Sakkaroosi on glukoosista ja fruktoosista koostuva disakkaridi. Se pilkkoutuu ja imeytyy helposti ja nostaa veren sokeria nopeasti. Sakkaroosilla on epäedullinen vaikutus hampaisiin, sillä se lisää kariesta eli hammasmätää. Tavallinen sokeri koostuu pelkästä sakkaroosista. Sakkaroosia on eniten makeisissa, virvoitusjuomissa ja leivonnaisissa. Sokeri tuottaa vain energiaa eikä se sisällä lainkaan suojaravintoaineita, minkä vuoksi sokerin sanotaan sisältävän tyhjää energiaa.
Sokerit ovat hiilihydraatteja, jotka koostuvat yhdestä (monosakkaridit) tai kahdesta (disakkaridit) sokeriyksiköstä. Monosakkaridit imeytyvät sellaisenaan ja disakkaridit hajoavat nopeasti. Tavallisimmat monosakkaridit ovat glukoosi ja fruktoosi, joista puolestaan koostuvat ravinnon yleisimmät disakkaridit laktoosi, maltoosi ja sakkaroosi.
EI PALJON SAKKAROOSIA :
Hedelmäsokeri
Hunaja
Rypälesokeri
SAKKAROOSI ON HYVÄ ALKUPALAUTUKSEEN?
4
569
Vastaukset
- asdlöfkj
Copy-pastetit tuota samaa fitness-palstallekin.
Sakkaroosin GI on noin 80
Glukoosin, eli dekstroosin, eli verensokerin, eli rypälesokerin GI on noin 140.
Maltodekstriinin GI on noin 150.
(Kaikki luvut vaaleaan leipään verrattuna)
Valitettavasti GI:kään ei ole koko totuus palautusjuoman vertailussa. Insuliini-indeksi(onkohan suomenkielinen nimi) olisi mielenkiintoisempi..
Kuten tuossa copypasten ekassa virkessä todetaankin, sakkaroosi koostuu kahdesta perussokerista (yhteinen happiatomi muistaakseni) eli fruktoosista ja glukoosista. Glukoosi olisi GI:n puolesta siis ihan toimivaa palautukseen, GI ei ole merkittävästi pienempi maltoon verrattuna. On vain niin ällön makeaa (ei kuitenkaan ihan niin makeaa kuin sakkaroosi), että ei sitä kovin paljon viitti kerralla imaista. Maltoa voisi makunsa puolesta syödä vaikka pussillisen, sehän ei maistu miltään. Toinen mahdollinen ongelma on glukoosin outo taipumus kerätä nestettä vatsalaukun pohjalle. Kyllä palkkaria voi kuitenkin vähän glukoosilla jatkaa, jos syystä malto loppuu kesken tai haluaa vähän makeutta juomaan.
Fruktoosin GI taas on niin surkean alhainen, ettei sitä kannata pistää palautusjuomaan kuin ruokalusikallinen (fruktoosi täyttää maksan glykogeenivarastot nopeimmin kuin muut sokerit). Fruktoosi voi aiheuttaa vatsavaivoja isommissa määrissä otettuna. Hajoaa elimistössä kai suunnilleen samoin kuin maitosokeri, eli laktoosi. Fruktoosi-intoleranssi on kai harvinaisempi kuin serkkunsa, mutta kyllähän laktoosikin aiheuttaa laktoositolerantikoillekin ongelmia isommissa määrissä.
Sakkaroosissa yhdistyvät nuo glukoosin ja fruktoosin ongelmat. GI on hieman turhan makala ja suuremmat määrät voivat aiheuttaa erilaisia ongelmia. - tulla selväksi
Taisi tulla riittävän tyhjentävästi kerrottua asia, kun ei lisäargumentteja kuulu.
Malto on kiistatta ainoa oikea hiilihydraatin lähde palautusjuomassa.- Aloitteleva guru
Ei pidä paikkaansa, sokeri on. Malto ei ole sokeria, vaan hitaasti imeytyvä hiilihydraatti. Kannattaa ottaa maltoa vain jos haluaa parantaa esim unenlaatua ja atp varastojen tankkausta. atp varastoista kehitetään kreatiniinia ja siitä saa kestävyyttä.
- Anonyymi
joo vedä kätee
Ketjusta on poistettu 6 sääntöjenvastaista viestiä.
Luetuimmat keskustelut
- 723053
- 552715
Kuoleman pelko katosi
Olen pelännyt koko elämän ajan kuolemaa mutta yhtäkkiä kun hindut paljastivat totuuksia uskonnoista noin aloin yhtäkkiä4322335- 792178
- 951996
- 541906
- 121576
Kuhmolainen on selvästi kepun lehti
Kuhmolaise etukannessa oli Kuva kun Jaskalle annettiin karhu patsas.mutta kukmolaislehti oli niin kepulainen että Jaskan171537Ei mun tunteet
ole mihinkään kadonnut. Enkä mä sua inhoa tai ole kyllästynyt. Mä ymmärsin, ettet ole kiinnostunut minusta, ainakaan sil301380Mitä nämä palautteet palstalla ovat?
Joku uusi toimintatapa rohkaista kirjoittajia vai mistä on kyse?291349