Newto 2 & 3

Anonyymi-ap

Oletetaan, että esim. tangolla työnnetään voimalla F palloa jonka massa = m.
Newton 2 sanoo, että F = ma eli pallo alkaa liikkua kiihtyvyydellä a.

Mutta Newton 3 sanoo, että jokaisella voimalla on vastavoima. Pallon ja tangon kosketuskohdassa pallo vaikuttaatankoon voimalla - F. Voimien resultantti = 0.

Miten pallo voi siis liikkua?

12

204

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Anonyymi

      Siten että te molemmat liikutte.

    • Anonyymi

      Ei sellaista ole kuin negatiivinen voima kuin korkeintaan laskennallisesti, ja ehkä avaruuden pimeä energia.

    • Anonyymi

      Pallo työntää sinua ja tankoa voimalla F. Jos sinulla ei ole muuta tukipistettä eli leijut avaruudessa niin olet kiihtyvässä liikkeessä poispäin pallosta.

      Palloon kohdistuvien voimien summa on F joka saa pallon kiihtyvään liikkeeseen.

      • Anonyymi

        F + (- F) = 0


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        F (- F) = 0

        Palloon kohdistuu imuvoima jostain?


    • Anonyymi

      Pallo liikkuu, kun F > -F. Vai mistä keksit että voimat olisivat yhtä suuret.

      Esim. golfpalloa lyödessä pallolla on kimmoisuus, joka antaa vastavoimaa mailalle osumishetkellä. Hetken päästä sama kimmoisuusvoima tosin antaa lisää liike-energiaa pallolle, kun pallo "pyrkii" palautumaan kimmoisesta [kuprusta] muodosta takaisin pallomaiseksi.

      • Anonyymi

        Jos palloon kohdistuu voima F niin Newton 3 sanoo, että sillä on vastavoima -F. Siksi voimat itseisarvoltaan yhtäsuuret.
        Aktio/reaktio


    • Anonyymi

      Voimat F ja -F kohdistuvat eri kappaleisiin eli niitä ei saa laskea yhteen ikään kuin ne kumoaisivat toisensa. Kun lasketaan yhteen voimia Newtonin 2 lain mukaisesti, saadaan yhtälöt, joissa lasketaan yhteen vain samaan kappaleeseen vaikuttavia voimia. Se että voimien F ja - F vaikutuspisteet olisivatkin lähellä toisiaan ei vaikuta tilanteeseen mitenkään, toisin sanoen ne eivät kumoa toisiaan.

      • Anonyymi

        Todetaan vielä, että pitää aina huomioida, mikä on tutkittava systeemi ja mitä ovat systeemiin vaikuttavat voimat. Tällöin on ymmärrettävä, mitkä voimat ovat sisäisiä voimia ja mitkä ulkoisia voimia. Systeemiin vaikuttavien ulkoisten voimien summa on yhtä suuri kuin systeemin liikemäärän aikaderivaatta, ts. Summa(F)=dp/dt. Erikoisesti on huomattava, että jos systeemiin ei vaikuta lainkaan ulkoisia voimia, on liikemäärän aikaderivaatta nolla ja liikemäärä vakio. Aloitusesimerkissä systeemi 1 on pallo ja systeemi 2 on tanko ja se ihminen, joka tankoa työntää. Newtonin 2. lakia kirjoitettaessa sovelletaan vain kyseiseen kappaleeseen vaikuttavia voimia (niiden summaa). Aloitusesimerkistä voidaan kuitenkin löytää myös kokonaissysteemi 3, joka koostuisi pallosta ja tangosta ja ihmisestä ja maapallosta. Tämä systeemi sisältäisi vain sisäisiä voimia, ja liikemäärä säilyy vakiona. Ihminen kohdistaa palloon sisäisen voiman F ja pallo kohdistaisi viime kädessä maapalloon sisäisen voiman -F, jolloin pallo ja maapallo liikkuisivat vastakkaisiin suuntiin, mutta koska maapallon massa on valtavasti suurempi kuin pallon, näyttäisi maapallo pysyvän paikallaan ja vain pallo liikkuisi.


      • Anonyymi

        Jos minä työnnän kiviseinää voimalla F, se työntää takaisin voimalla -F (Newtonn 3). Lasketaan nyt "samaan kappaleeseen" eli minuun kohdistuva voima, niin se on -F. Miksi en siis liiku seinän suhteen kiihtyvyydellä - a = -F/m ?


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Jos minä työnnän kiviseinää voimalla F, se työntää takaisin voimalla -F (Newtonn 3). Lasketaan nyt "samaan kappaleeseen" eli minuun kohdistuva voima, niin se on -F. Miksi en siis liiku seinän suhteen kiihtyvyydellä - a = -F/m ?

        No huomasin, että tämä oli huono esimerkki. Maapallohan kohdistaa minuun taas voiman joka kumoaa tuon voiman -F. Ja maapallo saa kiihtyvyyden -F/M.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Jos minä työnnän kiviseinää voimalla F, se työntää takaisin voimalla -F (Newtonn 3). Lasketaan nyt "samaan kappaleeseen" eli minuun kohdistuva voima, niin se on -F. Miksi en siis liiku seinän suhteen kiihtyvyydellä - a = -F/m ?

        Tutkitaan kappaleisiin vaikuttavia vaakasuuntaisia voimia:

        1) Minuun kohdistuu nyt kaksi vaakasuuntaista voimaa: toinen näistä voimista on seinän käsieni kautta takaisin minuun kohdistava vastavoima -F ja toinen voima on jalkapohjaan vaikuttava vaakasuora kitkavoima, jonka suunta ja suuruus on F. Niinpä kaiken kaikkiaan minuun kohdistuu siis voima F-F=0, eli pysyn paikallani.
        2) Seinään taas kohdistuu käsien työntövoima F. Lisäksi kitkavoiman vastavoima -F kohdistuu oikeastaan seinään, koska seinä on "ankkuroitu" maahan ja kaikki voimat, jotka kohdistuvat seinään kohdistuvat oikeastaan maapalloon. Kaiken kaikkiaan siis seinään ja maapalloon kohdistuu voima F-F=0 eli seinä ja maapallokin on levossa.

        Muistisääntö: Todelliset voimat esiintyvät aina pareittain eli kannattaa laskea systeemissä vaikuttavien voimien kokonaislukumäärä. Jos tämä lukumäärä on pariton, on vaikuttavia voimia löydetty joko liian vähän tai liian paljon, joten tehtävää täytyy vielä tarkastella tarkemmin. Tämä koskee siis vain todellisia voimia. On nimittäin olemassa myös näennäisvoimia, kuten esimerkiksi keskipakoisvoimia, jotka tunnistaa siitä, että niillä ei ole vastavoimaa, jolloin voimia näyttäisi olevan kokonaissysteemissä pariton määrä, mutta tämä onkin sitten jo toinen juttu, joten ei siitä sen enempää.

        Huomaa vielä seuraava:
        Jos kitkaa ei olisi, vaikuttaisi minuun ja seinään vaakatasossa vain yksi voima per kappale. Tällöin minä saisin kiihtyvyyden -F/m ja maapallo taas saisi kiihtyvyyden F/M.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Kuka maksaa Elokapinan töhrinnän?

      Vieläkö tukevat Elokapinan toimintaa mm. Aki Kaurismäki, Sofi Oksanen, Paleface, Koneen Säätiö ym. ? Kenen kukkarosta ot
      Maailman menoa
      582
      3856
    2. Muuttaisiko viesti mitään

      Haluaisin laittaa viestin, mutta muuttaisiko se mitään. Oletko yhä yhtä ehdoton vai valmis kyseenalaistamaan asenteesi j
      Ikävä
      48
      3308
    3. Jos sinulla kiinnostaisi

      Nyt, miten antaisit minun ymmärtää sen?
      Ikävä
      38
      2791
    4. Valpuri Nykänen elokapina

      Aikas kiihkomielinen nainen kun mtv:n uutiset haastatteli. Tuollaisiako ne kaikki on.
      Maailman menoa
      66
      2739
    5. Oon vähän ihastunut suhun nainen

      Vaikka toisin jokin aika sitten väitin mutta saat mut haluamaan olemaan parempi ihminen :)
      Ikävä
      19
      2134
    6. Jospa me nähtäisiin

      Sinne suuntaan menossa🤣
      Ikävä
      32
      2081
    7. Se että tavattiin

      Hyvin arkisissa olosuhteissa oli hyvä asia. Olimme molemmat lähestulkoon aina sitä mitä oikeasti olemme. Tietysti pieni
      Ikävä
      12
      1957
    8. Elämä jatkuu

      Onneksi ilman sinua
      Ikävä
      29
      1855
    9. Oot pala mun sielua

      Jos toivot, että lähden mä lähden. Jos toivot, että jään mä jään. Koen, että olet mun sielunkumppani, mutta lämmöllä my
      Ikävä
      17
      1800
    10. Hei T........

      Ajattelin kertoa että edelleen välillä käyt mielessä.... En ole unohtanut sinua, enkä varmasti ikinä... Vaikka on kulunu
      Suhteet
      47
      1739
    Aihe