuuden - Tämä nousee framille: "Se on pakko, että jaksaa!"

      Discokuningatar Eini on täyttänyt upeat 64 vuotta. Lavoilla ja keikoilla nähdään entistä vapautuneempi artisti, joka ei
      Suomalaiset julkkikset
      39
      1501
    4. Huomenta keskipäivää

      Kivaa päivää mukaville ja söpösille. 🐺🫅❤️☕☀️
      Ikävä
      260
      1398
    5. Yli puolella maahanmuuttajalapsista ei ole tietoja ja taitoja, joilla selviää yhteiskunnassa

      Miksi Suomeen otetaan väkeä jolla on älyvajetta? https://www.hs.fi/politiikka/art-2000010730220.html
      Maailman menoa
      273
      1038
    6. Oletko koskaan katunut kun

      elämäsi tilaisuus jäi käyttämättä? 💔
      Ikävä
      67
      923
    7. Olen J-mies

      Jos kerrot sukunimeni alkukirjaimen, ja asuinpaikkakuntani. Lupaan ottaa yhteyttä sinuun.
      Ikävä
      47
      881
    8. Ei sitten, ei olla enää

      Missään tekemisissä. Unohdetaan kaikki myös se että tunsimme. Tätä halusit tämän saat. J miehelle. Rakkaudella vaalea na
      Ikävä
      77
      860
    9. Sinusta näkee että

      Kaipaat paljon.
      Ikävä
      55
      854
    10. Haluaisin ottaa sinut syleilyyni mies

      Olet suloinen...
      Ikävä
      44
      765
    Aihe