Suomalaisen lääketieteen sanotaan olevan maailman parasta ja meillä on huippuosaajia. Näin varmasti on, hyvän koulutuksen ja pitkien opintojen seurauksena. Älyäkin, tietoa, tietotaitoa on varmasti, vaikka muille jakaa.
Mutta sitten tullaankin siihen niihin yhteiskunnassa oleviin epäkohtiin, joista yksi asia on yksilöiden ja ihmisryhmien eriarvoinen kohtelu hoitosysteemeissä. Tänään oli YLE: llä asiaa esille tuova artikkeli, joka koski tosin enimmäkseen aiheeltaan Tanskassa kotonaan lapsiaan synnyttäjiä ja kätilön työtä. Jossakin kohtaa artikkelia häneltä oli ilmeisesti kysytty, että mitä mieltä hän on Suomen terveydenhuollon tavasta toimia ja synnyttäjien kohtelusta. Hän sanoi yhden asian aika suoraan. Että hän ei synnyttäisi Suomessa, koska täällä ei kohdata ihmisiä oikealla tavalla. Jäin hetkeksi miettimään asiaa. Ja itse asiassa samahan koskee muitakin osastoja, oli sitten vaiva, tai oire, mikä tahansa, etenkin mt-puolen asia. Täällä on perusteltu hyvää hoitoa sillä, että ihmisiä kohdellaan "kylmän kliinisesti" ja oikeutettu sitä sillä, että "ollaan enemmän tehokkaampia ja parempia".
Oma mielipiteeni asiasta tuli varmaankin jo selväksi otsaketta lukiessa. Itselleni on aika vieras se lähtökohta, että jos esim. joku ahdistunut ja masentunut nuori tulee päivystystilanteeseen, jossa on vaikka vakavasti itsetuhoinen, että joku hoitoalalla oleva ajattelee, että "Ei häntä tarvitse pitää kädestä kiinni, eikä kohdella häntä inhimillisesti". Nuori saatetaan jättää huoneeseensa yksin. Häntä saatetaan kyllä tarkkailla esim. psykiatrisissa sairaaloissa monitoreiden kautta. Ja tehdään mielentila-arvioita. Annetaan suojaa, lämmintä, ruokaa ja lääkenappeja kippoon. Sen sijaan kukaan ei välttämättä koskaan kysy henkisesti huonosti voivalta : "Että miten Sinulla menee, mitä Sinulle on tapahtunut, ja millainen elämäntilanne Sinulla on, ja millaisissa olosuhteissa olet?" Siis mm. edellä mainittuja kysymyksiä ei juurikaan kysytä, eivätkä ne kiinnosta ketään. Jostakin syystä se aito kohtaaminen ja keskinäinen inhimillinen vuorovaikutus saattaa puuttua täysin. Näin on nimenomaan siksi, koska yksilöstä etsitään aivan liian jotakin "vikaa, häiriötä, tai sairautta", joka selittäisi kaikki yksilön kokemat oireet.
Nuorilla saattaa olla se ajattelu, että terveydenhuollosta saa sellaisen "taikapillerin", joka kadottaisi sen pahan olon pois. Tai että sellainen olisi olemassa. Voin sanoa yli 20 vuoden kokemuksella, että sellaista ei ole olemassakaan. Jokin lääke saattaa hetkellisesti helpottaa oloa. Mutta esim. SSRI- lääkkeet auttavat vain vähän aikaa ja niistä vierottautuminen on todella vaikeaa. Psykiatriassa, tai suomalaisessa terveydenhuollossa keskitytään aivan liikaa etsimään ja löytämään jokin mt-diagnoosi, johon tietenkin määrätään jotakin lääkettä. Mutta ne oireiden aiheuttajat ja taustalla olevat syyt eivät tule ratkaistuksi millään lääkkeillä. Tästä poikkeuksena ovat kenties psilosybiinit, mutta niitä ei ole vielä markkinoilla.
Niin kauan, kun psykiatriassa kaikki asiat laitetaan termien sisään, ja kohdellaan yksilöitä objekteina ja diagnooseina, niin kauan ollaan väärällä tiellä. Avopuolella on sama ongelma. Niissäkin on jo liian pitkään "hoidettu potilaita smalltalkilla, eli tavallisella jutustelulla, kysellään arkipäiväisyyksiä, tai tarkkaillaan merkkejä sairauden pahenemisesta, tai kysellään lääkitysten käyttämistä.
Psykiatriassa ja koko terveydenhuollossa, etenkin asenteiden ja ihmisten kohtelun osalta olisi paljon tarvetta uudistamisille.
Kylmän kliinisellä kohtelulla ja suhtautumistavalla ei saavuteta hyviä hoitotuloksia
161
707
Vastaukset
- Anonyymi
Entäs sitten asian toinen puoli , se ystävällinen ja empaattinen lääkäri , otetaan usein potilaan taholta väärin, lääkäri potilas suhde ei ole kaveruutta .
Psykiatriassa sattuu niinkin että potilas rakastuu siihen hoitavaan lääkäriin , kuuntelin kerransellaista potilasta , hän luulintosissaan että komea psykiatri oli hönestä kiinnostunut jotenkin siinä mielessä että heistä tulisi pari.
Tämä nainen kulki kertoen joka paikassa miten rakastunut psykiatri oli häneen,
Siis ihan tavallinen inhimillinen kiinnostus potilaan tilaan , meinasi tulla katastrofaalisesksi . Psykiatri ei enää halunnut ottaa edes vastaan tätä ihmstä joka unohti että hän hän on vaan ainoastaan potilas ei siis muuta.
Joten turvattomat ihmiset jos saavat liikaa ystävällisyyttä tulkitsevat sen usein värin
Sen että lääkäristä ei tule heidän ystäväänsä,ainoastaan hoitava lääkäri, ei muuta.- Anonyymi
Melkoiset Kauniit ja Rohkeat tämä sun tarina
- Anonyymi
Anonyymi kirjoitti:
Melkoiset Kauniit ja Rohkeat tämä sun tarina
Suosittelen tutustumaan mielenterveyskuntoutujiin jos kaipaat draamaa elämääsi.
Sitä en osaa sanoa, että miten yleistä erilaiset ihastumiset ovat, mutta sieltä löytyy näitä tarinoita missä ihastutaan johonkin kaupan myyjään.
Pahimmillaan homma etenee siihen, että uhataan itsarilla jos kaupan myyjä ei eroa puolisostaan ja karkaa hänen kanssaan auringonlaskuun.
Voitte vain miettiä, että minkälainen suostuttelu siinä sitten on, kun yrität suostutella tällaista yrittäjää lahjoittamaan rahaa mielenterveydelle. Siitä vain soittamaan ja kysymään, että lahjoittaisiko hän vaikka PSSD:n tutkimukseen? - Anonyymi
Anonyymi kirjoitti:
Melkoiset Kauniit ja Rohkeat tämä sun tarina
Tarina o totta, näitä näkyy aina silloi sun tällöin hoitoalalla . Joten eräät kuvittelevat sairautensa kanssa että on ainut ihminen jolla on vaikeaa, ja aitten kun ystävällinen lääkäri keskustelee rauhallisesti ja ystävällisesti niin, valitettavasti eräillä menee tulkinnat väärin.
Kaikki vuodet hoitoalalla sisältää paljon erilaisia muistoja tapahtumista.
Empaattinen hoitaja tosin on tärkeä osa hoitoa kieltämättä , silloin potilas tuntee olonsa turvalliseksi että joku sentään ymmärtää mitä hän läpikäy sairautensa kanssa . Kylmä hoitaja joka vaan antaa lääkkeet eikä sano mitään, antaa turvattomuuden tunteen. Kultaisen keskitie hoidossa on se paras.
Sitten on todella niitä erikoistapauksiakin olemassa ,joiden nimi ei ole kauniit ja rohkeat vaan väärin tulkitsemiset jotka johtuu sairauden laadusta
- Anonyymi
Empatia, myötätuntoinen suhtautuminen ja välittäminen hoitohenkilöltä ei tarkoita kaveruutta.
- Anonyymi
Olen törmännyt n viiteen oikeasti tällaiseen hoitohenkilöön mt järjestelmässä. Heitä on kyllä mutta vähemmistössä. Empaatteja jotka on oikealla alalla ja tekevät työtään kunnianhimoisesti
- Anonyymi
Olen samaa mieltä. Tätähän minä aloituksellani tarkoitin. Ei kukaan sinne psykiatrin eteen lähde, tai tule sillä ajatuksella, että on menossa etsimään elämäänsä ystäviä, tai rakastajaa. Sama koskee potilaan hoitosuhdetta, oli sitten kyseessä hoitaja tai kuka tahansa.
Eri asia on sitten se, että sitä välittämistä, ymmärtämistä ja empatiaa ei välttämättä hoitoalalla olevilta saa. Tämä näkyy liian kylmänä tapana suhtautua elämässään ongelmissa olevia kohtaan. - Anonyymi
Anonyymi kirjoitti:
Olen samaa mieltä. Tätähän minä aloituksellani tarkoitin. Ei kukaan sinne psykiatrin eteen lähde, tai tule sillä ajatuksella, että on menossa etsimään elämäänsä ystäviä, tai rakastajaa. Sama koskee potilaan hoitosuhdetta, oli sitten kyseessä hoitaja tai kuka tahansa.
Eri asia on sitten se, että sitä välittämistä, ymmärtämistä ja empatiaa ei välttämättä hoitoalalla olevilta saa. Tämä näkyy liian kylmänä tapana suhtautua elämässään ongelmissa olevia kohtaan.Milloin olet itse jakanut välittämistä, ymmärtämistä ja empatiaa? Eikö sen jakaminen kuulu kaikille?
- Anonyymi
Anonyymi kirjoitti:
Milloin olet itse jakanut välittämistä, ymmärtämistä ja empatiaa? Eikö sen jakaminen kuulu kaikille?
Nuoruudessani itse laitoin aina kaikki muut itseni edelle, eli välitin muista enemmän kuin itsestäni.
Se liittyi minun mt-ongelmiin, oli heikko itsetunto, tuntui etten kelvannut kenellekään, tunsin tarvetta miellyttää muita, että minut hyväksyttäisiin paremmin, jne.
Onneksi vuosien myötä olen oppinut paljon itsestäni, alkanut myös välittämään itsestäni.
Se ei ole kuitenkaan poistanut empatiaani ja välittämistä muita kohtaan. - Anonyymi
Mutta moni vaan tulkitsee senkin kaveruudeksi. Äusein lääkäreillä on salaiset puhelin numerot myös, siihen on syyt olemassa.
Ei ole kivaa kun viettää iltaa perheensä kanssa ja joku potilas ottaa oikeuden soitella kotiin , etä kun taas ahdistaa , sen sijaan että soittaisi hoitopisteisiin . Siis monenlaisia tapauksia in tullut nähtyä, ihmisten on vaa; ymmärrettävä se että lääkäri tekee työnsä tutkimalla hänet ja kirjoittamalla lähetteen jos siihen on tarvetta tai lääkkeet. Siihen kuuluu ihan tavallinen inhimillinen. Kohtelu potilasta kohtaan .ei siis mitään muuta. - Anonyymi
Anonyymi kirjoitti:
Olen samaa mieltä. Tätähän minä aloituksellani tarkoitin. Ei kukaan sinne psykiatrin eteen lähde, tai tule sillä ajatuksella, että on menossa etsimään elämäänsä ystäviä, tai rakastajaa. Sama koskee potilaan hoitosuhdetta, oli sitten kyseessä hoitaja tai kuka tahansa.
Eri asia on sitten se, että sitä välittämistä, ymmärtämistä ja empatiaa ei välttämättä hoitoalalla olevilta saa. Tämä näkyy liian kylmänä tapana suhtautua elämässään ongelmissa olevia kohtaan.Eipä,tietenkään lähde , ei kai siitä ny5 ollut edes kysymys.
Potilas joka on ollutkaan masennuksissa ja joutuu sairaalaan ja kohtaa empaattisen lääkärin tai hoitaja.n , tulkitsee aika usein väärin potilas/ hoitaja suhteen, koska hoitaja on kiltti , ja kyselee mitä huolia potilaalla in ollut että on mennyt huonoon kuntoon.äjoten ainä nyt väänsit taas asian ettei kukaan mene saadakseen ystävän hoitajasta siitähän ei ollut kyse, jokainen menee vastaanotolle ainoastaa. Siksi että voi huonosti. Joten aika huonosti ymmärsit senkin kirjoituksen . Masentunut hakee turvaa aina, ja kun hoitaja on ystävällinenniin mieltyy häneen ilman etukäteen päätettyjä ajatuksia.
Toisen hyvyys mon usein hyväksi masentuneelle. , joka tuntee että joku välittää, vaan tapoja välittää on. Omia, lääkäri välittää diagnoosista ja haluaa selättää sairauden. - Anonyymi
Anonyymi kirjoitti:
Nuoruudessani itse laitoin aina kaikki muut itseni edelle, eli välitin muista enemmän kuin itsestäni.
Se liittyi minun mt-ongelmiin, oli heikko itsetunto, tuntui etten kelvannut kenellekään, tunsin tarvetta miellyttää muita, että minut hyväksyttäisiin paremmin, jne.
Onneksi vuosien myötä olen oppinut paljon itsestäni, alkanut myös välittämään itsestäni.
Se ei ole kuitenkaan poistanut empatiaani ja välittämistä muita kohtaan.Usein on juuri niin. Itsekkin ollut liiankin joustava asioissa aikaisemmin , vaan iän kassa oppii ettei anna toisten ohjata
- Anonyymi
Anonyymi kirjoitti:
Usein on juuri niin. Itsekkin ollut liiankin joustava asioissa aikaisemmin , vaan iän kassa oppii ettei anna toisten ohjata
Se että on joskus nuorena ollut empaattinen, ei ole selitys sille, että miksi nykyisin ei enää ole empaattinen.
- Anonyymi
Anonyymi kirjoitti:
Se että on joskus nuorena ollut empaattinen, ei ole selitys sille, että miksi nykyisin ei enää ole empaattinen.
Melko sairasta että noista syistä ei hoitotyöntekijä voisi olla empaattinen
No olenpa sellaisiin törmännyt ketkä kohteli aina minua todella inhimillisesti, aina. - Anonyymi
Anonyymi kirjoitti:
Milloin olet itse jakanut välittämistä, ymmärtämistä ja empatiaa? Eikö sen jakaminen kuulu kaikille?
Niin no, kun ajattelet sitä, että minkälainen on empaattinen ihminen, niin onko se ensimmäisenä vaatimassa muilta sitä empatiaa itselleen?
Omaan korkaan kuulostaa enempi empatiakyvyttömän ihmisen touhuilta. - Anonyymi
Anonyymi kirjoitti:
Melko sairasta että noista syistä ei hoitotyöntekijä voisi olla empaattinen
No olenpa sellaisiin törmännyt ketkä kohteli aina minua todella inhimillisesti, aina.Minä olen tavannut myös kuntoutujia jotka ovat aina empaattisia, mutta en tällä foorumilla. (Voin toki olla väärässä.)
- Anonyymi
Anonyymi kirjoitti:
Se että on joskus nuorena ollut empaattinen, ei ole selitys sille, että miksi nykyisin ei enää ole empaattinen.
Empatia yleensä pysyy ihmisessä läpi elämän, toki poikkeuksiakin voi olla.
- Anonyymi
Anonyymi kirjoitti:
Mutta moni vaan tulkitsee senkin kaveruudeksi. Äusein lääkäreillä on salaiset puhelin numerot myös, siihen on syyt olemassa.
Ei ole kivaa kun viettää iltaa perheensä kanssa ja joku potilas ottaa oikeuden soitella kotiin , etä kun taas ahdistaa , sen sijaan että soittaisi hoitopisteisiin . Siis monenlaisia tapauksia in tullut nähtyä, ihmisten on vaa; ymmärrettävä se että lääkäri tekee työnsä tutkimalla hänet ja kirjoittamalla lähetteen jos siihen on tarvetta tai lääkkeet. Siihen kuuluu ihan tavallinen inhimillinen. Kohtelu potilasta kohtaan .ei siis mitään muuta.Aika harvalla ihmisellä taitaa tulla mieleen alkaa soittelemaan kenellekään lääkärille kotiin.
Sairastahan sellainen olisi. - Anonyymi
Anonyymi kirjoitti:
Aika harvalla ihmisellä taitaa tulla mieleen alkaa soittelemaan kenellekään lääkärille kotiin.
Sairastahan sellainen olisi.Määriä en osaa sanoa, mutta ns. sairaille ihmisille se tulee huomattavasti useammin mieleen kuin ns. terveille. Voisiko se olla yksi sairauden merkki?
Yksittäinen ihminen voi myös generoida uskomattoman määrän ajatusjätettä. Hyvänä, tai ehkä enemmän ikävänä esimerkkinä vaikkapa tämä foorumi. Täällä ei kovin montaa eri ihmistä käy, mutta tekstistä ei ole puutetta. Ellei sitten puhuta rakentavasta tekstistä. - Anonyymi
Anonyymi kirjoitti:
Määriä en osaa sanoa, mutta ns. sairaille ihmisille se tulee huomattavasti useammin mieleen kuin ns. terveille. Voisiko se olla yksi sairauden merkki?
Yksittäinen ihminen voi myös generoida uskomattoman määrän ajatusjätettä. Hyvänä, tai ehkä enemmän ikävänä esimerkkinä vaikkapa tämä foorumi. Täällä ei kovin montaa eri ihmistä käy, mutta tekstistä ei ole puutetta. Ellei sitten puhuta rakentavasta tekstistä.Parempi se kai on, että porukka voi tänne kirjoitella, jos se vaikka estäisi lääkäreille soittelua, jos niitä harvoja sattuu täällä pyörimään.
Keskustelu voi olla rakentavaakin, eikä siltikään kaikki ajattele siitä niin. Moni on jyrkkä omissa mielipiteissään, jos joku on toista mieltä, voi herkästi mennä kiistelyn tyyliseksi. - Anonyymi
Anonyymi kirjoitti:
Parempi se kai on, että porukka voi tänne kirjoitella, jos se vaikka estäisi lääkäreille soittelua, jos niitä harvoja sattuu täällä pyörimään.
Keskustelu voi olla rakentavaakin, eikä siltikään kaikki ajattele siitä niin. Moni on jyrkkä omissa mielipiteissään, jos joku on toista mieltä, voi herkästi mennä kiistelyn tyyliseksi.Siinä mielessä tietysti se on hyvä.
- Anonyymi
Anonyymi kirjoitti:
Eipä,tietenkään lähde , ei kai siitä ny5 ollut edes kysymys.
Potilas joka on ollutkaan masennuksissa ja joutuu sairaalaan ja kohtaa empaattisen lääkärin tai hoitaja.n , tulkitsee aika usein väärin potilas/ hoitaja suhteen, koska hoitaja on kiltti , ja kyselee mitä huolia potilaalla in ollut että on mennyt huonoon kuntoon.äjoten ainä nyt väänsit taas asian ettei kukaan mene saadakseen ystävän hoitajasta siitähän ei ollut kyse, jokainen menee vastaanotolle ainoastaa. Siksi että voi huonosti. Joten aika huonosti ymmärsit senkin kirjoituksen . Masentunut hakee turvaa aina, ja kun hoitaja on ystävällinenniin mieltyy häneen ilman etukäteen päätettyjä ajatuksia.
Toisen hyvyys mon usein hyväksi masentuneelle. , joka tuntee että joku välittää, vaan tapoja välittää on. Omia, lääkäri välittää diagnoosista ja haluaa selättää sairauden.Hhyvää psykiatria ei pysty olemaan, koska koko teoria perustuu sasismiin.
Sosiaali darvinismin nimellä psykiatria alun perin kulki ja freud imi sen ja alkoi luokileåtella alempi arvoiseksi eli mielisairaaksi kehon tautien kivuista ihmisiä,
Koska evoluutiossa kehitya kelpoinen ei sairastele.
Samalla alkoi LSD, opioidi ja muut myrkytykset ali ihmisille joka jatkuu tänään,
Kun ihmiset ei halua kuolla pahaksi psykiatrioistaan tulleiden valtioidemme käskystä, on myrkky miehille annetu lupa vamgita myrlytettävät.
Elämme järkyttävän barbaaristen psykiatrien aikaa,
Raakoja julmimpia ihmisiä maapallolla, tähän evoluutio ja sen jatko valhe johti.
Pelätkäämme maatamme.
Pelätkäämme julkis terveyttä
Se on evoluutio pirun pää konttori.
Pelkää julkista se on julma kuin stalin.
Kehon tauteja ei sallita, niistä saa elinkautisen sadismin niskaansa
Psykopaatiksi yliopisto tohtorit kouluttaa.
Jos he olisi sielun sivistyneitä he korjaisi joka ikisen leiman, jonka he tekee kehon taudeistasi.
Valtio ei vaadi korjaamaan ja se lisää psykiatrien psykopatiaa ja empatian puutetta, koska jos heitå vaadittaissiin korjaamaan he oppisivat että ei ihmisiä saa leimata ja estää hoitoja ja tutkimuksia ja toimia profeettana.
Nyt heidän annetaan rellestää ilman mitään vastuun tuntoa,
Eivät korjaa vaikka tappavat ihmisiä akuutti aivokalvo tulehduksissa akitoiden koko suomea, että potilaan oireet tulee psyykestä, jonka evoluutio kuvittelee ihmisellä olevan.
Kaikki joka sana psykiatrian opissa perustuu kuvitteluun.
Psyykke joka pavlovin mukaan koirilla on samanlainen ja ihmisillä.
On vale,
Ihmisellä on ikuinen ylös jumalan tuomiolle nouseva sielu, jonka yksin juamla tuntee, ei rotta kokeisiin perustuva psyykken etsiminen.
Psyykka kuolee ihmisen kuollessa, eikä mitään tuomiota synneistä ole,
Eli kyllä psykiatria on suoraa ecoluutio valetta ja psykolokia ja vie miljoonia syntiin ja helvettiin kun kerran synnistä ei tule juamalan tuomiota, rikollisuus kasvaa niin valtavaksi että kukaan ei uskalla liikkua ulos kodistaan..
Nyt vielä 200 vuotta on hajuja protestantti kasvatuksesta, ja rikollisuus lisääntyy sitä mukaa kun protestantti todelliset uskovat kuolee.
Täyteen valheeseen tää maapallo perustuu ja sen yliopistot vale teorioineen, yliviisauksineen, jotka johtaaa ihmisen raakuuteen ja barbaariksi kuten psykiatreista tulee yliopistoissa, barbaari oppeja opiskellessaan - Anonyymi
Anonyymi kirjoitti:
Aika harvalla ihmisellä taitaa tulla mieleen alkaa soittelemaan kenellekään lääkärille kotiin.
Sairastahan sellainen olisi.Juuri niin = sairasta , mutta potilas joka luulee olevansa kaveri lääkärin kanssa ajattelee toisella tavalla,
Meidän kadulla asuu pari lääkäripariskuntaa ja ja kaksi psykologia, moni sairaanhoitaja myös , joten työn ulkopuolella ei sairauksista edes puhuta, - Anonyymi
Anonyymi kirjoitti:
Parempi se kai on, että porukka voi tänne kirjoitella, jos se vaikka estäisi lääkäreille soittelua, jos niitä harvoja sattuu täällä pyörimään.
Keskustelu voi olla rakentavaakin, eikä siltikään kaikki ajattele siitä niin. Moni on jyrkkä omissa mielipiteissään, jos joku on toista mieltä, voi herkästi mennä kiistelyn tyyliseksi.Ihan niin usein on niin ettei hyväksytä että joku on erimieltä.
Jos kertoo jotain , jsiis jakaa palstan osallistujien kanssa jonkun jutun , niin aina on joku joka
Nimittää sen” tarinaksi ” koska sen jokun maailmassa ei voisi sellaisia asioita tapahtua , niin kuvittelee vissiin ettei muidenkaan maailmassa tapahdu muuta kun samaa mitä ” jokun” maailmassa .
Muuten on kiva mielestäni lukea mitä muut kirjoittavat ja mitä asioita heillä on ollut elämän varrella . - Anonyymi
Anonyymi kirjoitti:
Ihan niin usein on niin ettei hyväksytä että joku on erimieltä.
Jos kertoo jotain , jsiis jakaa palstan osallistujien kanssa jonkun jutun , niin aina on joku joka
Nimittää sen” tarinaksi ” koska sen jokun maailmassa ei voisi sellaisia asioita tapahtua , niin kuvittelee vissiin ettei muidenkaan maailmassa tapahdu muuta kun samaa mitä ” jokun” maailmassa .
Muuten on kiva mielestäni lukea mitä muut kirjoittavat ja mitä asioita heillä on ollut elämän varrella .Oikeastaan, tarina voi olla keksitty, tai myös totta.
Riippuu paljon kertojasta, kuin myös kuulijasta. - Anonyymi
Anonyymi kirjoitti:
Oikeastaan, tarina voi olla keksitty, tai myös totta.
Riippuu paljon kertojasta, kuin myös kuulijasta.Miksi joku kirjoittelisi keksittyjä juttuja. En när mitään syytä siihen edes . Mutta lukija saattaa olla sellainen ihmistyyppi että se mitä ei ole hänelle sattunut , ei voi sattua muillekaan .
Minun elämässäni on vuosien varrella tapahtunut asioita paljonkin , ämutta parempi kun puhuu vaan ilmoista se on neutraali aihe , ei tartte kenenkään vetää hernettä nenäänsä . Meilläpäin paistaa muuten aurinko tänään. - Anonyymi
Anonyymi kirjoitti:
Juuri niin = sairasta , mutta potilas joka luulee olevansa kaveri lääkärin kanssa ajattelee toisella tavalla,
Meidän kadulla asuu pari lääkäripariskuntaa ja ja kaksi psykologia, moni sairaanhoitaja myös , joten työn ulkopuolella ei sairauksista edes puhuta,Hekin ovat " vain " ihmisiä, jotka ovat valinneet ammatikseen terveysalan työt.
Ammatti ja työ ei kamalan paljoa ihmistä muuta perusluonteeltaan.
Kaipa suurin osa töitä tekevistä haluaa puhua vapaa-ajallaan kaikkea muuta kuin työjuttuja. - Anonyymi
Anonyymi kirjoitti:
Miksi joku kirjoittelisi keksittyjä juttuja. En när mitään syytä siihen edes . Mutta lukija saattaa olla sellainen ihmistyyppi että se mitä ei ole hänelle sattunut , ei voi sattua muillekaan .
Minun elämässäni on vuosien varrella tapahtunut asioita paljonkin , ämutta parempi kun puhuu vaan ilmoista se on neutraali aihe , ei tartte kenenkään vetää hernettä nenäänsä . Meilläpäin paistaa muuten aurinko tänään.Niin meilläpäinkin paistoi aurinko.
Mitä enemmän tuntee ja tietää ihmisiä, aina riittää joukosta myös heitä, jotka keksivät erilaisia tarinoita, saattavat kertoa asioita, joita ei ole oikeasti tapahtunut.
Ja vielä jos puhutaan psyykkisistä ongelmista, on riski jopa vähän isompi, ettei aina totuudet pidäkään paikkaansa.
Kenenkään ei pitäisi vetää hernettä nenään toisten ihmisten sanomisista ja asioista, sitä vain tapahtuu silloin tällöin. Ja toiset vetävät ne herkemmin kuin toiset. - Anonyymi
Anonyymi kirjoitti:
Miksi joku kirjoittelisi keksittyjä juttuja. En när mitään syytä siihen edes . Mutta lukija saattaa olla sellainen ihmistyyppi että se mitä ei ole hänelle sattunut , ei voi sattua muillekaan .
Minun elämässäni on vuosien varrella tapahtunut asioita paljonkin , ämutta parempi kun puhuu vaan ilmoista se on neutraali aihe , ei tartte kenenkään vetää hernettä nenäänsä . Meilläpäin paistaa muuten aurinko tänään.Sellaisella ns, normaalilla tasapainoisella ihmisellä ei varmaan pitäisikään olla ihmeemmin syitä valehtella. Mutta kaikki ei tietenkään ole tällaisia ihmisiä.
Valhettelun yleisimpiä syitä on se että yritetään saavuttaa jotain sellaista mitä ei muuten saavuttaisi. Sillä voidaan vaikka yrittää rakentaa todellisuutta parempaa imagoa. Onhan jopa ihmisiä joille valehtelusta on tullut tapa.
Täällä on puhdas vasta satanut lumi houkuttelevasti pihamaalla. Taidan lähteä ulkoiluttamaan moottorikelkkaa. - Anonyymi
Anonyymi kirjoitti:
Sellaisella ns, normaalilla tasapainoisella ihmisellä ei varmaan pitäisikään olla ihmeemmin syitä valehtella. Mutta kaikki ei tietenkään ole tällaisia ihmisiä.
Valhettelun yleisimpiä syitä on se että yritetään saavuttaa jotain sellaista mitä ei muuten saavuttaisi. Sillä voidaan vaikka yrittää rakentaa todellisuutta parempaa imagoa. Onhan jopa ihmisiä joille valehtelusta on tullut tapa.
Täällä on puhdas vasta satanut lumi houkuttelevasti pihamaalla. Taidan lähteä ulkoiluttamaan moottorikelkkaa.Osa ihmisistä on vielä niin tyhmiä, ettei he tajua, että heidän valehtelu huomataan.
Jotkut eivät ehkä välitä, tai ovat niin tyhmiä etteivät "tajua" valehtelevansa, ihmettelevät vaan vuosi tolkulla miksi puppu puhe ei mene läpi.
- Anonyymi
Avopuolella käyntien tarkoitus on nimenomaan keskustelu.
Tarkoitus taitaa olla, että ihminen menee sinne juttelemaan elämäänsä liittyvistä asioista. Mutta eri asia on toki, puhuuko henkilö siellä mitään, vaikeuksistaan, tms.
Tietenkin henkilökuntakin voi kysellä, mutta keskustelu yleensäkin perustuu vuorovaikutukseen, toinen voi kysyä, toinen vastaa, ja kuka tai mikä estää puhumisen itsestään ja siitä miltä tuntuu. Sen takiahan sinne on menty apua hakemaan.
Ammattilaisetkaan eivät osaa lukea ajatuksia, eli he eivät voi tietää, mistä kohtaa asiakasta/potilasta " puristaa ".
Jos keskittyisi omaan itseen ja avun vastaanottamiseen, eikä jatkuvaan negatiiviseen ajatustapaan, ettei mikään ole hyvä, mikään ei kelpaa, hoidosta ja keskusteluista voisi saada jotain irti.
Mistäkö tiedän ? Siitä kun vasta turhan pitkän ajan jälkeen sain lopulta suuni auki, ja uskaltauduin puhumaan ongelmistani.
Puhuminen, keskustelu on yksi tärkeimpiä asioita myös mielenterveyden hoidossa.
Ymmärrän toki myös negatiivisen ajattelun, suhtautumisen, siinä vaiheessa, kun ei vielä oikein tajua omaa tilannettaan, mikä olisi itselle parhaaksi. Olin itsekin alkuun kaikkea vastaan, vaikka itse apua lähdin hakemaankin.
Syytin kuitenkin vain itseäni pahasta olostani, elintavoistani, lähes kaikesta.
Lääkkeet kyllä söin, ja ylimääräisiäkin, siihen aikaan päämääränäni oli saada pää mahdollisimman sekaisin, ja se onnistui hyvin lääkkeiden ja alkoholin kanssa.
Meni monta vuotta, kunnes ymmärsin, ettei elämä voinut niin jatkua, ja siinä vaiheessa oli otettava kaikki mahdolliset hoitokeinot käyttöön, oikeastaan oli otettava ne vastaan.
Psykiatriasta olen sitä mieltä, että siitä löytyy sekä hyviä, että huonoja puolia. Kehitettävää on aina, kehitys on kulkenut kyllä turhan hitaasti. - Anonyymi
Minulla SSRI lääke on ollut 20 vuotta, sama lääke. Se kirjoitettiin paniikkiin. Siinä se on hyvä. Käytän sitä yhä päivittäin, samansuuruisena.
Kun tulin Mt-toimiston asiakkaaksi 30 vuotta sitten, minut otettiin vastaan inhimillisesti .Sain myös psykologin apua. Olin kriisissä. Sain lopulta myös lääkkeitä. Ne ovat vieläkin, samansuuruisena. Ne nostivat kuopasta. Sain voimaa jatkaa työntekoa ja aloitin dieetin. Sen aloitin työterveyslääkärin kehotuksesta.
Sen jälkeen olen käyttänyt yksityisiä. Jos joku on ollut hankala, olen vaihtanut lääkäriä. - Anonyymi
Millähän tavalla tämä eri maissa esiintyvä empatia on oikein mitattu?
Minä en itse hirveästi pistäisi painoarvoa sairaudentunnottomien ihmisten väitteille, maasta riippumatta.- Anonyymi
Niin, eihän se sairaus ihmisessä itsessään ole erilaista siitä johtuen, missä maassa asuu.
Ihminen on sairas, jos on, ei ympäristö.
Myös ammattilaiset ovat erilaisia, on mikä tahansa maa kyseessä. - Anonyymi
Kun "sairaudentunnottomat" eivät sinua kiinnosta, niin mikä on kiinnostuksi aste sairaudentuntoisiin?
Jos kipu on kymmenen asteen asteikolla lähellä sitä pahinta eli 10 niin kiinnostaako tällaisen potilaan tilanne, ja pistäisitkö yhtään painoarvoa tällaiseen sairaudentuntoiseen? - Anonyymi
Anonyymi kirjoitti:
Kun "sairaudentunnottomat" eivät sinua kiinnosta, niin mikä on kiinnostuksi aste sairaudentuntoisiin?
Jos kipu on kymmenen asteen asteikolla lähellä sitä pahinta eli 10 niin kiinnostaako tällaisen potilaan tilanne, ja pistäisitkö yhtään painoarvoa tällaiseen sairaudentuntoiseen?Itse en ole ammattilainen, niin minun ei tarvitse laittaa painoarvoa yhtään keneenkään, kehen en halua, tai ketä en edes tunne.
Kaveripiirissäni on terveitä, sairaita, sairaudentuntoisia, sairaudentunnottomia, jne.
He ovat minulle kavereita, mukavia ihmisiä, en heitä arvottele millään tavalla, samanarvoisia jokainen.
En tosin tiedä, tarkoititko tuota kysymystä edes minulle, kerroin kuitenkin oman mielipiteeni.
Kuka on sairas, kuka ei, kuka on tuntoinen tai tunnoton, en pysty parantamaan koko maailmaa, se ei ole minun tehtäväni.
Kavereita en jätä, vaikka mikä olisi tai tulisi. - Anonyymi
Anonyymi kirjoitti:
Itse en ole ammattilainen, niin minun ei tarvitse laittaa painoarvoa yhtään keneenkään, kehen en halua, tai ketä en edes tunne.
Kaveripiirissäni on terveitä, sairaita, sairaudentuntoisia, sairaudentunnottomia, jne.
He ovat minulle kavereita, mukavia ihmisiä, en heitä arvottele millään tavalla, samanarvoisia jokainen.
En tosin tiedä, tarkoititko tuota kysymystä edes minulle, kerroin kuitenkin oman mielipiteeni.
Kuka on sairas, kuka ei, kuka on tuntoinen tai tunnoton, en pysty parantamaan koko maailmaa, se ei ole minun tehtäväni.
Kavereita en jätä, vaikka mikä olisi tai tulisi.Tässä sairaudentunnottomuutta vähäsen
https://www.ts.fi/lukijoilta/6578615 - Anonyymi
Anonyymi kirjoitti:
Tässä sairaudentunnottomuutta vähäsen
https://www.ts.fi/lukijoilta/6578615Mitä hittoa sairaudentunnottomuus edes tarkoittaa. Aivan silkkaa sanahelinää. Onko se joku pro psykiatrian edustajien pätemis- ja vallankäyttötermi jolla yrittää potkia muita heidän auktoriteettunsa eli psykiatrian nuhteeseen. Pelottaako olla ihminen kaikkine piirteineen kun pitää kokoajan kaikissa itsetulkinnoilla turvautua psykiatriaan ja toisten määrittelyihin sinusta sen sijaan että omaisit itsereflektion taitoja?
- Anonyymi
Anonyymi kirjoitti:
Mitä hittoa sairaudentunnottomuus edes tarkoittaa. Aivan silkkaa sanahelinää. Onko se joku pro psykiatrian edustajien pätemis- ja vallankäyttötermi jolla yrittää potkia muita heidän auktoriteettunsa eli psykiatrian nuhteeseen. Pelottaako olla ihminen kaikkine piirteineen kun pitää kokoajan kaikissa itsetulkinnoilla turvautua psykiatriaan ja toisten määrittelyihin sinusta sen sijaan että omaisit itsereflektion taitoja?
Vaikka sairaudentunnottomuutta yritetäänkin määritellä lääketieteellisin termein, niin psykiatria ei suinkaan ole mikään sairaudentunnottomuuden uhri.
Sairaudentunnottomuuden uhreja ovat ne kaikki isovanhemmat, puolisot, lapset, työkaverit jne. He tietävät konkreettisesti mitä sana sairaudentunnottomuus tarkoittaa.
Käytännön esimerkkinä sairaudentunnottomuudesta voisi tässä asiayhteydessä antaa sen, että pitää olla aika sairaudentunnoton jos kuvittelee, että omalla sairaudellaan voisi olla joku yhteiskunnan nettohyödyntäjä, generoimalla rahaa ja työpaikkoja lääketieteeseen ja hoitopalveluihin, samalla kun itse vetää eläkettä tai sairaspäivärahaa. - Anonyymi
Anonyymi kirjoitti:
Mitä hittoa sairaudentunnottomuus edes tarkoittaa. Aivan silkkaa sanahelinää. Onko se joku pro psykiatrian edustajien pätemis- ja vallankäyttötermi jolla yrittää potkia muita heidän auktoriteettunsa eli psykiatrian nuhteeseen. Pelottaako olla ihminen kaikkine piirteineen kun pitää kokoajan kaikissa itsetulkinnoilla turvautua psykiatriaan ja toisten määrittelyihin sinusta sen sijaan että omaisit itsereflektion taitoja?
Mielestäni sairaudentunnottomuus on jollain tavalla väärä termi psykiatrian yhteydessä.
Pitäisikö mt-ongelmista kärsivän jotenkin jatkuvasti tiedostaa olevansa sairas ?
Psyykkiset ongelmat eivät konkreettisesti tunnu missään, ne ovat henkisiä, psyykkisiä.
Sairaudentunnottomuus sana vaikuttaa vähän alistavalta, ihmisen nujertamiselta " alempaan kastiin ", se leimaa ihmistä, vaikka ei välttämättä ulkopuolelta, mutta omassa mielessään voi aiheuttaa ihmiselle psyykkistä tuskaa, huonommuuden tunnetta, ym.
Pitäisikö näyttää ulospäin sairaalta, sen lisäksi, että on sairas henkisesti ?
Ja millä perusteella mt-ongelmaista voidaan sanoa sairaudentunnottomaksi, hän kärsii sairaudestaan jatkuvasti, eikö se itsessään ole sitä sairaudentuntoa ?
Se, että potilas ei myönnä sairauttaan, ei ole sairaidentunnottomuutta, se on vain oman sairauden kieltämistä. Johtuen siitä, toistan vielä, että hän kyllä tietää itse, että hänellä on sairautta, ongelmia psyyken kanssa. - Anonyymi
Niin , yleensä lääkäri näkee potilaasta asioita mitä potlilas tiedoittaa tietämättään .se tavis potilas tulee valittamaan joko selkää tai vatsaa , ja sanoo että ei ymmärrä miksi hänelle on kirjoitettu SSRI lääkkeitä koska hän ei kuulemma ole mikään hullu. Siis selittele siinä sitten ettei ole hulluudesta kysymys vaan autonomisen hermosysteemiä sairaudest? Siis sana hullu ei käytä muut kun ennakkoluuloinen potilas joka ei halua hyväksyä diagnoosiaan .äsiis niin selkä kun vatsakin on usein tutkittu, verikokeet otettu ilman merkintöjä jotka viittaisivat johonkin sairauteen.
Potilas vaan ei halua mt diagnoosia siitä huolimatta että hän kärsii mt ongelmista .
Joten moni luulee että lääkärin ammatti on jotenkin mahtavaa, sitä se ei ole , erikoisesti jos potilas änkkää vastaan selvässä asiassa ja ottaa lisäaikaa käynnillään jonkun toisen potilaan kustannuksella.
Olishan se kiva jos potilaat luottaisivat lääkärinsä. Ja paraneminen aloitettaisiin ihan siitä diagnoosista mikä on se oikea . - Anonyymi
Anonyymi kirjoitti:
Kun "sairaudentunnottomat" eivät sinua kiinnosta, niin mikä on kiinnostuksi aste sairaudentuntoisiin?
Jos kipu on kymmenen asteen asteikolla lähellä sitä pahinta eli 10 niin kiinnostaako tällaisen potilaan tilanne, ja pistäisitkö yhtään painoarvoa tällaiseen sairaudentuntoiseen?Kipukin on velitettavasti subjektiivinen kokemus, meillä ei siis ole mittaria, jolla voisimme määrittää, että onko kipu kuussatasen vai kasisatasen buranan arvoinen. En siis voi väittää kokeneeni kovempaa kipua kuin sinä, vaikka omasta mielestäni se onkin ollut ihan yllin kyllin siihen nähden mitä ihmisen on tarkoitettu kestävän.
Ja vaikka sairaudentunnottomuudesta puhutaankin yleensä mielisairauden yhteydessä, niin se on täysin mahdollinen myös somaattisella puolella. - Anonyymi
Anonyymi kirjoitti:
Mielestäni sairaudentunnottomuus on jollain tavalla väärä termi psykiatrian yhteydessä.
Pitäisikö mt-ongelmista kärsivän jotenkin jatkuvasti tiedostaa olevansa sairas ?
Psyykkiset ongelmat eivät konkreettisesti tunnu missään, ne ovat henkisiä, psyykkisiä.
Sairaudentunnottomuus sana vaikuttaa vähän alistavalta, ihmisen nujertamiselta " alempaan kastiin ", se leimaa ihmistä, vaikka ei välttämättä ulkopuolelta, mutta omassa mielessään voi aiheuttaa ihmiselle psyykkistä tuskaa, huonommuuden tunnetta, ym.
Pitäisikö näyttää ulospäin sairaalta, sen lisäksi, että on sairas henkisesti ?
Ja millä perusteella mt-ongelmaista voidaan sanoa sairaudentunnottomaksi, hän kärsii sairaudestaan jatkuvasti, eikö se itsessään ole sitä sairaudentuntoa ?
Se, että potilas ei myönnä sairauttaan, ei ole sairaidentunnottomuutta, se on vain oman sairauden kieltämistä. Johtuen siitä, toistan vielä, että hän kyllä tietää itse, että hänellä on sairautta, ongelmia psyyken kanssa.Sairauden tunnottomuutta on se että potilas on läpikäynyt ihan kaikki kokeet jokaisesta kehon osastaan , ja vikaa ei ole löydetty. Samalla kun puhuu miten vaikea hänen on nukkua tai että herää jo aamuyöstä ja että ihmiset tuijottaa häntä jne äsiis mt sairaus jota potilas ei tunnista itsessään. Se on hyvin tavallista .
Joillain on herkempi hermosysteemi ja altis masennukselle , siltikin vielä saattavat väittää että on joku sairaus siis fyysinen , lääkäri vaan ei ole sitä löytänyt hänen kehostaan. Siis ei luota siihen mitä lääkäri sanoo, se taas johtaa aiihen ettei tule liioin terveeksi .. - Anonyymi
Sen verran on tullut maailmaa kierrettyä, että en ehkä ihan yhden ”suomi mainittu” jutun takia rupeaisi hirveästi ajatusakrobatiaa käyttämään siihen että mitä yhden ihmisen mielipide suomalaisista kotisynnytyksistä kertoo mielenterveyshoidosta.
Minä en itse tykännyt koulupuvusta kun sitä jouduin käyttämään. Näissä maissa oli mielestäni myös huonompi terveydenhuolto kuin suomessa, mukaan lukien myös mielenterveydenhoito, mutta johtuuko se siitä, että siellä oli koulupuvut? Vai kuvittelenko vaan?
Täytyy siis muistaa, että maailman maissa ja kulttuureissa on eroja, ja niissä on tietysti hyviä ja huonoja puolia. Sen mitä olen suomalaisia katsellut, niin sen verran epäempaattinen kansa on kyseessä, että samalle bussipysäkille ei tahdo mahtua kolmea enempää ihmistä. Miten se empaattisuus siitä sitten muuttuu kun haetaan sitä hoitoa?
Hoitajan tehtävä on kuitenkin hoitaa ihminen omatoimiseksi ja ns terveeksi. Ei siis tarjota hyväksyntää ikuiselle sairaudelle. Ihmisen hyväksyminen on siis eri asia, kuin sairaan käytöksen hyväksyminen. - Anonyymi
Anonyymi kirjoitti:
Vaikka sairaudentunnottomuutta yritetäänkin määritellä lääketieteellisin termein, niin psykiatria ei suinkaan ole mikään sairaudentunnottomuuden uhri.
Sairaudentunnottomuuden uhreja ovat ne kaikki isovanhemmat, puolisot, lapset, työkaverit jne. He tietävät konkreettisesti mitä sana sairaudentunnottomuus tarkoittaa.
Käytännön esimerkkinä sairaudentunnottomuudesta voisi tässä asiayhteydessä antaa sen, että pitää olla aika sairaudentunnoton jos kuvittelee, että omalla sairaudellaan voisi olla joku yhteiskunnan nettohyödyntäjä, generoimalla rahaa ja työpaikkoja lääketieteeseen ja hoitopalveluihin, samalla kun itse vetää eläkettä tai sairaspäivärahaa.Olen ollut erään henkilön läheinen jolla oli vakavaa oirehdintaa. En koskaan sanonut hänelle että olet sairaudentunnoton vaikka hän ei hahmottanut toivoa pahimmassa vaiheessa ja jutut oli tosi toivottomia,ehkä liiankin. Sen sijaan yritin ymmärtää ja kuunnella. Aina en jaksanut koska se oli raskasta. Ehkä ihmismieli tykkää erkaannuttaa itsensä toisen synkästä sanomasta vain kuittaamalla se sairautena. Siten ei tarvi kuin hokea, mene vaikkapa hoitoon sen sijaan että kohtaisi toisen tunne elämää.
No onpa onni että maksan verojakin niin voi tätä yhteiskuntaa kritisoida veronmaksajana. Tosin keskiluokkaisetkin vielä tässä maassa ovat nettosaajia, eivät suinkaan veronmaksajia. Esim politiikkaankaan osallistuminenhan ei ole ollenkaan kiellettyä pienempituloisilta tai etuuksia saaviltakaa. - Anonyymi
Anonyymi kirjoitti:
Olen ollut erään henkilön läheinen jolla oli vakavaa oirehdintaa. En koskaan sanonut hänelle että olet sairaudentunnoton vaikka hän ei hahmottanut toivoa pahimmassa vaiheessa ja jutut oli tosi toivottomia,ehkä liiankin. Sen sijaan yritin ymmärtää ja kuunnella. Aina en jaksanut koska se oli raskasta. Ehkä ihmismieli tykkää erkaannuttaa itsensä toisen synkästä sanomasta vain kuittaamalla se sairautena. Siten ei tarvi kuin hokea, mene vaikkapa hoitoon sen sijaan että kohtaisi toisen tunne elämää.
No onpa onni että maksan verojakin niin voi tätä yhteiskuntaa kritisoida veronmaksajana. Tosin keskiluokkaisetkin vielä tässä maassa ovat nettosaajia, eivät suinkaan veronmaksajia. Esim politiikkaankaan osallistuminenhan ei ole ollenkaan kiellettyä pienempituloisilta tai etuuksia saaviltakaa.Nettosaajia* veroja he toki maksaa mutta silti ovat nettosaajia
- Anonyymi
Anonyymi kirjoitti:
Nettosaajia* veroja he toki maksaa mutta silti ovat nettosaajia
No, olen itse nähnyt hoitojärjestelmässä oikeasti tunteella työtänsä tekeviä jotka on kunnianhimoisia ja ajattelee kriittisestikin mt järjestelmän joistakin puolista. Niitäkin on. Tuurilla saattaa löytää
Ja sitten niitä joilla näyttää ideana olevan vaan päästä nopsaa kotia ja ei laittaa rimaa niin korkealle tai auttaa oikeasti toisen tunne-elämässä koska se on hankalaa jos erkaannutat itsesi toisesta ja kohtelet häntä lähinnä diagnoosina.Ei siinä mitään,rahat kai se on ansaittava mutta on täällä myös helmiä muiden joukossa.
Olen saanut filosofisista keskusteluista esim ystävien kanssa jopa enemmän kuin terapiasta jota kävin ssri lääkkeissä vuosia sitten. Mutta se saattanee myös johtua että löysin itseni lääkkeitä purkaessa uudelleen ja olen enemmän oma itseni kuin silloin. - Anonyymi
Anonyymi kirjoitti:
Sairauden tunnottomuutta on se että potilas on läpikäynyt ihan kaikki kokeet jokaisesta kehon osastaan , ja vikaa ei ole löydetty. Samalla kun puhuu miten vaikea hänen on nukkua tai että herää jo aamuyöstä ja että ihmiset tuijottaa häntä jne äsiis mt sairaus jota potilas ei tunnista itsessään. Se on hyvin tavallista .
Joillain on herkempi hermosysteemi ja altis masennukselle , siltikin vielä saattavat väittää että on joku sairaus siis fyysinen , lääkäri vaan ei ole sitä löytänyt hänen kehostaan. Siis ei luota siihen mitä lääkäri sanoo, se taas johtaa aiihen ettei tule liioin terveeksi ..Autonomisen hermoston oireet on todellisia ja voi haitata ihmisen elämää. Esim burn out ja liian pitkään jatkunut kova kuormitus ja stressi, virukset, traumat, tai lääkkeet ja vieroitus niistä jne tai muu voi sotkea ihmisen hermoston toimintaa. Se voi oireilla myös fyysisinä oireina.
En tiedä miten ssri:t ja masennusdiagnoosi korjaa niitä. Ssrit usein on vain laastari ja sammuttaa kehon viestimiä signaaleita samoin kuten vievät muutakin tunneherkkyyttä seksuaalisuudesta genitaalialueen tuntoon. Ongelmat on odottamassa, siellä jossain muualla. Ei tuo ratkaise niitä, se erkaannuttaa tunne-elämästä. Sen sijaan autonomisen hermoston tasapainotusharjoittelu, kunnon ruokavalio, elämänrytmin höllentäminen ja keskusteluapu voi auttaa asiassa. - Anonyymi
Anonyymi kirjoitti:
Autonomisen hermoston oireet on todellisia ja voi haitata ihmisen elämää. Esim burn out ja liian pitkään jatkunut kova kuormitus ja stressi, virukset, traumat, tai lääkkeet ja vieroitus niistä jne tai muu voi sotkea ihmisen hermoston toimintaa. Se voi oireilla myös fyysisinä oireina.
En tiedä miten ssri:t ja masennusdiagnoosi korjaa niitä. Ssrit usein on vain laastari ja sammuttaa kehon viestimiä signaaleita samoin kuten vievät muutakin tunneherkkyyttä seksuaalisuudesta genitaalialueen tuntoon. Ongelmat on odottamassa, siellä jossain muualla. Ei tuo ratkaise niitä, se erkaannuttaa tunne-elämästä. Sen sijaan autonomisen hermoston tasapainotusharjoittelu, kunnon ruokavalio, elämänrytmin höllentäminen ja keskusteluapu voi auttaa asiassa.Itseasiassa haluaisin nähdä tutkimuksen ja kaikki selkäkivusta kaikkeen.
- Anonyymi
Anonyymi kirjoitti:
Itseasiassa haluaisin nähdä tutkimuksen ja kaikki selkäkivusta kaikkeen.
Viestini leikkautui vahingossa joten siksi tuo pätkäisty viesti joka ei liity mihinkään
- Anonyymi
Anonyymi kirjoitti:
Mielestäni sairaudentunnottomuus on jollain tavalla väärä termi psykiatrian yhteydessä.
Pitäisikö mt-ongelmista kärsivän jotenkin jatkuvasti tiedostaa olevansa sairas ?
Psyykkiset ongelmat eivät konkreettisesti tunnu missään, ne ovat henkisiä, psyykkisiä.
Sairaudentunnottomuus sana vaikuttaa vähän alistavalta, ihmisen nujertamiselta " alempaan kastiin ", se leimaa ihmistä, vaikka ei välttämättä ulkopuolelta, mutta omassa mielessään voi aiheuttaa ihmiselle psyykkistä tuskaa, huonommuuden tunnetta, ym.
Pitäisikö näyttää ulospäin sairaalta, sen lisäksi, että on sairas henkisesti ?
Ja millä perusteella mt-ongelmaista voidaan sanoa sairaudentunnottomaksi, hän kärsii sairaudestaan jatkuvasti, eikö se itsessään ole sitä sairaudentuntoa ?
Se, että potilas ei myönnä sairauttaan, ei ole sairaidentunnottomuutta, se on vain oman sairauden kieltämistä. Johtuen siitä, toistan vielä, että hän kyllä tietää itse, että hänellä on sairautta, ongelmia psyyken kanssa.Kyllä psyykkiset sairaudet ovat ihan vaan fyysisiä , esim ahditstuneen oksentelu , sillä hänellä ei ole vatsatautia .
Myös päänsä4ystä kärsivät monet MT sairaat. Niskakivut ja paljon muita fyysisiä juttuja jotka ovat oikre psyykkisestä voinnista kun se on huono. - Anonyymi
Anonyymi kirjoitti:
Sen verran on tullut maailmaa kierrettyä, että en ehkä ihan yhden ”suomi mainittu” jutun takia rupeaisi hirveästi ajatusakrobatiaa käyttämään siihen että mitä yhden ihmisen mielipide suomalaisista kotisynnytyksistä kertoo mielenterveyshoidosta.
Minä en itse tykännyt koulupuvusta kun sitä jouduin käyttämään. Näissä maissa oli mielestäni myös huonompi terveydenhuolto kuin suomessa, mukaan lukien myös mielenterveydenhoito, mutta johtuuko se siitä, että siellä oli koulupuvut? Vai kuvittelenko vaan?
Täytyy siis muistaa, että maailman maissa ja kulttuureissa on eroja, ja niissä on tietysti hyviä ja huonoja puolia. Sen mitä olen suomalaisia katsellut, niin sen verran epäempaattinen kansa on kyseessä, että samalle bussipysäkille ei tahdo mahtua kolmea enempää ihmistä. Miten se empaattisuus siitä sitten muuttuu kun haetaan sitä hoitoa?
Hoitajan tehtävä on kuitenkin hoitaa ihminen omatoimiseksi ja ns terveeksi. Ei siis tarjota hyväksyntää ikuiselle sairaudelle. Ihmisen hyväksyminen on siis eri asia, kuin sairaan käytöksen hyväksyminen.Jotenkin lähes arvasin, että tämä "yhden kätilön esittämä arvio siitä, että hän ei synnyttäisi Suomessa" herättäisi tämän edellä mainitun argumentin. Kyseinen tanskalainen toi esille sen, että Suomen terveydenhuollossa potilaan kohtaamisessa on sellaisia piirteitä, jotka ovat aivan liian kylmiä ja epäempaattisia. Tämä lausahdus toi minulle mieleen, että tätä asennoitumista on liian paljon ylipäätään koko terveydenhuollossa, myös psykiatrian puolella. Mikä on sikäli hyvin surullista. Sitä on perusteltu tehokkuudella. Ja se sopii kyllä hyvin tietyille osastoille, esim. kirurgiseen toimenpiteeseen. Siellä siitä robottimaisesta ja kylmän rationaalisesta tyylistä toimia on hyötyä.
Mutta jos esim. on yksilö, jolla on elämässään vaikeata, ja henkistä tuskaa, niin miltä itsekenestäkin tuntuisi, jos sinua kohdeltaisiin vain diagnoosina, jätettäisiin huoneeseesi yksin, kukaan ei kysele juurikaan mitään, eteesi tuodaan vain lääkekippo, että otapa tuosta. Niin onko se ns. hyvää hoitoa? Ja saavutetaanko tuolla kylmällä, välinpitämättömällä tyylillä jotakin hyviä hoitotuloksia? Ja miltä siitä ihmisestä tuntuu, josta kukaan ei välitä mitään. Hän on kenties hoitohenkilökunnalle vain jokin diagnoosi. - Anonyymi
Anonyymi kirjoitti:
Autonomisen hermoston oireet on todellisia ja voi haitata ihmisen elämää. Esim burn out ja liian pitkään jatkunut kova kuormitus ja stressi, virukset, traumat, tai lääkkeet ja vieroitus niistä jne tai muu voi sotkea ihmisen hermoston toimintaa. Se voi oireilla myös fyysisinä oireina.
En tiedä miten ssri:t ja masennusdiagnoosi korjaa niitä. Ssrit usein on vain laastari ja sammuttaa kehon viestimiä signaaleita samoin kuten vievät muutakin tunneherkkyyttä seksuaalisuudesta genitaalialueen tuntoon. Ongelmat on odottamassa, siellä jossain muualla. Ei tuo ratkaise niitä, se erkaannuttaa tunne-elämästä. Sen sijaan autonomisen hermoston tasapainotusharjoittelu, kunnon ruokavalio, elämänrytmin höllentäminen ja keskusteluapu voi auttaa asiassa.SSRI lääkkeistä voi lukea alan kirjallisuudesta , ja niitä syö miljoonat ihmisetmaailmassa.
Olen nähnyt hyviä,tuloksia niistä lääkkeistä monen kohdalla , joten netti ei anna oikeaa vastausta asiaan.
Joskus on tilanteita ihmisten elämässä kun tarvitsee lääkettä , sairaus on mt sairauskin kaikkine muotoineen.
Joten mielestäni näistä ei edes tarvitsisi keskustella. Ihmisten joilla ei ole koulutusta asioihin kuten psykiatria.
En minäkään koskaan ole mukana keskustelussa jossa esim keskustellaan moottoreista koska en tiedä niistä mitään, - Anonyymi
Anonyymi kirjoitti:
Sairauden tunnottomuutta on se että potilas on läpikäynyt ihan kaikki kokeet jokaisesta kehon osastaan , ja vikaa ei ole löydetty. Samalla kun puhuu miten vaikea hänen on nukkua tai että herää jo aamuyöstä ja että ihmiset tuijottaa häntä jne äsiis mt sairaus jota potilas ei tunnista itsessään. Se on hyvin tavallista .
Joillain on herkempi hermosysteemi ja altis masennukselle , siltikin vielä saattavat väittää että on joku sairaus siis fyysinen , lääkäri vaan ei ole sitä löytänyt hänen kehostaan. Siis ei luota siihen mitä lääkäri sanoo, se taas johtaa aiihen ettei tule liioin terveeksi ..Sairaudentunnottomuutta on se, että henkikö ei myönnä sairaudestaan aiheutuvia negatiivisia vaikutuksia.
- Anonyymi
Anonyymi kirjoitti:
Sairaudentunnottomuutta on se, että henkikö ei myönnä sairaudestaan aiheutuvia negatiivisia vaikutuksia.
Minä kyseenalaistan monien psykiatristen ongelmien tilan sairauksina. Masennus on siellä kyseenalaisimmassa päässä. Ja sanon tämän ns. masennustakin poteneena.
Väitän että masennus ja monet muutkin mielenterveyden tilat on oikeasti niin paljon sosiaalisia ulottuvuuksia omaavia ongelmia, että niitä on hankala hahmottaa jonain yksilön sairauksena vaikka yksilö niihin mielipahalla reagoikin. Tässä suhteessa esim Avoin dialogi on oikeilla linjoilla. Esim. työttömyyden luoma alakulo, syrjintä, eron jälkeiset psyyken ongelmat, ihmisen reagointi läheisen ihmisen menetykseen, yksinäisyys, kiusaaminen ja sen seuraukset psyykeessä. Somen tuoma mielipaha kun ihmiset vertaa itseään toisiin ihmisiin. Se että esim ei kelpaa mihinkään töihin tai yhteiskunnassa voi tuhota jonkun psyyken. Sitä pitäisi sitten hoitaa et hei kyl sä kykenet.
Puhumattakaan paineiden ja stressin ja modernin luonnottoman elämänmuodon seurauksista psyyken suhteen.
Uskon että masennukset ym on mielestäni ihmiselämään paljon luonnollisempana kuuluvia asioita mitä psykiatria antaa olettaa ja pitkälti filosofisia luonteeltaan. Me kokoajan peilaamme itseämme suhteessa toisiin ja yhteisöön kuuluminen on hyvin tärkeää, tämä valitettavasti ei toteudu monenkaan kohdalla.
Toki mielikin voi aiheuttaa sen että ei esim kykene olemaan ihmisten joukossa tai kokee kroonista yksinäisyyttä vaikka olisikin ihmisiä ympärillä. Sairaudentunnottomuuskommentit eivät ole rakentavia välttämättä koska ne käytännössä vain yrittävät kiinnittää ihmistä diagnoosinsa mutta ne eivät taas sano juuri mitään voimavaroista mitä ihmisen sisällä saattaa olla. Ei monikaan ns. mt ongelmainen ole niin itsereflektiokyvytön mitä arvon kirjoittajat luulevat joita pitää kaitsea kuin jotain älyllisesti vajavaista. On hupaisaa kuinka monen mukaan vastuu itsestä on tärkeä paranemisessa mutta silti pitää turvautua lääkäriin ja hänen asiantuntemukseensa kuin johonkin ylijumalaan - Anonyymi
Anonyymi kirjoitti:
Minä kyseenalaistan monien psykiatristen ongelmien tilan sairauksina. Masennus on siellä kyseenalaisimmassa päässä. Ja sanon tämän ns. masennustakin poteneena.
Väitän että masennus ja monet muutkin mielenterveyden tilat on oikeasti niin paljon sosiaalisia ulottuvuuksia omaavia ongelmia, että niitä on hankala hahmottaa jonain yksilön sairauksena vaikka yksilö niihin mielipahalla reagoikin. Tässä suhteessa esim Avoin dialogi on oikeilla linjoilla. Esim. työttömyyden luoma alakulo, syrjintä, eron jälkeiset psyyken ongelmat, ihmisen reagointi läheisen ihmisen menetykseen, yksinäisyys, kiusaaminen ja sen seuraukset psyykeessä. Somen tuoma mielipaha kun ihmiset vertaa itseään toisiin ihmisiin. Se että esim ei kelpaa mihinkään töihin tai yhteiskunnassa voi tuhota jonkun psyyken. Sitä pitäisi sitten hoitaa et hei kyl sä kykenet.
Puhumattakaan paineiden ja stressin ja modernin luonnottoman elämänmuodon seurauksista psyyken suhteen.
Uskon että masennukset ym on mielestäni ihmiselämään paljon luonnollisempana kuuluvia asioita mitä psykiatria antaa olettaa ja pitkälti filosofisia luonteeltaan. Me kokoajan peilaamme itseämme suhteessa toisiin ja yhteisöön kuuluminen on hyvin tärkeää, tämä valitettavasti ei toteudu monenkaan kohdalla.
Toki mielikin voi aiheuttaa sen että ei esim kykene olemaan ihmisten joukossa tai kokee kroonista yksinäisyyttä vaikka olisikin ihmisiä ympärillä. Sairaudentunnottomuuskommentit eivät ole rakentavia välttämättä koska ne käytännössä vain yrittävät kiinnittää ihmistä diagnoosinsa mutta ne eivät taas sano juuri mitään voimavaroista mitä ihmisen sisällä saattaa olla. Ei monikaan ns. mt ongelmainen ole niin itsereflektiokyvytön mitä arvon kirjoittajat luulevat joita pitää kaitsea kuin jotain älyllisesti vajavaista. On hupaisaa kuinka monen mukaan vastuu itsestä on tärkeä paranemisessa mutta silti pitää turvautua lääkäriin ja hänen asiantuntemukseensa kuin johonkin ylijumalaanVai että ihan alan kirjallisuudesta. Viittaatko niihin lyhytkestoisiin tutkimuksiin millä usein SSRI-aineiden tehoa perustellaan jossa psykiatriassa usein on saatettu esim relapsia tutkia niin että jotkut potilaat käy käytännössä vielä vieroitusoireita läpi kun tehdään tutkimusta jossa yritetään tutkia lääkkeiden tehoa. Se on miten tutkimusnäyttöä kahlaa. On tutkimusta joka ei näytä niin myönteistä puolta SSRI-aineista ja etenkään niiden pitkäaikaisemmista tuloksista. Oman elämäni tutkimus SSRI-aineista oli kehno ja todennäköisesti vaikutti haitallsiesti kasvu- ja kehitysiässä olevien aivojeni kehitykseen ja nykyään minulla on PSSD. Vieroitus oli hirvittävä.
En kertakaikkisesti näe mitään myönteistä SSRI-aineista luovuttuani niistä etenkään pitemmällä aikavälillä ajateltuna.
Höpsis, meillä näitä käyttäneillä on täysi oikeus keskustella aineista minkä vaikutuksen alla saatoimme olla jopa koko nuoruutemme kokemuksiemme ja kriittisen tutkimuksen pohjalta. - Anonyymi
Anonyymi kirjoitti:
Mielestäni sairaudentunnottomuus on jollain tavalla väärä termi psykiatrian yhteydessä.
Pitäisikö mt-ongelmista kärsivän jotenkin jatkuvasti tiedostaa olevansa sairas ?
Psyykkiset ongelmat eivät konkreettisesti tunnu missään, ne ovat henkisiä, psyykkisiä.
Sairaudentunnottomuus sana vaikuttaa vähän alistavalta, ihmisen nujertamiselta " alempaan kastiin ", se leimaa ihmistä, vaikka ei välttämättä ulkopuolelta, mutta omassa mielessään voi aiheuttaa ihmiselle psyykkistä tuskaa, huonommuuden tunnetta, ym.
Pitäisikö näyttää ulospäin sairaalta, sen lisäksi, että on sairas henkisesti ?
Ja millä perusteella mt-ongelmaista voidaan sanoa sairaudentunnottomaksi, hän kärsii sairaudestaan jatkuvasti, eikö se itsessään ole sitä sairaudentuntoa ?
Se, että potilas ei myönnä sairauttaan, ei ole sairaidentunnottomuutta, se on vain oman sairauden kieltämistä. Johtuen siitä, toistan vielä, että hän kyllä tietää itse, että hänellä on sairautta, ongelmia psyyken kanssa.Tavallaan ymmärrän mitä tarkoitat, ja osittain olen jopa samaa mieltä. Terminologialtaan sairaudentunnottomuus on negatiivinen termi.
Mutta toisaalta, onhan kyseessä myös negatiivinen ilmiö.
Ihmisen pitäisi sen verran tiedostaa itseään ja ympäristöään, että mitkä ovat hänestä itsestään tai sairaudestaan johtuvia ongelmia ja mitkä taas joistain toisista tekijöistä.
Enkä varsinaisesti allekirjoita käsitystäsi alemmasta kastista, miten se että diabeetikko käsittää sairautensa, ja hoitaa sitä ruokavaliolla ja liikunnalla, tekee hänestä alempaa kastia, varsinkin jos vertailukohtana olisi se, että hän vain vetäisi pullaa, ja haukkuisi kahvilanpitäjää? - Anonyymi
Anonyymi kirjoitti:
Kyllä psyykkiset sairaudet ovat ihan vaan fyysisiä , esim ahditstuneen oksentelu , sillä hänellä ei ole vatsatautia .
Myös päänsä4ystä kärsivät monet MT sairaat. Niskakivut ja paljon muita fyysisiä juttuja jotka ovat oikre psyykkisestä voinnista kun se on huono.Päänsärky ja niska/selkäkivut ovat myös flunssan oireita. Samoin niitä on kuukautisten aikaan. Fibromyalgiassa on myös selittämättömiä kipuja eri puolilla kehoa. CFS: sairaudessa tulee kipuja paljon fyysisen rasituksen jälkeen. Kaikki kivut eivät ole psyykkisperäisiä, vaikka edellinen kirjoittaja niin kovasti tätä selitystä yrittää muille vakuuttaa ja myydä sitä ainoana totuutena ja vastauksena. Jos on hoitoalalla, niin näyttää aika hyvin unohtaneen, että monessa muussakin sairaudessa ja taudissa on päänsärkyä ja kipuja kehossa.
- Anonyymi
Anonyymi kirjoitti:
Päänsärky ja niska/selkäkivut ovat myös flunssan oireita. Samoin niitä on kuukautisten aikaan. Fibromyalgiassa on myös selittämättömiä kipuja eri puolilla kehoa. CFS: sairaudessa tulee kipuja paljon fyysisen rasituksen jälkeen. Kaikki kivut eivät ole psyykkisperäisiä, vaikka edellinen kirjoittaja niin kovasti tätä selitystä yrittää muille vakuuttaa ja myydä sitä ainoana totuutena ja vastauksena. Jos on hoitoalalla, niin näyttää aika hyvin unohtaneen, että monessa muussakin sairaudessa ja taudissa on päänsärkyä ja kipuja kehossa.
Siis nimenomaan. Vähän kuin ennen lääketiede ei ymmärtänyt edes epilepsiaa, ei nykylääketiede ymmärrä kaikkia tiloja. CFS on yksi väärinymmärretyimmistä.
- Anonyymi
Anonyymi kirjoitti:
Kyllä psyykkiset sairaudet ovat ihan vaan fyysisiä , esim ahditstuneen oksentelu , sillä hänellä ei ole vatsatautia .
Myös päänsä4ystä kärsivät monet MT sairaat. Niskakivut ja paljon muita fyysisiä juttuja jotka ovat oikre psyykkisestä voinnista kun se on huono.Onko ihmisen kokema stressi esim mt sairautta jos työpaikalla vaaditaan paljon, ja hänelle alkaa iskeä päänsärkyjä. Mielestäni nuo on hyviä merkkejä keholta esim liioista stressitasoista, ja niiden tulkinta mt ongelmana ei ole läheskään aina tarkoituksenmukaista
- Anonyymi
Anonyymi kirjoitti:
Kyllä psyykkiset sairaudet ovat ihan vaan fyysisiä , esim ahditstuneen oksentelu , sillä hänellä ei ole vatsatautia .
Myös päänsä4ystä kärsivät monet MT sairaat. Niskakivut ja paljon muita fyysisiä juttuja jotka ovat oikre psyykkisestä voinnista kun se on huono.Psyykkinen sairaus on psyykkinen sairaus, oireet voivat olla myös fyysisiä.
- Anonyymi
Anonyymi kirjoitti:
SSRI lääkkeistä voi lukea alan kirjallisuudesta , ja niitä syö miljoonat ihmisetmaailmassa.
Olen nähnyt hyviä,tuloksia niistä lääkkeistä monen kohdalla , joten netti ei anna oikeaa vastausta asiaan.
Joskus on tilanteita ihmisten elämässä kun tarvitsee lääkettä , sairaus on mt sairauskin kaikkine muotoineen.
Joten mielestäni näistä ei edes tarvitsisi keskustella. Ihmisten joilla ei ole koulutusta asioihin kuten psykiatria.
En minäkään koskaan ole mukana keskustelussa jossa esim keskustellaan moottoreista koska en tiedä niistä mitään,No otahan selvää myös psyykkisistä asioista ja lääkkeistä vähän enemmän, niin saat laajemman näkemyksen kaikesta.
Kaikissa kommenteissasi vain tyrmäät muut, ja ainoastaan kehut kaikkea, mikä liittyy psykiatriaan.
Ja täällä saa ihmiset kirjoitella mistä haluaa, vaikka ei ammattitaitoa olekaan, et voi siihen asettaa mitään estoja kenellekään, kun et ole ammattilainen itsekään. - Anonyymi
Anonyymi kirjoitti:
Sairaudentunnottomuutta on se, että henkikö ei myönnä sairaudestaan aiheutuvia negatiivisia vaikutuksia.
Yleensä henkilö kyllä tiedostaa sairautensa, vaikka ei sitä haluaisi myöntääkään.
- Anonyymi
Anonyymi kirjoitti:
Tavallaan ymmärrän mitä tarkoitat, ja osittain olen jopa samaa mieltä. Terminologialtaan sairaudentunnottomuus on negatiivinen termi.
Mutta toisaalta, onhan kyseessä myös negatiivinen ilmiö.
Ihmisen pitäisi sen verran tiedostaa itseään ja ympäristöään, että mitkä ovat hänestä itsestään tai sairaudestaan johtuvia ongelmia ja mitkä taas joistain toisista tekijöistä.
Enkä varsinaisesti allekirjoita käsitystäsi alemmasta kastista, miten se että diabeetikko käsittää sairautensa, ja hoitaa sitä ruokavaliolla ja liikunnalla, tekee hänestä alempaa kastia, varsinkin jos vertailukohtana olisi se, että hän vain vetäisi pullaa, ja haukkuisi kahvilanpitäjää?Se " alempi kasti " asettelu johtuu leimasta, jonka mt-ongelmainen herkästi saa.
Ei diabeetikkoa pidetä idioottina sairautensa ja diagnoosinsa takia, mitä taas tapahtuu psyykkisesti sairaiden ihmisten kohdalla.
Mikään sairaus ei saisi leimata ihmistä, mutta valitettavasti sitä tapahtuu. - Anonyymi
Anonyymi kirjoitti:
Päänsärky ja niska/selkäkivut ovat myös flunssan oireita. Samoin niitä on kuukautisten aikaan. Fibromyalgiassa on myös selittämättömiä kipuja eri puolilla kehoa. CFS: sairaudessa tulee kipuja paljon fyysisen rasituksen jälkeen. Kaikki kivut eivät ole psyykkisperäisiä, vaikka edellinen kirjoittaja niin kovasti tätä selitystä yrittää muille vakuuttaa ja myydä sitä ainoana totuutena ja vastauksena. Jos on hoitoalalla, niin näyttää aika hyvin unohtaneen, että monessa muussakin sairaudessa ja taudissa on päänsärkyä ja kipuja kehossa.
Fyysisesti oireilevaa ihmistä ei tarvitse tutkia, eikä hoitaa, kun sanotaan, että oireet johtuu psyykestä.
Se on helppo tapa välttää hoitamasta ihmistä sen kummemmin.
Terveydenhuolto toimii aika lailla valikoiden, priorisoiden. - Anonyymi
Anonyymi kirjoitti:
Onko ihmisen kokema stressi esim mt sairautta jos työpaikalla vaaditaan paljon, ja hänelle alkaa iskeä päänsärkyjä. Mielestäni nuo on hyviä merkkejä keholta esim liioista stressitasoista, ja niiden tulkinta mt ongelmana ei ole läheskään aina tarkoituksenmukaista
Ei olekaan tarkoituksenmukaista, mutta nykyään on kovasti muotia diagnosoida kaikki vaivat.
- Anonyymi
Anonyymi kirjoitti:
Vai että ihan alan kirjallisuudesta. Viittaatko niihin lyhytkestoisiin tutkimuksiin millä usein SSRI-aineiden tehoa perustellaan jossa psykiatriassa usein on saatettu esim relapsia tutkia niin että jotkut potilaat käy käytännössä vielä vieroitusoireita läpi kun tehdään tutkimusta jossa yritetään tutkia lääkkeiden tehoa. Se on miten tutkimusnäyttöä kahlaa. On tutkimusta joka ei näytä niin myönteistä puolta SSRI-aineista ja etenkään niiden pitkäaikaisemmista tuloksista. Oman elämäni tutkimus SSRI-aineista oli kehno ja todennäköisesti vaikutti haitallsiesti kasvu- ja kehitysiässä olevien aivojeni kehitykseen ja nykyään minulla on PSSD. Vieroitus oli hirvittävä.
En kertakaikkisesti näe mitään myönteistä SSRI-aineista luovuttuani niistä etenkään pitemmällä aikavälillä ajateltuna.
Höpsis, meillä näitä käyttäneillä on täysi oikeus keskustella aineista minkä vaikutuksen alla saatoimme olla jopa koko nuoruutemme kokemuksiemme ja kriittisen tutkimuksen pohjalta.Kuinkas pitkä se kokemus jostain lääkeaineista pitäisi olla, että se kelpaa sinulle?
Tai mitä näille ihmisille tehdään sillä aikaa kun sitä uutta mahdollisesti hengenpelastavaa lääkettä odotellaan? - Anonyymi
Anonyymi kirjoitti:
Ei olekaan tarkoituksenmukaista, mutta nykyään on kovasti muotia diagnosoida kaikki vaivat.
Voisko johtua siitä, että nykykeinoilla ei voida antaa täsmällistä hoitoa, jos ei tiedetä mihin sitä hoitoa ollaan antamassa.
Ylipäätään minkälainen ihminen ei halua parasta mahdollista hoitoa, vaan arpoa hoidon itselleen? Nää teidän argumentit ei taida olla ihan fiksuja? - Anonyymi
Anonyymi kirjoitti:
Voisko johtua siitä, että nykykeinoilla ei voida antaa täsmällistä hoitoa, jos ei tiedetä mihin sitä hoitoa ollaan antamassa.
Ylipäätään minkälainen ihminen ei halua parasta mahdollista hoitoa, vaan arpoa hoidon itselleen? Nää teidän argumentit ei taida olla ihan fiksuja?Niin...... miten sitä hoitoa osattaisiin kohdentaa oikeaan sairauteen, jos fyysisiäkin vaivoja väitetään psyykkisiksi tutkimatta edes, olisiko jotain fyysistä ?
Että täsmähoitoa, vai ?
Psykiatrille vain olisi pitänyt jutella vaivasta, joka lopulta jouduttiin kuitenkin kirurgisesti hoitamaan.
Kyllä luulisi, että nykykeinot olisivat toimivia ja potilasta ihmisenä arvostavia. - Anonyymi
Anonyymi kirjoitti:
Niin...... miten sitä hoitoa osattaisiin kohdentaa oikeaan sairauteen, jos fyysisiäkin vaivoja väitetään psyykkisiksi tutkimatta edes, olisiko jotain fyysistä ?
Että täsmähoitoa, vai ?
Psykiatrille vain olisi pitänyt jutella vaivasta, joka lopulta jouduttiin kuitenkin kirurgisesti hoitamaan.
Kyllä luulisi, että nykykeinot olisivat toimivia ja potilasta ihmisenä arvostavia.Kuinka monelle ihmiselle on näin käynyt perusteettomasti? Tai kuinka moni parantunut ihminen on jäänyt inttämään sitä jälkikäteen?
- Anonyymi
Anonyymi kirjoitti:
Jotenkin lähes arvasin, että tämä "yhden kätilön esittämä arvio siitä, että hän ei synnyttäisi Suomessa" herättäisi tämän edellä mainitun argumentin. Kyseinen tanskalainen toi esille sen, että Suomen terveydenhuollossa potilaan kohtaamisessa on sellaisia piirteitä, jotka ovat aivan liian kylmiä ja epäempaattisia. Tämä lausahdus toi minulle mieleen, että tätä asennoitumista on liian paljon ylipäätään koko terveydenhuollossa, myös psykiatrian puolella. Mikä on sikäli hyvin surullista. Sitä on perusteltu tehokkuudella. Ja se sopii kyllä hyvin tietyille osastoille, esim. kirurgiseen toimenpiteeseen. Siellä siitä robottimaisesta ja kylmän rationaalisesta tyylistä toimia on hyötyä.
Mutta jos esim. on yksilö, jolla on elämässään vaikeata, ja henkistä tuskaa, niin miltä itsekenestäkin tuntuisi, jos sinua kohdeltaisiin vain diagnoosina, jätettäisiin huoneeseesi yksin, kukaan ei kysele juurikaan mitään, eteesi tuodaan vain lääkekippo, että otapa tuosta. Niin onko se ns. hyvää hoitoa? Ja saavutetaanko tuolla kylmällä, välinpitämättömällä tyylillä jotakin hyviä hoitotuloksia? Ja miltä siitä ihmisestä tuntuu, josta kukaan ei välitä mitään. Hän on kenties hoitohenkilökunnalle vain jokin diagnoosi.No annahan kun minäkin vähän arvailen.
Arvaan että kovinkaan moni tämän foorumin vakioasiantuntijoista ei ole työskennellyt tai asunut ulkomailla. Eli heidän tietämys ja kyky verrata muiden maiden empatioista on about jack shit.
Jatkan vielä arvaamista, että samat asiantuntijat generoivat tässä viikon sisään hyvin vastaavan viestiketjun, jonka tarkoitus on vain levittää sitä hoidonvastaista vihapuhetta, ilman että niissä on mitään aikomusta puhua mielenterveydestä ilmiönä tai hoidosta laajemmin.
Ja arvaan että osa sinne linkkailluista "todisteista" ovat juuri tällaisia, mitkä vaatii hyvinkin luovaa ajattelua, että niissä esitellyt aasinsillat olisivat jotenkin relevantteja näyttöjä todellisista faktoista.
Kerro toki jos arvaukseni menee väärin. - Anonyymi
Anonyymi kirjoitti:
Vaikka sairaudentunnottomuutta yritetäänkin määritellä lääketieteellisin termein, niin psykiatria ei suinkaan ole mikään sairaudentunnottomuuden uhri.
Sairaudentunnottomuuden uhreja ovat ne kaikki isovanhemmat, puolisot, lapset, työkaverit jne. He tietävät konkreettisesti mitä sana sairaudentunnottomuus tarkoittaa.
Käytännön esimerkkinä sairaudentunnottomuudesta voisi tässä asiayhteydessä antaa sen, että pitää olla aika sairaudentunnoton jos kuvittelee, että omalla sairaudellaan voisi olla joku yhteiskunnan nettohyödyntäjä, generoimalla rahaa ja työpaikkoja lääketieteeseen ja hoitopalveluihin, samalla kun itse vetää eläkettä tai sairaspäivärahaa.Mielestäni se, jos sairas ihminen piinaa omaisiaan, läheisiään, ym. ei ole sairaudentunnottomuutta.
Sairas ihminen tunnistaa olevansa sairas, ja se on ongelman ydin, tilanne on hänenkin mielestään hankala, aiheuttaa ahdistusta, pahaa oloa, ja läheiset sekä muut ympärillä joutuvat ottamaan sairaan ihmisen pahan olon aiheuttaman oireilun vastaan.
Sairas ymmärtää, että asiat eivät ole kunnossa. Ja sairaudesta se ehkä huono käytöskin johtuu, hän ei osaa sitä säädellä. En pidä sitä sairaudentunnottomuutena.
Ehkä se olisi enemmänkin oman sairautensa kieltämistä. - Anonyymi
Anonyymi kirjoitti:
Kipukin on velitettavasti subjektiivinen kokemus, meillä ei siis ole mittaria, jolla voisimme määrittää, että onko kipu kuussatasen vai kasisatasen buranan arvoinen. En siis voi väittää kokeneeni kovempaa kipua kuin sinä, vaikka omasta mielestäni se onkin ollut ihan yllin kyllin siihen nähden mitä ihmisen on tarkoitettu kestävän.
Ja vaikka sairaudentunnottomuudesta puhutaankin yleensä mielisairauden yhteydessä, niin se on täysin mahdollinen myös somaattisella puolella.Kivusta puhuttaessa kukaan muu ei voi kipua tuntea toisen puolesta.
Lääkärit usein vähättelevät potilaan kiputiloja, potilas ei ole kivuliaan näköinen, potilaalla ei voi olla niin ja niin kovaa kipua, jne.
Kipupotilaasta ei voi käyttää termiä sairaudentunnoton, koska kipu kyllä tuntuu ihan oikeasti.
Myöskään kivun syytä ei kiinnosta selvittää, määrätään vain kipulääkkeitä.
Kuten psykiatriassakin enimmäkseen hoidetaan oireita, ei syitä, jotka ovat oireilun aiheuttaneet. Toki sitten jos mennään terapiaan asti, on helpompaa lähteä selvittelemään asioita. - Anonyymi
Anonyymi kirjoitti:
Sairauden tunnottomuutta on se että potilas on läpikäynyt ihan kaikki kokeet jokaisesta kehon osastaan , ja vikaa ei ole löydetty. Samalla kun puhuu miten vaikea hänen on nukkua tai että herää jo aamuyöstä ja että ihmiset tuijottaa häntä jne äsiis mt sairaus jota potilas ei tunnista itsessään. Se on hyvin tavallista .
Joillain on herkempi hermosysteemi ja altis masennukselle , siltikin vielä saattavat väittää että on joku sairaus siis fyysinen , lääkäri vaan ei ole sitä löytänyt hänen kehostaan. Siis ei luota siihen mitä lääkäri sanoo, se taas johtaa aiihen ettei tule liioin terveeksi ..Etsivä löytäisi, kyllä.
Mutta kuka, ja missä, joku lääkäri tekee " kaikki testit " muiden kuin psyykkisten syiden poissulkemiseksi ?
Monenlainen oireilu on hyvin helppo kääntää johtuvan psyykkisistä syistä, edes tutkimatta kunnolla mahdollisia muita syitä. - Anonyymi
Anonyymi kirjoitti:
Kuinka monelle ihmiselle on näin käynyt perusteettomasti? Tai kuinka moni parantunut ihminen on jäänyt inttämään sitä jälkikäteen?
Parantunut ei jääkään sitä inttämään.
Ehkä jotkut jäävät, mutta se jääköön heidän asiakseen.
Toisaalta se, kun joku kertoo jostain tapahtumasta jälkeenpäin, se ei ole inttämistä. Eikö inttäminen ole " hieman " erilaista ? - Anonyymi
Anonyymi kirjoitti:
No annahan kun minäkin vähän arvailen.
Arvaan että kovinkaan moni tämän foorumin vakioasiantuntijoista ei ole työskennellyt tai asunut ulkomailla. Eli heidän tietämys ja kyky verrata muiden maiden empatioista on about jack shit.
Jatkan vielä arvaamista, että samat asiantuntijat generoivat tässä viikon sisään hyvin vastaavan viestiketjun, jonka tarkoitus on vain levittää sitä hoidonvastaista vihapuhetta, ilman että niissä on mitään aikomusta puhua mielenterveydestä ilmiönä tai hoidosta laajemmin.
Ja arvaan että osa sinne linkkailluista "todisteista" ovat juuri tällaisia, mitkä vaatii hyvinkin luovaa ajattelua, että niissä esitellyt aasinsillat olisivat jotenkin relevantteja näyttöjä todellisista faktoista.
Kerro toki jos arvaukseni menee väärin.Olen kanssa aina miettinyt, miksi monet ajattelevat, että muualla olisi paremmin.
Ilman mitään kokemusta luullaan, että jossain muussa maassa saisi parempaa hoitoa, jossain muussa maassa olisi empaattisemmat ja mukavammat ammattilaiset.
Sekä se, että muuttamalla muualle kaikki hoituisi muka paremmin ?
Jos kokemusta ei ole, niin turhaahan se on luulla ja olettaa, miten asiat muka olisivat.
Eikä ihmisen psyykessä olevat ongelmat poistu ihmisen päästä, vaikka hän muuttaisi maailman ääriin. Omia ongelmia, omaa itseään ei pysty pakenemaan. - Anonyymi
Anonyymi kirjoitti:
Olen kanssa aina miettinyt, miksi monet ajattelevat, että muualla olisi paremmin.
Ilman mitään kokemusta luullaan, että jossain muussa maassa saisi parempaa hoitoa, jossain muussa maassa olisi empaattisemmat ja mukavammat ammattilaiset.
Sekä se, että muuttamalla muualle kaikki hoituisi muka paremmin ?
Jos kokemusta ei ole, niin turhaahan se on luulla ja olettaa, miten asiat muka olisivat.
Eikä ihmisen psyykessä olevat ongelmat poistu ihmisen päästä, vaikka hän muuttaisi maailman ääriin. Omia ongelmia, omaa itseään ei pysty pakenemaan.Voisiko se olla tukeva merkki sairaudentunnottomuudesta, että kuvittelee pääsevänsä eroon oman pään ongelmista muuttamalla.
- Anonyymi
Anonyymi kirjoitti:
Niin...... miten sitä hoitoa osattaisiin kohdentaa oikeaan sairauteen, jos fyysisiäkin vaivoja väitetään psyykkisiksi tutkimatta edes, olisiko jotain fyysistä ?
Että täsmähoitoa, vai ?
Psykiatrille vain olisi pitänyt jutella vaivasta, joka lopulta jouduttiin kuitenkin kirurgisesti hoitamaan.
Kyllä luulisi, että nykykeinot olisivat toimivia ja potilasta ihmisenä arvostavia.Eihän se että jotain fyysistä ongelmaa on vaikea etsiä psyykkisten ongelmien alta poista niitä psyykkisiä ongelmia, vaikka se fyysinen ongelma löytyykin.
- Anonyymi
Anonyymi kirjoitti:
Eihän se että jotain fyysistä ongelmaa on vaikea etsiä psyykkisten ongelmien alta poista niitä psyykkisiä ongelmia, vaikka se fyysinen ongelma löytyykin.
Osittain totta.
Mutta kun kaikilla ei ole pohjalla niitä psyykkisiä sairauksia, ja siltikin fyysisiä oireita voidaan väittää johtuviksi vain psyykestä.
Kyllä näitä aika paljon kuulee, mitä enemmän erilaisia ihmisiä tuntee. - Anonyymi
Anonyymi kirjoitti:
Mielestäni se, jos sairas ihminen piinaa omaisiaan, läheisiään, ym. ei ole sairaudentunnottomuutta.
Sairas ihminen tunnistaa olevansa sairas, ja se on ongelman ydin, tilanne on hänenkin mielestään hankala, aiheuttaa ahdistusta, pahaa oloa, ja läheiset sekä muut ympärillä joutuvat ottamaan sairaan ihmisen pahan olon aiheuttaman oireilun vastaan.
Sairas ymmärtää, että asiat eivät ole kunnossa. Ja sairaudesta se ehkä huono käytöskin johtuu, hän ei osaa sitä säädellä. En pidä sitä sairaudentunnottomuutena.
Ehkä se olisi enemmänkin oman sairautensa kieltämistä.Se että ihminen on sairas, ei voi olla tekosyy sille että tekee toisille ihmisille "sairaita" tekoja Riippumatta sitä, että ymmärtääkö hän sitä vai ei.
- Anonyymi
Anonyymi kirjoitti:
Se että ihminen on sairas, ei voi olla tekosyy sille että tekee toisille ihmisille "sairaita" tekoja Riippumatta sitä, että ymmärtääkö hän sitä vai ei.
Eihän sairaus ole mikään tekosyy, sairaus on totta silloin jos sellainen on.
- Anonyymi
Anonyymi kirjoitti:
No annahan kun minäkin vähän arvailen.
Arvaan että kovinkaan moni tämän foorumin vakioasiantuntijoista ei ole työskennellyt tai asunut ulkomailla. Eli heidän tietämys ja kyky verrata muiden maiden empatioista on about jack shit.
Jatkan vielä arvaamista, että samat asiantuntijat generoivat tässä viikon sisään hyvin vastaavan viestiketjun, jonka tarkoitus on vain levittää sitä hoidonvastaista vihapuhetta, ilman että niissä on mitään aikomusta puhua mielenterveydestä ilmiönä tai hoidosta laajemmin.
Ja arvaan että osa sinne linkkailluista "todisteista" ovat juuri tällaisia, mitkä vaatii hyvinkin luovaa ajattelua, että niissä esitellyt aasinsillat olisivat jotenkin relevantteja näyttöjä todellisista faktoista.
Kerro toki jos arvaukseni menee väärin.Missä kohtaa kukaan on väittänyt tällä palstalla, että olisi asiantuntija? Se on oma tekemäsi yliampuva tulkinta. Ja jatkat sitä yliampuvaa tulkintaasi väittämällä, että pitää työskennellä, tai asua ulkomailla, jotta ei olisi tullut omakohtaistakin kokemusta Suomen terveydenhuollossa toimivien epäempaattisesta, tai kylmästä kohtelusta ja asenteesta?
Missään kohtaa en ole ainakaan minä kirjoittanut yhtäkään kommenttiani sillä ajatuksella, että levittäisin jotakin vihapuhetta. Enkä usko, että kukaan muukaan tällä palstalla käyvä on tehnyt sitä, tai tulisi tänne sillä ajatuksella. Kielenkäyttö voi olla kärkevää ja jotkut eivät vain pidä siitä, että tuodaan esille epäkohtia. Ne asenteissa, kohtelussa, tai hoitomenetelmissä olevat epäkohdat eivät muutu, ja katoa sillä, että niitä esilletuovia väitetään "asiantuntemattomiksi, sairaudentunnottomiksi, tai vihapuheen levittäjiksi". Asenteissa ja kohtelussa on paljon parantamisen ja muuttamisen aihetta ja varaa. Sitä en tiedä, että riittääkö tahtotila siihen.
Viimeiseen kysymykseesi oikea vastaus on, että arvauksesi meni ja menee väärin. - Anonyymi
Anonyymi kirjoitti:
Minä kyseenalaistan monien psykiatristen ongelmien tilan sairauksina. Masennus on siellä kyseenalaisimmassa päässä. Ja sanon tämän ns. masennustakin poteneena.
Väitän että masennus ja monet muutkin mielenterveyden tilat on oikeasti niin paljon sosiaalisia ulottuvuuksia omaavia ongelmia, että niitä on hankala hahmottaa jonain yksilön sairauksena vaikka yksilö niihin mielipahalla reagoikin. Tässä suhteessa esim Avoin dialogi on oikeilla linjoilla. Esim. työttömyyden luoma alakulo, syrjintä, eron jälkeiset psyyken ongelmat, ihmisen reagointi läheisen ihmisen menetykseen, yksinäisyys, kiusaaminen ja sen seuraukset psyykeessä. Somen tuoma mielipaha kun ihmiset vertaa itseään toisiin ihmisiin. Se että esim ei kelpaa mihinkään töihin tai yhteiskunnassa voi tuhota jonkun psyyken. Sitä pitäisi sitten hoitaa et hei kyl sä kykenet.
Puhumattakaan paineiden ja stressin ja modernin luonnottoman elämänmuodon seurauksista psyyken suhteen.
Uskon että masennukset ym on mielestäni ihmiselämään paljon luonnollisempana kuuluvia asioita mitä psykiatria antaa olettaa ja pitkälti filosofisia luonteeltaan. Me kokoajan peilaamme itseämme suhteessa toisiin ja yhteisöön kuuluminen on hyvin tärkeää, tämä valitettavasti ei toteudu monenkaan kohdalla.
Toki mielikin voi aiheuttaa sen että ei esim kykene olemaan ihmisten joukossa tai kokee kroonista yksinäisyyttä vaikka olisikin ihmisiä ympärillä. Sairaudentunnottomuuskommentit eivät ole rakentavia välttämättä koska ne käytännössä vain yrittävät kiinnittää ihmistä diagnoosinsa mutta ne eivät taas sano juuri mitään voimavaroista mitä ihmisen sisällä saattaa olla. Ei monikaan ns. mt ongelmainen ole niin itsereflektiokyvytön mitä arvon kirjoittajat luulevat joita pitää kaitsea kuin jotain älyllisesti vajavaista. On hupaisaa kuinka monen mukaan vastuu itsestä on tärkeä paranemisessa mutta silti pitää turvautua lääkäriin ja hänen asiantuntemukseensa kuin johonkin ylijumalaanUsein voi olla hormonaalisiakin nämä masennukset . Muista kauan sitten kun sain ensimmäisen lapseni joka oli todella odotettu lapsi.
Kun lapsi oli siinä kuukauden vanha niin tunsin oloni oudoksi, pelotti nostaan lasta, esim , mitäs jos pudotan hänet , kauhukuvia siitä että jos itselleni tapahtuu jotain ja lapsi jää ilman äitiä , pelkäsin nukahtaa , ja päivät voin huonosti enkä osannut selittää miten se huono olo tuntuu sisälläni .mutta onneksi mieheni oli tukenani, ajatukset vaan pyöri päässä että miksi voin niin kummallisesti. No se meni ohitse kolmen kuukauden sisällä. Mutta jälkeenpäin olen ajatellut että se oli varmaan synnytys masennus , koska hormooni toimintakulttuuri aika tavalla kun on saanut lapsen. Muta siihen aikaan ei sellaisista asioista edes tiedetty mitään .
Kun odotin toista lasta niin pelkäsin että jos taas alan voimaan huonosti synnytyksen jälkeen ,mutta meni hyvin . Samoin kun jotkut jotka alkava syömään ehkäisy pillereitä niin masentuvat sekin on yhteydessä hormooneihin . Joten masennus saattaa tulla ilma mitään erikoisia tapahtumia , joita usein selitellään masennuksen syyksi . Usein myös kilpirauhasen alitoiminta saattaa aiheuttaa masennuksen ,siinäkin on hormoonit taas mukana - Anonyymi
Anonyymi kirjoitti:
Vai että ihan alan kirjallisuudesta. Viittaatko niihin lyhytkestoisiin tutkimuksiin millä usein SSRI-aineiden tehoa perustellaan jossa psykiatriassa usein on saatettu esim relapsia tutkia niin että jotkut potilaat käy käytännössä vielä vieroitusoireita läpi kun tehdään tutkimusta jossa yritetään tutkia lääkkeiden tehoa. Se on miten tutkimusnäyttöä kahlaa. On tutkimusta joka ei näytä niin myönteistä puolta SSRI-aineista ja etenkään niiden pitkäaikaisemmista tuloksista. Oman elämäni tutkimus SSRI-aineista oli kehno ja todennäköisesti vaikutti haitallsiesti kasvu- ja kehitysiässä olevien aivojeni kehitykseen ja nykyään minulla on PSSD. Vieroitus oli hirvittävä.
En kertakaikkisesti näe mitään myönteistä SSRI-aineista luovuttuani niistä etenkään pitemmällä aikavälillä ajateltuna.
Höpsis, meillä näitä käyttäneillä on täysi oikeus keskustella aineista minkä vaikutuksen alla saatoimme olla jopa koko nuoruutemme kokemuksiemme ja kriittisen tutkimuksen pohjalta.Minä en ymmärrä noita SSRI vieroitusongelmia kun ne jotka tiedän eivät ole edes kokeneet mitään vieroitusoireita SSRI tabetetista. Joskin ovat vähentäneet pitkällä tähtäimellä eikä millään joka toinen päivä systeemillä . Mutta yksikin sanoi että luulee ettei hänellä ollut vieroitus oireita siksi että perus sairaus oli poissa. Kun alkoi vähentämään.
Joten jos esim on nauttinut alkoholia säännöllisesti vaikka on ollut lääkitys niin ei ihme jos ei masennus ole häipynyt , koska alkoholi vaikuttaa samaan osaan aivoja kun tablettikin ja syövät tehon pois toisiltaan siis proteiinit jotka on lääkkeessä .
Mutta ei sitäkään voi mennä sanomaan onko pitkän tähtäimen vähentäminen se paras muoto mutta ovat tyytyväisiä kun ovat saaneet tabletit pois elämästään ilman vieroitusvaivoja.
Ihmiset ovat erilaisia , se mikä sopii yhdelle ei sovi toiselle . Mutta oikein käytettynä saa hyviä tuloksia lääkityksestä se jolle se sopii. - Anonyymi
Anonyymi kirjoitti:
Päänsärky ja niska/selkäkivut ovat myös flunssan oireita. Samoin niitä on kuukautisten aikaan. Fibromyalgiassa on myös selittämättömiä kipuja eri puolilla kehoa. CFS: sairaudessa tulee kipuja paljon fyysisen rasituksen jälkeen. Kaikki kivut eivät ole psyykkisperäisiä, vaikka edellinen kirjoittaja niin kovasti tätä selitystä yrittää muille vakuuttaa ja myydä sitä ainoana totuutena ja vastauksena. Jos on hoitoalalla, niin näyttää aika hyvin unohtaneen, että monessa muussakin sairaudessa ja taudissa on päänsärkyä ja kipuja kehossa.
Flunssan kyllä tunnistaa flunssana Mutta niskakivut psyykkisistä syistä tulee usein jännittämisestä tiedostamattomasti , usein on melkein korvissa asti, potilas kun istuu vastapäätä niin sen näkee lääkäri milloin hän jännittää . Usein fysioterapeutti auttaa asiassa
Fibromyalgia on kauan ollut kiistelty sairaus lääketieteessä, muistan lukeneeni että se on hyväksytty jo sairautena .
En ole yrittänyt mitenkään todistella totuuksina mitään, mutta kokemuksesta tiedän että monet fyysiset oireet ovat psyykkisiä , kuten alituinen päänsärky monella johon ei löydetä syytä aina.
veren status hyvä, ja röngtenkuvissa ei mitään joka todistaisi että päänsärky tulisi jostain fyysisestä viasta . Joten ahdistus näyttää monia eri muotoja .
Muista yhden pienen pojan jonka tukka alkoi lähteä , vietiin lääkäriin eikä mitään vikaa löytynyt. Lopulta lääkäri kysyi onko pojan elämässä tapahtunut jotain mullistavaa, niin sai tietää että pojan isä ja äiti olivat eronneet ja isä ei olut halunnut lastaan luokseen .
Korjasivat asian ja isä otti vastuuta myös poikansa elämässä , ja hiusten lähtö loppui. Niin että ihmisen psyyke on laaja asia , ja hyvät lääkärit osaavat myös ajatella sitä psyykkistä puolta kun oireet eivät sovi mihinkään tiedossa olevaan sairauteen joten sinulla on heti karvat pystyssä ja puhut miten minä yritän vakuuttaa muille , no se on sinun tyylisi ottaa osaa keskusteluun. Minä en ole vastuussa siitä miten ymmärrät asiat. Ainoastaan siitä mitä sanon . - Anonyymi
Anonyymi kirjoitti:
Onko ihmisen kokema stressi esim mt sairautta jos työpaikalla vaaditaan paljon, ja hänelle alkaa iskeä päänsärkyjä. Mielestäni nuo on hyviä merkkejä keholta esim liioista stressitasoista, ja niiden tulkinta mt ongelmana ei ole läheskään aina tarkoituksenmukaista
Stressi joka on normaalia on sitä mitä ihminen tarvitsee tietyssä asioissa. Vaan kun stressi ottaa ylitse ja tuottaa kortisolia liikaa kehoon niin silloin on toinen tilanne .äjatkuva stressi ei ole hyvä kellekkään
- Anonyymi
Anonyymi kirjoitti:
Stressi joka on normaalia on sitä mitä ihminen tarvitsee tietyssä asioissa. Vaan kun stressi ottaa ylitse ja tuottaa kortisolia liikaa kehoon niin silloin on toinen tilanne .äjatkuva stressi ei ole hyvä kellekkään
Toisaalta taas lähes tuntematon lääkäri ei voi alkaa selittämään potilaalleen, että tällä olisi stressiä, tietämättä potilaan elämäntilanteesta yhtään mitään.
- Anonyymi
Anonyymi kirjoitti:
Missä kohtaa kukaan on väittänyt tällä palstalla, että olisi asiantuntija? Se on oma tekemäsi yliampuva tulkinta. Ja jatkat sitä yliampuvaa tulkintaasi väittämällä, että pitää työskennellä, tai asua ulkomailla, jotta ei olisi tullut omakohtaistakin kokemusta Suomen terveydenhuollossa toimivien epäempaattisesta, tai kylmästä kohtelusta ja asenteesta?
Missään kohtaa en ole ainakaan minä kirjoittanut yhtäkään kommenttiani sillä ajatuksella, että levittäisin jotakin vihapuhetta. Enkä usko, että kukaan muukaan tällä palstalla käyvä on tehnyt sitä, tai tulisi tänne sillä ajatuksella. Kielenkäyttö voi olla kärkevää ja jotkut eivät vain pidä siitä, että tuodaan esille epäkohtia. Ne asenteissa, kohtelussa, tai hoitomenetelmissä olevat epäkohdat eivät muutu, ja katoa sillä, että niitä esilletuovia väitetään "asiantuntemattomiksi, sairaudentunnottomiksi, tai vihapuheen levittäjiksi". Asenteissa ja kohtelussa on paljon parantamisen ja muuttamisen aihetta ja varaa. Sitä en tiedä, että riittääkö tahtotila siihen.
Viimeiseen kysymykseesi oikea vastaus on, että arvauksesi meni ja menee väärin.Tuliko taas sellainen freudilainen lipsautus?
No ei se mitään, en usko, että täällä kukaan oikeasti uskoi, että tarkoitus olisi objektiivisesti jutella hoitotyön empatiasta, niin että sitä voitaisiin verrata yhtään mihinkään. Ja silloin se on kyllä teknisesti vihapuhetta. - Anonyymi
Anonyymi kirjoitti:
Tuliko taas sellainen freudilainen lipsautus?
No ei se mitään, en usko, että täällä kukaan oikeasti uskoi, että tarkoitus olisi objektiivisesti jutella hoitotyön empatiasta, niin että sitä voitaisiin verrata yhtään mihinkään. Ja silloin se on kyllä teknisesti vihapuhetta.Onko se narsimsia, onko se tyhmyyttä, vai mitä se on, kun kuvitellaan, että oma subjektiivinen kokemus jotenkin kumoaa kaikki asiakstyytyväisyys kyselyt mitä terveydenhuollossa tehdään ja kuvitellaan että itse on oikeassa, ja about kaikki loppuihmiset väärässä?
- Anonyymi
Anonyymi kirjoitti:
Onko se narsimsia, onko se tyhmyyttä, vai mitä se on, kun kuvitellaan, että oma subjektiivinen kokemus jotenkin kumoaa kaikki asiakstyytyväisyys kyselyt mitä terveydenhuollossa tehdään ja kuvitellaan että itse on oikeassa, ja about kaikki loppuihmiset väärässä?
Ei se ole narsismia, se on itsekkyyttä.
- Anonyymi
Anonyymi kirjoitti:
Ei se ole narsismia, se on itsekkyyttä.
Hmm... Jäin ihan miettimään että mitä eroa on narsismilla ja itsekkyydellä, nimenomaan tässä asiayhteydessä.
Eikö itsekkyys kuitenkin ole enemmän sellaita tilannekohtaista oman edun tavoittelua? Mitä etua ihminen saa sillä että oma subjektiivinen käsitys olisi "maailman napa?"
Eikö toinen vähintään yhtä hyvä indikaattori ole juuri se empatia? Onko nämä ihmiset yleensä empaattisia, mutta siinä vaiheessa kun ruvetaan vaikka puhumaan hoidosta niin yhtäkkiä heiltä loppuu se empatiakyky muita sairastuneita kohtaan, jotka voisivat saada hyötyä siitä?
Ylipäätään onko se empaattista vaatia muilta empatiaa, kertomatta mitä empatiaa itse on valmista muille antamaan?
En siis ole ollenkaan varma, riittääkö pelkkä itsekkyys kuvaamaan kyseistä käytöstä. - Anonyymi
Anonyymi kirjoitti:
Hmm... Jäin ihan miettimään että mitä eroa on narsismilla ja itsekkyydellä, nimenomaan tässä asiayhteydessä.
Eikö itsekkyys kuitenkin ole enemmän sellaita tilannekohtaista oman edun tavoittelua? Mitä etua ihminen saa sillä että oma subjektiivinen käsitys olisi "maailman napa?"
Eikö toinen vähintään yhtä hyvä indikaattori ole juuri se empatia? Onko nämä ihmiset yleensä empaattisia, mutta siinä vaiheessa kun ruvetaan vaikka puhumaan hoidosta niin yhtäkkiä heiltä loppuu se empatiakyky muita sairastuneita kohtaan, jotka voisivat saada hyötyä siitä?
Ylipäätään onko se empaattista vaatia muilta empatiaa, kertomatta mitä empatiaa itse on valmista muille antamaan?
En siis ole ollenkaan varma, riittääkö pelkkä itsekkyys kuvaamaan kyseistä käytöstä.Miten " nimenomaan tämä asiayhteys " vaikuttaa siihen, mikä ero on narsismissa ja itsekkyydessä ?
Ei muilta kannata empatiaa vaatia, eikä odottaa.
Jos joku ei ole empaattinen, niin minkä sille voi. Jos odottaa kaikkien olevan empaattisia itseä kohtaan, muodostuu elämisestä ja olemisesta aika hankalaa.
Jos on itse empaattinen, se on toki hyvä.
Muilta ei saa kaikkea takaisin, mitä itse antaa. Se on vain tosiasia, joka kannattaa hyväksyä.
Narsismissa otetaan huomioon myös se, mitä narsisti aiheuttaa ympärillään oleville ihmisille, ihmissuhteissa, ym. Pelkkä omaan napaan tuijottaminen, tai se, että luulee olevansa maailman napa, ei riitä tekemään ihmisestä narsistia.
- Anonyymi
Milloin itse olit kiinnostunut kenenkään asioista, milloin ja keneltä viimeksi kysyit, miten hänellä menee? Ei kai siihen lääkäriä tai sairaanhoitajaa tarvita, heidän tehtävänsä on määrittää sairaus ja löytää siihen lääketieteellinen hoito, ei ruveta jokaiselle seurankipeälle kuuntelijaksi ja kädestäpitäjäksi. Eikö siihen sovi kuka hyvänsä?
- Anonyymi
Sehän siellä terveydenhuollossa toimivien tiettynä puutteena on. Eli siellä ilmeisesti kuvitellaan, että se riittää hoidoksi, kun potilas X tulee vastaaotolle, on tarkkailujaksolla sairaalassa, että hänelle tehdään jokin "kaikki oireet selittävä diagnoosi" ja määrätään siihen lääkkeet, tai järjestetään hänelle jokin smalltalkkiavohoito, että sen pitäisi riittää. Be satisfied ja " koeta nyt pärjätä"- tyyliin.
Mutta kun sitten on tapahtunut näitä ikäviä asioita, että joku nuori on laitettu pakkohoitoon, ja hän itsetuhoisuudessaan ja siinä kyseisessä mielentilassa tekeekin itsemurhan osastolla, niin väkisin tulee mieleen, että jotakin on pielessä siinä tavassa, millä sairaalaan tulevia kohdataan ja kohdellaan. Että onko näissä tapauksissa käynyt niin, että potilas jätetään yksin, eikä hänen kanssaan keskustella, ilman otettuja tiettyjä kylmän viileää ammattilaistapaa asennoitua? Että pidetään aivan liikaan sitä etäisyyttä, eli potilasta ei nähdä ja kohdata ihmisenä? Jotakin siinä systeemissä on vialla. En vain löydä ehkä oikeita sanoja, yritän kyllä. Kyse ei ole sairaudentunnottomuudesta, vaan siitä tavasta ja asennoutumisista, millä tavalla potilas nähdään. Yritetäänkö siellä koskaan nähdä niiden potilasta vaivaavien ahdistusten perimmäisiä syitä, kyselläänkö niitä edes? Tai onko kukaan niistä taustasyistä edes kiinnostunut. Koska itselleni on tullut alalla olevista sellainen kuva, että heitä ei kiinnosta potilaan olosuhteet, tai elämäntilanne tarpeeksi.
Ihminen tulee useimmiten sairaalaan ahdistuneena, masentuneena tai sitten mitä tahansa. Ja on tavallaan heikoimmillaan, tai haavoittuvaisimmillaan silloin. Jos alalla, tai yhteisössä olevilta ei löydy halua nähdä toista yksilöä ihmisenä, vaan kaikki laitetaan joidenkin termien, kuten esim. diagnoosien sisälle, ei siitä ole yksilölle mitään hyötyä, eikä apua.
Ja sama koskee sitä kuvittelua, että joillakin määrätyillä lääkkeillä "hoidetaan" niitä oireita aiheuttavia syitä. Kun ne eivät sieltä katoa.
Itse teen ehkä liian pitkälle menevän päätelmän, että suurimmalla osalla sairaalaan joutuvilla ei ole tarpeeksi psykososiaalista, eli turvaverkon tukea. Ja tästä syystä enin osa voi henkisesti huonosti. Jos siihen ei kiinnitetä tarpeeksi huomiota, tai sen roolia ei ymmärretä, tai järjestetä ihmiselle, silloin millään psykiatrian tarjoamilla ei-empaattisilla ja yksilöä ymmärtämättömillä hoidoilla ei ole mitään painoarvoa, tai merkitystä.
Itse suosittelen edelleen jokaista hankkimaan itselleen hyviä ja luotettavia ihmisiä, joiden kanssa voi keskustella luottamukseksellisesti. Psykiatriassa ei tähän löydy riittävästi tahtotilaa, koska siellä keskitytään liikaa niihin diagnooseihin ja siihen, että "lääkkeillä kaikki hoituu ja järjestyy". Niillä metodeilla ei ratkaista niitä yksilöllä olevia pahanolon syitä.
Terveydenhuollon kuormittavuuskin vähenisi tällöin merkittävästi, jos jokaisella on elämässään tukea ja läheisiä, jotka auttavat konkreettisesti, joko keskustelemalla tai muilla tavoilla. - Anonyymi
Anonyymi kirjoitti:
Sehän siellä terveydenhuollossa toimivien tiettynä puutteena on. Eli siellä ilmeisesti kuvitellaan, että se riittää hoidoksi, kun potilas X tulee vastaaotolle, on tarkkailujaksolla sairaalassa, että hänelle tehdään jokin "kaikki oireet selittävä diagnoosi" ja määrätään siihen lääkkeet, tai järjestetään hänelle jokin smalltalkkiavohoito, että sen pitäisi riittää. Be satisfied ja " koeta nyt pärjätä"- tyyliin.
Mutta kun sitten on tapahtunut näitä ikäviä asioita, että joku nuori on laitettu pakkohoitoon, ja hän itsetuhoisuudessaan ja siinä kyseisessä mielentilassa tekeekin itsemurhan osastolla, niin väkisin tulee mieleen, että jotakin on pielessä siinä tavassa, millä sairaalaan tulevia kohdataan ja kohdellaan. Että onko näissä tapauksissa käynyt niin, että potilas jätetään yksin, eikä hänen kanssaan keskustella, ilman otettuja tiettyjä kylmän viileää ammattilaistapaa asennoitua? Että pidetään aivan liikaan sitä etäisyyttä, eli potilasta ei nähdä ja kohdata ihmisenä? Jotakin siinä systeemissä on vialla. En vain löydä ehkä oikeita sanoja, yritän kyllä. Kyse ei ole sairaudentunnottomuudesta, vaan siitä tavasta ja asennoutumisista, millä tavalla potilas nähdään. Yritetäänkö siellä koskaan nähdä niiden potilasta vaivaavien ahdistusten perimmäisiä syitä, kyselläänkö niitä edes? Tai onko kukaan niistä taustasyistä edes kiinnostunut. Koska itselleni on tullut alalla olevista sellainen kuva, että heitä ei kiinnosta potilaan olosuhteet, tai elämäntilanne tarpeeksi.
Ihminen tulee useimmiten sairaalaan ahdistuneena, masentuneena tai sitten mitä tahansa. Ja on tavallaan heikoimmillaan, tai haavoittuvaisimmillaan silloin. Jos alalla, tai yhteisössä olevilta ei löydy halua nähdä toista yksilöä ihmisenä, vaan kaikki laitetaan joidenkin termien, kuten esim. diagnoosien sisälle, ei siitä ole yksilölle mitään hyötyä, eikä apua.
Ja sama koskee sitä kuvittelua, että joillakin määrätyillä lääkkeillä "hoidetaan" niitä oireita aiheuttavia syitä. Kun ne eivät sieltä katoa.
Itse teen ehkä liian pitkälle menevän päätelmän, että suurimmalla osalla sairaalaan joutuvilla ei ole tarpeeksi psykososiaalista, eli turvaverkon tukea. Ja tästä syystä enin osa voi henkisesti huonosti. Jos siihen ei kiinnitetä tarpeeksi huomiota, tai sen roolia ei ymmärretä, tai järjestetä ihmiselle, silloin millään psykiatrian tarjoamilla ei-empaattisilla ja yksilöä ymmärtämättömillä hoidoilla ei ole mitään painoarvoa, tai merkitystä.
Itse suosittelen edelleen jokaista hankkimaan itselleen hyviä ja luotettavia ihmisiä, joiden kanssa voi keskustella luottamukseksellisesti. Psykiatriassa ei tähän löydy riittävästi tahtotilaa, koska siellä keskitytään liikaa niihin diagnooseihin ja siihen, että "lääkkeillä kaikki hoituu ja järjestyy". Niillä metodeilla ei ratkaista niitä yksilöllä olevia pahanolon syitä.
Terveydenhuollon kuormittavuuskin vähenisi tällöin merkittävästi, jos jokaisella on elämässään tukea ja läheisiä, jotka auttavat konkreettisesti, joko keskustelemalla tai muilla tavoilla.Mitä se ketään hyödyttää, vaikka koko maailma olisi kiinnostunut sinun menneisyydestä ja nykyoloista, joissa olet sairastunt? Miten se sinua auttaisi? Eikö se riitä, että sinä itse tiedät ja tunnet asiasi ja olosuhteesi ja teet tarvittavat toimenpiteet, jos korjattavaa on? Ei psykiatria voi sinun menneisyyttäsi ja olosuhteitasi muuttaa!
Tietenkään sinä itsekään et voi muuttaa menneisyyttäsi, mutta asenteesi siihen voit muuttaa vain sinä itse. Nykyiset olosuhteesi voit muuttaa itse, se on sinun oma tehtäväsi. - Anonyymi
Anonyymi kirjoitti:
Mitä se ketään hyödyttää, vaikka koko maailma olisi kiinnostunut sinun menneisyydestä ja nykyoloista, joissa olet sairastunt? Miten se sinua auttaisi? Eikö se riitä, että sinä itse tiedät ja tunnet asiasi ja olosuhteesi ja teet tarvittavat toimenpiteet, jos korjattavaa on? Ei psykiatria voi sinun menneisyyttäsi ja olosuhteitasi muuttaa!
Tietenkään sinä itsekään et voi muuttaa menneisyyttäsi, mutta asenteesi siihen voit muuttaa vain sinä itse. Nykyiset olosuhteesi voit muuttaa itse, se on sinun oma tehtäväsi.En puhunut itsestäni, vaan koko siitä määrästä, joka jollakin tavalla, syystä, tai toisesta ajautuu psykiariseen sairaalaan. Terveydenhuollon järjestelmässä aina myöskään tunnisteta niitä ihmisiä, joiden oireiden taustalla on jotakin muuta, kuin varsinaista ja virallista mt-ongelmaa. Oireet sinällään eivät kerro niiden taustalla olevaa syytä.
Suurimalla osalla oireiden taustalla on mm. yksinäisyyttä, turvattomuutta, stressiä, yhteiskunnan yksilölle asettamia paineita, väsymystä ja ennen kaikkea toimivan tukiverkoston puutetta.
Ja tällä hetkellä suuri joukko nuorisosta voi henkisesti huonosti, mutta kun ei ne syyt, ja oireiden aiheuttajat niissä sairaaloissa ketään kiinnosta. Siellä ei tehdä yhtään mitään muuta, kuin annetaan ruokaa, suojaa, diagnooseja ja lääkkeitä. Ja lääkkeillä ne eivät ne oireita aiheuttavat syyt katoa.
Mutta jos joku oikeasti kuvittelee, että sillä kylmällä, välinpitämättömällä, tai epäempaattisella asenteella ja kohtelulla kukaan voi paremmin, niin sitten on aika vähällä järjellä varustettu! Se ei lisää kenenkään paremmin voimista, eikä lisää hoidon tehokkuutta. Vaikutus on aivan päinvastainen. - Anonyymi
Anonyymi kirjoitti:
Sehän siellä terveydenhuollossa toimivien tiettynä puutteena on. Eli siellä ilmeisesti kuvitellaan, että se riittää hoidoksi, kun potilas X tulee vastaaotolle, on tarkkailujaksolla sairaalassa, että hänelle tehdään jokin "kaikki oireet selittävä diagnoosi" ja määrätään siihen lääkkeet, tai järjestetään hänelle jokin smalltalkkiavohoito, että sen pitäisi riittää. Be satisfied ja " koeta nyt pärjätä"- tyyliin.
Mutta kun sitten on tapahtunut näitä ikäviä asioita, että joku nuori on laitettu pakkohoitoon, ja hän itsetuhoisuudessaan ja siinä kyseisessä mielentilassa tekeekin itsemurhan osastolla, niin väkisin tulee mieleen, että jotakin on pielessä siinä tavassa, millä sairaalaan tulevia kohdataan ja kohdellaan. Että onko näissä tapauksissa käynyt niin, että potilas jätetään yksin, eikä hänen kanssaan keskustella, ilman otettuja tiettyjä kylmän viileää ammattilaistapaa asennoitua? Että pidetään aivan liikaan sitä etäisyyttä, eli potilasta ei nähdä ja kohdata ihmisenä? Jotakin siinä systeemissä on vialla. En vain löydä ehkä oikeita sanoja, yritän kyllä. Kyse ei ole sairaudentunnottomuudesta, vaan siitä tavasta ja asennoutumisista, millä tavalla potilas nähdään. Yritetäänkö siellä koskaan nähdä niiden potilasta vaivaavien ahdistusten perimmäisiä syitä, kyselläänkö niitä edes? Tai onko kukaan niistä taustasyistä edes kiinnostunut. Koska itselleni on tullut alalla olevista sellainen kuva, että heitä ei kiinnosta potilaan olosuhteet, tai elämäntilanne tarpeeksi.
Ihminen tulee useimmiten sairaalaan ahdistuneena, masentuneena tai sitten mitä tahansa. Ja on tavallaan heikoimmillaan, tai haavoittuvaisimmillaan silloin. Jos alalla, tai yhteisössä olevilta ei löydy halua nähdä toista yksilöä ihmisenä, vaan kaikki laitetaan joidenkin termien, kuten esim. diagnoosien sisälle, ei siitä ole yksilölle mitään hyötyä, eikä apua.
Ja sama koskee sitä kuvittelua, että joillakin määrätyillä lääkkeillä "hoidetaan" niitä oireita aiheuttavia syitä. Kun ne eivät sieltä katoa.
Itse teen ehkä liian pitkälle menevän päätelmän, että suurimmalla osalla sairaalaan joutuvilla ei ole tarpeeksi psykososiaalista, eli turvaverkon tukea. Ja tästä syystä enin osa voi henkisesti huonosti. Jos siihen ei kiinnitetä tarpeeksi huomiota, tai sen roolia ei ymmärretä, tai järjestetä ihmiselle, silloin millään psykiatrian tarjoamilla ei-empaattisilla ja yksilöä ymmärtämättömillä hoidoilla ei ole mitään painoarvoa, tai merkitystä.
Itse suosittelen edelleen jokaista hankkimaan itselleen hyviä ja luotettavia ihmisiä, joiden kanssa voi keskustella luottamukseksellisesti. Psykiatriassa ei tähän löydy riittävästi tahtotilaa, koska siellä keskitytään liikaa niihin diagnooseihin ja siihen, että "lääkkeillä kaikki hoituu ja järjestyy". Niillä metodeilla ei ratkaista niitä yksilöllä olevia pahanolon syitä.
Terveydenhuollon kuormittavuuskin vähenisi tällöin merkittävästi, jos jokaisella on elämässään tukea ja läheisiä, jotka auttavat konkreettisesti, joko keskustelemalla tai muilla tavoilla.Olisiko se ekonominen tilanne se joka tekee liukuhihna systeemin mahdolliseksi. Päättäjillä ei ole tietoa asioista joista silti tekevät päätöksiä .
Nykyisin ei pääse ihmiset puheterapiaan edes vaikka psykiatria tietää miten tarpeellista se olisi.
Juuri eronneet miehet savat kyllä terapiaa , kas ku; vaimo lähti. Sekin on varmaan siksi että heidät on saatava työkuntoon äkkiä ettei tule miinusta kassaan.
Ennen oli jopa ryhmä tapaamisia terapeutin kanssa , jossa jokainen kertoi miten voi, ja saivat tukea toisistaan ja se terapia muoto oli asia jolloin. Ihmiset tulivat nopeammin terveeksi ja saivat uusia ystäviä samalla , muistan yhden tytön joka ehdotti juuri ryhmäterapiaa , mutta monet kokoukset siitäkin oli mentävä läpi , että saivat sen . Siis raha on se se joka tänään määrää kuka saa hoitoa ja kuka ei.
En tiedä miten nyky psykologeja koulutetaan vaan kun kuulee mitä ne puhuvat jotka käyvät
Psykologilla niin sanovat ettei siinä ole mitään ideaa edes käydä siellä, kuulemma luettelevat ulkomuistista miten masennus vaikuttaa ihmiseen ja miten siitä pääsee eroon jos on paniikkia ja pelkoja . Kaiken tämän on usein potilas jo lukenut asiasta . Siis tietää.ävaan psyyke toimii ihan vaan autonomisesti ei auta yhtään kun saa paniikki kohtauksen ne luennot , vaan jokainen haluaa päästä eroon sairaudestaan siksi olisi hyvä
Että terapiassa keskusteltaisiin asiosta jotka mahdollisesti ovat syy pää potilaan huonoon vointiin.
Miksi ei ryhmä terapioita ole nykyään siinä jokainen poltilas näkisi ettei ole ainut maailmassa jolla on. Mt ongelmia., ja aivot saisivat uusia virikkeitä .
Alkoholisteja autetaan ja tuetaan kaiken mailman 12 askeleen ohjelmilla , miksi ei masentuneille voitaisi järjestää. Jotain saman tyyppistä terapeutin johdolla. - Anonyymi
Anonyymi kirjoitti:
Mitä se ketään hyödyttää, vaikka koko maailma olisi kiinnostunut sinun menneisyydestä ja nykyoloista, joissa olet sairastunt? Miten se sinua auttaisi? Eikö se riitä, että sinä itse tiedät ja tunnet asiasi ja olosuhteesi ja teet tarvittavat toimenpiteet, jos korjattavaa on? Ei psykiatria voi sinun menneisyyttäsi ja olosuhteitasi muuttaa!
Tietenkään sinä itsekään et voi muuttaa menneisyyttäsi, mutta asenteesi siihen voit muuttaa vain sinä itse. Nykyiset olosuhteesi voit muuttaa itse, se on sinun oma tehtäväsi.Kyllä se vaan on ennen auttanut ihmisiä jaloilleen kun ovat saaneet puhua kaikki patoutuneet asiansa terapeutille. Joten ihmisen psyyke on monifaciteerinen
Jotkut tarvitsevat henkistä tukea. Luulen ettet ole oikea ihminen keskustelemaan näistä asioista edes.
Tottakai tekisivät kaiken sen mitä ehdotat jos jaksaisivat .
Vaan kun eivät aina jaksa . - Anonyymi
Anonyymi kirjoitti:
En puhunut itsestäni, vaan koko siitä määrästä, joka jollakin tavalla, syystä, tai toisesta ajautuu psykiariseen sairaalaan. Terveydenhuollon järjestelmässä aina myöskään tunnisteta niitä ihmisiä, joiden oireiden taustalla on jotakin muuta, kuin varsinaista ja virallista mt-ongelmaa. Oireet sinällään eivät kerro niiden taustalla olevaa syytä.
Suurimalla osalla oireiden taustalla on mm. yksinäisyyttä, turvattomuutta, stressiä, yhteiskunnan yksilölle asettamia paineita, väsymystä ja ennen kaikkea toimivan tukiverkoston puutetta.
Ja tällä hetkellä suuri joukko nuorisosta voi henkisesti huonosti, mutta kun ei ne syyt, ja oireiden aiheuttajat niissä sairaaloissa ketään kiinnosta. Siellä ei tehdä yhtään mitään muuta, kuin annetaan ruokaa, suojaa, diagnooseja ja lääkkeitä. Ja lääkkeillä ne eivät ne oireita aiheuttavat syyt katoa.
Mutta jos joku oikeasti kuvittelee, että sillä kylmällä, välinpitämättömällä, tai epäempaattisella asenteella ja kohtelulla kukaan voi paremmin, niin sitten on aika vähällä järjellä varustettu! Se ei lisää kenenkään paremmin voimista, eikä lisää hoidon tehokkuutta. Vaikutus on aivan päinvastainen.Ihan totta , usein juuri nämä vähällä järjellä varustetut luulevat istuvansa tiedon päällä asioissa mistä eivät ymmärrä mitään eivätkä tule ymmärtämäänkään.moni masentunut kertoo että vaan se etä joku soittaa hänelle ja kysyy kuulemisia voi pelastaa koko päivän . Niin on aivokoneisto rakennettu, toisilla herkempi kun taviksilla joilla on niitä neuvoja asioihin , millä ei ole mitään arvoa.
Monella on ystävä jonka kanssa voi puhua kaikista asioista sekin on eräänlaista terapiaa .
Niin helppo sanoa toiselle että ” kokoo ittes ” kun ei tiedä edes miten sen tekee jos voi huonosti. Silloin toivoo että sellainen sanoja saisi kokea mitä masentunu5 ihminen kokee joka päivä. - Anonyymi
Anonyymi kirjoitti:
Ihan totta , usein juuri nämä vähällä järjellä varustetut luulevat istuvansa tiedon päällä asioissa mistä eivät ymmärrä mitään eivätkä tule ymmärtämäänkään.moni masentunut kertoo että vaan se etä joku soittaa hänelle ja kysyy kuulemisia voi pelastaa koko päivän . Niin on aivokoneisto rakennettu, toisilla herkempi kun taviksilla joilla on niitä neuvoja asioihin , millä ei ole mitään arvoa.
Monella on ystävä jonka kanssa voi puhua kaikista asioista sekin on eräänlaista terapiaa .
Niin helppo sanoa toiselle että ” kokoo ittes ” kun ei tiedä edes miten sen tekee jos voi huonosti. Silloin toivoo että sellainen sanoja saisi kokea mitä masentunu5 ihminen kokee joka päivä.Nyt kiinnitin huomioni yhteen kohtaan.
" ...aivokoneisto rakennettu, toisilla herkempi kun taviksilla..."
Miksi kuvittelet, että masentunut ei ole " tavis " ? Leimaatko sairaita ihmisiä, luokittelet, ym. ?
Eiköhän me jokainen aikalailla " taviksia " olla, elämät vain menevät eri tavoin ? - Anonyymi
Anonyymi kirjoitti:
Nyt kiinnitin huomioni yhteen kohtaan.
" ...aivokoneisto rakennettu, toisilla herkempi kun taviksilla..."
Miksi kuvittelet, että masentunut ei ole " tavis " ? Leimaatko sairaita ihmisiä, luokittelet, ym. ?
Eiköhän me jokainen aikalailla " taviksia " olla, elämät vain menevät eri tavoin ?No nyt meni ulalle taas kerran. Miten kauan sait miettiä ennekun sait väännettyä rautalankaa tuostakin ilmaisusta.
Se sama miten vääntelet asioita ja käsität omalla tavallasi . Vastaus on etten leimaa koskaan sairaita ihmisiä , joten etsi joku toinen stalkkaaminen kohteeksi . - Anonyymi
Anonyymi kirjoitti:
No nyt meni ulalle taas kerran. Miten kauan sait miettiä ennekun sait väännettyä rautalankaa tuostakin ilmaisusta.
Se sama miten vääntelet asioita ja käsität omalla tavallasi . Vastaus on etten leimaa koskaan sairaita ihmisiä , joten etsi joku toinen stalkkaaminen kohteeksi .Itse asiassa en stalkkaa yhtään ketään.
Olen pahoillani, kun kysyin tuota asiaa, miten mainitsit masentuneet ja tavikset vähän kuin eri porukkana.
Enkä syyttänyt sinua mistään, huomasitko, että esitin kysymyksiä ?
Anonyymilla palstalla ei voi ikinä tietää, loukkaako vahingossa jotain tuntematonta, kun ei voi tietää, miten kukakin asioihin suhtautuu, millaisella asenteella on varustettu.
Se toki ymmärrän, että toiset ovat enemmän herkempiä, toiset taas vähemmän.
- Anonyymi
On kyllä aloittajan ihan oma ajatus, ettei potilasta tarvitse kohdata inhimillisesti. Tämä ei ole terveydenhuollon käytäntö eikä tavoite.
- Anonyymi
Julkisella puolella potilas on vain kuluerä ja kohtelu on usein sen mukaista
- Anonyymi
Anonyymi kirjoitti:
Julkisella puolella potilas on vain kuluerä ja kohtelu on usein sen mukaista
Noin se valitettavasti on.
Kyllä siellä valitaan, ketkä hoidetaan, keitä ei. - Anonyymi
Anonyymi kirjoitti:
Noin se valitettavasti on.
Kyllä siellä valitaan, ketkä hoidetaan, keitä ei.- Taitaa olla niinkin, että myös valikoidaan, että ketä millä tavalla hoidetaan ja kohdellaan. Ja joillekin ei anneta mitään muuta, kuin kylmää kohtelua ja määrätään lisää neuroleptilääkkeitä.
Esim. jos sairaalaan päätyy joku, jo jonkin aiemman tietyn mt-diagnoosin saanut, ja vaikka hänellä olisi ns. traumataustaa, niin ei kaikille välttämättä tarjota traumaterapiaa. Sen sijaan jotakin diipadaapa, smalltalkkiavohoitoa, jossa kysellään päivänkuulumisia, ja tarkkaillaan lääkitysten käyttöä. Nämä on niitä ikäviä, ja likaisia totuuksia, joita ei muuten kovin paljon ole tuotu julkisuuteen. Mutta tätä oikeasti tapahtuu siellä, ja näin on ollut tilanne jo useamman vuosikymmenen ajan. - Anonyymi
Anonyymi kirjoitti:
Julkisella puolella potilas on vain kuluerä ja kohtelu on usein sen mukaista
Jos pällipotilas on pelkkä kuluerä, niin miksi esimerkiksi syöpähoitoihin käytetään ennätysmäärä rahaa?
- Anonyymi
Anonyymi kirjoitti:
- Taitaa olla niinkin, että myös valikoidaan, että ketä millä tavalla hoidetaan ja kohdellaan. Ja joillekin ei anneta mitään muuta, kuin kylmää kohtelua ja määrätään lisää neuroleptilääkkeitä.
Esim. jos sairaalaan päätyy joku, jo jonkin aiemman tietyn mt-diagnoosin saanut, ja vaikka hänellä olisi ns. traumataustaa, niin ei kaikille välttämättä tarjota traumaterapiaa. Sen sijaan jotakin diipadaapa, smalltalkkiavohoitoa, jossa kysellään päivänkuulumisia, ja tarkkaillaan lääkitysten käyttöä. Nämä on niitä ikäviä, ja likaisia totuuksia, joita ei muuten kovin paljon ole tuotu julkisuuteen. Mutta tätä oikeasti tapahtuu siellä, ja näin on ollut tilanne jo useamman vuosikymmenen ajan.Haluaisitko sinä antaa kaikki rahasi jonkun päihdesairaan korvaushoitoon, joka vaan narkkaa ja myy subuteksinsä?
Miksi tämä ajatus sitten kiepsahtaa päälaelleen, jos että kaikilla sairaudentunnottomilla, ja hoidonvastaisilla ihmisillä pitäisi olla joku subjektiivinen terapiaoikeus, jossa he käyvät vain pönkittämässä omaa narsismiaan?
Anna rahasi minulle jos et niille parempaa käyttöä keksi. - Anonyymi
Anonyymi kirjoitti:
Jos pällipotilas on pelkkä kuluerä, niin miksi esimerkiksi syöpähoitoihin käytetään ennätysmäärä rahaa?
Syöpäpotilaat ottavat ehkä täysin omasta tahdostaan hoidon vastaan, koska ymmärtävät sairauttaan.
" Pällipotilas " ( ruma nimitys muuten ) ei välttämättä halua ottaa hoitoa vastaan, koska ei välttämättä täysin ymmärrä tarvitsevansa sitä.
Psykiatrinen hoitokin vie valtavan suuria summia rahaa. - Anonyymi
Anonyymi kirjoitti:
Haluaisitko sinä antaa kaikki rahasi jonkun päihdesairaan korvaushoitoon, joka vaan narkkaa ja myy subuteksinsä?
Miksi tämä ajatus sitten kiepsahtaa päälaelleen, jos että kaikilla sairaudentunnottomilla, ja hoidonvastaisilla ihmisillä pitäisi olla joku subjektiivinen terapiaoikeus, jossa he käyvät vain pönkittämässä omaa narsismiaan?
Anna rahasi minulle jos et niille parempaa käyttöä keksi.Miksi niin usein kuvitellaan, että sairaudentunnoton ja hoidonvastainen ihminen olisi narsisti ? Harvempi heistä narsisti on.
- Anonyymi
Anonyymi kirjoitti:
Miksi niin usein kuvitellaan, että sairaudentunnoton ja hoidonvastainen ihminen olisi narsisti ? Harvempi heistä narsisti on.
Vaikka sairaudentunnottomuus, ja narsistiset piirteet eivät ole synonyymejä toisilleen, eikä siis tarkoita samaa asiaa, niin nämä piirteet yhdessä vahvistavat toisiaan, ja sellaisen ihmisen kyllä huomaa nopeasti.
Hyviä merkkejä narsistisista piirteistä on...
Jatkuva itsestä puhuminen.
Empatian puute.
Jatkuva valehtelu.
Kateus.
Kiitollisuuden puute.
Ylireagointi kritiikkiin.
Liioittelu.
Missähän foorumilla olen nähnyt about kaikkea tätä? - Anonyymi
Anonyymi kirjoitti:
Vaikka sairaudentunnottomuus, ja narsistiset piirteet eivät ole synonyymejä toisilleen, eikä siis tarkoita samaa asiaa, niin nämä piirteet yhdessä vahvistavat toisiaan, ja sellaisen ihmisen kyllä huomaa nopeasti.
Hyviä merkkejä narsistisista piirteistä on...
Jatkuva itsestä puhuminen.
Empatian puute.
Jatkuva valehtelu.
Kateus.
Kiitollisuuden puute.
Ylireagointi kritiikkiin.
Liioittelu.
Missähän foorumilla olen nähnyt about kaikkea tätä?Tähänkin voisin mainita, että ihminen usein näkee vain sen minkä haluaa nähdä.
Syitäkin olisi hyvä miettiä, mistä ne näkemäsi asiat voisivat johtua. Asioita ja ihmisiä on hyvä katsoa moniulotteisesti, ei tuijottaa vain yhtä ominaisuutta. - Anonyymi
Anonyymi kirjoitti:
Syöpäpotilaat ottavat ehkä täysin omasta tahdostaan hoidon vastaan, koska ymmärtävät sairauttaan.
" Pällipotilas " ( ruma nimitys muuten ) ei välttämättä halua ottaa hoitoa vastaan, koska ei välttämättä täysin ymmärrä tarvitsevansa sitä.
Psykiatrinen hoitokin vie valtavan suuria summia rahaa.Epätoivossa tartutaan mihin tahansa oljenkorteen jota tarjotaan. Luin jutun amerikkalaiseta syöpäpotilaasta jonka hoitoihin oli käytetty yli miljoona dollaria, ennusteen silti paranematta ja tuomittiin kuolemaan kuukausien sisällä. Jostain saamallaan vinkillä kokeili eläimille tarkoitettua lääkettä joka maksoi 5 dollaria viikossa ja parani syövästä kaikkia lääkärien ennusteita vastaan.
- Anonyymi
Anonyymi kirjoitti:
Epätoivossa tartutaan mihin tahansa oljenkorteen jota tarjotaan. Luin jutun amerikkalaiseta syöpäpotilaasta jonka hoitoihin oli käytetty yli miljoona dollaria, ennusteen silti paranematta ja tuomittiin kuolemaan kuukausien sisällä. Jostain saamallaan vinkillä kokeili eläimille tarkoitettua lääkettä joka maksoi 5 dollaria viikossa ja parani syövästä kaikkia lääkärien ennusteita vastaan.
Sepä se, miksi "pällipotilaat" (rumasti sanottuna) eivät ole epätoivoisia paranemaan, vaan haluavat jatkuvasti syytellä muita?
Jos ihminen oikeasti haluaa parantua, hän voi oikeasti hakeutua itse terapiaan, eikä se maksa miljoonaa. - Anonyymi
Anonyymi kirjoitti:
Sepä se, miksi "pällipotilaat" (rumasti sanottuna) eivät ole epätoivoisia paranemaan, vaan haluavat jatkuvasti syytellä muita?
Jos ihminen oikeasti haluaa parantua, hän voi oikeasti hakeutua itse terapiaan, eikä se maksa miljoonaa.Itsehoitoakin voi harjoittaa.
Kukaan ei estä lähtemästä sosiaalisiin tilanteisiin. Monilta paikkakunnilta löytyy jonkinlaista yhdistystä ja järjestöä, mielenterveysyhdistyksiä myöten, vapaaehtoistyön mahdollisuuksia on olemassa, jos haluaa etsiä jotain puuhaa.
Jos on yhtään uskonnollinen, seurakunnista voi löytää kaikenlaista.
Psykiatrian poliklinikoilla on omaa toimintaa, ryhmiä, vertaistukea, ym.
Terapia ei ole ainoa, joka voi antaa toivoa omaan tilanteeseen.
Nämä ovat juurikin sitä, että kaikki oljenkorret kannattaa kokeilla, jos haluaa itselleen parempaa vointia.
Elämä on valintoja täynnä. - Anonyymi
Anonyymi kirjoitti:
Vaikka sairaudentunnottomuus, ja narsistiset piirteet eivät ole synonyymejä toisilleen, eikä siis tarkoita samaa asiaa, niin nämä piirteet yhdessä vahvistavat toisiaan, ja sellaisen ihmisen kyllä huomaa nopeasti.
Hyviä merkkejä narsistisista piirteistä on...
Jatkuva itsestä puhuminen.
Empatian puute.
Jatkuva valehtelu.
Kateus.
Kiitollisuuden puute.
Ylireagointi kritiikkiin.
Liioittelu.
Missähän foorumilla olen nähnyt about kaikkea tätä?Aloituksessa ei puhuttu mitään itsestä, eikä edes omakohtaisista kokemuksista.
Suurin osa esillä tuomistasi asioista ovat omia tekemiäsi virheellisiä tulkintoja. Leimaat jatkuvasti tällä palstalla toisia kirjoittajia, koska et vain pidä ja hyväksy heidän esittämiään argumentteja. - Anonyymi
Anonyymi kirjoitti:
Aloituksessa ei puhuttu mitään itsestä, eikä edes omakohtaisista kokemuksista.
Suurin osa esillä tuomistasi asioista ovat omia tekemiäsi virheellisiä tulkintoja. Leimaat jatkuvasti tällä palstalla toisia kirjoittajia, koska et vain pidä ja hyväksy heidän esittämiään argumentteja.Pitäisikö minunkin sitten tulla tänne vain linkkailemaan asioista joita haluan räntätä?
https://yle.fi/t/18-258116/fi - Anonyymi
Anonyymi kirjoitti:
Tähänkin voisin mainita, että ihminen usein näkee vain sen minkä haluaa nähdä.
Syitäkin olisi hyvä miettiä, mistä ne näkemäsi asiat voisivat johtua. Asioita ja ihmisiä on hyvä katsoa moniulotteisesti, ei tuijottaa vain yhtä ominaisuutta.Näinhän se on, jos haluaa nähdä narsimsin piirteitä, niin niitä varmasti näkee, ja jos haluaa nähdä empatian puutetta, niin varmasti saa myös sitä aikaiseksi.
Menee vähän asian ohi, mutta menkööt. Kun tuntee (tai no ehkä enempi tietää) ison tukun mielenterveyskuntoutujia, niin kyllähän sieltä sitten ne tietyn tyyppiset henkilöt pistää silmään. Totuuden nimissä taas mainittakoon että suurin osa on sellaisia suht "tavallisia" kuntotujia, jotka lähinnä painiskelee omien ongelmiensa kanssa, mutta kyllä siellä on ne "asennevammaiset" ihmiset, jotka selkeästi pilaavat oman elämänsä, hoitonsa ja ihmissuhteensa. - Anonyymi
Anonyymi kirjoitti:
Aloituksessa ei puhuttu mitään itsestä, eikä edes omakohtaisista kokemuksista.
Suurin osa esillä tuomistasi asioista ovat omia tekemiäsi virheellisiä tulkintoja. Leimaat jatkuvasti tällä palstalla toisia kirjoittajia, koska et vain pidä ja hyväksy heidän esittämiään argumentteja.Eikö? Luitko edes aloituksen, vai menitkö vihapuheeseen suoraan kulkematta lähtöruudun kautta?
"Oma mielipiteeni asiasta tuli varmaankin jo selväksi otsaketta lukiessa. Itselleni on aika vieras se lähtökohta, että"
- Anonyymi
Ei-empaattinen ja kylmä asenne ja kohtelua periaatteessa romuttaa koko sanan hoito, ja hyvinvointi kokonaan. Kylmällä kohtelulla ei luoda hyvinvointia, eikä edistetä sitä kenenkään kohdalla.
Ja ainakin suurin meistä toivoo varmasti osalleen hyvää ja asiallista kohtelua. - Anonyymi
Suurin osa sairaalaan osastoille tulevista ovat jo siinä vaiheessa rikki, tai kokoneet elämässään liian paljon pahaa, tai ikäviä asioita. Sitten kun sellainen ihminen vielä kohtaa vain kylmiä, tunteettomia, välinpitämättömiä, tai epäempaattisia hoitoalalla olevia, ja sinut työnnetään johonkin diagnoosin sisään, ihminen menee vielä entisestäänkin rikki. Ei ole mikään ihme, että jotkut sairaalaan joutuneista päätyvät tekemään siellä itsemurhan. Koska kohtelu on siellä aivan liian kylmää. Jälkeenpäin saa kirjoittaa kuolinsyyksi ihan mitä vaan. Kohtelullahan ei ole mitään väliä? Monikaan ei muuten oikeasti tiedä, miten huonosti terveydenhuollossa kohdellaan ihmisiä. Perusterveydenhuollossa ja päivystyksessä ajatellaan, että "mt-potilaat kuormittavat systeemiä". Kun taas psykiatrian puolella, jossa pitäisi kohdella ihmisiä empaattisesti, heitä kohdellaan nimikkeillä, ja nähdään "kävelevinä sairauksina". Se ilmeisesti heidän mielestään on "hyvinvoinnin edistämistä"?
Hoitokulttuurissa on enemmän sääntö, kuin poikkeus, että potilasta ei nähdä ja pidetä samanarvoisena ja kunnoitettavalla tavalla kohdeltuna ihmisenä. Eikä tarvitse ymmärtää, tai edes kysellä, mitä hänelle on tapahtunut. - Anonyymi
Se ainakin on tullut huomattua, että viimeisten 30 vuoden aikana yhteiskunta, siinä olevat järjestelmät, ja niissä toimivat, ja ylipäätään yhteiskunnassa olevat ihmiset ovat muuttuneet entistä epäempaattisemmiksi. Mutta siihen en ole saanut mistään kaiken selittävää vastausta, että miksi sitä tapaa toimia, asennoitua ja miten potilaita esim. systeemissä kohdellaan tehdään myös "hyvinvointia ja terveyttä edistävissä" paikoissa?
Tässä on jokin erikoinen ristiriita. Ei se epäempaattisuus ja kylmyys kyllä ketään auta voimaan paremmin, tai luo mitään hyvinvointia. - Anonyymi
- Ja edelliseen vielä jatkoa. Terveydenhuollossa kaikkea vastuuta siirretään aina eteenpäin, ja ajatellaan, : " Ei kuulu minulle tuon ihmisen, tai potilaan ongelmat. Jos kaikki tekevät noin, niin aika huonosti käy apua hakevalle ihmiselle.
Pahimmillaan jollakin ei ole ketään, jolle puhua, ja joka auttaisi. Syynä on yhteiskunnan ja sen ilmapiirin muuttuminen. Ja liian moni ajattelee itsekkäästi, että pitää huolen omista asioista, ja omista läheisistä. Toisen, tai toisten ihmisten murheet eivät kiinnosta.
Epäempaattisuus ja välinpimättömyys ovat liikaa lisääntyneet yhteiskunnassa.- Anonyymi
Edelliseen tekstiin korjaus viimeiseen lauseeseen: epäempaattisuus ja välinpitämättömyys ovat lisääntyneet liikaa viimeisinä vuosikymmeninä yhteiskunnassa.
- Anonyymi
Leimaaja leimoillaan kovettaa itse itseään leimattiaan vastaan.
Se on tutkittu sähkö isku kokeissa, vasta sitten kun koe oppilaat alkoi leimata kidutettaviaan mielisairaiksi he kykeni raakuteen.
Psyykke teorian isä on Darvin (sosiali darvinismi eli rotu oppi: darvin, calton jne)
Jonka jalan juuressa istui hänen oppipoika freud,
Joka otti tehtäväkseen evoluutiossa kehitys kelvottoman näköisten myrkyttämisen opioideilla ja toki tuhannet kuoli yliannoksiin, se oli tarkoituskin ja on tänään.
Jokainen psyykke kemikaali on tarkoituksella tappava.
En usko lainkaan ettå aina sattumalta sattuu vaaralliset myrkyt kuten insuliini ihmisille, joilla ei ole sokeritautia syötettiin 1970 luvulle asti.
Evoluutio ei salli päihteetöntä- myrkytöntä elämää ihmisille, (myrkyttää heti vanhuksia jos työkyky laskee), eikä tule sallimaan, kunnes evoluutio ja sen jatkovale psyykke ja sen opetus kielletään.
Psyykke akitaattorit valehtelee että ikuinen yksin jumalan tuntema ylös tuomiolle kuolemassa noiseva sielu ja pykke on sama.
Se on vale.
Evoluution psyykke kuolee kun ihminen kuolee.
Psyykken tuntee yksin evoluutio psykiatri (neon ateisti) ja hän yksin tuomitsee kunkin ihmksen psyyken ja vangitsee kenet tahtoo, eli toimii raakna ja julmana, koska hän on ateisti ei jumala pääse koskaan inhimillistämään heitä.
Psykiatria on saatanasta ja samoin kaikki valheet ja joka ikinen myrkky mitä he lääkkeeksi valehtelevat.
Siksi kehoitan jokakaksta pysymään pois vero varoin maksetuista julkisita, ne lajittlee evoluutiossa kehitys kelvottomaksi aivokalvo tulehduksissa ja kaikissa taudeissa, he ei ymmärrä kuinka traumatisoivia ja sairaita heidän opit on.
Valtiot pakko syöttää evoluutiota ja sen jatko valetta psykiatriaa, koska valtio tietää se on paras tapa rangaista niitä jotka vero terveyteen tulee kehon kipuineen,
Valtio kehoittaa vangitsemaan kaikki evoluutiossa kehitys kelvottomat raa'asti se on selvä sairauden merkki niin marxismissa kuin psyykke totalitarismissa, jos et usko gurujen teorioita eli suulla tehtyjä vale tieteitä ja olet rokotettu itse ajattelulla.
Näin sairas barbaari yhteiskunta on, jossa yliopistot kouluttaa ihmkset raaoiksi, koviksi, barbaariksi, ihmis tuomariksi ja myrkyttäjäksi.
Onnellisin olet, jos kierrät valtion evoluutio psykiatria tuomio istuimet eli itse itsensä julmaksi barbaariksi koulunneet julkis tohtorit.
Sen vaihtoehto on sivistynyt vakuutus terveys, joka ei ulosta potilaita pois solvaamalla jo odotus huoneessa pänsärkyä mielisairaudeksi, pysy poissa näistä trauma ja kidutus tehtaista.
Älä usko yhtä sanaa mitä psykiatri tai muu suullaan dikanooseja myrkytystä varten tekeviä.
Älä koskaan odota tasa vertaisuutta, jos sinut on leimattu,
Akutti aivokalvo tulehdus oireista tehdyt pöpi paprut on ikuisesti voimassa, koska
Big farma tarttee kauppa tavaraa pilleri orjaksi.
Koska yli-opisto professorit tekee tieteitä suullaan ja aivipesee valtion tyhmäksi ja silloin se pitää kaikkia ympäristö viruksiin sairastuneita mielisairaina,
Ja maksaa heidän lopun ikäisen pakko myrkyttämisen n 300 000 € per myrkytettävä ellinaikanaan.
Valtion pakko tuputus uskonto on evoluutio ja ecoluutiossa kehitys kelvottomien myrkytys.
Älä odota mitään inhimillistä evoluutio yhteiskunnilta,
Barbaareita jukmureita, ei kukaan sivistynyt pysty leimaamaan kehon kivuista mielisairaaksi, rangaistuksena vankila, joita valtio valehtelee mieltä parantavaksi, eli syyttömien ihmisten vangitseminen siitä rikoksesta että menivät vero terveyteen sairaana, on parantavaa ja mielen ja kehon myrkytys sota-ja työkyvyttömäksi.
Evoluutio vie suomen idän maan orjaksi,
Ei myrkytetty kansa sotaan kykene.
Raakuus-julmuus- barbarius ei koskaan poistu yhdestäkään psykiatriasta,
Koska tavoite ei ole sinun hyvin vointi, vaan ecoluutiossa kehitys kelvottoman näköisten
kiduttaminrn kuolemaan asti.
Siksi nää vale gurut valehtelee psyykke (jota ei ole) sairaudet ei koskaan parane.
Paranee heti kun evoluutio ja sen jatkovale psyykke troriat kielletään, kuten heidän oppi isä sosiaali darcinismi eli eugenismi, joka myrkyttti 6 miljoonaa kallon muotoon ja silmä värii. Perustuen
Jos te uskotte psyykke satuja, tulette ikänne olemaan kauppatavara, joka myydään kehon kivuilla (koska evoluutiossa kehitys kelpoinen ei sairastele) big farmalle.
Myrkyttåmistä varten psykiatrit on listanneet joka kehon kivun mielisairaudeksi.(koska evoluutiossa kehittyvä ei saa bagteereita ja aineen vaihdunta häiriöitä.
Psykiatrit myrkyttää maksaa, haimaa, munuaisia haimaa ja valehtelee:se parantaa psyykkeä se tekee +sota ja työkyvyttömyyden, tuhoaa mielen ja kehon hyvinvoinnin.
Psykiatrit tekee kemiallisen epåtasapainon myrkyillään tahalaan,
Jos he epäilisi henkilöllä ennestään olevan kemiallinen epätasapaino, he mittaisi sen labrassa.
Valtio ei rankaise psykiatriaa valheista, koska ecoluutiossa kehitys kelvottomat on pidätettävä-mytettävä-väkivalloin.
Tohtorien tehtävä on kehon kivuista (kuin noita kahvin poroista) kuka on evoluutiossa kehitys kelvoton.- Anonyymi
Olipa kova jutun juttu."psykiatria on saatanasta"
Psykiatrit tekevät omaa työtään.Ei siihen kuulu asiakkaan asioiden suur-vatulointi.Kun pitää saman psykiatrin, niin ensimmäinen kerta on potilaan elämän kartoitus.Seuraavalla kerralla on helponpaa kun ne asiat ovat jo koneella.
Kävin lääkärissä kerran.Tuntuu hyvältä kun hän ei pidä vakavana jotain,jota itse pidin vakavana.Heillä on koulutus.Ulkoiset tekijät aiheuttavat ahdistusta.Se menee ohi.Kiitos Jumalalle,ei ole enää sisäsyntyistä ahdistusta.Lepo ja rauha Jeesuksessa on kaikki mitä haluan.Silloin häipyy kaikki oireet. Nii
- Anonyymi
Jatkuvalla negatiivisella tökkimisellä ei saavuteta mitään rakentavaa.
- Anonyymi
Jos ulosanti on jatkuvasti negatiivista, kuvastaa se aika hyvin ihmisen mielenmaisemaa.
Ilmeisesti aika negatiivinen.
Mutta todellakin, sillä ei saa mitään rakentavaa aikaan. - Anonyymi
Anonyymi kirjoitti:
Jos ulosanti on jatkuvasti negatiivista, kuvastaa se aika hyvin ihmisen mielenmaisemaa.
Ilmeisesti aika negatiivinen.
Mutta todellakin, sillä ei saa mitään rakentavaa aikaan.En voi kuin suositella asenteen muuttamista.
Elämässä kerkiää tehdä niin paljon enemmän, kun keskittyy siihen empatiaan mitä itse antaa muille, kuin se että yrittää vaatia muilta sitä empatiaa itselle.
- Anonyymi
Kyllähän se on raha ja sen ansainnan maksimointi mikä ohjaa koko terveysbisnestä. Uutisoinnistakin saa sen kuvan, että näissä kotisynnytyksissä kyllä menetetään henkiä ikään kuin sairaala synnytyksissä ei ikinä sattuisi mitään ikävää. Tanskassa sentään on apua saatavissa heti jos kaikki ei mene niin kuin pitäisi, mutta suomessa on mentaliteetti mitäs valitsit kotisynnytyksen niin kärsi sitten siitä.
Lääketieteestäkään ei voi oikein tieteenä puhua tieteen tekeminen kun perustuu avoimuuteen eikä bisneksien vaalimiseen patenttisuojauksineen. Intiassa harjoitetaan paljon humaanimpaa terveyspolitiikkaa tekemällä näistä patenttisuojatuista lääkkeistä köyhien saatavissa olevia versioita, koska ovat asettaneet ihmisten terveyden bisneksen edelle.- Anonyymi
Onko muuten tietoakaan, missä lääketehtaat testaavat uusia lääkkeitään ihmisillä ?
Juurikin noissa köyhissä maissa, Intia, Pakistan, ym. ym. köyhimmillä seuduilla vieläpä.
Miksikö siellä ? Siksi, jos joku kuolee, pääsevät aivan minimaalisilla korvauksilla.
Jossain tuollaisessa maassa oli kerran köyhän perheen äiti kuollut lääkekokeilun takia, perheeseen taisi jäädä ainakin viisi pientä lasta ja isä. Lääkeyhtiö maksoi korvauksia perheelle 900 dollaria.
Tuo oli joitain vuosia sitten yhdessä dokumentissa televisiossa. Ohjelma liittyi lääketeollisuuteen. - Anonyymi
Anonyymi kirjoitti:
Onko muuten tietoakaan, missä lääketehtaat testaavat uusia lääkkeitään ihmisillä ?
Juurikin noissa köyhissä maissa, Intia, Pakistan, ym. ym. köyhimmillä seuduilla vieläpä.
Miksikö siellä ? Siksi, jos joku kuolee, pääsevät aivan minimaalisilla korvauksilla.
Jossain tuollaisessa maassa oli kerran köyhän perheen äiti kuollut lääkekokeilun takia, perheeseen taisi jäädä ainakin viisi pientä lasta ja isä. Lääkeyhtiö maksoi korvauksia perheelle 900 dollaria.
Tuo oli joitain vuosia sitten yhdessä dokumentissa televisiossa. Ohjelma liittyi lääketeollisuuteen.Ihan hyvä pointti. Tälläkin foorumilla on vaadittu että lääkkeitä pitäisi testata jollain ihmiskokeilla vuosikymmeniä ennen kuin niitä voidaan antaa toisille ihmisille
Samaan aikaa pitäisi kuitenkin pystyä hoitamaan ihmisiä myös lääkkeillä, koska näköjään on ihmisä jotka eivät joko vastaanota muita hoitoja, tai ne eivät vain yksinkertaisesti riitä heille.
Ongelma muistuttaa hämmentävän paljon vihreään siirtymään liittyviä ongelmia, missä hiilineutraalia sähköä ei saa tuottaa ydinvoimalla, koska töpselistä pitää tulla halpaa sähköä.
Unelmia pitää tietysti olla, että maailma kehittyy, mutta joskus vaan on tyhmyyttä sivuttaa todellisuus. - Anonyymi
Anonyymi kirjoitti:
Ihan hyvä pointti. Tälläkin foorumilla on vaadittu että lääkkeitä pitäisi testata jollain ihmiskokeilla vuosikymmeniä ennen kuin niitä voidaan antaa toisille ihmisille
Samaan aikaa pitäisi kuitenkin pystyä hoitamaan ihmisiä myös lääkkeillä, koska näköjään on ihmisä jotka eivät joko vastaanota muita hoitoja, tai ne eivät vain yksinkertaisesti riitä heille.
Ongelma muistuttaa hämmentävän paljon vihreään siirtymään liittyviä ongelmia, missä hiilineutraalia sähköä ei saa tuottaa ydinvoimalla, koska töpselistä pitää tulla halpaa sähköä.
Unelmia pitää tietysti olla, että maailma kehittyy, mutta joskus vaan on tyhmyyttä sivuttaa todellisuus.On vain tyhmää pitää tätä osaa väestöstä lääkittynä dependenceä aiheuttavilla pillereillä niillä näytöillä mitä pillereistä on vuositolkulla
- Anonyymi
Anonyymi kirjoitti:
Onko muuten tietoakaan, missä lääketehtaat testaavat uusia lääkkeitään ihmisillä ?
Juurikin noissa köyhissä maissa, Intia, Pakistan, ym. ym. köyhimmillä seuduilla vieläpä.
Miksikö siellä ? Siksi, jos joku kuolee, pääsevät aivan minimaalisilla korvauksilla.
Jossain tuollaisessa maassa oli kerran köyhän perheen äiti kuollut lääkekokeilun takia, perheeseen taisi jäädä ainakin viisi pientä lasta ja isä. Lääkeyhtiö maksoi korvauksia perheelle 900 dollaria.
Tuo oli joitain vuosia sitten yhdessä dokumentissa televisiossa. Ohjelma liittyi lääketeollisuuteen.Katsoin muutama vuosi sitten dokumenttia,jossa oli tuo lääke kokeilu.Köyhät ihmiset menevät rahan tähden koe-kaniineiksi.Surkea kierre.
- Anonyymi
Valtio mainostaa aina omia palvelujaan
1. Sitä ei kukaan koskaan voi vetää oikeuteen vale ja huijaus mainoksista; vero raha hoitaa terveytesi. Kilpailuttomana se tekee heti mustat listat niistä jotka ei ole saaneet hoitoa,
Ne joiden tappava tauti on psykiatrisoitu ja he ovat saaneeet silloin ja lopun elämäänsä vain yksityis hoitoa,
Eicätkä koskaan voi sadismiin perustuvaaan psykiatriaan sairairastuneelle juokiselle.
Vaino harhainen puhtaasti rotu hygieniaan perustuva oppi psykiatria joka häiriköi terveuden hoitoa kaikkea hyvin vointia tunkemalla itsensä joka valtiom palveluun.
Psykiatria on tuhoava rotu oppi,
Kehon kipuiset ja muut jotka evoluutioon perustuva psykiatria oitis tutkimatta laskee evoluutiossa kehitys kelvottomisksi, on darvin freud ecoluution yhteyteen tehdyn pssykiatrian (aluksi kulki sosiaali darvinismin nimellä) tehtävä ollut ainoastaan ihmksten myrkyttämine na max pahoin voinnin tuottaminen ensin opioideilla barbituaateilla, LSD llä, innsuliini sokeilla , jossa normaali sokeri arvo lasketaan tappavan alas hypoglygemiaan,
On täysin naurettavaa/ evoluutioon perustuva koulu lääketiede valehtelee, ettei he tienneet että hypoglugemia-opioidi-LSD ja neuroleptit on tappavia.
Ovat nähneet eka ruumista kantaessaan että ne tappavat.
Näkeväf neurolepti potilaiden haima maksa ja muut tappo tulehdukset, joita ei ole niillä joita ei myrkytetä evoluutiossa kehitys kelvottomina.
Yhteiskuntamme on erittäin vaafallinen.
Älä mene ala arvoisiksi kilpailuttomuudestaan tulleisiin julkisiin koskaan valitaamaan vaivojasi, he psykiatrisoi, iva ja pilkka oireitaisi kohtaan on normaalia kaikilla evoluutio psykiatreilla, johon myrkky psykiatria on aina perustunut.
Olen jo vanha ja oppinut, älä koskaan luota vero palveluihin,
Sieltä saat apua vain reseptien uusinnassa, mutta varo ettei sua koåidnapata traumatisointi keskuksiin sadismiin perustuvaan psykiatriaan,
Jonka ainut tehtävä on ollut tappaa jollain myrkyllä ne jotka kehon kivuista on merkattu mielisairaaksi, eli ecoluutiossa kehitys kelcottomaksi, eli myrkyillä tapettavaksi.
Pelkää ja vapise valtion palbeluita ja pysy poissa.- Anonyymi
"Psykiatriaan,jonka ainut tehtävä on tappaa jollain myrkyllä..........."
Uskomatonta, että tuollaista tekstiä on jossain julkisessa kirjoituksessa.
Sain psyykenlääkkeet 38vuotta sitten.Ne nostivat kuopasta.Sain voimaa työntekoon Sain voimaa aloittaa dieetin.Sain elämäniloa.
Älkää hyvät ihmiset uskoko tuollaista syvyydestä noussutta,katkeraa puhetta.Lääkärit ja lääkkeet auttavat.
- Anonyymi
Tämän keskustelun tarkoituksena ei ole ollut mustamaalata terveydenhuoltoa, tai siellä toimivia. Vaan ottaa esille tiettyjä alalla vallitsevia toimintatapoja, asenteita ja potilaiden kohteluun liittyviä puolia.
Jos alalla olevilta ei löydy kykyä ja halua nähdä omassa hoitokulttuurissaan vallitsevia epäkohtia ja sitä, että ei löydy halua ja tahtotilaa ihmisläheisempään, empaattisempaan ja potilaasta välittävämpään kohtaamiseen, niin silloin ne mt-palvelut pitää siirtää nettiin. Osittain näin jo onkin. Eli netistä löytyy palveluita, joita voi etsiä ja käyttää. Enkä pidä sitä lainkaan huonona ajatuksena. Omien havaintojeni mukaan niissä on paljon hyviä puolia, vaikka niitä ei ole medioissa kovin paljon kehuttu.
Mutta nyt sitten tuon esille sellaisen asian, josta ainakaan eräs trolli ei pidä. Nimittäin jo 30 vuotta, etenkin julkisella puolella, ja psykiatrisissa sairaaloissa potilaiden kohtelu ei ole aina niin empaattista, kuin sen pitäisi, tai voisi olla. Näin on osittain siksi, että psykiatriassa toimivat etsivät sairaaloihin tulevista potilaista vain niitä "merkkejä psyykkisistä häiriöistä ja sairauksista". Tällöin ne oireita ja niiden taustalla olevat syyt jäävät liian usein selvittämättä. Psykiatria on pohjannut ja perustellut toimintaansa niillä tietyillä kulmakivillä, joihin kuuluu olennaisena osana lääkitys. Syvälliset keskustelut ovat useimmiten paitsiossa. Samaa tapahtuu, ikävä kyllä myös avopuolella. Kaikki laitetaan termien sisällä, jopa itse potilas. Kun häntä ei nähdä tasavertaisesti kohdattavana ihmisenä, vaan jonkin diagnoosin omaavana, niin tällöinkin kapsahdetaan katajaan. Sairaalaolosuhteissa potilas jää liian usein yksin, niin fyysisesti, kuin henkisesti.
Näitä tiettyjä epäkohtia ei voi mennä sanomaan esim. pakkohoito, tai tarkkailutilanteessa, koska sillä on ilmeisiä vaikutuksia kohteluun ja hoitojakson pituuteen. Nämä käytännöt eivät ole muuttuneet mitenkään olennaisesti lääketieteessä ja etenkään psykiatrisessa hoitokulttuurissa, vaikka nimenomaan siellä pitäisi tukea ihmisiä henkisesti, se turhauttaa aika tavalla huomata, että mikään ei ole juurikaan olennaisesti muuttunut. Sitä en tiedä, että tulevatko he itse, alalla olevat huomaamaan niitä vikoja, joita systeemissä ja tavassa kohdella potilaita oikeasti on. Tai että siellä olisi tarvetta ja syytä uudistuksille, mm. liialliseen lääkepainotteiseen hoitoon keskittymisestä ainakin vähentämisestä.
En voi edelleenkään olla korostamatta sitä, että jokaisen ihmisen kannattaa hankkia itselleen luotettava ja toimiva tukiverkosto ja että ne mt-palvelut pitää siirtää nettiin. Koska face to face-kohtaamiset eivät ole aina toimineet, hoitohenkilöstön kliinisen asenteen takia nk. pitää. Tästä on yhtenä todisteena psykiatrisissa sairaaloissa ja julkisuudessa tapahtuneet itsemurhat.- Anonyymi
Edelliseen lisäys: itse asiassa nettikyselyjen kysymykset ovat, tai ainakin vaikuttavasti huomattavasti empaattisemmilta, kuin ne kysymykset, mitä esim. psykiatrissa hoitopaikoissa, tai avopuolelle potilaalle esitetään. Jos potilasta ylipäätään erityisemmin juuri edes haastatellaankaan....
Jännä havainto sinänsä. Koska psykiatrissa sairaaloissa suhtaudutaan nk. yleensä sairaalamaailmassa suhtaudutaan potilaaseen "kylmän kliiinisesti", eikä ole olemassa mitään vakuuttavia näyttöjä sen asenteen tuomista hyvistä tuloksista esim. potilaiden paremman voimisen, hyvinvoinnin edistämisen, tai edes parantumisen osalta, niin minusta psykiatrian voisi lopettaa toiminnasta, esim. julkiselta puolelta. Eli siirtäisivät ne kaikki mt-palvelut yksintein vaan nettiin, tai yksityisille yrittäjille. - Anonyymi
Anonyymi kirjoitti:
Edelliseen lisäys: itse asiassa nettikyselyjen kysymykset ovat, tai ainakin vaikuttavasti huomattavasti empaattisemmilta, kuin ne kysymykset, mitä esim. psykiatrissa hoitopaikoissa, tai avopuolelle potilaalle esitetään. Jos potilasta ylipäätään erityisemmin juuri edes haastatellaankaan....
Jännä havainto sinänsä. Koska psykiatrissa sairaaloissa suhtaudutaan nk. yleensä sairaalamaailmassa suhtaudutaan potilaaseen "kylmän kliiinisesti", eikä ole olemassa mitään vakuuttavia näyttöjä sen asenteen tuomista hyvistä tuloksista esim. potilaiden paremman voimisen, hyvinvoinnin edistämisen, tai edes parantumisen osalta, niin minusta psykiatrian voisi lopettaa toiminnasta, esim. julkiselta puolelta. Eli siirtäisivät ne kaikki mt-palvelut yksintein vaan nettiin, tai yksityisille yrittäjille.Korjaus: siis nettikyselyjen kysymykset vaikuttavat huomattavasti empaattisemmilta, kuin mitä julkisessa terveydenhuollossa potilaalle koskaan esitetään.
Sitä en muuten oikeasti tiedä, että mitä sillä "kylmällä" ja välinpitämättömällä asenteella ja potilaiden kohtelulla kuvitellaan saavuttavan? Vastausta en tähän muuten ole koskaan löytänyt. Ei sillä tavalla ainakaan kenenkään hyvinvointia edistetä.
Omalla kohdallani lopetin lääkkeet pysyvästi ja kumma kyllä, myös itsetuhoisuuskin ja itsemurhayritykset, kaikkine päivystys ja tarkkailujaksorumbat loppuivat siihen.
Heidän mielestään se ( neuroletoptikääkitys )oli ilmeisesti "oikea ja hyvä hoito"? Erikoinen havainto sikäli, että itsetuhoisuuskin katosi, kun lopetin lääkkeiden käytön.
Edelleen olen sitä mieltä, että vaikka psyykepotilaiden hoito pohjataan liian paljon lääkkeiden määräämiseen ja kaikki hoito nojaa vain siihen, niin kukaan ei pysty selittämään tuota, miksi, aikoinaan tehdystä kaikesta tarkkailusta ja "älykkäästi annetusta diagnoosista" huolimatta potilas voikin paremmin, kun lopettaa lääkkeiden käytön kokonaan. Jos kyseessä on ihmeparantuminen jostakin, niin sitähän ei lääketiedessä uskottaisi. Ei kyllä uskottaisi edellä ja esille nostettua lääkkeiden lopettamisen osuuttakaan.
Onhan se tietyllä hyvä, että en enää kuormita terveydenhuoltoa, koska sehän ei ole kenenkään tarkoitus olla systeemille, tai toimiville vaivaksi. - Anonyymi
Ensimmäinen kokemukseni suljetulta osastolta oli noin 30 vuotta sitten.
Viimeisestä hetken huilaamisesta samaisella osastolla tulee nyt vajaat kymmenen vuotta.
Tuli huomattua, että siellä ei ollut mikään muuttunut, henkilökunta oli ainoa, jossa oli tapahtunut vaihdos. Hoitokäytännöt olivat aivan samanlaisia kuin kymmeniä vuosia sitten.
Omahoitajan kanssa keskusteluhetki silloin, kun hän sattui olemaan töissä. Pari kertaa lääkärin tapaaminen.
Lääkkeitä suuhun ja ajan kulutusta potilastovereiden kanssa keskustellen, televisiota katsellen. Hoitajat kansliassa istumassa juttelemassa keskenään.
Nämä pienet psykiatriset yksiköt, osastot jotka ovat usein tavallisen sairaalan yhteydessä, on tarkoitettu lähinnä akuuttiin lyhytkestoiseen hoitoon.
Pitempää hoitoa varten potilaat yleensä siirretään psykiatriseen sairaalaan, missä nyt sellaisia enää sattuu olemaan, kun kaikesta on vähennetty. - Anonyymi
Anonyymi kirjoitti:
Ensimmäinen kokemukseni suljetulta osastolta oli noin 30 vuotta sitten.
Viimeisestä hetken huilaamisesta samaisella osastolla tulee nyt vajaat kymmenen vuotta.
Tuli huomattua, että siellä ei ollut mikään muuttunut, henkilökunta oli ainoa, jossa oli tapahtunut vaihdos. Hoitokäytännöt olivat aivan samanlaisia kuin kymmeniä vuosia sitten.
Omahoitajan kanssa keskusteluhetki silloin, kun hän sattui olemaan töissä. Pari kertaa lääkärin tapaaminen.
Lääkkeitä suuhun ja ajan kulutusta potilastovereiden kanssa keskustellen, televisiota katsellen. Hoitajat kansliassa istumassa juttelemassa keskenään.
Nämä pienet psykiatriset yksiköt, osastot jotka ovat usein tavallisen sairaalan yhteydessä, on tarkoitettu lähinnä akuuttiin lyhytkestoiseen hoitoon.
Pitempää hoitoa varten potilaat yleensä siirretään psykiatriseen sairaalaan, missä nyt sellaisia enää sattuu olemaan, kun kaikesta on vähennetty.Edelliselle kommentoijalle: Saman asian olen minäkin huomannut. Mikään ei ole tosiaankaan muuttunut ainakaan siihen 30 vuoteen. Ja se koskee paitsi hoitokäytäntöjä, myös erittäin vähäistä keskustelua potilaiden kanssa kasvokkain, ja lääkityspainotteisuutta, ja potilaiden kohtelua. Onko noista käytännöistä mitään konkreettista hyötyä itse palveluita käyttäville, tai mitään tuloksia esim. paremmin henkisesti voimisen kannalta katsottuna? Kuinka moni on palannut takaisin työelämään ja kuinka moni heistä käyttää lääkkeitä, vai lopettivatko he niiden käytön?
Eikö tuo olisi jo aika siellä toimivien tehdä jotakin uudistuksia hoitokulttuuriinsa? Asiahan koskee itse asiassa vain heitä, mutta toki myös potilaita. Jos he eivät itse näe niitä valuvikoja, puutteita, tai miksi niitä sitten voi ikinä kutsuakaan, niin sitten kyllä ihmetyttää. Esim. ne potilaat, jotka olivat käyttäneet lääkkeitä ja heille tuli itsetuhoisuutta, aika monta kertaa se laitettiin vain sairauden piikkiin. En ole nähnyt julkisessa keskustelussa, heidän puoleltaan tulevia ulostuloja asian kohdalla. Ilmeisesti joko aihe on liian kiusallinen, tai sitten ei edes nähdä asiayhteyttä lääkityksien vaikutuksen osalta potilaiden vointiin huonontavalla tavalla.
Medikalisaatio on vaikuttanut aivan liikaa lääketieteessä ja siellä toimivien piirissä. Hoidot ovat aivan liian lääkepainotteisia. Keskusteluun pitäisi panostaa huomattavasti nykyistä enemmän.
Kyse on aika paljon ja pitkälti kiinni myös siitä, millaisina potilaat nähdään ja kohdataan, ihmisinä, vai kävelevinä diagnooseina? - Anonyymi
Anonyymi kirjoitti:
Edelliselle kommentoijalle: Saman asian olen minäkin huomannut. Mikään ei ole tosiaankaan muuttunut ainakaan siihen 30 vuoteen. Ja se koskee paitsi hoitokäytäntöjä, myös erittäin vähäistä keskustelua potilaiden kanssa kasvokkain, ja lääkityspainotteisuutta, ja potilaiden kohtelua. Onko noista käytännöistä mitään konkreettista hyötyä itse palveluita käyttäville, tai mitään tuloksia esim. paremmin henkisesti voimisen kannalta katsottuna? Kuinka moni on palannut takaisin työelämään ja kuinka moni heistä käyttää lääkkeitä, vai lopettivatko he niiden käytön?
Eikö tuo olisi jo aika siellä toimivien tehdä jotakin uudistuksia hoitokulttuuriinsa? Asiahan koskee itse asiassa vain heitä, mutta toki myös potilaita. Jos he eivät itse näe niitä valuvikoja, puutteita, tai miksi niitä sitten voi ikinä kutsuakaan, niin sitten kyllä ihmetyttää. Esim. ne potilaat, jotka olivat käyttäneet lääkkeitä ja heille tuli itsetuhoisuutta, aika monta kertaa se laitettiin vain sairauden piikkiin. En ole nähnyt julkisessa keskustelussa, heidän puoleltaan tulevia ulostuloja asian kohdalla. Ilmeisesti joko aihe on liian kiusallinen, tai sitten ei edes nähdä asiayhteyttä lääkityksien vaikutuksen osalta potilaiden vointiin huonontavalla tavalla.
Medikalisaatio on vaikuttanut aivan liikaa lääketieteessä ja siellä toimivien piirissä. Hoidot ovat aivan liian lääkepainotteisia. Keskusteluun pitäisi panostaa huomattavasti nykyistä enemmän.
Kyse on aika paljon ja pitkälti kiinni myös siitä, millaisina potilaat nähdään ja kohdataan, ihmisinä, vai kävelevinä diagnooseina?Minulla on muutamia sellaisia kavereita, jotka ovat olleet osastohoidossa joitain kertoja, käyttävät edelleen lääkkeitä, ja käyvät silti töissä.
Vuosia sitten ollessani pitkäaikaisessa hoidossa ( nyt puhutaan vuosista ) tutustuin potilastovereihin, jotka olivat itsekin pitkäaikaispotilaita. Laitoksesta kun kotiuduttiin, niin heistäkin muutama palasi työelämään.
Pakko sanoa, että kuitenkin suurin osa lääkkeitä käyttävistä tutuistani ei ole työelämässä, mutta monilla on muitakin ongelmia, esim. päihdeongelmia, ym.
Paljon tunnen myös ihmisiä, jotka eivät ole koskaan kärsineet mt-ongelmista, eivätkä käytä lääkkeitäkään.
Myös joitain on sellaisia, jotka ovat kertoneet käyttävänsä lääkkeitä, vaikka se ei ole ollut muiden tiedossa. Joskus se jopa yllättää jonkin verran.
Aika paljon ihmiset lääkkeitä käyttävät, kuka ahdistuksen takia, kuka nukkumisen tueksi, sosiaalisten tilanteiden pelkoon, masennukseen, jne.
Oikeastaan on hienoa, kun ihmiset uskaltavat alkaa näistä puhumaan. - Anonyymi
Anonyymi kirjoitti:
Edelliselle kommentoijalle: Saman asian olen minäkin huomannut. Mikään ei ole tosiaankaan muuttunut ainakaan siihen 30 vuoteen. Ja se koskee paitsi hoitokäytäntöjä, myös erittäin vähäistä keskustelua potilaiden kanssa kasvokkain, ja lääkityspainotteisuutta, ja potilaiden kohtelua. Onko noista käytännöistä mitään konkreettista hyötyä itse palveluita käyttäville, tai mitään tuloksia esim. paremmin henkisesti voimisen kannalta katsottuna? Kuinka moni on palannut takaisin työelämään ja kuinka moni heistä käyttää lääkkeitä, vai lopettivatko he niiden käytön?
Eikö tuo olisi jo aika siellä toimivien tehdä jotakin uudistuksia hoitokulttuuriinsa? Asiahan koskee itse asiassa vain heitä, mutta toki myös potilaita. Jos he eivät itse näe niitä valuvikoja, puutteita, tai miksi niitä sitten voi ikinä kutsuakaan, niin sitten kyllä ihmetyttää. Esim. ne potilaat, jotka olivat käyttäneet lääkkeitä ja heille tuli itsetuhoisuutta, aika monta kertaa se laitettiin vain sairauden piikkiin. En ole nähnyt julkisessa keskustelussa, heidän puoleltaan tulevia ulostuloja asian kohdalla. Ilmeisesti joko aihe on liian kiusallinen, tai sitten ei edes nähdä asiayhteyttä lääkityksien vaikutuksen osalta potilaiden vointiin huonontavalla tavalla.
Medikalisaatio on vaikuttanut aivan liikaa lääketieteessä ja siellä toimivien piirissä. Hoidot ovat aivan liian lääkepainotteisia. Keskusteluun pitäisi panostaa huomattavasti nykyistä enemmän.
Kyse on aika paljon ja pitkälti kiinni myös siitä, millaisina potilaat nähdään ja kohdataan, ihmisinä, vai kävelevinä diagnooseina?Muutamalle edelliselle kommentoijalle.
Osastolle pääsee vain sillä, että tolkun puhe ei enää tehoa. Se on ihan turha haaveilla että siinä kunnossa siellä sitten kuukausitolkulla istuttaisiin hörppimässä teetä ja puhumassa filosofiaa, tai muuta humanistipelleilyä.
Sitä tarkoitusta varten on sitten avohoito.
Ja se ero on todellakin siinä, että ennen vanhaan kun poliisi paketoi potilaan osastolle, niin siinä sai laitostua ihan rauhassa. Nykyisin ei ole niin, vaan sieltä ohjataan avohoitoon mahdollisimman nopeasti.
Ero voi olla vaikea huomata, jos on niin sekaisin osastolle mennessään, että ei ymmärrä mistään mitään, mutta kyllä se aina sen laitostumisen voittaa. - Anonyymi
Anonyymi kirjoitti:
Muutamalle edelliselle kommentoijalle.
Osastolle pääsee vain sillä, että tolkun puhe ei enää tehoa. Se on ihan turha haaveilla että siinä kunnossa siellä sitten kuukausitolkulla istuttaisiin hörppimässä teetä ja puhumassa filosofiaa, tai muuta humanistipelleilyä.
Sitä tarkoitusta varten on sitten avohoito.
Ja se ero on todellakin siinä, että ennen vanhaan kun poliisi paketoi potilaan osastolle, niin siinä sai laitostua ihan rauhassa. Nykyisin ei ole niin, vaan sieltä ohjataan avohoitoon mahdollisimman nopeasti.
Ero voi olla vaikea huomata, jos on niin sekaisin osastolle mennessään, että ei ymmärrä mistään mitään, mutta kyllä se aina sen laitostumisen voittaa.Luitko edes aloitusta ja ymmärsitkö sen sisältöä?
Keskustelunaihe oli tuoda esille kliinisen kohtelun ja asenteen vaikutuksista hoitoon tuleville ihmisille. Sana kliininen voidaan käsittää monella eri tavalla, koska se myös tarkoittaa eri asioita. Se tarkoittaa myös hoitamista lääkkeillä, mutta myös tunteetonta ja kylmää tapaa kohdella.
Jokin kuukausi sitten tv:ssa oli paikallisuutisissa juttu, jossa entisen mt-alalla olleen hoitajan oma lapsi oli sairastunut vakavasti masennukseen. Oli siis itsetuhoinen. Tämän masentuneen pojan tilanne johti siis itsemurhayritykseen. Omainen toi esille juuri sen, että siellä kohdeltiin potilasta aika tunteettomasti, tai kylmästi, mikä sitten onkaan oikea ilmaisu. Saman minäkin olen huomannut. Enkä usko olevani ainoa. Potilas jätetään aivan liian usein yksin, eikä hänen kanssaan välttämättä keskustella juuri lainkaan.
Sikäli kummallista, että alan, jossa pitäisi olla ihmisten kanssa tekemisissä, niin sitten siellä ei niin tehdäkään. Hoitajat ovat aika paljon keskenään. Ja näin on ollut tilanne tässä kyseisessä hoitokulttuurissa jo lähes sen 30 vuoden ajan. Asia on ilmeisesti hiljaa hyväksytty tapa toimia.
Ihmisten on aina vaikea asettua toisen asemaan ja tilanteeseen. Mutta itse mietin juuri sitä, että miltähän se mahtaa tuntua siitä itse potilaasta, jolla on henkisesti vaikeaa, ahdistuneisuutta ja kärsimystä ja siihen päälle vielä saa vain kylmää ja epäempaattista kohtelua? Koska eihän niissä vähäisissä vuorovaikutustilanteissa hoitohenkilökunta mitään empatiaa, eikä välittämistä potilaalle kohdista. Edistääkö se millään tavalla kenenkään hyvinvointia, tai edes paranemista?
Avopuolella on lähestulkoon sama tilanne. Sielläkin lähinnä vain jutustellaan, ja kysellään liian yhdentekeviä kysymyksiä, tarkkaillaan potilasta ja hänen vointiaan ja lääkityksen käyttöä. Pääpiirteittäin psykiatrinen hoito keskittyy edelleen liian paljon sairaus ja diagnoosikeskeisyyteen. Oireita aiheuttavat tekijät tai siis taustalla olevat asiat ovat vähäisemmässä mielenkiinnon kohteina. - Anonyymi
Anonyymi kirjoitti:
Luitko edes aloitusta ja ymmärsitkö sen sisältöä?
Keskustelunaihe oli tuoda esille kliinisen kohtelun ja asenteen vaikutuksista hoitoon tuleville ihmisille. Sana kliininen voidaan käsittää monella eri tavalla, koska se myös tarkoittaa eri asioita. Se tarkoittaa myös hoitamista lääkkeillä, mutta myös tunteetonta ja kylmää tapaa kohdella.
Jokin kuukausi sitten tv:ssa oli paikallisuutisissa juttu, jossa entisen mt-alalla olleen hoitajan oma lapsi oli sairastunut vakavasti masennukseen. Oli siis itsetuhoinen. Tämän masentuneen pojan tilanne johti siis itsemurhayritykseen. Omainen toi esille juuri sen, että siellä kohdeltiin potilasta aika tunteettomasti, tai kylmästi, mikä sitten onkaan oikea ilmaisu. Saman minäkin olen huomannut. Enkä usko olevani ainoa. Potilas jätetään aivan liian usein yksin, eikä hänen kanssaan välttämättä keskustella juuri lainkaan.
Sikäli kummallista, että alan, jossa pitäisi olla ihmisten kanssa tekemisissä, niin sitten siellä ei niin tehdäkään. Hoitajat ovat aika paljon keskenään. Ja näin on ollut tilanne tässä kyseisessä hoitokulttuurissa jo lähes sen 30 vuoden ajan. Asia on ilmeisesti hiljaa hyväksytty tapa toimia.
Ihmisten on aina vaikea asettua toisen asemaan ja tilanteeseen. Mutta itse mietin juuri sitä, että miltähän se mahtaa tuntua siitä itse potilaasta, jolla on henkisesti vaikeaa, ahdistuneisuutta ja kärsimystä ja siihen päälle vielä saa vain kylmää ja epäempaattista kohtelua? Koska eihän niissä vähäisissä vuorovaikutustilanteissa hoitohenkilökunta mitään empatiaa, eikä välittämistä potilaalle kohdista. Edistääkö se millään tavalla kenenkään hyvinvointia, tai edes paranemista?
Avopuolella on lähestulkoon sama tilanne. Sielläkin lähinnä vain jutustellaan, ja kysellään liian yhdentekeviä kysymyksiä, tarkkaillaan potilasta ja hänen vointiaan ja lääkityksen käyttöä. Pääpiirteittäin psykiatrinen hoito keskittyy edelleen liian paljon sairaus ja diagnoosikeskeisyyteen. Oireita aiheuttavat tekijät tai siis taustalla olevat asiat ovat vähäisemmässä mielenkiinnon kohteina.Siis sairaalassa on liikaa kliinistä hoitoa, ja avohoidossa liikaa jutustelua?
Kerro ihmeessä mitä se empaattinen ihme hoito on? Syliinkö teidät pitäisi ottaa?
Ps. Tarkoitatko tätä ylen artikkelia, joka oli kirjoitettu siitä kolmannesta eli omaisen näkökulmasta? Vahva lukusuositus mutta vain ajatuksen kanssa. Vahvistusharhaa siitä on tuhra hakea.
https://yle.fi/a/74-20124084 - Anonyymi
Anonyymi kirjoitti:
Siis sairaalassa on liikaa kliinistä hoitoa, ja avohoidossa liikaa jutustelua?
Kerro ihmeessä mitä se empaattinen ihme hoito on? Syliinkö teidät pitäisi ottaa?
Ps. Tarkoitatko tätä ylen artikkelia, joka oli kirjoitettu siitä kolmannesta eli omaisen näkökulmasta? Vahva lukusuositus mutta vain ajatuksen kanssa. Vahvistusharhaa siitä on tuhra hakea.
https://yle.fi/a/74-20124084Jos ei ymmärrä pointtia, niin en tiedä, kannattaako edes yrittääkään selittää mitään? Koska heittämästi kommentit ovat aina yliampuvia, ja lukemasi tekstit lähestulkoon systemaattisesti väärinymmärrettyjä.
Sitä ( eli mitään syliinottamista, tai paijaamista) ei ole tarkoitettu aloituksessa, eikä muissakaan kommenteissa. Vaan sitä tapaa, millä tavalla hoitoon tulevia kohdataan ja kohdellaan. Se on aivan liian kliinistä. Eikä se tapa lisää kenenkään millään tavalla kenenkään hyvinvointia, eikä sillä edistetä kenenkään terveyttä. Ja tämä on fakta. Toki on niinkin, että kaikille ei ole sillä väliä, miten kohdellaan, ja jutellaanko ylipäätään ollenkaan. Mutta uskoisin, että nimenomaan niissä tapauksissa, joissa joku on kokenut elämässään vaikkapa menetyksiä omien läheisten kohdalla, tai on vakavasti itsetuhoinen, niin se liian kliininen asenne ja kohtelu vain pahentaa entisestään sellaisen potilaan vointia. Samoin yksin jättäminen, tai että kukaan ei osoita empatiaa ja välittämistä niissä tilanteissa. Jokainen meistä toivoo sitä, että kohdellaan arvostavasti ja inhimillisesti. Diagnoosien määritteleminen, lääkkeiden tarjoaminen kipossa, tai tarkkaileminen eivät kyllä oikein ole mikään näyttö mistään välittämisestä. Sitä en ole kyseisessä hoitokulttuurissa juuri koskaan havainnut.
Kliininen asenne lisää myös alttiutta tehdä itsemurha, joko sairaalassa, tai potilaan päästessä sairaalasta pois, niin sairaalan ulkopuolella. Todellisia lukua ei ole tästä olemassa. Mutta pelkään pahoin, että sillä aivan liian kliinisellä kohtelulla on seurannaisvaikutuksensa. Eikä suinkaan minään hyvänä lopputuloksena. - Anonyymi
Anonyymi kirjoitti:
Luitko edes aloitusta ja ymmärsitkö sen sisältöä?
Keskustelunaihe oli tuoda esille kliinisen kohtelun ja asenteen vaikutuksista hoitoon tuleville ihmisille. Sana kliininen voidaan käsittää monella eri tavalla, koska se myös tarkoittaa eri asioita. Se tarkoittaa myös hoitamista lääkkeillä, mutta myös tunteetonta ja kylmää tapaa kohdella.
Jokin kuukausi sitten tv:ssa oli paikallisuutisissa juttu, jossa entisen mt-alalla olleen hoitajan oma lapsi oli sairastunut vakavasti masennukseen. Oli siis itsetuhoinen. Tämän masentuneen pojan tilanne johti siis itsemurhayritykseen. Omainen toi esille juuri sen, että siellä kohdeltiin potilasta aika tunteettomasti, tai kylmästi, mikä sitten onkaan oikea ilmaisu. Saman minäkin olen huomannut. Enkä usko olevani ainoa. Potilas jätetään aivan liian usein yksin, eikä hänen kanssaan välttämättä keskustella juuri lainkaan.
Sikäli kummallista, että alan, jossa pitäisi olla ihmisten kanssa tekemisissä, niin sitten siellä ei niin tehdäkään. Hoitajat ovat aika paljon keskenään. Ja näin on ollut tilanne tässä kyseisessä hoitokulttuurissa jo lähes sen 30 vuoden ajan. Asia on ilmeisesti hiljaa hyväksytty tapa toimia.
Ihmisten on aina vaikea asettua toisen asemaan ja tilanteeseen. Mutta itse mietin juuri sitä, että miltähän se mahtaa tuntua siitä itse potilaasta, jolla on henkisesti vaikeaa, ahdistuneisuutta ja kärsimystä ja siihen päälle vielä saa vain kylmää ja epäempaattista kohtelua? Koska eihän niissä vähäisissä vuorovaikutustilanteissa hoitohenkilökunta mitään empatiaa, eikä välittämistä potilaalle kohdista. Edistääkö se millään tavalla kenenkään hyvinvointia, tai edes paranemista?
Avopuolella on lähestulkoon sama tilanne. Sielläkin lähinnä vain jutustellaan, ja kysellään liian yhdentekeviä kysymyksiä, tarkkaillaan potilasta ja hänen vointiaan ja lääkityksen käyttöä. Pääpiirteittäin psykiatrinen hoito keskittyy edelleen liian paljon sairaus ja diagnoosikeskeisyyteen. Oireita aiheuttavat tekijät tai siis taustalla olevat asiat ovat vähäisemmässä mielenkiinnon kohteina.Sillä tuskin on mitään merkitystä ymmärtääkö yksi ihminen jotain kirjoitusta vai ei.
Itse olisin enempi huolissani siitä että ymmärtääkö suuri yleisö sen? Ja veikkaan että vastaus ei aina miellytä niitä jotka ovat vaatimassa itselleen asiota ilman konkretiaa pelkän subjektiivisen kokemuksen perusteella. - Anonyymi
Anonyymi kirjoitti:
Sillä tuskin on mitään merkitystä ymmärtääkö yksi ihminen jotain kirjoitusta vai ei.
Itse olisin enempi huolissani siitä että ymmärtääkö suuri yleisö sen? Ja veikkaan että vastaus ei aina miellytä niitä jotka ovat vaatimassa itselleen asiota ilman konkretiaa pelkän subjektiivisen kokemuksen perusteella.Minä en ole vaatimassa itselleni yhtään mitään keneltäkään. Ainakaan hoitotaholta. Surettaa vain se uusi, nuori sukupolvi, joka ei tiedä, millaista niissä sairaaloissa se meno, potilaiden kohtelu, asenteet mt-oireisia kohtaan ja miten huonolaatuista se hoito edelleen, nykyisinkin on. Hoito pohjautuu edelleenkin pääasiassa vain diagnosointiin, kategorisointiin ja lääkityksiin. Mitään sellaista pilleriä ei ole olemassa, joka "taikoisi" ne oireiden taustalla olevia syitä. Ne syyt joutuu jokainen selvittämään, joko yksin, tai ystävien ja hankkimansa turvaverkoston avulla. Mikä on itse asiassa suositeltavampaa, kuin se, että edes käyttää mt-palveluita. Niistä paikoista ei saa sitä aitoa ja oikeanlaista välittämistä, jota jokainen meistä tarvitsee. Jokainen meistä on ihminen ja ansaitsee tulla kohdelluksi hyvin ja asiallisesti. Ja se edellyttää empatiaa ja välittämistä, sekä niiden osoittamista myös hoitotyössä olevilta. Muuten sillä sinne päin, tai olevinaan olevalla hoidolla ei tee yhtään mitään. Se kaikki hoito ja hyvinvointi vesittyy nimenomaan sillä kliinisellä tavalla hoitamisen takia.
Tuohon "subjektiiviseen kokemukseen", minkä otit esille, ja koska etenkin sinä jatkuvasti sitä vähättelet sanoisin, että juuri se on syynä siihen, miksi ala ja käytössä olevat hoitomenetelmät eivät kehity ja mene eteenpäin. Se edellyttää vain itseään peiliin katsomista ja itsekritiikin kehittämisen kautta. Hoidon kehittämiseen tarvitaan myös, paitsi hoitajien, lääkäreiden, mutta myös potilaiden mielipiteitä ja näkemyksiä. Muuten ala ei mene eteenpäin, eikä siitä ole hyötyä itse palveluiden käyttäjillekään. - Anonyymi
Anonyymi kirjoitti:
Minä en ole vaatimassa itselleni yhtään mitään keneltäkään. Ainakaan hoitotaholta. Surettaa vain se uusi, nuori sukupolvi, joka ei tiedä, millaista niissä sairaaloissa se meno, potilaiden kohtelu, asenteet mt-oireisia kohtaan ja miten huonolaatuista se hoito edelleen, nykyisinkin on. Hoito pohjautuu edelleenkin pääasiassa vain diagnosointiin, kategorisointiin ja lääkityksiin. Mitään sellaista pilleriä ei ole olemassa, joka "taikoisi" ne oireiden taustalla olevia syitä. Ne syyt joutuu jokainen selvittämään, joko yksin, tai ystävien ja hankkimansa turvaverkoston avulla. Mikä on itse asiassa suositeltavampaa, kuin se, että edes käyttää mt-palveluita. Niistä paikoista ei saa sitä aitoa ja oikeanlaista välittämistä, jota jokainen meistä tarvitsee. Jokainen meistä on ihminen ja ansaitsee tulla kohdelluksi hyvin ja asiallisesti. Ja se edellyttää empatiaa ja välittämistä, sekä niiden osoittamista myös hoitotyössä olevilta. Muuten sillä sinne päin, tai olevinaan olevalla hoidolla ei tee yhtään mitään. Se kaikki hoito ja hyvinvointi vesittyy nimenomaan sillä kliinisellä tavalla hoitamisen takia.
Tuohon "subjektiiviseen kokemukseen", minkä otit esille, ja koska etenkin sinä jatkuvasti sitä vähättelet sanoisin, että juuri se on syynä siihen, miksi ala ja käytössä olevat hoitomenetelmät eivät kehity ja mene eteenpäin. Se edellyttää vain itseään peiliin katsomista ja itsekritiikin kehittämisen kautta. Hoidon kehittämiseen tarvitaan myös, paitsi hoitajien, lääkäreiden, mutta myös potilaiden mielipiteitä ja näkemyksiä. Muuten ala ei mene eteenpäin, eikä siitä ole hyötyä itse palveluiden käyttäjillekään.Edelliseen kirjoitukseen korjaus: sellaista pilleriä ei ole todellakaan olemassa, joka "taikoisi" ne oireiden taustalla olevat, tai aiheuttavat syyt pois. Oireita aiheuttavat syyt on joka tapauksessa selvitettävä joko yksin, tai turvaverkoston avulla.
- Anonyymi
Anonyymi kirjoitti:
Luitko edes aloitusta ja ymmärsitkö sen sisältöä?
Keskustelunaihe oli tuoda esille kliinisen kohtelun ja asenteen vaikutuksista hoitoon tuleville ihmisille. Sana kliininen voidaan käsittää monella eri tavalla, koska se myös tarkoittaa eri asioita. Se tarkoittaa myös hoitamista lääkkeillä, mutta myös tunteetonta ja kylmää tapaa kohdella.
Jokin kuukausi sitten tv:ssa oli paikallisuutisissa juttu, jossa entisen mt-alalla olleen hoitajan oma lapsi oli sairastunut vakavasti masennukseen. Oli siis itsetuhoinen. Tämän masentuneen pojan tilanne johti siis itsemurhayritykseen. Omainen toi esille juuri sen, että siellä kohdeltiin potilasta aika tunteettomasti, tai kylmästi, mikä sitten onkaan oikea ilmaisu. Saman minäkin olen huomannut. Enkä usko olevani ainoa. Potilas jätetään aivan liian usein yksin, eikä hänen kanssaan välttämättä keskustella juuri lainkaan.
Sikäli kummallista, että alan, jossa pitäisi olla ihmisten kanssa tekemisissä, niin sitten siellä ei niin tehdäkään. Hoitajat ovat aika paljon keskenään. Ja näin on ollut tilanne tässä kyseisessä hoitokulttuurissa jo lähes sen 30 vuoden ajan. Asia on ilmeisesti hiljaa hyväksytty tapa toimia.
Ihmisten on aina vaikea asettua toisen asemaan ja tilanteeseen. Mutta itse mietin juuri sitä, että miltähän se mahtaa tuntua siitä itse potilaasta, jolla on henkisesti vaikeaa, ahdistuneisuutta ja kärsimystä ja siihen päälle vielä saa vain kylmää ja epäempaattista kohtelua? Koska eihän niissä vähäisissä vuorovaikutustilanteissa hoitohenkilökunta mitään empatiaa, eikä välittämistä potilaalle kohdista. Edistääkö se millään tavalla kenenkään hyvinvointia, tai edes paranemista?
Avopuolella on lähestulkoon sama tilanne. Sielläkin lähinnä vain jutustellaan, ja kysellään liian yhdentekeviä kysymyksiä, tarkkaillaan potilasta ja hänen vointiaan ja lääkityksen käyttöä. Pääpiirteittäin psykiatrinen hoito keskittyy edelleen liian paljon sairaus ja diagnoosikeskeisyyteen. Oireita aiheuttavat tekijät tai siis taustalla olevat asiat ovat vähäisemmässä mielenkiinnon kohteina.Avopuolella voidaan kysellä, kyllä.
Mutta siellä asiakas/potilas saa myös itse puhua, saa kertoa ongelmistaan ja asioistaan ihan kysymättä. Se ei ole mikään kuulustelutilanne, missä ammattilainen kysyy, ja toinen vastaa.
Jos keskustelua haluaa, silloin täytyy keskustella, osallistua keskusteluun.
- Anonyymi
Itselläni on toisenlainen kokemus. Menetin toiminta ja liikuntakykyni, lihoin melkein 30 kiloa, krooninen väsymys ja lihasheikkoudet pahenivat, pari kertaa saanut infarkteja, elämästä meni 20 vuotta aivusumussa, kognitiiviset kyvyt heikkenivät, noin 10 vuotta lääkkeiden käytön jälkeen alkoholisoiduin edellisten oireiden, ja anhedonian ja akatisian takia. 20 vuoden aikana itsetuhoisuutta ja lukuisia itsemurhayrityksiä. Lopetettuni lääkkeiden käytön siihen loppui myös itsetuhoisuuskin. Ja luottamus psykiatriaan.
Mitään hyvää en näe missään masennus, enkä neuroleptilääkkeissä. Niiden haittavaikutusten takia.
En suosittele niitä ( lääkkeitä) kenellekään. - Anonyymi
Kyllä hoitokoulussa korostetaan ystävällisyyden tärkeyttä , miten kohdataan potilas
Mutta kaikkimeivät ilmeisesti ole aitä ymmärtäneet, tai sitten niillä on jotainuusia menetelmiä että mitä kylmempi on niin potilaat vähenee. Mutta se ei pidä paikkaansa, vaikutus on päinvastainen , potilas tuntee ainoastaan turvattomuutta jos kohdataan kylmästi . Siinäkin on varmaan raamit nykyisin koska pelkäävät jonkin asteen riippuvaisuutta potilaan taholta.
Vaikea sitä on tietää miten he ajattelevat.
Mutta in olemassa niitä luonnon ihania hoitohenkilöitä myös jotka ovat ystävällisiä ja jotka ovat kuin luotuja hoitotyöhön.- Anonyymi
Mutta mistä me edes tiedetään että ongelma on hoitajissa, tai hoitoprosesseissa, jos meillä ei ole mitään muuta empatiamittaria, kuin se että näennäisesti empatiakyvyttömät ihmiset väittää niin?
- Anonyymi
Anonyymi kirjoitti:
Mutta mistä me edes tiedetään että ongelma on hoitajissa, tai hoitoprosesseissa, jos meillä ei ole mitään muuta empatiamittaria, kuin se että näennäisesti empatiakyvyttömät ihmiset väittää niin?
Hoitotaho mittaa "empatiaa" jatkuvasti.
Kaikki asiakaspalautteet käsitellään.
Ammattilaisten työskentelyä havainnoidaan jatkuvasti.
Ammattilaisia koulutetaan jatkuvasti
Hoitoala vertaisarvioi itseään jatkuvasti
Ja allalla tehdään jatkuvasti erilaisia kyselyitä ja mittareita. - Anonyymi
Ystävällisyyden pitäisi tulla, ja olla ihmisessä, ihan ilman koulutustakin.
Ystävällisyys olisi hyvä omata ihan luonnostaan.
Ystävällisiä ihmisiä on edelleen paljon, mutta enemmänkin saisi olla. - Anonyymi
Anonyymi kirjoitti:
Ystävällisyyden pitäisi tulla, ja olla ihmisessä, ihan ilman koulutustakin.
Ystävällisyys olisi hyvä omata ihan luonnostaan.
Ystävällisiä ihmisiä on edelleen paljon, mutta enemmänkin saisi olla.Olen ollut panevinani merkille, että kun itse olen ystävällinen tai empaattinen muille, niin he yleensä vastaavat samalla mitalla.
- Anonyymi
Anonyymi kirjoitti:
Olen ollut panevinani merkille, että kun itse olen ystävällinen tai empaattinen muille, niin he yleensä vastaavat samalla mitalla.
Tämä on täysin totta. Kun jaksaa itse olla ystävällinen, niin kohtaa myös ystävällisyyttä.
Se ei toki ihan aina pidä paikkaansa.
Ystävällisyydellä voi myös saada toisen ihmisen rentoutumaan, rauhoittumaan, jos hänellä on vaikka jotenkin huono päivä, on huonolla tuulella. - Anonyymi
Anonyymi kirjoitti:
Olen ollut panevinani merkille, että kun itse olen ystävällinen tai empaattinen muille, niin he yleensä vastaavat samalla mitalla.
Eli mitä se kertoo ketjun alottajasta, ja muista mankujista?
- Anonyymi
Anonyymi kirjoitti:
Eli mitä se kertoo ketjun alottajasta, ja muista mankujista?
Missä tässäkään ketjussa on missään kohtaan mitään manguttu?
Oletko itse kenties alalla, vai mistä ärsyynnyit? Yleensä, jos on ollut potilasasemassa, ei ole mitään syytä ärsyyntyä. Eikä siihen päätelmään tarvita sitä, että olisi mikään psykologi.
Toki suomalaisessa yhteiskunnassa on sellainen ajattelu, että ei saisi koskaan mitään kritisoida, eikä tuoda esille epäkohtia. Se ei vaan poista niiden olemassa oloa.
- Anonyymi
Olen ollut vuosien varrella useammassa osastohoitopaikassa, ja kokemukseni on, että suurin osa hoitajista on ollut ihan ystävällisiä ja välittäviä. Toki joukkoon mahtuu myös heitä, jotka eivät osaa, tai jostain syystä halua kohdata potilasta ihmisenä, vaan ainoastaan sairaana potilaana.
Heitä on kuitenkin todella vähän verrattuna hoitajien määrään yleensä.
On ollut myös sairaaloissa ja osastoissa eroja.
Eräällä suljetulla aikoinaan ei ollut kenelläkään potilaalla hyvä olla, koska koko osaston henkilökunta oli potilaita alentavaa sakkia. Pari hyvää hoitajaa oli, ihmettelin tosin, miten he pystyivät työskentelemään sellaisessa työyhteisössä, ei ollut varmaankaan mukavaa seurata kollegoita, miten huonosti he kohtelivat potilaita.
Osastoilla, joilla ollaan vain lyhyen aikaa, hoitajat eivät perehdy potilaisiin ja potilaiden tilanteeseen samalla tavalla, kuin joillain pitkäaikaisosastoilla ja -sairaaloissa.
Parhaiten kyllä henkilökunnan ja potilaiden yhteys toimii paikoissa, joissa potilaat ovat pidemmän aikaa.
Tavallisten sairaaloiden psykiatriset osastot ovat yleensä akuuttipaikkoja, joissa hoidetaan vaikeinta alkutilannetta, ja sieltä laitetaan jatkohoitoon muualle, jos on tarvetta.
Vajaan kolmenkymmenen vuoden aikana psykiatrian puolella potilaana, sekä asiakkaana kerkesin nähdä ja kokea aika paljon. Siellä tein monenlaisia huomioita.
Huonoimmassa kunnossa ollessani niihin ei tullut niin kiinnitettyä huomiota, mutta voinnin parantuessa asioita osasi katsoa ja nähdä miten hoitopaikat ja henkilökunnat toimivat.
Psykiatriset sairaalat ja osastot olisi veikeä paikka tehdä pomo piilossa-tapaista toimintaa. Johtajat menisivät " potilaiksi " osastoille ja saisivat seurata hoitohenkilökunnan toimintaa. Tosin työntekijät taitavat pomonsa tuntea, niin se voisi olla vaikeaa toteuttaa. - Anonyymi
Siitä kylmän kliinisestä tavasta hoitaa ihmisiä on hyötyä tietyissä terveydenhuollon yksiköissä ja leikkaussalissa, mutta ei mt-puolella.
Se, mitä minä ja jotkut muutkin ovat laittaneet merkille, että jo useamman vuosikymmenen ajan julkisella puolella, etenkin psykiatrissa sairaaloissa, hoitajat eivät keskustele, ota konktaktia itse potilaisiin, ja tyytyvät lähinnä vain tarkkailemaan potilaista, heidän käytöstään, olemustaan ja muuta viestintää. Aika usein, etenkin niiden kohdalla, joilla on jo aiempi mt-diagnoosi, niin niissä paikoissa mennään edelleenkin sen ajattelun pohjalta, että "se mt-diagnoosi selittää kaiken", ja määrittelee myös jatkohoidonkin. Että ei tarvitse uhrata ja tuhlata enempää kallisarvoista aikaa ja energiaa, sen kun vaan määrätään joko uutta, tai vahvempaa annostusta lääkettä. Ja näin niissä psykiatrissa paikoissa toimittu jo useamman vuosikymmenen ajan. Eli mt-diagnosoituja, tai oireisia hoidetaan määräämällä heille lääkkeitä. Koska kyseinen hoitokulttuuri pohjautuu diagnoosi ja lääkekeskeisyyteen. Mutta jos esim. potilaalla X on kotona ongelmia perhesuhteissa tai liiallista stressiä, niin kiinnostaako se hoitohenkilöstöä. Omien kokemusten mukaan ei. Tai ei ainakaan tarpeeksi.
Hoito jää jotenkin puutteelliseksi. Se ei ole riittävän kokonaisvaltaistakaan.
Viime vuosina on julkisuudessa tuotu esille liian pitkän hoitojonot ja vähäiset resurssit. Sen sijaan potilaiden kohteluun, tai hoidossa ilmeneviin epäkohtiin on kiinnitetty huomiota kummallisen vähän, vaikka niitä siellä on. Kyse ei ole narisemisesta, vaatimisesta, eikä edes mankumisestakaan. Puhumattakaan sairaudentunnottomuudesta, tai vihapuheesta, jota täällä on kovasti väitetty. Vaan kyse on siitä, mitä se hoito, käytössä olevat hoitomenetelmät ja parannukset esim. potilaiden kohtaamisessa voisivat parhaimmillaan olla. Jotkut tyytyvät hoitoonsa ja kohtaloonsa, itse asiassa he ovat erittäin vähän vaativia, eivätkä pidä suurta meteliä omaan asemaansa liittyvistä asioista. Mutta kun se hoito ja potilaiden kohtaaminen voisi olla jotakin nykyistä tapaa kohdella, asennoitua ja hoitaa huomattavasti ihmisläheisempää, inhimillisempää ja kyllä, myös empaattisempaa.
Tulee sellainen tunne, että potilaita ja heidän oireidensa taustalla olevia syitä ei ymmärretä, eikä aina edes löydy tahtoa siihen. Heidät nähdään aivan liian usein sairauden kantajina, tai jonkin sairauden edustajana. Ja pidetään aivan liian suurta välimatkaa heihin. Ei oteta tarpeeksi kontaktia, tai kysytä edes oikeita kysymyksiä. Esitetyt kysymykset ovat liian usein ylimalkaisia. "Onko sinulla harhoja, nukutko riittävästi, jne.?" Kunkin yksilön elämäntilanteet, olosuhteet tai koetut asiat eivät näytä kiinnostavan. Tarkoitus lienee vahvistaa ainakin joidenkin kohdalla aiemmin annettuja diagnooseja.
Elämässä kun on niitä aspekteja, sairauspuolen lisäksi, olemassa muitakin. Jostakin syystä ne muut asiat tuntuvat unohtuvan alalla olevilta. Erikoinen lähestymiskulma.
Ketjusta on poistettu 1 sääntöjenvastaista viestiä.
Luetuimmat keskustelut
- 1832364
Oletko ymmärtänyt
Oletko ymmärtänyt jotain kaivatustasi lähiaikoina tai oletko muuttanut mielipidettäsi kaivatustasi?1722080Sanna Ukkolan kolumni: Rautarouva, joka unohti joukkonsa - Riikka Purran pitäisi katsoa peiliin
"Historialliset tappiot eivät synny vahingossa. Ne syntyvät, kun johtaja unohtaa, ketä hänen piti palvella, kirjoittaa I442053Ikäero suhteessa
Huomasin äsken Iltalehden tuoreen artikkelin, jossa kerrottiin, että vain 5% parisuhteista on yli 10v ikäero. Millaisia741742- 1281710
Liian paljon hylättyjä ääniä
Ottakaa avustaja mukaan jos ette osaa äänestää oikein. Moni varmaan sekosi kahden listan ja lipun takia. Oliko tarkoitus1971560Tiedän kyllä sen
Että käyt täällä. En kuvittelisi sellaista asiaa. Tiedän kyllä senkin, että olet ainakin ollut minusta kiinnostunut. Sen771281Taas syytöntä illlllkkaa rangaistiin
Niin se vain paha saa palkkansa ja rääsyämiselle ja räkimiselle laskettiin hinta. Ottaisi nyt tuo onneton lusikan kauni821209Ähtärin vaalitulos ja nyt neuvottelut alkavat
Keskusta voitti yhden paikan Ähtärissä kun oli hyvin ehdokkaita ( 32) ja kansanedustaja veturina keräämässä ääniä. P321164- 711123