Toisessa ketjussa kirjoitin The_Raven:ille:
"Kaikissa solutyypeissäsi paria poikkeusta lukuun ottamatta on sama DNA. Jos DNA säätelisi tai sanelisi ruumiinkaavan, ei olisi olemassa erilaisia soluja, kudoksia tai edes ruumiinkaavaa."
Näin vastasi The_Raven:
"Oletko noin pihalla aiheesta? Ja väität tutkivasi aihetta? Meinasin tukehtua nauruun tästä sekoilustasi."
Tutkitaanpa tarkemmin:
Ihmisen kehossa on arviolta noin 300 erilaista solutyyppiä, jotka suorittavat tarkasti määriteltyjä ja toisistaan poikkeavia tehtäviä. Näistä toiminnallisista ja rakenteellisista eroista huolimatta lähes kaikilla soluilla on identtinen DNA-sekvenssi – vain harvat poikkeukset, kuten T-lymfosyytit ja neuronit, sisältävät pysyviä geneettisiä muutoksia. Solujen välinen erilaisuus ei siten perustu geneettisiin eroihin, vaan epigeneettiseen ohjelmointiin, joka säätelee sitä, mitkä geenit ovat aktiivisia ja mitkä hiljennettyjä missäkin solutyypissä. Tässä artikkelissa tarkastelemme, kuinka yksilönkehityksen aikana syntyy solujen monimuotoisuus yhteisestä genomin pohjalta epigeneettisten säätelymekanismien avulla.
1. Geneettinen identtisyys solujen välillä
Hedelmöityksessä munasolun ja siittiön haploidiset genomit yhdistyvät muodostaen diploidisen tsygootin. Kaikki monisoluisen eliön kehon solut polveutuvat tästä yhdestä alkuperäisestä solusta. Jokaisessa solunjakautumisessa DNA kopioituu tarkasti, jolloin syntyville tytärsoluille välittyy sama geneettinen informaatio. Tämän seurauksena lähes kaikissa kehon soluissa on identtinen DNA-sekvenssi.
Poikkeuksia tähän periaatteeseen kuitenkin tunnetaan. Esimerkiksi:
T-lymfosyyttien kehityksessä tapahtuu somaattinen rekombinaatio, joka tuottaa yksilölliset antigeenireseptorit.
Hermostossa on havaittu somaattisia mutaatioita ja transposonien aktiivisuutta, jotka voivat aiheuttaa vähäisiä geneettisiä eroja neuronien välillä.
Näistä poikkeuksista huolimatta solujen erilaisuus syntyy pääosin geneettisesti identtisestä lähtökohdasta.
2. Epigeneettinen ohjelmointi ohjaa geeniekspressiota
Solujen erilaistuminen perustuu siihen, että vain osa perimän geeneistä on aktiivisia kussakin solutyypissä. Tämä geenien selektiivinen ilmentyminen ohjataan epigeneettisillä mekanismeilla, jotka vaikuttavat siihen, miten geenit ovat luettavissa solun koneistolle. Keskeisiä mekanismeja ovat:
DNA:n metylaatio: sytosiiniemästen metylaatio geenien promoottorialueilla korreloi usein transkription hiljentymisen kanssa.
Histoniproteiinien muokkaukset: histonien asetylaatio, metylaatio ja muut kovalenttiset muutokset säätelevät kromatiinirakenteen tiiviyttä ja siten geenien saavutettavuutta.
Kromatiinin rakenne ja tilajärjestäytyminen: kolmiulotteinen genomiarkkitehtuuri (esim. TAD-alueet) vaikuttaa siihen, mitkä geenit ovat lähellä aktivaattoreita tai repressoreita.
Ei-koodaavat RNA:t: erityisesti pitkät ei-koodaavat RNA:t (lncRNA:t) voivat ohjata kromatiinin tilaa ja osallistua geenien hiljentämiseen tai aktivoimiseen.
Nämä säätelymekanismit muodostavat solulle stabiilin epigeneettisen profiilin, joka säilyy jakautumisessa ja ylläpitää solutyypin identiteettiä.
3. Kehityksen aikainen ohjelmointi ja solumuisti
Alkionkehityksen aikana erilaiset transkriptiotekijät ja säätelyverkostot käynnistävät solujen erilaistumisen. Yhdessä epigeneettisten merkkien kanssa ne ohjaavat solut hermosoluiksi, lihassoluiksi, maksasoluiksi jne. Kun erilaistuminen on tapahtunut, epigeneettinen muistijärjestelmä ylläpitää solun tilan myös sen jakaantuessa myöhemmin.
Tämä mahdollistaa erikoistuneiden kudosten säilymisen ja toiminnan läpi yksilön elämän. Samalla se estää solua ilmentämästä vääränlaisia geeniohjelmia. Esimerkiksi maksasolu ei ala tuottamaan myeliiniä, eikä lihassolu ilmaise neuronien välittäjäaineita – vaikka niillä on geenit näihin kaikkiin.
4. Päätelmä
Solujen erilaistuminen ihmisen kehossa ei perustu eroihin DNA:ssa, vaan epigeneettisiin mekanismeihin, jotka valikoivasti säätelevät geenien ilmentymistä. Hedelmöittymisen jälkeen syntyvä identtinen genomi kopioituu kaikkiin kehon soluihin, mutta solukohtainen epigeneettinen ohjelmointi luo kehon rakenteellisen ja toiminnallisen monimuotoisuuden. Tämä ohjelma on dynaaminen, mutta samalla periytyvä – ja sen ymmärtäminen on keskeistä kehitysbiologiassa, soluhoidoissa ja sairauksien, kuten syövän, tutkimuksessa.
Viesti The_Ravenille:
Jos näinkin yksinkertainen asia kuin solujen erilaistuminen tuottaa sinulle haasteita ymmärryksessä, niin onko mikään ihme, että uskot sinisilmäisesti evoluutioteoriaan, jolle ei löydy tieteellisiä todisteita? Voisit ehkä pyytää esim. Solonin takaisin tähän ryhmään. Hänellä sentään oli perusasiat hallinnassa toisin kuin sinulla, joka et ymmärrä edes perusteita.
Solujen erilaistuminen perustuu epigeneettiseen ohjelmointiin, ei DNA:han
20
160
Vastaukset
- AnonyymiUUSI
Ja minkä niistä sadoista ellei tuhansista luomistarinoista tämä todistaa oikeaksi?
Et anna itsestäsi kovin hyvää kuvaa kun et edes osaa puhua palstan aiheesta. Mutta hauskahan tätä teidän kretujen sekoilua on seurata. :D- AnonyymiUUSI
RaamattuOnTotuus kirjoitti:
Kutsutko tuota argumentiksi?
Trollihan sinä olet...Ei ollut. Etkö edes tiedä mikä on argumentti?
Ja totta kai olen sinulle trolli kun esitän sinulle kiusallisia kysymyksiä. Pelkuri kun olet ;)
- AnonyymiUUSI
Jankutat itsestäänselvyyksiä, jotka eivät MITENKÄÄN LIITY sinun naurettaviin uskomuksiin taivaallisista taikurista, joka taikoo valmiista kaniineja, kärpässieniä ja malarialoisia olemattomasta hatustaan.
Tietenkään monisoluisten solujen erilaistuminen ei perustu solujen eriliaiseen DNA:han, koska (kuten jokaisen peruskoulun suorittaneen tulisi tietää) kaikissa monisoluisen eliön soluissa on sama perimä.
No hyvä että olet googlaillessasi löytänyt jotain asiallistakin tietoa siitä, minkälaisia mekanismeja evoluutio on kehittänyt (Säätelyalueet DNA:ssa, transkriptiotekijät ja epigeneettiset muutokset) monisoluisille eliöille. Vielä kun ymmärtäisit edes jotain siitä mitä luet. - AnonyymiUUSI
Raamatusta löytyy totuus...
vain kun asettelee sen kirjaimet uuteen järjestykseen. "Keskeisiä mekanismeja ovat:"
Mitättämiä yksityiskohtia ja jopa sivuseikkoja alkionkehityksessä. Näissä olisi pitänyt mainita transkritiotekijät, soluadheesiomolekyylit, reseptoriproteiinit ja morfogeenit. Nämä kaikki ovat alkionkehityksen työkalupakkugeenejä, joiden proteiineja koodittavat osat ovat samanlaisia eläinkunnassa, mikä on merkki siitä, että ne ovat polveutuneet yhteisestä alusta ja säilyneet samanlaisia satoja miljoonia vuosia. Näiden työkalupakkigeenien säätelyosilla tehdään eläinkunnan erilaiset ruumiinkaavat.
Osaamattomuuttasi alleviivaa se, ettet ole vieläkään tunnistanut morfogeeneja. Morfogeenit kertovat pitoisuuksien vaihtelulla soluille niiden paikan alkiossa ja näin käynnistävät solujen erilaistumisen. Morfogeneesin ohjaus on keskeinen elementti evolutiivisessa kehitysbiologiassa.
"Typically, morphogens are produced by source cells and diffuse through surrounding tissues in an embryo during early development, such that concentration gradients are set up. These gradients drive the process of differentiation of unspecialised stem cells into different cell types, ultimately forming all the tissues and organs of the body. The control of morphogenesis is a central element in evolutionary developmental biology (evo-devo). "
https://en.wikipedia.org/wiki/Morphogen
https://en.wikipedia.org/wiki/Evo-devo_gene_toolkit
Olet kuin vertauskuvan sokea, joka tunnustelee norsua. Jeesuksen sokaisemana tartut mitättömään yksityiskohtaan ja alat meuhkaamaan norsun hännässä roikkuen, että se on käärme, vaikka asiasta jotain tietävät yrittävät kertoa sinulle, että se on norsu.
"Histoniproteiinien muokkaukset: histonien asetylaatio, metylaatio ja muut kovalenttiset muutokset säätelevät kromatiinirakenteen tiiviyttä ja siten geenien saavutettavuutta."
Ei kromatiinirakenteen avaaminen käynnistä solujen erilaistumista. Avaaminen on yksi vaihe prosessissa, jonka on käynnistänyt morfogeenit kertomalla solulle, mikä sen paikka alkiossa on, jotta se voi alkaa erilaistumaan. Tämä on juuri tyypillinen esimerkki toiminnastasi. Repäiset jonkin mitättömän yksityiskohdan ja väität, että se on koko prosessi. Näin ei ole.
"Alkionkehityksen aikana erilaiset transkriptiotekijät ja säätelyverkostot käynnistävät solujen erilaistumisen. Yhdessä epigeneettisten merkkien kanssa ne ohjaavat solut hermosoluiksi, lihassoluiksi, maksasoluiksi jne. "
Totta kai säätelyverkostot ja transkriptiotekijät ovat aivan keskeinen osa solujen erilaistumista ja ruumiinkaavan rakentumista. Totta kai säätely on epigeneettistä koska ne työkalupakkigeenien ohjauksessa valmistetut proteiinit säätelevät sitä ja kirjaimellisesti tulevat DNA:n ulkopuolelta (epi = ulkopuolelta).
Sinä et pysty kertomaan yhtään käytännön esimerkkiä miten kokonaisuus toimii koska sinulla ei ole mitään käsitystä edes siitä. Otetaan esimerkkinä gastrulaatio, jossa solut alkavat ensimmäistä kertaa erilaistua muodostaen ektodermin eli ukokerroksen, josta kehittyy ihon ulkokerros, hermosto ja muut ulkoiset rakenteet, mesodermin eli keskikerroksen josta kehittyy luusto, lihakset, sydän ja verisuonet ja endodermi eli sisäkerros, josta kehittyy ruoansulatuskanava, keuhkot ja muut sisäelimet. Gastrulaatiota ohjaavia morfogeenejä ovat mm. TGF-β, FGF, BMP ja RA.
The endoderm and mesoderm form due to the nodal signaling. Nodal signaling uses ligands that are part of TGFβ family. These ligands will signal transmembrane serine/threonine kinase receptors, and this will then phosphorylate Smad2 and Smad3.
Fibroblast growth factors (FGF), canonical Wnt pathway, bone morphogenetic protein (BMP), and retinoic acid (RA) are all important in the formation and development of the endoderm. FGF are important in producing the homeobox gene which regulates early anatomical development. BMP signaling plays a role in the liver and promotes hepatic fate. RA signaling also induce homeobox genes such as Hoxb1 and Hoxa5. In mice, if there is a lack in RA signaling the mouse will not develop lungs. RA signaling also has multiple uses in organ formation of the pharyngeal arches, the foregut, and hindgut.
https://en.wikipedia.org/wiki/Gastrulation#Cell_signaling_driving_gastrulation
"Voisit ehkä pyytää esim. Solonin takaisin tähän ryhmään. Hänellä sentään oli perusasiat hallinnassa toisin kuin sinulla, joka et ymmärrä edes perusteita."
Nämä asiat on aika helppo ymmärtää yleisellä tasolla kun ei anna jeesuspörinän häiritä ja selvittää kokonaiskuvan, jota sitten tarkentaa tarpeen mukaan yksityiskohtiin. Evo-devon ymmärtäminen pitäisi olla helppoa biologiasta yleisellä tasolla kiinnostuneille. Yksityiskohdat voi jättää ammattitutkijoille, jota sinä et edusta - ethän ymmärrä edes kokonaiskuvaa. Mistä tiedän, ettet ymmärrä kokonaiskuvaa? Sekoilet termeissäkin, koska käytät automaattista kääntäjää ymmärtämättä mikä sen tuotos on. Toisessa ketjussa olit suomentanut mesodermin joksikin ihme kylkiseinämäksi, mikä kertoo ettet todennäköisesti edes tiedä gastrulaatiota.//Morfogeenit kertovat pitoisuuksien vaihtelulla soluille niiden paikan alkiossa ja näin käynnistävät solujen erilaistumisen.//
BUAAHHAAHHAAAAA! Nyt en voi muuta sanoa kuin että repesin!!! Tuo käsitys on 1960-luvulta!!!
Voiko joku olla näin tietämätön??? Taidat olla ainakin 70-vuotias etkä ole päivittänyt opintojasi sityten 1970-luvun?
On ihan peruskauraa ymmärtää, että solujen erilaistuminen perustuu epigeneettiseen ohjelmointiin, mikä tarvitsee epigeneettiset informaatioprofiilit.
Ihan turha jatkaa keskusteluja kanssasi, koska olet niin laiska oppimaan.RaamattuOnTotuus kirjoitti:
//Morfogeenit kertovat pitoisuuksien vaihtelulla soluille niiden paikan alkiossa ja näin käynnistävät solujen erilaistumisen.//
BUAAHHAAHHAAAAA! Nyt en voi muuta sanoa kuin että repesin!!! Tuo käsitys on 1960-luvulta!!!
Voiko joku olla näin tietämätön??? Taidat olla ainakin 70-vuotias etkä ole päivittänyt opintojasi sityten 1970-luvun?
On ihan peruskauraa ymmärtää, että solujen erilaistuminen perustuu epigeneettiseen ohjelmointiin, mikä tarvitsee epigeneettiset informaatioprofiilit.
Ihan turha jatkaa keskusteluja kanssasi, koska olet niin laiska oppimaan.Lue lisää kirjastani:
"Ihmisen solujen erilaistuminen alkaa jo alkionkehityksen varhaisvaiheessa. Hedelmöittyneen munasolun ensimmäisten jakautumisten tuloksena muodostuu soluja, joita kutsutaan blastomeereiksi. Blastomeerit jatkavat jakautumistaan ja kunkin blastomeerin epigeneettisellä säätelyllä on ratkaiseva merkitys, minkä erilaistumislinjan solu saa. Toisen raskausviikon jälkeen erilaistumislinjat johtavat alkion peruskerrosten (ektodermi, mesodermi ja endodermi) muodostumiseen. Tätä vaihetta kutsutaan gastrulaatioksi. Jokaisella peruskerroksella on omat tehtävänsä ja niistä erilaistuu edelleen valtava määrä erityyppisiä soluja. Erityyppiset solut muodostavat erilaistuneita kudoksia. Erilaisista kudoksista rakentuu elimiä. Solujen tulee lisäksi kyetä kommunikoimaan keskenään, jotta koko kehon kattavat ohjaus- ja valvontajärjestelmät toimisivat oikein. Näitä ovat mm. immuunijärjestelmä sekä hermojärjestelmät. Jokainen solujen erilaistumisvaihe tarvitsee tarkasti ohjatun ja hienosäädetyn epigeneettisen ohjelmoinnin.
Erilaistumislinjoissaan solut eivät ole vielä valmiita toimimaan lopullisessa tehtävässään, vaan ne ovat eräänlaisia esisoluja tai valmiussoluja, joista edelleen ohjelmoimalla voi erilaistua useita erilaisia solutyyppejä. Tällaisia soluja kutsutaan pluripotenteiksi ja multipotenteiksi kantasoluiksi. Erilaistumisreiteillään soluilla on siis useita eri vaiheita, joista jokainen vaatii yksityiskohtaisen, atomintarkan ja usein oikea-aikaisen ohjelmointiproseduurin. Mitä pidemmälle solun erilaistuminen etenee, sitä vähemmän solulla on mahdollisuuksia erilaistua tarkemmin. Erilaistumislinjojen vaihtoehdot siis vähenevät erilaistumisen edetessä. Kantasolututkimus on nimennyt erilaistumislinjat seuraavasti:
Totipotentti --> Pluripotentti --> Multipotentti --> Oligopotentti --> Bipotentti
-->Unipotentti
Ihminen on kyennyt jo noin 15 vuoden ajan uudelleenohjelmoimaan soluja taaksepäin kohti pluripotenttia tilaa. Tällaisia soluja kutsutaan indusoiduiksi pluripotenteiksi kantasoluiksi (iPS-solut, iPSC:t). Menetelmä perustuu epigeneettisten informaatioprofiilien poistamiseen.
jatkuu...Solun epigeneettinen erilaistumisohjelma voidaan poistaa solusta ja palauttaa solu näin aina totipotentiksi kantasoluksi saakka, siis perustilaan, jossa solulla ei ole minkäänlaista epigeneettistä ohjelmaa. Tutkijat ovat jo oppineet poistamaan tietyt epigeneettiset informaatiokerrokset ja saaneet solun palautumaan erilaistumisessaan hallitusti askeleita taaksepäin96 aina totipotentiksi kantasoluksi saakka. Epigeneettisen informaation poistaminen on helppoa verrattuna tehtäviin, joissa tutkijoiden tulisi kirjoittaa soluun erilaistumiseen johtava toimiva epigeneettinen ohjelma. Kantasolut onkin luontevinta saattaa spesifiin erilaistumistilaansa hyödyntämällä solujen kommunikointimekanismeja; jo erilaistuneet solut alkavat ohjata kantasolun epigeneettistä ohjelmointia eli viemällä kantasoluja esim. vaurioituneeseen kudokseen, alkavat kudoksen terveet solut ohjelmoida kantasoluja epigeneettisesti, jolloin ne alkavat erilaistua kudoksen vaatimiin tehtäviin. Missä tämä monimutkainen ohjelmointikoodi sijaitsee, sitä ei kukaan tiedä. Ohjelmoinnin hoitavat immuunijärjestelmän ohjauksessa koodaamattomat RNA-molekyylit, erityisesti lncRNA:t, jotka välittävät epigeneettistä informaatiota kantasoluille. LncRNA-molekyyleillä vaikuttaa siis olevan erittäin suuri merkitys paitsi solun, myös kudoksen, elimen ja lopulta koko eliön rakenteelle, toiminnalle ja ominaisuuksille alkion-, sikiön- ja yksilönkehityksen näkökulmasta. Siksi eliöiden mahdollisia sukulaisuussuhteita tutkiessa tulisi verrata erityisesti lncRNA-molekyylien samankaltaisuutta. Esimerkiksi ihmisen ja simpanssin lncRNA-molekyylien eroavaisuudet ovat dramaattiset. Tähän palataan kirjan loppupuolella.
Kadonnut evoluutio: Voisiko sokea ja sattumaan perustuva evoluutio kehittää monimutkaiseen koodiin perustuvia solujen ohjelmointijärjestelmiä?RaamattuOnTotuus kirjoitti:
Lue lisää kirjastani:
"Ihmisen solujen erilaistuminen alkaa jo alkionkehityksen varhaisvaiheessa. Hedelmöittyneen munasolun ensimmäisten jakautumisten tuloksena muodostuu soluja, joita kutsutaan blastomeereiksi. Blastomeerit jatkavat jakautumistaan ja kunkin blastomeerin epigeneettisellä säätelyllä on ratkaiseva merkitys, minkä erilaistumislinjan solu saa. Toisen raskausviikon jälkeen erilaistumislinjat johtavat alkion peruskerrosten (ektodermi, mesodermi ja endodermi) muodostumiseen. Tätä vaihetta kutsutaan gastrulaatioksi. Jokaisella peruskerroksella on omat tehtävänsä ja niistä erilaistuu edelleen valtava määrä erityyppisiä soluja. Erityyppiset solut muodostavat erilaistuneita kudoksia. Erilaisista kudoksista rakentuu elimiä. Solujen tulee lisäksi kyetä kommunikoimaan keskenään, jotta koko kehon kattavat ohjaus- ja valvontajärjestelmät toimisivat oikein. Näitä ovat mm. immuunijärjestelmä sekä hermojärjestelmät. Jokainen solujen erilaistumisvaihe tarvitsee tarkasti ohjatun ja hienosäädetyn epigeneettisen ohjelmoinnin.
Erilaistumislinjoissaan solut eivät ole vielä valmiita toimimaan lopullisessa tehtävässään, vaan ne ovat eräänlaisia esisoluja tai valmiussoluja, joista edelleen ohjelmoimalla voi erilaistua useita erilaisia solutyyppejä. Tällaisia soluja kutsutaan pluripotenteiksi ja multipotenteiksi kantasoluiksi. Erilaistumisreiteillään soluilla on siis useita eri vaiheita, joista jokainen vaatii yksityiskohtaisen, atomintarkan ja usein oikea-aikaisen ohjelmointiproseduurin. Mitä pidemmälle solun erilaistuminen etenee, sitä vähemmän solulla on mahdollisuuksia erilaistua tarkemmin. Erilaistumislinjojen vaihtoehdot siis vähenevät erilaistumisen edetessä. Kantasolututkimus on nimennyt erilaistumislinjat seuraavasti:
Totipotentti --> Pluripotentti --> Multipotentti --> Oligopotentti --> Bipotentti
-->Unipotentti
Ihminen on kyennyt jo noin 15 vuoden ajan uudelleenohjelmoimaan soluja taaksepäin kohti pluripotenttia tilaa. Tällaisia soluja kutsutaan indusoiduiksi pluripotenteiksi kantasoluiksi (iPS-solut, iPSC:t). Menetelmä perustuu epigeneettisten informaatioprofiilien poistamiseen.
jatkuu..."Toisen raskausviikon jälkeen erilaistumislinjat johtavat alkion peruskerrosten (ektodermi, mesodermi ja endodermi) muodostumiseen."
Miksi kuitenkin tässä avauksessa käytit mesodermistä termiä kylkiseinämä? Google -haku ei anna sille oikeastaan minkäänlaisia tuloksia ja aivan ilmeisesti tuon kylkiseinämän tilalla pitäisi lukea mesodermi. Et hahmota termejä, etkä kokonaisuutta.
"LncRNA Fendrr säätelee sydämen ja kylkiseinämän kehitystä vaikuttamalla kromatiinin muokkaukseen."
https://keskustelu.suomi24.fi/t/19023169/pitkat-ei-koodaavat-rnat-saatelevat-epigeneettisten-mekanismien-avulla-ruumiinkaavan-muodostumistaRaamattuOnTotuus kirjoitti:
Lue lisää kirjastani:
"Ihmisen solujen erilaistuminen alkaa jo alkionkehityksen varhaisvaiheessa. Hedelmöittyneen munasolun ensimmäisten jakautumisten tuloksena muodostuu soluja, joita kutsutaan blastomeereiksi. Blastomeerit jatkavat jakautumistaan ja kunkin blastomeerin epigeneettisellä säätelyllä on ratkaiseva merkitys, minkä erilaistumislinjan solu saa. Toisen raskausviikon jälkeen erilaistumislinjat johtavat alkion peruskerrosten (ektodermi, mesodermi ja endodermi) muodostumiseen. Tätä vaihetta kutsutaan gastrulaatioksi. Jokaisella peruskerroksella on omat tehtävänsä ja niistä erilaistuu edelleen valtava määrä erityyppisiä soluja. Erityyppiset solut muodostavat erilaistuneita kudoksia. Erilaisista kudoksista rakentuu elimiä. Solujen tulee lisäksi kyetä kommunikoimaan keskenään, jotta koko kehon kattavat ohjaus- ja valvontajärjestelmät toimisivat oikein. Näitä ovat mm. immuunijärjestelmä sekä hermojärjestelmät. Jokainen solujen erilaistumisvaihe tarvitsee tarkasti ohjatun ja hienosäädetyn epigeneettisen ohjelmoinnin.
Erilaistumislinjoissaan solut eivät ole vielä valmiita toimimaan lopullisessa tehtävässään, vaan ne ovat eräänlaisia esisoluja tai valmiussoluja, joista edelleen ohjelmoimalla voi erilaistua useita erilaisia solutyyppejä. Tällaisia soluja kutsutaan pluripotenteiksi ja multipotenteiksi kantasoluiksi. Erilaistumisreiteillään soluilla on siis useita eri vaiheita, joista jokainen vaatii yksityiskohtaisen, atomintarkan ja usein oikea-aikaisen ohjelmointiproseduurin. Mitä pidemmälle solun erilaistuminen etenee, sitä vähemmän solulla on mahdollisuuksia erilaistua tarkemmin. Erilaistumislinjojen vaihtoehdot siis vähenevät erilaistumisen edetessä. Kantasolututkimus on nimennyt erilaistumislinjat seuraavasti:
Totipotentti --> Pluripotentti --> Multipotentti --> Oligopotentti --> Bipotentti
-->Unipotentti
Ihminen on kyennyt jo noin 15 vuoden ajan uudelleenohjelmoimaan soluja taaksepäin kohti pluripotenttia tilaa. Tällaisia soluja kutsutaan indusoiduiksi pluripotenteiksi kantasoluiksi (iPS-solut, iPSC:t). Menetelmä perustuu epigeneettisten informaatioprofiilien poistamiseen.
jatkuu..."Solujen tulee lisäksi kyetä kommunikoimaan keskenään, jotta koko kehon kattavat ohjaus- ja valvontajärjestelmät toimisivat oikein. "
Tähän voisi vastata sinun omin sanoin: "BUAAHHAAHHAAAAA! Nyt en voi muuta sanoa kuin että repesin!!! Tuo käsitys on 1960-luvulta!!!" Tuo solujen kommunikointi on mm. morfogeeneja.RaamattuOnTotuus kirjoitti:
Lue lisää kirjastani:
"Ihmisen solujen erilaistuminen alkaa jo alkionkehityksen varhaisvaiheessa. Hedelmöittyneen munasolun ensimmäisten jakautumisten tuloksena muodostuu soluja, joita kutsutaan blastomeereiksi. Blastomeerit jatkavat jakautumistaan ja kunkin blastomeerin epigeneettisellä säätelyllä on ratkaiseva merkitys, minkä erilaistumislinjan solu saa. Toisen raskausviikon jälkeen erilaistumislinjat johtavat alkion peruskerrosten (ektodermi, mesodermi ja endodermi) muodostumiseen. Tätä vaihetta kutsutaan gastrulaatioksi. Jokaisella peruskerroksella on omat tehtävänsä ja niistä erilaistuu edelleen valtava määrä erityyppisiä soluja. Erityyppiset solut muodostavat erilaistuneita kudoksia. Erilaisista kudoksista rakentuu elimiä. Solujen tulee lisäksi kyetä kommunikoimaan keskenään, jotta koko kehon kattavat ohjaus- ja valvontajärjestelmät toimisivat oikein. Näitä ovat mm. immuunijärjestelmä sekä hermojärjestelmät. Jokainen solujen erilaistumisvaihe tarvitsee tarkasti ohjatun ja hienosäädetyn epigeneettisen ohjelmoinnin.
Erilaistumislinjoissaan solut eivät ole vielä valmiita toimimaan lopullisessa tehtävässään, vaan ne ovat eräänlaisia esisoluja tai valmiussoluja, joista edelleen ohjelmoimalla voi erilaistua useita erilaisia solutyyppejä. Tällaisia soluja kutsutaan pluripotenteiksi ja multipotenteiksi kantasoluiksi. Erilaistumisreiteillään soluilla on siis useita eri vaiheita, joista jokainen vaatii yksityiskohtaisen, atomintarkan ja usein oikea-aikaisen ohjelmointiproseduurin. Mitä pidemmälle solun erilaistuminen etenee, sitä vähemmän solulla on mahdollisuuksia erilaistua tarkemmin. Erilaistumislinjojen vaihtoehdot siis vähenevät erilaistumisen edetessä. Kantasolututkimus on nimennyt erilaistumislinjat seuraavasti:
Totipotentti --> Pluripotentti --> Multipotentti --> Oligopotentti --> Bipotentti
-->Unipotentti
Ihminen on kyennyt jo noin 15 vuoden ajan uudelleenohjelmoimaan soluja taaksepäin kohti pluripotenttia tilaa. Tällaisia soluja kutsutaan indusoiduiksi pluripotenteiksi kantasoluiksi (iPS-solut, iPSC:t). Menetelmä perustuu epigeneettisten informaatioprofiilien poistamiseen.
jatkuu..."Ihminen on kyennyt jo noin 15 vuoden ajan uudelleenohjelmoimaan soluja taaksepäin kohti pluripotenttia tilaa."
No shit Sherlock.
"Tällaisia soluja kutsutaan indusoiduiksi pluripotenteiksi kantasoluiksi (iPS-solut, iPSC:t). Menetelmä perustuu epigeneettisten informaatioprofiilien poistamiseen."
Uudelleenohjelmointi tehdään aktivoimalla solun DNA:sta neljä geeniä. Näiden geenien tuottamat transkriptiotekijät ohjelmoivat solun (epigeneettisesti) takaisin pluripontetiksi kantasoluksi. Miksi taas repäiset epigenetiikan irto ja väität sitä koko prosessiksi? Prosessin keskeisten neljän proteiinin koodit ovat DNA:ssa. Jeesuspörinäkö se tekee sen, ettei voi myöntää DNA:ssa olevan kaikki tieto ruumiinkaavan rakentamiseen ja solujen erilaistumiseen? Pelottaako, että jos myöntää niin tunnustaa, että evoluutio on totta?
"The iPSC technology was pioneered by Shinya Yamanaka and Kazutoshi Takahashi in Kyoto, Japan, who together showed in 2006 that the introduction of four specific genes (named Myc, Oct3/4, Sox2 and Klf4), collectively known as Yamanaka factors, encoding transcription factors could convert somatic cells into pluripotent stem cells."
https://fi.wikipedia.org/wiki/Indusoitu_pluripotentti_kantasolu- AnonyymiUUSI
The_Raven kirjoitti:
"Ihminen on kyennyt jo noin 15 vuoden ajan uudelleenohjelmoimaan soluja taaksepäin kohti pluripotenttia tilaa."
No shit Sherlock.
"Tällaisia soluja kutsutaan indusoiduiksi pluripotenteiksi kantasoluiksi (iPS-solut, iPSC:t). Menetelmä perustuu epigeneettisten informaatioprofiilien poistamiseen."
Uudelleenohjelmointi tehdään aktivoimalla solun DNA:sta neljä geeniä. Näiden geenien tuottamat transkriptiotekijät ohjelmoivat solun (epigeneettisesti) takaisin pluripontetiksi kantasoluksi. Miksi taas repäiset epigenetiikan irto ja väität sitä koko prosessiksi? Prosessin keskeisten neljän proteiinin koodit ovat DNA:ssa. Jeesuspörinäkö se tekee sen, ettei voi myöntää DNA:ssa olevan kaikki tieto ruumiinkaavan rakentamiseen ja solujen erilaistumiseen? Pelottaako, että jos myöntää niin tunnustaa, että evoluutio on totta?
"The iPSC technology was pioneered by Shinya Yamanaka and Kazutoshi Takahashi in Kyoto, Japan, who together showed in 2006 that the introduction of four specific genes (named Myc, Oct3/4, Sox2 and Klf4), collectively known as Yamanaka factors, encoding transcription factors could convert somatic cells into pluripotent stem cells."
https://fi.wikipedia.org/wiki/Indusoitu_pluripotentti_kantasolu(a) Mikään ei viittaa siihen, että monisoluisille välttämätön solujen erilaistuminen ja sen aikaansaavat mekanismit EIVÄT OLISI evoluution myötä syntyneet
ja
(b) mikään tekstitulvassasi ei perustele lainkaan sitä, että Raamatun alkeellinen luomismyytti heijastaisi todellisuutta yhtään millään tulkinnalla. The_Raven kirjoitti:
"Ihminen on kyennyt jo noin 15 vuoden ajan uudelleenohjelmoimaan soluja taaksepäin kohti pluripotenttia tilaa."
No shit Sherlock.
"Tällaisia soluja kutsutaan indusoiduiksi pluripotenteiksi kantasoluiksi (iPS-solut, iPSC:t). Menetelmä perustuu epigeneettisten informaatioprofiilien poistamiseen."
Uudelleenohjelmointi tehdään aktivoimalla solun DNA:sta neljä geeniä. Näiden geenien tuottamat transkriptiotekijät ohjelmoivat solun (epigeneettisesti) takaisin pluripontetiksi kantasoluksi. Miksi taas repäiset epigenetiikan irto ja väität sitä koko prosessiksi? Prosessin keskeisten neljän proteiinin koodit ovat DNA:ssa. Jeesuspörinäkö se tekee sen, ettei voi myöntää DNA:ssa olevan kaikki tieto ruumiinkaavan rakentamiseen ja solujen erilaistumiseen? Pelottaako, että jos myöntää niin tunnustaa, että evoluutio on totta?
"The iPSC technology was pioneered by Shinya Yamanaka and Kazutoshi Takahashi in Kyoto, Japan, who together showed in 2006 that the introduction of four specific genes (named Myc, Oct3/4, Sox2 and Klf4), collectively known as Yamanaka factors, encoding transcription factors could convert somatic cells into pluripotent stem cells."
https://fi.wikipedia.org/wiki/Indusoitu_pluripotentti_kantasoluEthän sinä edes tiedä, mikä on geeni.
Anonyymi kirjoitti:
(a) Mikään ei viittaa siihen, että monisoluisille välttämätön solujen erilaistuminen ja sen aikaansaavat mekanismit EIVÄT OLISI evoluution myötä syntyneet
ja
(b) mikään tekstitulvassasi ei perustele lainkaan sitä, että Raamatun alkeellinen luomismyytti heijastaisi todellisuutta yhtään millään tulkinnalla.Huh huh, hetken ihmettelin että mitä ihmettä? Onko RoT tullut järkiinsä, mutta se olikin anonyymin viesti, jonka vastaanottaja pitäisi olla joku muu kuin allekirjoittanut.
- AnonyymiUUSI
RaamattuOnTotuus kirjoitti:
//Morfogeenit kertovat pitoisuuksien vaihtelulla soluille niiden paikan alkiossa ja näin käynnistävät solujen erilaistumisen.//
BUAAHHAAHHAAAAA! Nyt en voi muuta sanoa kuin että repesin!!! Tuo käsitys on 1960-luvulta!!!
Voiko joku olla näin tietämätön??? Taidat olla ainakin 70-vuotias etkä ole päivittänyt opintojasi sityten 1970-luvun?
On ihan peruskauraa ymmärtää, että solujen erilaistuminen perustuu epigeneettiseen ohjelmointiin, mikä tarvitsee epigeneettiset informaatioprofiilit.
Ihan turha jatkaa keskusteluja kanssasi, koska olet niin laiska oppimaan.Sinä ainakin netistä löytyvät kuvan perusteella olet yli 70 vuotias.
- AnonyymiUUSI
RaamattuOnTotuus kirjoitti:
Lue lisää kirjastani:
"Ihmisen solujen erilaistuminen alkaa jo alkionkehityksen varhaisvaiheessa. Hedelmöittyneen munasolun ensimmäisten jakautumisten tuloksena muodostuu soluja, joita kutsutaan blastomeereiksi. Blastomeerit jatkavat jakautumistaan ja kunkin blastomeerin epigeneettisellä säätelyllä on ratkaiseva merkitys, minkä erilaistumislinjan solu saa. Toisen raskausviikon jälkeen erilaistumislinjat johtavat alkion peruskerrosten (ektodermi, mesodermi ja endodermi) muodostumiseen. Tätä vaihetta kutsutaan gastrulaatioksi. Jokaisella peruskerroksella on omat tehtävänsä ja niistä erilaistuu edelleen valtava määrä erityyppisiä soluja. Erityyppiset solut muodostavat erilaistuneita kudoksia. Erilaisista kudoksista rakentuu elimiä. Solujen tulee lisäksi kyetä kommunikoimaan keskenään, jotta koko kehon kattavat ohjaus- ja valvontajärjestelmät toimisivat oikein. Näitä ovat mm. immuunijärjestelmä sekä hermojärjestelmät. Jokainen solujen erilaistumisvaihe tarvitsee tarkasti ohjatun ja hienosäädetyn epigeneettisen ohjelmoinnin.
Erilaistumislinjoissaan solut eivät ole vielä valmiita toimimaan lopullisessa tehtävässään, vaan ne ovat eräänlaisia esisoluja tai valmiussoluja, joista edelleen ohjelmoimalla voi erilaistua useita erilaisia solutyyppejä. Tällaisia soluja kutsutaan pluripotenteiksi ja multipotenteiksi kantasoluiksi. Erilaistumisreiteillään soluilla on siis useita eri vaiheita, joista jokainen vaatii yksityiskohtaisen, atomintarkan ja usein oikea-aikaisen ohjelmointiproseduurin. Mitä pidemmälle solun erilaistuminen etenee, sitä vähemmän solulla on mahdollisuuksia erilaistua tarkemmin. Erilaistumislinjojen vaihtoehdot siis vähenevät erilaistumisen edetessä. Kantasolututkimus on nimennyt erilaistumislinjat seuraavasti:
Totipotentti --> Pluripotentti --> Multipotentti --> Oligopotentti --> Bipotentti
-->Unipotentti
Ihminen on kyennyt jo noin 15 vuoden ajan uudelleenohjelmoimaan soluja taaksepäin kohti pluripotenttia tilaa. Tällaisia soluja kutsutaan indusoiduiksi pluripotenteiksi kantasoluiksi (iPS-solut, iPSC:t). Menetelmä perustuu epigeneettisten informaatioprofiilien poistamiseen.
jatkuu...Mitä järkeä on kenenkään lukea sinun kirjaasi kun et ymmärrä evoluutiosta yhtään mitään?
Anonyymi kirjoitti:
Mitä järkeä on kenenkään lukea sinun kirjaasi kun et ymmärrä evoluutiosta yhtään mitään?
Se on totta. En ymmärrä evoluutiosta yhtään mitään. Auta minua siis ymmärtämään evoluutiota; kerro, millä mekanismeilla se toimii ja näytä minulle evoluutiosta havainnoituja esimerkkejä. Tee aiheesta oma aloitus. Saat kopioida nämä minun kommenttini aloitukseen. Odottelen mielenkiinnolla....
- AnonyymiUUSI
RaamattuOnTotuus kirjoitti:
Se on totta. En ymmärrä evoluutiosta yhtään mitään. Auta minua siis ymmärtämään evoluutiota; kerro, millä mekanismeilla se toimii ja näytä minulle evoluutiosta havainnoituja esimerkkejä. Tee aiheesta oma aloitus. Saat kopioida nämä minun kommenttini aloitukseen. Odottelen mielenkiinnolla....
Wt ole käynyt peruskoulua missä nämä opetetaan?
Ja miksi et uskalla puhua palstan aiheesta?
Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.
Luetuimmat keskustelut
Mitä yhteistä on sulla ja kaivatulla?
Onko teillä samantyyppinen olemus tai luonne? Vai muistuttaako vartalonne toisiaan? Tai kasvot? Entä pukeutuminen? Onko991526Kerran oltiin mekin kahdestaan
Saanko sanoa, että minua kyllä vähän huvitti jälkeenpäin? Olit kuin vapiseva jänis ketun vieressä valmis loikkimaan paik131166- 2231146
Persut yritti estää somalinaista väittelemästä lääketieteen tohtoriksi
Yrittivät saada hänet lähihoitajakouluun, vaikka pärjäsi hyvin koulussa. Nyt hän on yliopistossa väitellyt lääketieteen257997Oikeasti, voitais mennä kahville
ja jutella niin kuin normi-ihmiset. Kyllä toivon sitä. En pelkää kohdata enkä istua sun kanssa samassa pöydässä. Miten o81959- 141940
Jos nainen harrastaa seksiä
Useiden kanssa, miten se eroaa miesten mielestä siitä, jos miehellä on ollut useita s kumppaneita? Oletan että kaikki mi179923Pihlaja-puulle
Illat on mulle pahimpia. En tiiä miks se olis vaan parasta yöstä toiseen nukkua sun kanssa ja herätä sun kasvoihin. Jos15869- 71777
Yritin keväällä unohtaa sinut nainen
mutta siinä kävi niin, että ikävä tuli korkoineen takaisin. Niin että mikä taikavoima sinulla on minuun, sitä joutuu mie32758