Melodia ja harmonia: Mozart ja Schubert

Anonyymi-ap

Musiikin historiassa on harvoja säveltäjiä, joiden teoksissa harmoninen ja melodinen taso ovat rinta rinnan täydellisiä. Esimerkiksi Bach oli harmonian suurin nero, eikä hänen melodioissaan ole mitään vikaa, mutta ne ovat usein kontrapunktisia, matemaattisia melodioita, jotka yhdistyvät suurempaan kudokseen. Haydn ei ollut suuri melodikko, vaan musiikillisten yllätysten mies. Beethoven oli muotorakenteiden ja temaattisuuden huippu, hänen musiikkinsa puhuttelee valtavalla johdonmukaisuudella ja älykkäällä suunnittelulla. Mahler rakentaa korkeita rakennuksia ja on harmonian älykkö, samoin Brahms.

Mozart ja Schubert pulppusivat melodista materiaalia, mutta heidän soinnutuksensa on myös fantastista. Schubertilla moduloivampaa, yllättävämpiä sointupurkauksia. Mozartilla klassismin soinnutusmaailmasta erittäin rikkaasti ammennettua. Schubertin teemat ovat usein romanttisia, lyyrisiä, kauniita. Mozartin melodisuus on monesti hallitsevaa, teemoja on paljon, barokin tai Haydnin monotemaattinen tyyli loistaa poissaolollaan, melodista herkkua on tarjolla korvalle. Schubertin 9. sinfoniassa on lukuisia superhyviä melodioita, samoin viimeisessä pianosonaatissa, ja liedeissä tuhansia. Molemmat yhdistävät harmonisten mahdollisuuksien (lainasoinnut, kromatiikka, dominantin dominantteja, muita lainadominantteja, jopa sijaisdominantteja) maailmaan melodisen taidon, jolle on vähän vastineita koko musiikkikirjallisuudessa, jotain kuitenkin.

2

126

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Anonyymi

      Sitten italosäveltäjät usein suosi nopeita sointuja joiden soitto ei aina niin helppoa että vaatii nopeita sormia ainakin ja italot suosia selkeitä melodisia melodiakuvioita jotka selvästi olivat italialaista musamaisemaa edustamassa menestyksekkäästi 1800-luvulla ja osa rakasti , osa inhota italosäveltäjien teoksia kun mm verdi, vivaldi ja rossini oli tunnettuja italosäveltäjiä. Vivaldi kait heistä kaikkein monipuolisin. Musa oli yleensä duuria eikä niinkään mollia. Verdi rakensi aida oopperansa muun muassa. Sekoitin kerran ajatukseni carmen teoksessa jonka sävelsi tietääkseni ranskalainen bizet (bizetti) eli tietääkseni vaikka melodiarakenteiltaan carmen kuulostaakin hyvin italomenolta, niiin se on ranskalaisen mielestä sävelletty teos. Sitä soitetaan aina formulakisan palkintopallilla jos ferraritallin joku kuski pokannut voiton.

      Schubert ja mahler maalaili melodiamaailmoja mollijuttujensa kanssa laajoilla siveltimillä maalasivatkin ja aika -ajoin mahler hukkui pateetiaansa.

      Bach vaikka matemaattisuutta löytyy hänen melodioista, niin rakenteet on kuitenkin aika virtaviivaisen selkeät ja hän pysyttäytyi usein samassa linjassa eikä poikkoiluja harrastanut teosten sisällä niin paljoa kuin osa säveltäjistä.

    • Anonyymi

      Kyllä tuohon listaan Schubert ja Mozart tulee lisätä ainakin Unto Mononen. Jopa Frank Zappa päästi ihan levylle asti erään Unto Monosen sävellyksen, sitä vastoin Mozarttia ja Schubnerttia hän ei koskaan vaivautunut levyttämään.

      https://www.youtube.com/watch?v=6VqUiSdd3yM

      parasta tuossa Zappan bändin versiossa on kuunnella miten USA:lainen fuusio-jazz rumpali soittaa suomalaista tangoa nuoteista. Hän on tekemisessään jossainmäärin enempi läsnä verrattuna suomalaisten tanssilava bändien rumpaleihin.

    Ketjusta on poistettu 3 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Naiset miltä kiihottuminen teissä tuntuu

      Kun miehellä tulee seisokki ja ja sellainen kihmelöinti sinne niin mitä naisessa köy? :)
      Sinkut
      110
      8336
    2. Olet sä kyllä

      ihme nainen. Mikä on tuo sun viehätysvoiman salaisuus?
      Ikävä
      39
      2539
    3. Teuvo Hakkaraisesta tulee eurovaalien ääniharava

      Persuissa harmitellaan omaa tyhmyyttä
      Maailman menoa
      121
      2263
    4. Hiljaiset hyvästit?

      Vai mikä on :( oonko sanonut jotain vai mitä?
      Ikävä
      22
      1929
    5. Miksi kohtelit minua kuin tyhmää koiraa?

      Rakastin sinua mutta kohtelit huonosti. Tuntuu ala-arvoiselta. Miksi kuvittelin että joku kohtelisi minua reilusti. Hais
      Särkynyt sydän
      15
      1664
    6. Turha mun on yrittää saada yhteyttä

      Oot mikä oot ja se siitä
      Suhteet
      11
      1489
    7. Kyllä poisto toimii

      Esitin illan suussa kysymyksen, joka koska palstalla riehuvaa häirikköä ja tiedustelin, eikö sitä saa julistettua pannaa
      80 plus
      16
      1452
    8. "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu"..

      "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu".. Näin puhui jo aikoinaan Jeesus, kun yksi hänen opetuslapsistaan löi miekalla
      Yhteiskunta
      14
      1389
    9. Näkymätöntä porukkaa vai ei

      Mon asuu yksin. Mitas mieltä ootte ?
      Ikävä
      15
      1272
    10. Kristityt "pyhät"

      Painukaa helvettiin, mä tulen sinne kans. Luetaan sitten raamattua niin Saatanallisesti. Ehkä Piru osaa opetta?!.
      Kristinusko
      12
      1183
    Aihe