Kimchi - Kiinankaalin ...?

Anonyymi-ap

Moi!

..hapankaalin siis tavallisesta kaalista tehtyyn hapankaalin vaihtoehdoksi, ajattelin opetella Kimchin valmistuksen. Kimchiä, mikä on hapatettua kiinankaalia chilillä ja valkosipulilla maustettua, kts https://kotiliesi.fi/resepti/kimchi/

Kimchin valmistuksen arvoitus?
Kun katsoo muutamia kuvia kotimaisilta reseptiä julkaisseelta, niin
näyttäisi, jotta kiinankaali Kimchissä olisi leikattu siten, että

kiinankaalen vaalea vahvempi osa hyödynnetään,
ja se kiinankaalin lehden vihreä osa olisi leikettu pois?

onko näin, jotta kiinankaalin lehdestä leikataan vihreät pois, vain paksumpi vaalea osa laitetaan Kimchiin?

hapan hapankaalia kun tehdään valkokaalist, niin kaikki lehdet hyödynnetään.

Kimchistä kuiten haluaisi kerralla rakenteeltaan oikeanlaista. Äkkiseltään kuvittelisin tuon lehden ohuen vihreän osan jätetyn pois noista em kuvista päätellen, vaikka resepteissä ei vihreän osan pois leikkuuta mainita.

Kiitti neuvoista!

19

510

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Anonyymi
    • Anonyymi

      Kiitos, vinkistä!

      Tuo kuva monipuolisti ajatusta Kimchistä.
      Kimchin harjoittelussa taitanee mennä tämä kevät!

      Keskellä kuvaa on nuo alimmaiset suikaleet kanssa vaaleita, eli "valokuvista johdetusta päättelystä" - ohuet vihreät osat leikataan pois, voinee olla ajatusta.

      Resepteillä mainitaan tosiaan vielä, että kimchin hautuessa viikon siihen saa makua..
      Kaupassa käynti myöhemmin ja kokeiluun..

      • Tuon redditin ohjeen mukaan kiinankaalit hapatettaisiin puolikkaina ilman suikalointia. Varmaan hapantuu hieman isompinakin hyvin. En näe mitään syytä miksi kiinankaalin latvaosat pitäisi leikkoa pois. Niissä on samanlainen määrä fermentoituvia sokereita eikä ne ole sen likaisempia kuin tyviosa. Ainoa mieleen tuleva syy leikata latvat pois on tekstuuri. Fermentoituna ohuet lehdet eivät ole enää rapeita vaan löysiä lötköjä.

        Muistathan, että kasvikset ovat yleisin ruokamyrkytyksen aiheuttaja koska niillä on ollut suora yhteys maaperään ja eläinten ulosteisiin ja niitä ei kypsennetä. Fermentoimisessa on lisäriskinä se, että raaka-aineet ovat muutaman päivän lämpimässä ja hapettomassa tilassa, joka on botuliinin kannalta ihanteellinen tila. Minun ohjeeni on seuraavat:

        1. Puhtaus on äärimmäisen tärkeää. Käytä puhtaita välineitä, ehjiä kasviksia ja pese ne huolellisesti ettei niihn jää multaa ja Clostridium botulinum bakteereja, jotka elävät maaperässä. Kiinankaalissa on varsin yleistä myös se, että keskiosaan kertyy sian ulostetta ja virtsaa kun kaalia lannoitetaan niillä eli kunnon pesu on tärkeää.

        2. Älä tingi suolan määrästä. Suolaisuus hidastaa Clostridium botulinumin lisääntymistä kun kaali on huoneenlämmössä hapettomassa tilassa fermentoitumassa. Bakteerin toiminta estyy kun kimchi saavuttaa riittävän happamuuden, mutta muutama ensimmäinen päivä on riskialtista ja sen hallintaan on puhtaus ja suola.

        3. Fermentoiminen on kokonaisuutena riskialtista ja omalla vastuulla tapahtuvaa. Turvallisinta olisi säilöä valmiilla etikkahapolla, jolloin riskialtis fermentoimisvaihe jää pois.


    • Anonyymi

      Kiitos, hienosta neuvonnasta!
      Vaikka kiinankaalin nimi on meillä kiinankaali. On kiina-sana alusta ainakin meidän marketeilla täällä vain Suomalaista kiinankaalia, mitä ei liene lannoitellut "ehdalla sianpaskalla" - olettaisin..?

      tavallista keräkaalia olen suikaloinut ja hapattanut osaamatta ajatella botuliinibakteereja - tosin valkokaalilla menee pitkään, jotta on valmista hapankaalia..

      Kun otit puheeksi tuon kiinankaalin fermentoitumisen tuoman happamuuden - mittaatko happamuutta jollain? Ph-liuskoilla tms?

      Suolankanssa ei kannata säästellä, jos suolaa alkaa säästelemään voi kokohomma tyssätä tai ainakin aikaa fermentoitumiseen kuluu pidempään..

      Kokonaisia kiinankaaleja, äkkiseltään ala hapattamaan , luullakseni näet vie enempi aikaa j.n.e.

      ...miten tekisit Kimchin Etikkahapolla?

      Oma kokemukseni on "pizzasalaatin" tekeminen punaviinietika/öljyllä pehmentäen kerralla viiden litran kattilallisen valkokaalia eli yhden valkokaalin..

      Tässä Kimchi etikalla - näet pohdituttaa tuo maustepuoli ja kalaliemi ... miten maullisesti menisi - arvioita?

      Mutta aluksi ekassa viestissä olevan ohjeen mukaan.

      Ajattelin kolmen päivän välein litran tölkillinen, niin
      kertomusta alkaa tulemaan viikon päästä enempi.

      Olisi hienoa, jos tuohon "kiinankaalia etikalla", saisi neuvoa

      YT aloittelija

      • ” Kun otit puheeksi tuon kiinankaalin fermentoitumisen tuoman happamuuden - mittaatko happamuutta jollain? Ph-liuskoilla tms?”

        En ole mitannut. Hapattaminen on perustunut riittävän pitkään aikaan eli se muutama päivä viileässä huoneenlämmössä ja sen jälkeen ainakin pari viikkoa jääkaapissa ennen kuin syö. Joka tapauksessa aika on niin pitkä, että siihen ehtii ennen riittävää hapantumista tulla botuliinia jos on tullakseen. Toki mittauksella varmistettu pH alle 4,4 varmistaa sen, että säilyy hyvin pitkänkin aikaa eikä purkin avaamisen jälkeen tulevat bakteerit lisäänny siinä.

        ” ...miten tekisit Kimchin Etikkahapolla?”

        Tuorekimchi Geotjeori on ihan yleinen resepti, johon ei tule happoa lainkaan. Tässä yksi esimerkki:

        https://www.justonecookbook.com/quick-korean-fresh-kimchi/

        Tässä on resepti etikkahapon kanssa. Pelkkää reseptiä arvioimalla voisi sanoa, ettei happamuus ole fermentoidun luokkaa, mutta ei sen tarvitsekaan olla kun voi heti valmistuksen jälkeen laittaa jääkaappiin, jossa kylmyys on pääasiallinen säilyttäjä ja happamuus voi olla sen vuoksi miedompi. Valmiilla etikkahapolla happamuutta voi säädellä myös miedommaksi ja kimchi maistuu vasta-alkajallekin paremmin.

        Reseptissä riisiviinietikka tuo aasialaista makuvivahdetta ja tuossa linkkaamassasi kuvassa hapattaminen ilmeisesti tapahtuu keitetyn riisin avulla joten se toisi autenttisen maun. Kannattaa katsoa riisiviinietikan happamuus. Itse ostin aasiankaupasta litran pullon 9%:sta, joka on ärhäkkää kotimaiseen väkiviinaetikkaankin verrattuna. Lisäksi tuollaiset aasiankaupan isot pullot ovat huomattavasti edullisempia kuin markettien sushihyllyjen minikokoiset riisiviinietikkapullot.

        https://www.bbcgoodfood.com/recipes/quick-kimchi

        Itsellä kaikista äärimmäisimmät hapattamisokeilut ovat olleet sienillä. Hyvin nekin happani kun lisäsi joukkoon sipuli- ja porkkanasuikaleita, joista tuli sokeria fermentointiin. Lopputulos oli ihan hyvä, mutta helpompaa, turvallisempaa ja yhtä hyvää saa etikalla säilötyistä sienistäkin.

        Riisillä hapattamisesta tuli mieleen alkuperäinen sushi, narezushi, joka on suolattua ja keitettyyn riisiin tiiviisti pakattua kalaa, joka hapantuu riisin avulla ja näin säilyy jopa vuosia. Aluksi riisi on heitetty pois, mutta sen maku huomattiin myös ihan hyväksi ja sitä alettiin syödä kalan kanssa. Moderniin pikasushiin happamuutta ei maltettu tehdä fermentoimalla vaan riisiin lisättiin mausteeksi riisiviinietikkaa.

        https://www.bbc.com/travel/article/20210616-funazushi-the-fermented-predecessor-of-modern-sushi


    • Anonyymi

      Ei fermentointi ole mitään tönkkösuolausta. 1–2 % suolapitoisuus riittää. Tärkeää on tosiaan hyvä hygienia, ja varmistua ettei fermentoitavat pääse ilman kanssa tekemisiin.

      Umpiopurkkeihin fermetoidessa olen laittanut purkkiin vielä kelmua ja vettä sen päälle painoksi. Päästelee sitten välillä paineita varovasti purkin raosta silloin tällöin.

      Jos fermentoi steriilejä aineksia, niin käymisen saa startattua vaikkapa kaatamalla sekaan lorauksen kaupan hapankaalin lientä.

      • "Ei fermentointi ole mitään tönkkösuolausta. 1–2 % suolapitoisuus riittää."

        1-2% on varmaan ok lopullinen suolapitoisuus, mutta aloituksessa suolavesi pitää olla todella voimakkaasti suolattua, noin 6-10%. Voimakas suola estää haitallisten bakteerien lisääntymisen ja edistää maitohappobakteerien lisääntymistä.

        Alkutilanteen voimassuolainen vesi suojaa hapantumatonta säilykettä ja kun se hapantuu hitaasti, suolaa siirtyy osmoosilla kasvisten sisään ja suolapitoisuus tasaantuu syötävälle tasolle. Pointtina on paljon puhtaita kasviksia tiiviisti ladottuna ja suojattuna suhteellisen pienellä määrällä voimakassuolaista vettä. Hitaassa fermentoinnissa pH laskee suojaavalle tasolle ja samalla suola imeytyy kasviksiin ja suolapitoisuus tasaantuu syötävälle tasolle.


    • Anonyymi

      Kiitos, hienosta huomautuksesta!

      ihmettelinkin suolannmäärää Kimchiin..

      esim ns "pizzasalaattiin" laitetaan öljy/etikkaseokseen vain 1 tl / n. 2 kg suikaloitua keräkaalta.. tosin "tehoaineena" etikka..

      kiitos!

    • Anonyymi

      Tässä ohjeessa uloin kaalinlehti poistetaan, ja sitten puolikkaat kaalit suolataan vahvassa noin 20-prosenttisessa suolavedessä, jonka jälkeen niitä "pikkelöidään" muovipussissa 6 tunnin ajan. Sen jälkeen enin suola huuhdellaan pois ja kaalinpuolikkaisiin hierotaan maustetahna varsinaista fermentointia varten.

      https://mykoreankitchen.com/kimchi-recipe/

      • Anonyymi

        hieno havainto,
        ite (aloitaja) katselen ut-videoita aiheesta,
        homman juoni Kimchissä on, jotta aluksi kimchin kiinankaali suolataan ominaan erillään aluksi,
        jopa maistellaan suolan olevan sopiva,
        huuhdellan kaali,
        ja laitetaan tämän jälkeen maustumaan Chili/kalaliemi/ mausteliemeen fermentoimaan..
        joten alun reseptin suolamäärää ei pidä säikähtää,
        alun reseptin kirjoittajalla vain ollu huomioitu eriksen "suolausvaihetta"?


    • Anonyymi
    • Anonyymi

      hapatetun kiinankaalin Komchin ero tav om hapatetu keräkaaliin on osin tuossa alun erossa, näet hapankaali (valkokaali) survotaan vetiseksi suolan kanssa..
      hapatettu kiinankaali Kimchinreseptissä näemmä pitää suolata kiinankaali ensin, ja laittaa tämän suolauksen jälkeen laittaa fermontoitumasn ja maustumaan mausteliemessään..
      yt, alottelija

    • Anonyymi

      ..tällä.. yt-videolla täti selvittaa 3.40 min kojdalla jottei ensinkään käytä kalalientä.. ja juuri ennen laittaa kolmelusikallista sokeria..
      https://youtu.be/GNutVQFm4XY?feature=shared

      6:40 min kuiten hän lisää kalalientä..

      ..täti taitaa olla ihan Pro?

      wjürthin konemekaanikon mustat ohuet kumihanskat näyttää samanlaisilta kuin hänen kokkaillesa alkaessa sekouttaan mausteliemeen kaalta..

      jälkeen kymmenen minuutin tätskä näyttää, mitä fermontoitunut kiinankaali mausteliemessä on..
      jopa "nuuhkase" 10.:38 min!
      toteaten, jopa pidempää - maustuu..

      • Anonyymi

        Sokeria voi lisätä maitohappobakteereille appeeksi, jos epäilee ettei aineksissa ole riittävästi tarjolla. Ja taittaahan sokeri toki hapokkuuttakin.

        https://www.arla.fi/food-and-future/hyvinvoiva-mina/fermentointi/

        "Elinolosuhteistaan tarkat maitohappobakteerit vaativat toimiakseen riittävästi käymiskykyisiä sokereita, käymiselle otollisen lämpötilan, hapettomat olosuhteet ja hyvän hygienian."


    • Anonyymi

      ..tuore Kimchi -resepti on mielenkiintoinen,
      hapatettua odetellessa voisi kokeilla.. kiitos.

      tuota etikoiden -% olekaan huomannut katsella aiemmin, 9 on jo "jäykkää" kotimainen väkiviina etikka on 10% jota käytän esim jääkaapin siivouksessa .. 8 0
      lidlistä ostamani riisietikka on näemmä 6%..

      • Anonyymi

        Etikalla hapattaminen on sellainen "köyhän (tai kiireisen) miehen" versio, eikä ola samalla tavalla terveellistä kuin fermentoidut versiot.

        Pikkelöinti on toki nopea tapa tehdä lisuke. Liemeen vaan 1 osa etikkaa, 2 osaa sokeria ja 3 osaa vettä. Sitten ainekset sekaan ja jääkaappiin hetkeksi, tai muutamaksi tunniksi, vähän raaka-aineista riippuen.


    • Anonyymi

      Asiasta kolmanteen. Onks tää hyvää?! Hapankaalista tykkään.

      Tv TimmyH

    • Anonyymi

      ..noo-o, ainakin perinteisin valkokaalista hapankaali tekijänä,
      näin ketjun aloittajana, arvelen voivani snoa, Jotta On!

      tuo kimchiin laitettava liemi, kevätsipuli ( salottisipuli), inkivääri fariinisokeri, valkosipuli, chilijauhe- liemi ...

      oli maultaan siis ekan viestin reseptin mukainen,

      Oli maultaan "lupaava"!
      miten sitten käyt tölkin hapatesa viikon, raportti myöhemin.!
      Lientä maistellessa Yllätys ja joillein ei (aasialaistyylin maustekastikkeista pitäville)
      niin liemen päämaku olikin Inkivääri, chili, valkosipuli, jäi hieman alle, ja yllättäen Makia! - fariinisokeri!

      Yön yli tölkki on ensin huoneenlämmössä, ja päivän noustua menee jääkaappiin viikoksi..

      Nyt oli "pirkka chilijauhepss" ,posti tuo jonain pvnä gochugoru-chilijauhetta.. Tätä odotellessa saatan ehettää tehdä toisen purnukan "happanemaan"..

      Mausta raportti ensiviikolla..

    Ketjusta on poistettu 2 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Anteeksi mies

      En vaan osaa kohdata sinua ja olla normaali. En tiedä mikä vaivaa. Samaan aikaan tekee mieli tulla lähelle ja kuitenkin
      Ikävä
      57
      8487
    2. Mietin aina vain

      Minä niin haluaisin nähdä sinut. Ei tuo yhden ainoan kuvan katsominen paljon helpota... Miksi sinä et voisi olla se roh
      Tunteet
      12
      3329
    3. Hetken jo luulin, että en ikävöi sinua koko aikaa

      Mutta nyt on sitten taas ihan hirveä ikävä jotenkin. Tiedätköhän sinä edes, kuinka peruuttamattomasti minä olen sinuun r
      Ikävä
      26
      2480
    4. Palstan henkisesti sairaat ja lihavat

      Täällä on sairaita, työttömiä ihmisiä kirjoittelemassa joilla ei ole tarkoituksena kuin satuttaa ihmisiä. Jos eksyt pals
      Ikävä
      114
      2000
    5. Kysely lieksan miehille

      Olemme tässä pohtineet tällaista asiaa, että miten on. Tästä nyt on paljon ollut juttua julkisuudessakin aina sanomaleht
      Lieksa
      80
      1980
    6. Outoa että Trump ekana sanoutui irti ilmastosopimuksesta

      kun Kaliforniaa riepottelee siitä johtuvat tuhoisat maastopalot. Hirmumyrskytkin ovat USA:ssa olleet tuhoisia.
      Maailman menoa
      350
      1648
    7. Saan kengurakkaan kotiin viikon päästä

      Mitä tapahtui? Martina hehkutti tätä stoorissaan reilu viikko sitten, mutta eipä aussimiestä Suomessa näkynyt, vaan tapa
      Kotimaiset julkkisjuorut
      241
      1412
    8. FinFamin ryhmät

      Älkää hyvät ihmiset luottako tähän tahoon. Ryhmiä on, mutta eivät ne toimi. Ihmisiä savustetaan ulos, vaikka näissä piir
      Salo
      0
      1191
    9. Olen vähän

      Hysteerinen se on totta. Etkai ymmärrä miten syvästi tunnen sinua kohtaan. Ja olet aina lähelläni. Olet osa jo jotain. I
      Ikävä
      10
      1075
    10. Osmo Peltola voitti ansaitusti Kultaisen Venlan - Kirvoitti yleisöltä mahtavan reaktion!

      JEE, onnea Osmo! Osmo Peltola voitti Vuoden esiintyjän Kultainen Venla -palkinnon. Isä-Peltsin ja Osmon luontoseikkailu
      Suomalaiset julkkikset
      66
      1020
    Aihe