Keski-ikäinen mielenterveysongelmainen

Anonyymi-ap

Missä ovat sellaisten mielenterveysongelmaisten ihmisten yleisimmät hoitopaikat, joilla on ikää jo keski-iän verran? Kun ajatellaan jotain kokonaan tai osittain valvottua mt-hoitoa, jossa potilaan vointia ja lääkehoitoa voidaan seurata kontrolloidusti. Millaisia hoitopaikkoja tai -muotoja voitte luetella tähän, joissa on lähinnä sen ikäisiä ihmisiä? Entä miten vakava sellaisen henkilön mielenterveydellisen ongelman pitää olla, että kriteerit pakkohoidolle täyttyvät? Mitä voitte kertoa keski-ikäisille suunnatuista mt-lääkkeistä? Missä vaiheessa läheisten tulee huolestua keski-ikäisellä ilmenevistä, lähinnä sairaisiin tekoihin perustuvista mt-ongelmista tällä ihmisellä? Mihin diagnooseihin tällaisia keski-ikäisiä henkilöitä yleisesti luetellaan?

1

135

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Anonyymi

      Jos nyt oikein muistan niin laissa ja palveluissa eritellään lähinnä alaikäiset erilleen. Toki käytännössä nuorille aikuisille on huomattavasti enemmän kouluun ja työelämään suuntautuvia hoitovaihtoehtoja, kun taas keski-ikäisille tarjotaan jo enemmän toimintakyvyn ylläpitämiseen tähtääviä palveluita.

      Hyvinvointi alueilla on jonkin verran päätäntävaltaa, miten he palelunsa jaottelee, esimerkiksi, avohoidon, kotihoidon, asumispalveluiden, tai erikoissairaanhoidon osastohoidon kesken.

      Se mihin hoitoon ihminen kuuluu, vai pärjääkö kotona ilman hoitoa pitäisi tietysti johtua ihmisen voinnista. Sama koskee tietysti myös lääkitystä tai sen tarvetta. Yksi koko ei siis sovi kaikille.

      Ihmisellä itsellään, hoitajalla tai omaisella voi olla hyvinkin erilaiset käsitykset ihmisen voinnista ja ne kaikki voi poiketa myös todellisesta tarpeesta. Yksi iso ongelma on jatkuva resurssipula, joka tekee yhä vaikenevan ongelman, ihmisten hoitoon pääsyyn. Toinen iso ongelma on, ettei ihminen itse aina tunnusta omaa hoidon tarvettaan. Molemmilla ongelmilla on taipumusta kaatua omaisten niskaan.

      Ihmisen vointia seurataan yleensä avohoidossa, ja joissain tapauksissa kotihoidon käynneillä. Jos ihminen ei ole tällaisten palveluiden piirissä, tai tuntuu ettei seuranta ole riittävä, voit tehdä huoli-ilmoituksen omalle hyvinvointi alueellesi. Se on ehkä kevyempi tapa lähteä ratkomaan ongelmaa, kuin ns. pakkohoito.

      Se ei tietenkään riitä jos pelikaani on kunnolla turbiinissa. Silloin puhutaan tahdonvastaisesta hoidosta, eli kansankielellä pakkohoidosta.

      Lain mukaan pakkohoitoon pääsee vain psykoottisena. Käytännössä se usein tarkoittaa sitä, että sekavassa tilassa olevalle ihmiselle soitetaan ambulanssi, (ja ehkä poliisi), mistä prosessi lähtee käyntiin. Maallikon ei siis tarvitse analysoida toisen ihmisen lakisääteistä hoidontarvetta, vaan riittää että tilanne on päällä ja se ambulanssi kannattaa soittaa jo sen verran hyvissä ajoin, ettei oma, sivullisen tai ihmisen itsensä hyvinvointi ole vaarassa.

      Aiheeseen voi tutustua lisää täältä. https://www.terveyskirjasto.fi/dlk00512

      Vielä yksi vinkki. Omaisille on olemassa omaisyhdistys, jossa näistä asioista voi saada lisää tietoa, ja jutella vertaisten kanssa eri tilanteista. https://finfami.fi/

      Ps, jos taas olet kiinnostunut tilastoista, yleisistä sairauksista, tai lääkityksistä, niin suosittelen kelan tutkimusta, THL:N tilastoja tai tilastokeskusta.
      https://www.kela.fi/kelan-tutkimus-ja-tilastot
      https://thl.fi/tutkimus-ja-kehittaminen/tutkimukset-ja-hankkeet
      https://stat.fi/aihe/terveys-ja-sosiaaliturva

      Toivottavasti näistä on jotain apua.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Oletko mokannut?

      Oletko omasta mielestäsi mokannut jotain kaivattusi suhteen?
      Ikävä
      183
      2364
    2. Oletko ymmärtänyt

      Oletko ymmärtänyt jotain kaivatustasi lähiaikoina tai oletko muuttanut mielipidettäsi kaivatustasi?
      Ikävä
      172
      2080
    3. Sanna Ukkolan kolumni: Rautarouva, joka unohti joukkonsa - Riikka Purran pitäisi katsoa peiliin

      "Historialliset tappiot eivät synny vahingossa. Ne syntyvät, kun johtaja unohtaa, ketä hänen piti palvella, kirjoittaa I
      Perussuomalaiset
      44
      2053
    4. Ikäero suhteessa

      Huomasin äsken Iltalehden tuoreen artikkelin, jossa kerrottiin, että vain 5% parisuhteista on yli 10v ikäero. Millaisia
      Parisuhde
      74
      1742
    5. Ottaisitko miten

      Kaivattusi?
      Ikävä
      128
      1710
    6. Liian paljon hylättyjä ääniä

      Ottakaa avustaja mukaan jos ette osaa äänestää oikein. Moni varmaan sekosi kahden listan ja lipun takia. Oliko tarkoitus
      Maailman menoa
      197
      1560
    7. Tiedän kyllä sen

      Että käyt täällä. En kuvittelisi sellaista asiaa. Tiedän kyllä senkin, että olet ainakin ollut minusta kiinnostunut. Sen
      Ikävä
      77
      1281
    8. Taas syytöntä illlllkkaa rangaistiin

      Niin se vain paha saa palkkansa ja rääsyämiselle ja räkimiselle laskettiin hinta. Ottaisi nyt tuo onneton lusikan kauni
      Haapavesi
      82
      1209
    9. Ähtärin vaalitulos ja nyt neuvottelut alkavat

      Keskusta voitti yhden paikan Ähtärissä kun oli hyvin ehdokkaita ( 32) ja kansanedustaja veturina keräämässä ääniä. P
      Ähtäri
      32
      1164
    10. Ärsyttää et olet

      Niin välinpitämätön suhteeni
      Ikävä
      71
      1123
    Aihe