uinka tutkijat tunnistavat teoksen jonkun tietyn säveltäjän luomaksi?

Anonyymi-ap

Millä perustein tutkijat pystyvät identifioimaan jonkun löytämänsä sävellyskäsikirjoituksen jonkin tietyn säveltäjän kirjoittamaksi ja säveltämäksi?Nimikirjoituksen, käsialan, vesileimatutkimusten, nuottipaperityypin vai musiikin tyylillisten tekijöiden perusteella? Tuli mieleen, kun mm. Mozartilla ja Haydnilla näkee näitä "Deest" merkintöjä kirjainyhdistelmän jälkeen, joka kertoo siitä, että vasta tai jo aiemmin löydetty teos ei sisälly teosluetteloon ja on ajoittamatta.

Kysyisin vielä, että voidaanko laskea, että millä todennäköisyydellä joku löydetty teos on jonkun tietyn säveltäjän luoma, jonka säveltämäksi se on merkitty?

Esimerkkinä tällaisista Haydnin säveltämäksi identifioiduista teoksista mainittakoon vaikka monet hienot puhallindivertimentot, eräät pianosonaatit, sinfonian ja jopa klarinettikonsertto.
'
Haydnin säveltämäksi on myös merkitty konsertto 2 klarinetille ja Orfeo levymerkki on levyttänyt nämä teokset. Tuubissa joku sanoi ihmettelevänsä jos haydnilla ei olisi mitään tekemistä näiden kanssa. Juuri kuuntelen kyseistä viimeksi mainittua teosta .
https://youtu.be/hL6nKnk7jhA
https://youtu.be/rYKvjy4_un4 Voihan kyseessä olla jäljitelmäkin joka on sävelletty vasta myöhemmin jonkun musiikkitieteilijän, musiikinprofessorin yms. toimesta. Sivusikermän romanttiset ja hieman Mozartin konserttoon assosioituvat sävyt herättävät epäilyksiä Haydnin "isyyden" suhteen teoksen säveltäjänä.

Allegrossa on Mozartin erääseen käyrätorviteokseen assosioituva motiivinen yhtymäkohta, melodian ollessa osittain täsmälleen identtinen sen kanssa, joten voihan säveltäjä olla teoriassa Mozartkin.

https://youtu.be/7nNDzU2pNIc tämä on kuin ilmettyä Haydnia tematiikaltaan ja puhallinsatsin hallinta on suvereenia, mutta melodiikka ei ehkä kuitenkaan yhtä laulavaa kuin Mozartilla, joka käsittelee soittimia ihmisäänten tavoin. Mittasuhteiltaan laajimman osan omaava teos levyllä lienee aidointa Haydnia, mutta ei ehkä pinnallisesti tarkasteltuna ole melodiikaltaan yhtä tarttuvaa lajia kuin edelliset ja luultavasti myöhäisemmät teokset.

Hämmentää, että Haydnin teosluetteloa umpimähkään selailemalla kävi ilmeiseksi, ettei monia säveltäjän vokaaliyhtyeteoksia ole lainkaan levytetty, vaikka niitä on yllin kyllin ja luulin, että olin suurin piirtein kuullut jo kaikki hänen teoksensa ja kernaasti kuulisin enemmänkin säveltäjän musiikkia varsinkin kun en nuoruuden aikojen tavoin viitsi enkä jaksa musiikkiin enää niin syvällisesti uppoutua ja tutut teokset voivat alkaa tympäistä pinnallisessa kuuntelussa ja siksi toivoo saavansa kuulla lisää säveltäjän musiikkia, joka on entuudestaan tuntematonta.

2

<50

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Anonyymi
      UUSI

      Niitä teoksia monilla voi olla ns pöytälaatikossa.

      Mitä tulee eri musagenren esittäjiin niin sama juttu että siellä on voitu panna eri tiedot sävellystietoihin kun oikeasti esim eräskin tunnettu rock-biisi ei ole edes sen erään säveltämä vaan virheellisesti ilmootettu kun sain siitä 100% selvän tiedon. Ei aina voi siis olla varma ett vaikka näkkee jottain nii se ei välttämättä pijä paikkaansa.

      Joskus myös bändien sisällä on ihmeellistä vääntöä sävellyksistä että jotkut omii sävellykset liikaa omiin nimiinsä. Tästä eräs suomirokkari valitti kerran facebookissa että koki bändissä tulleensa syrjityksi kun hänen sävellyksiä ei merkitty ns "yleiseen tietoon".

      onko sulla niin tarkka sävelkorva tosiaan että pystyt hahamottaan itse että voi olla mozarttia tai haydnia? Mun sävelkorva eroittaa esim erään bändin 3 eri kappaleentekijän sävellystyylit.

      • Anonyymi
        UUSI

        Lähinnä tyylillisten tekijöiden perusteella lienee mahdollista identifioida joku sävellys jonkun tietyn säveltäjän säveltämäksi varsinkin jos teoksessa on motiivisia viittauksia ja yhtymäkohtia säveltäjän muuhun tuotantoon, jolloin voidaan olettaa säveltäjän lainaavan itseään, mutta tämäkään ei takaa sitä, että arvaus säveltäjän suhteen osuu oikeaan, vaan on täysin mahdollista, että myös joku muu säveltäjä, joka on tutustunut edellisen tuotantoon, on saanut siitä vaikutteita ja hyödyntää niitä omassa teoksessaan tiedostamattomien tai tietoisten sitaattien muodossa ja tällöin teoksen identifioiminen saattaa olla haastavampaa ja perustettava olettamuksensa teoksen säveltäjästä tyylianalyysiin, mikäli summamutikassa luotu terminologia on relevantti metodi analysoida teosta tyylillisin perustein eikä vain joidenkin osatekijöiden, kuten teoksen detaljien suhteen.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Tapio Suominen on kuollut

      Urheilutoimittaja Tapio Suominen on kuollut. Suominen oli kuollessaan 60-vuotias. Selostajalegendan kuolemasta kertoo Y
      Maailman menoa
      276
      19130
    2. Tapio Suominen oli sairauden uhri

      Urheiluselostaja Tapio Suominen kuoli eilen keskiviikkona aamulla tapaturmaisesti Hattulassa. Toisen uutisen mukaan van
      85
      3539
    3. Tapio suominen

      Liian aikaisin lähdit sinua oli kiva kuunnella.
      Ikävä
      124
      2245
    4. Mitä toivot

      Tämän hetkiseen tilanteeseen?
      Ikävä
      196
      1946
    5. Sydämeni on

      varattu sinulle. Et ole minun, en ole sinun. Me on mahdottomuus. Mutta olet se joka on mielessäni ensimmäisenä kun herää
      Ikävä
      142
      1850
    6. Rannalle! Uimaan!! Rinnat paljaiksi!!!

      Järki kadonnut sekä niiltä feministeiltä, jotka vaativat saada esiintyä rinnat paljaina julkisilla uimarannoilla, kuten
      Maailman menoa
      293
      1600
    7. Minä itkin kotona kun tajusin että

      Pelkuruuteni takia kun en lähestynyt vaikka järjestit otollisen hetken ja myöhemmin huomasin lasittuneen katseesi miten
      Ikävä
      10
      1352
    8. Kok-edustaja: Yle aivopesee työntekijöitä

      "– Yle ei vain sensuroi Kyllä isä osaa-sarjaa, vaan haluaa jaksojen määrää manipuloimalla HÄVITTÄÄ ”ongelman” todellisuu
      Maailman menoa
      86
      1278
    9. Muistutus t-Naiselle.

      Olet ilkeä ja narsistinen k-pää. Annat itsestäsi kiltin kuvan ulospäin kelataksesi ihmiset ansaan. Sitten päsmäröit, hau
      Ikävä
      148
      1158
    10. Ylen jälkiviisaat estotonta Kamala Harris suitsutusta

      Kolme samanmielistä naikkosta hehkutti Kamala Harrisia ja haukkui Trumpia estottomasti. Nyt oli tarkoituksella valittu
      Maailman menoa
      242
      1059
    Aihe