Parempaa hammashoitoa: hydroksiapatiittihammastahna ja vetyperoksidi

Tässä taas uutta testattavaa, anti-aging terapiaa suuhun. Ja ajankohtaista teille: veikkaan että teidän hampaanne ei ole niin hyvässä kunnossa, kun olette suurin osa keski-ikäisiä, kuten minäkin.

Kokemukseni vetyperoksidista on ollut positiivinen, se valkaisee hieman hampaita, ja pitää ikenet puhtaina ientulehduksista. Tässä siis tarkoitan 12%:n liuosta, enkä mitään 3%:n tavaraa. Olen käyttänyt sitä vuosia silloin tällöin, eikä siitä näytä olevan haittaa. Sitä ei tietysti pidä niellä, mutta vetyperoksidi kyllä inaktivoituu nopeasti suussa vedeksi ja hapeksi (vaahto).

"Noin 95-96 % kiilteestä on epäorgaanista hydroksiapatiittia. Kiillettä muodostavat ameloblastit kuluvat pois hampaan puhjettua, eli kiilteen uudistumiskyky on lähes olematon. "

Hydroksiapatiittihammastahnaa en ole vielä kokeillut, mutta se on tutkimusten perusteella lupaava, ja yhdellä sivulla kerrotaan:

"Hammastahnan osana hydroksiapatiitti nopeuttaa merkittävästi hampaiden luonnollista uudelleenkovettumista ja toisin kuin fluori, paikkaa syviäkin halkeamia"

Protective effect of zinc-hydroxyapatite toothpastes on enamel erosion: An in vitro study
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5268095/

Saattaa siis toimia myös hammaseroosioon. Joka tapauksessa pelkkä fluorihammastahna on riittämätön, enkä käsitä miksi parempaa standardia ei ole jo olemassa. Fluorihammastahna on ikivanha keksintö, ja tarvitsemme jotakin parempaa.

16

207

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Anonyymi

      Mitäs tavallista vahvempi vetyperoksidi tekee kiilteelle?

      • Ei paljon mitään, kunhan sitä nyt ei joka päivä käytä. Vetyperoksidia käytetään monissa hammasvalkaisutuotteissa, karbamidiperoksidi muuttuu myös vetyperoksidiksi.


    • Anonyymi

      Mene kaupungille mieluusti illalla tai yöllä ja vithuile rankasti ihmisille niin pian ei oo hammashuolia puhe voi sössötyttää sen jälkeen ja sen takia saada uudestaan tillikan mut ei ole hammashuolia

    • Tässä olisi hieman lisää teoriaa hydroksiapatiitista (HAP):

      The use of hydroxyapatite toothpaste to prevent dental caries
      https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8930857/

      "HAP-hammastahnan pääainesosa on kalsium ja fosfaatti HAP:n muodossa, jota voidaan käyttää mikro- tai nanokiteisessä muodossa [5, 13]. Nano- ja mikrokokotasolla HAP-hiukkaset muistuttavat luonnossa esiintyviä kiilleapatiittikiteitä [3, 14]. HAP-hiukkasten on osoitettu sitoutuvan vaurioituneeseen kiiltee pintaan ja täyttävän huokoisen pinnan epätasaisuudet palauttaakseen pinnan eheyden [15]. Verrattuna fluorideihin, jotka rajoittuvat vain pinnan uudelleenmineralisaatioon, HAP-hiukkaset pystyvät tunkeutumaan vaurion syvemmille kerroksille [16, 17]. Luonnossa esiintyvä kiille koostuu 20–40 nm HAP-nanohiukkasista, ja on esitetty, että 20 nm HAP-nanohiukkasten käyttö on tehokas korjaamaan vaurioitunutta kiillettä [18]."

      Eli siis nanoformulaatio tästä hydroksiapatiitista pitää olla, ja se on siis paljon parempi kuin fluorihammastahna korjaamaan hampaiden kiillevaurioita.

      Tämä on kuitenkin aika kallista, maksaa noin 20-30 €/pakkaus, mutta lienee hintansa arvoinen tuote.

      • Joku muistaakseni venäläinen tutkija tutki täällä tuota samaa ilmiötä joskus varmaan 25 vuotta sitten ja luin jonkin aiheeseen liittyvän artikkelin. Etsiskelin tarkkaa reseptiä sen jälkeen, mutta en kyennyt löytämään. Hän muistaakseni kuitenkin käytti tuossa kahden aineen seosta.


    • Anonyymi

      Jep, jep. Ja askorbiinihappoa kannatttaa syödä sellaisenaan. Sehän on C-vitamiinia.

      Lisäksi oksaalihappoa jälkiruokiin. Raparperissahan sitä on.

      Nooh, kerran otin kiteistä oksaalihappoa töistä ja kippasin vessanpönttöön. Join kahvit ja kas kun kaikki lika oli kadonnut. Pönttö suorastaan hohkasi puhtaana.

      >simiti<

    • Anonyymi

      Siis vähintään kummallista, ettei tuollaista tahnaa olisi myynnissä. Mistä mahtaa johtua?

      • Siitä, että kaupallinen puoli seuraa tieteellistä kehitystä aivan liian hitaasti.


      • Sitä minäkin kyllä ihmettelen, tuollainen hammastahna on ollut Japanissa käytössä varmaan jos 90-luvulla. Nanokiteiden tekeminenkään ei ole mitään rakettitiedettä, yksinkertaisimmillaan seos vain laitetaan murskaimeen, ja ulos tulee hyvin hienokiteistä ainetta.


    • Anonyymi

      Itse vetäisin muutama vuosi sitten hampaisiin FDIY karbamidiperoxidia jota tilasin australiasta vahvuudessa 42% liuos, mukana lämpömuovautuvat hammasmuotit ja aktivointivalo.

      Kyllähän tuo kivasti toimi, maistui vain törkeän pahalta ja luultavasti tein useammankinlaatuisen maahantuontirikoksen.

    • Olen hyvin epäilevä valkaisutuotteiden kanssa, joten itse menisin ihan ammattilaisen luokse, jos hampaitani haluaisin valkaista. Voisi kai sitä ehkä näin päälle nelikymppisenä kokeilla jotain tehokkaampaakin keinoa pitää hymy johtavan valkoisena, mutta hampaiden terveys on aina ensisijaista. Mieleeni tuli, miten viimeksi hammaslääkärissä tajusin aidosti olevani siinä iässä, jossa ikä on kaikkeen vaikuttava tekijä, kun hammaslääkäri totesi suutani läpikäydessään että "ei merkkejä ikääntymisestä tai muusta kulumisesta" 😂

      • Jos vetyperoksidia käyttää vain muutaman minuutin kerrallaan, niin ei se juuri valkaise hampaita, ei vaikka käyttäisi 12%:n liuosta. Kannattaa huomata että valkaisutuotteilla laitetaan hammasmuotit valkaisugeelillä varustettuna hampaiden päälle, ja se karbamidiperoksidi saa vaikuttaa noin puoli tuntia kerrallaan, tai miten kauan niitä muotteja jaksaa nyt sitten pitää suussa. Ja tätä joutuu varmaan useita kertoja toistamaan.

        En suositellut vetyperoksidia valkaisuun, vaan ikenien puhdistukseen. Näin nimittäin yhden videon, missä joku hammaslääkäri oli tehnyt mikroskooppivideon hampaiden mikrobeista, ja monet tavalliset antimikrobiset aineet eivät vaikuttaneet niihin mitenkään. Vasta vetyperoksidi on yksi aine, joka on riittävän tehokasta.

        Mutta hyvä jos hampaasi ovat edelleen hyvässä kunnossa, ei minullakaan mitään reikiä ole ollut, mutta pientä kulumaa hampaissa saattaa olla kyllä.


    • Anonyymi

      Siis miten suoritit tuon puhdistuksen, purskuttelitko vaan suussa jonkin aikaa? Saako12%:sta apteekista? Onko se samaa, jota käytettiin pitkään haavanpuhdistukseen?

      • 12%:n liuosta saa mm. puutarhakaupoista, eikä apteekeista. Voi purskutella myös suussa, mutta täytyy kyllä hammasharjalla tai pipetillä laittaa ikeniin, jos haluaa kunnon vaikutusta. Muuten vetyperoksidi hajoaa niin nopeasti suussa, ettei se ehdi vaikuttamaan tarpeeksi, eikä se sen vuoksi ehdi juuri valkaisemaan hampaitakaan. Vetyperoksidi hajottaa bakteerien muodostamia biofilmejä tehokkaasti, ja sen kyllä huomaa siitä limasta, mitä tulee ikenistä.

        Jouduin tässä tekemään pitkään työtä että löysin jonkun luotettavan valmistajan nanohydroksiapatiittihammastahnan, sitä ei kyllä myydä Suomessa, sen verran uusi tuote. Nettikaupoista löytää. Ja vähän kallista tämä on, maksaa noin 30€/30ml. Nanoformulaatiot ovat yleensä kalliita. Samalla hankin myös sinkkihydroksiapatiittihammastahnaa, se on halvempaa, maksaa noin 5-6 €/tuubi, mutta se ei ole samanveroista nanoformulaation kanssa. Saa nyt nähdä onko näistä iloa, voin kirjoittaa tähän ketjuun kokemuksistani, mutta siihen menee taas aikaa.

        Tässä on jotakin juttua hydroksiapatiitista, ja miksi fluorihammastahna ei ole niin hyvä:
        https://m.youtube.com/watch?v=ry2WI6iKL14


    • Anonyymi

      itse voi hoitaa 23kertaapöitäähaeja t ampir parempi veilä minuutin välweinkin

    • Anonyymi

      jos minuutin työtunn4esta käyttää hampaideden pesemisiin, kannnustaa kansanterteyttä ja tehollinen työ aika puolituu..

      ärsyttää kun tuo lämpömirrarin valojohto..rtinaus irtosi multi-valkoinen led-ömuttaaq ärseyttää nooh ei pitää tinata uudelleen, toimii joo irronnut jutt

    Ketjusta on poistettu 3 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Tähdet, tähdet -tippuja Kake Randelin tilittää avoimena: "Tämä on viihdyttämistä, eikä sitä..."

      ISO kiitos Kake lauluistasi!Nyt ei vaan studioyleisö lämmennyt. Olet legenda! Lue Kake Randelinin mietteet: https://w
      Tv-sarjat
      18
      946
    2. Haistoin ensin tuoksusi

      Käännyin katsomaan oletko se todellakin sinä , otin askeleen taakse ja jähmetyin. Moikattiin naamat peruslukemilla. Tu
      Ikävä
      3
      843
    3. En koskaan

      Aliarvoinut, nauranut/pitänyt pilkkana, tai ajatellut mitään negatiivista sinusta. Jos nämä asiat uskot ja luotat sen v
      Ikävä
      49
      840
    4. Nainen, olet kaipaillut seuraani

      Tiedän sen, kuulen sen. Sinulla ei ole muita joiden kanssa voisit niistä asioista keskustella joista keskustelet kanssan
      Ikävä
      76
      737
    5. Martinasta kiva haastattelu Iltalehdessä

      Hyvän mielen haastattelu ja Martina kauniina ja raikkaan keväisenä kuvissa.
      Kotimaiset julkkisjuorut
      224
      731
    6. Kirjoitit joskus minulle tietäen

      Että se olin minä.
      Ikävä
      46
      719
    7. Emme näe enää koskaan

      Näin ainakin uskon. Mutta ei hätää, et menetä yhtään mitään minussa. Sen kai jo tiesitkin. Hyvää vappua ja kesää. Toivon
      Ikävä
      34
      697
    8. Vornanen alkaa olla kusessa

      Kaikki vanhat synnit on kaiveltu esiin ja niitä tosiaan näyttää olevan. Poliisin asussa esiintyminen vaaliteltalla, työt
      Joensuu
      82
      682
    9. Mitäs meinaatte vappuna

      ikävöivät ihmiset?
      Ikävä
      107
      673
    10. Pistetään panokset

      Vielä korkeammalle! Eli mitäs numeroa kaipaat? Kaikki mukaan! Itse kaipaan 5
      Ikävä
      35
      620
    Aihe